Thursday, November 17, 2011

HASIL KAJIAN ILHAM CENTRE!!! UMNO Pulau Pinang didominasi Mamak

http://shahraza.files.wordpress.com/2010/09/rizal-american1.jpgHasil kajian Ilham Centre ini juga menunjukkan bahawa Umno Pulau Pinang dilihat didominasi oleh Melayu “berketurunan mamak.”

“Oleh itu, pengundi Melayu agak skeptikal dengan kelompok ini. Namun begitu, orang Melayu masih lagi melihat dan meyakini bahawa Umno adalah harapan dan pilihan terbaik bagi mereka untuk terus membela nasib dan masa depan orang Melayu Pulau Pinang,” katanya lagi.

Di samping itu, Umno yang memiliki 11 kerusi Dewan Undangan Negeri, yang kesemuanya dimenangi tiga tahun lalu, tidak mempunyai tokoh yang dikatakan berkaliber dan berdedikasi setelah kemasukan Datuk Seri Anwar Ibrahim ke dalam PKR dan Pakatan Rakyat dan peletakan jawatan Abdullah sebagai Perdana Menteri.

Anwar, Ahli Parlimen Permatang Pauh, dipecat dari Umno pada September 1998 dan kemudian menubuhkan PKR.

“Namun rakyat masih lagi bergantung harap dengan Umno,” katanya lagi.

Ilham Centre juga berkata orang Melayu di kawasan kajian tidak mengetahui segala dasar baru kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat.

“Mereka lebih cenderung kepada segala manfaat yang mereka akan terima secara ‘one-off’ sama ada dalam bentuk bantuan kebajikan dan barang-barang keperluan harian seperti; beras, gula, tepung, telur dan wang tunai kerana ia lebih dirasai berbanding dengan pengumuman program dan rancangan pembangunan yang bernilai jutaan ringgit,” katanya lagi.


Read more ...

DSP Polis 'Terlampau'!!! Jadi juru kempen UMNO, hasut guru-guru J-Qaf benci pemimpin PAS

KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) kesal dengan tindakan Umno mempergunakan program-program anjuran kerajaan untuk memburuk-burukkan pemimpin PAS.

Bahkan, lebih teruk lagi, kata Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah, apabila anggota polis menjadi 'kuda tunggangan' dan 'alat perkakas' Umno bagi melaksanakan kerja 'jahat' itu.

"Umno sedang mempergunakan program kerajaan untuk memburuk-burukkan pimpinan PAS dan Pakatan Rakyat dengan tuduhan jahat,


"Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu dituduh sebagai komunis dan Penasihat PKR Dato' Seri Anwar Ibrahim di label sebagai 'penjahat' dan ramai lagi,"ujarnya ketika menghubungi Buketinonline.


Menurutnya, perkara tersebut berlaku dalam Program Multaqa Guru-guru J-Qaf yang diadakan di dewan Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman 1 pada Rabu 16 November.


Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Payong menempelak kerja jahat Umno itu yang menggunakan belanja yang besar dari wang rakyat yang bertujuan 'kononnya' untuk meningkatkan budaya kerja di kalangan para guru.


"Malangnya kursus yang (memakan) belanja besar untuk meningkatkan budaya kerja (para guru) dijadikan gelanggang, sarat dengan budaya mengumpat dan mencerca serta kempen politik (Umno),"tegasnya.


Beliau turut mendedahkan, seorang pegawai polis berpangkat DSP yang menjadi salah seorang pembentang kertas kerja dalam program tersebut telah menghasut guru-guru yang hadir supaya membenci pemimpin PAS.


"saya dimaklumkan seorang pembentang yang bernama Khairudin berpangkat DSP dari pasukan polis negeri Terengganu telah membuat pelbagai tuduhan kepada pimpinan PAS dan PKR,"jelasnya.


Sehubungan itu, Ustaz Mohd Nor berkata, Umno dan Barisan Nasional (BN) juga telah menggunakan sepenuhnya 'program pengagihan wang bantuan 'one-off' RM100 kepada para pelajar untuk berkempen.


Katanya, tindakan parti Umno/BN tersebut memperlihatkan nilai sebenar bantuan yang diberi, bukanlah sungguh untuk membantu rakyat, tetapi menjadikan medan politik menjelang pilihanraya umum ke-13.


"Umno sangat terdesak, mereka tidak ada ruang untuk besemuka dengan rakyat, menggunakan program itu untuk kempen pilihanraya,


"buktinya adalah mensyaratkan ibu bapa hadir untuk mendengar ucapan tokoh-tokoh politik Umno bersyarah,"katanya.


Menurutnya, beliau mendapat aduan dari orang ramai yang dipaksa mendengar ceramah malah ada
guru besar yang 'totok' Umno turut mencerca guru-gurunya sendiri dan menuduh pegawai kerajaan serta profesional yang menyertai PAS adalah 'bodoh belaka'.

Justeru, beliau menyeru seluruh rakyat Terengganu sedar dan bangkit menolak Umno yang sudah tidak dapat membezakan antara 'parti politik dan kerajaan'.


Katanya, pentadbiran negeri dan negara ini menjadi 'kucar-kacir' akibat pertembungan kepentingan antara kehendak politik kepartian dan tujuan memajukan rakyat.


Akibatnya, kata beliau, berlaku pelbagai penyelewengan yang melibatkan jutaan ringgit wang negara sebagaimana yang dilaporkan oleh Ketua Audit Negara.
-BO

Read more ...

MEMOIR SYED HUSIN ALI !!! Projek 16 September memang benarBeberapa pemimpin Pakatan Rakyat dikatakan bersedia untuk menerima ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah, sebagai perdana menteri, dedah bekas timbalan presiden PKR, Syed Husin Ali, dalam buku terbarunya, Memoir Perjuangan Politik.

Katanya, perkara itu dipersetujui dengan syarat bahawa Razaleigh atau lebih dikenali sebagai Ku Li dapat meyakinkan sekurang-kurangnya 15 hingga 20 ahli parlimen BN untuk berpaling tadah dalam cubaan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 16 Sept, 2008, untuk menggulingkan kerajaan BN.


"Pada masa sama diberitakan bahawa Tengku Razaleigh mungkin turut serta bersama empat orang pengikutnya. Akan tetapi khabarnya beliau mengenakan syarat agar dicalonkan sebagai Perdana Menteri.


"Beberapa orang pemimpin Pakatan secara tidak rasmi dalam perbualan mereka menyatakan syarat itu boleh diterima sekiranya Tengku itu boleh membawa 15-20 orang ahli Parlimen lain bersamanya," tulisnya dalam bukunya yang dilancarkan malam semalam.


Dalam buku itu, Syed Husin berkata, perkara itu adalah penting, kerana sebahagian besar ahli parlimen yang bersetuju meninggalkan BN itu adalah bukan Melayu atau bumiputera bukan Islam. Pakatan, katanya mahu memastikan bahawa sokongan orang Melayu Islam, tidak terhakis.


Sambil mempertahankan bahawa usaha 16 September itu adalah benar, menurut pemimpin veteran itu lagi, Umno selepas mengetahui rancangan berkenaan, bergegas membawa kebanyakan ahli parlimen BN ke Taiwan, dan ada juga ke Macau dan New York, bagi memastikan rancangan itu tidak menjadi kenyataan.


"(BN) telah mengumumkan peruntukan kira-kira RM3 bilion untuk projek-projek pembangunan di Sabah dan Sarawak.


"Ini pasti memberi peluang kontrak kepada syarikat-syarikat dan kontrak kroni yang ada kaitan dengan ahli-ahli parlimen yang juga merupakan pemimpin politik Umno-BN di kedua-dua negeri," tulisnya.


Majlis perasmian buku ini di Shah Alam dihadiri oleh kira-kira 500 orang.


Buku memoir itu merupakan kenangan hidup Syed Husin tentang perjuangan politiknya untuk menegak keadilan, kebajikan dan kebenaran bagi rakyat.


Ia juga menceritakan mengenai penyertaan, kegiatan, pengalaman dan pandangan beliau terutama berhubung beberapa peristiwa politik yang melibatkan rakyat.


Pendidikan, kegiatan akademik serta luar akademik diceritakan kerana sedikit sebanyak mempengaruhi sikap hidup Syed Husin, terutama terhadap bidang politik yang lebih setengah abad diceburinya.


Turut hadir semasa majlis perlancaran buku itu adalah ketua pembangkang PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim; Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said dan juga beberapa pemimpin Pakatan.

Read more ...

LAGI BANYAK UMNO BUAT DEMO!!! Lagi ramai orang Melayu meluat kepada UMNO , hormat kepada Guan EngKUALA LUMPUR, 17 Nov ― Majoriti pengundi kalangan kaum Melayu tidak yakin Barisan Nasional (BN) boleh merampas balik kuasa kerajaan negeri Pulau Pinang daripada Pakatan Rakyat ketika spekulasi menyebut pilihan raya umum akan dipanggil waktu terdekat.

Kajian kendalian Ilham Centre berkaitan persepsi dan tanggapan orang Melayu menunjukkan keadaan itu disebabkan perpecahan dalaman Gerakan dan ketiadaan Tun Abdullah Ahmad Badawi, yang melepaskan jawatan perdana menteri dua tahun lalu, dalam kepimpinan Umno pusat telah menggelapkan harapan BN untuk kembali memerintah Pulau Pinang.

Kajian itu dijalankan awal bulan lalu dengan memfokus 720 responden dari dua kerusi Parlimen dan satu kawasan Dewan Undangan Negeri - yang kesemuanya berada dalam tangan Umno-BN. Salah satu kerusi Parlimen melibatkan Kepala Batas yang penyandangnya ialah Abdullah sendiri.

Pagi tadi Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon yang turut mengetuai BN Pulau Pinang mengumumkan tidak akan bertanding pilihan raya umum ke-13. Beliau tewas pada pilihan raya umum 2008.

Berhubung soal sama ada BN akan memerintah semula kerajaan negeri Pulau Pinang hanya 18.6 peratus yakin manakala 16.4 peratus mengatakan tidak. Pun begitu responden yang mengatakan tidak pasti adalah dalam lingkungan 60.8 peratus.

Berhubung soalan sama ada Pakatan Rakyat akan kekal memerintah negeri itu, 25.3 peratus bersetuju berbanding 17.8 peratus mengatakan tidak. Sekali lagi bilangan mereka yang tidak pasti agak tinggi iaitu 56.7 peratus.

Daripada 720 respoden yang ditemui itu, seramai 57 peratus merupakan pengundi dikategorikan sebagai mereka atas pagar manakala 43 peratus lagi kalangan ahli Umno.

Bagamanapun menurut hasil kajian itu, pengundi Melayu mengharapkan agar nasib mereka dibela dan lebih mendekati mereka dan prihatin atas segala masalah mereka.

Pengundi-pengundi Melayu juga mahukan bantuan secara terus kerana mereka tidak suka kepada persaingan, kata hasil kajian itu sambil menambah, “jika boleh, salurkan bantuan secara terus, bukan berlumba-lumba dengan kaum lain.”

“(Mereka) mahukan bantuan ‘one-off’ dalam bentuk tunai dan keperluan harian kerana itu lebih menyebabkan mereka yakin kepada kepimpinan kerajaan negeri.

“Mahukan agar kerajaan negeri tidak bersikap ‘bias’ dan mengamalkan diskriminasi dalam menyalurkan bantuan dan sumbangan,” katanya lagi.

Selain itu, pengundi-pengundi Melayu mahukan tokoh atau calon yang boleh duduk bersembang, turun ke bawah ‘down to earth’ dan boleh sedia mendengar segala keluhan dan masalah mereka.

Hasil kajian Ilham Centre ini juga menunjukkan bahawa Umno Pulau Pinang dilihat didominasi oleh Melayu “berketurunan mamak.”

“Oleh itu, pengundi Melayu agak skeptikal dengan kelompok ini. Namun begitu, orang Melayu masih lagi melihat dan meyakini bahawa Umno adalah harapan dan pilihan terbaik bagi mereka untuk terus membela nasib dan masa depan orang Melayu Pulau Pinang,” katanya lagi.

Di samping itu, Umno yang memiliki 11 kerusi Dewan Undangan Negeri, yang kesemuanya dimenangi tiga tahun lalu, tidak mempunyai tokoh yang dikatakan berkaliber dan berdedikasi setelah kemasukan Datuk Seri Anwar Ibrahim ke dalam PKR dan Pakatan Rakyat dan peletakan jawatan Abdullah sebagai Perdana Menteri.

Anwar, Ahli Parlimen Permatang Pauh, dipecat dari Umno pada September 1998 dan kemudian menubuhkan PKR.

“Namun rakyat masih lagi bergantung harap dengan Umno,” katanya lagi.

Ilham Centre juga berkata orang Melayu di kawasan kajian tidak mengetahui segala dasar baru kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat.

“Mereka lebih cenderung kepada segala manfaat yang mereka akan terima secara ‘one-off’ sama ada dalam bentuk bantuan kebajikan dan barang-barang keperluan harian seperti; beras, gula, tepung, telur dan wang tunai kerana ia lebih dirasai berbanding dengan pengumuman program dan rancangan pembangunan yang bernilai jutaan ringgit,” katanya lagi.

The Malaysian Insider

Read more ...

MUHYIDDIN TUMPANG BELA SHAHRIZAT!!! Sebab dialah Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani masa tu

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaBTKJyxvkZH7h_4ZzB-rUMQkw7MseMM_Kv_OGPwWUZFbGLz8V7Oefd53p4rpbHDkJKdLSf-iQCN4oJ4gFJzdS5keVeZyWIG_AYQS3di3KmTjDAizh2dZZl18lY_Xw9M3OxX3YAzpq2fnP/s400/muhyiddin-yasin-5.jpgKUALA LUMPUR, 16 Nov: Jawapan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada desakan supaya Datuk Seri Shahrizat Jalil meletak jawatan mengundang rasa kasihan Mohamad Sabu.

"Kasihan sungguh pada Muhyiddin apabila membaca jawapannya itu. Nampak tak berdaya sungguh beliau hendak memikirkan jawapan yang meyakinkan kepada tuntutan supaya Shahrizat meletak jawatan.


"Maklumlah, Muhyiddin tentu tahu beliau juga perlu meletak jawatan kerana beliau adalah Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani ketika projek lembu itu diserahkan kepada keluarga Shahrizat," kata Timbalan Presiden PAS itu.Mohamad percaya, Muhyiddin juga tentu tahu bahawa Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin tidak akan berani menuntut Shahrizat meletak jawatan tanpa restu secara diam-diam orang atasan.

"Sebab itu nampak bingkas sungguh Muhyiddin memberikan jawapan sedangkan sebelum ini beliau membisu mengenai isu NFC (Pusat Fidlot Kebangsaan) itu," kata beliau.

Mohamad tidak percaya Bung Moktar berani melakukan sesuatu yang menimbulkan kemarahan seluruh kepimpinan tertinggi Umno.

Tindakan seperti itu boleh membunuh kerjaya politiknya, kata beliau lagi.

"Kalau tidak ada restu, saya tidak percaya dia berani tunjuk hero minta Shahrizat berundur.

"Bukan Shahrizat sahaja yang terasa sakitnya. Muhyiddin lebih terasa lagi," kata Mohamad.

Isnin lalu, ketika berucap dalam sidang Dewan Rakyat, timbalan pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC) itu menuntut Shahrizat meletakkan jawatannya sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berikutan penglibatan keluarganya dalam NFC.

Ketika menjawab tuntutan itu, Muhyiddin berkata, Ketua Wanita Umno itu tidak perlu meletakkan jawatan dalam kabinet dan parti kerana beliau tidak terlibat secara langsung dalam projek penuh kontroversi yang diuruskan oleh anggota keluarganya itu.

"Seruan Bung itu saya fikir tak perlulah sangat. Soal-soal sebegini khusus di kalangan kita sama kita (sesama Umno) kerana ia tidak secara langsung menyatakan Shahrizat terlibat.

"Sebenarnya, ini soal operasi perniagaan yang diuruskan oleh keluarga tetapi Shahrizat sendiri tidak terlibat," katanya.

Sebelum ini, beberapa blog dan laman sosial ahli-ahli Umno menuduh Muhyiddin mahu menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Setiausaha Umno Bahagian Bandar Tun Razak, Zaharin Mohd Yasin pernah menuduh Timbalan Presiden Umno itu membuka jalan kepada kemenangan pembangkang.

Selepas itu, katanya, "Muhyiddin Yasin akan minta PM Najib letak jawatan saperti yang pernah dia lakukan kepada (Tun) Abdullah Hj Ahmad (Badawi)".

Zaharin, yang menuduh Muhyiddin sebagai "anak paria", "penyamun besar" dan "perosak Umno", mendakwa beliau mempunyai maklumat bahawa Muhyiddin terbabit hendak menjatuhkan Najib.

/Harakahdaily

Read more ...