Saturday, September 29, 2012

BAJET 2013!!! Bagi RM 111 juta kepada Permata Rosmah, tarik RM 116 juta subsidi untuk rakyat


KUALA LUMPUR: Pas mempersoalkan kewajaran kerajaan Umno pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak yang melupuskan subsidi harga gula RM116 juta, sedangkan dalam masa yang sama memberikan peruntukan sebanyak RM111 juta kepada Permata yang dinaungi isterinya, Datin Seri Rosmah Mansur.

“Apa lebih Permata, hanya setaraf dengan pasukan kompang sahaja, tetapi memperolehi peruntukan begitu banyak hampir dengan pelupusan subsidi gula RM116.6 juta.


“Sedangkan peruntukan untuk Sekolah Agama Rakyat hanya RM95 juta sahaja,” kata Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad.


Menurut Idris, tindakan kerajaan menaikkan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM2.30 sekilogram berkuatkuasa semalam, sebagai lambang kegagalan Barisan Nasional (BN).


“Kenaikan harga gula kali ini adalah yang keempat selepas kerajaan berbuat demikian sebanyak tiga kali pada tahun lalu iaitu pada Januari (20 sen), Julai (25 sen) dan Disember (20 sen),” kata Idris dalam satu kenyataan hari ini.


Tambah beliau, keputusan kerajaan menaikkan harga gula kononnya untuk menjimatkan wang negara sebanyak RM116.6 juta setahun, dengan membandingkan harga gula di Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina  merupakan alasan dangkal.


“Apakah kerajaan BN tidak ada jalan lain untuk menguruskan kewangan negara.


“Nampaknya pemimpin negara jika tidak ada wang, jalan keluarnya dengan menyusahkan rakyat seperti saman ekor, menaikan minyak petrol, naik harga gula, naik harga tol,” tegas Idris.
-sumber

2 comments:

iaryylr said...

tahun tahun terdahulu pun entah kemana gunanya, kalau majlis tu dalam tv asyik kat tempat mewah..., negara dah ada macam macam pengurusan bantuan kerajaan da juga badan badan ngo serta persendirian. Ada baiknya peruntukkan untuk semua dari untuk segolongan yang digunakan. Dulu tidak silap saya permata dapat lebih dana dari subsidi minyak?

Anonymous said...

Itu yg dikatakan budjet Permataku Rosmah......hihihihihii