Thursday, November 11, 2010

Umno rampas cara HARAM, PAS rampas cara HALAL

http://3.bp.blogspot.com/_NXL3Vzaasmo/TNyGk85NN8I/AAAAAAAAEHE/foS8qeunUa4/s1600/BKT%2BBARU.jpg
BUKIT KATIL , 12 Nov. :
PAS Kawasan Bukit Katil semalam 'menawan' Pejabat PAS Bukit Baru Dalam setelah diceroboh Umno beberapa hari. Pejabat itu yang disewa sejak beberapa tahun lalu diceroboh oleh Umno dengan membuang semua papantanda, banner dan bendera PAS yang dipasang pada bangunan pejabat tersebut.


Kebiadapan Umno sampai ke kemuncak apabila mengecat dinding pejabat dengan cat putih bagi memadamkan cat hijau lambang bulan serta memecahkan kunci asal dan memasang kunci baru milik mereka.

Pejabat itu yang secara rasmi masih disewa oleh PAS di mana surat perjanjian yang sah masih 'valid'. Manakala Umno cuba merampasnya dengan membayar wang 'deposit dan sewa' berjumlah RM1,000 minggu lalu. Namun surat perjanjian antara Umno dan tuan rumah tidak pula ditandatangani. Tuan rumah selepas itu dengan tegas menyatakan bahawa sewaan PAS masih berjalan dan Umno tiada hak untuk menceroboh pejabat selagi PAS masih menjadi penyewa yang sah.

Laporan Polis telah dibuat di Balai Polis Bukit Baru, namun sehingga ini kami belum mendapat maklumat tentang siasatan Polis.

Malam tadi seramai lebih 100 orang ahli dan penyokong PAS kembali menuntut hak mereka. Pimpinan, ahli dan penyokong beramai-ramai membuka pintu pejabat dan menurunkan bendera 'haram' yang digantung di pejabat tersebut.

Selepas itu mereka bersama-sama bersolat jamaah Maghrib dan membaca Yaasin serta menunaikan solat hajat selepas solat Isyak. Beberapa pimpinan PR telah memberikan ucapan ringkas termasuk ADUN Ayer Keroh, YB Khoo Poay Tiong dan pimpinan PAS Kawasan serta Timbalan Pengerusi Badan Bertindak Perobohan Surau dan PASTI Bukit Katil, Haji Mohd Yasin Abdul Ghani.

Tazkirah ringkas disampaikan oleh Al Fadhil Ustaz Musa yang turut memimpin bacaan Yaasin dan solat hajat.

Sesungguhnya kebiadapan dan kezaliman Umno ini sudah sampai ke kemuncak. Insya Allah umur mereka semakin pendek dek kerana kerakusan dan kezaliman yang semakin parah. Rakyat melihat dan memerhatikan perkara dan akan menolak Umno/BN pada PRU ke 13 nanti.

Read more ...

Seminar ' PAS sedia ganti Umno'

http://www.harakahdaily.net/v2/images/stories/ust%20idris%20isu%20allah.jpg

KUALA LUMPUR, 12 Nov. : Lajnah Penerangan dan Dakwah PAS Pusat akan mengadakan satu seminar esok bagi membincangkan persediaan PAS untuk menggantikan Umno dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU 13).

Menurut Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad, seminar "PAS sedia ganti Umno" itu terbuka kepada ahli merangkumi pimpinan pusat, dewan harian, pimpinan negeri, kawasan dan cawangan termasuk ahli Parlimen dan ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dari parti itu.

"Kita sudah menghantar jemputan kepada semua pimpinan pusat, ahli Parlimen, Adun, dewan harian, negeri, kawasan dan cawangan untuk menghadiri seminar esok," kata Idris kepada Harakahdaily.

Seminar yang akan berlangsung sehari di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam, Selangor itu bertujuan menanamkan keyakinan kepada ahli bahawa PAS sudah bersiap sedia menggantikan Umno pada PRU 13 selain membentangkan agenda bertindak parti bagi mencapai matlamat itu.

"Kita buat seminar ini untuk bagi penjelasan kepada ahli tentang kesediaan PAS menggantikan Umno.

"Kita mahu daripada seminar ini, ahli akan lebih berjiwa besar untuk merealisasikan matlamat menggantikan Umno dan dapat bekerja dengan lebih kuat lagi," katanya lagi.

Selain itu kata Idris, PAS turut mengundang pihak luar bagi mendapatkan pandangan mereka berkenaan parti itu dan langkah-langkah untuk mencapai matlamat yang ditetapkan.

Justeru, beliau berharap agar mereka yang menghadiri seminar tersebut akan lebih jelas mengenai perjananan gerak kerja PAS selepas ini.

"Kita harap daripada seminar ini, semua ahli dapat menanamkan dalam fikiran untuk menguasai Putrajaya dan bersiap sedia menghadapi sebagarang kemungkinan PRU diadakan dalam masa terdekat ini, katanya.
Dianggarkan seramai 800 ahli dari seluruh negara akan menghadiri seminar bermula jam 9 pagi hingga 5 petang.

Seminar itu akan dirasmikan oleh Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, manakala ucapan penutup akan disampiaknaoleh Timbalannya, NasharudinMat Isa.

Dua kertas kerja akan dibentangkan iaitu "PAS Ganti Umno, Rasional dan Tindakan oleh Idris sendiri dan "Umno dan Krisis Ketuanan Melayu" oleh ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Kamaruddin Jaffar yang juga ahli Parlimen Tumpat.

Manakala di sebelah petangnya pula akan berlangsung forum bertajuk "PAS Ganti Umno:Harapan dan Cabaran" yang menampilkan penganalisis politik, Ghazali Mayudin dan wakil badan bukan kerajaan (NGO) Wadah dan akan dipengerusikan oleh Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiyat.

Read more ...

Kerajaan PR selesaikan masalah kuil zaman BN

Khalid Pkr


SHAH ALAM, 12 Nov. : Kerajaan negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat hari ini mengumumkan tiada lagi pembinaan tempat atau rumah ibadat bukan Islam berdekatan kawasan-kawasan perumahan di negeri itu bagi mengelak kemungkinan berlakunya ketegangan kaum.


Keputusan ini dicapai pada ketika timbul kontroversi kuil Hindu ditempatkan semula di kawasan majoriti orang-orang Islam di Seksyen 23, Shah Alam hingga mencetuskan protes secara ofensif kepala lembu lebih setahun yang lalu.

Menurut Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim, kebanyakan pembeli rumah tidak dapat menjangka bahawa terdapat rumah ibadat bukan Islam di kawasan mereka, walaupun telah diberitahu sebaliknya dalam perjanjian dengan para pemaju.

"Kebanyakan pembeli rumah terperanjat tentang hal ini tapi mereka sedikit pun tidak tahu bahawa para pemaju tahu tentang perkara ini," kata Khalid pada sidang Dewan Undangan Negeri, sebagai menjawab soalan Ismail Sani (BN-Dusun Tua) hari ini.

Bagaimanapun, Khalid menegaskan bahawa pembinaan tempat-tempat ibadatbukan Islam tidak harus menjadi isu lagi, memandangkan penempatan semula kuil Sri Mahamriamman yang berusia 150 tahun berjaya dipindahkan ke Seksyen 23.

"Sebagai contoh, kami telah menempatkan semula kuil itu ke tempat yang lebih sesuai…..terdapat 20 lagi kes yang sama dalam negeri ini yang akan diselesaikan," tambah beliau.

Walaupun peringkat kemajuan pembinaan kuil tersebut tidak diketahui, bagaimanapun, adalah difahamkan bahawa kerajaan negeri akan meneruskan dengan usaha penempatan semula kuil di Seksyen 23 ke tempat perindustrian yang lebih jauh dari kawasan perumahan.

Protes hangat dan kritikan


Pada September tahun lalu, keputusan kerajaan Selangor untuk memindah kuil itu menerima protes hangat dan kritikan daripada penduduk Islam dari Seksyen 23, yang mahu kuil itu dibina ditempat cadangan asal di Seksyen 22.

Ini menyebabkan menteri besar membatalkan projek itu selepas persetujuan dicapai ketika mesyuarat di dewan bandaraya, hingga mencetuskan perang mulut di antara kerajaan negeri dan para penduduk.

Namun demikian Khalid dikritik hebat oleh para pembangkang (Barisan Nasional) yang mendakwa perkara ini belum selesai lagi.

Menurut Ismail, para penduduk majoriti Muslim di Taman Lagenda Suria di Hulu Langat meluahkan rasa bimbang mengenai cadangan pembinaan kuil Hindu 20 meter dari rumah mereka.

Kerajaan negeri pimpinan Barisan Nasional yang meluluskan tapak ini pada 2001. Kelihatan seolah-oleh keputusan yang dibuat adalah betul kerana tidak ada pembangunan atau projek perumahan di kawasan itu pada ketika itu.

"Tapi sekarang, setelah semuanya telah dibangunkan, mereka memutuskan untuk membina kuil di kawasan itu. Kenapa tidak mereka bina ketika kawasan itu masih kosong?" soalnya.

Beliau berkata terdapat bangkangan kuat daripada para penduduk, yang mendesak kerajaan negeri menangguhkan permohonan untuk memelihara keamanan dan keharmonian di kawasan itu.

"Kami harap kerajaan negeri boleh menimbang permohonan ini untuk mengelak berlaku lagi ketegangan kaum," tambahnya.

Read more ...

Kerajaan PR pecat Ahli Majlis salahguna kuasa

dun pgl 2d


SHAH ALAM, 12 Nov. :
Kerajaan negeri Selangor hari ini mengesahkan pemecatan ahli Majlis Perbandaran Klang (MPK), Hamidah Mat Som yang terlibat dengan kontroversi surat sokongan yang menyelubungi negeri ini sejak beberapa bulan lalu.


Langkah ini diambil berikutan pemecatan terhadap seorang lagi ahli MPK, Tee Boon Hock yang melakukan kesalahan yang serupa Ogos lalu.

Menjawab pertanyaan Yap Ee Wah (BN-Sg Pelek), ahli exco negeri untuk kerajaan tempatan Ronnie Liu memberitahu Dewan Undangan Negeri bahawa keputusan itu dibuat ketika mesyuarat exco kerajaan negeri ke 30, yang tarikhnya tidak pula diketahui.

"Mesyuarat itu mengesahkan bahawa beliau (Hamidah) dipecat dan diputuskan sepucuk surat pemecatan akan dihantar oleh pejabat menteri besar," kata Liu.

Hamidah mendapat tumpuan apabila Ketua Bahagian MCA Kapar Song Kee Chai membuat laporan polis pada 11 Ogos lalu, di mana beliau mendakwa beliau (Hamidah) mengeluarkan surat-surat sokongan bagi membantu syarikat milik suaminya mendapat beberapa kontrak dari MPK.

Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim sebelum ini pernah berkata bahawa laporan audit akan dijalankan terhadap MPK bagi menyiasat dakwaan-dakwaan itu.

Sementara itu, Tee dipecat selepas beliau didapati mengeluarkan surat-surat sokongan kepada sebuah syarikat di mana anaknya mempunyai kepentingan.

Read more ...

Kalau Nizar HARAM, kalau Zambry HALALIPOH, 11 NOV. :
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) mengesahkan masih belum menerima surat rasmi daripada Tan Sri Dr Haji Harussani Zakaria Mufti Kerajaan Negeri Perak berkaitan upacara meletakkan ancak ke tiang seri program Projek Infra Bina Upaya (IBU) di Kampung Guar,

Manong baru-baru ini walaupun Berita Harian telah mengeluarkan kenyataan Tan Sri Harussani pada hari ini.

Berikutan laporan media tersebut, pihak DPPN Pk akan menghantar surat rasmi memohon penjelasan Tan Sri Harussani yang telah berjanji untuk memberikan jawapan setelah berjumpa dengan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Pertamanya, DPPN Pk amat menyokong tindakan Tan Sri Harussani yang telah mengadakan pertemuan dengan Datuk Seri Zambry untuk mendapatkan penjelasan terus dari beliau.

Tindakan ini amat tepat bagi mendapatkan kenyataan yang lebih bersifat adil berdasarkan keadaan yang sebenar.

Namun DPPN Pk melihat Tan Sri Harussani seharusnya mendapatkan penjelasan seumpama ini bukan hanya dari pihak Kerajaan Barisan Nasional (BN) tetapi juga melibatkan pihak Pakatan Rakyat (PR) dan lain-lain yang mana perkara ini tidak berlaku sebelum ini.

Yang keduanya, tanpa membahaskan status syirik atau tidaknya Datuk Seri Zambry secara peribadi, syariat Islam secara jelas tidak sesekali membenarkan majlis tersebut untuk diamalkan dalam masyarakat Islam sebagaimana yang ditegaskan sendiri oleh Tan Sri Harussani yang disiarkan di dalam Sinar Harian pada Ahad lepas.

Perkara ini amat penting kerana Datuk Seri Zambry, sebagai seorang Ketua Kerajaan Negeri dan juga seorang EXCO Agama Islam, tidak sepatutnya membenarkan sama sekali amalan tersebut yang jelas boleh merosakkan aqidah umat Islam.

Cumanya, DPPN Pk juga hairan bagaimana aktiviti program tersebut berada di luar pengetahuan Datuk Seri Zambry kerana setiap program-program yang akan dihadiri oleh mana-mana pimpinan kerajaan negeri sudah tentu pegawai-pegawainya mendapatkan maklum balas setiap aturcara yang akan diadakan.

Walaupun Datuk Seri Zambry menafikan penglibatannya pada majlis tersebut, ada gambar yang jelas menunjukkan Datuk Seri Zambry menepung tawar serta mengikat satu daun kepada tiang tersebut dengan kain berwarna merah.

Ini juga seolah-olah mencerminkan bahawa majlis khurafat seumpama ini masih subur malah cuba dihidupkan kembali di Negeri Perak ini.

DPPN Pk juga ingin menegaskan, dengan tanpa niat untuk mencari salah mana-mana pihak, bahawa gambar-gambar yang telah diberikan kepada kami jelas menunjukkan perbuatan tersebut adalah amalan khurafat serta syirik yang menjejaskan akidah sebagai seorang yang beragama Islam.

Setelah pihak DPPN Pk menerima satu lagi bahan bukti berbentuk rakaman video, DPPN Pk akan menyerahkan dalam masa terdekat ini kepada Tan Sri Harussani bagi menilai sendiri penjelasan Datuk Seri Zambry.

Perkara ini penting agar kekeliruan yang tercetus akibat majlis tersebut akan mendapat penjelasan yang tegas.

DPPN Pk secara tegas tidak mahu budaya khurafat tersebut bakal mengundang ikutan rakyat yang telah lama meninggalkan upacara tersebut kerana ajaran Islam jelas menolak perkara tersebut selama ini.

DPPN Pk secara insaf menyatakan bahawa tindakan ini sedikit pun tidak bertujuan untuk menjatuhkan kedudukan Datuk Seri Zambry tetapi lebih bermatlamat untuk menyelamatkan akidah umat Islam yang selama ini menjadi keliru kembali kerana perbuatan tersebut dilakukan oleh pemimpin nombor satu negeri yang memegang bidang kuasa agama Islam.

DPPN Pk sedar tindakan ini bakal mendatangkan kemarahan banyak pihak, tetapi apa yang penting adalah kebaikan yang akan diperolehi setelah kesamaran selama ini diperjelaskan dan diperbetulkan.


Read more ...

Umno jual tanah Melayu tapi tuduh DAP


IMG_1467-1.jpg picture by paspbPARIT BUNTAR, 11 Nov. : PAS Parit Buntar kesal dengan kelalaian dan sikap tidak amanah kepimpinan Umno semasa berkuasa menjadi punca tanah orang Melayu makin berkurangan di Pulau Pinang.

Ketua Penerangan PAS Parit Buntar Fakhrurrazi Haji Khalid berkata, pengakuan ADUN BN Pulau Betong Faris Saad mengenai sikap tidak amanah pemimpin Umno ini membuktikan bahawa Umno bertanggungjawab terhadap kehilangan tanah orang Melayu di Pulau Pinang.

Pengakuan ADUN Pulau Betong ini dibuat semasa menjadi ahli panel Debat Perdana ‘Pengkisahan Tanah Melayu di Pulau Pinang : Apakah Jalan Penyelesaian’ di Kompleks Masyarakat Penyayang Pulau Pinang.

“ Selama ini Umno tidak henti – henti membuat dakwaan bahawa DAP mengambil tanah orang-orang Melayu di Pulau Pinang.

“ Hakikatnya , ADUN UMNO sendiri mengaku tanah orang Melayu berkurang bukan semasa zaman pemerintahan Pakatan Rakyat sebaliknya semasa zaman BN memerintah Pulau Pinang” katanya

Fakhrurrazi berkata, cadangan pemimpin Umno mengajak rakyat terutamanya orang Melayu 'tutup buku' kesalahan Umno yang menyebabkan penghakisan tanah orang Melayu di Pulau Pinang cukup dikesali.

"Mana boleh lepas tangan atau ‘ tutup buku’ dalam hal ini kerana ia membabitkan maruah bangsa dan agama.

“ Rakyat kena peka untuk mengajar kepimpinan yang bersalah dan menggangkat parti yang mampu mengambil alihan tugasan Umno, " kata beliau

Menurutnya, Umno Perak juga begitu lantang menuduh Dato’ Seri Nizar Jamaludin menjual hak Melayu semasa 11 bulan pemerintahan Pakatan Rakyat .

“ Saya yakin kehilangan tanah orang Melayu di Perak banyak berlaku semasa pemerintahan BN di Perak selama lebih 50 tahun bukan semasa PR memerintah.

“ Pengakuan ADUN Umno ini mendedahkan sikap pentingkan diri kepimpinan Umno sehingga gagal mempertahankan tanah orang Melayu” katanya

Tambahnya, pemimpin Umno perlu mencerminkan diri sebelum menuduh pemimpin PAS menjual hak Melayu.

Read more ...

Umno berdemo pertahan 9 rumah bukan Melayu, sebuah rumah MelayuGEORGETWN, 11 Nov. : Hanya 10 peratus atau 1 daripada 10 rumah yang terlibat dalam rancangan pembinaan hab pendidikan Pulau Pinang di Pondok Upeh, Balik Pulau adalah milik orang Melayu, kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Lim berkata, berdasarkan statistik ini jelas membuktikan Umno sengaja memainkan isu perkauman untuk menghasut orang Melayu membenci kerajaan Pakatan Rakyat yang tidak pernah meminggirkan mana-mana kaum di negeri ini.


“Fitnah dan tohmahan Umno ini terus dilakukan walaupun rancangan murni kerajaan negeri Pulau Pinang itu melahirkan lebih ramai cendiakawan tempatan dan mengelakkan lebih banyak warga tempatan berbakat keluar bekerja di luar negara.


“90 peratus atau 9 buah rumah lagi adalah milik orang bukan Melayu sejak sekian lama dan semua penduduk yang terdiri daripada 10 rumah akan menerima pampasan mengikut nilai pasaran semasa sekitar RM160 juta,” katanya pada Persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, hari ini.


Rancangan kerajaan negeri Pulau Pinang untuk membina hab pendidikan di Pondok Upeh itu menjadi isu panas sehingga mencetuskan demonstrasi di hadapan bangunan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang baru-baru ini kerana didakwa kononnya sebahagian strategi DAP untuk mengusir orang Melayu di kawasan berkenaan.


Mengulas lanjut, Lim berkata, isu yang cuba dimainkan oleh Umno mengenai hab pendidikan itu membuktikan secara jelas bahawa kerajaan BN kini ketandusan idea dan bankrap isu untuk menyerang kerajaan Pakatan Rakyat.

Pada 2 November lalu, sekumpulan kira-kira 100 orang mengadakan tunjuk perasaan di hadapan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang membantah isu pengambilan tanah di Balik Pulau untuk pembinaan sebuah universiti swasta.


Perang mulut kemudian tercetus apabila kedua-dua pihak - Pakatan Rakyat dan BN saling menuduh orang yang memanjat pintu pagar sewaktu protes Selasa lalu di luar bangunan DUN Pulau Pinang adalah ahli PAS dan bukannya Umno.


Mengenai keputusan beliau untuk tidak menduduki kediaman rasmi Ketua Menteri, Sri Teratai walaupun telah hampir tiga tahun menduduki kerusi Ketua Menteri, Lim berkata bangunan tersebut masih dalam tempoh pengawasan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Pejabat Setiausaha Kerajaan.

“Apa yang lebih penting, kos yang perlu dibelanjakan untuk pembaikan dan pengubah suaian seharusnya digunakan untuk kepentingan rakyat dan saya rasa bukannya masa sekarang untuk menghabiskan duit rakyat dan saya memilih pun jimat wang dalam hal ini,” katanya.

Read more ...

Habis RM 65 juta ubahsuai rumah PM , cola kakitangan awam tak dapat bagi


KUALA LUMPUR, 11 Nov: Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar membidas jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz bahawa negara akan mengalami implikasi kewangan yang besar jika menaikkan elaun sara hidup (Cola) kepada kakitangan awam.

Mahfuz berkata, kerajaan sering memberikan alasan sedemikian apabila melibatkan keperluan rakyat namun berbelanja besar untuk kepentingan pemimpin Barisan Nasional.

"Saya kesal dengan pendirian kerajaan itu. Untuk kakitangan awam,kerajaan selalu berhujah ia akan beri implikasi yang besar kepada negara.

"Bila Ceupacs minta bonus,alasan yang sama diberikan,mereka kata akan menelan belanja RM3.1 bilion. Tapi kerajaan tak kisah pun untuk beri peruntukan RM65 juta untuk ubah suai kediaman Perdana Menteri," kata Mahfuz dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Naib Presiden PAS itu turut menegaskan, beliau tetap berpendirian bahawa elaun Cola mesti dinaikkan untuk meringankan beban kakitangan awam.

"Saya tetap pertahankan bahawa kerajaan harus beri bayaran Cola tambahan kepada kakitangan awam.

"Saya cadangkan paling kurang kenaikannya sebanyak RM100. Itu paling kurang kerana beban yang ditanggung kakitangan awam ini dengan kos hidup yang meningkat.

"Tidak memadai dengan kerajaan memberikan bayaran penuh sebanyak RM500 yang diumumkan dalam bajet 2011 kononnya untuk bantu persekolahan.

Petang semalam, Nazri sewaktu penggulungan Rang Undang-Undang Perbekalan 2011 di peringkat Jabatan Perdana Menteri memberitahu cadangan kenaikan elaun itu tidak dapat dipertimbangkan kerana memberi kesan kepada kewangan negara.

Read more ...

'Bawa kat menteri sekeping'

KUALA LUMPUR, 11 Nov: Dr. Hayati Othman (PAS-Pendang) menjelaskan, kerajaan negeri Kedah bukan sahaja menyediakan dapur gas, bantuan makan, malah juga keperluan-keperluan lain termasuk pakaian dalam kepada mangsa banjir negeri itu.

Beliau berkata demikian sebagai menambah celahan Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) sewaktu membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2011 dan Usul Anggaran Perbelanjaan Pembangunan 2011 di Dewan Rakyat pagi ini.

"Kita bukan sahaja bagi gas, benda-benda lain pun kita bagi, tuala wanita, kain batik, seluar dalam, baju dalam pun kita bagi.

"Saya terlupa nak bawa hari ini," katanya.

Mencelah sekali lagi, Mahfuz berkata, "nanti kita bawa kat menteri sekeping".

Kedua-dua mereka membangkit perkara itu bagi menjawab tuduhan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Pembangunan Wanita Datuk Seri Shahrizat Jalil bahawa kerajaan PAS Kedah lepas tangan dan lambat bertindak membantu mangsa banjir.

Mahfuz sewaktu mencelah sebelum itu berkata, tindakan Muhyiddin dan Shahrizat itu bukan sahaja menghina kerajaan negeri Kedah, malah juga kakitangan awam negeri itu.

Katanya, pemimpin Umno di peringkat pusat seolah-olah langsung tidak menghargai kakitangan awam yang bertungkus lumus menyampaikan bantuan yang disalur kerajaan negeri.

"Kita ucap terima kasih kerana tuduhan itu menyebabkan kemarahan kakitangan kerajaan negeri Kedah kepada Umno BN.

"Mereka pagi, malam berendam air bah tetapi dinafikan pimpinan Umno pusat," katanya.

Kerajaan Pusat melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) jelasnya hanya membantu mangsa banjir tidak lebih dari beras, sardin dan telur, namun tidak menyediakan dapur gas untuk memasak.

(Gambar: Ketua kampung Pakatan Rakyat, Saudara Leman (berbaju hitam berkain pelikat) bersama Pemuda PAS Kampung Belukar, Changloon, membantu angkatan tentera dari kem 305 bukit kayu hitam menurunkan bot untuk membantu mangsa banjir di kampung mereka pada malam pertama baniir besar menyerang Kedah. Foto Azlan Jan)

Kerajaan negeri bagaimanapun bertindak segera menyediakan kemudahan tersebut bagi memudahkan mangsa yang dipindahkan.

"Masalah dia, dapur tak bagi. Saya tak tahu la kerajaan masih fikir orang kampung masak pakai kayu api.

"Sedangkan kerajaan negeri sedia dapur gas" katanya yang juga Naib Presiden PAS.

Bagi Salahudin Ayub (PAS-Kubang Kerian), tindakan mengatakan kerajaan Kedah lepas tangan adalah keterlaluan.

"Kita masih ingat, banjir di Johor 2006. Kita bantu sana dua fasa, kita tak pernah pun mengeluarkan perkataan kata kerajaan BN Johor tak ambik tahu. Tak pernah begitu.

"Kami bukan nak mintak puji sangat kerajaan Kedah, kita cuma mahu keadilan diberikan, jangan sampai kata lepas tangan," katanya.

Sementara itu, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak semalam memaklumkan kerajaan negeri telah membelanjakan hampir RM2 juta membantu mangsa banjir.

Read more ...