Sunday, November 25, 2012

MURSHID!!! Doa hancurkan organisasi tidak salah


KUALA LUMPUR: Pertubuhan Muttaqa Asatizah dan Pendakwah Malaysia (Murshid) berpandangan berdoa untuk menghancurkan sesebuah organisasi tidak salah, jika ia membawa kebaikan.

Pengerusinya Dr Zaharuddin Abdul Rahman (gambar) berkata, doa yang menjurus kepada organisasi, bukan individu, tidak melanggar adat berdoa.

“Sekiranya doa itu dari individu yang dizalimi, maka doa untuk menghancurkan organisasi tertentu (yang bertanggungjawab) dibenarkan.

“Doa seperti menunjukkan mangsa meluahkan kekecewaan yang sudah sampai ke puncak akibat sering dizalimi,” katanya dipetik Sinar Harian.Bagaimanapun, katanya, lebih baik mendoakan agar individu atau sesebuah organisasi itu mendapat petunjuk, dan ampunkan kesalahan mereka.

Isu doa sebelum ini timbul ekoran doa pada program Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Sultan Mohamad ke IV sempena Muktamar PAS ke-58 baru-baru ini.

Doa yang dibaca Nik Razi Nik Mat semasa mengimamkan solat hajat itu antara lain menyebut 'Hancur BN' dan 'KO BN' pada pilihan raya akan datang.

Sementara itu, akhbar berbahasa Melayu itu juga turut memetik pandangan Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin bahawa umat Islam boleh memohon doa kehancuran jika merasa diri mereka ditindas dan juga dizalimi.

Beliau berkata, secara umumnya sesiapa sahaja boleh memohon doa kehancuran sekiranya merasakan diri dizalimi.

“Misal kata ada orang menganiaya atau menzalimi kita, boleh ke kita berdoa kepada mereka?

"Jawapannya boleh, tidak timbul isu tidak boleh mendoakan kehancuran sesama Islam,” katanya dipetik akhbar itu lagi.

Asri berkata, doa memohon kehancuran ini bukan suatu yang baru, malah wujud sejak zaman Rasulullah lagi apabila terjadi kepada para sahabat, tetapi dilakukan secara berkias (berlapik).

9 comments:

Anonymous said...

Guan eng dan dap di doakan untuk kesejahteraan dan mendapat hidayah, tapi umno/bn yg beragama Islam dan menyembah Allah didoakan kehancuran dan kebinasaan. Begitu tebalnyer dendam pemimpin pas terhadap umno/bn

Anonymous said...

memang dendam terutama kepada beruk macam ko

Anonymous said...

Beruk2 UMNO dah bagi makan ke pagi2 ni

mahathir said...

masa ni la ko nak ngaku umco tu islam..
selama pas nak martabatkan islam ko jugak yang halang..puiii!
KO BN!

Anonymous said...

Mahathir, bila masa pulak pas nak memartabatkan Islam. Cuba ko baca kitab suci buku jingga tu. Mana ada cakap nak memartabatkan Islam dan perjuangkan hudud. Pas skrg memperjuangkan kebajikanlah. Dah ketinggalan zaman betul ko ni.

Anonymous said...

ko yang ketingalan keretapi beruk, hujah luar tajuk

Anonymous said...

jgn jumud sgt..islam tu kan syumul..dh tentu kebajikan itu mmg di dalam Islam..of coz la pas perjuangkan Islam..think

Anonymous said...

Allah SWT bukan 'gangster' ....Allah Maha mengetahui dan menentukan segalanya...berdoalah untuk kebaikan dan tawakal lah.

Anonymous said...

Ustaz asri dan ustaz zaharudin dah bg jawapn, kenapa la puak2 umno ni x reti2 nk dgar..ni dok dgar kata2 ulamak muda umno yg suka meroyan merepek2