Friday, April 27, 2012

TERKINI 1.37 PM!!!! Sudah 60 000 banjiri KL, rakyat baru masuk KL makin ramai

Radio Bangsar Utama ‏Melapurkan :
TERKINI 1.37PM : Jumlah peserta #Bersih kiranya sudah meningkat ke angka 60,000 orang jika digabungkan seluruh lokasi kawasan Kuala Lumpur!

1.20pm - Sekitar Pasar Seni 20,000

Anwar: Kita merdekakan Dataran hari ini

Sejam sebelum himpunan BERSIH bermula secara rasmi, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tengah hari ini hadir bersama lautan manusia di Masjid Negara mengajak orang ramai supaya "memerdekakan" Dataran Merdeka hari ini.

"Hari ini kita tidak boleh undur dari tuntutan kita tuntut pilihan raya yang bebas. Duduk semua."Kita akan ke Dataran dan merdekakan dataran kita hari ini," kata Anwar penuh semangat disambut sorakan dan tepukan gemuruh hadirin.


Katanya, orang ramai berkumpul hari ini bagi menuntut hak rakyat mendapat pilihan raya bebas dan adil yang didakwa menjadi mangsa "penipuan" Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR)'

12.52 pm-Dr Hatta Ramli ketuai puluhan ribu di hadapan Dat Merdeka. @anwaribrahim akan tiba bila2 masa
12.40 PM SEKITAR MENARA MAYBANK - 10,000 BERKUMPUL
12.30 PM -JALAN PERAK SEKITAR 30,000 BERKUMPUL
Bersih di Melbourne


11.30AM--Gambar Terkini Dihadapan Stesyen LRT Masjid Jamek. Untuk Makluman, Stesyen Ini Beroperasi Seperti Biasa. Anda Boleh Turun Disini Untuk Bersama Kami.

11.00AM MahasiswaMsia sampai ke depan dataran dbkl. DUDUK & BANTAH


1010 AM -KLCC


10.00 AM SUMBER -Media Selangorku ‏

Sekitar 10,000 orang sudah berkumpul di Pasar Seni dan Jalan Petaling. #BersihReport #Bersih
930am -Mula bergerak ke DATARAN
920 AM

Sekatan jalan di laluan utama ke pusat bandar KL

9:26AM Apr 28, 2012

Polis mengadakan sekatan jalan raya di laluan utama menuju ke pusat bandaraya Kuala Lumpur menjelang perhimpunan BERSIH 3.0 di pusat bandar jam 2 petang hari ini.


Sekatan jalan raya itu dilaporkan di Ampang Lebuhraya Bertingkat, Jalan Tun Razak, Jalan Mahameru, Jalan Pudu, Jalan Bangsar dan Jalan Tun Sambathan.


Penganjur BERSIH 3.0 menasihatkan peserta datang awal dan menggunakan pengangkutan awam. Bagaimanapun, mereka diingatkan mengenai kemungkinan beberapa stesen kereta api di pusat bandar, terutamanya Masjid Jamek, Pasar Seni, Hang Tuah, KL Sentral dan KLCC, ditutup lewat hari ini.


Puluhan ribu dijangka turun ke jalan-jalan di Kuala Lumpur untuk menyertai perhimpunan yang dikenali sebagai 'BERSIH 3.0' untuk menuntut, antara lain, reformasi pilihan raya dan peletakan jawatan Suruhanjaya Pilihan Raya.


Satu perhimpunan spontan diadakan lewat malam tadi berhampiran Dataran Merdeka, yang berjaya menarik seramai 2,000 orang.


Peserta sedang berkumpul di enam lokasi utama, iaitu Jalan Sultan, Pasar Seni, Masjid India, Masjid Negara, Brickfields dan KLCC serta beberapa lokasi lain di sekitar ibukota.


Peserta BERSIH 3.0 di KLCC dijangka disertai penyokong Himpunan Hijau 3.0 yang akan terlebih dahulu berarak ke Suruhanjaya Tinggi Australia untuk membantah loji nadir bumi RM700 juta di Gebeng, Kuantan yang dibina oleh syarikat dari negara itu - Lynas - sebelum meneruskan perjalanan ke Dataran Merdeka.


Peserta sudah pun berkumpul pada jam 8 pagi di Jalan Sultan untuk menyokong rakaman video pra-perhimpunan menentang projek MyRapid Transit (MRT) yang akan melalui jalan bersejarah.


Semua peserta akan bergerak ke arah Dataran Merdeka, yang telah ditutup oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan penghalang dan kawat duri bagi menghalang peserta berhimpun di situ.


Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohamad Salleh mengumumkan semalam bahawa peserta boleh berkumpul di lokasi mereka tetapi melarang mereka daripada berarak.


Polis juga telah memperolehi perintah mahkamah melarang orang ramai memasuki Dataran Merdeka.


Semalam, penganjur BERSIH 3.0 berkata mereka akan mematuhi perintah mahkamah itu tetapi akan cuba berada sehampir mungkin dengan Dataran Merdeka dan masih berharap pihak polis akan membenarkan mereka mengadakan duduk bantah di dataran tersebut.

Harakahdaily-Bekas pengerusi PKA Datuk Lee @hwabeng menyatakan dakwaan bisnes terganggu akibat Bersih 3.0 tidak seperti yg dilaporkan di gambar ini.

JALAN PETALING

8.00 PAGI
meskipun perhimpunan aman #Bersih 3.0 hanya bermula pada pukul 2 petang, namun sudah ramai jemaah solat subuh yg mengenakan pakaian kuning

No comments: