Monday, September 17, 2012

MEMO BURUNG WALIT!!! Mai tengok Samseng Noh Omar mengamukpuak Umno yang tiba - tiba mengamuk meragut banner -banner yang dibawa
penternak burung Walit

antara lebih 400 orang penternak burung walit yang hadir dari seluruh negara

Pada 15 September 2012, sekitar jam 11 pagi di Pekan Tanjong Karang, che'GuBard, Komrad Azhar (Penyelaras bersama SAMM Selangor) dan komrad- komrad SAMM Sg.Besar (team Utara Selangor) telah hadir di Pekan Tanjong Karang bersama YB Sue Lim serta lebih 400 penternak burung walit dari seluruh negara untuk menghantar memorandum bagi mengenengahkan isu yang berpanjangan dalam industri burung walit khususnya mengenai isu penghantaran / penjualan produk ke negara China.


Pagi yang sama juga secara tiba - tiba dibuat rumah terbuka hujung Syawal depan Pejabat Umno Tanjong Karang. Menurut salah seorang 'Tok Sidang' yang turut hadir majlis itu diadakan saat akhir mungkin kerana itu cara untuk mengumpulkan ramai orang Umno 'berkubu' depan pejabat sendiri dan juga akan diceritakan selepas itu kononya penternak burung walit yang hadir (kebetulan ramai orang cina) bertindak biadap serang majlis hari raya orang melayu. Sudah menbaca taktik ini kami hanya berkumpul di seberang jalan besar. Hanya wakil 6 orang dan hampir 10 pengiring sahaja dibenarkan melintas jalan rapat ke pejabat Umno.


Kehadiran kami disambut Noh Omar sendiri. Kami dijemput duduk. Saya duduk betul - betul di sebelah Noh Omar. Sebaik sahaja saya duduk dia terus tanya saya dan Yahya Shaari (PKR) dengan nada berbisik menyindir "kau orang ni tahu ke isu burung walit ni?"


Katanya lagi dari beribu sarang hanya ratus je daftar. Menurut dia PBT di Selangor pun nak saman dan minta kami agar tolong jangan saman. Cukup terkejut dengan seorang menteri apabila beliau berkata "kau tahu kenapa cina - cina ni tak nak daftar rumah burung....luar rumah burung tapi ada yang simpan dadah,senjata...macam-macam lagi itu sebab tak nak daftar dan bagi kita masuk 'check'.."

Rupanya isu rumah burung ini juga dalam kepala pemikiran Menteri turut dipandang dari aspek pemikiran perkauman yang tajam.


Majlis dimulakan seorang moderator bercakap keliling semua penyokong Umno bersorak, polis kelihatan bertindak profesional menjaga sekitar meja rundingan berlaku.Wakil penternak memulakan dengan membaca memorandum menjelaskan masalah. Kesian saya lihat wakil penternak itu memang diakui mutu bahasa kebangsaannya lemah sedikit tetapi ia bukan alasan penyokong yang ramai mengelilingi meja rundingan bawah khemah depan pejabat Umno itu menjerit menyindir.Ada yang dengan selamba bercakap "apalah cina ni nak cakap banyak ...cakap melayu pun gagap"


Selepas itu pembesar suara diambil alih oleh Noh Omar menjawab persoalan. Kami membiarkan dia bercakap lebih 30 minit. Bukan sekadar bercakap mengenai isu tetapi dia turut guna kesempatan itu hambur tuduhan dan sindir pakatan rakyat. Malah secara terang - terang dia marah penternak kerana jumpa DAP.


Bagi che'GuBard mudah penternak burung walit ada masalah yang lama tak selesai, mereka datang jumpa kami maka kami bawa mereka berjumpa Menteri Pertanian selepas dengar masalah mereka. Ini tidak salah sepatutnya menteri ucap terima kasih bukan tunjuk ego sombong. 


Kami bukan golongan datang mengamuk depan pejabat orang seperti mana mereka datang serang pejabat PKR. Kami bukan geng baling cat lari. Datang secara bertamadun untuk bincang selesai masalah rakyat. 

Oleh sebab itu kami beri Noh bercakap lebih 30 minit. Kemudian seorang wakil penternak bangun nak bercakap ramai mula bersorak, untuk tenangkan keadaan kami bincang YB Ng Sue Lim akan bercakap menjawab sindiran dan tuduhan liar Noh Omar dan che'GuBard akan bangun menggulung.

30 minit bagi peluang Noh Omar bercakap bila saya nak bangun bercakap
dia terus mengamuk tak tentu pasal


Namun bila YB Ng Sue Lim bercakap keadaan mula kecoh bukan sekadar penyokong Umno, Noh sendiri mula berdiri dan marah- marah. che'GuBard mula bangun nak bercakap, tolak menolak berlaku. Terus Ketua Polis Daerah muncul rampas microphone kami dan minta bersurai lalu iring kami ke seberang jalan.


Beberapa orang Umno juga berlari ke arah seberang jalan merentap beberapa banner yang dibawa dan lari semula ke khemah Umno.


Kemudian Noh tidak diam sahaja terus pula guna akaun twitternya menyerang dengan mengatakan kami penakut dan sebagainya. Hanya mampu tersenyum dan kesian dengan cara politik 'anak jantan ala Umno' bercakap di gelanggang sendiri lebih 30 minit merapu, bila orang mula nak menjawab dia terus meroyan.


Isunya tidak akan selesai selagi kita punya menteri yang ego dan sombong seperti ini.Kedahkini

7 comments:

Anonymous said...

Cik Bad sapa tau ka dia pasai burung walit ni jangan nak barua cina . Dulu puak2 cina senang2 aja jual sarang burung walit ni depa jual dinegeriChina/Taiwan/Hongkong hand carry 1/2 kg untung beribu2 RM sebulan dua tiga kali pi.Orang Melayu apa dapat nak jual dimana??????? Hasil negara senang2 dirompak.

mohd shahran said...

Anony... bodoh piang hang nie.. hasil mana yang dirompak? burung walit depa punya depa jual yang hang menyalak kenapa?.. hang buat karipap jual kat luar negara lepas tu aku tuduh hang rompak harta negara.. weiii bangang apa?... Buat ler sarang n suruh noh hang cari pasaran..bukan menyalak mcm anjing

Anonymous said...

Punyalah bahlol depa bawa (hand carry) tak bayar apa2 pun apa yg negara dapat sebab itulah kita tak mau hasil negara dibawa keluar bagitu mudah .Bangang punya melayu

Anonymous said...

ek ele anon...awatlah bodoh sgt....kan boleh dibuat projek yg menguntungkan...kemudian kenekan cukai....aku tahu sbb aper UMNO/BN marah sgt sbb dia org tak dpt komisyen utk projek tu.....sb tu dia orang menyalak mengalahkan anjing giler.....

mamat said...

puak-puak umno/bn bukan nak selesai masalah rakyat tapi nak tunjuk samseng giler je...sebab itu kita perlu menjauhi puak-puak ni dan kuburkan mereka daripada kancah politik negara.

Anonymous said...

Aku ni bukan soal UMNO atau PR bodoh tapi pasal burung walit kalu tak tau tak payah cakap lebih baik tutup mulut. Aku cerita perihal orang cina kenapa mereka buat itu semua dulu senang2 aja hand carry 2- 3 kg jual diChina,Taiwan Hongkong org melayu yg hanya 20% dalam penternakan burung walit nak jual dimana.Aku sendiri yg mengalaminya.

Anonymous said...

pi lah ambik flight ke cina dan jual , apsal nak hinder orang jual , dungu