Wednesday, May 5, 2010

Untungnya MCA Perak dapat RM 50 ribu untuk setiap bahagian

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigLD8LwC65r-L7Brv-XGw1XIwkLYNmMkA-jl3z_CuC2ijBN1oIUn6DSn_qbWsN3SH4U5JkzR5bpMfqBq2jPUV7uHkAyvr-gjSMNNVmSKAom3YgeTAquJi0ELwrkNYsT1cSF7ImzDqQL1M/s1600/zam.jpg

IPOH, 5 Mei : Sewaktu PR memerintah Perak, UMNO menjaja merata kampung kononnya Hj Nizar boneka DAP, kuda tunggangan Cina, gadai tanah orang Melayu bagi kat Cina, mengabaikan Sekolah Agama Rakyat sebaliknya membantu Sekolah-sekolah Cina, bagi peruntukan kepada kuil, tokong dan gereja dan macam-macam lagi tohmahan dan fitnah.

Hari ini Kerajaan BN Negeri umum peruntukan RM 50 ribu kepada setiap MCA Bahagian seluruh Perak untuk tujuan pembangunan.

Saya percaya rakyat Perak mempertikai tindakan Kerajaan Negeri memberi peruntukkan RM 50 ribu kepada setiap MCA Bahagian bagi tujuan pembangunan. MCA adalah sebuah parti politik yang telah dikecundangkan oleh DAP Perak. MCA hanya menang satu kerusi di Perak.

Apa kewajaran MCA diberi keistimewaan begitu sekali oleh Kerajaan Negeri Perak. Projek-projek pembangunan kecil biasanya diperuntukan melalui wakil-wakil rakyat dan pejabat daerah.

Sewaktu PR memerintah Perak, PAS, PKR dan DAP tidak pernah diberi peruntukan untuk tujuan pembangunan. Kerajaan PR memberi peruntukan RM 200 ribu setahun kepada wakil-wakil rakyat, manakala di setiap DUN yang tidak diwakili oleh wakil rakyat PR, kerajaan melantik Penyelia DUN untuk menyalurkan peruntukan tersebut.

Peruntukan RM 200 ribu itu pula tidak diberi secara tunai, mesti dipohon melalui projek-projek kecil pembangunan di Dun masing-masing. Walau bagaimanapun peruntukan tersebut masih boleh digunakan untuk tujuan sumbangan kebajikan kepada wakil rakyat, JKKK, persatuan-persatuan, Ngo, belia dan yang seumpamanya.

Pihak yang bertanggungjawab dalam menyelaras dan memproses peruntukan ini ialah Unit Perancang Ekonomi Negeri Perak (UPEN) dan Pejabat Daerah dan diluluskan oleh MB. Walaupun peruntukan sebanyak itu adalah kepada wakil rakyat, bukan bermakna wakil rakyat boleh sewenang menggunakan peruntukan tersebut untuk tujuan tertentu.

Inilah bentuk penyelewengan dan salah guna kuasa Kerajaan BN terhadap harta rakyat. Kalau MCA yang menang satu kerusi di Perak pun diberi peruntukan RM 50 ribu setiap bahagian, bagaimana pula dengan UMNO yang memenangi banyak kerusi di Perak ? MCA hanya sebuah parti politik, MCA bukan jentera kerajaan, tidak ada sebab yang munasabah sebuah parti politik diberi peruntukan untuk tujuan pembangunan.

Sebenarnya itulah cara BN mengurus dana kerajaan, parti politik diberi peruntukan semata-mata untuk menjaga kepentingan pengundi Cina yang semakin merosot sokongan mereka kepada BN.

Tindakan ini juga mengambarkan bahawa Zambrylah boneka MCA, semua kemahuan dan tuntutan MCA dipenuhi. Berbeza dengan Hj Nizar yang tidak memberi peruntukan kepada parti-parti politik sekalipun PAS, apatah lagi DAP dan PKR. Peruntukan kerajaan disalurkan mengikut peraturan dan prosedur yang betul.

Kita tidak pertikai kalau peruntukan untuk rakyat diberi melalui saluran yang betul, bukan sahaja RM 50 ribu bahkan ratusan ribu sekalipun, rakyat tidak pertikai

Cuba bayangkan kalau Hj Nizar sebagai MB Perak dulu umumkan peruntukan kepada setiap DAP Bahagian hanya RM 10 ribu sahaja, saya percaya setiap hari media arus perdana akan jadikan isu utama akhbar, UMNO dan wakil-wakil rakyat mereka sudah pasti akan gunakan isu ini untuk bangkitkan sentimen perkauman. Inilah UMNO BN.

Ustaz Misbahul Munir

Read more ...

Penubuhan Dewan Himpunan Penyokong PAS


PARIT BUNTAR, 5 Mei : Lujnah Perpaduan Nasional PAS Parit Buntar dengan kerjasama Dewan Himpunan Penyokong PAS Bagan Serai telah mengadakan perjumpaan bersama masyarakat India di Taman Seri Kurau bagi membincangkan penubuhan Dewan Himpunan Penyokong PAS di taman berkenaan .

Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS Parit Buntar Hamdan Fadel Ahmad berkata, sambutan dari masyarakat India di taman ini terhadap majlis ini amat menggalakkan.

“ Saya mengucapkan tahniah kepada Ketua Penaja Dewan Himpunan Taman Seri Kurau S Ramesh kerana berjaya mengumpul orang-orang India di taman ini.

“ Sambutan orang India terhadap majlis ini membuktikan bahawa sokongan terhadap Pakatan Rakyat di Bagan Serai masih tidak susut walaupun calon Pakatan tewas di Hulu Selangor”

Hamdan memberitahu, pengundi di Taman Seri Kurau semasa pilihanraya umum tahun 2008 mengundi di Dun Kuala Kurau tetapi lokaliti ini dipindahkan ke DUN Alor Pongsu tahun lepas.

“ Lujnah Perpaduan Nasional PAS Parit Buntar membantu untuk menubuhkan Dewan Himpunan di sini kerana dulu taman ini berada dalam kawasan pilihanraya parlimen Parit Buntar.

“ Saya ucap terima kasih kepada Ravinthran Ajk Dewan Himpunan Penyokong PAS Bagan Serai yang turut membantu menjayakan majlis ini” katanya

Menurut Hamdan, Lujnah Kebajikan PAS Parit Buntar turut memberi sumbangan kepada 15 penduduk taman yang miskin dalam majlis ini.


YB Mujahid menyampaikan ucapan kepada hadirin.


Mr Ravi turut diberi kesempatan menyampaikan ucapan

Read more ...

RM 1juta untuk majlis rasmi kerajaan MB Mahkamah

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgv-xte9zMbxBC2euNnPst_QE8B7LL9xPcskvD38GJ9vdFuYOrkOFMIN0ICDaAH7cJ3_ihd9Yw8vi8dcKI7fiefZbUN8G356z9I2zsvUqVLsjg2kyLW3cbl9zg6s45FBYlQSCex8bhlDtwx/s1600/ahmad.jpg

IPOH, 5 Mei: Dewan Pemuda PAS Negeri Perak cukup bimbang dengan pendedahan yang dibuat oleh Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang (PAC) negeri, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar mengenai pembaziran wang rakyat.

Ini berhubung laporan PAC bahawa agensi dan jabatan kerajaan membelanjakan lebih RM1 juta untuk beberapa perasmian majlis setelah siasatan yang dijalankan tahun lepas.

Naib ketuanya, Salman Saleh berkata pihaknya amat menyokong penuh pendedahan tersebut atas sifat menyelamatkan wang rakyat supaya ianya disalurkan bagi tujuan rakyat dan bukannya menguruskan perasmian majlis agensi atau jabatan kerajaan semata-mata.

“Pemuda PAS Perak tidak mengetahui motif sebenar pendedahan Datuk Seri Raja Ahmad yang banyak menimbulkan persoalan-persoalan setelah komen yang dibuat oleh Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir semalam,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Pemuda PAS negeri, katanya difahamkan bahawa semua majlis perasmian agensi atau jabatan kerajaan tersebut sudah semestinya yang dihadiri sendiri oleh Zambry.

Ini, katanya bermakna terlalu banyak perasmian majlis diadakan pada tahun lepas yang dihadiri oleh Zambry yang menyebabkan kos majlis meningkat seperti mana yang didedahkan.

“Datuk Seri Raja Ahmad seolah-oleh memberikan gambaran buruk kredibiliti Datuk Seri Zambry di dalam perkara ini,” ujarnya.

Justeru itu, beliau menjangkakan Raja Ahmad tidak mungkin akan dilantik sebagai Exco kerajaan negeri malah Pengerusi PAC mungkin akan ditukar.

Tegasnya, Pemuda PAS Perak bukan ingin mencampuri urusan Barisan Nasional (BN) tetapi jika Raja Ahmad yang sanggup kehilangan jawatan-jawatan penting di atas mendedahkan pembaziran wang rakyat adalah seorang yang berintegriti walaupun Zambry dan media memahami sikap sebenarnya.hrkh

Read more ...

Polis akan mengganas lagi?
SHAH ALAM, 5 Mei : Pada 1 Mei 2010, Kerajaan Negeri Selangor di bawah porfolio Exco Pendidikan bersama MBSA melalui MPP Zon 1, telah menganjurkan program ‘Sebang Santai’ bersama beberapa artis iaitu Ringo dan Dakmie, di Dataran Shah Alam. Turut mengambil bahagian pada malam itu, beberapa pembaca puisi serta kumpulan pemuzik tradisional. Satu forum turut diselitkan yang mana ahli panelnya adalah Ustadz Reduan Mohd Nor, Ustadz Najmi dan salah seorang dari artis tersebut, iaitu Dakmie.

Program ini bertujuan menarik perhatian dan minat golongan remaja dan pemuda supaya mereka, sambil bersantai mendengar lagu-lagu yang berunsur nasihat, dapat juga mendengar kata-kata nasihat dari ustadz-ustadz muda. Program bermula selepas Isya, pada jam 9.30 malam dan berlangsung dengan baik sehingga jam 12 malam pada mana ianya ditutup dengan pembacaan doa penutup. Program itu turut dibantu oleh ahli Dewan Pemuda PAS Shah Alam, melalui Department of Arts, Culture and Sports (DACS) yang merupakan jabatan baru di bawah Pemuda yang ditugaskan untuk menarik perhatian dan minat golongan muda.


Selepas selesai program, sambil petugas-petugas membersihkan kawasan dan menyusun kerusi meja, pada lebih kurang jam pukul 12.20 malam, tiba-tiba tiga kenderaan polis trafik meluru ke daratan Shah Alam dari sebelah bangunan SUK/ Masjid Negeri. Mereka berhenti di kawasan dataran dan anggota polis keluar dari kenderaan-kenderaan berkenaan sambil meluru ke arah kumpulan pemuda yang sedang duduk di kawasan astaka. Tanpa soal siasat dan tanpa apa-apa provokasi, ada anggota polis menendang motorsikal yang sedang parkir secara tersusun di tepi jalan sambil kedengaran arahan dari pegawai yang mengarahkan mereka untuk menanhan pemuda-pemuda berkenaan. Kumpulan pemuda bertempiaran lari, menuju ke motorsikal masing-masing untuk melarikan diri. Suasana yang aman tiba-tiba menjadi kacau bilau dengan sebahagian besar dari pemuda bermotor berjaya melepaskan diri.

Namun, sepertimana yang boleh dijangka di dalam situasi sebegitu, dengan keadaan kelam kelibut yang dihasilkan oleh serbuan polis, salah seorang pemuda yang ingin melepaskan diri terlanggar sebuah kereta yang sedang datang dari arah Lebuh raya Persekutuan dan pemuda itu pun terjatuh. Beliau mengangkatkan diri, menunggang motorsikalnya kembali dan terus menuju ke jalan depan Hotel Quality Inn. Tanpa sebab, mengikut seorang saksi, seorang anggota polis menendang motorsikalnya, menyebabkan beliau terhoyang hayang dan terus melanggar sebuah van yang sedang parkir di situ. Cermin belakang van pecah dan pemuda tersebut terlantar atas jalan. Kemudian, datangnya polis berkenaan dan terus memijak pemuda tersebut.

Orang ramai yang sedang duduk minum di gerai tepi jalan di dataran, yang selama ini tergamam melihat kegilaan yang sedang berlaku, tiba-tiba bangun dan menjerit kepada pihak polis, membantah tindakan mereka. Semua merasa tidak berpuas hati dengan tindakan serbuan yang dilakukan tanpa usul periksa dan tanpa belas kasihan. Kumpulan pemuda yang hadir tidak melakukan apa-apa kesalahan, tetapi cara serbuannya seolah-olah menyerbu kumpulan perompak dan penyamun. Kemarahan memuncak apabila dilihat tindakan memijak/menyepak pemuda yang telah terlentang akibat berlaga dengan van.

