Thursday, February 27, 2014

RASUAH LAGI!!! Dua Pegawai Polis hadapi tuduhan rasuah di mahkamah


 Gambar hiasan
Dua anggota polis masing-masing berpangkat penolong penguasa dan inspektor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di Ipoh hari ini atas tuduhan rasuah dua tahun lepas.
 
Shuib Abdl Samad @ Zainul, 51, yang bertugas sebagai penolong penguasa Polis di Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Kangsar menghadapi tiga pertuduhan melibatkan rasuah berjumlah RM1,100.

Dia mengaku tidak bersalah terhadap ketiga-tiga pertuduhan yang dibacakan dihadapan Hakim Madihah Hairullah.

Bagi pertuduhan pertama, dia didakwa meminta RM500 secara bulanan daripada Tan Tiong An untuk mengelak daripada gangguan terhadap kerja nombor ekor haram yang dijalankan oleh Tan.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di Restoran Dila Tomyam, No 5, Gerai MPKK Medan Selera, Stesen Keretapi, Jalan Raja Idris, Kuala Kangsar pada kira-kira pukul 12.30 tengah hari, 5 Julai 2012.

Bagi pertuduhan kedua Shuib didakwa bersetuju untuk menerima RM300 secara bulanan daripada Tan untuk tujuan yang sama pada tempat dan tarikh yang sama.


Shuib juga menghadapi tuduhan menerima suapan RM300 daripada Tan dengan tiada balasan berikutan Tan telah ditahan pada 12 Jun 2012 kerana disyaki sebagai penagih dadah.

Dia didakwa mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah bagi dua pertuduhan dan satu lagi di bawah Kanun Keseksaaan.

Sementara itu, di mahkamah yang sama, Hilmi Suaib, 44, yang turut bertugas di Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, IPD Kuala Kangsar, menghadapi dua pertuduhan rasuah melibatkan RM2,500.

Dia didakwa meminta RM1,500 daripada Tan untuk tidak memasukkan Tan dalam lokap kerana disyaki sebagai penagih dadah.

Hilmi didakwa melakukan perbuatan itu di Bilik KPL Detektif Narkotik, Pejabat Detektif, Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik IPD Kuala Kangsar pada pukul 12.30 tengah hari, 12 Jun 2012 dan dituduh di bawah) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Tertuduh turut didakwa bersetuju menerima RM1,000 daripada Tan untuk tujuan yang sama pada tempat dan waktu yang sama.

Mahkamah menetapkan jaminan sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin untuk kedua-dua pertuduhan.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya A. Hafiizh Abu Bakar dan sebutan semula bagi semua kes ditetapkan pada 27 Mac.- Bernama, 28 Februari, 2014.

No comments: