Wednesday, July 7, 2010

Peliknya Polis Malaysia


SHAH ALAM, 7 Julai : Penyelaras Pakatan Rakyat (PR), Datuk Zaid Ibrahim terus mempersendakan pihak berkuasa kerana sukar untuk bertemu Penyiasat Persendirian, P Balasubramaniam dan pengendali blog :Malaysia Today:, Raja Petra Kamarudin.

Sehingga hari ini, kedua-dua individu berkenaan gagal dijejak pasukan keselamatan selepas melarikan diri ekoran perbuatan yang tidak bertanggungjawab mereka selama ini.

Bagaimanapun, Penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim, kelmarin, sekali lagi bebas bertemu penyiasat dan pengendali blog berkenaan di Holiday Villa Hotel London bagi menikmati minuman petang.

Menurutnya, beliau melakukan demikian selepas polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tak mahu bertemu Bala dan Petra. “Oleh itu saya dan kawan-kawan akan belanja mereka minum ais kacang.

“Polis bukan memburu kedua-duanya sebaliknya tidak mahu bertemu dengan mereka kerana kedua-dua individu ini tidak sukar untuk ditemui oleh orang lain,” katanya.

Menurutnya, Bala kini ada di London. Minggu depan, Bala akan ke Paris untuk bertemu pihak penyiasatan Perancis.

“Tapi Polis Malaysia tak berminat bertemu kedua-dua manusia ini. Persoalannya mengapa?” katanya.

Kelmarin, peguam Balasubramaniam, Americk Sidhu turut berada di London bagi menerima ‘currier’ soalan daripada SPRM selepas agensi berkenaan membatalkan saat akhir hasrat mengambil kenyataan penyiasat itu di sana.

Balasubramaniam menghilangkan diri selepas menarik balik kenyataan bersumpah pertamanya dan mengeluarkan kenyataan terbaru.SH

Read more ...

Unit Amal tawan Bukit Tebuan


PARIT BUNTAR, 7 Julai : Unit Amal Parit Buntar telah berjaya dalam ekspedisi menawan Bukit Tebuan, Bandar Baharu, Kedah.

Pengarah ekspedisi Mohamad Shalihin Abd Wahab berkata, ekspedisi yang disertai oleh anggota Unit Amal dan Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS Parit Buntar telah mengambil masa dua jam untuk sampai ke puncak bukit tersebut.


“ Kami mula bergerak dari Markaz Titi Serong secara konvoi ke kaki bukit tersebut di kampung Permat

ang Pasir, Bandar Baharu.


“ Peserta telah diberi taklimat khas berkenaan perjalanan mendaki bukit berkenaan oleh seorang penduduk tempatan. Langkah dimulakan dengan bacaan doa agar mendapat keselamatan sepanjang perjalanan dan ekspedisi diberkati oleh Allah “ katanya


Shalihin berkata, peserta dibekalkan dengan sebungkus nasi serta sebotol air gau sebagai bekalan sepanjang ekspedisi.


“ Ekspedisi mendaki bukit ini adalah yang pertama dilakukan oleh Unit Amal Parit Buntar. Kekurangan pengalaman ini menyebabkan berlaku kesilapan memilih jalan sehingga menyebabkan perjalanan ke bukit menjadi jauh” katanya


Menurut Shalihin, perjalanan ke bukit berkenan menjadi jauh kerana kesilapan memilih jalan dan terpaksa mendaki dua anak bukit sebelum mendaki bukit sebenar.


“ Walaubagaimanapun, kesilapan ini tidak melemahkan semangat peserta untuk terus mendaki Bukit Tebuan.


“ Memang letih dan memenatkan tapi kami anggap sebagai dugaan dan cabaran yang menguji semangat juang peserta. Malah, menjadi pengalaman yang bermakna dalam ekspedisi ini” katanya

Tambahnya, Timbalan Ketua Pemuda PAS Parit Buntar Wan Azamudin Wan Ibrahim telah menyampaikan tazkirah kepada peserta semasa berada di puncak bukit.


“Tazkirah disampaikan berhubung dengan ikatan ukhwah dan kerjasama semasa ekspedisi mendaki bukit dan kaitannya dengan usaha dakwah dan berjihad di jalan Allah” katanya


“ Selepas tazkirah , kami bergerak menuruni bukit sehingga ke kaki bukit. Walaupun agak keletihan , namun kepuasan tergambar di muka peserta ekspedisi” katanya

Puncak Bukit Tebuan diselubungi kabus pagi


Peserta di kaki bukit Tebuan


Membaca doa sebelum memulakan perjalanan


Perjalanan dimulakan dengan penuh semangat


kawasan hutan mula ditempuhi


Menghubugi penduduk setelah tersesat jalan menggunakan radioBerehat dipertengahan jalan sambil menikmati keindahan cintaan Allah


Pergh....letih tu..


Peserta memasak mee meggi


peserta menikmati pemandangan yang begitu menarik dibawah (laut)


ini dia sempadan Kedah dan Pulau Pinang (Bukit Tebuan, kedah dan Bukit Pancur, PP)


Selamat tinggal Bukit Tebuan

teknik sebenar turun bukit "begini caranya"

Read more ...

Kesal program politik di dewan sekolah


SIJANGKANG , 7 Julai : Pakatan Rakyat (PR) menyangkal sesetengah pihak yang mendakwa PR menghalang part politik lain menggunakan dewan bagi tujuan mesyuarat.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sijangkang, Dr. Ahmad Yunus Hairi berkata, dakwaan tersebut ekoran ada pihak yang cuba menggunakan dewan utama sebuah sekolah untuk mengadakan mesyuarat agung parti politik.

Menurutnya, PR tidak pernah menghalang penggunaan dewan dan kemudahan awam di Daerah Kuala Langat untuk sebarang kegunaan awam termasuk parti politik.

“PR mempunyai satu matlamat untuk memberi perkhidmatan yang terbaik kepada masyarakat tidak kira parti dengan syarat mengikut proses permohonan yang betul.

“sekiranya mana–mana parti politik ingin mengadakan mesyuarat mereka di bangunan atau premis di bawah kerajaan negeri tetap tidak menjadi masalah dan mereka seharusnya tidak menggunakan dewan sekolah dalam agenda politk,” katanya ketika mengadakan Sidang Media Permuafakatan Pakatan Rakyat berkaitan bantahan penggunaan salah sebuah dewan sekolah sebagai lokasi mesyuarat parti politik petang kelmarin.

Ahmad Yunus berkata, beliau kesal apabila institusi sekolah tercemar dengan adanya program–program politik dan ia memberi masalah kepada pelajar–pelajar sekolah yang ketika itu mempunyai program khas di sekolah berkenaan.

“Difahamkan pelajar – pelajar terpaksa menggunakan kantin sekolah untuk mengadakan aktiviti walaupun sebenarnya program tersebut sepatutnya diadakan di dewan besar berkenaan.

“PR Kuala Langat berharap Jabatan Pelajaran Negeri Selangor akan menyiasat dan mengambil tindakan selanjutnya supaya perkara tersebut tidak berulang dan sekolah bebas daripada sebarang agenda politik.

“Penggunaan dewan dan kemudahan awam yang ada di Daerah Kuala Langat boleh digunakan oleh sesiapa sahaja tetapi harus mengikut syarat–syarat yang ditetapkan,” katanya.

Read more ...

Dun Perak : Adun Pakatan bincang esok

KUALA LUMPUR, 7 Julai : Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat Perak akan bermesyuarat esok bagi membincangkan sama ada hadir atau sebaliknya ke persidangan Dun pada 3 Ogos ini seperti notis yang dikeluarkan Speaker BN, R Ganesan.

Adun Pasir Panjang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (gambar) ketika diminta mengulas perkara itu berkata, Pakatan Rakyat tetap konsisten tidak mengiktiraf Ganesan sebagai speaker, apatah lagi notis panggilan yang dikeluarkannya.

Sehubungan itu katanya, Pakatan Rakayat negeri akan membincangkan berhubung perkara itu esok, sebelum diputuskan secara rasmi oleh Pakatan Rakyat di peringkat pusat.

"Kami konsisten tidak mengiktiraf bukan sahaja Ganesan sebagai Speaker, juga Zambry sebagai Menteri Besar.

"Kita akan bincang beberapa opsyen yang ada, sama ada Speaker sah V. Sivakumar perlu keluarkan notis, dan sama ada kita tidak hadir, itu antara pilihan kita ada," katanya yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang ketika ditemui Harakahdaily di parlimen.

Tambahnya lagi, Adun Pakatan Rakyat perlu berhati-hati membuat keputusan agar tidak diberi gambaran buruk oleh BN seperti sebelum ini.

Sebelum ini jelasnya, kehadiran Adun Pakatan telah digambarkan sebagai pengacau dan budak-budak oleh pemimpin BN.

"Kami perlu berhati-hati membuat keputusan agar tidak diberi gambaran buruk kepada rakyat," katanya.

Kali terakhir, Dun Perak bersidang adalah pada 30 dan 31 Mac lalu dengan mencatatkan sejarah sidang Dun paling singkat setakat ini.

Read more ...

Bukan ahli PASKUALA LUMPUR, 7 Julai :
A
hli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin bukan lagi seorang ahli PAS sejak beliau menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dua tahun yang lalu, kata Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali.

Mustafa memberitahu The Malaysian Insider, perlembagaan PAS memperuntukkan bahawa seseorang ahli akan hilang keahliannya secara automatik apabila mereka menyertai parti politik yang lain.

PKR merupakan komponen Pakatan Rakyat yang turut dianggotai PAS.

“Menurut perlembagaan PAS, sebaik sahaja anda menyertai parti lain, anda hilang (taraf) keahlian,” kata beliau.

Semalam, Zulkifli yang kini merupakan anggota Dewan Rakyat yang bebas mendakwa beliau masih merupakan seorang ahli PAS meskipun telah dipecat PKR Mac lalu atas kerana melanggar peraturan parti.

Katanya, PAS sekurang-kurangnya harus memberi makluman notis menunjukkan beliau bukan lagi ahli parti itu.

“Tidak perlu memaklumkan beliau, beliau secara automatik sudah dipecat,” kata Mustafa ketika ditanya sama ada Zulkifli perlu dimaklumkan oleh parti itu.

Zulkifli berkata beliau menjadi ahli PAS sejak 1997.

Pada 2004, Zulkifli bertanding di Kuala Langat atas tiket PAS tetapi tewas di tangan wakil Barisan Nasional, Datuk Dr Shafie Salleh.

Dua tahun lalu Zulkifli menyertai PKR dan bertanding di Kulim-Bandar Baharu dengan menewaskan bekas ketua Pemuda Umno Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir.

Read more ...

Pemimpin Umno dalang curi pasir di Selangor


SHAH ALAM, 7 Julai :
A
hli Dewan Undangan Negeri Sri Muda, Suhaimi Shafiei menyifatkan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan rasuah didalangi agenda politik Umno-Barisan Nasional yang semakin panas punggung ekoran usaha tegas kerajaan negeri membanteras aktiviti dan penyelewengan pengeluaran pasir oleh pihak terbabit sejak lebih 20 tahun dahulu.

Ketika di hubungi Suara Keadilan, Suhaimi berkata arahan siasatan SPRM terhadapnya dikeluarkan tidak sampai 48 jam selepas beliau membuat kenyataan media untuk menbongkar salah guna kuasa dan penyelewangan oleh beberapa individu yang memegang jawatan kanan dalam Umno-BN di Selangor berhubung permohonan tanah di sekitar Shah Alam.

"Perang saraf ini bertepatan dengan usaha propaganda awal yang mengatakan saya adalah salah seorang ADUN KEADILAN yang akan meletakkan jawatan dalam Dewan Undangan Selangor. Apa yang berlaku mengesahkan adanya arahan daripada pihak tertentu agar memberi tekanan kepada saya supaya terperangkap dengan permainan politik mereka, yang telah menetapkan sasaran agar dapat membeli tiga lagi ADUN KEADILAN sebelum penghujung tahun ini.

"Saya di panggil SPRM untuk mengambil keterangan saya atas fitnah oleh seseorang yang cuba mengaitkan saya dengan aktiviti mencuri pasir melibatkan sebuah syarikat bernama MNT Construction Enterprise yang saya sendiri tidak tahu mengenainya dan tidak kenal siapa mereka ini (dibelakang syarikat terbabit)," tegas beliau lagi.

Suhaimi menjelaskan telah menjadi prinsip beliau dan semua ADUN Pakatan Rakyat bahawa tiada seorang pun akan terlibat sama sekali dalam aktiviti haram, bahkan beliau menentang kuat aktiviti mencuri pasir yang amat berleluasa semasa pentadbiran kerajaan Umno-Barisan Nasional.

Tambah beliau gejala ini semakin terkawal di bawah pengendalian dan pengawasan kerajaan negeri Pakatan Selangor, walaupun masih terdapat sedikit kelemahan.

"Cengkaman KEADILAN ini secara tidak langsung memberi tekanan kepada mereka yang terlibat hingga terpaksa mencari alternatif dengan mendakwa kami pula yang terlibat dalam kegiatan haram ini.

"Penubuhan Kumpulan Semesta Sdn Bhd adalah sebagai pemangkin kepada usaha mengurangkan kecurian pasir oleh mereka yang tamak. Aktiviti mencuri pasir juga amat berleluasa di Johor dan Negeri Sembilan, tetapi kegiatan itu tidak disiasat menyeluruh kerana negeri itu adalah di bawah cengkaman Umno-BN," jelas Suhaimi.

Menurut beliau lagi, aktiviti ini berleluasa di bawah kerajaan Umno-BN tetapi dilindungi oleh pimpinan mereka.

Beliau memberi contoh di Shah Alam bagaimana seorang pemimpin politik Umno-BN telah menyalah gunakan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung untuk memberi kebenaran kepada lori yang mencuri pasir melalui sebuah kampung kerana menerima sumbangan sebuah syarikat sekitar RM40,000 sebulan.

Suhaimi juga menegaskan percubaan kali ini adalah kesinambungan serangan siri terbaru Umno-BN yang memperalatkan agensi seperti SPRM untuk mencemarkan maruah kerajaan negeri Selangor dan mencalar imej beliau sebagai seorang ADUN Pakatan Rakyat yang memegang teguh prinsip kebertanggungjawaban dan ketelusan.

"Ini adalah satu propaganda politik dan jelas mempunyai tujuan ‘mala fide’ atau berniat jahat untuk mencemar Pakatan Rakyat secara keseluruhannya. Kami akan menentang usaha jahat ini dengan mendedahkan lebih banyak pembohongan Umno-BN dan menelanjangkan siapa sebenarnya yang melindungi aktiviti pengeluaran pasir haram di sungai dan tanah kerajaan negeri satu ketika dahulu.

"Kita minta SPRM siasat mereka tanpa memilih bulu dan akhirnya, kebenaran pasti akan terbukti. Serangan ini tidak sama sekali akan melemahkan semangat saya dan rakan rakan untuk terus berjuang menegakkan keadilan dan kebenaran," tambah beliau.

Beliau serta ADUN Batu Caves Amirudin Shari di panggil SPRM Khamis lalu untuk memberi keterangan berhubung dakwaan rasuah. Suhaimi dipanggil semula ke SPRM Isnin lepas. -SK

Read more ...

Surat debat isu felda sudah diserahKUALA LUMPUR, 7 Julai :
Surat rasmi debat mengenai isu dakwaan kemerosotan Lembaga Tanah Persekutuan (Felda) akan diserahkan kepada Timbalan Menteri di Jabatan Perdana menteri Datuk Ahmad Maslan esok.

Menurut kenyataan biro penerangan Pemuda PAS, surat tersebut akan diserahkan di lobi Parlimen pada jam 11.30 pagi esok.

Ia akan diserahkan oleh pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman yang sebelum ini mencabar Ahmad untuk berdebat.

Pada 16 Jun lalu, Ahmad yang juga ketua penerangan Umno dilapor berkata di Parlimen bahawa status kewangan Felda merosot sebanyak RM2.73 bilion dalam tempoh lima tahun.

Susulan daripada pendedahan tersebut, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menerima pelbagai kritikan, termasuk daripada penyelaras Pakatan Datuk Zaid Ibrahim yang mendesaknya agar "melepaskan cengkamannya" terhadap agensi itu.

Felda pula kemudiannya dilaporkan mahu menyaman Zaid, akhbar organ PKR Suara Keadilan dan beberapa pemimpin pembangkang kerana didakwa menyiarkan laporan "fitnah yang berniat jahat" dan "keterlaluan".

Mazlan sebelum ini dilaporkan berkata cabaran untuk berdebat diputuskan selepas Ahmad berhasrat untuk menyaman akhbar Suara Keadilan - yang melaporkan 'Felda Bankrap'.

Mazlan dilaporkan berkata tindakan undang-undang tersebut dilihat sebagai satu "cubaan untuk melindungi sesuatu".

"Kita akan dedahkan fakta sebenar yang berlaku di Felda (dalam debat itu)," Mazlan dilaporkan berkata.

Mazlan juga dilaporkan berkata, beliau bersedia bersemuka dengan Ahmad yang juga ahli parlimen Pontian pada bila-bila masa.

ANAK sebelum ini turut dilaporkan membuat aduan polis berhubung kemerosotan rizab tunai Felda itu.

Read more ...

Parti baru muncul di SarawakKUALA LUMPUR, 7 Julai : Sarawak yang kini bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya negeri dalam waktu terdekat ini menyaksikan kemunculan parti baru, yang ditubuhkan oleh bekas penyokong Ketua Menteri Tan Sri Taib Mahmud yang sudah memimpin hampir tiga dekad.

Bagaimanapun entiti baru ini — Parti Ekonomi Rakyat Sarawak Bersatu (PERS) — belum didaftarkan lagi.

Pemimpin-pemimpin parti itu terdiri daripada bekas anggota Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) pimpinan Taib, sekali gus dilihat sebagai bakal memberi cabaran kepiminan beliau dalam pilihan raya negeri.

Parti ini berhasrat untuk meletakkan calon di kesemua kerusi pada pilihan raya negeri Sarawak kali ini, negeri yang dianggap selamat bagi Barisan Nasional (BN) sekian lama.

Bagaimanapun PERS berkata, mereka bersedia bekerjasama dengan komponen Pakatan Rakyat untuk mewujudkan ikatan yang lebih kukuh.

Pemimpin-pemimpin PERS berkata mereka sedang mengendalikan aktiviti mereka sebagai sebuah entiti perniagaan — Projek Ekonomi Rakyat Sarawak Sdn Bhd.

Setiausaha penaja PERS, Mohammad Nor Bakri memberitahu The Malaysian Insider bahawa pihaknya sudah mengenal pasti calon-calon untuk diturunkan di kesemua 71 kerusi yang bakal dipertandingkan.

Kata beliau, kebanyakan calon berpotensi adalah dari PBB.

“Kami menubuhkan parti untuk berjuang bagi hak-hak ekonomi rakyat Sarawak dan mahu berjuang demi kepentingan golongan yang tanah mereka telah dirampas,” kata Mohammad Nor.

Katanya, beberapa calon yang berpotensi parti itu telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri dan salah seorang daripada mereka telah kehilangan 99 ekar tanah, yang diambil untuk ditanam kelapa sawit.

Penubuhan parti itu akan diumumkan secara rasmi di Kuching, Sabtu ini.

Read more ...