Sunday, March 25, 2012

NAJIB PATUT MALU!!! Angan-angan tinggi tapi pengecut


Jenaka dan sindiran pedas sememangnya menjadi rencah paling ampuh bagi menarik rakyat mendengar penjelasan yang diberikan.

Dan ini dibuktikan dengan ucapan ahli parlimen Permatang Pauh, Anwar Ibrahim yang terus menerus menyerang tiga-segi kuasa yang sering bertelingkah, Najib, Rosmah Mansor dan Mahathir Mohamad.


Jika di Amerika Syarikat, wanita pertama Michelle Obama tidak pernah mempengaruhi keputusan suaminya yang juga Presiden, Barack Obama mengenai satu-satu keputusan.


Akan tetapi di Malaysia, Najib sebenarnya lebih mendengar rintihan dan 'rengekan' dalam bilik tidur dari Rosmah Mansor dari mendengar rintihan suara rakyat!


Sah, Najib mesti malu dengan Barack Obama tapi tak rasa malu, yang penting dia terus jadi Perdana Menteri, walaupun yang terakhir dari Umno-APCO!


Sekali lagi, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor menjadi bahawa ejekan dan ketawa oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam programnya di Pulau Pinang.


Beliau membuat serangan langsung dengan mendakwa Najib sebagai pengecut apabila takut kepada Rosmah.


Mengambil contoh, Anwar berkata ketua keluarga lebih patut ditakuti berbanding isteri dan ketua kampung patut lebih ditakuti daripada orang kampung.


Tetapi ketua negara ini takut kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden Amerika Syarikat dan isterinya sendiri, dakwa Anwar di Machang Bubok sambil disambut gelak ketawa orang ramai.


Anwar juga berkata, isteri tidak patut ditakuti tetapi dicintai sebagai pasangan hidup.


Sementara itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan BN bersikap hipokrit apabila hanya turun padang untuk mengagihkan bantuan kepada rakyat menjelang pilihan raya.


Katanya, ia berbeza dengan Pakatan Rakyat yang menyediakan pelbagai program kebajikan sepanjang empat tahun ia mentadbir empat negeri, khususnya di Pulau Pinang.Kata Anwar, program tersebut meliputi segenap usia seperti warga emas, ibu tunggal, orang kurang upaya dan bantuan kepada pelajar serta mahasiswa.

“Selama lebih 50 tahun Umno-BN memerintah, kenapa mereka tidak laksanakan mana-mana satu program sedemikian. Sedangkan mereka mempunyai wang yang banyak sekiranya ikhlas membantu rakyat yang memerlukan.


“Bukan hanya menjelang pilihan raya baru turun padang melaungkan bantuan. Ini kerajaan hipokrit yang cuma ambil kesempatan bila hampir pilihan raya,” kata Anwar.


Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapannya dalam majlis ‘Hi-Tea’ di Dewan Teluk Air Tawar Indah, Teluk Air Tawar, Tasek Gelugor, Seberang Perai Utara, semalam.


Menjelang pilihan raya umum ke 13, kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dilihat akan mengumumkan pelbagai jenis bantuan dan program pembangunan kepada rakyat.Terbaru, kerajaan mengumumkan peruntukan RM7.5 juta untuk melaksanakan langkah mencegah banjir di kawasan Hulu Langat bagi tempoh jangka pendek.


Selain itu, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar baru-baru ini menggesa ahli parlimen BN segera mengagihkan peruntukan RM10 juta di bawah Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen (MPPP) dan peruntukan skim perumahan bagi nelayan bernilai RM300 juta – di kawasan masing-masing sebelum PRU ke-13.


Menurut Anwar, rakyat sudah dapat membezakan pemerintahan Pakatan Rakyat selama empat tahun berbanding Umno-BN yang mentadbir negara ini sejak 54 tahun lalu.


“Kerajaan PR di Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan mampu untuk memberi kelainan kepada rakyat jika dibandingkan tempoh pemerintahan kita yang singkat dengan kepimpinan yang begitu lama oleh Umno-BN, ” tambahnya lagi.


Justeru katanya, Umno-BN jangan bermimpi untuk menawan semula Pulau Pinang dalam PRU ke-13 meskipun pelbagai usaha dilakukan untuk merampas negeri itu.

No comments: