Friday, September 28, 2012

BAJET 2013!!!Mahu naikkan rating Najib dengan habuan tunai


Najib membentangkan Bajet 2013 kali ini hampir serentak dengan munculnya suatu kajian yang menunjukkan ratingnya dilaporkan menurun lagi sebanyak 3 peratus manakala keyakinan rakyat terhadap BN hanya 44 peratus. Kajian yang dilakukan oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihanraya UM yang muncul tiga hari sebelum tarikh pembentangan Bajet meletakkan Najib masih berada di garisan bahaya.

Membentangkan bajet dalam suasana ratingnya merudum dan keyakinan rakyat menurun serta dalam masa yang sama pilihanraya makin hampir tentulah meletakkan Najib tidak mempunyai pilihan yang banyak. Sebab itu tidak memeranjatkan jika bajet kali ini tidak banyak pembaharuan dilakukan. Selain meneruskan agenda dalam bajet terdahulu, Najib sekadar menambah beberapa pemberian gula-gula lagi untuk rakyat.


Harapan rakyat untuk melihat penurunan cukai yang ketara seperti cukai eksais kenderaan, cukai pendapatan dan lain-lain tidak menjadi kenyataan. Najib nampaknya lebih fokus untuk memberi gula-gula dalam bentuk tunai.


Dalam bajet kali ini, Najib meneruskan pemberian BR1M bernilai RM500 untuk rakyat yang berpendapatan bawah RM3000, bantuan RM100 untuk pelajar sekolah manakala baucer buku kepada pelajar universiti pula dinaikkan daripada RM200 kepada RM250.


Dengan maksud untuk memikat hati dan membeli jiwa pengundi muda, Najib juga mewujudkan tambahan BR1M iaitu memberi wang tunai RM250 kepada mereka yang berusia antara 21 hingga 30 dan berpendapatan bawah RM2000.


Beliau juga mewujudkan rebet tunai RM200 untuk anak muda yang berusia 21 tahun keatas bagi memiliki telefon pintar 3G.


Tidak syak lagi dengan mewujudkan suatu pemberian untuk anak muda berusia 21 tahun ini adalah untuk kepentingan politik dan memenangi pilihanraya kerana had usia mengundi rakyat ialah 21 tahun keatas. Najib nampakya begitu bimbang dentan arus penolakan generasi muda terhadap UMNO dan BN sehingga sanggup merangka skim khas sedemikian rupa.


Bagi melawan manifesto PR yang mahu menghapuskan PTPTN pula, Najib turut menawarkan diskaun 20 peratus kerana mereka yang membayar balik pinjaman secara sekaligus dan memberikan diskaun 10 peratus kepada mereka yang membuat pembayaran balik secara konsisten.


Untuk kakitangan awam pula, Najib memberikan bonus tambahan sebanyak sebulan lagi, menjadikan bonus kakitangan awam bagi tahun ini sebanyak satu setengah bulan. Bayaran setengah bulan sudah pun diterima pada Hari Raya lalu manakala bakinya akan dibayar pada Disember dan Januari depan.


Kepada pesara kerajaan pula, mereka juga diberikan bonus RM500 lagi. Dalam pada itu, pencen minimun juga dinaikkan daripada RM720 kepada RM820 sebulan.


Jika dihalusi Bajet 2013 yang dibentangkan Najib kali ini, selain tiada pembaharuan, ia juga adalah kesinambungan daripada bajet pilihanraya yang dibentangkan pada tahun lalu. Bajet 2012 tahun sebenarnya adalah untuk piliharaya tetapi oleh kerana terlalu banyak isu yang muncul dan pemberian habuan yang diumumkan dilihat tidak mampu mengangkat darjat kepercayaan rakyat, maka pilihanraya yang separutnya selepas Bajet 2012 lalu terpaksa ditangguhkan.


Dengan menangguhkan pilihanraya dan terpaksa pula melalui pembentangan bajet sekali lagi, Najib sekadar mampu melakukan apa yang biasa dilakukannya iaitu memberi wang untuk mendapatkan sokongan. Sebab itu Bajet 2013 ini penuh dengan pemberian tunai sahaja. Fokus Najib adalah untuk menaikkan rating dan memenangi pilihanraya melalui habuan tunai yang diagih-agihkan itu.


Jika dulu BR1M hanya untuk mereka yang berpendapatan RM3000 ke bawah yang kebanyakannya tinggal di kampung dan luar bandar, kali ini ia diperluaskan lagi untuk pengundi muda pula.


Penambahan baucer buku dan memberi rebet pemberian telefon pintar jelas untuk membuai perasaan dan jiwa anak-anak muda.


Dengan mengambil kira bahawa kebanyakan pemberian habuan dan gula-gula kepada rakyat ini hanya akan dilaksanakan menjelang Disember dan Januari depan, Najib kini mungkin sedang mencari-cari tarikh yang sesuai selepas itu untuk mengadakan pilihanraya umum sebelum tempoh edahnya pada 28 April 2013. (SH 28/09/2012)

No comments: