Wednesday, November 7, 2012

MAHATHIR MENGAMUK!!! Marah wartawan bising anaknya dapat projek Petronas


Jarang sekali kita melihat seorang pemimpin yang selama ini dianggap tenang, rupanya boleh mengamuk dalam sekelip mata!


Itulah yang dibuktikan perdana menteri Malaysia keempat, Mahathir Mohamad yang jengkel dengan soalan pemberita hari ini mengenai potensi berlaku konflik kepentingan berhubung satu kontrak baru-baru ini yang melibatkan Petronas, di mana beliau menjadi penasihat syarikat minyak negara itu.
NONE

Semuanya bermula minggu lepas, gara-gara keputusan Petronas Carigali Sdn Bhd dilaporkan menganugerahkan kontrak RM700 juta kepada anak syarikat milik penuh SapuraKencana Petroleum Bhd. 


Anak Mahathir - Mokhzani - merupakan  naib pengerusi SapuraKencana Petroleum Bhd!


Ketika ditanya semasa sidang akhbar hari ini sama ada terdapat percanggahan kepentingan dalam urusan tersebut, dengan nada penuh menyindir, Mahathir berkata:


"Ya sudah tentu, dia (Mokhzani) mendapatnya kerana saya arahkan Petronas. Masukkan itu dalam akhbar awak.


"Saya mempengerusikan segala-galanya. Saya memberitahu mereka, sila berikan kepada anak saya dan bukan orang lain. Itulah apa yang saya buat selama ini.

"Apabila saya jadi perdana menteri, segala-galanya dapat pada anak-anak saya.

"Tetapi apabila semuanya dapat pada anak-anak perdana menteri-perdana menteri lain, awak tak mahu menyebut kerana dia seorang yang baik."


azlan
SapuraKencana dilaporkan membuat dua pemakluman kepada bursa saham pada 1 November - satu mengenai anak syarikat milik penuhnya, Allied Marine & Equipment Sdn Bhd telah dianugerahkan kontrak perkhidmatan dalam laut selama tiga setengah tahun.

Satu lagi pemakluman yang difailkan pada hari yang sama, mengatakan bahawa satu lagi anak syarikat milik penuhnya, Kencana HL Sdn Bhd memperoleh kontrak RM135.8 juta daripada HESS Exploration and Production Malaysia BV untuk projek gas di medan Kamelia, yang dikatakan 150 kilometer timur laut di luar pantai Kota Bharu.

Berikutan ini, sebuah kumpulan pendesak royalti minyak meletakkan bersama satu poster yang memaparkan peta yang menunjukkan lokasi medan gas, 'cetakan skrin' dari laman web menunjukkan Mokhzani sebagai salah seorang daripada pengarah SapuraKencana, dan keratan berita mengenai dua kontrak yang berjumlah RM836 juta.

13 comments:

Anonymous said...

He.. He.. Kontrak tu dibuat secara open tender dan pemilihan sapurakencana dibuat secara tapisan yg adil oleh jawatankuasa. Aku tau padal member aku kerje petronaslah.

Petronas bukan mcm pas kelantan, 'beri' kontrak close tender balak pada kroni. TAKE..BEER..!

Haikal Abas said...

Aku pun tahu jugak open tander kerajaan BN ni...kalau dah dua2nya dapat kat kencana open tander amemes tu....lepas pru13 ni kita review semula

Anonymous said...

Krjn bn adalah krjn yg adil, memberi pada yg layak. Tapi krjn pakatan memberi pd kroni. Seingat aku, tok guru pernah cakap kroni takpe dlm Islam masa dia lantik menantu sendiri jadi ceo. Dia cakap sbb nabi dulu pun kroni.

Standard lah org pas, menggunakan agama untuk dunia.

Anonymous said...

Kerana kejar kuasa dunia, tok guru lantik anak sendiri jd timb pemuda pas. Memang dasar kroni, menggunakan kedudukan utk kepentingan peribadi.

Anonymous said...

Open tender fahaman UMNO/BN lain sikit.....dgn selamba memilih kroni itulah open tender fahaman UMNO/BN....tender jer open pemilihan dah confirm dah.....hihihihi

Anonymous said...

open tender cara UMNO/BN....ialah mcm projek penyambungan MRT kat Ampang tulah....open tender dianugerah pada orang lain....last2 kroni yg dapat(George Kent).....nasib baiklah terbongkar...kalu tidak tersorok kat belakang OSA.......hampeeehh

Anonymous said...

OPEN TENDER?
KAH KAH KAH KAH
OPEN TENDER MY FOOT.

Kesian pun ada, meluat pun ada, tapi yang pasti ....JIJIK tu memang berkoyan2 lah pada pencacai2 Mahadet nih, everybody knows kencana got the tender because of his father. Tapi tak nak bagi nampak obvious Bangsat, letak la open tender...puii...

kalau setakat member je kerja Petronas...lepas tu setakat kerja sana pun tahap2 executive aje, takyah sembang kencang laa member ko tau semua...puii

rakab said...

Barisan junjungan puak pakatan,..

Bapak penasihat parti, emak presiden , anak naib presiden...PKR oh PKR

Lim kit siang anak beranak termasuk menantu pegang jawatan tinggi dalam DAP,..termasuklah keluarga Karpal Singh !

Kalau Nik Aziz pun lantik menantu sendiri apatah lagi pemimpin Pas yang lain kalau diberi kuasa!

Wah, Perut-perut ni saja pun dah penuh kabinet Malaysia !!

muaahahahahaa...

Anonymous said...

eleh rakab....jealouslah tu.....hihihii

Anonymous said...

sebab ada sekor dua tiga anak babi kampung yg gila babi (nama pun babi gila) dok backing presiden org tua nyanyuk Malaysia...aku stress balik komen aku td di bawah ni supaya anak2 babi tersebut tahu dia off topic...KAH KAH KAH


OPEN TENDER?
KAH KAH KAH KAH
OPEN TENDER MY FOOT.

Kesian pun ada, meluat pun ada, tapi yang pasti ....JIJIK tu memang berkoyan2 lah pada pencacai2 Mahadet nih, everybody knows kencana got the tender because of his father. Tapi tak nak bagi nampak obvious Bangsat, letak la open tender...puii...

kalau setakat member je kerja Petronas...lepas tu setakat kerja sana pun tahap2 executive aje, takyah sembang kencang laa member ko tau semua...puii

rakab said...

anon longkang kat atas nih memang patut rasa jijik sebab baru empat tahun pegang kuasa di peringkat negeri sudah berbagai tender yang tak open !

sendiri mau ingat laa....

psssst,..yang jadi ketua pakatan pun lantik diri sendiri sebagai ketua umum !!

Anonymous said...

rakab gumbira sejak diiktiraf beruk umno

ibrahim ali said...

dia nak kumpul duit anak beranak nak balik Benua India