Friday, August 3, 2012

BN VS PR!!! Bukti yang tidak boleh ditolak, pungutan suara rakyat

(Poll yang dibuat The Malay Mail pagi tadi. Ketika dimasuki sekali lagi, ia sudah 'off-line')

KUALA LUMPUR:
Satu pungutan suara Malay Mail untuk meninjau kesukaan pembacanya antara tema Merdeka ‘Janji Ditepati’ dan ‘Sebangsa, Senegara, Sejiwa’ bakal membawa tekanan pada Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Setakat ini, pungutan suara yang berumur sehari itu telah menunjukkan satu keputusan yang jelas bahawa tema Merdeka, yang juga slogan kempen Barisan Nasional ditolak hampir sepenuhnya oleh pembaca Malay Mail.


Pagi tadi, daripada 265 undi, 94 peratus atau 248 undi memilih tema Pakatan Rakyat sebagai tema yang lebih disukai untuk sambutan Hari Kebangsaan tahun ini.


Ketika cuba dimasuki sekali lagi pada jam 4.00 petang, laman The Malay Mail di alamat http://www.mmail.com.my didapati laman itu 'off-line'.
(gambar kanan bawah)

Apakah ia benar-benar bermasalah teknikal sehingga menyebabkan ia 'off-line' tidak dapat disahkan.

Sehingga kini, Rais masih bertungkus-lumus mempertahankan slogan “Janji Ditepati” walaupun diserang daripada pelbagai pelusuk.

Logo Kemerdekaan yang terlalu simplistik yang dipertahankan Rais dulu telahpun ditarik balik dengan alasan yang dilihat amat tidak munasabah dan logik.


Rais, yang sebelum ini mempertahankan logo tersebut telah bertukar nada menyatakan bahawa tiada logo rasmi untuk sambutan Merdeka tahun ini selain logo 1Malaysia.


Bukan itu sahaja, laju tema sambutan Merdeka tahun ini – ‘Janji Ditepati’ yang liriknya ditulis Rais turut mengundang kritikan ramai.


Ramai yang berpendapat bahawa lagu tersebut dengan lirik berbunyi, “Janji telah ditepati, kini masa balas budi” amat menyinggung perasaan.


Selain itu, lagu tersebut kini turut dituduh menyamai lagu kerohanian Kristian Indonesia yang dipopularkan oleh kumpulan True Worshippers semenjak tahun 2008.


Dakwaan itu memaksa penggubahnya Jasnie Mohd Yaakub untuk tampil memberikan penjelasan bahawa lagu ‘Janji Ditepati’ masih di peringkat pengolahan dan belum dimuktamadkan.


"Lagu ini belum finalise lagi. Kami olah dari peringkat ke peringkat sehingga ke tahap terakhir. Jika sudah diluluskan untuk ke peringkat final, baru kami akan muktamadkan.


"Ilham lagu ini datang secara tiba-tiba, (kami) tak ikut mana-mana lagu pun," tegas Jasnie yang dipetik Sinar Harian.


Jawapan itu jelas bercanggah dengan Rais, yang sebelum ini bertanyakan kepada rakyat di Twitter, apakah pandangan mereka kepada lagu tersebut yang sudah ditonton 304,276 kali dan mendapat 32,902 yang mengundi ‘Tidak Suka’ berbanding ‘523’ yang mengundi suka.


Apakah ini penghujung kareer politik Rais jika ketiga-tiga logo, tema dan lagu Merdeka hasil usaha kementerian ditarik balik kerana memalukan keseluruhan BN dan khasnya perdana menteri Datuk Seri Najib Razak?

4 comments:

Anonymous said...

wagimmineecix coach outlet store
ariftintown mulberry factory shop
HeeveGaulavom sac longchamps
faifyineOrimi moncler doudoune
ariftintown burberry handbags

Anonymous said...

Learning without thought is useless; thought without learning is dangerous.
[url=http://replica-guccibags.weebly.com/]replica gucci bags[/url] replica-guccibags.weebly.com
[url=http://fox-fur-ugg-boots.blogspot.com/]fox fur ugg boots[/url] fox-fur-ugg-boots.blogspot.com
[url=http://mens-suits-outlet.blogspot.com/]mens suits[/url] mens-suits-outlet.blogspot.com
What is learned in the cradle is carried to the grave.
burberry outlet burberry-outlet-online-sale.blogspot.com
tall ugg boots classic-tall-ugg-boots-5815.blogspot.com

Anonymous said...

When we finally consider the purpose of the expression really enjoy, with regards to a captivating romance utilizing an additional, nevertheless being a experience which is engendered if you have miltchmonkey a greater relationship with ourselves as well , or perhaps as the a sense of higher oneness family members or maybe man , it results in being substantially more crystal clear that each everyone needs in daily life is certainly appreciate.

Anonymous said...

rlymhnfyv uccaimnjx ubveqzcao [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]north face jacekts[/url] rwoveaaxh piqkqgpac zmgwgdzaa [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]the north face outlet[/url] ozmdhwxiu ovgeawzof snjbowhdn [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]north face jacket[/url] hmwmpiwkp vtahcwiqz fqwrwhutf

Related articles:
http://sivan.hiblogger.net/389411/add_comment.html?parent_id=2925335
http://www.bjj-tr.com/duyuru/http:%2f%2fwww.cheap-nike-nfl-jerseys.com%2fsan-diego-chargers-jersey-antonio-gates-jersey-c-647_649.html
http://munnu.inventforum.com/posting.php?mode=reply&t=383