Friday, March 18, 2011

Umno berlindung di belakang polis

Dun Perak: Jika sah, kenapa perlu dikawal ketat

KUALA LUMPUR 18 Mac: Pakatan Rakyat Perak meminta jaminan daripada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein supaya persidangan Dewan Undangan Negeri (Perak) pada April ini bebas daripada campur tangan polis.

Ahli parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (gambar) pada sidang media di parlimen semalam berkata, jaminan itu diperlukan ekoran setiap kali berlangsungnya sidang Dun di negeri berkenaan, pasukan polis dikerah untuk mengadakan kawalan ketat.

Ujar beliau, sekiranya kerajaan Perak kini merasakan mereka kerajaan yang sah, maka tidak perlu kawalan polis di sekeliling bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (SUK).

“Kami nak mintak supaya KDN beri janji pada sidang dun kali ini tidak ada pihak keselamatan polis. Kalau ada bermakna dia melanggar Kanun 124, mengganggu ahli dewan undangan negeri untuk masuk ke dalam dewan melaksanakan tugas kami.

"Jadi itu yang kami minta untuk menteri berlaku adil dan menunjukkan kerajaan haram ini perlu dipelihara oleh polis. Jika kerajaan ini haram biar rakyat menentukan,” katanya yang dilapor TV Selangor.

Tambahnya yang juga Adun Pasir Panjang, Menteri Besar Perak Datuk Zambry Abdul Kadir juga masih belum menjawab soalan-soalan yang dikemukakan Adun dari Pakatan Rakyat pada sesi yang lepas.

“Kami telah diminta menghantar soalan-soalan lisan dan bertulis dan tarikh akhir pada 15 Mac untuk sesi akan datang. Malangnya soalan-soalan lisan kami pada sesi yang lepas pun masih tidak dijawab,” katanya.

Sementara itu Ahli Parlimen Beruas, Datuk Ngeh Khoo Ham menggesa rakyat Perak tidak tertipu dengan sistem demokrasi yang dikatakan masih dijalankan secara telus dan adil.

Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak akan diadakan pada 5 April nanti.

2 comments:

Hamdan Rukun said...

TANYA DIRI SENDIRI, JANGAN BOHONG.

1. ADAKAH PEMBANGKANG BERKELAKUAN BAIK SEMASA PERSIDANGAN?

2. ADAKAH PEMBANGKANG DAPAT MENGAWAL
PENGIKUT YANG GANAS DAN KASAR?

3. TIDAKKAH NIZAR SENDIRI SENTIASA MENIMBULKAN KEKECOHAN?

POLIS TAK PERLU KAWAL YB BN. TAPI POLIS PENTING UNTUK JAGA KESELAMATAN ADUN PEMBANGKANG SEBAB RAKYAT DAH BENCI SANGAT DENGAN KARENAH MEREKA.

MUNGKIN SEBELUM INI HANYA PENYOKONG PAKATAN JER TUNJUK RASA, BAGAIMANA KALAU KALI INI PENYOKONG BN YANG SEMA INI BERSABAR NAK TUNJUKKAN SAMA?

Anonymous said...

jangan cakap banyak la luncai, umno berani belakang pungkoq polis saja.

konon umno pun nak demo, piiirah demo kepala shit belakang pungkoq polis. itu pun upah