Wednesday, September 28, 2011

HUDUD!!!TG Nik Aziz tak kecewa, akan fahamkan bukan Islam yang ditakutkan UMNO sekian lama

KUALA LUMPUR, 29 Sept — Sementara Pakatan Rakyat malam tadi memutuskan pihaknya memerlukan konsensus dalam isu hukum hudud, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meneruskan usahanya meyakinkan bukan Islam dengan memberi jaminan undang-undang itu akan dilaksanakan dengan “telus” dan hanya membabitkan Kelantan buat masa sekarang.


Dalam mesej terbaru disiarkan menerusi laman sosial Facebook awal pagi ini, Nik Aziz berkata, beliau mahu memahami kebimbangan bukan Islam dengan jelas dan menyediakan sebanyak maklumat yang boleh demi menjelaskan kerisauan mereka.

“Saudara-saudari bukan Islam, boleh saya tahu bahagian mana hukum hudud yang menakutkan anda?” kata beliau dalam mesej yang disampaikan kira-kira lima jam selepas kepimpinan Pakatan Rakyat mengumumkan pendirian mereka di Kuala Lumpur.

“Saya berharap anda tidak takut dengan hudud hanya disebabkan salah faham, salah persepsi atau disebabkan anda tidak tahu atau tidak pasti,” kata beliau lagi.

Mursyidul Am PAS ini menulis lagi, “saya memberi jaminan bahawa pelaksanaan hudud adalah telus kepada bukan Islam dan hanya terlebih dahulu dilaksanakan di Kelantan.”

Oleh itu tambah beliau, “sila berikan maklum balas.”

“Dan, saya mahu memahami kebimbangan anda dengan jelas dan menyediakan sebanyak jawapan yang boleh untuk mengatasi kebimbangan anda,” kata beliau lagi.

Mesej seumpama itu merupakan yang keempat dalam tempoh seminggu ini.

Dalam mesej semalam, Nik Aziz memberi “jaminan” undang-undang hudud jika dilaksanakan tidak akan dikuatkuasakan ke atas bukan Islam.

Katanya, undang-undang itu yang diusahakan sejak 17 tahun lalu untuk dilaksanakan di Kelantan hanya meliputi masyarakat Islam.

Pada 24 September lalu, Nik Aziz meminta bukan Muslim memberi pandangan jujur sama ada mereka akan bersetuju jika undang-undang itu dilaksanakan.

Kerajaan negeri Kelantan pimpinan berusaha untuk melaksanakan undang-undang ini sejak awal 1990-an tetapi tersekat ekoran amaran kerajaan pusat yang disampaikan pada 1994 ketika pentadbiran Dr Mahathir.

Isu itu berkembang semula sebagai kontroversi minggu lalu Nik Aziz menegaskan beliau lebih rela jika DAP mahu keluar dari Pakatan Rakyat jika tidak bersetuju dengan pendiriannya mahu menegakkan hukum hudud dan menubuhkan negara Islam.

Sebelum ini Nik Aziz berkata, beliau akan tetap dengan pendiriannya untuk menegakkan hukum hudud dan penubuhan negara Islam walaupun mendapat tentangan hebat daripada rakan sekutunya itu.

Kata beliau, tiada sesiapa pun termasuk DAP berhak menolak hukum hudud selagi semua manusia menumpang di bumi Allah ini dan hukum Islam yang mahu ditegakkan itu adalah kerana ia hukum Allah, bukannya manusia.

Nik Aziz berkata demikian mengulas kenyataan Pengerusi DAP Kebangsaan Karpal Singh bahawa parti itu tetap menolak penubuhan negara Islam dan pelaksanaan hukum hudud kerana ia bertentangan sama sekali dengan Perlembagaan Persekutuan.

Berdasarkan satu kenyataan minggu lalu, Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau secara peribadi menyokong pelaksanaan hukum hudud, tetapi ia tidak dibincangkan oleh Pakatan Rakyat.

Minggu lalu, Nik Aziz menolak pandangan bekas mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin bahawa keadaan negara ketika ini tidak kondusif untuk melaksanakan hukum hudud itu.

Malam tadi, Pakatan Rakyat mengambil pendirian tegas hukum hudud, yang muncul kembali sebagai isu ‘panas’ minggu lalu, tidak akan menjadi sebahagian daripada dasar bersama perikatan itu sehingga kesemua parti komponen menzahirkan persetujuan dan konsensus.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu sidang media tengah malam tadi bahawa hukum hudud bukan sebahagian daripada dasar Pakatan Rakyat dan bantahan DAP perlu dihormati.

“Ya, ya. Sangat jelas ia perlu bersama,” kata Ketua Umum Pakatan Rakyat ini menjawab soalan sama ada pelaksanaan hukum hudud memerlukan persetujuan sebulat suara kesemua ketiga-tiga parti dalam perikatan itu.

Dalam kenyataan bersama dikeluarkan, Anwar, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata mesyuarat Pakatan Rakyat malam tadi memperakui dan mempertahankan dasar-dasar bersama yang telah dipersetujui sebelum ini sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, dasar bersama dan Buku Jingga.

Bagaimanapun dalam mesej pagi ini, Nik Aziz tidak menyentuh keputusan kepimpinan Pakatan Rakyat malam tadi.


The Malaysian Insider

Read more ...

TIADA RASUAH!!! Tapi kalau UMNO perintah BERSEPAH

KUALA LUMPUR, 28 Sept: Setelah tiga tahun mengurus dan mentadbir negeri, Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah ternyata terus utuh dengan pentadbiran sifar rasuah.

Sehingga kini tiada kes rasuah yang disabitkan kepada pemimpin kerajaan mahupun pegawai kerajaan, malah Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah ternyata berjaya mentadbir negeri dengan baik dengan mengutamakan keadilan, pertanggungjawaban dan intergiti.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak menegaskan, penentangan terhadap rasuah merupakan dasar utama Kerajaan Pakatan Rakyat dan sesiapa sahaja yang terbabit dengan rasuah hendaklah dihukum dan tidak dilindungi, manakala semua urusan kerajaan mestilah dilaksanakan secara telus tanpa sebarang penyelewengan.

Menurut beliau, sejak mengambilalih tampuk pemerintahan negeri, beberapa langkah berhubung hasrat kerajaan untuk menegakkan pentadbiran yang berintegritikan telah dilaksanakan.

Katanya, antaranya termasuklah Menteri Besar dan Exco telah membuat pemotongan gaji dan elaun secara bulanan ke Tabung Tunku Mahmud serta pengurangan elaun mesyuarat bagi Menteri Besar dan Exco yang menjadi anggota Lembaga Pengarah anak-anak syarikat Kerajaan Negeri (GLC).

"Ahli-ahli Lembaga Pengarah GLC tidak lagi dibayar elaun tetap bulanan seperti yang diamalkan semasa Kedah berada di bawah pemerintahan BN sebelum ini yang mencecah sehingga RM7 juta setahun tetapi sekarang hanya menerima eluan hadir mesyuarat yang tidak pun mencapai RM2 juta setahun," katanya.

Setelah Pakatan Rakyat memerintah Kedah, menurut beliau seperti yang dicatatkan di dalam buku Kedah Sejahtera 2008, Menteri Besar tidak lagi menggunakan jet khas, tidak lagi tinggal di hotel mewah ketika ada urusan kerja di Kuala Lumpur, sebaliknya hanya tinggal di apartmen biasa yang disewa oleh Kerajaan Negeri.

Katanya, Menteri Besar turut meminimumkan perjalanan ke luar negara dengan hanya 3 kali dalam tempoh 3 tahun, manakala Exco pula dinasihati menaiki penerbangan kelas ekonomi jika melakukan perjalanan dengan pesawat walaupun layak menggunakan "business class".

"Sebaik mengambil alih pentadbiran kerajaan pada 2008, Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah terus bertindak dengan merangka dan melaksanakan aktiviti strategik dalam bidang pembangunan, pendidikan, pembangunan insan, ekonomi, pertanian, industri, kebajikan dan pelancongan demi merealisasikan gagasan Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua," katanya.

Di dalam buku yang diterbitkan oleh Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri Kedah itu, Azizan menegaskan, walaupun baru tiga tahun mengurus dan mentadbir negeri, pencapaian Kerajaan Negeri dapat dilihat dengan jelas oleh rakyat.

Katanya, dalam masa yang sama, rakyat juga dapat melihat usaha ke arah kemajuan negeri dan kebaikan rakyat akan diteruskan oleh Kerajaan Negeri melalui Pelan Strategik Kedah Sejahtera 2010-2015 yang telah dilancarkan sebelum ini.

Dari sudut pentadbiran, setelah mengambil alih pemerintahan negeri, pemberian kontrak sesuatu projek di bawah Kerajaan Negeri telah dilaksanakan secara telus dan adil.

Hasilnya, menurut beliau, Laporan Ketua Audit Negara pada tahun 2009 menyatakan Kedah telah berjaya meningkatkan hasil sehingga 205 peratus dari hasil balak berbanding tahun 2007, hasil pemberian konsesi secara tender terbuka," jelasnya.

Sejak Pakatan Rakyat memerintah Kedah, perakuan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2009 jelas menunjukkan Kerajaan Negeri berjaya meningkatkan hasil negeri.

"Buat pertama kalinya, GLC telah berjaya menyumbang sebanyak RM30 juta kepada Kerajaan Negeri. Sumbangan seperti ini tidak pernah dilakukan semasa Kedah berada di bawah BN sebelum ini.

"Lebih jauh dari itu, ekoran dari perancangan strategik yang dilaksanakan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah, Defisit Belanjawan 2010 sebanyak RM16 juta telah berjaya diatasi," jelasnya.

Read more ...

SEMUANYA UMNO!!! PERKASAM tidak perlu cetus provokasi

KUALA LUMPUR, 29 Sept: Ahli-ahli Pribumi Perkasa Negara (Perkasa) tidak perlu mencetuskan provokasi yang akhirnya nanti menjerat mereka sendiri berhubung ceramah Mohamad Sabu.

Justeru, Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) kesal dengan sikap ahli-ahli kumpulan Perkasa yang bertindak menyerang dan menumbuk penyokong PAS dalam ceramah umum yang dihadiri oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu di Ampangan, Seremban, beberapa hari lalu.

“Bagi DPPM, tindakan ahli atau penyokong Perkasa tidak wajar kerana ia boleh mencetuskan suasana tidak tenteram dan mengganggu ketenteraman awam,” ujar Ketua Penerangan DPPM, Riduan Mohd Nor (gambar) kepada Harakahdaily.

Katanya, ceramah tersebut dianjurkan oleh PAS dan telah diberi permit. Penceramahnya pula adalah Tuan Haji Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS.

Semuanya, ujar beliau dilangsungkan dalam keadaan terkawal dan secara sah.

Menurutnya, dalam suasana demokrasi di negara ini, setiap parti berhak mengadakan aktivitinya dan ahli-ahli Perkasa tidak seharusnya mengganggu majlis yang sedang berlangsung.

PAS, jelasnya telah menyatakan sokongan terhadap kenyataan Mohamad Sabu berhubung fakta sejarah negara.

Bahkan, kata beliau ahli sejarawan juga menyatakan bahawa Mohamad Sabu telah mencetuskan suatu fenomena baru dalam pengkajian sejarah negara.

Katanya lagi, meskipun ada yang melihatnya dari sudut negatif, tidak kurang juga yang memandang kenyataan Mohamad Sabu dari sudut positif.

“Mengapa perlu ahli-ahli Perkasa melenting?” soalnya.

Katanya, DPPM melihat Perkasa sengaja membiarkan ahli dan penyokongnya bertindak liar bagi menghangatkan suasana supaya penyokong PAS pula bertindak balas.

Beliau menjelaskan, PAS telah lama bergelumang dalam politik, dan tahu asam garam serta sepak terajang politik tanah air.

“Ahli-ahli Perkasa tidak perlu mencetuskan provokasi yang akhirnya nanti menjerat ahli-ahli dan Perkasa sendiri,” ujarnya.

Menurutnya, PAS telah lama mentarbiyah ahlinya supaya bersabar dan bertenang dalam situasi seperti ini sebagaimana PAS juga mentarbiyah ahlinya agar berjihad dan tidak gentar kepada sesiapa juga.

Akhirnya, kata beliau DPPM menegaskan bahawa hujah perlu dilawan hujah, bukan dengan tindakan ganas.

“Mengganggu program PAS serta memukul penyokong PAS adalah tindakan penakut bagi mereka yang tidak mahu mencari kebenaran,” tegasnya.

DPPM, ujar beliau sama sekali tidak mengizinkan sebarang keganasan timbul di negara ini dan PAS akan tetap istiqamah memilih jalan demokrasi bagi mendapatkan kuasa membentuk kerajaan.

“DPPM yakin rakyat telah mula membuka mata dan mencari kebenaran di sebalik sejarah negara yang diselewengkan faktanya,” katanya lagi.

Read more ...

Penipuan berita Bernama terbongkar!

PADA 23 September 2011, Bernama online melaporkan kononnya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata johor bukanlah negeri yang selamat kerana penuh dengan jenayah dan peluang untuk diculik sangat mudah berbanding pulau pinang.

Bernama online mendakwa kenyataan setiausaha Agung DAP itu dikeluarkan dalam satu temuramah di sebuah stesen radio di Australia [Bernama].


Mingguan Malaysia, di dalam segmen bisik-bisiknya pula cuba menangguk di air keruh. Penulis ruangan itu cuba melaga-lagakan Ketua Menteri Pulau Pinang dengan Sultan Johor [Utusan]. Apa kaitan hal ini dengan Sultan Johor?

Tapi rupa-rupanya, ini semua hanyalah agenda jahat Bernama dan Utusan untuk memfitnah Guan Eng. Salinan penuh kandungan temuramah Lim Guan Eng di stesen radio Australia itu mendedahkan perkara sebenar.

Laman sesawang rasmi ABC Radio Australia, ada menyiarkan salinan penuh temuramah tersebut beserta rakaman suara [ABC Australia]. Tidak ada satu pun kenyataan Lim Guan Eng yang memburukkan Johor.

Malah tidak ada satu pun perkataan "Johor" yang keluar dari mulut Guan Eng. Sila rujuk laman tersebut klik sini [ABC Australia]


ReJaM© "Propaganda untuk menipu makcik Felda, ayam itik lembu dan kambeng..."

Read more ...

LAGI PENIPUAN UMNO!!! Video Scandal ini bukan dalam Pejabat ADUN Kota Anggerik! .UMNO dan PORNO berpisah tiada

UMNO dan PORNO berpisah tiada..

Setelah Video Seks seseorang yang lelaki yang menyerupai Anwar disiarkan blog Pro UMNO dan dituduh mereka lelaki itu sebagai Anwar Ibrahim, mereka menyiarkan Video Aksi Seks yang didakwa mereka adalah seorang Pegawai Kastam dan kini disiarkan pula oleh mereka video scandal seorang wanita bertudung dan seorang lelaki yang didakwa mereka dirakam didalam pejabat DUN Kota Anggerik yang mana ADUNnya ialah YB Yaakob Sapari.


Salam kepada semua, memang kerja "puak" yang dilaknat Allah membuat fitnah. Saya menafikan sekeras-kerasnya video ini dengan Pejabat DUN Kota Anggerik kerana pejabat ini sama sekali adalah bukan pejabat tersebut. Sila datang sendiri ke pejabat DUN Kota Anggerik di No 3A, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9.B Seksyen 9 40000 Shah Alam untuk melihat suasana dan layout pejabat yang amat jauh berbeza seperti didalam video ini. Bagi sesiapa yang membuat fitnah ini, laknatullahialaih, kami akan membuat bacaan doa khas untuk meminta Allah membalas kerja2 fitnah tersebut. Allah Maha Adil! - komen dalam Blog UMNO yang siarkan video ini.ASD


Adun Kota Anggerik nafi tuduhan blog pro-Umno

PETALING JAYA: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Anggerik, Yaakob Sapari hari ini menafikan tuduhan fitnah oleh sebuah laman blog pro-Umno yang didakwa cuba memburukkan imej Pejabat Pusat Khidmat Masyarakat beliau dan para stafnya.

Klip video itu memaparkan aksi seorang lelaki dan wanita sedang melakukan aktiviti tidak bermaruah dalam sebuah pejabat dengan tajuk entri ‘Video Klip Skandal Dalam Pejabat Adun Kota Anggerik Shah Alam’.

Namun menurut Yaakob, hasil siasatan mendapati video klip itu menunjukkan lokasi dan dekorasi dalaman pejabat yang jauh berbeza dengan Pusat Khidmat milik beliau.

Beliau sekaligus menyangkal individu (pelaku) video tersebut adalah stafnya dan percaya jurublog terbabit cuba membuat tuduhan tidak bermoral ke atas warga kerja untuk memberi gambaran negatif kepada rakyat.

Klip video

“Blogger tersebut tidak bertanggungjawab dengan memuat naik klip video yang memaparkan aksi seorang lelaki dan seorang wanita yang sedang melakukan aktiviti tidak bermaruah di dalam sebuah pejabat.

“Akan tetapi hasil kajian dan siasatan yang telah dilakukan ke atas video tersebut menunjukkan lokasi dan dekorasi dalaman pejabat di dalam video tersebut berbeza dengan pejabat pusat khidmat yang sebenar,” katanya yang juga Exco Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan Selangor.

Gesaan turut dibuat Yaacob agar BN dan Umno tidak lagi menggunakan politik kotor dengan menuduh pemimpin Pakatan Rakyat terlibat dengan skandal tanpa bukti jelas.

Katanya tindakan sedemikian hanya untuk menganggu Pakatan Rakyat dan mengalihkan fokus rakyat terhadap isu yang lebih besar - Free Malaysia Today

Read more ...

ROSMAH MANSOR!!! "Beliau adalah kawan baik saya" - JHO LOW

"Rosmah Mansor bukan 'mak angkat' saya. Beliau adalah kawan baik saya," demikianlah "tafsiran" yang diberikan Jho Low kepada Kwong Wah Yit Poh, ketika ditanya hubungannya dengan keluarga Perdana Menteri, Najib Razak. Rosmah Mansor adalah isteri kepada Najib Razak.

Beliau menjelaskan, "Anak Rosmah Mansor adalah rakan saya ketika menuntut di Britain. Saya mengenali anak Perdana Menteri dahulu, sebelum saya mengenali Perdana Menteri. Saya memperkenalkan ramai pelabur kepada Malaysia, justeru itu saya sering bertemu dengan PM."


Malah, Jho Low mendakwa dirinya mengenali ramai "putera" di negara yang berlainan, termasuk Abu Dhabi, Kuwait, Saudi Arab dan sebagainya. Oleh itu, Jho Low berkata dirinya mampu membawa ramai pelabur dari Timur Tengah ke Malaysia.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri program Kayuhan Amal 1Malaysia Untuk Pelajaran di Straits Quay, Tanjong Tokong, Pulau Pinang pada 25 September 2011. Laporan ini disiarkan Kwong Wah Yit Poh pada 26 September, pada muka surat A5.

Sebelum ini, Jho Low dikatakan sebagai kenalan rapat dengan anak Perdana Menteri Najib Razak, lantas mencungkil keraguan orang ramai sama ada Jho Low berperanan sebagai proksi, berikutan kemampuan graduan Wharton Business School ini dalam mengumpul kekayaan pada umur 20-an tahun.

Ketua Angkatan Muda, Shamsul Iskandar ketika menyampaikan ucapan dasarnya dalam Kongres Nasional AMK yang diadakan di Perdana Resort, Pantai Cahaya Bulan, Kota Bahru, pada 28 Mei 2010, memetik laporan New York Post pada tahun 2009, yang diulas kemudiannya oleh tabloid tempatan Malay Mail, bahawa seorang pemuda bernama Taek Jho Low membelanjakan USD 50 ribu hingga 60 ribu, atau RM 170 ribu ke RM 205 ribu setiap hari.

Malah, Shamsul Iskandar ketika itu mendesak agar PM menjawab, dan mengesahkan sama ada tuduhan bahawa Jho Low mendapat kontrak pembangunan TUDM Sungai Besi yang bernilai kira-kira RM500 juta, dan memainkan peranan sebagai penasihat di sebalik Terengganu Investment Authority yang mengurus dana royalti minyak itu benar atau tidak.


MerdekaReview

Read more ...

PAS Parit Buntar bongkar senarai nama pengundi bertindan

PARIT BUNTAR, 29 Sept. : Terdapat pengundi dalam senarai daftar pemilih yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya di Parit Buntar di kesan sehingga kini mempunyai dua nama sama di tempat yang berbeza.

Perkara tersebut telah didedahkan oleh Ahli Parlimen Parit Buntar Dr. Mujahid Yusuf Rawa

Oleh itu, menurutnya, kemungkinan mereka boleh membuang undi lebih daripada sekali.

"di Parit Buntar daftar pemilihnya ada banyak yang namanya sama, nombor kad pengenalan hampir sama, tapi salah satu nama daripada dua nama ini tiada dalam semakan database SPR.

"Ini bermakna orang ini, besar kemungkinan mereka boleh mengundi lebih daripada sekali,"jelasnya dalam sidang media di Pejabat Pusat Khidmat Parlimen Parit Buntar .

Katanya, tujuan beliau mendedahkan perkara tersebut adalah kerana mahu memberikan fakta yang jelas, mengapa tuntutan BERSIH 2.0 adalah relevan.

Beliau berkata, salah satu dari lapan tuntutan BERSIH 2.0 kepada pihak kerajaan dan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) adalah meminta supaya dilakukan pembersihan dalam senarai daftar pemilih yang telah dikeluarkan.

Tambahnya, senarai orang tersebut adalah dikesan dari beberapa lokaliti dalam parlimen Parit Buntar

Sementara itu, Setiausaha Jentera Pilihanraya (JPK) PAS Parit Buntar Hairul Nizam Ishak berkata, SPR telah membuat penjelasan terhadap isu-isu yang dibangkitkan mengenai pilihanraya sebelum Himpunan Bersih 2.0. SPR telah menyatakan bahawa mereka telah memperkenalkan Sistem Pendaftaran Pemilih Sepanjang Tahun (e-PPST) di mana identifier pemohon akan dihubungkan dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melalui sistem ALIS (Agency Link-Up System).

“ Jika identifier tersebut sama dengan maklumat MyKad, barulah SPR mendaftarkan sebagai permohon tersebut. Jika tidak, SPR tidak akan sesekali mendaftarkan permohonan tersebut.

“ SPR berjanji sistem yang dibina akan menolak sebarang cubaan untuk mendaftarkan permohonan yang tidak sah. Namun, hari ini kami buktikan kelemahan sistem ini.“ katanya

Bahagian Daftar Pemilih JPK PAS Parit Buntar mengemukakan 10 nama yang sama perolehi bersumberkan maklumat SPR . Berikut adalah 10 nama tersebut :

1. KIAH BINTI MAT

2. SARIAH BINTI HAMDAN

3. ROBAYAH BINTI ARIFFIN

4. CHE JAM BINTI DIN

5. MOHD SHARUL BIN SAAD

6. CHE PIAH BINTI DAUD

7. ANUAR BIN SHAPEE

8. MAIMUNAH BINTI MAT

9. FATIMAH BINTI OTHMAN

10. ANUAR BIN AHMAD

“ Kami mempunyai senarai yang panjang , namun buat permulaan kami dedahkan 10 nama dahulu.

“ Kami mahu SPR memberi penjelasan segera berhubung pendedahan ini sebelum kami dedahkan senarai yang lain” katanya

Hairul Nizam juga musykil dengan database JPN yang telah ditutup untuk orang awam menyemak.

" Untuk makluman semakan online JPN dah tak boleh pakai.Yang ada sekarang
(selepas JPN kemaskini web) cuma untuk orang yang membuat permohonan
MyKad/MyPR/MyKAS yang baru dan ganti sahaja.

" Ini mungkin tindakan JPN menutup masalah pertindanan daftar pemilih yang turut melibatkan JPN seperti yang dibongkarkan" katanya

Read more ...

HIDUP MELAYU UMNO!!! Tapi ikut kata Soi LekAdakah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengikut kata Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek berhubung penghapusan kuota ekonomi?

Berucap pada Khazanah Megatrends Forum 2011 di sini semalam, Najib memberi peringatan bahawa kuota Bumiputera akan digugurkan satu hari nanti, tetapi menegaskan kerajaan harus terus membantu bakat-bakat terbaik kaum itu bagi memastikan wujudnya persekitaran bisnes yang berdaya saing.


Beliau berkata Model Baru Ekonomi (MBE) menggalakkan tindakan afirmatif berdasarkan meritokrasi dan ‘kita harus menggalakan hak Bumiputera’.

Sementara itu, Soi Lek meminta kerajaan mementingkan keupayaan merit dan bukannya kuota dalam memastikan perkongsian tulen antara bumiputera dan bukan bumiputera mencapai matlamatnya.

Ini kerana, jelasnya dalam perniagaan di kebanyakan sektor seperti pembinaan, peniaga bumiputera lebih banyak mendapat kelebihan berbanding bukan bumiputera.

Katanya, perkembangan itu tidak sihat dan memerlukan perhatian serius daripada kerajaan kerana jika ia berterusan, peniaga bumiputera tidak akan mampu disaingi oleh pihak lain yang lebih layak.

Beliau berkata demikian selepas perasmian Kongres Ekonomi Cina bertajuk Peranan Masyarakat Cina Mencapai Sasaran Model Baru Ekonomi (MBE) dan Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) di sebuah hotel di ibu negara pada 14 Ogos tahun lalu.


Harakahdaily

Read more ...

Pelbagai kaum hadiri rumah terbuka PAS Cawangan

PARIT BUNTAR : Kira-kira 1,000 tetamu daripada pelbagai kaum dan latar belakang hadir bagi memeriahkan majlis rumah terbuka Aidilfitri anjuran PAS Kuala Bagan Tiang dan PAS Pekan Bagan Tiang di sini.

Dengan pelbagai juadah popular Hari Raya yang dihidangkan, majlis rumah terbuka PAS tidak putus-putus menerima kehadiran orang ramai, baik di kalangan orang tempatan mahupun masyakat sekitar.

Pengarah program Ahmad Bahtiar Arshad berkata, kehadiran begitu ramai kaum bukan Melayu ke majlis tersebut adalah kerana Kuala Bagan Tiang mempunyai peratusan bilangan kaum bukan Melayu yang agak tinggi.

“ Kehadiran orang ramai yang berbilang kaum pada majlis rumah terbuka itu membuktikan bahawa kaum bukan Melayu masih lagi bersama-sama PAS dan PR.

“ Melayu, Cina dan India duduk makan bersama serta berbual mesra membuktikan keharmonian kaum yang sedia terjalin di kawasan ini” katanya

Ahmad Bahtiar berkata , acara ini akan dijadikan acara tahunan yang telah diadakan sejak beberapa tahun yang sebelum ini.

“ Uniknya bila majlis seumpama ini diadakan ia dapat memperlihatkan semangat gotong royong yang tinggi di kalangan penduduknya.

majlis ini juga mengeratkan lagi hubungan antara penduduk tempatan walaupun berlainan fahaman politik “katanya

Majlis diserikan lagi dengan kehadiran Pengerusi DHPP Perak Beh Heng Khim , Yang DiPertua PAS Parit Buntar Harun Hashim, ADUN Kuala Kurau Abdul Yunus Jamhari dan AJK PAS Parit Buntar.
Read more ...

Hudud hanya untuk orang Islam, jangan terpedaya dengan putar belit UMNO


Ini kenyataan terbaru Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat dalam laman Facebooknya mengenai penjelasan berkenaan hukuman hudud:

I guaranty if hudud punishment is being implemented in Kelantan, it would not take effect upon the non-Muslims because this punishment only governs Muslims.


(Saya beri jaminan jika hukuman hudud dilaksanakan di Kelantan, ia TIDAK akan melibatkan rakyat bukan Islam kerana hukuman tersebut [hudud] HANYA terpakai kepada orang Islam)


Jelas dan terang kini, wahai pencacai Umno-APCO??


JALAN PULANGDilihat sebagai usaha berterusan mahu meyakinkan bukan Muslim, Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini memberi “jaminan” undang-undang hudud jika dilaksanakan tidak akan dikuatkuasakan ke atas bukan Islam.


Mursyidul Am PAS ini berkata undang-undang itu yang diusahakan sejak 17 tahun lalu untuk dilaksanakan di Kelantan hanya meliputi masyarakat Islam.


“Saya memberi jaminan jika hukum hudud dilaksanakan di Kelantan, ia tidak akan dikuatkuasakan ke atas bukan Islam sebab hanya meliputi umat Islam,” kata Nik Aziz dalam mesej menerusi laman sosial Facebook hari ini.


Ia merupakan mesej ketiga daripada Nik Aziz sepanjang satu minggu ini, yang dilihat mahu meyakinkan bukan Islam mengenai hukum hudud.


Pendirian itu diketengahkan pada hari kepimpinan Pakatan Rakyat bersiap sedia untuk mengadakan mesyuarat berhubung isu tersebut selepas DAP dan PAS bertembung dan bertegas dengan pendirian masing-masing.


Mesyuarat Pakatan Rakyat akan berlangsung di ibu pejabat PAS di sini, malam ini.


Pada 24 September lalu, Nik Aziz meminta bukan Muslim memberi pandangan jujur sama ada mereka akan bersetuju jika undang-undang itu dilaksanakan.


“Perbincangan terbuka, kepada rakan-rakan bukan Islam yang dihormati, adakah anda akan bersetuju jika hukumam hudud dilaksanakan?


“Sila berikan pandangan anda mengenai perkara ini, tanpa prejudis, sentimen politik dan emosi,” kata Menteri Besar Kelantan dalam mesej terdahulu.


Kerajaan negeri Kelantan pimpinan PAS berusaha untuk melaksanakan undang-undang ini sejak awal 1990-an tetapi tersekat ekoran amaran kerajaan pusat yang disampaikan pada 1994 ketika pentadbiran Mahathir.


Isu itu berkembang semula sebagai kontroversi minggu lalu Nik Aziz menegaskan beliau lebih rela jika DAP mahu keluar dari Pakatan Rakyat jika tidak bersetuju dengan pendiriannya mahu menegakkan hukum hudud dan menubuhkan negara Islam.


Sebelum ini Nik Aziz berkata, beliau akan tetap dengan pendiriannya untuk menegakkan hukum hudud dan penubuhan negara Islam walaupun mendapat tentangan hebat daripada rakan sekutunya itu.


Kata beliau, tiada sesiapa pun termasuk DAP berhak menolak hukum hudud selagi semua manusia menumpang di bumi Allah ini dan hukum Islam yang mahu ditegakkan itu adalah kerana ia hukum Allah, bukannya manusia.


Nik Aziz berkata demikian mengulas kenyataan Pengerusi DAP Kebangsaan Karpal Singh bahawa parti itu tetap menolak penubuhan negara Islam dan pelaksanaan hukum hudud kerana ia bertentangan sama sekali dengan Perlembagaan Persekutuan.


Berdasarkan satu kenyataan minggu lalu, Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau secara peribadi menyokong pelaksanaan hukum hudud, tetapi ia tidak dibincangkan oleh Pakatan Rakyat.


Minggu lalu, Nik Aziz menolak pandangan bekas mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin bahawa keadaan negara ketika ini tidak kondusif untuk melaksanakan hukum hudud itu.

Read more ...

Liwat Fasa 2: Apa Yang Mahu Disorokkan Najib Altantuya Dan Rosmah Mansor?


Sudah pasti Perdana Menteri Najib Razak dan isteri Rosmah Mansor akan menuduh musuh ketat mereka iaitu Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sebagai menyalahgunakan proses mahkamah kerana memaksa mereka menampilkan diri sebagai saksi di dalam perbicaraan kes liwat kedua yang masih berlangsung.

Dan pihak mahkamah masih dijangka untuk menerima tuntutan mereka untuk menepikan sepina yang telah diperolehi peguam-peguam Anwar awal bulan ini, selepas pasangan tersebut membuat kejutan kerana enggan memberi keterangan.


“Semestinya mereka akan menafikannya, apa yang anda fikir?


Ia akan menjadi sesi terbuka dan tertutup,” kata penganalisis politik yang telah lama mengikuti kes ini kepada Malaysia Chronicle.


“Saiful pernah berjumpa dengan pasangan tersebut apabila Najib merupakan timbalan perdana menteri pada ketika itu.


Perkara tersebut telah dihapuskan daripada testimoni Saiful yang terdapat di dalam rekod mahkamah, boleh anda bayangkan?


Bagi Rosmah pula, keterangan yang diberi Saiful di mahkamah berbeza dengan keterangan yang dibuatnya sebelum ini.”


Penafian


Najib, 58, dan Rosmah, 60, dijangka akan menampilkan diri di mahkamah pada hari Khamis apabila permohonan mereka akan dinilaikan.


Walaubagaimanapun, kemugkinan besar adalah pasangan tersebut akan diwakili sekumpulan peguam-peguam mereka.


Penganalisis politik menjangka Rosmah akan menafikan pernah bertemu Saiful Bukhari Azlan, pengadu tuduhan liwat, manakala Najib mungkin akan memberitahu mahkamah bahawa dia tidak menyuruh bekas Ketua Polis Negara Musa Hassan dan pegawai kanan yang lain iaitu Rodhwan Ismail untuk menolong Saiful memfitnah Anwar.


Najib yang pada awalnya cuba untuk menafikan pernah bertemu Saiful, tetapi ia telah dibongkarkan dan Najib menarik balik penafiannya dan beliau dijangka untuk menurut skrip dan berkata bahawa beliau pernah bertemu Saiful tetapi tidak berkomplot dengannya untuk membuat laporan polis terhadap Anwar.


Dalang-dalangnya


Perdana Menteri bersama isteri telah dituduh menjadi dalang bagi tuduhan liwat terhadap Anwar di dalam percubaan untuk menghancurkan kerjaya politiknya.


Pada Jun 2008, sebaik sahaja Anwar membuat pengumuman untuk kembali aktif di dalam politik, dia telah dituduh meliwat Saiful, bekas setiausaha politik.


Anwar telah menafikan tuduhan terhadapnya, mengatakan bahwa ia merupakan konspirasi yang dibuat-buat oleh pasangan tersebut bersama Musa dan Rodhwan.


“Persediaan yang terdapat di dalam konspirasi ini adalah amat mendalam dan dapat dikesan hinggalah ke Perdana Menteri sendiri dan isteri beliau Rosmah Mansor yang mana kedua-duanya telah diakui oleh pengadu bahawa mereka pernah bertemu di kediaman mereka di mana dia membuat aduan bahawa dia pernah terkena serangan seksual,” kata Anwar dari kandang pada hari pertama beliau dipanggil untuk mempertahankan diri.


“Kenyataan awal yang dibuat Najib bahawa beliau pernah bertemu dengan si pengadu hanyalah sekadar perbincangan mengenai biasiswa merupakan penipuan yang jelas dan cumalah ditarik balik selepas beberapa pendedahan dibuat melalui media sosial dan blog-blog internet.”JALAN PULANG

Read more ...

Selamatkan Melayu Bagan dari UMNO Bagan!!

Bagi yang tak tahu apa itu Bagan.. Bagan adalah nama yang digunakan oleh penduduk tempatan untuk Butterworth yang terletak di Seberang Perai, Pulau Pinang.

Maaf ya artikel ini sedikit racist.. tujuan aku siarkan disini adalah untuk menunjukkan belang sebenar Pemimpin yang kononnya membela Melayu.. hakikatnya adalah sebaliknya..


Oleh PaksuBagan

Wahai orang-orang MELAYU BAGAN....

Sesungguhnya hari ini keadaan kita org Melayu di Bagan dihimpit dgn pelbagai masalah dan kepayahan di sebalik pembangunan yg langsung tidak menyebelahi org Melayu di Bagan ini.

Disebalik itu sebenarnya tersimpan satu kisah dimana para pemimpin-pemimpin kita yg bercakap soal pembelaan dan hak org Melayu rupanya gunting dalam lipatan...


Mereka menyalak disana sini bahawa mereka akan menjadi penyelamat kpd org melayu dlm Bagan akan tetapi pd hakikatnya merekalah yg sebenarnya yg menjadi PENGKHIANAT kepada orang Melayu Bagan...

Lihat apa yg terjadi kepada org melayu di Kampong Perlis,org Melayu di Mak Mandin,org Melayu di Kampong Gajah..dan yg terbaru di Jalan Mengkuang... sampaikan tanah wakaf pun mereka dah berani nak rampas utk buat kekayaan...

Sampai bila kita harus kiam tangan melihat semua hak kita di rampas dan di tipu oleh pengkhianat pengkhianat ini???

BANGKITLAH....BANGUNLAH..... WAHAI ORG MELAYU BAGAN...MARILAH KITA SAMA-SAMA TENTANG PENGKHIANAT INI..JGN BIARKAN LAGI MEREKA BERMAHARAJALELA...ASD
KEMPEN SELAMATKAN MELAYU BAGAN

Menyedari dan menginsafi kedudukan penduduk Melayu di dlm kawasan Bagan yg kini hidup dlm keadaan tertekan dek kerana sikap hipokrit para pemimpin Melayu Bagan... pemimpin Melayu Bagan yg ada pd hari ini kebanyakannya bersikap talam dua muka,pandai menabur janji pd benda yg tiada dan mengambil kesempatan utk mengaut kekayaan atas permasalahan yg timbul membabitkan org-org Melayu..

Apabila sesuatu permasalahan yg timbul membabitkan org-org Melayu Bagan dan permasalahan itu akan dpt memberikan keuntungan kpd pihak mereka akan muncullah hero-hero di kalangan mereka utk membantu kononnnya hanya mereka lah yg dpt membantu bg mengatasi masalah tersebut.

Padahal disebaliknya itulah caranya utk mereka mengaut keuntungan dari kesusahan yg diterima oleh org-org melayu seperti contoh:

PROJEK BORR

Syarikat ETIKA GEMILANG mendapat sebyk 30 peratus pegangan saham drpd RM 440 juta dari nilai projek. Syarikat milik Dato Norhaidi Che Dan(Timbalan Ketua UMNO bhg Bagan).Akan tetapi yg sbnrnya beliau adalah proksi kpd Dato Abdul Latiff Mirasaa(Ketua UMNO Bhg Bagan)

Pada hari ini mereka beralih pula kpd projek PEMBANGUNAN TANAH WAKAF DI JALAN MENGKUANG.Sepatutnya mereka menjadi pembela kpd nasib penduduk ditanah wakaf tersebut tapi sebaliknya yg terjadi.Mereka bertindak seperti pemaju dgn menghantar konco-konconya utk menekan penduduk berkenaan agar menerima cadangan pembangunan yg masih lagi tiada hitam putih pun dari Majlis Agama Islam.

Kalau tiada niat yg tersembunyi masakan mereka dgn gelojohnya menghasut penduduk di tanah Wakaf tersebut agar segera mengambil tawaran tersebut.

Itu adalah sebahagian contoh sikap pemimpin yg mengaku hendak membela nasib org Melayu Bagan.tetapi sbnrnya mereka cuba menangguk di air yg keruh hendak buat kekayaan disebalik kesusahan org Melayu Bagan.

Sikap pemimpin berkenaan amat bertentangan sekali dgn aspirasi yg diperjuangkan oleh YAB Perdana Menteri kita iaitu RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN.

Sikap pemimpin beginilah yg akan menghancurkan masa depan anak cucu kami di masa hadapan.Pemimpin begini layak digelar PENGKHIANAT dan seharusnya disingkirkan dari terus bermaharajalela.

maka dengan itu....kami PEKIDA KAMPUNG BARU BAGAN DALAM bersama UMNO CAWANGAN KG BARU KUALA PERAI mengambil tanggungjawab melancarkan satu KEMPEN SELAMATKAN MELAYU BAGAN bagi mendapatkan tandatangan seluruh org-org Melayu di Bagan yg teraniaya angkara kerakusan dan ketamakan pemimpin-pemimpin berkenaan.

Sudah sampai masanya org Melayu Bagan bangun utk menentang pemimpin yg KHIANAT terhadap perjuangan bangsa sendiri.Kami amat sayangkan keikhlasan yg dibawa oleh YAB Perdana Menteri kita dalam memperjuangkan wadah org Melayu.

Kami tak mahu PENGKHIANAT BANGSA berkenaan merosakan nama YAB Perdana Menteri yg amat kami sayangi..

Tandatangan yg akan kami kumpul nanti akan diserah kan bersama satu memorundum kepada YAB Perdana Menteri utk diambil tindakan dan membantu org-org melayu Bagan yg kiaN terpinggir angkara sikap KHIANAT pemimpin yg berkenaan

sekian terima kasih..

Sumbernya dari SINI

Read more ...

Serangan kukuhkan Pakatan, UMNO kena cari isu lain

KUALA LUMPUR, 29 Sept — Pakatan Rakyat mengambil pendirian tegas hukum hudud yang muncul kembali sebagai isu ‘panas’ minggu lalu tidak akan menjadi sebahagian daripada dasar bersama perikatan itu sehingga kesemua parti komponen menzahirkan persetujuan dan konsensus.


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu sidang media tengah malam tadi bahawa hukum hudud bukan sebahagian daripada dasar Pakatan Rakyat dan bantahan DAP perlu dihormati.

“Ya, ya. Sangat jelas ia perlu bersama,” kata Ketua Umum Pakatan Rakyat ini menjawab soalan sama ada pelaksanaan hukum hudud memerlukan persetujuan sebulat suara kesemua ketiga-tiga parti dalam perikatan itu.

Dalam kenyataan bersama dikeluarkan, Anwar, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata mesyuarat Pakatan Rakyat malam tadi memperakui dan mempertahankan dasar-dasar bersama yang telah dipersetujui sebelum ini sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, dasar bersama dan Buku Jingga.

“Pakatan Rakyat terus memperteguhkan iltizam politik bagi mempertingkatkan daya saing ekonomi, pendapatan rakyat, mutu pendidikan, kesihatan dan menangani kos kehidupan yang semakin menekan.

“Mesyuarat juga memperakui dan menghormati perbedaan ideologi setiap parti dalam Pakatan Rakyat sebagai sebuah permuafakatan demokratik, termasuk pendirian PAS berkenaan hukum syariah,” kata mereka.

Selain itu, kata mereka, mesyuarat juga memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 yakni sebelum wujudnya muafakat Pakatan Rakyat.

“PKR dan PAS menghormati perbezaan pendirian oleh DAP dalam perkara ini,” kata pemimpin itu.

Dalam kenyataan itu mereka menambah, mesyuarat Pakatan Rakyat juga mempertegaskan bahawa “kami tidak akan terheret dengan mainan politik terdesak Umno-Barisan Nasional untuk memecahbelahkan kesatuan Pakatan Rakyat.”

“Kita percaya penuh di atas kematangan dan kebijaksanaan rakyat untuk menilai suasana ini,” kata mereka.

“Mesyuarat sekali lagi mempertegaskan bahawa muafakat dan objektif utama politik parti-parti komponen Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum ke-13 ini adalah untuk membina kembali asas-asas kenegaraan yang telah dirosakkan oleh Umno-BN, dengan berpandukan prinsip keadilan sejagat, pentadbiran yang baik, kebertanggungjawaban, ketelusan, kompetensi bagi mencapai kemaslahatan umum untuk semua rakyat,” kata ketiga-tiga pemimpin kanan ini.

Minggu lalu, Anwar menyokong pelaksanaan hudud yang dihasratkan oleh kerajaan negeri Kelantan ketika PAS dan DAP bertembung dalam isu ini.

Hampir 30 pemimpin Pakatan Rakyat mengadakan pertemuan lebih tiga jam malam tadi untuk menyelesaikan perbezaan pendirian parti-parti dalam perikatan itu.

Sabtu lalu, Pengerusi Kebangsaan DAP Karpal Singh menggesa Pakatan Rakyat memanggil mesyuarat tergempar kepimpinan dengan segera bagi menyelesaikan kontroversi ini.

Karpal yang sebelum ini secara terbuka mengkritik hasrat kerajaan negeri Kelantan menegaskan, pihaknya akan sentiasa menolak pembentukan negara Islam.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata, kelewatan menangani isu semasa ini akan menjejaskan keyakinan rakyat ke atas Pakatan Rakyat khususnya di kalangan bukan Islam.

Khamis lalu, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengetuai kerajaan negeri Kelantan sejak 1990 berkata, beliau lebih rela jika DAP mahu keluar Pakatan Rakyat jika tidak bersetuju dengan pendiriannya mahu menegakkan hukum hudud.

Sehari selepas kenyataan Karpal itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng pula memberi kata dua bahawa keseluruhan kepimpinan parti itu akan meletakkan jawatan jika pelaksanaan hukum hudud dipaksa dimasukkan ke dalam rangka kerja Pakatan Rakyat.

Nik Aziz bertegas hukum hudud yang mahu dilaksanakan di Kelantan sama sekali tidak kena-mengena dengan masyarakat bukan Islam terutama DAP yang juga tiada sebab membantah undang-undang Islam itu dilaksanakan.

Sehubungan itu beliau menyifatkan DAP seperti “budak-budak kecil takutkan hantu” sedangkan hukum hudud sebenarnya lebih adil dan tidak membabitkan golongan bukan Islam.

“DAP nak keluar (gabungan pembangkang) pasal apa? Hudud untuk orang Islam dan apa hubungan dia (DAP) dengan orang Islam,” katanya yang turut berpendirian bahawa hukum hudud akan dilaksanakan di Mahkamah Syariah di Kelantan walaupun mendapat tentangan daripada DAP.

Isnin lalu, komponen Pakatan Rakyat sebulat suara mencapai kata sepakat untuk mengarahkan agar kesemua pimpinan parti masing-masing agar tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai hudud sehingga satu mesyuarat, yang diadakan semalam.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, Pakatan Rakyat akan membenarkan ahli-ahlinya memberi pandangan masing-masing tetapi tidak akan menjadi sebahagian daripada rangka kerja mereka tanpa konsensus daripada semua pihak.

“Mengapa harus PAS dinafikan hak untuk memberikan pandangan mereka? Kita tidak boleh menafikan hak mana-mana parti untuk membawa sebarang pandangan.

“Pakatan Rakyat menghormati inisiatif dan aspirasi PAS, tetapi kita mesti mencapai satu konsensus,” kata Ahli Parlimen Permatang Pauh ini.

Katanya, enakmen berkaitan dengan hudud telah diluluskan oleh kerajaan negeri Kelantan dan Terengganu pimpinan PAS pada 1993 dan 2003 sebelum Pakatan Rakyat dibentuk.- The Malaysian Insider

Read more ...