Friday, April 27, 2012

VIDEO PUKUL 1 PAGI!!! Anak muda sudah penuhi KL, kedatangan rakyat dari seluruh negara mencurah-curahBiarpun Himpunan BERSIH 3.0 dijadualkan bermula pada jam 2.00 petang namum pada jam 1 pagi ini, kawasan disekitar Dataran Merdeka mula dibanjiri ppeserta himpunan yang datang dari segenap pelusuk negara..

Kehadiran ini membuktikan tiada rakyat Malaysia yang percaya akan apa yang tertulis pada banner yang digantungkan DBKL mengatakan tiada himpunan pada 28 April ini..

Banner hasil kerja bodoh pegawai-pegawai DBKL tu sila lihat di ( SINI )

Dan ianya juga membuktikan usaha untuk menggelapkan himpunan ini oleh media-media yang ditunggang UMNO/BN tidak berkesan...

Baca laporan dari Centre for Independent Journalism ini..

CIJ atau Centre for Independent Journalism menggambarkan terdapatnya tanda-tanda bahawa media di Malaysia tidak bebas sepenuhnya dan ia dikawal oleh parti atau individu atau pihak yang berkepentingan. Kenyataan ini dikeluarkan berikutan analisis perbandingan antara Bersih 2 dengan Bersih 3 yang nampaknya amat ketara perbezaannya. 

Bersih 3 menurut CIJ adalah suatu peristiwa yang mempunyai makna yang signifikan kepada negara dan rakyat tetapi nampaknya tidak mendapat liputan yang sepatutnya. Berikut berbezaan liputan media-media utama terhadap bersih 3.0
  • Utusan Malaysia hanya membuat berita sebanyak 10 laporan sahaja berbanding tahun lepas yang menyaksikan sebanyak 316 laporan. Penurunan sebanyak 97% !
  • NST menyaksikan penurunan sebanyak 92% di mana hanya 8 berita berbanding 97 pada Bersih yang lalu.
  • The Star turun sebanyak 91%. Dengan hanya 9 laporan berbanding 104 pada Bersih yang lalu.
  • The Sun turun sebanyak 62% dengan 10 laporan berbanding 26 pada Bersih yang lalu.
Laporan di Utusan dan juga NST lebih memihak kepada laporan negatif sahaja manakala The Star menrakamkan 6 laporan yang bersifat neutral daripada keseluruhan 9 laporan. 

Laporan daripada The Sun adalah lebih saksama di antara kesemua media bercetak dengan 8 laporan neutral dan satu laporan positif dan satu lagi laporan negatif daripada keseluruhan 10 laporan yang dibuat. 

CIJ mempersoalkan bagaimana satu peristiwa yang mempunyai makna yang amat besar terhadap rakyat Malaysia seperti Bersih 3.0 hampir tidak mendapat liputan seperti mana yang sepatutnya. Adakah ia menerima arahan daripada pihak tertentu yang khautirkan publisiti meluas kepada Pakatan Rakyat? - sembernya dari SINI

Saksikan!! jam 1 pagi.. sekitar Dataran Merdeka mula dibanjiri..ASD3 comments:

tungkaran hati said...

Kenapa banyak sangat penganut PAS dan PKR yang bangang sampai tahap gaban.....murshitdool amPAS Nick Aziz pun sama bangang...punyalaaa takut kat Ambiga. Mad Sabu lagi pulak...Hangpa jilat burung DAP dan pipit Ambiga sampai BERSIH.

Anonymous said...

ko cemburu ka tungkaran penjilat bontot dan penyedut kentut rosmah

Anonymous said...

ko tungkaran memang anakharam kelas pertama cuba ko tanya mak ko sape ayaharam ko? ko memang x kenal erti keadilan krn otak ko berserabut dgn rasuah, penyelewangan dan songlap duit rakyat mcm pemimpin BN/Umporno....