Monday, December 10, 2012

MAKIN PANAS!!! Musa Hassan dedah Phang arah polis lulus projek berkaitan APCO ( Syarikat Israel)


PETALING JAYA 10 Dis: Tan Sri Musa Hassan mendedahkan, satu projek komunikasi Polis Di Raja Malaysia (PDRM) bernilai ratusan juta ringgit mempunyai kaitan dengan perunding perhubungan awam, APCO Worldwide – syarikat Israel untuk menggilap imej peribadi Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan di mata dunia.
Kata bekas Ketua Polis Negara itu, ia adalah projek komunikasi Motorola dari sistem analog ke digital PDRM.


“Projek tersebut diperolehi pada akhir 2009. (Hal) Apco dulu,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Menurut Musa, bekas anggota penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Robert Phang ‘mengarahkan’ pegawai polis untuk meluluskan projek tersebut.

“Saya tak tahu berapa jumlah projek. Tapi saya dimaklumkan oleh sumber-sumber tertentu bahawa projek komunikasi belum lengkap sepenuhnya, tetapi telah diminta untuk dikomisenkan (diluluskan) untuk beroperasi.

“Kalau pegawai komunikasi yang menjaga itu tadi tidak dikomisenkan, maka mereka tidak dibayar. Oleh itu dia (Robert) telah meminta untuk seorang pegawai yang menjaga komunikasi untuk komisenkan komunikasi itu,” katanya.

Jelas Musa, pegawai yang tidak dinamakan tersebut tidak mahu meluluskan sistem komunikasi itu kerana spekifikasinya tidak lengkap.

“Sebab itu, dia (Robert) telah mengugut pegawai ini – kalau komunikasi tidak diluluskan, pegawai itu akan ditukar 24 jam.

“Kalau seorang awam boleh mengugut pegawai polis untuk ditukar kerana tidak meluluskan projek tadi, siapa yang berkuasa dalam polis?” soalnya.

Musa berkata, pegawai tersebut dipanggil Ketua Polis Negara ketika itu, Tan Sri Ismail Omar untuk menandatangani, namun masih enggan. Akibatnya pegawai tersebut ditukar 24 jam dan diganti dengan pegawai baru yang menandatangani surat kelulusan tersebut.

“Ia berlaku lepas saya bersara,” jelas Musa sambil menambah isu tersebut telah lama dimaklumkan kepadanya.

“Ini salahguna kuasa yang perlu disiasat. Perkara ini dimaklumkan kepada saya oleh sumber polis.

“Kalau orang (Robert) macam ini boleh mengarah pegawai polis, bermakna dia berkuasa dalam pasukan (PDRM). Dia boleh serang orang lain yang dia tak suka,” kata Musa.

Pada April 2010, Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan, kewujudan perisik Israel dalam PDRM melalui satu kontrak dengan nama APCO 425.

Projek itu disubkontrakkan kepada syarikat bernama Asiasoft Malaysia. Dua pemegang saham dalam syarikat berkenaan ialah B System Sdn Bhd dan Asiasoft PLC.

Asiasoft PLC didaftar di Singapura, dikuasai oleh Asiasoft Global PLC (dan) yang berpangkalan di Israel.


Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=40971

10 comments:

Anonymous said...

Hah! Jwb..jgn tak jwb

rakab said...

Akhbar-akhbar cina melaporkan Mesyuarat Agung Kebangsaan Wanita DAP hanya mencatatkan kehadiran sebanyak 33.8% walaupun ia adalah mesyuarat yang pertama bagi mereka. Manakala kehadiran ahli DAPSY pula hanya 53%.

Sepatutnya kehadiran perwakilan adalah penuh memandangkan PRU13 yang sudah terlalu hampir.

Tetapi sebaliknya masyarakat cina semakin hilang minat kepada DAP !

Ternyata transformasi DS Najib telah berjaya mengubah persepsi kaum cina terhadap kerajaan BN berbanding pada 2008.

Anonymous said...

rakab jawab sebagai beruk upahan umporno. gitulah jawapan rakab

Anonymous said...

Dah lali dah,beruk ni hidu taik sendiri. Cuba hidu taik lain lak kalau2 ada bau. Gian hidu taik...hihihi

Anonymous said...

Rakab ni cuma bangkai, usah di usik nanti lagi kuat busuknya.

Manusia macam ini pun maseh wujud ke ?.

Haprak !.

insafdoh67 said...

Betul rakab... Hebat Cai.. Mu lah harapan terakhir Um. No.No.No. Taat.sedia.diBODOhkan. Hidup rakab.. Sapu.cium.jilat..apa saje.. Rasa kau saje tau. Jnji kenyang... Kih.kih.kih.

insafdoh67 said...

Tuan Penasihat SPRM pun nok KAYA gok.. Rakab. cai.. Bila lagi... Lama doh jd penasihat blog... Kalau KAAAAYA ingt r kami etek... Hidup Rakab . Kih.kih.kih..

Anonymous said...

hahahahaaa...

kambing Pas dah tak terkata lagi, akhirnya cuma mampu maki hamun jer laa..

pssssst,...macam kaum yahudi yang bersorak dan mengejek kerana tak berdaya menolak kebenaran yang di bawa rasullullah.

Anonymous said...

bn parti penganjur maksiat

Anonymous said...

Makin hari makin nampak kecelakaan umno ni...makin banyak yg terbongkar...satu persatu...adakah ni kesan sumpah laknat yg pemimpim umno buat....hanya Allah yg maha mengetahui..kalo betul la nmpak sgt sumpah itu sedang makan tuan badan...hahahaha...kih kih kih