Friday, November 12, 2010

Tiga perkara bina kekuatan PAS memerintah negara

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimPairO6LI_7RGeSc1A2c6NeNOm3v6LL3FioRiL2CZUHAIbq_T8VqB45gXG_oxxJ9YJKe5PqDcewGvnjgDp7WuW4xODOEm7bMk_pE4o8mLPn5sEe1GGmMD_XnovgEoJN2kxYOS6bQmVVyw/s1600/DSC_3467.JPG

SHAH ALAM, 13 Nov: PAS perlu menang dalam pilihan raya dengan kekuatan sendiri bukan menumpang kelemahan Umno BN, kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Katanya, biarpun Umno lemah namun kekuatan itu perlu dibina kerana cabaran paling besar adalah bukan untuk menang, tetapi kekuatan untuk mengisi kemenangan.

"Kita mahu supaya parti kita mencapai kejayaan dengan kekuatan kita sendiri, bukan dengan kelemahan yang ada pada lawan kita.

"Kita sedar bukan sahaja mahu menang, tapi mengisi kemenangan," katanya pada sidang media selepas merasmikan seminar 'PAS Sedia Ganti Umno' di sini hari ini.

Antara pemimpin PAS Pusat yang hadir pada seminar itu ialah timbalannya, Nasharudin Mat Isa, naib, Salahuddin Ayub, ketua muslimat, Nuridah Mohd Salleh, setiausaha agung, Datuk Mustafa Ali, pengarah pilihan raya, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman,

Dalam ucapan sebelum itu, beliau menggariskan tiga perkara bagi membina kekuatan dalam PAS agar parti itu mampu memerintah negara.

Pertama, katanya adalah kekuatan aqidah Islam di kalangan setiap ahli.

Ianya termasuk persoalan akhlak, ibadah dan tarbiyah yang mantap untuk melalui perjuangan yang penuh liku.

"Kalau sama sahaja kita dengan Umno, sama-sama tak sembahyang, sama-sama tak berjemaah, dan tak kuat hubungan dengan Allah, kita tidak akan menang," katanya yang juga Ahli Parlimen Marang.

Kedua, ujarnya adalah kekuatan pada organisasi yang baik termasuk cawangan yang banyak dan bergerak dan ahli yang ramai.

Antara sebab kawasan PAS kalah pada pilihan raya, katanya adalah kerana tidak mempunyai cawangan yang banyak dan tidak bergerak.

"Berlawan dengan Umno ni lebih teruk berlawan dengan orang gila dan bodoh.

"Orang gila dan bodoh tak boleh buat undang-undang, tapi Umno boleh buat apa sahaja untuk menangkan mereka. Sebab itu kita kena kuat," tambahnya lagi.

Manakala perkara ketiga katanya adalah strategi yang baik dan digerakkan ke akar umbi.

Strategi di semua peringkat jelasnya perlu diselaras agar memberi kesan yang besar pada setiap tindakan yang dibuat.

Umno berundur secara terhormat

Selain itu beliau turut meminta Umno mengaku kelemahan mereka dan berundur secara demokratik dengan memberi laluan kepada PAS dan Pakatan Rakyat memerintah negara.

Ia kerana parti itu sudah jelas lemah dan tidak mampu mengurus rakyat dan negara dengan baik.

"Hari ini Umno adalah teras kepada kepimpinan negara. Kita tahu masalah yang dihadapi walaupun cuba nak sembunyi dengan pelbagai undang-undang tapi akhirnya terdedah.

"Sebab itu kita mintak secara terhormat dan demokratik seperti berlaku di negara-negara lain, pilihan raya adil dan bebas di mana parti pemerintah yang mengalami masalah, sedia berundur. Tapi keadaan ini tak berlaku dalam negara kita," katanya.

Beliau bagaimanapun turut menggesa ahli agar meneruskan usaha dakwah kepada rakyat termasuk ahli Umno agar melakukan perubahan.

Menurutnya, PAS tidak akan menang dengan hanya mengharapkan kepada undi ahli sahaja malah juga memerlukan undi orang Umno.

Sementara itu Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad akan membentang kertas kerja bertajuk "PAS Ganti Umno; Rasional dan Tindakan".

Manakala AJK PAS Pusat, Datuk Kamarudin Jaffar akan membentangkan tajuk "Umno dan Krisis Ketuanan Melayu".hrkh

muslimat
pimpinan PAS Perakahli DHPP turut hadir


Ustaz Idris sebagai ketua program ini

Read more ...

PAS gerak 'Ops Cuci', Umno pula ' Ops Caci'

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUlXUh6k_KOM6g-SXnKDAn0U50aT_M197qS2nJlop-9wb_VmQ2DXB96-9k1aGbolQZIbGui2At8x_UFk9ZHdBI2rHO5w9MzSSLfDgBpueu4MPIkzN6Y10AhdD-ktmVSZdRDVnZrwMlhgMr/s400/cuci+umah.JPGhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUlXUh6k_KOM6g-SXnKDAn0U50aT_M197qS2nJlop-9wb_VmQ2DXB96-9k1aGbolQZIbGui2At8x_UFk9ZHdBI2rHO5w9MzSSLfDgBpueu4MPIkzN6Y10AhdD-ktmVSZdRDVnZrwMlhgMr/s400/cuci+umah.JPGhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUlXUh6k_KOM6g-SXnKDAn0U50aT_M197qS2nJlop-9wb_VmQ2DXB96-9k1aGbolQZIbGui2At8x_UFk9ZHdBI2rHO5w9MzSSLfDgBpueu4MPIkzN6Y10AhdD-ktmVSZdRDVnZrwMlhgMr/s400/cuci+umah.JPGhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUlXUh6k_KOM6g-SXnKDAn0U50aT_M197qS2nJlop-9wb_VmQ2DXB96-9k1aGbolQZIbGui2At8x_UFk9ZHdBI2rHO5w9MzSSLfDgBpueu4MPIkzN6Y10AhdD-ktmVSZdRDVnZrwMlhgMr/s400/cuci+umah.JPG

KUALA KEDAH, 13 Nov. : PAS Kuala Kedah membidas kenyataan beberapa pemimpin UMNO yang menuduh Kerajaan Negeri bersikap ‘lepas tangan’ dalam menangani isu banjir di negeri ini.

Pengarah Bilik Gerakan Banjir PAS Kuala Kedah merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kubang Rotan, Mohd Nasir Mustafa berkata, beliau kesal kerana ada pihak yang tidak mengetahui perkara sebenar berusaha menangguk di air yang keruh dengan mengeluarkan kenyataan berniat jahat serta melemparkan tuduhan liar menerusi media.

“PAS Kawasan Kuala Kedah sudah bergerak memberikan bantuan kepada mangsa banjir di Dewan Undangan Negeri (DUN) Anak Bukit dan DUN Kubang Rotan sejak hari pertama banjir buruk melanda negeri ini.

“Pada saya, usaha mendapatkan ‘political mileage’ ketika masyarakat sedang berhadapan dengan bencana banjir luar biasa adalah perkara yang tidak patut dilakukan kerana ia boleh membawa keburukan kepada banyak pihak,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai membalas kenyataan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, bahawa kerajaan PAS Kedah lewat dan tidak cekap dalam membantu mangsa banjir di negeri ini.

Mohd Nasir berkata, pada 1 November, jawatankuasa bertindak PAS kawasan yang diketuainya sendiri, ditubuhkan selepas melakukan tinjauan awal di SK Gunung yang menjadi pusat penempatan banjir pertama di Kuala kedah.

“Sepatutnya pemimpin-pemimpin pusat yang mahu turun padang dapat mendengar sendiri taklimat di bilik gerakan negeri sebelum melawat kawasan-kawasan lain agar kenyataan yang dikeluarkan berdasarkan fakta yang betul,” katanya.

PAS Kuala Kedah akan menggerakan 'Ops Cuci' membantu mangsa banjir.SH

Read more ...

Muslimat PAS bantu mangsa banjir


PADANG TERAP, 13 Nov. : Dewan Muslimat PAS Padang Terap mengambil inisiatif mengumpulkan pakaian terpakai untuk diberikan kepada mangsa banjir yang memerlukan di sekitar daerah ini sebelum menanti agihan pakaian oleh Dewan Muslimat PAS Kedah sedikit masa lagi.

Ketua Muslimat PAS Padang Terap, Sariah Salam berkata, kesemua pakaian tersebut adalah hasil sumbangan rakan dari daerah berhampiran, milik ahli-ahlinya dan milik orang perseorangan untuk turut sama membantu mangsa banjir.


Menurutnya, pemerhatian sepanjang program penyerahan bantuan sebelum ini mendapati bahawa keperluan pakaian juga sememangnya diperlukan oleh mangsa banjir kerana pakaian sedia ada kebanyakannya diselaputi selut dan berbau busuk akibat terendam dengan air.

“Kita mula mengumpulkan pakaian sebaik sahaja mendengar keluhan yang banyak pakaian yang sedia ada tidak dapat di gunakan lagi kerana diselaputi selut tebal dan berbau. Jadi, kami mula berikhtiar supaya dapat membantu mangsa banjir yang memerlukan pakaian.

“Kita cuba luaskan bantuan pakaian terpakai di seluruh kawasan dalam daerah ini. Sambutan diterima adalah menggalakkan,” katanya ketika ditemui semalam.

Sementara itu, katanya, pelbagai bentuk bantuan telah dan akan diagihkan kepada mangsa banjir sekitar daerah ini tanpa mengira latar belakang politik secara berperingkat dengan melibatkan sumbangan makanan serta keperluan pakaian melalui Dewan Muslimat PAS Kedah mahu pun saluran lain.

Sariah berkata, pakaian yang diagihkan tersebut merangkumi yang boleh dipakai oleh semua peringkat sekali gus dalam keadaan baik sebagai keperluan sementara bagi mangsa banjir.

“Bagi mangsa yang mempunyai bilangan ahli keluarga yang ramai, untuk membeli semula pakaian kemungkinan mengambil masa. Bantuan pakaian ini sekurangnya meringankan beban sementara mereka bagi menggantikan pakaian baru,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya telah menghimpunkan pakaian untuk sumbangan di suatu tempat seperti di rumah Ketua Muslimat di setiap kampung dan mangsa banjir boleh datang memilih pakaian yang bersesuaian untuk dibawa pulang.

Menurutnya, pihaknya juga turut tidak melepaskan peluang mengadakan gotong-royong membersihkan pinggan mangkuk yang diselaputi selut di rumah mangsa banjir ketika membuat agihan bantuan makanan di beberapa kawasan seperti Kampung Mani, Tualak dan Lubuk Labi.SH

Read more ...

Cheng Ho City di Kelantan


KOTA BHARU , 13 Nov. : Kerajaan Negeri Kelantan semalam bercadang mewujudkan sebuah pusat perdagangan dikenali sebagai Cheng Ho City berpusat di Rantau Panjang, dekat sini tahun hadapan.

Exco Kerajaan Negeri, Datuk Husam Musa berkata, kerja pembinaan pusat perdagangan tersebut akan dimulakan secara berperingkat mulai tahun 2011 seperti yang dirangka pihaknya.


“Bangunan bercirikan seni bina Cina itu akan dibangunkan di atas tanah seluas 500 ekar di Bukit Apam, Rantau Panjang,” katanya dalam sidang media di Perdana Resort,, di sini, semalam.

Beliau berkata, usaha berkenaan adalah komitmen kerajaan Kelantan dalam menumpukan perhubungan dua hala negeri ini dengan negara China.

“Kita juga berhasrat meneruskan lagi jalinan perhubungan antara Kelantan dengan India dan Indonesia yang ekonominya sedang pesat berkembang maju,” katanya.

Menurutnya, pusat perdagangan tersebut akan dilengkapi dengan premis-premis peniagaan makanan Cina yang halal untuk dimakan umat Islam.

“Kita juga akan adakan World Halal Trade Centre bagi memudahkan produk-produk halal dipasarkan di pusat berkenaan selain dilengkapi dengan Uighur Street,” katanya.SH

Read more ...

Waspada Umno sudah aktif di kawasan PASSHAH ALAM , 13 Nov. : Kekalahan PAS pada Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Galas pada 4 November lalu adalah pengajaran untuk menguatkan lagi persediaan PAS dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.

Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan, Datuk Husam Musa berkata, parti itu perlu waspada terhadap kemungkinan Barisan Nasional (BN) aktif semula di negeri yang kini di bawah kuasa PAS.


Menurutnya, sejak 20 tahun lalu, daripada lima pilihan raya kecil yang diadakan di Kelantan iaitu Gua Musang, Pulai Condong, Pengkalan Pasir, Manek Urai dan Galas, hanya dua dimenangi PAS iaitu Pulai Condong dan Manek Urai.


Husam, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Salor, berkata, pilihan raya kecil di Kelantan ibarat satu penyeksaan kepada Kerajaan Pusat kerana ia datang dengan segala macam kemungkinan.


“Pada saya, DUN Galas selama-lamanya kerusi Barisan Nasional. Kami kalah dan menang semula. Kami menang pada 2008, itu adalah atas usaha keras (penyandang sebelumnya) Chek Hashim Sulaima.


“Saya kira kekalahan di Galas sebagai iktibar dan pengajaran. Kita memerlukan sedikit kejutan agar tidak selamanya merasa selesa. Kami terima kekalahan sebagai perkara yang boleh memperkukuhkan lagi PAS pada masa akan datang. Ibaratkan sebuah syarikat, kalau sentiasa untung besar maka tidak ada inisiatif baru dilakukan,” katanya dalam temu ramah ketika membuat lawatan ke Kumpulan Media Karangkraf, di sini, semalam.


Husam, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kewangan, Perancangan Ekonomi dan Kebajikan Negeri, berkata, walaupun kalah dalam pilihan raya kecil itu, jumlah undi dalam kalangan pengundi Orang Asli menunjukkan peningkatan ketara.


Pilihan Raya Kecil DUN Galas, 4 November lalu diadakan berikutan kematian penyandangnya iaitu Chek Hashim, pada 27 September 2010.


Dalam pilihan raya itu, calon BN, Ab Aziz Yusoff mengalahkan calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed dengan majoriti 1,190 undi.
SH

Read more ...

Pemuda PAS bantah ' Anu Dalam Botol'

KUALA LUMPUR, 12 Nov:
Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) menentang hasrat penayangan filem “Anu Dalam Botol” yang didakwa bertemakan kehidupan gay.


Ketuanya, Nasruddin Hassan, berkata sikap penerbit filem tersebut Raja Azmi Raja Sulaiman, wajar dipersoal kerana cuba menonjolkan budaya songsang untuk tatapan masyarakat negara ini.

"Apakah sebenarnya motif utama pembikinan dan penyiaran filem berkenaan?

Adakah ia merupakan isu atau fokus penting dikalangan masyarakat terutamanya golongan belia pada hari ini?

Malah, DPPP juga hairan mengapa pihak beliau menamakan judul filem asal berkenaan adalah “Anu Dalam Botol”?," soal Nasruddin.

Beliau berkata demikian setelah merujuk kepada laporan sebuah portal berita tempatan semalam bahawa Raja Azmi telah menghantar skrip filem berkenaan kepada pihak berkuasa agama di negara ini selain daripada Lembaga Penapisan Filem untuk mendapatkan nasihat dan kebenaran.

Kata Nasruddin lagi, DPPP bukan bersifat taboo dalam membincangkan soal-soal seksualiti.

Malah katanya perbahasan Fiqh (Hukum Hakam Islam) telah dibincangkan secara panjang dan mendalam isu-isu mengenai seksualiti tanpa rasa segan silu kerana ia demi kepentingan ilmu dan kefahaman masyarakat.

Menurutnya, perfileman, sepatutnya memainkan peranan yang betul untuk membangunkan minda masyarakat dengan cara menerbitkan filem-filem yang berkualiti disamping menggunakan sistem teknologi yang canggih.

"DPPP berpandangan bahawa kualiti adalah berdasarkan kepada jalan cerita atau pengisian yang memberikan kesan besar dalam diri masyarakat supaya menjadi lebih baik dan mampu mengkoreksi peribadi individu dengan mengambil kira pertimbangan agama, budaya dan nilai yang perlu diterapkan kepada masyarakat," katanya.

Read more ...

Henti pembinaan Gamuda , bayar pampasan banjir
GEORGE TOWN, 12 Nov. : Kerja pembinaan landasan berkembar diarah dihentikan segera sementara menunggu jaminan daripada MMC Gamuda JV bahawa ia akan membayar pampasan kerosakan akibat banjir.


Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata keputusan itu dibuat dalam mesyuarat exco kerajaan negeri hari ini berikutan dakwaan bahawa projek itu, yang bermula Januari 2008, telah memburukkan situasi banjir di Kedah.

Menurutnya, syarikat itu dikritik kuat oleh Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung.

"Pulau Pinang memandang serius dakwaan dua pemimpin tersebut, seorang dari BN dan seorang lagi dari Pakatan Rakyat; Mereka belum menarik balik kenyataan mereka," kata Lim dalam satu sidang akhbar hari ini.

Oleh itu, katanya, ia bukan lagi masalah politik tetapi pendapat dua pemimpin tersebut mengenai situasi berkenaan.

Kontrak pembinaan sistem berkembar sepanjang 329km yang bernilai RM12.84 bilion dari Padang Besar ke Ipoh, ditandatangani pada 2007.

Lim berkata arahan henti kerja itu akan ditarik balik apabila syarikat berkenaan memberi jaminan bertulis bahawa ia akan menanggung semua kos kerugian akibat banjir di Pulau Pinang, seperti yang ia lakukan di Kedah.

"Ini untuk membela kehidupan rakyat kita, terutama mereka yang tinggal di tanah besar," tambahnya.

Beliau berharap satu pertemuan awal diadakan antara kerajaan negeri dengan wakil MMC Gamuda dan mahukan komitmen bertulis tanpa sebarang syarat.

Lim berkata, kerajaan negeri mahu syarikat berkenaan membuka landasan yang menyebabkan air hujan bertakung apabila banjir berlaku di negeri itu.

Menurutnya, situasi banjir kali ini adalah 'luar biasa', yang terburuk dalam sejarah banjir di Kedah, ekoran hujan lebat. -mk

Read more ...

Lebih baik bersih Sungai Klang daripada buang duit import air dari Pahang
SHAH ALAM 12 Nov: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yakin projek pembersihan Sungai Klang adalah lebih cekap untuk mendapatkan bekalan air berbanding mengimport air dari Sungai Pahang untuk pengguna di Lembah Klang.

"Kita mesti cari sumber air yang lebih murah dan cekap. Pembersihan Sungai Klang adalah lebih cekap daripada mengimpot air dari Pahang (seperti disaran BN)," tulis beliau dalam twitternya.


Khalid, bekas CEO Guthrie yang menjadi menteri besar juga mengkritik kenyataan pihak-pihak tertentu yang mendakwa, krisis air akan berlaku menjelang 2012 di Lembah Klang.

Pihak yang sama juga, katanya, yang berkata Selangor akan kehabisan air pada 2008.
"Anggaran tidak tepat ini diguna untuk justifikasi pembelanjaan melampau untuk bekalan," katanya lagi.

Khalid adalah antara pihak yang menolak cadangan kerajaan BN untuk mengimport air dari Sungai Pahang ke Lembah Kelang kerana perbelanjaannya terlalu besar.

Kerajaan Selangor juga, katanya, tidak mahu membebankan pengguna dengan menaikkan kadar tarif air.

Kerajaan Pusat pula mencadangkan agar air mentah dari Sungai Pahang yang berlebihan dialir ke Selangor melalui saluran khas dari sungai itu ke Selangor.

Melalui projek itu, kerajaan Pusat bercadang untuk membuat dua projek besar iaitu Penyaluran Air Mentah dari Pahang ke Selangor (PPAMPS) dan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 dan Sistem Agihan (LRAL2).

Menurut kenyataan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, memandangkan keperluan untuk melaksanakan Skim ini adalah sesuatu yang sangat kritikal dan segera bagi menampung keperluan defisit air pada 2014, maka ia seharusnya diasingkan dengan proses pemuktamadan penstrukturan semula perkhidmatan bekalan air negeri Selangor yang dijangka akan mengambil masa yang lebih panjang.

Sehubungan dengan itu, kata kenyataan itu, Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian ini juga menggesa Kerajaan Negeri Selangor untuk memberikan kerjasama serta komitmen dan bukannya sebagai penghalang utama dalam pelaksanaan Skim Bekalan Air Mentah dari Pahang ke Selangor dan juga proses memuktamadkan penstrukturan semula pengurusan bekalan air demi kepentingan rakyat di negeri tersebut.

Menurut taklimat (gambar) yang diberikan kepada Adun Selangor, projek penyaluran air mentah dari Sungai Kelau-Sungai Semantan dari Karak Pahang ke Hulu Langat akan menggunakan sistem pengepaman dan penyaluran air melalui paip berkembar melalui terowong dari Karak ke Hulu Langat bergaris pusat 5.2 meter sepanjang 44.6 km.

Ia mampu mengalirkan air secara mengepam sebanyak 1,890 juta liter air sehari.

Kerja-kerja pengorekan bermula dari 1 Jun 2009 sehingga 30 Mei 2014 (60 bulan) oleh Kontrektor Jepun Shimizu-Nishimatsu-UEMB-IJMJV(SNUI-JV) dengan menggunakan kaedah pengorekan Tunnel Boring Machine (TBM) dan New Australian Tunneling Method (NATM).


Kos pengorekan ini ialah RM1,313,987,497.67. Tetapi kos semua yang melibatkan pengorekan, pembinaan Empangan Kelau (Luas takungan 22.78 km persegi dengan kawasan tadahan 331km, Muka Sauk dan Rumah Pam, Saluran Paip berkembar, Penilaian Alam Sekitar dan Keselamatan & Sosial ialah RM3.936 billion.

Ini tidak termasuk kos penyaluran air ke Lembah Kelang yang dijangka melibatkan jumlah kos RM8 billion.

Projek ini terletak di bawah Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air (KeTTHA) yang melibatkan Kerajaan Negeri Pahang dan Selangor.

Namun, kerajaan negeri Selangor lebih berminat untuk membuat penstrukturan semula perkhidmatan bekalan air negeri Selangor kerana struktor yang ada sekarang lebih menguntungkan pihak swasta yang menjadi kroni pemimpin BN berbanding dengan rakyat negeri Selangor secara keseluruhan.

Pihaknya telah menjadi kehendak pusat menyalurkan air dari Pahang dengan penstrukturan semula bekalan air Selangor sebagai bahan tawar menawar. Kerajaan negeri mahu ia dijalankan serentak berbanding dengan kehendak Pusat yang mahukan projek saluran air dari Pahang ini diselesaikan dahulu.

Read more ...

Pemain billiard terkenal dunia pula peluk Islam


MASHAD (Iran), 12 Nov: Pemain billiard terkenal dunia, David John (gambar) mengumumkan dirinya memeluk agama Islam dalam satu upacara di bandar Mashad, Iran timur laut.

Upacara itu turut dihadiri oleh Ketua Pendidikan Jasmani, Ali Saeid Lou dan Imam Sayyed Reza Taghavi, menurut Taqrib News Agency (TNA).

David pernah menajdi juara EBSA, kejohanan billiard yang penting di peringkat dunia, pada tahun 2002 dan 2003.

Sebelum ini, adik ipar bekas Perdana Menteri Britain Tony Blair, Lauren Booth, memeluk Islam selepas menziarahi makam Fatimah al-Masumeh di bandar Qom, Iran sekembalinya ke Britain enam minggu lalu.

Booth, 43, wartawan penyiaran di Press TV, saluran berita bahasa Inggeris Iran adalah adik kepada Cherie Blair, isteri bekas perdana menteri Britain itu.

"Setelah menziarah makam Fatimah Al-Masumeh itu, saya merasa suatu kejutan spiritual, nyaman dan tenteram," katanya kepada akhbar The Mail.

David John menukar namanya menjadi Davood setelah memeluk Islam (Davood sama dengan David mengikut nama Iran) dan berkata, "Revolusi terjadi dalam diri saya ketika saya sampai di Mashad. Saya berharap bahawa selama ini saya boleh menjadi seorang Muslim lebih baik lagi belajar," katanya.

"Saya pernah menjadi jurulatih di Dubai, Qatar dan Bahrain untuk beberapa tahun dan selama itu saya sudah begitu akrab dengan Islam," tambah David.

"Ketika saya datang ke Iran, saya tertawan dengan budaya Iran dan setelah menuju ke Mashad saya memutuskan untuk memeluk Islam," tegas David.

Ketika upacara, Imam Sayyed Reza Taqhavi mengucapkan selamat kepada kemasukannya dalam Islam sambil menyebut, "pandangan kita terhadap Non-Muslim dan Muslim adalah humanistik."

"Menghormati semua manusia adalah salah satu peraturan dalam Islam," kata Imam Sayyed Reza Taqavi.

Read more ...

Tunggu SPRM berani tangkap 'jerung'KUALA LUMPUR, 12 Nov:
Rakyat sekali lagi sedang memerhati apakah akan ada sebarang tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap pesalah 'jerung' seperti yang didedahkan Ketua Audit Negara dalam laporan audit 2009 baru-baru ini.

Bagi PAS, mereka mahu SPRM berani berani bertindak khususnya terhadap 15 kes penyelewengan termasuk di Kementerian Pertahanan yang melibatkan sejumlah RM310,000 wang rakyat digunakan untuk persiapan bilik VVIP.

Ianya termasuk kos set lampu (chandelier) RM10 000, home theatre RM12,000, kertas dinding (wallpaper) RM95,800 dan set sofa RM13,000.

"Setiap kali laporan audit dikeluarkan menyebabkan rakyat yang prihatin sesak dada kerana memikirkan bagaimana wang negara dibelanjakan semacam harta emak bapa mereka, tanpa memikirkan rakyat yang masih ramai menderita.

"Kita tentu masih ingat bagaimana Pendedahan yang dipetik dari Laporan Ketua Audit Negara 2006 tentang perbedaan ketara harga pasaran dengan harga yang dibayar untuk beberapa peralatan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), kata Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad.

Tambahnya, ramai terkejut bagaimana harga set screw driver boleh menjadi RM224.94 sedangkan harga pasaran hanya RM40, harga kamera digital kodak melonjak kepada RM8,254.29 (harga pasaran RM2,990), set pasu plastik RM42.80 (harga pasaran RM5.20), set tea 6 kerusi RM9,075 (harga pasaran RM1,500) dan 2 tonne jack RM5,741.69 (harga pasaran RM50).

Lebih menarik lagi katanya apabila pihak audit tahun 2006 tidak dapat mengesahkan 14 bayaran kemajuan 6 buah kapal peronda (Petrol Vessel – PV) Tentera Laut Diraja Malaysia yang berjumlah RM943.46 juta kepada kontraktor bagi tempoh Disember 1999 hingga Januari 2002 disebabkan baucer bayaran dan dokumen sokongan yang berkenaan telah hilang daripada simpanan Kementerian Pertahanan.

"Kos membina 6 buah PV ini ialah RM5.35 bilion. Baucer yang hilang bukan bernilai RM10, tetapi hampir RM1 bilion. Jika pegawai kerajaan yang buat tuntutan tol sebanyak RM 3 pun perlukan dokumen, tiba-tiba wang rakyat sebanyak RM 1 bilion diberi kepada kontraktor tanpa dokumen. Apa sudah jadi dengan negara kita?," soalnya.

"Apa makna laporan audit yang saban tahun melaporkan cukup baik, malangnya yang memimpin negara tidak sensitif untuk memperbaiki penyelewengan," tambahnya lagi.

Pada laporan audit negara 2008 juga melaporkan berlaku ketirisan sebanyak RM 28 bilion.

Sehubungan itu, PAS tegasnya mengharapkan SPRM bertegas dan mengheret mereka yang bertanggungjawab atas kewangan awam mesti ke muka pengadilan, termasuklah jerung yang bertaraf menteri.

Read more ...

Taktik terbaru Umno Apco, sabotaj dari dalam

AI44


SIMPANG RENGGAM 12 Nov. : Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Umno-Barisan Nasional menerusi agen propagandanya, Utusan Malaysia kini cuba mencetuskan krisis dan suasana tegang dalam parti setelah segala usahanya untuk memfitnah dan mentohmah pemimpinnya menemui kegagalan.

Kata Anwar antara usaha tersebut adalah seruan agar beliau dan Naib Presiden, Azmin Ali mengundur daripada parti yang dibuat oleh individu tertentu dalam KEADILAN atas dakwaan beliau dan Ahli Parlimen Gombak itu punca kepada segala masalah dalam parti.


"Kalau saya umum hari ini,'dengan ini saya Anwar mengisytiharkan keluar daripada KEADILAN' Umno akan buat kenduri besar-besaran esok. Malah mereka akan sambut perayaan korban lebih awal daripda Hari Raya Haji," Anwar berseloroh di depan lebih 1,000 penyokong di majlis ramah mesra anjuran KEADILAN Cabang Simpang Renggam semalam.


Dalam nada yang lebih serius Anwar yang juga Ketua Oposisi menyakinkan kepada anggota parti bahawa segala usaha dan komplot tersebut tidak akan berjaya.


"Semasa saya dalam kerajaan dan pernah memegang jawatan sebagai Pemangku Perdana Menteri, semua tokoh-tokoh kaya yang berpangkat daripada Datuk, Datuk Seri, Tan Sri, Tun mengelilingi saya dan angguk kepada semua kata-kata saya tetapi selepas saya dipenjarakan, dipukul setengah mati, ditelanjangkan satu satu panggilan kepada Azizah untuk bertanyakan khabar anak-anak pun tidak ada daripada orang seperti ini.


"Siapa yang bantu perjuangan saya, mereka yang tinggal Kampung Kerinci yang setiap malam memasak nasi dan memberi air kepada penyokong, pemandu teksi yang membawa penyokong ke rumah saya tanpa meminta wang tambang dan rakyat biasa yang berkorban tanpa meminta apa-apa pembalasan. Mereka inilah sebenarnya tunggak kekuatan menegakkan keadilan di negara ini.


"Tokoh korporat yang kaya, bekas menteri yang kaya boleh datang dan pergi dalam parti kita tapi yakinlah kalau parti ini menjaga hak dan kebajikan rakyat bawahan kita akan berjaya, insyaAllah.


"Yakinlah kejayaan adalah hampir jangan kita lupa pada PRU-12 Pakatan Rakyat menang di Semenanjung denga 51 peratus undi, Umno-BN hanya dapat 49 peratus, mereka dah kalah. Kita hanya perlukan 5 peratus lagi dan insyaAllah kita akan ambil alih Putrajaya dan buat perubahan untuk rakyat. Jadi saya menyeru semua anggota parti, pendokong pakatan Rakyat serta rakyat berusaha sikit lagi da bersabar," tegas Anwar bersemangat sambil disambil tepukan gemuruh para hadirin.


Anwar berkata media Umno seperti Utusan Malaysia tidak berhenti-henti menyerang KEADILAN dan juga pemimpin Pakatan Rakyat kerana mereka mengetahui potensi besar yang ada pada Pakatan Rakuyat untuk menubuhkan kerajaan persekutuan selepasd PRU-13 nanti.


"Apa yang mereka tidak serang. Utusan kata saya mula-mula agen Amerika, lepas tu agen Yahudi, kemudian agen Hindu, lagi agen Cina. Jadi sekarang ni Anwar dah jadi macam agen 007 James Bond," beliau ketawa.


Beliau menambah Umno-BN melalui jentera media mereka juga memfitnah Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sebagai anti-Melayu, juga Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin kerana memberi geran tanah kepada rakyat Cina miskin dan seterusnya menuduh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengamalkan rasuah.


"Apabila Umno tuduh Tok Guru Nik Aziz rasuah, saya tahu Umno-BN sudah sampai ke penghujung modal mereka untuk memfitnah. Sudah tidak ada apa lagi yang mereka ada jadi mereka cuba sabotaj KEADILAN sekarang dari dalam," jelas Anwar.


Menyentuh mengenai keperibadian yang perlu ada kepada anggota KEADILAN, beliau memuji sikap bekas Menteri Kesihatan, Datuk Chua Jui Meng yang tidak meminta-minta sebarang jawatan dalam parti setelah menyertai perjuangan lebih setahun lalu.


"Saya tanya Datuk Chua samada beliau ingin bertanding, Kata beliau beliau masih baru dalam parti dan mahu membantu mengukuhkan jentera parti terutamanya di Johor sebab kita yakin pada pilihan raya umum akan datang kita yakin mampu mengambil alih Johor. saya lihat beliau menjelajah seluruh negeri Johor dan negara membantu parti tanopa meminta jawatan, kedudukan dan sebagainya. Inilah sikap yang baik

sebagai seorang ahli parti. Jadi tidak semua bekas Menteri tidak baik dan ambil kesempatan," sindir Anwar.

Anwar juga sempat menyentuh mengenai Pemilihan Majlis Pimpinan Pusat 2010 dan menggesa agar anggota parti menggunakan hak yang ada pada mereka dengan bijaksana.


"Saya mahu semua anggota parti keluar mengundi. Gunakan hak dengan sebaik mungkin dan jangan cuai. Sekarang kita ada dua calon Timbalan Presiden iaitu Azmin dam Mustaffa, jadi mereka boleh pilih antara kedua-dua calon ini," kata beliau lagi.


Sebelum ini seorang lagi calon bagi jawatan tersebut, Datuk Zaid Ibrahim telah mengumumkan Selasa lalu bahawa beliau menarik diri daripada pertandingan serta melepaskan semua jawatan dalam parti termasuk sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Wilayah Persekutuan.


Anwar sebelum itu mengadakan sidang akhbar bersama Persatuan Koresponden Asing Singapura dan kemudianya mengadakan pertemuan dengan Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Johor pada sebelah petang dan diikuti dengan majlis dialog bersama anggota KEADILAN di Pulai.

Read more ...

PAS kalah jika letak calon beberapa kali kalah

nasa


PETALING JAYA, 12 Nov. : PAS akan kalah dalam pilihanraya umum akan datang jika terus meletakkan calon yang sudah beberapa kali kalah bertanding, kata Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan.

Sebaliknya, kata beliau kerusi tersebut diberi kepada calon baru terutama dari kalangan Pemuda.

"Kalau sudah kalah tiga atau empat kali, orang seperti ini tidak boleh diberi peluang lagi bertanding dalam pilihanraya.

"Pemimpin yang sudah lanjut usia perlu digugurkan dan beri peluang kepada orang muda," katanya ketika dihubungi hari ini.

Nasharuddin berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai risiko parti Islam itu terus meletakkan calon yang sama setiap kali pilihanraya walaupun telah kalah.

Menjadi tradisi PAS, memberi peluang kepada calon yang sama dalam setiap kali pilihanraya.

"Meletakkan calon yang sama dalam setiap kali pilihanraya telah memberi gambaran negatif kepada parti itu.

"Masyarakat terutama sekali generasi muda akan memberi gambaran bahawa PAS ketandusan pemimpin. Ini boleh menghakis keyakinan meerka terhadap PAS.

"Dari segi parti pula ia menghalang pertumbuhan tunas atau pemimpin baru yang boleh memberi khidmat di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen," katanya.

Nasharuddin juga berkata, perkara ini perlu diberikan perhatian kerana kira-kira 50 peratus merupakan pengundi muda.

Katanya, era politik negara kini di mana orang bercakap mengenai transformasi dan ini bermakna memerlukan pemikiran baru dari golongan muda.

"Jadi Pemuda berharap kami diberi lebih banyak kerusi – DUN atau Parlimen – dalam pilihanraya umum akan datang," katanya.

Kalau 2008, kata Nasharuddin Pemuda bertanding di 50 kerusi, harapan kami supaya lebih banyak kerusi diberi kepada Pemuda dalam pilihanraya umum akan datang.

Beliau juga menegaskan sikap Pemuda ini tidak bermakna pergerakan itu mahu melupakan jasa tokoh veteran parti.

Read more ...

Demontrasi jalan berkesan tuntut pilihanraya adil

PARIT BUNTAR, 12 Nov. : Dewan Pemuda PAS Parit Buntar menyokong saranan Dewan Pemuda PAS Pusat supaya parti politik mengambil alih peranan menganjurkan demonstrasi setelah BERSIH 2.0 tidak lagi berhasrat mengadakan demontrasi.

Pengarah Pilihanraya Pemuda PAS Parit Buntar Adnan Abd Rahman berkata, demontrasi masih merupakan jalan yang berkesan bagi menyampaikan tuntutan terhadap pilihan raya yang bersih dan adil.


“ Kita menghormati hasrat BERSIH 2.0 untuk tidak lagi turun ke jalanan bagi mencapai matlamatnya.

“ Namun selalunya, SPR tidak melayan banyak tuntutan untuk melaksanakan pilihanraya adil dan telus. Himpunan rakyat di jalan raya adalah jalan terbaik jika SPR tidak melayan tuntutan rakyat” katanya

Adnan berkata, SPR masih belum memenuhi tiga tuntutan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH) yang lalu.

“ BERSIH telah menuntut pembersihan daftar pemilih, pemansuhan undi Pos dan penggunaan dakwat kekal.

“ SPR bukan sahaja tidak memenuhi tuntutan BERSIH, malah SPR bertindak menambah jumlah pengundi pos dengan menukarkan status pengundi awam isteri anggota keselamatan kepada pengundi pos” katanya

Menurutnya, tindakan SPR ini dilakukan tanpa kerelaan isteri anggota keselamatan terlibat.

Sementara itu, Ketua Penerangan Pemuda PAS Parit Buntar Hairul Nizam Ishak mencadangkan PAS mengetuai gerakan menuntut pilihanraya bersih dan adil yang melibatkan parti politik.

“ PAS mempunyai banyak pengalaman mengetuai dan menghimpunkan rakyat menuntut keadilan.

“ Himpunan 100 ribu BERSIH, himpunan membantah PPSMI dan membantah kenaikan harga minyak adalah bukti peranan aktif PAS mengerakkan rakyat” katanya

Beliau berkata, parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) perlu bersama-sama berganding bahu menuntut pilihan raya yang bersih dan adil.

“ Parti politik terutamanya dalam Pakatan Rakyat tidak boleh hanya mengharapkan BERSIH 2.0 menggerakkan usaha menuntut reformasi pilihanraya yang bersih dan adil.
“ Walaupun BERSIH 2.0 menggunakan pendekatan tidak kepartian, Pakatan Rakyat pula menggunakan pendekatan sebagai parti politik. Namun, matlamatnya sama menuntut pilihanraya bersih dan adil” katanya

Read more ...