Thursday, December 13, 2012

FITNAH MAKANAN UMNO!!! Mahkamah arahkan Utusan bayar RM 50 000 kepada Karpal Singh


Hari ini sekali lagi Lidah Rasmi UMNO @ Utusan Malaysia dibuktikan oleh Mahkamah Tinggi sebagai penyebar fitnah.. dan mangsa fitnah mereka ialah Karpal Singh pula.

Ini berikutan dengan keputusan Mahkamah Tinggi yang mengarahkan pihak Utusan membayar RM50,000 kepada Karpal kerana artikel yang memfitnah beliau pada tahun 2008.

Hakim telah mendapati artikel bertajuk “DAP diingat jangan bakar perasaan Melayu” sememangnya berniat jahat...

Aku pun tak tahu dah berapa kali dah Lidah Rasmi UMNO ni kalah saman di Mahkamah sebab sebar fitnah..

Dan ini juga membuktikan dakwaan Ketua Wanita UMNO bahawa Allah bersama Utusan ( baca di SINI ) hanyalah kata-kata untuk memperbodohkan perwakilan UMNO yang hadir pada Perhimpunan Agung UMNO yang lalu..

KUALA LUMPUR, 14 Dis — Mahkamah Tinggi hari ini menganugerahkan RM50,000 kepada Karpal Singh dalam bentuk ganti rugi setelah mendapati Utusan Malaysia memfitnah beliau dalam artikel pada tahun 2008 dimana akhbar tersebut mengatakan pengerusi DAP itu menolak Islam.
Hakim Nik Hasmat Nik Mohamad, semasa membaca hujah penghakimannya berkata, walaupun akhbar berbahasa Melayu itu sudah menarik balik dan memohon maaf dalam tempoh 24 jam selepas penerbitan, artikel itu menimbulkan rasa benci orang ramai kepada Karpal.

Beliau berkata, tarikh penerbitan artikel tersebut pada 25 Ogos, 2008 — sehari sebelum pilihan raya kecil Permatang Pauh, dan disiarkan oleh media arus perdana itu menunjukkan ia “berniat jahat”.

“Pada pandangan plaintif, sebagai pemimpin dalam Pakatan Rakyat (PR), dan pada masa artikel itu diterbitkan, ia dilihat sebagai cuba merosakkan peluang kemenangan,” kata hakim tersebut.

Karpal memfailkan saman RM10 juta kepada Utusan Malaysia pada 2008, dengan berkata kenyataan beliau disalah tafsir dalam artikel yang ditulis oleh pengarang berita Zulkifli Jalil.

Dalam artikel “DAP diingat jangan bakar perasaan Melayu” berdasarkan kepada ucapan Karpal pada Konvenyen Nasional DAP ke 15 pada tahun itu dimana Zulkifli sengaja mengatakan ahli politik tersebut menolak Islam sebagai agama Persekutuan ~ The Malaysian Insider 

Dah berulang kali rasanya Utusan yang menjadi Lidah Rasmi UMNO ini dibuktikan menyebar fitnah oleh Mahkamah... tapi yang aku hairannya masih ada yang percaya dengan laporan Utusan ni..

Buta hati atau Buta perut mereka-mereka itu?ASD

7 comments:

Anonymous said...

Puak-puak tu (Umno) spt kata orang dulu-dulu; Limau purut tiga serangkai,buta perut tak ada akai...

Anonymous said...

Mana rakab.apa bukti mau di bentang.memang utusex umno pemfitnah.brapa kali dah kena bayar n berapa kali dah duk bohong/fitnah.mana brahim pejuang melayu katak taik kucing
Tak nak kutip derma ka utk bantu utusex bayar saman.umno memang sinonim dgn rasuah.

mat ganja sungai derhaka said...

Saman rm10 juta tapi dapat rm50 ribu sahaja. Agaknya hakim berpendapat hanya sebaris ayat jer yang dikira fitnah dan selebihnya adalah benar!

insafdoh67 said...

lalok parot ke bro... kih.kih.kih..

Anonymous said...

hakim bukan bodoh wahai mat ganja

Anonymous said...

nama pun mat ganja,bila bg komen,mesti la lalok.tak kira la brapa pn kena byr.yg pasti dh terbukti utusan kaki fitnah.tp puak umno tetap percaya dgn apa saja yg disiarkan oleh utusan.siap canang setiap hari.utusan=umno bn=fitnah=kalah kes saman

Anonymous said...

Bdoh sgt cai2 umno...kalo mahkamah arah utusan bayar 10juta mmg bangkrap la utusan bodh...mahkamah ada belas kasihan jgk..x mcm utusan celaka dgn ko!!!mcm haram jadah...