Friday, June 15, 2012

DUA STIUASI!!! Warga asing jadi pengundi, halang atau biarkan sahaja mereka mengundi


Stiuasi 1 : Halang - Mereka tidak berani keluar mengundi
 
Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku ketua pembangkang merangkap ketua umum parti  PKR memberi amaran,.. jika warga asing berani turun mengundi dalam pilihan raya akan datang ini,  mereka akan dikenakan tindakan sekiranya kerajaan Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan nanti.

Amaran ini ditujukan kepada semua pendatang asing, termasuk Mat-Mat Bangla  yang berselerak di seluruh negara .Tentu kita masih ingat dalam himpunan anti BERSIH 2 dulu, Mat Bangla telah dipergunakan oleh Umno dalam himpunan anti BERSIH 2  yang dipimpin oleh Khairy Jamaludin tidak berapa lama dulu.(lihat gambar sebelah)
 
Untuk PRU 13,  walaupun mereka ini ada kad pengenalan biru yang disedekahkan secara tidak sah, hakikatnya mana-mana pendatang asing adalah  tidak layak untuk mengundi, namun jika mereka berani turun mengundi pada hari tersebut, maknanya mereka telah mempermainkan undang-undang negara,.  sekali gus merampas hak rakyat Malaysia  dan perkara ini tidak harus dibiarkan !! .

Seperti yang telah didedahkan oleh pembangkang dan blogger-blogger pro pembangkang, ratusan ribu warga asing telah diberi kad pengenalan biru dengan begitu mudah,  oleh tangan-tangan ghaib yang berselindung di sebalik SPR dan JPN. Tujuannya memang sudah pasti,..bagi  membolehkan mereka mengundi untuk memenangkan calun UmnoBn. Perbuatan ini adalah sangat tidak adil!!

Persoalannya,..   Kalau warga asing ini turun mengundi pada PRU ke-13 nanti, apakah kita rakyat Malaysia hanya berdiam diri?.  Siapa yang mampu menyekat atau menghalangnya?  Mungkinkah agen parti-parti tertentu dibenarkan untuk mengambil sesuatu tindakan? Atau perlu wujud satu badan berkecuali untuk mengawasi perkara ini !  (Bukan dikalangan SPR,  kerana SPR adalah sebahagian dari Umno !! )  

Oleh : rahimothman

Stiuasi 2 : Biarkan - Belum tentu mereka akan undi BN
 
Semua percaya beribu-ribu pendatang dari Indonesia telah didaftarkan menjadi pengundi, malah ia telah disampai ke pengetahuan pembangkang sudah dimulakan dalam PRU sebelum ini. 
 
Justeru PRU 13 ini adalah paling mencabar bagi BN, maka gerakan memberi Mykad bagi menjadi pengundi itu diperhebat. Tiada pendekatan itu dibuat kepada pendatang Cina kerana dibimbangi mereka menyokong DAP.

 
Tiada reaksi kerajaan hendak membersihkan daftar pengundi seperti yang dituntut oleh Bersih 3.0 meskipun Senator John McCain dan rakannya dari Amerika yang melawat Malaysia baru-baru ini menyeru perlunya ada sistem pilihan raya yang adil dan bersih di Malaysia. Maka pengundi hantu warga Indonesia itu dipercayai terus berada dalam daftar pengundi dan mereka akan mengundi.

Itu adalah perancangan jahat BN bagi mengekalkan kemenangan. Tetapi ia tidak berjaya menyekat tsunami politik dalam PRU 2008 dulu. Itulah perancangan Allah. BN merancang, Allah juga merancang. Rancangan Allahlah yang betul.

 
Chua Jui Meng, pemimpin PKR Johor bukan Islam tetapi dia percaya perancangan Allah seperti yang berlaku kepada keputusan mahkamah liwat dua Anwar Ibrahim. Semua merasakan Anwar akan dihukum dan dipenjarakan, tetapi mahkamah membebaskannya.

 
Telah ada di kalangan pengundi Indonesia itu berbincang sama sendiri siapa hendak disokong dalam PRU nanti?

 
Walau pun mereka diupah bagi menjadi pengundi tetapi ia tidak menjamin kehidupan yang selesa selepas pilihan raya itu. Dengan kebebasan mengundi yang ada maka mereka boleh memikir siapa patut diundi antara BN dan PR?

 
Seorang penulis Cina membuat tinjauan menyatakan belum tentu pengundi Indonesia itu akan mengundi BN. Mereka mengikuti perkembangan betapa kemenangan semula BN tidak menjamin harga barang yang tidak stabil itu dapat dipertahankan seperti sebelum pilihan raya.

 
Harga minyak dan gas dan lain-lain yang cuba dipertahankan sekarang adalah bagi menghadapi pilihan raya. BN tidak dapat mengawal kenaikan itu selepas pilihan raya.

 
Tetapi mereka mendapati PR membuat tawaran yang baik. Harga runcit minyak akan diturunkan. Jika minyak dapat diturunkan, maka ia memberi kesan kepada harga lain-lain barang. Harga barang mungkin dapat dikawal.

 
Mereka tahu sangat akan kesan rasuah yang dihadapi di negara mereka. Keponcangan hidup di sana adalah gara-gara rasuah yang tidak terkawal. Tidak ada yang tidak rasuah.

 
Jika rasuah tidak dibendung di Malaysia, kesannya ikut dirasa oleh pendatang dari Indonesia itu. Mereka melihat PR menawarkan untuk memerangi rasuah. Bila rasuah dapat dibendung, ia memberi banyak kebaikan kepada penduduk termasuk pendatang baik dari mana saja.

 
Keadaan harga barang yang mahal sekarang menjejaskan kehidapan pendatang Indonesia, Bangladesh dan lain-lain. Pendapatan mereka tidak banyak bertambah. Apabila mereka terpaksa menampung keperluan hidup yang tinggi, lalu mereka tidak dapat menghantar belanja secukupnya untuk keluarga di negara masing-masing.

 
Mereka tidak nampak nasib mereka akan berubah kiranya BN mengekalkan kuasa. Tetapi jika PR berkuasa, apabila harga barang dapat dikawal, maka akan ada lebihan dari perbelanjaan harian. Mereka boleh menghantar pulang wang yang lebih untuk keluarga masing-masing.

 
Kuat kerja mereka akan berbaloi.

 
Mereka juga tahu bahawa Anwar Ibrahim mempunyai rakan yang ramai di Indonesia yang terdiri dari orang-orang yang berpengaruh. Hubungannya semasa dalam kerajaan dulu lebih menarik dari rakan-rakannya yang lain. Rakan-rakan di Indonesia itu memang hendak melihat dia berjaya dalam politik.

 
Semua perkembangan ini mempengaruhi orang-orang Indonesia yang sudah menjadi pengundi itu.

 
Jika mereka mengadakan kempen senyap, belum tentu BN dapat meraih keuntungan dari gerakan menjadi pendatang Indenesia sebagai pengundi.

 
Yakinlah kepada perancangan Allah. 


Haji Subky Abdul Latif

2 comments:

Anonymous said...

Ada kemungkinan jgak rakyat angkat ni x kluar mengundi tetapi spr yg pangkah utk rakyat angkat nih. Rekod suma dia org ada... Kan spr & jpn ialah parti komponen be end...

Anonymous said...

Mana dia pembela bangsa dan negara yg patriotik bnama umno? Komen la skit...