Wednesday, April 4, 2012

SELAGI BN NAIK!!! Selagi tu harga minyak naik, ahli UMNO boleh dapat diskaun jika tunjuk kad ahli di stesen minyak

Oleh : PUTERI BULAN



Naik...naik..naik...tak ada yang turun...hanya air hujan yang turun....semenjak UMNO/BN haprak yang lagi hapak ni memerintah...semuanya naik belaka...


Harga barang naik, tarif elektrik naik, yuran persekolah naik, tol naik, ni..terkini harga minyak naik lagi...Ron 97 dari RM2.80 selitter ke RM2.90 selitter...


Elehhh..sekupang....agaknya itu yang dicemekkan oleh pendokong-pendokong..blogger-blogger..cyber trooper UMNO haprak lagi hapak bila rakyat mulut mengomel menrungut kenaikan tu...tapi sebenarnya dalam hati mereka tetap akui akan keperitan tu....nak buat macamana....jaga periuk nasi...tak sokong...no fulus.....


Agaknya itulah hadiah UMNO/BN kepada rakyat Malaysia menjelang piliharaya ke13..sebelum hadiah-hadiah yang menarik menyusul selepas PRU ke 14..sekiranya mereka masih memerintah Malaysia lagi...


Kadang kala kita menjadi heran bin ajaib...Malaysia sebuah negara pengeluar minyak..tapi kita terpaksa menanggung bebanan harga minyak yg tinggi..dah la mahai..tol pun mahal..jalanraya tak tara mana....kesesakan..akhirnya mengundang kemalangan....kita juga yang salah...


Tapi kalau kita tengok di Thailand...walau pun minyaknya mahai dari Malaysia..( oklah..sebab negara depa tak ada minyak ) tapi tol tak ada....jalanraya yang cantik, luas, lebar..tak berlubang-lubang...kesesakan kurang....lampu isyarat pun kurang....salah ke kita menjenguk kemajuan negara orang sebagai panduan untuk negara kita...


Tak taulah....yang jelas..rakyat semakin susah...semakin sengsara...pemimpin semakin kaya..semakin mewah...


Puteri : kenaikan gaji pun ada makna....ambikkkkk....habuan kenaikan harga minyak.....tunggu apa lagi....Kedah La

3 comments:

zaid zali said...

salam wbt.
saya kurang setuju. harga minyak ikut pasaran dunia. cuma subsidi yang berbeza. betul Malaysia ada minyak sendiri, tapi kena ingat, minyak tu tak bole keluar sendiri dari bumi, tak bole jadi petrol kalau tak process. dan tak ada syarikat yang nak buat bisness kalau cost lagi tinggi dari harga jualan. mungkin isu yang patut dibangkitkan ialah subsidi petrol kot....

wslm...

Anonymous said...

saya setuju...dah 54 tahun,bg chance la orang laen lak memerintah.kita tgk apa macam?insyaallah..semua rakyat dapat menikmatinya.ni tak,asyik kroni umno bn jer..

konfius dot com said...

Saya ada buat kajian lebih 300 barang2 di Tesco, Mydin, Giant dan 99 Speedmart. Takde kesempatan lagi untuk Carrefour. List tu belum complete.

Tapi saya ada buat summary list membandingkan semua harga barang untuk lebih 20 barang dan dapat berjimat RM40 untuk 20 barang. List barang2 tu boleh download kat http://www.konfius.com

Sebenarnya list ni utk mak saya dan saya harap dapat update list ni setiap minggu walaupun dalam kesibukan bekerja.

Ini youtube link untuk kempen kesedaran pengguna malaysia http://www.youtube.com/watch?v=8mCdL0sIXk0