Sunday, April 22, 2012

PIIIRAHHH UMNO!!! Ketuanan Melayu konon, Pengerusi BN P.Pinang pun tak boleh nak pegang

Baca lanjut di sini.

Kalau bab provokasi perkauman/melaga-lagakan parti pembangkang untuk tujuan keuntungan politik memang sinonim dengan strategi perang psikologi UMNO dan medianya. Pantang ada isu yang melibatkan kepentingan Melayu, pasti jurublog dan pemimpin UMNO membangkitkan isu itu di media. Terbaru, isu pengerusi MAINPP  yang melibatkan PKR-PAS, dan beberapa isu lain yang dibangkitkan atas nama ketuanan Melayu dan Islam.

Apabila UMNO PP terpaksa mengalah dalam isu perebutan jawatan Pengerusi BN negeri, jurublog dan pemimpin UMNO terpaksa buat-buat tidak nampak atau buat-buat lupa isu itu. Kalau mereka dengan bongkak menuduh PAS dan Melayu layu kepada DAP dan PKR, namun apabila terkena pada batang hidung sendiri, masing-masing membisu.


Apabila timbul hal ini, saya teringat isu UMNO yang terpaksa mengalah kepada MIC dengan menerima calon parti komponen BN itu untuk menentang calon PKR dalam PRK di sebuah kawasan DUN, Selangor. Yang lawaknya, ada seorang blogger popular UMNO mengumumkan dalam blognya untuk menjadi calon PRK tersebut sebagai memprotes keputusan meletakkan calon MIC. Selepas beberapa ketika maloan itu menarik diri dengan memberikan pelbagai alasan. Saya sudah mendayuskan malaon tersebut!


Dalam isu jawatan Pengerusi BN PP, UMNO negeri meminta jawatan itu diserahkan kepada UMNO, atas alasan parti itu memenangi lebih banyak kerusi DUN dalam PRU 12. Tuntutan itu, walau bagaimanapun ditentang keras oleh Gerakan.


Bermula perang antara ketua bahagian UMNO dengan Gerakan, kemudiannya kenyataan secara terbuka Zahid Hamidi yang mahu UMNO memimpin BN di PP sehinggalah serangan MP Katak dan bekas pemimpin Gerakan terhadap kepimpinan Koh Tsu Koon. Antiklimaknya apabila Najib seperti yang diberitakan di
MK mengeluarkan kenyataan bahawa parti pimpinannya tidak akan menuntut kepimpinan BN di negeri itu.

Hari ini, seperti dipetik dalam berita di atas, Najib mengumumkan Teng Chang Yeow sebagai Pengerusi BN PP yang baharu bagi menggantikan Koh Tsu Koon. Adakah pengunduran Koh Tsu Koon itu sebagai salah satu "deal" untuk mengekal Gerakan sebagai peneraju BN PP? TM tidak pasti. Yang penting, UMNO terpaksa melopong kali ini walaupun siang malam terpekik terlolong dengan slogan Ketuanan Melayu mereka!

Baca di sini, di sini, di sini. -DCM


P/s: Semangat ketuanan Melayu UMNO layu kepada Gerakan yang sememangnya sudah layu sejak PRU12. Kalau mahu menuduh, mengata orang, cermin diri dahulu!

Kah kah kah!

No comments: