Sunday, August 26, 2012

TU DIA!!! Seorang Prof dari UiTM di'belasah lumat' kerana kenyataan banggang

Dasar kerajaan negeri Selangor memberi bekalan air percuma sejak empat tahun lepas adalah langkah yang tidak bijak dan bukan bersifat lestari, kata seorang ahli akademik.


Prof Dr Suhaimi Abdul Talib berkata dasar itu menyebabkan hasil bagi kerajaan negeri terus merosot yang akan sebaliknya memberi manfaat atau berguna bagi meningkatkan kemudahan infrastruktur.


"Walaupun pemberian air percuma kelihatan baik dari segi faedah jangka pendek, tetapi dari segi jangka panjang kita tidak mendidik orang ramai untuk menghargai air," katanya dalam satu temu bual dengan Bernama hari ini.


Dr Suhaimi, yang juga Penolong Naib Canselor bagi Pembangunan, Pengurusan Kemudahan dan ICT Universiti Teknologi Mara (UiTM), memberi amaran," Kita tidak mempunyai limpahan bekalan air yang tidak terhingga. Kita perlu sedar bahawa sumber-sumber air semakin berkurangan berikutan peningkatan permintaan yang mendadak."


Beliau berkata negeri itu akan sampai pada satu peringkat di mana ia tidak lagi dapat menarik air mentah dari sumber luar dan sumber air yang baru akan perlu datang bergantung kepada bagaimana ia dapat menguruskan sumber dalamannya sendiri dengan cara yang terbaik.


Dr Suhaimi berkata beliau menentang dasar air percuma kerana persoalan berhubung kemampuan bukan satu isu di Kuala Lumpurr.


"Jika kita perlu membayar bil air kita sebanyak RM40 sebulan, apa sangat dengan RM40? Anak anda belanja lebih daripada RM40 ke atas (telefon bimbit) prabayar. Jadi, ia bukan satu persoalan mengenai kemampuan. Kita sepatutnya membayar bagi bil air kita." .... seterusnya baca lebih 250 komen 'membelasah lumat' terhadap kenyataan Prof tersebut disini

14 comments:

Amuraria said...

kangkung tetap kangkung walau masuk univeriti mana sekalipun ! ABU saja penyelamat negara & rakyat !

Yong said...

Salam PASPB

Memang dia kangkung pun! Kangkung buta IT tapi jadi TNC ICT! Hampir semua pensyarah UiTM tahu! So, jangan le branding semua pensyarah UiTM tu kangkung. Ramai yang rajin dan senyap-senyap menyokong PR. Ramai juga yang kena blacklist sebab tak mahu jadi kangkung!

Yong simpati pada kekawan Yong di UiTM yang bekerja setengah mati tapi tidak mendapat ganjaran yang setimpal.

Otak Lazer said...

Saya setuju dgn Yong... Masalahnya UiTM sekarang ni diketuai kangkung spesis longkang, jenis boleh menjalar kat kolam air taik...makan taik pun no problem sb sblm dpt jadi VC dulu tetiap hari sanggup jilat bontot orng2 berkenaan kat KPT Sb tu yg senang naik pangkat tu dia identify jenis spesis yg sama...

Anonymous said...

Aku cabar Prof kangkong ni supaya memohon batalkan penerimaan air percuma kat rumah dia dan bayar full payment tiap2 bulan...amacam

lepat liat said...

kangkung tak laku.......
terpaksa jual longgok !
tu pun orang tak mau beli !

kah kah kah

Anonymous said...

Lu orng ckp semua betol...diaorng ini mmg kangkong...puak2 mkn rasuah...gua bg contoh uitm kedah...gua msok tender kedai fotostat bg hrga murah kt student tp diaorng bg kt kroni bisness yg bg hrga lg mahal dr gua...celaka btol...tp kta islamic sgt salah sorang dr timbalan diaorng 2...DR Z namanya...bila gua ckp diarong rasuah bab tender xbrani nk report pn..skrng ni pn gua tgh kmpl bukti nk dedahkan yg kampus ni dh korup...so jika pkr cabang merbok terbaca jom kita dedahkan skandal ni...

farghmee said...

rm40/mth tu cket utk prepaid?
come on la lecturer. utk rakyat biasa cm aku, rm40 tu kira byk la..
dh 5thn aku try survive rm30/mth utk prepaid..

ni air free mmg byk mudah.
free pn 20m3/mth je, bukannye 100m3/mth.
kitorg mandi guna shower, bukan jakuzzi/kolam renang.

Anonymous said...

Apa kes Uitm Kedah? Rasanya yang NC perempuan tahun 2010 tu ok la strict dia. Bagus apa! Tak tahu lah yang baru ni, lelaki kan? Info..

Anonymous said...

kepada 26 August 17:44, x seemestinya harga rendah terus dpt tender. mana2 organisasi ada prosedur utk tender . so jgn krn x dpt anda terus kata rasuah. hujah anda boleh mengundang fitnah. nak bantai prof kangkung tu belasahla sebab jelas kekangkungannya tp jgn buat benda yg belum pasti, dan jangan didedahkan dlu.uitm kedah so far ok alhamdulillah. kalau nak ABU tetap ABU.....

Anonymous said...

hbs2 klu tender masok hrga tinggi tp dpt namanya apa? bkn ka rasuah?yg dpt siapa? lu org tau ka?company kroni puak2 uitm kedah gak...jnis sumbat duit kt dlm ja..ada gak yg trus direct tender bg kedai kt kroni free lg asalkan xbg org ln kacau bisness daiorg dlm sna...tu la lu org xtau...gua tgok n alami smua la beb...bekas org dok niaga dlm 2 pn cite bnda yg sama..ada ka puak2 berkuasa ni asyik2 pi pau mkn free kt fud cord uitm kedah..klu yg dok niaga xbg msti diaorg kena tendang..xcaya...?p tnya makcik pe'ah klu lu org ada yg dok area2 2...dia leh cite hal ni..ni masa tnya syarat nk sewa dia bgtau msti bg harga rendah...tup2 company harga tinggi dpt? apa cer?sbb gua xdpt?fua xmau bg suap sama itu anjing2 sama biawak hdup dlm itu kampus...

Anonymous said...

Kangkung...sebelum cakap buat la anlisis dulu awak tu kangkung bukan student .. cuba bandingkan pengurusan kewangan semasa zaman Firaun dan sekarang... dari segi penigkatan pendapatan,perbelanjaan kebajikan,perbelanjaan infrastruktur,penambahan rizab negri,tiada kebocoran,tiada rasuah, wei kangkung jauh perbezaan la ..antara langit dan bumi....kangkung bodo...kalau rasuah ratusan juata,bocor ratusan juta tak pula komen kata duit tu boleh guna untuk infrastruktur....air percuma setahun baru 110 juta sahaja.. peningkatan pendapatan kerajaan negri kerana diurus dengan bijak dan amanah saja mencapai pertambahan lebih 270 juta setahun la... apa yang PR plan nak bagi apa2 percuma dan batal kan tex kereta ,turun petrol,ptptn dsb adalah datang dari duit hasil penjimatan (kurang rasuah,kurang bocor,re-engineering)disamping usha meningkatkan pendapatan negara... tak mungkin bangkrap... kalau orang macam kangkung atau apco yang buat sure la bangkrap...bolo punya olang ab-mt

Anonymous said...

Kangkung...sebelum cakap buat la anlisis dulu awak tu kangkung bukan student .. cuba bandingkan pengurusan kewangan semasa zaman Firaun dan sekarang... dari segi penigkatan pendapatan,perbelanjaan kebajikan,perbelanjaan infrastruktur,penambahan rizab negri,tiada kebocoran,tiada rasuah, wei kangkung jauh perbezaan la ..antara langit dan bumi....kangkung bodo...kalau rasuah ratusan juata,bocor ratusan juta tak pula komen kata duit tu boleh guna untuk infrastruktur....air percuma setahun baru 110 juta sahaja.. peningkatan pendapatan kerajaan negri kerana diurus dengan bijak dan amanah saja mencapai pertambahan lebih 270 juta setahun la... apa yang PR plan nak bagi apa2 percuma dan batal kan tex kereta ,turun petrol,ptptn dsb adalah datang dari duit hasil penjimatan (kurang rasuah,kurang bocor,re-engineering)disamping usha meningkatkan pendapatan negara... tak mungkin bangkrap... kalau orang macam kangkung atau apco yang buat sure la bangkrap...bolo punya olang ab-mt

Anonymous said...

Yg korang semua penat 2 komen buat apa? Dia Cuma nk bodek jawatan je,Tgk muka pn dh tahu dh....

Anonymous said...

Ni Kangkung juburnya berbau cirit!!! Bodek laaaa. apaa lagi! mudah-mudahan lingkuplah sistem akademi bila dia naik jadi NC.