Monday, January 23, 2012

PEMBOHONG BESAR!!! Muhyiddin dok ingat rakyat Malaysia semua macam ahli UMNO

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin semasa menyerahkan bantuan RM500 kepada penduduk di Semporna, Sabah, bahawa kununnya program transformasi ekonomi itu tidak bermotifkan politik, sangat mendukacitakan.

Sedangkan hakikatnya terbukti dengan pendedahan sebuah sepanduk khusus bagi rakyat di sana mendapatkan bantuan tertera sekali dengan logo Umno-APCO dan Barisan Najis.


Apakah motif slogan "Terima Kasih BN" yang diletakkan bersama-sama dengan jata Kerajaan Malaysia jika tidak ia bersifat memancing undi dan mengelirukan rakyat kununnya bantuan ini datangnya daripada Umno-APCO dan Barisan Najis, bukannya Kerajaan Malaysia?


Mengapa Muhyiddin sanggup menipu rakyat yang berpendapatan rendah yang tidak mengetahui bahawa program yang sepatutnya berbentuk rasmi dari kerajaan diperalatkan menjadi program berbau Umno-APCO semata-mata?


Tidak syak lagi, program ini sebenarnya hanyalah untuk meraih sokongan politik mengundi Barisan Najis dan bukannya benar-benar untuk membasmi kemiskinan yang menjalar dari Kudat sehingga Tawau!


Sekali lagi Muhyiddin dan Shafie Apdal menipu rakyat Sabah hidup-hidup kerana bantuan yang mereka rasakan benar-benar ikhlas untuk membantu meringankan beban hidup rupanya dijadikan alat untuk memastikan mereka memangkah Barisan Najis dalam pilihanraya umum akan datang.


Rakyat Sabah sekali lagi dihina dengan penipuan demi penipuan yang dilakukan pemimpin Umno-APCO setelah slogan "Sabah Deposit Tetap BN" dicanang seolah-olah mereka bodoh dan tidak ada maruah diri hingga mudah dibeli dengan wang ringgit!


JALAN PULANG


Muhyiddin: BR1M bukan muslihat pancing undi PRU - Sinar Harian


SEMPORNA - Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan dakwaan kononnya program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bermotifkan politik bertujuan meraih sokongan rakyat menjelang pilihan raya akan datang.


Timbalan Perdana Menteri berkata program itu diperkenalkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagi meringankan beban rakyat yang terhimpit dengan kenaikan kos sara hidup disebabkan kenaikan harga barangan sekarang ini.


"Niat kita baik, tidak ada muslihat. Program yang kita janjikan ini adalah praktikal," katanya ketika berucap pada Program Pemimpin Bersama Rakyat dan Perasmian Sentuhan Rakyat di Padang Pekan Semporna di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman dan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.


Muhyiddin berkata program bantuan rakyat berkenaan merupakan tindakan susulan daripada maklumat balas rakyat yang diterima Perdana Menteri ketika melakukan proram turun padang yang mendapati satu daripada masalah yang ditimbulkan rakyat ialah kenaikan harga barang dan kos sara hidup.


Katanya sebagai kerajaan yang prihatin dengan masalah rakyat, Perdana Menteri memperkenalkan pelbagai program bantuan sentuhan rakyat termasuk BR1M.


Selain bantuan RM500 kepada keluarga berpendapatan kurang daripada RM3,000 kerajaan turut memberi bantuan RM100 kepada pelajar sekolah dan baucer pembelian buku bernilai RM200 kepada pelajar institusi pengajian tinggi.


"Nampaknya yang mendapat manfaat BR1M ini ramai iaitu membabitkan empat juta isi rumah dengan perlbelanjaan sekitar RM2 bilion. Bila pembangkang melihat
rakyat yang menerima faedah bantuan ini, mereka sudah mula risau dengan kita.

"Pembangkang nampaknya cuma memperdayakan rakyat dengan menjanjikan bintang dan bulan termasuklah menghapuskan pinjaman PTPTN, menghapuskan bayaran tol. Ini semuanya tidak praktikal kerana kalau kita hapuskan PTPTN bagaimana kita nak beri peluang kepada pelajar untuk dapat ilmu.


"Begitu juga dengan tol. Syarikat membelanjakan berbilion ringgit untuk membina kemudahan (jalan raya) untuk rakyat. Kalau tidak ada tol, kerajaan terpaksa bayar ganti rugi, tak praktikal.


"Berbeza dengan janji Barisan Nasional iaitu BR1M. Kita sudah agih bantuan kepada rakyat," katanya.


Muhyiddin berkata Perdana Menteri turut memperkenalkan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) termasuk dalam soal keselamatan, soal pendidikan, soal membanteras rasuah dan penambah baikan sistem pengangkutan awam di negara ini.


Katanya Malaysia adalah antara negara paling selamat di dunia sejak negara mencapai kemerdekaan lebih 50 tahun lalu, dengan negara sentiasa aman.


"Begitu juga dengan soal membanteras jenayah. NKRA kita telah mencapai sasaran untuk kurangkan kadar jenayah sehingga 26 peratus," katanya.


Muhyiddin berkata kerajaan memberi penekanan soal pendidikan dengan peruntukan yang tertinggi iaitu 26 peratus daripada peruntukan negara dan berbilion ringgit pula dibelanjakan untuk membina kemudahan infrastruktur termasuk di Sabah dan Sarawak bagi memastikan pembangunan luar bandar tercapai demi membela rakyat.


Beliau juga melahirkan keyakinan bahawa Semporna akan terus menjadi kubu kuat BN dan berharap rakyat Sabah keseluruhannya akan terus memberi sokongan kepada BN pada pilihan raya akan datang.


- Tiewnama

1 comment:

musi said...

Orang tak cerdik tu cakap laing buat laing.