Friday, November 30, 2012

BARU ADA AKAI!!! Potong telinga itu metafora la, hiperbola ....sebenarnya takut....


Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob hari ini menjelaskan bahawa beliau hanya berkias ketika menyatakan kesediaannya untuk memotong telinganya jika BN tewas di kawasan Bentong.

"Anda tahu kiasan? Dalam bahasa Inggeris kita ada pengucapan kiasan. Kita ada perumpamaan, kita ada metafora, kita ada hiperbola...

"Jadi apabila saya kata 'potong telinga saya', itu bermakna (Pakatan) tidak akan menang. Itu menunjukkan tahap keyakinan."Ia bukannya jika kami (tewas) mereka (Pakatan) boleh ambil pisau dan potong telinga saya secara harfiah.

"Bukan, ini adalah pengucapan kiasan – bahasa perumpamaan supaya orang-orang ini belajar bahasa Inggeris," katanya kepada pemberita di hari terakhir Perhimpunan Agung Umno ke-66 hari ini.


Dalam kenyataan semalam, Adnan menyatakan keyakinannya bahawa loji Lynas merupakan isu di Kuantan sahaja dan tidak akan menjejaskan peluang BN di Pahang dalam pilihan raya umum akan datang.

Beliau memberi contoh kawasannya di Bentong yang menurutnya tidak boleh dimenangi DAP.

"... DAP tidak boleh menang di Bentong. Tidak boleh menang. Jika DAP menang di Bentong, anda potong teliga saya, saya terjun Sungai Pahang. (DAP) tidak boleh menang," katanya semalam.

Adnan adalah ADUN Pelangai - satu lagi kerusi DUN dalam Parlimen Bentong.

MENUNJUKKAN YANG BENTONG BAKAL TUMBANG KETANGAN DAP/PR PADA PRU 13 NANTI...

CONTOH SALAH SATU  PEMIMPIN UMNO BILA BERCAKAP PAKAI KEPALA LUTUT!!!!

BILA CABARAN DISAMBUT TERUS KECUT TAKUT!!!!!OMAK KAU

7 comments:

Anonymous said...

SiBingai dari DUN Pelangai.....

Anonymous said...

Adun pelangai ni memamg nak kena pelangkong....

Anonymous said...

Makan pun bukan semua boleh makan, contohnya seperti makan rasuah dan benda haram.

Cakap pun bukan boleh sembarangan, nanti boleh menjadi riak, takabur dan sombong.

Tapi mereka yang suka makan benda haram, cakapnya pun macam haram jadah.

Insaflah, sebelum PRU 13 ni pun banyak telingga pemimpin Umno dah bernanah, nanti lepas PRU 13 ada pula yang hilang telingga

Jangan cakap tak serupa bikin, kerana itu ciri ciri orag yang munafik. Janji mesti ditepati katanya.

insafdoh67 said...

Knal lama doh. Jenis mulut bodo x skoloh. Ckp ikut sdap je. Lps tu wat selamba badak je. Jenis xtau malu. Kih.kih.kih...

Dukun Asmara said...

DOA JANGAN RIYAK

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “ Maukah kamu ku beritahu tentang sesuatau yang menurut ku lebih aku khawatirkan terhadap kalian daripada (fitnah) Al masih Ad Dajjal? Para sahabat berkata, “Tentu saja”. Beliau bersabda, “Syirik khafi (yang tersembunyi), yaitu ketika sesorang berdiri mengerjakan shalat, dia perbagus shalatnya karena mengetahui ada orang lain yang memperhatikannya “ H.R Ahmad dalam musnadnya. Dihasankan oleh Syaikh Albani Shahiihul Jami’ (2604)

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam menjelaskan bahwa riya’ termasuk syirik khafi yang samar dan tersembunyi. Hal ini karena riya’ terkait dengan niat dan termasuk amalan hati, yang hanya diketahui oleh Allah Ta’ala. Tidak ada seseorang pun yang mengetahui niat dan maksud seseorang kecuali Allah semata. Hadist di atas menunjukkan tentang bahaya riya’, karena Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam khawatir riya’ menimpa para sahabat yang merupakan umat terbaik, apalagi terhadap selain mereka. Kekhawatiran beliau lebih besar daripada kekhawatiran terhadap ancaman fitnah Dajjal karena hanya sedikit yang dapat selamat dari bahaya riya’ ini. Fitnah Dajjal yang begitu berbahaya, hanya menimpa pada orang yag hidup pada zaman tertentu, sedangkan bahaya riya’ menimpa seluruh manusia di setiap zaman dan setiap saat

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam telah mengajarkan kepada kita sebuah doa untuk melindungi diri kita dari syirik besar maupun syirik kecil.

Rasululllah shallallahu ‘alaihi wa sallam mengingatkan kita melalui sabdanya, ‘Wahai sekalian manusia, jauhilah dosa syirik, karena syirik itu lebih samar daripada rayapan seekor semut.’ Lalu ada orang yang bertanya, ‘Wahai Rasulullah, bagaimana kami dapat menjauhi dosa syirik, sementara ia lebih samar daripada rayapan seekor semut?’

Rasulullah berkata, ‘Ucapkanlah Allahumma inni a’udzubika an usyrika bika wa ana a’lam wa astaghfiruka lima laa a’lam (‘Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari perbuatan syirik yang aku sadari. Dan aku memohon ampun kepada-Mu atas dosa-dosa yang tidak aku ketahui).” HR. Ahmad (4/403). Dishahihkan oleh Syaikh al Albani dalam Shahiihul Jami’ (3731) dan Shahih at Targhiib wa at Tarhiib (36).

Sumber: http://doaayatdanzikir.wordpress.com/2012/12/01/doa-jangan-riyak/

Anonymous said...

Tak ingat mati

Anonymous said...

Adnan ni ngan org asli pun nk bertumbuk..bodo!