Tuesday, March 2, 2010

Ada lagi ‘Fairus’, UMNO ambillah

GEORGETOWN, 2 Mac : Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang mengucapkan terima kasih kepada UMNO kerana ‘mengutip’ bekas Timbalan Ketua Menteri 1, Mohamad Fairus Khairuddin yang sudah tidak diperlukan lagi oleh parti itu.

Naib Pengerusi PKR negeri, Abdul Malik Abul Kassim berkata, pihaknya sama sekali tidak terkesan oleh penyertaan Mohamad Fairus dalam UMNO malah berterima kasih kepada parti itu kerana “mereka telah membantu menyelesaikan masalah kami dengan menerima Fairus masuk parti itu.”

“PKR sudah tidak perlukan Fairus. Kami sebenarnya gembira apabila dia menyertai UMNO. Selama ini pun dia tidak berfungsi, hanya tidur saja. Tidur ketika mesyuarat, ketika berbincang, ketika orang beri penerangan. Jadi elok sangatlah dia masuk UMNO,” katanya di sini, semalam.

Kelmarin, Mohamad Fairus yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti yang meletak jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 dan ADUN Penanti pada 8 April 2009, mengumumkan keluar PKR dan menyertai UMNO dalam satu perhimpunan persatuan silat gayung yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Kuala Lumpur.

Abdul Malik berkata, Mohamad Fairus sekadar hendak ‘bermain’ dengan situasi yang sedang bergolak dalam PKR sekarang.

“Selepas apa yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim dan Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin, saya lihat dia seolah-olah ambil kesempatan melakukan perkara yang sama untuk serang PKR.

“Ingin saya tegaskan bahawa tindakan beliau (keluar parti) sedikit tidak menjejaskan parti malah kami di PKR lebih gembira kerana beliau tidak berfungsi dalam parti, dia hanya tidur saja, tidur ketika mesyuarat, dalam sesi perbincangan dan penerangan. Oleh itu, biarlah dia pergi, tak rugi pun malah kami (PKR) bertambah untung,” katanya.

“Saya sangat berterima kasih kepada UMNO kerana ambil orang sepertinya (Fairus) yang tidak diperlukan oleh parti dan saya mengucapkan selamat maju jaya kepada UMNO untuk menguruskan orang seperti Fairus.

“Oleh itu, kepada UMNO, selepas ini jika ada lagi individu seperti ini yang tidak diperlukan, ambillah. PKR tidak memerlukan orang yang tidak berpegang kepada prinsip parti dan yang tidak kuat seperti mereka,” katanya.

Sambil mengakui beliau akan sentiasa setia dengan PKR walau apa pun terjadi, Abdul Malik mendakwa ada ‘dalang’ yang merancang semua yang berlaku dalam parti itu.

“Saya tidak menolak bahawa ada ‘dalang’ di sebalik apa yang terjadi dan saya percaya ini kerja orang sekeliling UMNO yang cuba merosakkan PKR, tapi biarlah. Mungkin Fairus rasa dia lebih bernilai dalam UMNO sebagai agen untuk serang PKR. Itu saja nilai dia. Dalam parti, dia tidak berfungsi pun sebab dia tidak boleh buat kerja, asyik tidur saja,” katanya.SH

Read more ...

Turun padang bertemu rakyat

PARIT BUNTAR 2 Mac : Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa baru-baru ini turun padang bertemu rakyat di sekitar Pekan Kuala Kurau bagi meninjau masalah yang dihadapi penduduk khususnya peniaga di kawasan itu.

Beliau yang diiringi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Kurau, Abdul Yunus Jamhari dan Yang Dipertua PAS Parit Buntar, Harun Hashim serta beberapa ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS turut melawat pasar awam Kuala Kurau.

Dalam lawatannya itu, Ahli Parlimen berkenaan berjaya mengesan beberapa masalah yang dihadapi peniaga di pasar awam itu.

“Antara masalah yang dihadapi peniaga ialah tandas di pasar awam itu sudah dua bulan tidak boleh digunakan kerana ia berkunci.

“Ini menimbulkan masalah kepada peniaga yang ingin menggunakannya. Mereka terpaksa menumpang tandas lain,” katanya kepada Sinar Harian.

Mujahid berkata, beliau mahu Majlis Daerah Kerian (MDK) mengambil tindakan menyelesaikan masalah itu kerana ia adalah keperluan penting peniaga di situ.SH

Read more ...

Reaksi pemimpin PR Perak mengenai tindakan Mohd Fairus

IPOH ,2 Mac : Tindakan bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohd Fairus Khairuddin yang keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan menyertai UMNO kelmarin kerana dikatakan hilang kepercayaan ke atas pucuk pimpinan dan ia semakin memuncak berikutan isu penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam, menimbulkan reaksi yang berbeza dalam kalangan pemimpin-pemimpin dari negeri ini.

Itu adalah hak beliau untuk pergi ke parti berkenaan. Kenyataannya yang menyatakan pucuk pimpinan tidak konsisten adalah satu tanggapan beliau sahaja.

Kami di PKR tetap utuh dan teruskan perjuangan meskipun menghadapi tekanan hebat daripada ahli-ahli yang lompat parti, kami tetap bersabar dan teruskan dengan apa jua cabaran mendatang.

Memang tindakan Fairuz memberi kesan, tetapi itu adalah sikap mereka yang tidak sabar, kerana membuat keputusan mereka sendiri.”– Pengerusi PKR Perak, Mustafa Kamil Ayub

Bagi pendapat saya, tujuan ahli yang melompat parti ini, bukanlah kerana hilang kepercayaan, tetapi lebih kepada hilang kepentingan. Jika mereka ini faham dan tahu apa erti perjuangan yang sebenarnya, mereka pasti tidak akan berbuat demikian.

Lagipun, jika ingin melompat parti, seharusnya dipastikan bahawa ianya adalah penghijrahan kepada yang lebih baik ataupun kepada parti yang lebih benar perjuangannya. Jelas, penghijrahannya (Fairus), adalah bersifat duniawi dan bukannya atas dasar perjuangan sebenar.

Saya juga yakin bahawa perkara sedemikian tidak mungkin berlaku dalam parti Pas, kerana semua ahlinya memahami bahawa mereka telah memilih perjuangan yang sebenar iaitu memperjuangkan dakwah Islam.” - Pesuruhjaya PAS Perak, Abu Bakar Hussein

Saya berpendapat, sebab utama yang dikatakan oleh Mohd Fairuz kerana mahu keluar dari PKR disebabkan hilang kepercayaan ke atas pucuk pimpinan parti yang dikatakan tidak konsisten dalam mempertahankan Islam berhubung isu kalimah Allah, beliau perlu mengkaji semula perkara itu.

Kita harus mensucikan akidah kita dengan tidak menafikan wujud Tuhan lain kecuali Allah. Kalau sebagai umat Islam kita mengatakan bahawa hanya orang Islam sahaja boleh menyebut Allah, secara tidak langsung kita mengakui bahawa wujudnya Tuhan lain.

Ini yang dibimbangkan dengan kenyataan Mohd Fairuz dan kenyataan yang dibuat oleh PAS itu telah dipersetujui oleh PKR. Sebabnya di dalam Al-Quran sendiri tidak ada nas yang menyatakan bahawa orang bukan Islam tidak dibenarkan menyebut kalimah Allah. Itulah kedudukan yang paling sahih.

Sehubungan dengan itu, saya merayu kepada beliau supaya mengamati semula apa yang dikatakan beliau itu supaya ia tidak menyimpang daripada akidah sebenar sebagai seorang Islam,”
- Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin.SH

Read more ...

PKR tidak tuntut tambah Exco Kedah

ALOR SETAR, 2 Mac : PKR tidak akan menuntut tambahan kuota kerusi Exco Kerajaan Negeri Kedah dalam rombakan yang akan dibuat oleh Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak tidak lama lagi.

Ketua Penerangan PKR, Tian Chua berkata, parti itu rela mengenepikan semangat kepartian demi memastikan asas perjuangan Pakatan Rakyat (PR) untuk mempertahankan Kedah dapat direalisasikan.

Menurutnya, Jawatankuasa Perancangan Strategik PKR Pusat juga sudah menghantar senarai nama calon cadangan kepada Azizan untuk dipertimbangkan.

“Bagaimanapun, persoalan sama ada wakil parti sedia ada akan digugurkan atau digantikan dengan muka baru, masih belum boleh didedahkan kerana kita tidak mahu sebarang spekulasi negatif.

“Pada asasnya, perjuangan PAS dan PKR di negeri ini adalah satu, iaitu demi memastikan pentadbiran Kerajaan Negeri bertambah teguh dan berjiwa rakyat. Justeru, PKR akan menyerahkan sepenuh kepercayaan kepada Datuk Seri Azizan untuk membuat kata putus,”katanya ketika ditemui Sinar Harian pada Karnival Kedah Sejahtera di Pekan Langgar, dekat sini.

Tian Chua juga menolak dakwaan pemimpin Barisan Nasional(BN) yang menuduh Kerajaan Negeri di bawah pimpinan PAS terpaksa melakukan rombakan kerana berlaku kepincangan dalam pentadbiran negeri.

Menurutnya, rombakan Exco adalah perkara biasa yang bertujuan meningkatkan efisiensi pentadbiran Kerajaan Negeri.

“Isu rombakan Exco merupakan perkara biasa, malah Kerajaan Pusat juga pernah melakukan rombakan Kabinet secara mengejut beberapa kali sebelum ini.

“Jadi, mengapa perkara ini harus dijadikan isu oleh BN dan UMNO? Tambahan pula, tindakan Menteri Besar Kedah mencerminkan ketelusan dan ketegasannya membuat keputusan sukar demi memastikan pentadbiran negeri teratur dan berkesan,” katanya.

Sementara itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, tindakan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak merombak Exco Kerajaan Negeri seharusnya dicontohi oleh pemimpin BN, bukan dijadikan sasaran kritikan.

Menurutnya, rombakan Exco Kerajaan Negeri mencerminkan keberanian Kerajaan PR dalam melakukan perubahan demi kebaikan rakyat.

“Tidak seperti kebanyakan pemimpin BN yang sanggup melakukan apa sahaja semata-mata untuk mengekalkan pangkat dan kedudukan mereka di samping tidak memberi peluang kepada muka baru yang lebih berpotensi.

“Jadi, mana lebih baik, lakukan perubahan demi kebaikan atau mengekalkan pemimpin yang sama, namun tidak menguntungkan rakyat?” katanya.SH

Read more ...

Tidak halang YB lompat parti

SHAH ALAM , 2 Mac : Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak boleh menghalang mana-mana wakil rakyat atau individu yang berhasrat meninggalkan parti itu dan menyertai parti politik lain.

Pengerusi PKR Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pemikiran dan hak setiap individu dalam membuat keputusan perlulah dihormati.

“Kita tidak boleh menghalang pemikiran individu, mungkin mereka suka bersama dengan kita tetapi mereka tidak akan terus bersama dengan kita.

“Apa yang penting ialah sikap bekerjasama kerana sebagai satu kumpulan dalam politik, sekiranya mereka tidak lagi percaya kepada kumpulan maka adalah sukar untuk terus bersama. Jadi saya rasa, kita perlu menghormati keputusan mereka,” katanya pada sidang media, selepas merasmikan Pelancaran Fasa Ketiga Kempen Perlembagaanku, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada PKR Selangor akan mengambil langkah menghalang wakil rakyat yang berhasrat untuk lompat parti.

Ia susulan kenyataan bekas Setiausaha Agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim yang mendakwa seramai 10 ahli wakil rakyat parti itu akan keluar parti.

Menurut Abdul Khalid, isu keluar dan masuk parti adalah perkara yang biasa berlaku dan bukan hanya melibatkan PKR.

“Saya rasa perkara ini memang banyak berlaku, bukan sahaja PKR, parti-parti lain pun banyak ada.

“Di dalam politik, kita mesti menjangkakan perkara ini. Sama seperti pasaran saham, ia akan meningkat dan menurun, bahkan risiko dan ganjaran juga sangat tinggi,” katanya .

Sementara itu, Abdul Khalid berkata, parti Reformasi tidak mempunyai satu sejarah yang panjang, justeru akan terdapat perbezaan dari awal penubuhannya.

“Reformasi ditubuhkan di atas satu usaha untuk menegakkan keadilan tetapi terdiri daripada beberapa kumpulan, oleh sebab itu, kemantapannya perlu melalui masa.

“Ada sesetengah (individu) merasakan perjuangan mereka tidak akan tercapai melalui Keadilan dan ada sesetengah merasakan mereka akan masuk Keadilan untuk mencapai cita-cita politik mereka, kedua-duanya akan berlaku,” katanya.

Beliau berharap isu keluar parti di kalangan pemimpin-pemimpin akan segera selesai sebelum pilihan raya umum akan datang.

“Sebagai salah seorang daripada mereka yang menduduki majlis tertinggi, saya berharap perkara masuk atau keluar parti oleh pemimpin-pemimpin dapat berjalan dengan cepat kerana kita berharap keputusan boleh dibuat, supaya tidak mengganggu pilihan raya yang dijangka diadakan tahun hadapan.

“Apa yang berlaku ini bukanlah satu perkara yang baik, apa yang saya boleh katakan ialah perkara ini berlaku pada masa yang tepat, namun saya tidak bermaksud bahawa mereka membuat keputusan yang salah, mereka mempunyai hak untuk membuat pilihan,” katanya.

Beliau tidak menolak kemungkinan tujuan individu berkenaan mengambil keputusan itu atas alasan tertentu.

Dalam pada itu, Abdul Khalid sudah menjangkakan tindakan bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin menyertai UMNO.

Dalam perkembangan lain, Abdul Khalid turut mengulas mengenai salah seorang kakitangan Universiti Industri Selangor (Unisel) yang didakwa terlibat dengan kes memperkosa seorang pelajar institusi pengajian tinggi awam, dua tahun lalu.

Katanya, Ahli Lembaga Pengarah Unisel sudah membincangkan perkara itu dan memutuskan untuk membenarkan individu berkenaan meneruskan khidmat di institusi tersebut.

“Kita mendapati adalah perlu untuk mengambil pertimbangan bahawa beliau, boleh menjalankan tugas menjaga Unisel dan perkara yang kita ketahui itu tidak mengganggu kerja yang beliau lakukan.

“Dia tidak dibawa ke mahkamah atau didakwa,kita mengambil keputusan membenarkan dia terus bekerja, tidak adil memberhentikan hanya kerana spekulasi, dia tidak bersalah sebelum dibuktikan bersalah,” katanya.

Katanya, individu berkenaan turut memaklumkan kepada beliau bahawa dia bersedia untuk melepaskan jawatan itu sekiranya dihadapkan ke mahkamah.

“Pegawai itu memberitahu saya bahawa jika dia didakwa, oleh kerana akan membebankan Unisel, dia bersedia untuk meletakkan jawatan. Itu pun belum diputuskan tetapi dia akan lakukannya.

“Oleh itu, saya berpendapat, dia patut diberi peluang untuk berkhidmat kepada institusi itu,” katanya SH

Read more ...

Piket bantah skim hospital kerajaan

SUNGAI BULOH , 2 Mac : Kementerian Kesihatan digesa membekukan pelaksanaan Skim Perkhidmatan Pesakit Bayar Penuh (FPP) di hospital-hospital kerajaan.

Presiden Parti Sosialis Malaysia (PSM), Dr Mohd Nasir Hashim berkata, skim berkenaan dilihat akan memberi kesan negatif terutamanya kepada golongan miskin.

“Apabila skim ini dilancarkan pada tahun 2007, ramai pihak telah membantah pelaksanaannya kerana ia dibuat tanpa menjalankan sebarang kajian mengenainya.

“Pendekatan yang digunakan oleh kementerian mencerminkan kerajaan tidak serius terhadap tanggungjawab murni menjaga dan memupuk kualiti rawatan untuk pesakit biasa yang bergantung pada hospital-hospital awam,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghantar memorandum bantahan kepada Timbalan Pengarah Hospital Sungai Buloh, Aminuddin Tauhid di sini semalam.

Penyerahan memorandum setebal dua muka surat itu hadir diserahkan bersama kira-kira 15 ahli serta penyokong Gabungan Membantah Penswastaan Perkhidmatan Kesihatan (GMPPK).

Mohd Nasir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Damansara berkata, kementerian perlu menjalankan kajian terhadap kesan skim berkenaan terutamanya terhadap prestasi doktor-doktor pakar yang mengambil bahagian dalam skim terbabit.

“Ada sebahagian daripada pakar yang menumpukan terlalu banyak masa dan tenaga merawat pesakit swasta sehingga mengabaikan tanggungjawab mereka terhadap pesakit biasa yang tidak membayar penuh.

“Malah, beberapa doktor pakar yang tidak mahu menyertai skim ini terasa tidak puas kerana mereka terpaksa menanggung kerja-kerja yang diabaikan oleh pakar yang melibatkan diri dalam skim terbabit dan ini membawa kepada kemerosotan semangat bekerja di kalangan doktor,” katanya.

“Kita juga meminta supaya pihak kerajaan agar meningkatkan bajet kewangan dan memperkasa untuk hospital kerajaan dan kita berharap pihak berkenaan akan mengambil berat serta tindakan sewajarnya untuk menangani perkara itu,” katanya.

Sementara itu di Serdang, GMPPK turut menyerahkan memorandum bantahan pelaksanaan skim itu di Hospital Serdang.

Bantahan yang dibuat melalui piket aman itu disertai beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) termasuk Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) dan parti politik Pas.

Setiausaha Agung PSM, S Arutchelvan berkata, protes secara aman itu turut diadakan serentak di turut diadakan Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan Hospital Sultan Ismail, Pandan, Johor Bahru.

Arutchelvan berkata, protes berkenaan bertujuan meminta kerajaan membatalkan skim rawatan swasta berkenaan di hospital lain yang dicadangkan, namun pada masa yang sama mewujudkan skim gaji lebih baik untuk semua kakitangan kesihatan kerajaan.

“Kalau mereka mengamalkan skim berkenaan untuk mengelakkan doktor pakar berhijrah dari hospital kerajaan ke tempat lain, apa yang perlu dilakukan adalah menaikkan gaji mereka (doktor pakar) kepada tahap yang relevan bukannya mewujudkan rawatan swasta di hospital kerajaan.

“Kita tidak mahu kemudahan awam di hospital kerajaan digunakan untuk membuat kerja swasta semata-mata memberi keuntungan kepada doktor pakar, namun merugikan rakyat negara ini yang bergantung kepada perkhidmatan hospital,” katanya.SH

Read more ...

Kelantan kecewa sikap penganjur

KOTA BHARU, 2 Mac : Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri, Abdul Fatah Mahmood melahirkan rasa kecewa dengan sikap penganjur perlumbaan berbasikal Le Tour de Langkawi (LTdL) yang dikatakan membelakangkan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada upacara melepaskan peserta di sini, semalam.

Abdul Fatah berkata, apa yang berlaku pada majlis pelepasan yang diadakan di hadapan Istana Balai Besar pagi semalam adalah sesuatu memalukan.

“Ia tidak menghormati Tok Guru selaku Menteri Besar dan tuan rumah yang sepatutnya melakukan pelepasan itu,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Sebaliknya majlis pelepasan disempurnakan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Perlumbaan jelajah berbasikal terulung Asia itu memulakan peringkat pertama dari sini ke Kuala Berang sejauh 174.5 kilometer.

Mengulas perkara itu, Abdul Fatah berkata, nama Nik Aziz, selaku tetamu kehormat untuk melepaskan peserta, dimaklumkan kepada beliau pada malam kelmarin.

“Sepatutnya saya dimaklumkan terlebih dahulu jika ada perubahan tetapi ini tidak,” katanya.

Beliau berkata Kerajaan Negeri akan mengutus surat kepada pihak penganjur terhadap insiden itu.

LTDL kali ini dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan dengan kerjasama Persatuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) dan disertai 20 pasukan.

Perlumbaan melibatkan tujuh peringkat sejauh 1,013.9 kilometer untuk merebut hadiah keseluruhan bernilai RM710,650.SH

Read more ...