Respon orang ramai menyebabkan polis memberhentikan tindakan mereka. Yang memijak pemuda lari kembali ke arah kereta peronda tetapi tidak sebelum seorang anggota pemuda PAS telah sempat mengambil nama dan nombornya. Nama inspektor yang bertugas memimpin operasi berkenaan dicatit dan begitu juga nama dan nombor beberapa anggota yang lain. Kunci-kunci motorsikal yang sempat dirampas polis dikembalikan dan polis beredar dari dataran setelah ambulans dipanggil untuk membawa pemuda yang berlanggar dan disepak tadi ke hospital TAR Klang.

Sambil seorang dua menemani pemuda berkenaan, beberapa yang lain telah ke Balai Polis untuk membuat report polis atas tindakan polis yang ganas tersebut.

Saya yang baru kembali dari walimah anak buah saya di Ampang pada jam hampir pukul 12 malam telah menerima panggilan pada jam 12.30 meminta saya untuk turun ke Balai. Pada jam 1.20 pagi, setelah mandi, salat dan menukar pakaian. Saya meminta untuk bertemu dengan Inspektor yang bertanggung jawab terhadap operasi berkenaan sambil laporan polis terus dibuat oleh mereka yang menyaksikan insiden tersebut. Anggota yang bertugas menjawab Inspektor berkenaan tadi ada tetapi sekarang telah pergi bertemu Timbalan OCPD untuk membuat laporan. Jam 2 pagi? Hebat. Saya terus menghubungi OCPD Shah Alam. Tiada jawapan.

Sekembali saya ke rumah, jam 2.30 pagi, saya menghantar SMS ke OCPD Shah Alam. Ia berbunyi:
“Salaam. Polis mengganas di dataran Shah Alam malam tadi jam 12.20. Menerajang pemuda bermotor yg baru selesai menghadiri program kerajaan Negeri.”
Jam 7.56 pagi OCPD menjawab:
“Salam. Fakta yg YB dapat tu tak betul. 1 operasi antara polis, MBSA & Jab. Alam Sekitar tlah dadakan d S. Alam tmasuk d Dataran S. Alam ekoran dr complaint dr orang ramai ada kegiatan mat rempit di situ. Tiada insiden menerajang blaku sbg mana yg YB nyatakan. Penunggang telah lari dan melanggar belakang van d jalan yg sempit d hadapan Quality Hotel.”
Saya menjawab kembali melalui SMS:
“Harap tuan refer pada 4 atau 5 laporan polis yg dibuat awal pagi tadi oleh beberapa saksi termasuk seorang ahli majlis MBSA. Laporan dibuat pada jam 2 pagi.”
Kommunikasi di atara kami berakhir selepas itu. Mana mungkin operasi bersama MBSA sedang ahli majlis MBSA pun hadir di situ mengikuti program tersebut! Program itu program anjuran bersama MBSA dan kerajaan Negeri!

Saya khuatir yang menghubungi dan membuat aduan adalah dari pihak tertentu dan mempunyai motif politik yang telah mula cemburu dengan kemampuan kerajaan negeri menarik minat dan perhatian pemuda dari berbagai lapisan dan kefahaman untuk menyertai program sebegini. Golongan ini kemudiannya memberikan maklumat yang palsu dan pihak polis pula, tanpa soal siasat, terus meluru ke lokasi berkenaan dengan penuh kepercayaan bahawa pemuda yang berkumpul merupakan pengacau dan mat rempit yang perlu diajar. Lebih lebih lagi sekiranya pengadu adalah orang ternama yang bergelaran atau sebagainya.

Sekiranya begitu, amatlah malang nasib polis yang diperkudakan parti politik untuk kepentingan politik mereka. Akhirnya, nama polis juga yang menjadi busuk dan rakyat biasa bertambah tertekan dan sengsara.

Pemuda yang dihantar ke hospital dirawat dan dibenarkan kembali ke rumah pagi itu juga pada jam pukul 8.30 pagi. Beliau bernama Muhammad Nazmi Anwar dan merupakan seorang pelajar jurusan Diploma Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik di Kolej PTPL. Ibu bapanya kebinggungan mengapa peristiwa sebegini menimpa anaknya. Doktor memesan untuk mereka memantau keadaannya, takut-takut mengalami gegaran otak yang boleh mendatangnya kesan buruk yang serius terhadap dirinya. Sekiranya dalam masa 5 hari ada termuntah atau sebagainya, maka didesak untuk dibawa kembali ke hospital dengan segera.Pada hari Ahad 2 Mei jam 3 petang saya memanggil satu sidang akhbar. Ayah dan ibu Nazmi turut hadir bersama. Semua saksi hadir termasuk beberapa pemuda yang bersama Nazmi pada malam tersebut. Selepas PC, mereka ke Balai Seksyen 11 untuk membuat satu lagi laporan polis. Saya pula ke Bukit Mertajam untuk berceramah di Kubang Semang.

Pada keesokkan harinya, saya menghubungi ayah saudara Nazmi. Menurut beliau, Nazmi dalam keadaan agak terkawal. Tiada muntah-muntah, tetapi menjadi lemah semangat. Saya berhubung seorang peguam yang meminta Nazmi diperiksa sepenuhnya oleh Doktor dari Hospital Awam. Saya sampaikan pesanan tersebut kepada ayahnya dan beliau akan lakukan secepat mungkin, insyaAllah.

Ingin saya tekankan di sini bahawa saya bukannya anti Polis dan ingin mencari pasal dengan pihak polis. Saya menghargai segala usaha dan jasa baik majoriti dari anggota polis yang bertungkus lumus memegang amanah yang telah diberikan kepada mereka. Tetapi apa yang telah terjadi adalah keterlaluan. Nazmi dan rakan-rakannya bukanlah Mat Rempit yang mengganggu ketenteraman awam, namum walau apa sekali pun, ini bukanlah caranya untuk kita mendidik dan menangani masalah tersebut. Ia sepatutnya ditangani dengan kaedah yang penuh hikmah dan bukan dengan cara yang ganas dan menggerunkan golongan yang bakal mengambil alih teraju negara ini.

Adakah pihak polis ini sedar kesan tindakan mereka terhadap golongan pemuda? Lebih lebih lagi terhadap Nazmi? Nasihat saya pada KPN, ambil tindakan terhadap yang keterlaluan. Kalau tidak, imej polis terus merudum, bukan atas salah sesiapa, tetapi atas sebab tindakan anggota polis sendiri yang tidak betul tetapi dipertahankan oleh ketua mereka. Akhirnya bukan hanya yang terlibat tercemar dan terpalit, seluruh institusi polis turut tercemar dan terpalit sama!WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Read more ...

Kerajaan perlu luluskan gaji minimum RM900


BATU GAJAH , 5 Mei :
Kini sudah tiba masanya kerajaan memperkenalkan dasar gaji minimum RM900 sebulan bagi semua sektor pekerjaan, kata Ahli Dewan Undangan Negeri Tronoh, V Sivakumar.

Sivakumar berkata, tindakan kerajaan menolak permintaan gaji minimum RM900 oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) amat mengecewakan kerana mereka seharusnya prihatin kepada golongan pekerja.

Menurutnya, pekerja adalah tulang belakang kepada kemajuan sesebuah negara.

“Gaji pokok yang terlalu rendah adalah antara faktor utama mereka menghadapi masalah seperti menanggung beban hutang.

“Malah ada juga penduduk yang berpendapatan rendah terpaksa melakukan dua kerja dalam sehari bagi menambah pendapatan keluarga,” katanya ketika ditemui pada Majlis Perayaan Hari Pekerja anjuran Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Syarikat-syarikat Pembuat Keluaran Getah Cawangan Perak di Dewan Serba guna Rumah Kebajikan Kanak-kanak Cacat Batu Gajah.

Sivakumar berkata, selain itu, ada pekerja terpaksa bekerja dalam tempoh masa panjang kerana mahu mendapat bayaran kerja lebih masa.

“Bukan itu saja, ada pekerja yang memperoleh gaji pokok pada kadar statik untuk tempoh agak lama, namun terpaksa berdiam diri kerana di sesetengah tempat kerja, tiada kesatuan yang dapat bersuara bagi pihak mereka,” katanya.SH

Read more ...

BN sudah tiada isu di Kedah


ALOR SETAR, 5 Mei :
Kain rentang yang dipasang di beberapa jalan sekitar bandar raya ini membuktikan pembangkang BN sudah ketandusan idea dengan menggunakan isu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kubang Rotan untuk menghasut rakyat.

Timbalan Pesuruhjaya PAS 1, Negeri Kedah, Datuk Phahrolrazi Zawawi berkata, jika sebelum ini pembangkang cuba mempengaruhi rakyat dengan mengadakan kenyataan menerusi televisyen dan surat khabar serta demonstrasi tidak berjaya, kini mereka cuba mengubah cara lain.

Menurutnya, rakyat kini sudah matang dan bijak menilai sesuatu perkara tidak akan mudah terpedaya dengan setiap tindakan yang mereka lakukan.

“Saya rasa ini adalah siri terakhir pembangkang untuk hasut rakyat kerana sebelum ini tindakan yang mereka lakukan tidak dilayan.

“Jadi, saya rasa tidak perlulah kita melayan sikap mereka kali ini yang cuba mempengaruhi rakyat dengan memasang kain rentang di beberapa kawasan,” katanya kepada Sinar Harian ketika diminta mengulas mengenai kain rentang yang dipasang mengecam ADUN Kubang Rotan, Mohd Nasir Mustafa berhubung soalan yang dikemukakan pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), 26 April lalu.

Phahrolrazi berkata, rakyat yang sudah bijak menilai mengenai perkara yang dibangkitkan ini juga seharusnya tidak perlu melayan dengan setiap tindakan pembangkang yang cuba membesarkan isu tersebut.

Sementara itu, beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kerja Raya, Pembangunan Luar Bandar dan Basmi Kemiskinan berkata, kain rentang yang dipasang pembangkang adalah kain rentang haram dan mereka boleh dikenakan tindakan.

Menurutnya, pihak berkuasa tempatan (PBT) boleh membuang kain rentang itu kerana pemasangan tanpa kebenaran.

“Jika kita ambil tindakan terhadap mereka yang memasang iklan haram maka mereka yang memasang kain rentang menghasut ini juga boleh dikenakan tindakan.

“Bukan sahaja PBT yang boleh membuang kain rentang yang dipasang malahan individu yang memasang kain rentang itu juga perlu membersihkannya,” katanya

Cubaan mengganggu kekuatan Pakatan Rakyat

Dalam perkembangan sama, DAP menganggap kain rentang yang dipasang dengan menuduh parti itu bersekongkol dengan PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) adalah cubaan pembangkang untuk menghasut rakyat.

Setiausaha DAP Kedah, Lee Guan Aik berkata, pihak yang melakukan perbuatan itu dianggap tidak bertanggungjawab kerana cuba mengganggu kekuatan yang ada pada Pakatan Rakyat (PR) negeri ini.

Menurutnya, parti pembangkang mungkin ketandusan idea untuk mempengaruhi rakyat dan menjadikan isu Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) 26 April lalu untuk menarik perhatian rakyat.

“Saya yakin apa yang mereka lakukan dengan menggunakan kain rentang yang dipasang di beberapa jalan hanya mahu mengganggu PR dengan memperbesarkan isu itu.

“Orang yang melakukan kerja tidak bertanggungjawab ini tidak boleh dilayan sikap mereka kerana tindakan mereka hanya untuk membodohkan rakyat,” katanya kepada Sinar Harian.

Guan Aik berkata, mereka yang cuba membodohkan rakyat dengan memasang kain rentang ini juga hanya mahu mencari publisiti murahan.

Beliau berkata, DAP tidak membangkitkan isu itu kerana tidak mahu isu dibesarkan kerana soalan pada persidangan DUN lalu adalah daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS.

Menurutnya, soalan tersebut hanya mahukan penjelasan, bukan mempersoalkan kedudukan Sultan Kedah.SH

Read more ...

Pulau Pinang wujudkan Dataran Pidato untuk rakyat


GEORGETOWN, 5 Mei : Sesiapa sahaja boleh menyuarakan pendapat di Dataran Pidato tetapi dilarang menggunakan pembesar suara untuk mengelak tindakan polis atas alasan mengganggu ketenteraman awam.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, sudut yang dilancarkan itu adalah yang pertama di dunia dan Pulau Pinang menjadi negeri pertama mengambil inisiatif menyokong hak kebebasan bersuara.

“Ini adalah satu landasan untuk orang awam menyuarakan pendapat mengenai apa sahaja isu yang mereka tidak senangi. Ia juga adalah usaha Kerajaan Negeri menghargai pendapat orang ramai dan bersedia mendengarnya.

“Ia dapat memberi peluang kepada rakyat untuk menegur menggunakan fakta betul. Kerajaan Negeri bersedia menerima pandangan dan melakukan penambahbaikan,” katanya kepada media selepas merasmikan Dataran Pidato di Padang Kota Lama, semalam.

Menurutnya, Dataran Pidato dibuka setiap Rabu dan Ahad bermula jam 6 petang hingga 10 malam untuk memberi peluang rakyat pelbagai bangsa dan agama menyuarakan pendapat.

“Kerajaan Negeri menyokong demokrasi dan sesiapa sahaja boleh menyuarakan pendapat dalam apa sahaja isu yang ingin diketengahkan. Ini bukan saluran membuat aduan tetapi hanya menyuarakan pendapat. Jika ada aduan, mereka boleh menggunakan saluran lain dan bukannya di tempat ini.

“Tiada syarat had umur, jantina atau fahaman politik. Mereka boleh bercakap tetapi dilarang menggunakan pembesar suara,” katanya.

Guan Eng berkata, Dataran Pidato yang mendapat sokongan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) akan mula dibuka Ahad ini serta dipantau secara berkala oleh pegawai Kerajaan Negeri.

“Suara rakyat sangat penting dalam melaksanakan satu pentadbiran yang disenangi rakyat. Saya menggalakkan semua orang menggunakan tempat ini dengan baik untuk menyuarakan pendapat mengikut peraturan yang ditetapkan,” katanya.SH

Read more ...

Isu RM 4j : Serah kepada SPRM


KOTA BHARU , 5 Mei :
Timbalan Pesuruhjaya III PAS Kelantan, Datuk Mohamed Amar Nik Abdullah menyerahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi menyiasat dakwaan blogger kickdefella, Syed Azidi Syed Abdul aziz berhubung individu yang terlibat memberikan peruntukkan sebanyak RM4 juta untuk operasi gerak saraf bagi mewujudkan persepsi buruk terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan mengekalkan pentadbiran PAS di negeri ini kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Katanya, pendedahan yang dibuat semalam oleh blogger berkenaan lebih bersifat dakwaan dan pihak SPRM telah menjalankan siasatan mereka.

“Pas Kelantan menyerahkan kepada pihak SPRM untuk menyiasatnya sama ada benar atau sebaliknya pendedahan yang dibuat oleh Syed Azidi.

“Kebenaran belum dibuktikan lagi. Memang betullah dia bagi nama orang itu, orang ini, tapi betul ke orang tu terlibat? Jadi ini kita serahlah kepada proses perundangan.

“Kalau dia kata dia sudah lapor kepada SPRM, jadi biarlah SPRM siasat dengan adil dan telus. Kalau betul maknanya kita terimalah, tetapi kaedah undang-undang dia tu (individu terbabit) bersalah apabila dibuktikan. Jadi kita biar undang-undang tu berjalan,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini, semalam

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pendedahan yang dibuat oleh Syed Azidi berhubung nama individu yang menyalurkan dana untuk sebuah syarikat Global Media Channel Sdn Bhd.

Syed Azidi menyenaraikan lima individu terbabit termasuk seorang Exco Kerajaan Negeri dan bekas wakil rakyat dikatakan penyumbang bagi syarikat berkenaan yang menjalankan operasi gerak saraf.SH

Read more ...

PAS tiada kaitan isu RM4j


KUALA LUMPUR , 5 Mei :
PAS menafikan terlibat dalam penyaluran RM4 juta kepada Kickdefella atau nama sebenarnya Syed Azidi Syed Abdul Aziz untuk memburukkan kepimpinan bekas Perdana Menteri lalu, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali berkata, memang menjadi matlamat PAS serta Pakatan Rakyat (PR) untuk menumbangkan kerajaan sedia ada, tetapi untuk menyerang individu tertentu sahaja, adalah di luar dasar dan perjuangan PAS.

