Saturday, July 9, 2011

Himpunan Patriot : Khairy, Reezal , Aziz memalukan pemuda UMNO


Gambar yang bakal menjatuhkan Khairy, Aziz dan Reezal

Apabila bercakap dengan orang UMNO berkenaan himpunan PATRIOT yang berlangsung pada 9 Julai, pastinya mereka tidak dapat menyembunyikan rasa malunya dengan himpunan yang hanya menarik paling tinggi 300 orang pemuda UMNO.

Lebih memalukan mereka apabila Khairy gagal menarik pemuda UMNO dari seluruh negara menghadapi himpunan Bersih. Khairy mungkin menyalahkan Reezal Merican yang nampak bersemangat semasa menyerang Pejabat PKR tetapi gagal kali ini.

Khairy mungkin mengharapkan media pro UMNO seperti Utusan dan TV3 menyelamatkan maruah himpunan itu dengan memberi gambaran kepada rakyat bahawa himpunan itu mendapat sambutan.

Khairy juga mengharapkan Najib memberi pujian kepada Patriot kerana akan mampu menyangkal pandangan bahawa polis tidak bertindak adil terhadap Bersih kerana pemuda UMNO juga ada yang ditangkap termasuk beliau sendiri.

Namun , Khairy tidak sedar bahawa rakyat termasuk orang UMNO sendiri tidak lagi terikat dengan media massa pro UMNO. Melalui Facebook dan Youtube , rakyat dan orang UMNO sendiri dapat melihat bagaimana himpunan Patriot berlaku.

Rakyat dan ahli UMNO dapat melihat perbezaan ketara jumlah peserta himpunan Patriot dan Bersih. Bukan kecil tapi beribu-ribu kali ganda.

Sudah ada tulisan blogger UMNO yang menghentam Khairy , Reezal dan Aziz yang dikatakan gagal serta memalukan UMNO.

Rakyat dan ahli UMNO dapat melihat betapa terdesaknya tanpa perancangan yang rapi pemuda UMNO mengedarkan secara percuma baju merah Patriot.

Ada dikalangan pemimpin pemuda UMNO jelas terpancar dalam video merayu orang ramai yang menyaksikan himpunan mengambil baju free itu dan memakainya.


Lebih memalukan bukan sahaja pemuda UMNO malah blogger UMNO ialah terdapatnya gambar baju itu diberikan kepada Mat Bangla yang siap bergambar kegembiraan mendapat baju free. Kemana pemuda UMNO, di mana pemuda bermotorsikal yang berarak ke pejabat PKR?

Adakah pemuda-pemuda bermotor ini diupah semasa berarak ke pejabat PKR? Bila kali tiada upah maka mereka tidak datang. Adakah pemuda UMNO seluruh negara hanya akan datang jika mendapat upah? Jelas , Khairy gagal menerapkan semangat berjuang untuk parti secara sukarela kepada pemuda UMNO.

Pemuda UMNO nampaknya gagal menyaingi pemuda PAS,PKR dan DAP yang turun tanpa upah, guna belanja sendiri, sanggup dibelasah FRU, ditahan polis .

Himpunan Patriot juga menampakkan kejahilan pemuda UMNO berhadapan dengan FRU. Terdapat video yang menunjukkan dengan jelas pemuda UMNO sengaja merempuh FRU walaupun bilangan FRU lebih ramai dari peserta Patriot.

Akibat rempuhan keras itulah , polis FRU bertindakbalas dengan menangkap mereka sehingga lari pemuda UMNO lintang pukang dan tak datang-datang lagi. Hanya beberapa orang sahaja yang berhimpun semula.

Sekiranya pemuda UMNO tidak merempuh, pasti tidak ada tangkapan dibuat. Berbeza dengan peserta himpunan Bersih yang tidak pun merempuh polis walaupun bilangan mereka ramai dari FRU , sebaliknya polis yang menyembur pancutan air dan menembak gas pemedih mata .

Walaupun Khairy, Aziz dan Reezal ditangkap namun setakat ini masih belum kata-kata pujian kepada mereka. Yang ada adalah cemuhan akibat kegagalan menarik pemuda UMNO seluruh negara menghadiri himpunan Patriot.

Cemuhan juga kerana himpunan Patriot yang sepatutnya menjadi pembakar semangat pemuda UMNO telah terjadi sebaliknya dengan memaparkan lemahnya pemuda UMNO yang hanya cakap berdegar-degar di hadapan wartawan media massa pro UMNO. Hakikatnya , gagal di medan sebenar.

Khairy, Reezal, Aziz boleh bersiap untuk mengucapkan selamat tinggal kepada pemuda UMNO. Pastinya , rasa tidak puas hati dan malu ini tidak dapat ditutup lagi.

Blogger UMNO yang dulunya begitu megah memaparkan hebatnya Patriot, hari ini malu hendak memaparkan gambar dan video himpunan Patriot.


Jika , ada pun gambar jarak dekat yang tidak menampakkan keseluruhan peserta Patriot. Tapi, selama mana hendak menipu, kerana gambar dan video himpunan patriot sudah tersebar di merata facebook dan blog penyokong PR.

Read more ...

Cincin Ro$mah berharga RM 24.4 juta, duit Najib atau duit rakyat ?

'Print Screen' dari Sistem Maklumat Kastam!
Inilah rupa bentuk cincin 30 Carat blue-grey diamond dari kedai Fine Jewellers di New York, Jacob and Co.mungkin blogger umno boleh betulkan kalau pihak kami silap

tolak najib bererti tolak rosmah. ayuh rakyat, tolak umno!

sumber


Read more ...

Mail kalau nak bohong rakyat, baik diam saja

SEBELUM Utusan dan media arus perdana membuat bohong besar esok mengenai himpunan Bersih hari ini, Ketua Polis Negara, Ismail Omar telah cuba menjadi burung belatuk, mengulas mengenai Bersih dengan membuat kenyataan bohong. Katanya himpunan Bersih hanya didua tempat saja di Puduraya dan jalan Loke Yew.

Juga beliau mengatakan polis bertindak baik kepada para himpunan.

Saya tidak pasati apakah beliau mendapat penjelasan dari timbalannya Khalid Abu Bakar yang kini sudah macam anti klimek dan menjadi pekak dengan tiba-tiba selepas dua hari himpunan hendak diadakan. Sebelum itu bukan main lahi Khalid berkukuh macam terkukur lapar padi. Atau pun beliau mendapat penjelasan dan laporan yang palsu dari ketua polis Kuala Lumpur.

Itulah jadinya kalau ketua polis hanya memantau dari jendela Bukit Aman dan tidak berani turun ke bumi melihat dengan mata kepala sendiri. Segala laporan dan maklumat yang diterimanya tidak betul dan melencung jauh.

Saya rasa saya lebih bertanggungjawab dari beliau. Saya turun dan berputar ke segenap lokasi himpunan berkenaan menyaksi sendiri dengan mata kepala sendiri. Baca laporan saya (kronologi) rasanya lebih adil dan benar daripada laporan anak buah Ismail Omar. Ada empat lokasi besar himpunan, Pasar Seni, perkarangan Masjid Jamik, di Jalan Petaling, dan perkarangan Stadium Merdeka.

Inilah kualiti polis kita bercakap selalu bohong dan menipu orang ramai. Kalau hendak gambarkan negara ini aman dan polis berjaya kawal himpunan pun jangan sembunyikan fakta. hari ini semua orang cerdik dan bukan bodoh. Zaman orang lari berceluda kerana takutkan polis sudah tidak ada lagi.

Begitu juga katanya tidak ada tembakan gas pemedih mata di Jalan Puduraya? Ismail Omar boleh tengok video yang profesional rakam dan jangan tonton yang polis ambi sajal. Kalau polis ambil banyak fakta yang disembunyikan seperti mana pembohong polis kononya ada peserta himpunan yang bawa senjata dan bom cocktail.

Belajarlah menjadi baik dan menjadi seorang Islam. Kalau polis tunduk, akur dan cium kaki pemimpin hari ini, tetapi jangan sampai kaki sebayan (busuk) pun sanggup dicium.

Saya mahu ketua polis negara saksi gambar yang dipaparkan dalam blog, mengenai himpunan yang dipukul dan diperlakukan macam anjing kurap. Rasanya sesetengah tindakan polis jauh lebih buruk dari salakan anjing. Dan apakah Ismail mendapat laporan mengenai kematian seorang peserta bernama Baharuddin Ahmad, 58 tahun. Kalau tidak tahu jenazahnya akan dikebumikan esok.

Polis perlu memohon maaf atau menyesali atas apa yang belaku.

Saya setuju kalau polis mengawal himpunan Bersih untuk tidak menular kemudian rakyat mengoncangkan pemerintahan hari ini. Tetapi lakukan secara beradab dan ingatlah kepada perkataan atau kalimah yang tertera di topi dipakai setiap anggota polis berbunyi Allah - Muhammad. Kalau kalimah itu sudah tidak dihormati buang dan ganti dengan kalimah lain. MSO

Read more ...

Kejayaan BERSIH 2.0 kerana dokongan rakyat pelbagai lapisan rakyat tanpa mengira kaum


KOMENTAR : Majmuk! Beleklah gambar-gambar dan video perhimpunan Bersih 2.0 pada Sabtu 9 Julai lalu dan anda akan pasti disambar satu pemandangan yang membanggakan. Bahawasanya yang keluar di jalan-jalan raya di pusat bandaraya Kuala Lumpur ialah warga Malaysia dari berbilang kaum.

Ini satu hakikat. Baik pemimpin kerajaan, pemerhati politik dan pihak polis sendiri pasti tidak boleh menafikannya. Maka dengan sendiri terkulailah dakwaan bahawa kononnya Bersih 2.0 ini adalah agenda pihak tertentu yang mahu memperkudakan orang Melayu supaya bersengketa sesama sendiri.
Rakyat dari pelbagai peringkat umur dan tanpa mengenal sempadan bangsa keluar beramai-ramai menggunakan hak mereka di bawah Artikel 10 Perlembagaan Malaysia untuk berhimpun dan menyuarakan kekecewaan, kegelisahan dan aspirasi mereka terhadap sistem pilihanraya negara yang cacat dan curang.
Tanpa niat untuk membuat hingar, heboh dan ceroboh terhadap hak orang lain, di bawah payung Bersih 2.0 mereka melaungkan pada dunia, ada yang tidak kena pada pihak pemerintah yang bermati-matian cuba menafikan hak asasi mereka itu walau berulang kali mereka isytiharkan untuk bersuara dengan aman.
Perihal niat mereka mahu berhimpun dengan aman dan tertib pada hari itu disahkan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Oleh kerana yakin perhimpunan Bersih 2.0 tidak akan memudaratkan keselamatan negara dan kesejahteraan rakyat, beliau dengan segala senang hati meninggalkan negara untuk temujanji dengan Pope di Vatican City.
Sebagai seorang perdana menteri yang bertanggungjawab, sudah pasti Najib tidak akan mahu meninggalkan Malaysia jika beliau percaya keadaan darurat akan berlaku.
Tentu sebagai anak Tun Razak yang bertanggungjawab mengelakkan Malaysia hancur kerana peristiwa 13 Mei 1969, Najib akan bersama memantau dan memimpin supaya darurat tidak berlaku sekali lagi di Malaysia.
Keyakinan Najib pada tujuan luhur Bersih 2.0 ini seharusnya dikongsi oleh semua menteri kabinetnya, terutama sepupunya Hishammuddin Hussein yang juga Menteri Dalam Negeri.
Jika Hisham optimis seperti Najib tentu polis tidak perlu membazir gas pemedih mata dan melumpuhkan pergerakan trafik di sekitar Kuala lumpur.
Cuma yang mencacatkan sedikit usaha Bersih 2.0 meraikan demokrasi yang subur ialah pasukan keselamatan yang kurang yakin dengan sikap optimis Najib dan bertindak seolah-olah Bersih 2.0 adalah musuh Negara. Itupun, umum tahu adalah kerana didorong oleh kegelabahan Hishamuddin yang kini terbukti seorang pesimis.
Kemajmukan peserta Perhimpunan Bersih 2.0 adalah satu janji bahawasanya masa depan Malaysia adalah cerah. Ini kerana apa jua pertimbangannya, sekarang sudah nampak perimbangan yang sihat di antara pemimpin dan rakyat pelbagai kaum bagi mengemudi Malaysia ke arah yang lebih adil dan sejahtera dan bukan caragaya kepemimpinan negara yang cuba menghimpun kuasa di kalangan kroni Umno sahaja.
Ini digambarkan oleh sikap Patriot (yang entah berdaftar atau tidak dengan Pendaftar Pertubuhan) yang cuba menyekat suara rakyat yang memilih menyertai inisiatif Bersih 2.0.
Meskipun ditekan dan digertak serta difitnah sebagai anti-Islam pengerusi Bersih 2.0, Datuk S Ambiga yang ditahan polis dengan yakin menyimpulkan bahawa matlamat Bersih telah berjaya menghasilkan beberapa perkara positif untuk Malaysia.
Pertama, katanya, ia telah meluapkan rasa tidak senang hati rakyat terhadap penggunaan kuasa yang semberono oleh kerajaan yang kelihatan agak ketinggalan zaman di segi pemikirannya.
Kedua, kata Ambiga lagi, Bersih 2.0 memperkukuh dalam diri rakyat keazaman untuk menghidupkan perimbangan dan kezuhudan dalam kerajaan.
Dan ketiga, rakyat kini dapat merasai dan menghayati bagaimana sebenarnya mereka mempunyai hak dan kuasa untuk membawa perubahan meskipun cuba digugat oleh polis.
Ini semua berlaku kerana pemikiran yang agak cetek di kalangan pemimpin seperti Hishamuddin. Dengan awal-awal lagi mengisytiharkan tindakan tegas dan keras untuk membenamkan usaha Bersih ini, Hisham telah menggalakkan dan mengghairahkan media arus perdana untuk memomokkan kempen Bersih 2.0 secara berlebihan.
Kedangkalan pemikiran ini apabila disebarkan tanpa tapisan dan perimbangan menafikan hakikat bahawa duniakini sudah terbuka luas di segi percambahan maklumat.
Gertakan polis yang bukan sahaja diulang-ulang oleh media massa tetapi papan pengumuman trafik (ITIS) menimbulkan kejengkelan rakyat yang tahu mesej apa sebenarnya yang hendak dikhabarkan oleh Bersih 2.0 pada mereka.
Namun begitu segala keterbatasan pemikiran media arus perdana – Utusan, Berita Harian, The Star, The New Straits Times, Astro, TV3 dan kerabat mereka serta RTM – berjaya menggamit naluri ingin tahu rakyat kepada perjuangan Bersih 2.0 dan isu kecacatan sistem pilihanraya di Malaysia.
Dan, apabila dengan segala azam dan besar hati puluhan ribu rakyat berbilang kaum bermandi air bercampur kimia yang dipancut ke arah mereka oleh Unit Simpanan Persekutuan (FRU), perjuangan Bersih 2.0 menjadi lebih bening dan jelas di mata warga Malaysia!
Apapun semua pihak haruslah bersyukur polis masih belum mengerahkan segala kudrat yang ada padanya untuk mengganyang gerakan Bersih 2.0. Jika PDRM secara melulu mengikut telunjuk pemikiran yang kurang matang, tentu respons rakyat jelata akan lebih hebat daripada apa yang disaksikan pada 9 Julai.
Bersih 2.0 diisokong oleh Pakatan Rakyat, gabungan tiga parti politik utama di Malaysia. Ia adalah inisiatif 62 Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang mahu perbaikan berlaku pada sistem pilihanraya di Malaysia.
Namun selepas perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai kerajaan Umno-BN hari ini perlu menjelaskan bukan sahaja pada rakyat Malaysia tetapi warga dunia yang cintakan keamanan dan demokrasi, mengapa hampir semua pemimpin Pakatan Rakyat ditahan?
Apakah Umno-BN sudah tidak percaya pada sistem demokrasi dan cuba memadamkan semua bentuk perbezaan pendapat dan saingan politik dengan menggunakan kuasa polis?
Rakyat Malaysia dan warga dunia juga ingin tahu apakah Umno-BN juga mahu beranjak daripada sistem Raja Berperlembagaan setelah membelakangi pandangan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin bahawa rakyat ada hak bersuara jika meyakini ada kepincangan dalam hidup bernegara?

Read more ...

Allahyarham Baharuddin Wira BERSIH 2.0


ULU KELANG 10 JULAI : Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat hadir memberikan penghormatan terakhir kepada salah seorang peserta Bersih 2.0, Baharuddin Ahmad yang meninggal dunia ketika menyertai himpunan itu semalam di kediaman Allahyarham di AU3 Keramat.
Antara yang kelihatan, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, ahli parlimen Gombak, Azmin Ali, ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.

Mereka yang ditemui Tv Selangor mendoakan Allayarham di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Ambiga dan Maria Chin Abdullah yang turut serta di rumah keluarga Allahyarham gagal menahan sebak tatkala ditemuramah wartawan sambil menyifatkan Baharuddin sebagai wira Bersih

Sementara itu,Azmin turut menyuarakan kekesalan beliau di atas tindakan polis yang terus melepaskan tembakan gas pemedih mata secara terus kepada rakyat.

Bagi Nurul Izzah pula, polis harus segera menghentikan keganasan terhadap rakyat yang mahu berhimpun secara aman.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim juga baru tiba sebentar tadi.

Allahyarham Baharuddin Ahmad, 59 meninggal dunia semalam setelah terjatuh di perkarangan KLCC pada perhimpunan aman anjuran 62 badan bukan kerajaan semalam.

Allahyarham merupakan suami kepada Ketua Wanita PKR Setiawangsa, Rusni Melan.

Beliau dikatakan rebah akibat sesak nafas akibat daripada semburan gas pemedih mata yang dilepaskan oleh pihak polis.
Solat jenazah akan diadakan sekitar jam 11 pagi ini di Surau Kelompok Camar dan akan dikebumikan di tanah perkuburan AU4.

Siasatan Menyeluruh Kematian Baharuddin Akan Dibuat

ULU KELANG 10 JULAI : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Baharuddin Ahmad dan berjanji satu penelitian mengenai insiden itu akan dibuat untuk mengetahui kejadian sebenar sebelum mengambil sebarang tindakan lanjut.

" Kita patut buat siasatan menyeluruh. Takziah dan doa buat Almarhum Baharuddin.

" Bagi pihak kita (Bersih dan Pakatan Rakyat) dan peguam, kita akan meneliti apa yang berlaku sebenarnya," ujar beliau.

Allahyarham Baharuddin semalam mengalami sesak nafas apabila polis mengepung kumpulan himpunan Bersih 2.0 di perkarangan KLCC dengan melepaskan tembakan gas


Read more ...

Kerajaan patut kaji cadangan SUHAKAM - Timbalan Menteri UMNO

KUALA LUMPUR, 10 Julai: Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Saifudin Abdullah (gambar) mengakui "banyak perkara yang perlu diperbaiki" oleh BN ekoran perhimpunan Bersih 2.0 semalam.

Ketika bercakap kepada laman web The Malaysian Insider semalam, Saifudin berkata, kerajaan sepatutnya mengkaji cadangan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) bagaicara menangani perhimpunan aman.

"Dalam konteks perhubungan politik, kita perlu perbaiki banyak," kata Saifudin yang juga anggota Parlimen Temerloh itu.

Beliau bersetuju perhimpunan di stadium adalah lebih baik berbanding dengan di jalan raya namun dia tidak bersetuju dengan pandangan mudah bahawa "jika berlaku dijalan raya ia akan kecoh, kerana banyak juga perhimpunan di jalan raya berjalan dengan aman."

Perhimpunan Bersih 2.0 pada asalnya adalah perhimpunan aman untuk menghantar memorandum kepada Yang Dipertuan Agung bagi memohon agar pilihan raya diadakan dalam keadaan bersih dan adil.

Lapan tuntutan dikemukakan kepada SPR ke arah memenuhi hasrat itu.

Namun, kerajaan BN menyifatkan perhimpunan ini bakal menjadi kecoh dan menganggu keharmonian di ibu negara.

Perdana Menteri mencadangkan agar ianya diadakan di stadium dan bersedia untuk membantu mendapatkan stadium yang sesuai.

Selepas bertemu dengan Yang Dipertuan Agung, Pengerusi Bersih 2.0 Datuk S Ambiga mengumumkan perhimpunan ini akan diadakan di stadium dan Stadium Merdeka menjadi pilihan.

Namun, mesyuarat kabinet selepas itu memutuskan, perhimpunan itu tidak dibenarkan berjalan di mana-mana stadium di Kuala Lumpur termasuk Stadium Merdeka.

Polis pula yang terletak di bawah Kementerian Dalam Negeri mengambil pendirian bertembung dengan perhimpunan ini dengan menyekat seluruh Kuala Lumpur umpama dharurat sebagaimana yang digambarkan akhbar Umno, Utusan Malaysia.

Ketua Polis Negara hari ini mengumumkan, 1401 peserta perhimpunan telah ditangkap termasuk Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi, timbalannya, Haji Mohamad Sabu, Pengerusi Bersih 2.0 Ambiga, Salahudin Ayub, Datuk Mahfuz Omar, Azmin Ali (timbalan presiden PKR) dan lain-lain.

Penangkapan Mohamad Sabu dibuat dengan kasar apabila motorsikal yang ditumpanginya dilanggar oleh sebuah kereta polis sehingga beliau terjatuh dan menangkap beliau.

Akibat rempuhan itu, lututnya luka berdarah dan sukar untuk berjalan tanpa bantuan.

Read more ...

Presiden PAS beri amaran kepada kerajaan, ucap tahniah dan terima kasih kepada rakyat

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCYbKnlAuPCWeoyzpsKlQfuXTND1gEmu80PGMevoZRBcgyL9PyBmk6LzfbV5kCdUxgBTD1YfcSPhvOX5ZgyiXsB_1DSAgm7kOzSkQOxPqtRBj_p6C8qnDaBD0sxx_C-gFlEKUp9pq6bUg/s1600/hadi+awang_3.jpgKUALA LUMPUR, 9 Julai: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang memberikan amaran, perhimpunan Bersih hari ini hanya mukadimah kepada kebangkitan rakyat dan PAS sedang menunggu respon kerajaan.

"Kita memberi amaran kepada kerajaan BN, bahawa ini mukadimah kepada kebangkitan rakyat dan jika sekiranya mereka tidak sedia membuat perubahan kepada pilihanraya dan demokrasi,bantahan dan kebangkitan lebih besar boleh berlaku bila-bila masa sahaja dan tidak semestinya sebelum pilihanraya, tetapi juga selepas pilihanraya. Kita tunggu dan lihat respon kerajaan," kata Abdul Hadi.

Beliau berkata demikian selepas dibebaskan oleh polis petang tadi. Bagi Abdul Hadi, penagkapan terhadapnya bukanlah satu perkara besar.

Abdul Hadi menjadi salah seorang dari 1401 orang yang ditangkap polis ekoran perhimpunan Bersih 2.0 hari ini.

Berikut adalah kenyataan penuh beliau.

Kenyataan Media Presiden PAS Berkaitan Bersih


Saya mengucapkan terima kasih kepada semua penyokong yang datang dari seluruh negara menyertai himpunan Bersih ini. Alhamdulillah semua mengikut arahan pimpinan dengan tidak melakukan keganasan terhadap pihak polis dan sesiapa sahaja termasuk harta benda awam, walaupun sebahagian kita diganasi.

Ini kerana tujuan kita adalah untuk menyampaikan mesej demokrasi dan pilihanraya yang adil dan bersih, melibatkan pengundi yang benar-benar bertanggungjawab, media yang bebas dan pembentukan semula SPR yang benar-benar adil dan sebagainya.

Tuntutan kita ini memberi gambaran aman dan damai dan bukannya ganas dan melampau. Penyokong Bersih dan Pakatan Rakyat telah menunjukkan budaya demonstrasi yang baik. Walaupun diprovokasi pihak polis, mereka tetap bersabar. Saya ucapkan tahniah kepada yang ditangkap polis. Ini merupakan satu sumbangan awal yang positif.

Disamping itu, kita memberi amaran kepada kerajaan BN, bahawa ini mukadimah kepada kebangkitan rakyat dan jika sekiranya mereka tidak sedia membuat perubahan kepada pilihanraya dan demokrasi,bantahan dan kebangkitan lebih besar boleh berlaku bila-bila masa sahaja dan tidak semestinya sebelum pilihanraya, tetapi juga selepas pilihanraya. Kita tunggu dan lihat respon kerajaan.

Penangkapan saya bukanlah suatu yang besar, kerana masih ramai penyokong kita yang merengkok dalam penjara bertahun-tahun sejak zaman berzaman. Apapun kita sedia bertarung di mahkamah dengan barisan peguam yang lengkap dan mahkamah mesti bebas daripada cengkaman pentadbiran BN.

Tuan Guru Dato Seri Abdul Hadi Awang
Presiden Pas

Read more ...

Polis tembak tepat ke muka Anwar


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDaewqD9l6taF8l2unFTZpY6tvT1vTO0qGTTjOz8XbqPiPYnqOi7ke9uP-8rDyXfSEbUaKYwNJQlv9Lkt0pzy0EOtyy8JO5p-qauy1oKev6reEhv-fr5mqGjUOgwgy4fB14-6xSzHN9mR6/s400/.nm.jpgKUALA LUMPUR 9 JULAI : Datuk Seri Anwar Ibrahim ,mengalami kecederaan di kepala dan lutut akibat tindakan anggota polis menembak gas pemedih mata tepat ke arah muka Ketua Pembangkang itu, kata Parti Keadilan Rakyat.
Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution berkata hanya tindakan pantas daripada pengawal peribadi Anwar, Fayad Al-Bakri menyelamatkan pemimpin itu daripada kecederaan lebih teruk.
Akibat melindungi Anwar, Fayad patah tulang pipi dan terpaksa menjalani pembedahan. Anwar turut dikejarkan ke Pusat Perubatan Pantai untuk rawatan lanjut.
Saifuddin berkata, anggota Polis Simpanan Persekutan yang melepaskan tembakan di Brickfields itu jelas bertujuan mendatangkan kecederaan terhadap Anwar.
"Doktor menasihatkan Anwar memakai pelindung leher kerana khuatir kecederaan itu akan memberi kesan kepada tulang belakang beliau," kata Saifuddin.
Sehubungan itu, PKR akan membuat laporan polis supaya tindakan segera ke atas pegawai berkenaan.
"Polis menghalakan tepat senapang gas pemedih mata ke arah Anwar dalam jarak dekat," dedah Saifuddin.
Saifuddin menambah, tindakan polis itu mirip kepada kes tunjuk perasaan di Jalan Kebun, Klang pada tahun 2000.
"Dalam siasatan tahun 2000 itu, Suhakam mendapati polis menyalahi undang-undang kerana melepaskan tembakan gas pemedih mata tanpa mengikut peraturan,” kata Saifuddin.
“Sepatutnya polis melepaskan tembakan pada paras 45 darjah kerah ruang udara, bukannya menembak tepat pada sasaran," tegas beliau. Suhakam adalah Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia.
Selain Anwar, turut mengalami kecederaan akibat tembakan gas pemedih mata adalah Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad.
Sehingga jam lima petang tadi, polis menahan 1401 peserta perhimpunan Bersih termasuk pemimpin kanan PAS, PKR dan jawatankuasa penganjur Bersih termasuk pengerusinya Ambiga Sreenevasan.

Read more ...

PATRIOT berjaya himpun 250 OOO manakala PERKASA himpun 80 ooo orang, ramainya sampai tak nampak BRAHIM ALI

261668 10150235069992592 358919387591 7896199 2157558 n Bangla Pun Dapat Baju Patriot!!
Penyokong Patriot import..ala-ala bangla gitu..memang bangla pun kah kah kah
KJ pun tak lepas peluang cari publisiti untuk CARMA...tapi ok gak lah jika di bandingkan dengan Ibrahim Ali Al-Kataki Al-perKOSA tu..

Nampaknya gerombolan Perkasa ini hanya setakat mampu bakar kertas aje..buang karan aje..betul-betul tong kosong..cakap aje bergegar-gegar..Gambar-gambar yang menunjukkan perhimpunan patriot yang mana anggota FRU lebih ramai dari patriot[samseng] sendiri. Tak berbaloi dengan gelagat samseng yang ditunjukkan setiap malam sebelum ini dengan promosi percuma TV3. Duit tiada, ramai tak datang!! Anggota katak Ibrahim Ali khabarnya dah terjun tasik, silap bersiar-siar!!

Kah..kah..kah.. lari lintang pukang diorang ye.Maklumlah bukannya pernah ada pengalaman camni.Apa yang lebih memalukan,habis bendera jalur gemilang mereka buang.Nasib baiklah abang Polis tolong angkat.

Bendera negara tak penting apa apa pun selamatkan diri dulu !!! muahahaha...Patriot konon baru dah kena gas sikit bendera lambang kedaulatan negara berterabur atas jalanraya.Cakap je berdegar2 ekor bergelumang taik uwekkk!!!

Identiti langsung takde,laungan mereka pun tiru Pakatan Rakyat punya khakkk ptuihhhh....memalukan...

Konon nak rempuh FRU , bila FRU bertindak balas cabut tinggal la 5-6 orang yang mai balik. Belajaq la dulu kalu nak rempuh FRU pun, tengok la kekuatan dulu .

KUALA LUMPUR: Sehingga jam 4 petang ini, Perkasa gagal untuk mengumpul kira-kira 15,000 ahli seperti yang diwar-warkan oleh Presidennya, Datuk Ibrahim Ali.


Terkini, hanya kira-kira 80 ahli Perkasa berkumpul di kawasan ini...KAH!KAH!KAH!

Kira-kira 250 orang penyokong-nyokong Patriot Pemuda Umno yang berada di Jalan Bukit Bintang di depan Hotel Federal mula bersurai selepas mengadakan rundingan dengan pihak polis.


Sambil mendakwa telah mencapai kemenangan moral walaupun hanya mampu bergerak 200 meter sahaja sepanjang Jalan Bukit Bintang.Ianya masih terlalu jauh dari destinasi mereka di Stadium Merdeka.Dalam pada itu Exco Pemuda Umno, Megat Zulkarnain Dato' Megat Omardin berkata mesej mereka sudah disampaikan.


Katanya mereka telah datang dan telah mencapai tujuan mereka, diikuti dengan pembacaan doa... KAH!KAH!KAH!

Read more ...

Bersih berjaya capai matlamat , Dr Hatta berjaya pimpin rakyat ke Stadium Merdeka setelah pimpinan lain ditangkap


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0dG50hW02lkq5_kWpaYkVSzpj6qJiPYvRUU8GzpykQ7mive_195LNdVgrSONSZy-i8YNjzKdF9A1CQyDS33AJKy_VnXtlf6JLoLy_NbgGcBmRc5CySEqTiV5YAZxw96wIOJc_iP4z6_k/s200/A18.jpgKUALA LUMPUR, 9 Julai: “Kita telah berjaya berhimpun di Stadium Merdeka dan ini menunjukkan kita telah berjaya mencapai matlamat kita.
Bersih berjaya. Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong benarkan kita berhimpun di Stadum Merdeka. Daulat Tuanku!"

Demikian ucapan Dr Mohd Hatta Ramli yang mengetuai perarakan ke Stadium Merdeka sebaik tiba di stadium itu sekitar jam 2.38 petang tadi bersama tidak kurang 10,000 orang penyokong Bersih 2.0 dan Pakatan Rakyat.

“Negara kita aman dan kita menjunjung tinggi keamanan, manakala perhimpunan ini kita adakan untuk mendesak kerajaan melaksanakan pilihanraya yang bersih dan adil di negara kita,” katanya.

Katanya, rakyat tidak perlu takut untuk berhimpun dengan aman kerana perhimpunan kita ini dibenarkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

"Bersih bersih, Bersih aman. Bersih bersih, Bersih aman. Bersih bersih, Bersih aman," ucap Hatta dengan disambut gema suara orang ramai di sisi sekatan pihak polis untuk ke pintu stadium.

Walaupun dihalang dan bebertapa orang pemimpin kita telah ditangkap, menurut Hatta, kita tetap berjaya juga ke Stadium Merdeka dan ini jelas melambang kejayaan Bersih 2.0 hasil semangat perjuangan yang tinggi yang ada pada kita.

Setelah beberapa minit berhimpun dan berucap dengan diselang seli ucapan Hatta dan beberapa orang pemimpin Pakatan lain, Dr Hatta mengumumkan perancangan seterusnya untuk berhimpun pula di KLCC.

Dr Hatta kemudian terus memimpin perarakan menuju ke KLCC dengan pelbagai laingan termasuk hidup Bersih, reformasi, takbir, ucapan dua kalomah syahadah.

Mereka melalui Lebuh Ampang, tetapi tibu dekat Jalan Pudu, mereka sekali lagi ditembak berdas-das gas pemedih mata oleh pihak polis.

Ini menyebabkan mereka berpecah tetapi bersatu semula kemudiannya lalu meneruskan perarakan ke KLCC.

Dr Hatta muncul sebagai wira dan menerima ucapan tahniah dari orang ramai.

Read more ...

Video : Ucapan semangat Sasterawan Negara A.Samad Said semasa himpunan dan berita Mat Sabu dilanggar polis sebelum ditangkapMenyebabkan Mat Sabu tidak boleh berdiri sendiri

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu mendakwa telah dilanggar kereta polis sebelum beliau ditahan dekat kawasan Masjid Negara tengah hari tadi, kata peguam R Sivarasa hari ini.

Dalam e-mel yang diperoleh The Malaysian Insider petang ini, Sivarasa menulis bahawa ketika kejadian Mohamad (gambar) sedang membonceng motosikal di kawasan Masjid Negara di sini untuk menyertai perhimpunan Bersih 2.0.

Mohamad merupakan salah seorang daripada 91 individu dilarang memasuki kawasan ibu negara hari ini.

Sivarasa, Ahli Parlimen Subang, merupakan antara pemimpin Bersih 2.0 dan Pakatan Rakyat yang ditahan hari ini.

“Saya dimaklumkan oleh Mat Sabu (Mohamad) mengenai cara mengejutkan beliau ditahan. Beliau membonceng motosikal ketika menuju ke Masjid Negara kira-kira 12.30 tengah hari apabila sebuah kereta polis mengesan beliau dan dengan sengaja melanggar motosikal untuk menahan beliau.

“Motosikal itu jatuh. Lutut kanan beliau cedera teruk. Meskipun tidak patah, tetapi tidak boleh berjalan. (Malah) tidak boleh berdiri tanpa sokongan,” katanya dalam e-mel yang dihantar kepada rakan-rakannya di PKR petang ini.

Sivarasa juga berkata beliau merasakan Mohamad perlu dibawa ke hospital, bukannya diletakkan di lokap.

“Beliau pada awalnya dibawa ke sana (hospital), tetapi telah dibawa semula ke (balai polis) Jinjang,” katanya lagi.

Selain Sivarasa dan Mohamad, The Malaysian Insider difahamkan turut ditahan ialah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Naib Presiden PKR Tian Chua dan ahli jawatankuasa eksektutif DAP Ngeh Koon Ham.

Tuan Guru Haji Hadi dan Ambiga sudah dibebaskan petang tadi.

Sivarasa menambah, “hampir pasti (semua yang ditahan) akan bermalam (di lokap). Kemungkinan reman susulan esok.”

Read more ...

TERKINI : Seorang peserta himpunan BERSIH 2.0 meninggal dunia akibat semburan asap gas pemedih mata


TERKINI!!

BERITA SEDIH DARI HOSPITAL KUALA LUMPUR!


SUAMI KEPADA KETUA WANITA PKR CABANG TITIWANGSA,
BAHARUDIN BIN AHMAD TELAH MENINGGAL DUNIA SEBENTAR TADI AKIBAT TERJATUH KERANA SESAK NAFAS ASAP GAS PEMEDIH MATA!!

MENURUT TWITTER ADUN SRI MUDA, SHUHAIMI SHAFIEI:


Suami kepada ketua wanita setiawangsa telah kembali kerahmatllah sebentar td akibat dr sedutan gas pemedih api yg berlebihan. Kejam!!!


JELAS, INI AKAN MEMBERIKAN TAMPARAN HEBAT BUAT NAJIB ALTANTUYA DAN PDRM SENDIRI!


JENAZAH KINI BERADA DI BILIK MAYAT HOSPITAL YANG SAMA.


SEMENTARA ITU - DI IPK KUALA LUMPUR


Pengerusi BERSIH 2.0, Datuk S Ambiga dan presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dibebaskan petang ini selepas memberi kenyataan di Ibupejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur.


Bercakap selepas dibebaskan pada jam 6.30 petang ini, Ambiga mengucap syabas kepada rakyat Malaysia yang keluar beramai-ramai menyertai perarakan BERSIH hari ini.


Beliau adalah antara tujuh orang yang terawal yang ditahan di IPK KL, yang telah dibebaskan.


SAH UMNO-APCO TAKUT DENGAN PAKATAN RAKYAT!!


TAKBIR!!!


JALAN PULANG

Read more ...

Highlights Video : Aksi polis BIADAP polis bukan sahaja berkali-kali menendang orang awam tetapi juga menendang bendera Malaysia.


Alhamdulillah..biarpun ditekan..disekat..diugut.. ditangkap dipukul..rakyat tetap bangkit melawan regim najis najimah..

Hampir 1000 pejuang2 rakyat ditangkap. Pimpinan PAS di balai Jinjang. Ratusan lagi di Pulapol. Anwar Ibrahim cedera & kini di Hospital pantai.

Pengawal peribadi saudara Anwar Ibrahim, En Fayat Al-Bakri mengalami cedera teruk di mukanya ketika berada di KL Sentral.

Anak Anwar Nurul Iman 19 tahun Iman juga ditahan.

Seorang wanita Keadilan K. Kangsar, Pn Bariah telah diludah dan ditendang oleh polis apco wanita bangs*t. Beliau kini di pulapol.

Read more ...

Pengerusi dan anggota SPR wajar meletak jawatan, izinkan Agong lantik anggota SPR baru


Akhirnya, kami sampai di kawasan bersebelahan bangunan sebuah tokong Budha di sebuah jalan menghala Stadium Negara.


Ribuan berhimpun. Tidak lama, ia menjadi belasan ribu, kalau pun tak puluhan ribu.

Sungguh pun ada barisan FRU menghalang jalan itu ke Stadium Negara, perhimpunan berjalan aman betul-betul bersebelahan sekatan FRU.

Pak Samad Said di situ. Saya melihat mata kanannya merah. Terkena semburan gas pemedih mata di KL Sentral sebelum ke sini. Diserbu FRU bersama pimpinan Bersih dan PR ketika mereka mula nak bergerak dari sana.

Ustaz Hadi ditahan. Pimpinan lain juga.

Ada yang cedera. Salah seorang adalah pengiring Datuk Seri Anwar Ibrahim. Luka parah dengan lumuran darah di pipi kanan beliau.

Saya tiba beberapa minit selepas rombongan bergerak dari Hilton. Sempat menyaksikan polis mengheret pimpinan ke dalam trak FRU.

Pak Samad terlepas bersekali Haris. Ia ke sini. Meneruskan tapak-tapak perjuangan rakyat yang cintakan damai menuntut kesaksamaan pilihanraya, sekalipun sukar.

Bukan dekat berjalan kaki ke sini. Hampir lima belas minit berjalan laju.

Saya berucap dulu.

Kagum. Sekatan polis begitu mencengkam seluruh kotaraya Kuala Lumpur.

Amaran polis dan pimpinan Umno/BN sebelum tarikh ini bertubi-tubi. Malam tadi saya menyaksikan kenyataan Ketua Polis Negara, polis akan melakukan apa sahaja untuk menghalang perhimpunan ini.

Serbuan di mana sahaja ada rakyat berhimpun.

Namun, di depan mata saya ada belasan ribu. Ribuan lagi di berbagai lokasi di kora raya. Hebat rakyat Malaysia. Serta merta rasa bangga dengan keberanian rakyat Malaysia semua kaum menyerap masuk ke dalam hati kecil saya. Lebih membanggakan, bagaimana mereka boleh menembusi semua sekatan yang ada???

Adakah strategi kepungan polis Malaysia begitu naif???

Adakah polis kita memerlukan penilaian semula terhadap pendekatan dan kaedah berfikir mereka?

Atau ombak semangan rakyat begitu cekal?

India, Cina, Melayu, tua, muda, bahkan berkeluarga, Sabahan, Sarawak juga, satu hati membuktikan kuasa rakyat lebih kuat dari kuasa polis!

Ugutan tidak boleh meleburkan tekad mereka. Sekatan, serbuan dan gas pemedih mata ala Tahrir Square adalah kecil di mata kebangkitan. Jangan lupa ini.

Ombak rakyat lebih tinggi dari gunung, lebih hebat dari tsunami. Lebih kukuh dari kekerasan, kekejaman dan hilang pedoman pihak berkuasa yang paling kuat sekalipun.

HUjan yang turun mendamaikan gas pemedih mata yang dilepaskan oleh polis menjadi bukti Tuhan bersama rakyat yang inginkan politik yang BERSIH.

Jika pemimpin UMNO/BN dan polis bersopan, mendengar nasihat Yang Di Pertuan Agung, mengizinkan perhimnpunan aman di Stadium, tidak lah UMNO/BN dan polis dimalukan sebegini.

Tidaklah dunia menjadi saksi Najib menyembunyikan sebuah perjalanan pilihanraya yang penuh dengan penyelewengan untuk meneruskan talian hayatnya.

Kini, dunia menyaksikan Malaysia sedang menyusur jalan kejatuhan yang sama dengan regim kotor yang lain. Terakhir, perubahan politik di negara jiran, Thailand.

SPR, keluar dari eiposod BERSIH 2, sebagai kaldai tunggangan UMNO/BN.

Keutuhannya hancur. Kehendak Perlembagaan Negara 114(2) menghendaki SPR mendapat KEPERCAYAAN AWAM.

Kepercayaan awam terhadapnya telah hancur dengan sikapnya menjelang Bersih 2.

Izin Agung lantik SPR baru


Pengerusi dan anggota SPR wajar mengosongkan kerusi mereka jika mereka benar menyokong pilihanraya yang bersih dan bukan berada di situ melindungi nyawa UMNO/BN. Izinkan YDP Agung membentuk anggota SPR yang baru.

Pandanglah kebangkitan rakyat di tengah kepungan polis ini sebagai lambang tuntutan kepada sistem yang bersih. Demi negara tercinta, pandanglah pada semua penyelewengan yang anda sendiri memang mengetahuinya (tetapi berpura-pura tidak mengetahuinya), dengan bertindak jujur dan memberikan peluang reformasi yang sangat penting untuk keselamatan negara.

Kenyataan berunsur perkauman para pemimpin UMNO/BN sebelum perhimpunan ini telah meletakkan jurang yang amat dalam antara pemimpin ini dengan majoriti rakyat yang rasional dan cintakan keharmonian.

Wajah sebenar Najib dan pentadbirannya yang bermuka-muka dan sanggup membelakangkan teras demokrasi, keharmonian rakyat Malaysia dan kesopanan dengan Raja Melayu, terserlah. Ia cukup menggerikan. Kelayakan pemimpin sperti ini untuk memimpin rakyat pelbagai kaum di negara ini dan meletakkan keselamatan rakyat tanpa memilih bulu telah hilang.

Ugutan dan terkeman kumpulan ektremis sepanjang episode BERSIH 2 yang dibiarkan tanpa sebarang tindakan membuktikan perlunya pimpinan baru mengambil alih negara jika kita inginkan keamanan dan keselamatan, kestabilan dan keharmonian. Minda gelap mereka berada di mana-mana.

Kekerasan tidak bertempat yang ditunjukkan oleh polis di pelbagai insiden pada hri ini, menyerlahkan minda mereka meletakkan keselamatn regim yang ada lebih penting dari sumpah dan tugas mereka menjaga keselamtan rakyat.

Darah banyak yang menitis, kecederaan, pemimpin di cekup dan diseret seperti penjenayah dan lainnya, bukan berlaku angkara peserta demo yang seluruhnya datang dengan niat yang BERSIH.

Andalah yang telah mengotorkan himpunan ikhlas 9 Julai ini. Akhirnya, andalah yang cedera parah dalam minda majoriti rakyat yang cintakan damai.... Malang....

HUSAM MUSA

Read more ...

Kenyataan Tuan Guru Nik Aziz dari Mekah : Jangan sangka gari, peluru boleh takutkan orang

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYF7QSVkOGQcG-tts5Bf9MhgLt5G9Zu84WTwB5eVuE7kTqUd43H7W61YeH6WdsafHzao6ryOW97mFsDr174ePG-P54ElJrTodrrvEcKsbTxqd1vCOv-Q0JnoSfQl6buzBz10bbsMQpOWI/s400/nik+aziz.jpgKUALA LUMPUR, 9 Julai: “Jangan menyangka gari dan peluru boleh menakutkan semua orang,” kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Justeru hati beliau cukup remuk mendengar nasib yang sedang dihadapi oleh sahabat-sahabat pimpinan pada saat ini.

Sehubungan itu, beliau yang juga Menteri Besar Kelantan menuntut agar dibebaskan segera pimpinan-pimpinan yang ditangkap oleh polis semasa menyertai perhimpunan aman Bersih 2.0 di sekitar ibu negara petang tadi.

Beliau menyatakan demikian sebagai respons terhadap penangkapan beberapa pemimpin PAS termasuk presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Pakatan Rakyat semasa menyertai perhimpunan itu.

“Saya tegas untuk menyatakan bahawa tindakan yang dilakukan ini hanya akan menambahkan kebencian rakyat terhadap Umno.

“Sekalipun yang bertindak ialah polis, tetapi semua pihak mengetahui bahawa alat kawalan jauhnya dipegang oleh Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan yang juga merupakan Presiden Umno,” kata beliau yang kini berada di Mekah kerana menunaikan umrah dalam kenyataan kepada Harakahdaily, petang ini.

Berikut kenyataan penuh beliau.

Saat ini saya sedang berada di Masjidil Haram, Makkah al-Mukarramah menunggu waktu solat Zohor dan menghadap wajah saya ke Kaabah. Insya Allah selepas Asar, saya akan bertawaf wida’ dan akan meninggalkan Tanah Suci. Baru sebentar tadi saya dimaklumkan tentang penahanan Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS.

Saya juga dimaklumkan bahawa Timbalan Presiden PAS dan beberapa orang pimpinan tertinggi PAS dan Pakatan Rakyat adalah antara beratus-ratus orang yang telah ditangkap oleh polis kerana menyertai Bersih 2.0 pada hari ini.

Hati saya cukup remuk mendengar nasib yang sedang dihadapi oleh sahabat-sahabat pimpinan pada saat ini. Saya menuntut agar dibebaskan segera pimpinan-pimpinan yang ditangkap oleh polis. Jangan menyangka gari dan peluru boleh menakutkan semua orang.

Saya tegas untuk menyatakan bahawa tindakan yang dilakukan ini hanya akan menambahkan kebencian rakyat terhadap Umno. Sekalipun yang bertindak ialah polis, tetapi semua pihak mengetahui bahawa alat kawalan jauhnya dipegang oleh Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan yang juga merupakan Presiden Umno. Padahal, apa masalahnya dengan berhimpun?

Bukankah Presiden Umno baru saja mengumpulkan sejuta belia beberapa minggu yang lalu tanpa ada sedikitpun halangan? Sejuta belia yang dikhabarkan hadir dengan penuh layanan mesra oleh pihak berkuasa tiba-tiba hari ini hanya untuk mengumpulkan 300 ribu orang dibalas dengan gari dan semburan gas? Bukankah orang yang sama juga pernah menjanjikan bahawa himpunan akan dibenarkan jika dibuat di dalam stadium bahkan diberikan keizinan untuk ‘melalak sampai pagi’?

Saya yakin, apa yang berlaku pada hari ini hanya akan menaikkan kemarahan rakyat kepada Umno. Buatlah setakat mana yang boleh dibuat, sesungguhnya kezaliman yang boleh dilakukan ini hanya setakat kehidupan di dunia sahaja. Di akhirat, setiap tangan yang digari, tubuh yang disakiti dan maruah yang dicalari akan dituntut bayar di hadapan Allah SWT. Kepada mereka yang dizalimi hari ini, jangan lupa menuntut balasannya di hadapan Allah SWT nanti. Umno barangkali tidak tahu bahawa orang yang dizalimi mempunyai senjata yang ampuh iaitu doa.

Saya menyeru kepada semua umat Islam agar marilah bersama-sama berdoa di dalam sujud kita kepada Allah SWT agar dilaknat kezaliman yang dilakukan pada hari ini. Yakinlah, perjuangan menuntut keadilan ini pasti akan berjaya. Umno pasti akan jatuh tersembam juga akhirnya. Tentangan dan penindasan ini hanyalah tanda perjuangan keadilan akan berjaya. Umpama layang-layang yang tidak akan terbang melainkan dengan melawan angin, begitu juga dengan perjuangan, tidak akan berjaya melainkan dengan menghadapi tentangan!

Allahu Akbar!!!

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Masjidil Haram, Makkah al-Mukarramah.

Dicatat pada: 12.00 tengah hari (5.00 petang waktu tempatan)

7 Syaaban 1432/9 Julai 2011.

Read more ...

Bebaskan Presiden PAS dalam masa 24 jam jika tidak mahu ahli PAS seluruh negara berhimpun di Bukit Aman

KUALA LUMPUR, 9 Julai: PAS menuntut supaya Presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dibebaskan segera sebelum satu juta ahlinya turun berkampung ke Bukit Aman.

Penolong Setiausaha Agung PAS, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dalam sidang medianya menuntut Abdul Hadi dibebaskan dalam masa 24 jam sebelum ahli-ahli PAS dari seluruh pelusuk negara datang berhimpun di Bukit Aman.

(Abdul Hadi berbaju kuning dalam trak polis dan dibawa ke Balai Polis Jinjang bersama tahanan yang lain sebelum di bawa ke IPK KL)

Abdul Hadi ditahan polis di KL Sentral bersama setiausaha politiknya, Dr Shamsuri Mokhtar dan dibawa naik ke trak polis.

Beliau kemudiannya di bawa ke Balai Polis Jinjang.

Dari sana, Abdul Hadi dimaklumkan dibawa ke IPK Kuala Lumpur oleh sebuah kereta polis.

Selain Abdul Hadi, turut ditangkap adalah lebih 500 peserta perhimpunan termasuk pemimpin kanan Bersih dan Pakatan Rakyat di samping Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin.

Mohamad Sabu, Datuk S Ambiga, Azmin Ali, Salahudin Ayub, Datuk Mahfuz Omar, Tian Chua dan lain-lain turut ditangkap.

(Khalid Samad terpaksa menerima enam jahitan selepas terkena botol gas pemedih mata yang ditembak ke arahnya)

Datuk Seri Anwar Ibrahim cedera dalam pergelutan dengan pihak berkuasa yang mahu menangkapnya dan dihantar ke Hospital Pantai.

Pengawal keselamatannya turut cedera dalam pergelutan ini.

Anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad turut cedera apabila terkena botol gas pemedih mata yang ditambak pasukan keselamatan.

Read more ...

BERSIH 2.0 : Sehari kejayaan rakyat, kebobrokan regim Najib di mata dunia

10:12

Penolong Pengarah Pengurusan (Perhubungan Awam) Bukit Aman ACP Ramli Mohamed Yoosuf mengesahkan 21 orang telah ditangkap pihak polis. Disebabkan baju kuning, dari jumlah itu, 4 orang ditahan di Maju Junction dan selebihnya berhampiran Masjid Kampung Baru. Ada laporan tidak rasmi telah menyebut jumlah yang ditahan kini mencecah lebih 100 orang sejak tengah malam tadi.
10:14

Wartawan wlrl.blogspot.com memaklumkan keadaan sunyi di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Kelihatan pasukan RELA di kawasan tersebut. Kedai-kedai semuanya ditutup
10:17

Dilaporkan jumlah orang ramai di kawasan Masjid Negara semakin bertambah dan dianggarkan mencecah 2000 orang.
10:19

Sekumpulan 100 orang di sekitar Masjid India diarahkan bersurai oleh polis.
10:19

Anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) mengawal pintu masuk Pasar Seni.
10:20
10:21

Pengunjung boleh memberi komen dan maklumat yang ada diperolehi anda untuk dikongsi bersama di sini
10:21

12 trak polis dan sebuah Black Maria ditempatkan di luar Sogo. Kira-kira 120 anggota polis di sekitar situ. Pemeriksaan rambang dibuat terhadap pejalan kaki di Jalan TAR.
10:26

Seorang lelaki ditahan polis di Jalan Melayu, off Jalan Masjid India, selepas menjerit secara agresif terhadap orang ramai dan wakil media.
10:34

Setiap lorong di kawasan Jln Tuanku Abdul Rahman dan Masjid India serta SOGO dipenuhi polis dan anggota keselamatan. Helikopter masih berlegar. Menurut wlrl lagi, seramai 6 lagi ditahan di Jln TAR dan tahanan dikawal oleh 10 orang polis
10:35

Seorang warga emas berusia 70 tahun yang memakai serban dan jaket Pakatan Rakyat ditahan bersama dua lagi selepas beliau berkeras untuk pergi ke Masjid Negara untuk bersolat.
11:04

Wartawan WLRL/KL-Today.com ditahan tadi tetapi dilepaskan polis kerana mempunyai pas kewartawanan. Beliau melaporkan kedai-kedai makan di Jalan TAR, Masjid India dipenuhi oleh Special Branch menahan dan menyoal orang muda supaya pergi dari kawasan tersebut
11:05

Terdapat lebih banyak tangkapan di sekitar stesen LRT Masjid Jamek. Trak polis yang diletakkan di sebelah masjid Masjid Jamek mempunyai sekurang-kurangnya 16 orang di dalamnya.
11:06

Sebuah Black Maria di Masjid Jamek memuatkan 13 orang ditahan, kebanyakannya lelaki. Mereka dipercayai merupakan penunjuk perasaan Bersih.
5000 peserta dari Pasar Seni sedang menghampiri sejumlah 5000 peserta di Masjid Jamek dalam perjalanan ke Dataran Merdeka
12:57

Gas pemedih mata dilaporkan dilancarkan oleh FRU di depan bangunan Majlis Peguam Malaysia 10 minit tadi
12:58

Anggota FRU juga dilaporkan telah melepaskan gas pemedih mata ke arah penunjuk perasaan yang menjerit "reformasi" di Bank Agro berdekatan Daya Bumi
1:00

Dr Hatta Ramli dilaporkan memberi ucapan ringkas di kawasan Masjid Jamek, peserta melaungkan hidup rakyat, bebaskan media, bebaskan SPR. Selepas ini, mereka akan menuju ke Stadium Merdeka
1:01
Polis melemparkan gas pemedih mata berhampiran Bank Agro/pejabat Majlis Peguam
1:02

Pesuruhjaya Suhakam James Nayagam berkata mereka memandang berat terhadap tangkapan beramai-ramai sehingga ini.
1:02

Comment From syaiful
Saksikanlah kebodohan melayu yang merasakan diri mereka terinaya......
1:04

Lim Kit Siang dan lain-lain pemimpin Pakatan Rakyat berkumpul di Hotel KL Hilton. Mereka merancang untuk berarak ke stadium dari situ. Azmin Ali dilaporkan kini ditahan polis di Pulapol, Jalan Semarak. Maklumat mengenai Azmin akan disahkan
1:06

Polis dilaporkan sengaja memerangkap para peserta di kawasan masjid india ke pasar seni dan akan melancarkan serangan gas pemedih mata bila2 masa sekarang
1:07

Comment From En.G.T.Low
Reformasi? Bersih? Laungan yg difikirkan patriotik. Tapi , ada kah ia benar sama sekali??
1:07

Nurul Izzah dilaporkan telah ditahan
1:09
Expand
Peserta melarikan diri dari serangan gas pemedih mata di depan bangunan Majlis Peguam
1:14

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah tiba di KL Hilton untuk menyertai sidang akhbar dengan pemimpin-pemimpin PR yang lain
1:16

Gabungan para peserta himpunan kini sudah berada di hadapan bangunan Maybank di Pudu dan mereka akan meneruskan perjalanan menuju ke Stadium Merdeka
1:18

Ketua Pemuda UMNO, Khairy mengarahkan ahli-ahli mereka untuk memakai baju Patriot dan akan bergerak ke KFC di Bukit Bintang.


Lebih 1,000 penyokong Bersih mula berarak dari Jalan Imbi menuju ke Stadium Merdeka.


Media dimaklumkan oleh sumber bahawa perhimpunan Patriot ditunda ke 1.30 petang dan bukannya jam 12.30 tgh berikutan ramai pemimpin mereka tidak hadir


Comment From BERSIH ITU SUCI
Khairy Jamaluddin ditahn.......cis bila depa nak tahan patriot
1:24

Comment From MR clean
Haaa pakai baju patriot adakah dikira Patriotik....rasanya PARROT je hua hua hua
1:27

Comment From MR clean
apakah yang sedang dilakukan oleh Najib & Rosmah selepas solat zuhur berjemaah ni???
1:28

Dr. Hatta, Saifuddin Nasution dan Mat Sabu hadir bersama-sama di depan Maybank Pudu. Mereka memberikan ucapan ringkas.Antaranya mahu SPR membersihkan daftar pemilih dan nama bertindih.
1:28

Comment From En.G.T.Low
Sememang nya saya ini apolitical. Sememang nya saya tidak sokong ataupun bantah agenda mana mana parti politik,tapi dgn kejadian yg kini yg mengancam keselamatan rakyat jelata dan menghancurkan ekonomi negara kita yg pada asas nya kukuh dan memberi suapan kepada kami(rakyat), saya mula merasa marah. Marah krn saya tahu, yg dilaungkan dan agenda tersirat oleh individu-individu tertentu itu ,bagai menyembuh air najis kepada setiap mangkuk nasi rakyat jelata. Bodoh nya mereka yg memikirkan ini sebagai sesuatu yg di anggap patriotik. Berpelajaran pulak dia orang ni..... Tidak kah mereka faham pada penghujung nya ,cuma segelintir kecil diantara mereka akan UNTUNG BESAR,dan mereka yg di jalanan ini akan hilang dari mata orang yg BERUNTUNG itu?? Bangun dari mimpi kamu ni, saudara dan saudari.oi... Tiada yg BAIK yg dapat di capai, sebalik nya MIMPI NGERI akan menjelma pulak.. Insaf la,Coba FIKIR dgn cara yg logik...Buat baik berpada pada, Buat Jahat jgn sekali..kan itu yg di ajar orang tua kita?? Tengok betul betul perbuatan kamu ini dan fikir lah,......ada Udang disebalik batu...sekian.
1:31

Mahfuz Omar dan Salahudin Ayub dibawa ke Balai Polis Jinjang.
1:31

Comment From BERSIH ITU SUCI
ahhhhhhhhhhhhh
1:33

Wartawan wrlr.blogspot.com melaporkan jumlah yang berada hampir dengan stadium sudah mencapai 10,000 orang. Ini tidak termasuk mereka yang hampir 20,000 di depan Maybank Puduraya. Dijangkakan sekumpulan besar dari KL sentral juga akan mula bergerak bila-bila masa.
1:33

Comment From MR clean
ada otak tala pikir ha....bohong,ni bodoh punya olang....En.G.T.Low nampak PR je yg salah...umno tara salah,bodoh punya orang
1:34

Untuk masa ini, kesemua komen2 akan disable buat sementara waktu. Harap maklum.
1:35

Ahli Parlimen PKR dari Kuantan, Fuziah Salleh dilaporkan ditahan tadi
1:36

Polis mengesahkan seramai 540 orang telah ditahan setakat ini. setakat ini dilaporkan Mat Sabu, Timbalan Presiden PAS telah ditahan tetapi belum disahkan lagi
1:36

Comment From BERSIH ITU SUCI
setuju mr clean
1:39
Expand
Hatta Ramli yang mengetuai perarakan dari Masjid Jamek melalui Puduraya
1:40
Expand
Kebanyakan penyokong Bersih bukan Melayu berjumlah hampir 10,000 orang mula bergerak dari Petaling Street
1:41

FRU dilaporkan mula melepaskan lagi gas pemedih mata dan water cannon ke atas peserta di laluan Puduraya
1:44

Lebih 300 Pemuda Umno dan Kelab Putera 1Malaysia berkumpul di hadapan BB Plaza, Jalan Bukit Bintang dan mengedarkan baju Patriot berwarna merah secara percuma. Mereka mula berarak dari Jalan Imbi menuju ke Stadium Merdeka sambil menyanyikan lagi, "Inilah Barisan Kita." Ia diketuai Ahli Jawatankuasa Pemuda Umno Pusat, Lokman Adam. Kelibat Khairy dan Abdul Azeez tidak kelihatan.
1:48

Dilaporkan polis melepaskan bom pemedih mata dan ramai yang pengsan dan ada yang lari mencari perlindungan di bangunan Bursa Malaysia berhampiran Maybank Pudu


Dilaporkan polis melepaskan bom pemedih mata dan ramai yang pengsan dan ada yang lari mencari perlindungan di bangunan Bursa Malaysia berhampiran Maybank Pudu

1:49
Expand
Tak water cannon FRU menyerang peserta di depan Maybank
1:50

Pemimpin utama BERSIH Datuk Ambiga Sreenevasan, Haris Ibrahim, Wong Chin Huat dan Sadterawan Negara A Samad Said juga berada di Hotel Hilton. Mereka disertai oleh ahli politik William Leong, Datuk Kamaruddin Jaafar, Zaid Kamaruddin, Syed Azman Syed Nawawi dan Tian Chua.
1:51

2 helikopter terbang rendah di Pudu apabila peserta kembali berkumpul
1:52
Sidang Media oleh Bersih dan Pakatan Rakyat di Hotel Hilton KL sebelum mereka bergerak
1:53

Mat Sabu disahkan ditahan tadi. Setakat ini, IPK memberitahu 540 orang telah ditangkap (479 lelaki, 58 wanita, tiga remaja bawah umur) untuk disiasat.
1:56

Ambiga memaklumkan 10 anggota bersih akan pergi menyerahkan memorandum kepada Yang DiPertuan Agong
1:57

Khairy tiba di kawasan perarakan. Abdul Azeez menyusul lima minit kemudian.Para penyokong Pemuda Umno dan Kelab Putera 1Malaysia mula berarak dari Jalan Imbi menuju ke Stadium Merdeka.
1:59

Hujan renyai2 dilaporkan turun di KL. Para pemimpin Bersih sedang bersedia untuk meninggalkan hotel KL Hilton untuk membawa kumpulan peserta dari KL Sentral ke Stadium Merdeka
2:02

Hujan renyai2 mula turun di KL. Pemimpin Bersih dan Pakatan akan mula bergerak ke Stadium Merdeka bersama-sama kumpulan dari KL Sentral
2:04

Trak meriam air melepaskan tembakan ke atas orang ramai di depan Menara Maybank untuk kali kedua - kali ini menggunakan air bercampur kimia dan pewarna biru.
2:10
Peserta bersih yang ramai di Jalan Pudu
2:12
Expand
Lagi gambar ribuan peserta Bersih
2:13
Lagi peserta Bersih puluhan ribu '1Malaysia' semua kaum
2:15

Hujan semakin lebat tetapi peserta Bersih dilihat tidak berganjak. Polis memberi amaran kepada mereka supaya bersurai tetapi tetap tidak berganjak. Ada yang mensyukuri hujan sebab hujan telah menyebabkan gas pemedih mata larut dan air dari water cannon juga meresap.
2:18

Polis baru selesai memberi taklimat kepada anggota dan mengarahkan peserta ditangkap.Polis memulakan proses mengejar dan menangkap peserta himpunan di Dataran Maybank

2:18

Polis baru selesai memberi taklimat kepada anggota dan mengarahkan peserta ditangkap.Polis memulakan proses mengejar dan menangkap peserta himpunan di Dataran Maybank
2:19

Anwar Ibrahim, Ambiga, Hadi Awang, Wan Azizah dan Nurul Izzah bersama penyokong Bersih keluar dari Hotel KL Hilton untuk berarak bersama-sama para penyokong mereka ke KL Sentral sebelum menuju ke Stadium Merdeka.
2:21
Expand
Puluhan ribu membanjiri jalan Sultan dan Jalan Petaling yang kebanyakannya peserta bukan Melayu
2:23

Khairy Jamaluddin muncul di perhimpunan Pemuda Umno dan memberi ucapan ringkas. Hanya kurang 500 orang sahaja menyertai himpunan Patriot
2:24

Polis dilaporkan semakin garang terhadap penunjuk perasaan. Ada yang diheret. Seorang penunjuk perasaan juga dilaporkan cedera dengan kepalanya berdarah.
2:25

Dilaporkan juga satu himpunan berasingan diadakan di KLCC dan ramai oleh peserta Bersih. Polis gagal mengawal dan berakhir dengan tembakan gas pemedih mata
2:28

Terkini: Ahli Parlimen Batu, Tian Chua pula ditahan polis
2:36

Hadi Awang kini bergerak ke Menara Maybank manakala kumpulan Patriot kini disembur dengan gas pemedih mata di persimpangan jalan Pudu dan Jalan Bkt Bintang
2:38
Expand
Polis mengejar para peserta Bersih yang melarikan diri
2:40
Khairy yang berada bersama Patriot di Bkt Bintang


:43

Ambiga Sreenevasan dan Maria Chin Abdullah ditahan polis semasa mahu keluar menuju ke Stadium Merdeka. Seramai 600 orang dilaporkan sudah berada di luar Stadium Merdeka sementara menunggu beribu-ribu lagi yang dalam perjalanan dari arah2 yang berbeza
2:46

Peserta dari lebuh Ampang sekitar 2000 orang kini memasuki Dataran Maybank dan menyertai kumpulan yang besar
2:50

Pasukan FRU melepaskan gas pemedih mata terhadap penunjuk perasaan yang berada di perkarangan luar KL Sentral dan sekitar Jalan Tun Sambanthan. Mereka berpatah balik ke KL Sentral. Antaranya yang berundur sendiri ialah Anwar Ibrahim, Wan Azizah dan pemimpin Pakatan
2:53
MP Batu, Tian Chua yang ditahan
2:54

Kumpulan Patriot kini hanya tinggal kurang 200 orang sebaik sahaja melepaskan diri dari serangan gas pemedih mata polis tadi
2:57

Khairy Jamaluddin dan Lokman Nor Adam dilaporkan ditahan polis tadi
3:00

Pihak polis masih melepaskan gas pemedih mata ke atas Bersih dan Patriot. Mereka juga mengejar para peserta dan kini dilaporkan di depan Maybank dan Pudu sahaja lebih 30 orang ditahan. Abdul Azez Patriot juga dilaporkan ditahan
3:02

Polis masih melepaskan gas pemedih mata ke atas Patriot dan Bersih. Abdul Azez dari Patriot dilaporkan ditahan.Sivarasa sedang mengemudi kumpulan di Maybank untuk meneruskan perjalanan ke Stadium Merdeka.
3:04

Facebook PDRM: Sehingga jam 2 petang, 644 ditahan - 597 lelaki dan 47 wanita.
3:05

Disahkan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang, MP Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad dan MP Pantai Dalam, Nurul Izzah telah ditangkap polis
3:07

Sasterawan Negara, A. Samad Said berjaya dalam kumpulan kecil melepaskan diri ke Stadium Negara
3:11

Polis serbu masuk sebuah hospital bersalin di Pudu untuk memburu peserta Bersih yang disyaki berlindung di situ
3:14

Polis bertindak kasar ke atas wartawan dari TV Selangor, Radzi Razak yang mendakwa beliau dipijak2 oleh polis.
3:15

Saifuddin Nasution kini berada di Puduraya dan para pendemo di kawasan itu masih lagi bertahan
3:19

Video perarakan perhimpunan BERSIH 2.0 ke Stadium Merdeka yang sedang berlaku boleh ditonton menerusi www.intisari tvsnews.blogspot.com
3:20

Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan berdarah di kepala dan cedera di bahagian lutut
3:39

Patriot dilaporkan mengaku kalah dan membuat kenyataan untuk menarik diri daripada berhimpun dan menuju ke Stadium Merdeka. Kelihatan hanya 100 ahli Patriot kelihatan bersama Arman Adha semasa membuat keputusan itu
3:39
Khairy dibawa polis.Dilaporkan dibawa ke Pulapol
3:41

Satu lagi kumpulan Bersih diketuai oleh Naib Presiden PAS, Husam Musa berjaya tiba di kawasan Stadium Merdeka
3:42

MP Shah Alam, Khalid Samad dilaporkan cedera di belakang kerana terkena tin gas penyembur dan kini sedang mendapat rawatan di hospital

Anwar dilaporkan dibawa ke Hospital Pantai kerana kecederaan
3:46
Expand
Serangan polis masih berterusan ke atas peserta Bersih di Menara Maybank
3:48

Pembetulan, Nurul Izzah tidak ditahan. Yang ditahan ialah kedua-dua adik perempuannya iaitu Nurul Iman dan Nurul Nuha,
3:53

Dilaporkan polis gagal mengawal kumpulan Bersih yang bergerak dari KLCC melalui Jalan Ampang untuk ke Stadium Merdeka. Dilaporkan polis hilang sabar dan memukul peserta Bersih di sana
3:53
Expand
Sivarasa dan Ngeh Khoo Ham dilaporkan ditahan juga sebentar tadi
4:04

Anda kini boleh menulis komen dan bahan berita yang anda ada untuk dikongsi bersama di sini. Terima kasih
4:06

Comment From amon
truskan brjuang
4:06

Comment From Guest
teruk nya
4:06

Sambil mendakwa telah mencapai kemenangan moral - walaupun hanya mampu bergerak 200 meter sepanjang Jalan Bukit Bintang - masih jauh dari destinasi mereka di Stadium Merdeka - Exco Pemuda Umno, Megat Omardin berkata mesej mereka sudah disampaikan.
4:07

Comment From marcelsalo
anuar brahim..MENINGGALkan pencacai-pencacainye menuju ke kemana?hahahaha..bodo!
4:08

Comment From Guest
syukur di sabah tiadak apa-apa yang dilapor kan berkaitan BERSIH
4:08

Comment From bodoh UMNOK
menang, syok sendiri.
4:09

Comment From best
takde pun huruhara...yg buat huru hara polis je tgk setakat ni..
4:11

Nostalgianya dalam perhimpunan Bersih ialah akan tamat pada jam 4 petang. Setakat ini beberapa ribu orang berjaya juga sampai mencecah ke Stadium Merdeka. Hanya Patriot gagal mencapai usaha mereka kerana menyerah kalah apabila pemimpin-pemimpin kanannya ditahan. Kumpulan Pak Samad dan Husam Musa sudah sampai di Stadium Merdeka pada pukul 3.15 ptg tadi meskipun terpaksa melalui asakan-asakan polis dari banyak sudut
4:11

Comment From frenandez
SAngat memalukan negara sendiri...fuh!!!!!!!
4:11

Comment From marcelsalo
pas yg bongok badigol!hadi awang lagi la cam CIB.. je aku tgk..dah gedebe pakai lg plak baju kuning..dah mcm dugong..puak cino yg gelak suke tgk puak2 pas ni jd pencacai..
4:12

Comment From PESILAT TEMPANG
DGN BANGGA MENGAKU BERJAYA MENYAMPAIKAN MESEJ hi hi hi..baru jalan 200meter..:bermula dgn 500 org berakhir dgn 100..kalau tunggu sampai kul 5 tinggal bungkusan kosong aje..
4:12

Comment From Anti _Demo
Udah-udah le umat melayu...bersurai le
4:12

Comment From ?????
So,macam mana sekarang??update news....
4:12

Comment From nono
teruskan sampai gas pemedih mata pihak polis sudah kehabisan stock....hahaha....ingat diaorang aje yg power...rakyat lagi power...!!!!
4:14

Comment From bodoh UMNOK
tak ada duit buat apa jalan lagi
4:14

Comment From PESILAT TEMPANG
hi hi hi lu ingat macam geng kepala silat tempang ke...bermula 500 tak sampai 200meter tinggal 100..hi hi hi masyuknya tak seimbang
4:15

Comment From Djangos
Dah habis dah ka!? berjuang apa ni!? berjuang taik kucing, menyusahkan org d sekeliling saja. Cakap pong pang pong pang, habuk pun tarak, org utara kata "Sembang deraih"!
4:15
Expand
Anwar yang cedera terpaksa dibawa dengan pengusung ke Hospital Pantai
4:16

Comment From MOD
moderator dah penat tu..
4:17

Dilaporkan tentangan adalah hebat di kawasan KLCC kerana jumlah yang menghadiri kumpulan Bersih di situ semakin bertambah. Sementara itu, para peserta demo di kawasan Pudu dilaporkan sudah bersurai
4:17

Comment From Anti _Demo
balik rumah le ....buat malu kat pelancong aje...
4:17

Comment From Anti _Demo
malaysia dah cukup Bersih....dah
4:17

Comment From MusK
Orait guys, u r doin great,
4:18

Comment From say_no_to_demo_jalanan
ramai orang dalam dunia ni yang tak reti nak bersyukur dengan nikmat yang ada sebenarnya.
4:18

Comment From bodoh UMNOK
gua mau duit duit
4:18

Comment From marcelsalo
anuar cedera je?nape x mampos skali kan sonang..kah3..yg betulnya si nuar ni blakon je..
4:18

Comment From gaman
huru hara di k.L bodoh teda kerja lain nak buat ... kami hidup aman di sabah hahahhaha
4:18

Comment From Anti _Demo
cuba duduk rumah layan Thomas & Friends ka...Wonderpets lagi senang

:19

Comment From Guest
ape ending nye nih.....
4:19

Comment From vendetta kuning
alamak kapitan anwar cedera d kepala..
4:19

Comment From Djangos
Sakit ka Dato sri? biasa la tu nak jadi hero, mesti la kena dulu, Tak payah buat muka sedih la.... tak dak penyakit cari penyakit, dah dapat sakit pandai2 la berubat.
4:19

Comment From marcelsalo
jgn balik dulu..layan demo lbh2..br mantap
4:19

Comment From hidup bersih
Sekumpulan ahli jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 menuju ke arah istana dari Hotel Midah Hotel. Mereka sedang menunggu kelulusan pihak istana untuk menyerahkan petisyen BERSIH 2.0.
4:19

Comment From negaraku
anti demo ni bangang rupanya hati dah kotor kene bersihkan nie
4:20

Comment From SILOP
ape ending nye nih.......tak besh la cite tergantung nih
4:20

Comment From hidup bersih
akhirnya berjaya juga sampai ke istana
4:20

Comment From bodoh UMNOK
nanti orang orang besar masukbilik hawa dingin , orang kecil kecil diluar sana terkial kial demo.
4:22

Delegasi BERSIH 2.0 seramai kira-kira 20 orang yang diketuai oleh A Samad Said dihalang oleh polis kira-kira 200 meter dari pintu pagar istana.

Rundingan dengan pihak polis gagal dan kumpulan itu bersetuju untuk bersurai. Bagaimanapun, Samad berkata beliau perlu berehat dan kumpulan itu meninggalkan beliau di situ.
4:24

Pemimpin BERSIH, Wong Chin Huat, selepas membaca lapan tuntutan BERSIH 2.0, meminta orang ramai bersurai di Pasar Seni kerana mengetahui matlamat sudah tercapai
4:25

Kira-kira 20 ahli PERKASA dilihat di sebuah restoran berhampiran Stadium Titiwangsa. Mereka hanya mengikuti perkembangan perhimpunan BERSIH melalui siaran televisyen. Tidak nampak kelihatan Ibrahim Ali
4:31

Facebook PDRM - Antara pemimpin teratas yang ditahan ialah:

Mahfuz Omar - KL Sentral
Salahuddin Ayub - KL Sentral
Mohamad Sabu - Jalan Mahameru
Fauziah Salleh - KL Sentral
Tian Chua - KL Sentral
S Ambiga - KL Sentral
Hadi Awang - KL Sentral
Azeez Rahim - Jalan Bukit Bintang
4:34

Jawatankuasa BERSIH akan mengadakan sidang akhbar di Hotel Midah pada jam 4.45 petang ini.
4:46

Comment From yellow nazi..anti goverme
this is gud..keep up the gud work..
4:46

Comment From hidup bersih
bodoh! mereka berjuang untuk satu malalysia tak fahamkah engkau org ni
4:47

Comment From SILOP
KJ tak kene ke??
4:48

Semua tertumpu ke KLCC yang dikatakan berkumpul lebih ramai. FRU di Pudu dan Masjid Jamek semua ke sana pula. Apapun, daripada semua halangan ini oleh polis, Pak Samad telah berjaya sampai ke pintu Istana Negara dari Stadium Merdeka
4:49

Comment From Suara Rakyat
What's the latest update?
4:49

Comment From yellow nazi..anti goverme
black parade,yellow parade,asal parade..kita sokong haha
4:49

Comment From sembilan naga
alhamdulillah tahniah kpd semua peserta bersih anda telah mlakukn sesuatu utk melihat Malaysia mnjadi lebih baik,Malaysia milik kita semua(rakyat Malaysia)kita mesti memperbaikinya
4:53

Natijahnya kita lihat mmg benar Bersih dapat menghimpun berpuluh ribu orang dari setiap arah masuk yang akhirnya ramai bergabung di Puduraya. Tetapi sudah sah hanya 300 orang sahaja Patriot dapat kumpulkan. Orang2 Melayu Bersih banyak turun dari arah Masjid India, Jalan TAR, manakala orang Cina dan India Bersih datang dari arah Jalan Petaling dan Jalan Sultan. Mereka tiba di Puduraya. Sementara itu di KLCC, para peserta lebih bersifat campuran semua bangsa. Tetapi bagi Patriot, majoritinya ialah pemuda UMNO sahaja. Pemimpin Pemuda MIC, MCA dan Gerakan tidak nampak pun memimpin mereka. Bagi Perkasa pula, walaupun Ibrahim Ali suruh turun jalan2 di sekitar Titiwangsa, hanya nampak 20 orang sahaja.
4:55

Comment From yellow vendetta
riot..kadang kala membuka mata kita lebih luas daripada sedia kala..
4:55

Comment From xbrain
bersih turun kerana ada agenda namun yg lain turun hanya di paksa atau dosogok,,,lihatlah keadaan sebenar
4:56

Comment From lapan Naga
Tahniah bodoh apernya ....baik apernya ....hancur kl dibuat nya...duduk rumah elok 2 makan cekedi ka....kan senang duk demo kat jalan...org nak bw kerete pun susah....cuba jadi org melayu yang boleh menjaga negara agama dan baangsa
4:56

Comment From si katak
nampaknya si KATAk tak boleh mengekwang lagi.hahahaah
5:05

Comment From orgkuat
diam ko lapan naga kima!!
5:06

Comment From xbrain
hancur kl? bagaimana dgn kehancuran rakyat selama ni? kita sudah berhutang berbillion anda tautak? siapa nak bayar semua hutang ni? dgn adanya bersih sy pasti Malaysia akan bangkit semula
5:06

Comment From negaraku
lapan naga ni pun satu bengong padan pun rakyat malaysia obesiti asyik mkn cekedi lapan hari lg nak mati kot
5:06

Comment From yellow vendetta
riot la kamu seminggu lagi..
5:07

Keadaan di KLCC nampak lebih teruk. Jumlah mereka di KLCC dikatakan mencapai 30,000 orang menyebabkan bangunan KLCC terpaksa dikunci.
5:09
Expand
Himpunan semua bangsa '1Malaysia' di KLCC untuk Bersih berterusan
5:12
Expand
FRU berkumpul di depan Avenue K dekat KLCC
5:13

Comment From orgkuat
lapan naga bodo! nape tak gi sane bru awak dipijak2???
5:14

Comment From En.G.T.Low
Agak aman...begitu lah keadaan di kuala lumpur setelah kedua dua pihak berjaya menyampaikan agenda masing masing. Yang hendak disampaikan pula disini pulak oleh para penghuni bandaraya ini ialah ,dgn ini harap agenda yg akan dan hendak di tanggani dimasa akan datang boleh di bawa ke meja berunding pula. Biar kita sebagai Rakyat Malaysia di lihat sebagai bangsa yg beradab, berinteleksi tinggi, peneraju matlamat politik yg masih berpegang kpd prinsip hormat menghormati antara satu sama lain. Biarlah dunia belajar dari kita ini yg dapat bersatu walaupun matlamat kita bertentangan. Terima kasih dari saya sekeluarga kepada semua yg terlibat, tidak kira PKR ke, BN ke, Bersih ke, Pakatan mahu pun anggota keselamatan. Terima Kasih SEmua krn dapat mencapai keadaan yg tidak melampau. Harap kita semua dapat mempelajari sesuatu dari peristiwa hari ini. kesayangan kpd keamanan walaupun sedang bertelingkah, Kagum..........Kagum....!! Well done and Thank You for the Peace and Stability that follows..sekian
5:14

Comment From BERSIH ITU SUCI
caiyok caiyok
5:17

Pesuruhjaya Suhakam, Muhammad Sha'ani Abdullah mengecam tindakan keras pihak berkuasa ketika berdepan dengan penunjuk perasaan.

NONEPasukan polis bukan sahaja tidak menghormati hak rakyat untuk berhimpun tetapi juga menjejaskan keselamatan dan kesihatan awam dengan melepaskan tembakan gas pemedih mata ke dalam kawasan hospital Tung Shin.
5:18

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang masih ditahan dalam trak polis. PAS memberi tempoh 24 jam supaya polis membebaskan presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang atau himpunan kedua akan dilakukan.Jawatankuasa PAS Pusat Dr Syed Azman Syed Ahmad pada sidang mediabya, berkata, jika Hadi tidak dibebas, sejuta ahli parti Islam itu akan berhimpun di hadapan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.
5:19

Fadiah Nadwa Fikri dari Lawyers for Liberty berkata polis menggunakan Seksyen 28A (8) - yang menafikan hak akses kepada peguam ke atas mereka yang ditahan itu.
5:19

Comment From xbrain
nampaknya dah bermula rally bersih di luar negara...tv media asing sudah tau dan malam nanti akan kami melihat ralli kat luar negara...
5:19

Comment From BERSIH ITU SUCI
suhakam macam suruhmakan jer.......buat ler sesuatu
5:27
Gambar Anwar selepas kumpulannya diserang Polis
5:29
Jumlah penyokong Bersih yang dikatakan di luar anggaran awal walaupun KL dikawal dan sukar dimasuki
5:33

Adalah dilaporkan pihak polis dan FRU mula beredar dari KLCC. Kelihatan ada penyokong Bersih yang bersalam dengan pihak anggota Keselamatan sebelum beredar. Wartawan wlrl.blogspot.com memaklumkan pihak penganjur Bersih berterima kasih atas sokongan kali ini yang jauh lebih ramai dari Bersih 1.0 tahun 2007 dan juga telah meminta semua bersurai dengan aman. Sekian sahaja laporan dari KL-Today.com sejak jam 10 pagi tadi. Terima kasih atas masa dan sokongan para pembaca kami yang mengikuti perkembangan Perhimpunan Rakyat 9 Julai 2011
5:33

Comment From No Name
Tahniah di atas kejayaan menggerakkan Bersih 2.0.. Semoga mesej rakyat yg mahukan spr telus mencapai matlamat..
5:33

Comment From sembilan naga
tahniah jgk kpa anda yg berjaya duduk dirumah dn makan cekedi sja ari ni,sbb tu la anda tk tau apa2 ttg 8 tuntutan bersih wlupun anda lapan
5:33

Comment From syukur.
melihat kelibat pak samad..syukur masih ada yg berani bersuara....untuk apa semua ni pak samad?untuk memalukan negara di mata pelancong?...untuk berkata benar walaupun pahit.itu shj.
5:39

Comment From BERSIH ITU SUCI
TAHNIAH
5:40

Comment From Suara Rakyat
Stupid syukur, BERANI!! i rs pelancong pun terharu!! rakyat bersatu!!
5:56

Comment From kamal
Thniah wira n wirawati negara kerana telah berjaya keluar n ' walk for free' kali ini utk bersih 2.0.........l

Read more ...