Tuesday, May 6, 2014

UMNO IKHLAS ATAU TIDAK!!! Bukan pada Ahli Parlimen UMNO tapi pada Presiden UMNO, Najib kena nyatakan pendirian

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4wab90MxnRg72G0TSUmwv3ASuEjieg_DDOhlxghIPzuHrnKiwwyPJBTKun2a7X7WEPrjKjH_lvij91lffm5drBWztSxtGeKJGm9nDe_W48MZ3dORSMJPlfb7axUdeRYewPT_zAFlv-wpG/s400/Najib+Tolak+Perlaksanaan+hudud+Akibat+Takut+MCA&Gerakan.jpgSeorang lagi pemimpin PAS memberi amaran agar parti itu tidak terperangkap dengan isu hudud kononnya Umno akan menyokongnya sedangkan sehingga kini tidak ada jaminan ke arah itu.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dalam wawancaranya dengan akhbar PAS, Harakah berkata, sehingga kini hanya Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Bahrom sahaja yang berkata akan menyokong.

“Bagi saya, belum ada jaminan Umno akan sokong sebab Jamil Khir sebagai menteri bertanggung jawab hal ehwal agama menyatakan akan sokong dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak menunjukkan ke arah itu.

Sebelum ini, Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa juga memberikan amaran yang sama Umno tidak semestinya menyokong usul itu.

Sehubungan itu, beliau meminta perdana menteri menyatakan sikapnya terlebih dahulu sebelum PAS bergerak lebih jauh.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakub berkata kerajaan negeri akan membawa satu rang undang-undang persendirian ke Parlimen bagi membolehkan Kanun Jenayah Syariah II (Hudud) yang diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan dilaksanakan di negeri itu.

Ini susulan kenyataan Jamil Khir di Parlimen iaitu kerajaan pusat akan membantu mana-mana kerajaan negeri yang mahu melaksanakan undang-undang Islam itu.

Bagaimanapun, kini sesetengah pemimpin PAS mempertikaikan langkah membawa rang undang-undang persendirian itu kerana bagi mereka ia bukan cara yang sesuai.

Dalam wawancara itu, Mujahid berkata, apa yang menghalang undang-undang ini dilaksanakan adalah Akta Mahkamah Syariah 1965 yang hanya memperuntukkan kuasanya kepada 356 sahaja iaitu tiga bulan penjara, denda RM5,000 dan enam kali sebatan.

“Tetapi entah bagaimana perkara ini ditukar kepada Private Bill. Perkara ini masih di bawah perbincangan, dan bagaimana hendak dibawa dan ia diputuskan,” kata Mujahid dalam wawancara itu.

Isu rang undang-undang persendirian menimbulkan pelbagai kontroversi dan rakan PAS dalam Pakatan iaitu DAP membantahnya.

Read more ...

TIBA-TIBA BERUBAH NADA!!! Bertahun-tahun menentang, hari ini Mahathir ke arah menyokong hudud


Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata anggota jawatankuasa teknikal hudud mesti terdiri daripada golongan agama yang bebas daripada parti politik.

Katanya, perkara itu perlu bagi menyekat pengaruh kepartian sama ada dari parti kerajaan mahupun pembangkang dalam membincangkan undang-undang jenayah Islam itu.

Menurut negarawan itu lagi, sekiranya ia tidak dilakukan maka dikhuatiri salah satu pihak boleh mendapat manfaat daripadanya.

Read more ...