Saturday, October 6, 2012

GUAN ENG CABAR NAJIB!!! Najib tak berani, pencacai UMNO sanggup mempertahan
Semua pemimpin kerajaan dan Barisan Nasional (BN) termasuk Perdana Menteri, Najib dicabar mengisytiharkan harta masing-masing  jika mereka ikhlas dan bersungguh-sungguh mahu membanteras rasuah.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, selain pengisytiharan harta, kerajaan BN juga harus laksanakan tender terbuka, melarang ahli keluarga mereka mempunyai urusan perniagaan dengan kerajaan serta gugurkan pemimpin yang amalkan gaya hidup mewah.

“Sekali lagi, Najib telah gagal buktikan diri dalam usaha membanteras rasuah sehingga Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustam boleh dengan bangganya menganjurkan kenduri kahwin anaknya untuk seramai 130,000 orang. 
Tidak kisahlah siapa yang bayar atau berapa jumlah harga kenduri tersebut.

“Dan sehingga kini juga tiada jawapan kepada soalan yang ditanya tentang kekayaan keluarga Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud,” katanya.

Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, sekiranya Najib Altantuya mahu meyakinkan rakyat, beliau disarankan mengikut tindakan Kerajaan Pulau Pinang yang telah pun membuat pengisytiharan harta secara terbuka.
 
“Pada masa yang sama, pemimpin BN yang hidup mewah dengan rumah mewah, kereta dan plat nombor yang mahal harus digugurkan. Ahli-ahli keluarga juga harus dilarang terlibat sebarang urusan perniagaan dengan kerajaan

“Satu elemen yang yang wajib dalam usaha membanteras rasuah adalah untuk menginstitusikan tender terbuka. Tanpa tender terbuka, projek-projek awam dirunding secara terus dan dianugerahkan kepada kroni yang menyebabkan rakyat kerugian,” katanya.

Selain itu, Guan Eng turut mempertikaikan peruntukan RM386 juta untuk 57 Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di Sabah dan Sarawak seperti yang diumumkan Perdana Menteri dalam Belanjawan 2013.
JALAN PULANG

7 comments:

Anonymous said...

Keh! Keh! Apa kata kita desak bang nuar aljuburi (gelaran yg diberi mat sabu) isytiharkan harta dia. Nak tau jugak belanja jet peribadi brp rm. Ada berani?

Anonymous said...

bang nuar berani kalau kau bagi aljuburi mak kau

Anonymous said...

itu sahaja yg lembu umno mampu komen

Anonymous said...

mane akhlak kamu smpai mencarut kaitkan mak bapak.. tk salah komen n luahkan rasa marah.. tp keterlaluan sgat tu.. mencerminkan sikap mak bapak kamu sendiri yg mendidik kamu..

Anonymous said...

dah lembu umno bukannya tahu jaga akhlak. janji dapat makan rumput kering upah dari umno

NazProperty said...

Berani kerana benar takut kerana salah


RUMAH TERES UNTUK DIJUAL DALAM BANDAR

Anonymous said...

meluat cara umno dari dulu kini dan selamanya tak de benda lain nak berhujah yng diucap dan menjadi zikirnya,aljuburi2.. walhal mereka sendiri tau itu konspirasi dan mahkamah mendapati tidak bersalah,kerana upah yng sedikit snggup menjual maruah diri