Thursday, April 12, 2012

BERSIH 3.0!!! MCA belajar dari UMNO bagi alasan bodoh bantah Bersih 3.0


Apabila membaca kenyataan Ketua Pemuda MCA Wilayah Persekutuan, Chiew Lian Keng kununnya penganjur BERSIH 3.0 mempolitikkan isu lokasi perhimpunan, sebenarnya ia mendedahkan betapa kurang cerdiknya pemikiran orang Cina di dalam parti komponen Barisan Najis itu.

Matlamat utama BERSIH 3.0 adalah menuntut supaya pilihanraya dijalankan secara bebas dan adil dengan mengambil kira LAPAN tuntutan hyang setakat ini hanya satu sahaja yang diterima, penggunaan dakwat kekal.


Hujah Chiew kununnya himpunan BERSIH 3.0 pada 28 April nanti hanya akan menjejaskan mata pencarian peniaga sekitar Dataran Merdeka dan Jalan Masjid India tidak terpakai sama sekali kerana semasa sambutan Peringatan Hari Polis ke 205 25 Mac lalu di tempat yang sama, tiada siapa yang berani menegur atau membantah, jauh sekali peniaga mengeluh megalami kerugian!


Hakikatnya MCA sudah lama ditolak oleh pengundi Cina kerana tidak mampu menjadi pembela nasib rakyat sebaliknya bersekongkol membelasah dan membalun harta rakyat seperti bukti yang terbongkar semasa skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang membabitkan bekas bosnya sendiri termasuk Ling Liong Sik dan Chan Kong Choy.


Apa lagi hujah Chiew untuk rakyat tidak boleh berhimpun semasa BERSIH 3.0 nanti?


Pasti ada lagi NGO pro Umno-APCO akan terus memainkan isu ini menjelang 28 April nanti.


Percayalah.Ketua Pemuda MCA Wilayah Persekutuan Chiew Lian Keng menggesa penganjur supaya membatalkan perhimpunan BERSIH 3.0 di Dataran Merdeka pada 28 April kerana didakwa menjejas hak rakyat Malaysia yang lain.


Chiew juga menggesa gabungan Himpunan Hijau untuk berarak dari KLCC ke Dataran Merdeka untuk menyertai perhimpunan BERSIH 3.0 di Dataran Merdeka pada hari itu.


Chiew memberi amaran bahawa perhimpunan itu akan menjejaskan aliran trafik dan memberi masalah kepada penduduk kota Kuala Lumpur.


Dalam satu kenyataan semalam, Chiew berkata perarakan itu tidak perlu diadakan sekiranya penganjur bertegas untuk berhimpun.


“Tiada masalah akan timbul jika ada kompromi dalam soal lokasi, jadi mengapa mereka terus timbulkan perkara ini?"


Chiew berkata penganjur perhimpunan tersebut, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) perlu memfokuskan kepada pilihan raya bersih dan adil, dan bukannya untuk menjadikan Dataran Merdeka sebagai lokasi perhimpunan.


Katanya lagi, Dataran Merdeka tidak sesuai dijadikan lokasi perhimpunan kerana tidak disenaraikan dalam Akta Perhimpunan Aman 2011.


Malah, dataran di tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur itu juga signifikan dari segi sejarah, katanya lagi.


Beliau turut mengesyaki bahawa perhimpunan itu akan digunakan pemimpin Pakatan Rakyat sebagai pentas politik dan juga untuk meraih undi dalam pilihan raya akan datang.

No comments: