Monday, June 18, 2012

ANTARA HARUSSANI & DR JUANDA!!! Terserlah KeUmnoan Harussani memberi hujah?

Ini sudah bagus...
Ini yang kita tunggu2...

Ini yang dikatakan sihat...
Berselisih pendapat dalam Islam adalah baik pada pengembangan Ilmu...

Tapi besa la kan...
Mana boleh lari dari persepsi orang sekeliling yang melihatnya...
Yang kena dan selari ngan naluri depa, mesti depa kata dia tu cerdik...
Tapi yang berlawanan dengan kehendak depa, mesti depa kata bangang nak mampuih kurang bijak...

Tapi, betoi ka Dr Juanda Nampak Lebih 'Cerdik' Dari Harussani? Hampa baca dan nilai sendiri laahh... Tengok sendiri camana Sinar Harian pelaga dua mufti ni dalam satu hari yang sama...Depa kata Dr Juanda Jaya lebih 'cerdik' dan lebih rasional. Usul dan hujahannya lebih boleh dipakai dari Mufti Perak, Tan Sri Harussani berkaitan isu ini.

“Janganlah mewujudkan fitnah dan kekeliruan kepada umat Islam dalam soal ibadat mereka kerana kecelaruan dan perangai kurang cerdik orang-orang politik,”


“Jika benar ia diumumkan dalam musim haji nanti, baru kita menyatakan hukum kerana bercakap mengenai hukum terhadap perkara yang belum berlaku agak kurang cerdik dan boleh mendatangkan huruhara,”
kata Dr Juanda.
Tan Sri pula terus menghukum....

“Umat Islam yang mencukupi syarat wajib haji perlu menunaikan ibadah haji kerana sekiranya ditangguhkan, ditakdirkan bakal haji meninggal dunia pada waktu tersebut, kematian itu dalam keadaan seorang Yahudi atau Nasara,”
kata Harussani.

Harussani senada dengan Mufti Selangor yang berkata bahawa membatalkan niat menunaikan fardu haji kali pertama adalah haram.


Nasi tambah...
Apa2 pun, sejarah telah membuktikan yang Umno telah menggunakan senjata ini menghadapi pembangkang di era Mahathir dulu. Sebab tu Tuan Ibrahim Tuan Man bangun mengusulkan usul ni pada pendokong2 perjuangan PAS...

Ahh... Baik Juanda atau Harussani, depa telah bercakap berdasarkan ilmu didada mereka. Cerdik atau tidak, Tuhan lebih mengetahui... cewahh...
Tapi bagi aku la, sesapa yang buat PRU dalam musim Haji ni dah tentu lah paling tak cerdik dan bangang sebangang bangangnya...Shalehudin

No comments: