Tuesday, January 29, 2013

ADA SIAPA KISAH?!!! Nasharuddin nak masuk UMNO , Jati, Perkasa atau Isma

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam seakan menunjukkan pintu keluar kepada Nasharudin Mat Isa supaya segera keluar meninggalkan parti Islam itu.

Maksud ini diperlihatkan menerusi kenyataannya bahawa Nasha kini sudah boleh memilih mana-mana parti yang mahu disertainya - seumpama seorang wanita yang sudah diceraikan.

"Selepas itu (diceraikan), mana-mana lelaki lain nak buat bini, ambillah ..." Demikian Nik Aziz dilaporkan berkata.

Meneliti perkembangan terbaru konflik dalaman parti itu, boleh disimpulkan bahawa perjuangan Nasha bersama PAS yang digelumanginya sejak zaman pelajar di Jordan, sudah hampir berakhir.Sekarang adalah masa untuk beliau membuat keputusan, sama ada meneruskan karier sebagai ahli politik sepenuh masa yang telah menjadi bidangnya sejak dilantik sebagai Setiausaha Agung PAS pada 1999, menyertai mana-mana pertubuhan bukan kerajaan terutama yang memberi perhatian terhadap isu-isu kemanusiaan di Timur Tengah, khususnya Palestin, ataupun kembali semula ke bilik kuliah sebagai ahli akademik.

Apa sahaja bidang yang disertainya, Nasha sememangnya adalah ahli dan mempunyai reputasi yang tinggi tetapi itu setakat semasa menjadi timbalan kepada Tuan Guru Hadi Awang sahaja.


Cuma kini, jika beliau memilih untuk terus menjadi ahli politik, parti manakah yang akan dipilih?

Nik Aziz semalam sudah mengingatkan, jika Nasha menganggap dirinya seorang pejuang Islam, di negara ini tidak ada parti yang memperjuangkan Islam selain PAS. 


Jika beliau memilih Umno, bagi Nik Aziz, Umno adalah parti yang menolak Islam dan memilih perjuangan kebangsaan (assobiyah).

Itu kenyataan Nik Aziz. 


Soalnya, adakah Nasha - yang pernah jadi orang nombor dua PAS selama tiga penggal berturut-turut - pun berpendirian seperti itu juga?

Mengenali Nasha, beliau bukan seorang ulama konservatif seperti kebanyakan ulama dalam PAS.


Meskipun di peringkat awal kontroversi yang meletakkan dirinya di atas bara ketika isu Kerajaan Perpaduan berkumandang pada 2009, Nasha dikatakan hanya menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan kepadanya oleh Majlis Syura PAS untuk mengatur rundingan dengan pemimpin Umno, beliau sebaliknya tidak pernah mengundur daripada laluan yang telah dirintis untuk terus berhubungan mesra dengan pemimpin Umno.

Paling memalukan apabila Umno sendiri pun tidak mahukan Nasha kerana sudah bersedia dengan calonnya daripada mengangkat Nasha yang ditolak pengundi selepas pilihanraya umum lalu.

Dijangka, timbalan menteri kewangan, Awang Adek Hussin sekali lagi akan ditampilkan sebagai calon Umno manakala PAS juga sudah bersedia dengan pengganti Nasha bagi mempertahankan kerusi parilmen Bachok.

Jadi ada siapa kisah Nasha mahu ke mana?
 
JALAN PULANG

4 comments:

Ingin tahu said...

Mohon pihak penulis huraikan apa punca Ustaz Nasha digugurkan jawatan dalam parti?

Anonymous said...

Majlis Syura dah jelaskan ko tak baca ka

Anonymous said...

Yelah. Aku pun Nak tahu gak. Kalo majlis syura pas kata nasha langgar beberapa peraturan parti kenapa tak rujuk kpd lajnah disiplin. Jgn sampai pas pun ada budaya cah keting mcm umno.

Anonymous said...

disiplin apanya pulak bro. tak mai mesyuarat 3 kali tanpa sebab, mana2 organisasi pun gugurkan sebagai ajk.