Tuesday, April 26, 2011

Mari baca orang ramai 'puji' Utusan akhbar kesayangan UMNOKemampuan Utusan Malaysia dan Kosmo menjadi sumber maklumat yang mampu mendidik masyarakat telah lama dipertikaikan. Akhbar yang menjadi suara kepada kerajaan itu sering menimbulkan kontroversi dalam cara penyampaian maklumat yang tidak seimbang di samping meniupkan semangat perkauman dalam negara.

Terbaru adalah dengan menyiarkan gambar dan berita yang berkaitan dengan fitnah video seks yang membabitkan Ketua Umum Parti keadilan Rakyat, Dato Seri Anwar Ibrahim. Tokoh agama, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin juga menegur Utusan Malaysia cara penyiaran maklumat itu dibuat.

Apa yang menjadi isu sekarang ini, Utusan Malaysia dan Kosmo diagih-agihkan secara percuma ke sekolah-sekolah kerajaan untuk tatapan pelajar sedangkan maklumatnya mutakhir ini banyak memaparkan isu seks. Maklumat ilmu yang sepatutnya diperolehi dan diberi kepada pelajar telah bertukar kepada maklumat fitnah dan seks.

Menurut Eida Burn, 42, (gambar kiri) dia mahu supaya Kementerian Pelajaran mengkaji semula pemberian akhbar itu di sekolah kerana sering memaparkan maklumat yang berunsur seks dan fitnah. Katanya, apa yang diperlukan oleh pelajar adalah ilmu atau maklumat yang mampu membuat minda mereka berfikir ke arah kemajuan negara.

"Tetapi apa yang dikesalkan adalah laporan yang memalukan hingga ada anak saya yang bertanya berhubung dengan berita yang tidak bermoral seperti video seks yang heboh sekarang ini. Pelajar tidak memerlukan maklumat seperti ini kerana ia mampu membawa kekeliruan kepada mereka," katanya.

Kata beliau lagi, jika pelajar dimomokkan dengan berita seks dan mengaibkan seperti itu, ia mungkin akan melahirkan pelajar yang tidak berakhlak dalam penyampaian maklumat.

Sementara itu, Sisom Saliman, 45, (gambar kanan) pula melahirkan rasa malu terhadap media perdana itu yang sanggup menjadikan perkakas kepada pemerintah walaupun sedar "belum tentu" kebenarannya. Katanya, walaupun belum ada kesahihan tetapi cara penyampaian media itu amat dikesali hingga ada yang mempercayainya.

Menurutnya, adalah tidak wajar media seperti ini dijadikan bahan bacaan kepada pelajar kerana ia mampu menimbulkan suasana negatif. "Saya sendiri malu nak beli akhbar terbitan Utusan Melayu itu apatah lagi untuk dibawa ke rumah untuk tatapan keluarga. Akhbar sepatutnya menjadi media yang mampu mendidik masyarakat dan bukan menjadikan berita seks sebagai tajuk utama mereka," kata beliau.

Jelasnya, pihak pengurusan sesebuah akhbar sepatutnya melihat bagaimana sesebuah media mampu membina minda masyarakat dan bukan mengejar keuntungan semata-mata. Sisom berharap agar pengurusan Utusan membuat post mertem setiap berita dan maklumat yang disampaikan dan mengambil kira impak kepada masyarakat.

Bagi Abdullah Spontan, 27, (gambar kanan) mahu media menjadi sumber maklumat yang sihat untuk melahirkan genarasi yang mampu membawa negara kearah kegemilangan. "Berita yang menjurus ke arah pelajaran wajar dilebihkan tanpa terdapat unsur yang mampu membawa mereka ke arah perkara yang tidak baik. Pelajar sekolah sepatutnya menumpukan lebih pelajaran dan pengetahuan yang berguna dan bukan laporan yang tidak beretika dan tidak berakhlak," tegasnya.

Katanya, terdapat media perdana yang tidak beretika hingga menyiarkan berita yang tidak sepatutnya hingga boleh membawa kesan yang negetif kepada pelajar. Beliau mahu pelajar tahu peranan mereka sebagai penuntut untuk kegunaan dunia dan akhirat.

Jadi, katanya, janganlah ada pula media yang cuba merosakkan mereka dengan menyalurkan berita yang tidak bermoral sebagai bahan bacaan. Tegas Abdullah, Utusan sebagai media orang Melayu dan Islam sepatutnya berusaha mendidik pelajar dan bukan memesongkan pemikiran mereka dengan maklumat fitnah.

Muhammed Kamel Abdullah, 54, (gambar kiri) kesal dengan apa yang berlaku, dan beliau mahu media sedar apakah peranan surat khabar, siapa sasaran, apakah matlamat berita yg hendak disampaikan. Katanya, peranan akhbar antaranya adalah menyampaikan berita, di dalam dan luar negara dalam bentuk maklumat, hiburan, pembelajaran, ekonomi, sukan dan lain-lain.

Dalam konteks, ini katanya, Utusan Malaysia tidak mengambarkan keikhlasan berita yang dikeluarkan kerana ianya dilihat lebih menjadi lidah parti politik Umno. Jadi, tidak hairanlah, tegasnya, jika mereka sanggup berbohong, memfitnah agar mereka dapat memesongkn fikiran org yg tidak ada sumber lain untuk dijadikan secondary opinion.

Beliau berpendapat pemberian Utusan Malaysia secara percuma ke sekolah-sekolah adalah salah satu strategi pemerintah untuk kekal berkuasa, dgn harapan ibu bapa murid akan membaca dakyah mereka dan mengundi BN. "Jadi tujuan mereka bukanlah untuk memberi maklumat berupa ilmu pengetahuan kepada pelajar tetapi lebih kepada politik dan kepentingan pemerintah semata," katanya.

No comments: