Thursday, June 14, 2012

BAJET TAK CUKUP!!! Najib minta tambahan RM 14 bilion lagi, hutang negara makin bertambah


KUALA LUMPUR, — Kerajaan persekutuan hari ini membentangkan bil bekalan tambahan meminta sejumlah RM13.8 bilion lagi untuk dihabiskan tahun ini, mencetuskan kebimbangan pentadbiran Najib tidak akan dapat mengurangkan defisit dan melanggar had hutang berkanun.

Rang Undang-Undang yang dibentangkan pagi ini oleh Kementerian Kewangan memperuntukkan RM360 juta kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), RM113 juta kepada Jabatan Perdana Menteri, RM446 juta untuk Kementerian Kerja Raya dan mencecah RM11.2 bilion untuk “perkhidmatan am perbendaharaan” dengan pilihan raya yang semakin hampir.


The Malaysian Insider melaporkan sebelum ini bahawa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) masing-masing akan menerima RM1.5 juta untuk diagihkan ke kawasan mereka dan bahawa parti pemerintah berkemungkinan mengadakan pilihan raya sejurus pembentangan Bajet 2013 oleh Datuk Seri Najib Tun Razak pada 28 September depan.


Perdana Menteri juga telah mengaku baru-baru ini bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan kembali pemberian sebanyak RM500 awal tahun ini kepada keluarga berpendapatan rendah di bawah skim Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) yang bernilai RM2.6 bilion.


“Tambahan sebanyak RM360 juta diperlukan untuk membayar persiapan dan menjalankan Pilihan Raya Umum ke-13,” kata nota penerangan untuk amaun bagi SPR.

Ia juga menggariskan RM7.5 bilion untuk subsidi “gas petroleum cecair, diesel dan petrol dan bantuan tunai” serta RM30 juta untuk Unit Penjenamaan Kebangsaan di bawah Jabatan Perdana Menteri.


Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata akhir bulan lalu, kerajaan akan memastikan bahawa hutang Malaysia tidak akan melebihi had berkanun di bawah Akta Pinjaman (Tempatan) dan Akta Pembiayaan Kerajaan kerana pengurusan kewangan negara yang berhemat.


Beliau berkata hutang negara berjumlah 53.5 peratus daripada KDNK, yang berjumlah RM881 bilion bagi 2011 selepas semakan baru-baru ini, menyaksikan Malaysia RM13 bilion daripada 55 peratus hutang.


Pentadbiran Najib telah berikrar untuk mengurangkan defisit fiskal, yang menurun kepada 4.8 peratus tahun lepas dari paras tertinggi dalam tempoh 22 tahun lebih tujuh peratus pada tahun 2009.


Tetapi ekonomi Malaysia semakin perlahan, yang mencatatkan penurunan suku tahun ketiga berturut-turut dalam pertumbuhan kepada 4.7 peratus dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini, telah menimbulkan persoalan sama ada kerajaan persekutuan boleh menyimpan perbelanjaan di dalam semakan.


Penganalisis memberi amaran kepada Malaysia untuk lebih bersedia menghadapi kelembapan yang ketara di sini kerana peningkatan hubungan dengan rakan kongsi perdagangan utama termasuk China, pasaran kedua terbesar di dunia yang ekonomi berkata mengetuai bagi penurunan suku tahun keenam berturut-turut pertumbuhan dengan lebih teruk.


Penyingkiran Greece dari zon Euro, akan menyebabkan kemelesetan kedua dalam masa empat tahun di Malaysia kerana keadaan di Eropah menimbulkan ancaman kepada ekonomi global, kata penganalisis Bloomberg.


Bank Dunia juga menggesa Malaysia minggu lalu bagi mempercepatkan pembaharuan seperti pemotongan subsidi dan meluaskan yang cukai asas, inisiatif utama yang telah terhenti menjelang pilihan raya, jika ia mahu untuk mencapai sasaran Putrajaya menjadi ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2020.


“Jika BN terus berbelanja mengikut Belanjawan semasa, ini akan mempunyai kesan yang teruk kepada tahap defisit dan boleh melanggar had 55 peratus berkanun nisbah hutang-kepada KDNK,” kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini.

3 comments:

Anonymous said...

Aku rasa klu nuar yg mentadbir negara ni lg parah..byg kn la masa dia berkuasa 3billion dia bleh sapu..klu 14billion yg PM kemukakn, nuar plak dpt, confirm 4billion dlm akaun nuar...jd bgtau lh nuar tu x yh la jd pandai sgt meng'kira-kira kn apa yg PM nk buat..zaman ko nuar dh berlalu...nasib naik Tun M ni manuasia yg cpt alert klu x dh tergadai Malaysia ni ko keje kn melalui IMF..

Anonymous said...

kesian kat pengkomen yg katas nie...

Anonymous said...

Kepada pkomen no 1,ko bleh sanjung orang yg hina hukum ALLAH mcm mahathir? apa nk jd ko ni? Ko ingat mahathir 2 bersih ke? Dia paling banyak gelap duit malaysia ko tau x? Pernah dia sendiri yg meluluskn bail out utk syarikat mirzan mahathir sebnyk rm1.8 billion,ko ingt dia pakai duit kocek dia sendiri ke? kalo setakat ko dpt info dr utusan meloya dn berita hairan,ko jgn lg myemak bg komen kt sini,ko p surf blog BN,x pn p layan k-pop...