Tuesday, July 2, 2013

SILAP SAMAN!!! Janda saman Kerajaan Selangor dicari, jangan menghilang diri


KUALA LUMPUR: Ketiga-tiga hakim Mahkamah Rayuan di Putrajaya telah memutuskan kes saman Murtini Kasman dan 2,019 ibu tunggal yang lain dibatalkan pada 13 Mei lalu kerana penyelesaian tuntutan terhadap tawaran manifesto politik tidak boleh menerusi proses mahkamah.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan Dan Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail berkata, Murtini Kasman tidak memfailkan notis rayuan terhadap keputusan tersebut sehingga tempoh tamat berakhir 12 Jun lalu.  


“Oleh yang demikian, beliau dan plaintif lainnya telah akur dengan keputusan mahkamah bahawa saman yang dibawa itu suatu kesilapan dalam proses mencari keadilan,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Tambahnya, Zainarini Mohd Sidek dan 3,010 ibu tunggal yang lain juga telah menarik balik saman mereka pada 12 Jun lalu.


“Pelbagai kes saman lain seperti tuntutan oleh suri rumah, juga telah ditarik balik,” katanya yang juga Adun Batu Tiga. 

Kerajaan Selangor, jelasnya bersetuju kekalahan Murtini Kasman dan kes saman kesemua yang lain ditarik balik tanpa sebarang tuntutan kos oleh kerajaan negeri.

Katanya lagi, kes-kes tersebut telah segera ‘dilenyapkan’ selepas berakhirnya PRU13, dan itu boleh dianggap asalnya sebagai suatu provokasi politik  yang bertujuan mencemar imej Kerajaan Selangor pimpinan Pakatan Rakyat.

“Murtini Kasman dan Zainarini Mohd Sidek serta 5,023 ibu tunggal terbabit sedang disemak status penerimaan mereka untuk pelbagai skim dan tawaran untuk ibu tunggal yang layak,” ujarnya lagi. 

Menurutnya, ada di antara mereka yang pernah menyertai skim ‘Jom Shopping’ serta menerima bantuan kewangan untuk pelbagai tujuan seperti membayar hutang, bantuan am sara hidup, zakat, bantuan peralatan dan bantuan perniagaan. 

Beliau berkata, penegasan kerajaan Selangor mengenai dasar kebajikan kepada berpendapatan (welfare to workfare) sentiasa menjadi asas kepada peruntukan dan belanjawan untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat Selangor, termasuk golongan ibu tunggal.

Justeru, jelas beliau lagi kerajaan negeri sentiasa berlapang dada untuk menerima aduan-aduan rakyat dan mencapai penyelesaian bersama dengan kerangka minda yang menerima aduan-aduan itu sebagai permasalahan yang dikongsi bersama oleh rakyat dan kerajaan. 

Keduanya, kata beliau saling memahami dan berusaha ke arah sentiasa memperbetulkan keadaan demi meningkatkan mutu pengurusan hasil negeri Selangor.


Kronologi Isu Yang Dibawa oleh Persatuan Ibu Tunggal Negeri Selangor.

12 Nov.

Utusan Malaysia:
2,020 ibu tunggal akan saman kerajaan negeri Selangor Khamis ini


22 Nov
Tuntutan difailkan melalui tetuan 'Kamarudin And Partners' di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Shah Alam

23 Nov
9.00 pagi
Demonstrasi di SUK, Shah Alam
Bernama: 300 Ibu Tunggal Demo Tuntut Kerajaan Selangor Tunai Janji

23 Nov.
11.45 pagi


12..05 tgh.
YB Rodziah Ismail menerima “memorandum” dari Persatuan Ibu Tunggal Negeri Selangor yang diketuai oleh Puan Murtini binti Kasman.   Tiada perincian kepada tuntutan yang disebut (re VCD MediaSelangorku).

YB Rodziah Ismail telah mengadakan sidang media berkaitan demonstrasi tersebut dan menjelaskan respon serta reaksi beliau (VCD MediaSelangorku)

28 Nov.
Sesi perjumpaan dan dialog YB Rodziah Ismail dengan pimpinan Persatuan Ibu Tunggal Negeri Selangor yang diwakili oleh Puan Murtini Kasman dan tiga orang yang lain.
Tiada maklumat disampaikan berkaitan saman atau senarai ibu tunggal yang dikatakan telah terpinggir dari mendapat manafaat ibu tunggal di Selangor kerana dinasihati oleh peguam mereka bahawa isu yang dibawa telah menjadi ke mahkamah.
Di akhir dialog tersebut, wakil-wakil ibu tunggal tersebut bersetuju untuk memberi maklumat yang diperlukan secara bertulis untuk tindakan YB Rodziah Ismail selanjutnya.
Antara maklumat yang penting yang diperlukan ialah:
·        Pangkalan data ibu tunggal yang didakwa dipinggirkan
·        Menetapkan satu sesi penerangan dan maklumat kepada ahli-ahli Persatuan  Ibu Tunggal Negeri Selangor mengenai skim, perkhidmatan dan program-program kerajaan Selangor untuk ibu tunggal.
·        Permohonan-permohonan bantuan yang teah didakwa tiada menapat keadilan dari sudut pelkasanaannya

30 Nov.
Saman diterima oleh LA

4 Dis.
Murtini Kasman telah bercakap di TV3 mengenai saman dan perkara-perkara yang berkaitan dengannya.

Butiran saman diterima oleh Pejabat YB Rodziah Ismail menerusi Penasihat Undan-Undang (LA) dalam mesyuarat ExcoKerajaan Negeri

12 Dis.
Kenyataan Media YB Rodziah Ismail

Zainarini Mohd Sidek dengan 3011 ibu tunggal lain memfail sama kedua terhadap Menteri Besar dan Kerajaan Negeri Selangor

26 Dis.

Dalam pengurusan kedua kes, saman Murtini dan Zainarini, Hakin berkenaan telah bersetuju untuk menangguhkan prosiding saman  Zainarini sehingga ke Murtini mendapat keputusannya di Mahkamah Rayauan.   Keputusan Hakim Mahkamah Rayuan menjadi binding ke atas sman Zanarini.

23 Jan.

Hakim mahkamah Tinggi telah menolak permohonan Kerajaan Negeri Selangor untuk membatalkan saman Murtini Kasman

13 Feb.
Kerajaan Selangor memfail Notis Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam

13 Mei
Mahkamah Rayuan mendengar rayuan Kerajaan Selangor.


Keputusan jamaah Hakim telah membatalkan Saman murtini terhadap Kerajaan Negeri Selangor dll.

12 Jun
Zainarini binti Mohd Sidek dan 3010 ibu tunggal yang lain menark balik sman


Juga tarikh akhir untuk Murtini dan 2019 yang lain memfail Notis Rayuan

13 Jun
Tiada notis rayuan difail maka kes saman Murtini telah terbatal secara otomatik di sisi undang-undang.

2 comments:

Amuraria said...

nama-nama penyaman banyak macam indon ja? betulkah mereka warga negara malaysia ? ABU jangan lupa !

Anonymous said...

Mereka ni adalah dari persatu "Ibu-Ibu Tunggul " UMNO Selangor