Menurutnya, PAS Pusat dan Kerajaan Kelantan tidak pernah mengeluarkan wang sebanyak itu, malah mempersoalkan motif sebenar Syed Azidi yang tiba-tiba lantang bersuara selepas dipecat dari Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

“Perkara ini bukan agenda PAS. Kami tidak terlibat apa-apa pun dalam dakwaan yang dibuat Syed Azidi. Cuba fikir, kalau PAS jatuhkan Pak Lah (Abdullah), yang akan naik (Datuk Seri) Najib. Jadi apa faedahnya?” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Pas Pusat di sini semalam.

Mustafa, yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu, menjelaskan pucuk pimpinan PAS langsung tidak tahu mengenai kewujudan Global Media Channel Sdn Bhd (GMC) yang didakwa sebagai pusat penyebaran propaganda PAS Kelantan.

“Saya baru tahu mengenai GMC melalui berita. Kalau saya tidak tahu, saya fikir (Mursyidul Am PAS) Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan (Presiden PAS) Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga tidak tahu,” katanya.

Katanya, PAS menyerahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat perkara itu.

“SPRM belum menghubungi kami,” katanya.

Selepas dipecat daripada PMBK November lalu, Syed Azidi menjadi tumpuan media kerana membuat dakwaan mengenai beberapa msalah dalam kerajaan Kelantan, pimpinan PAS.SH

Read more ...

Najib diminta tarik balik kenyataan


KOTA BHARU , 5 Mei :
Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta Perdana Menteri menarik balik kenyataan terbukanya yang mengatakan beliau mengingkari perintah Sultan Selangor berhubung larangan menggunakan masjid untuk tujuan politik.

Mursyidul Am Pas itu berkata, kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak, yang disiarkan oleh sebuah akhbar harian pada 25 April, adalah suatu pandangan bertujuan melaga-lagakan-nya dengan pihak Istana Selangor.

Nik Abdul Aziz juga mendakwa akhbar itu memfitnahnya dalam sebuah laporan sehari sebelum itu bahawa beliau telah mempertikai larangan Sultan Selangor supaya masjid tidak digunakan untuk tujuan politik.

“Saya tidak akan halal di dunia dan di akhirat. Kecuali beliau menarik balik secara terbuka memandangkan fitnah itu telah dibuat secara terbuka,” katanya dalam satu kenyataan menerusi blognya, semalam.

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan masjid di negeri Selangor tidak digunakan oleh mana-mana pihak untuk tujuan politik, bagi memelihara perpaduan.

Nik Abdul Aziz menafikan bahawa beliau telah membuat kenyataan yang mempertikai perintah Sultan Selangor tersebut. Beliau berada di Hulu Selangor untuk membantu kempen calon pembangkang.

“Saya tidak pun memberi respons dengan merujuk kepada titah KDYMM Sultan Selangor. Ia adalah petikan yang direka-reka oleh akhbar berkenaan,” katanya.SH

Read more ...

Serah telaga minyak : Saman awam terhadap kerajaan

KOTA BHARU, 5 Mei: Exco kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa mencadangkan satu 'saman awam warga negara Malaysia' (citizen civil suit) dibuat ke atas kerajaan Malaysia kerana mengeluarkan blok M dan L dari peta Malaysia dan di serahkan kepada Brunei.

Husam (gambar) yang juga AJK PAS Pusat, dalam kenyataannya berharap semua pihak menyertai beliau dalam saman awam ini.

"Semua pihak, termasuk ahli-ahli Parlimen, para peguam, NGO, dan orang perseorangan termasuk dari Sabah dan Sarawak, boleh bersama saya nanti memfailkan kes ini di mahkamah," kata beliau dalam kenyataannya.

Husam juga berkata, beliau akan menulis surat kepada semua ADUN Sabah dan Sarawak untuk mencadangkan kepada mereka agar menyatakan pendirian mereka dalam isu ini dan memanggil satu sidang DUN khas untuk membahaskan isu ini.

"Sesiapa yang berasakan bertanggungjawab ke atas keputusan-keputusan sewenang-wenangnya menggadai wilayah negara ini, boleh menghubungi saya atau pembantu saya menerusi alamat emel gadailautmalaysia@gmail.comgadailautmalaysia@gmail.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ," katanya dalam kenyataan itu.

Husam berkata, kedaulatan wilayah adalah penting untuk setiap negara. Sepanjang sejarah, banyak perselisihan wilayah berlaku antara negara-negara yang telah mengakibatkan perang.

Pengasas negara Malaysia memberikan penghormatan yang tinggi untuk melindungi wilayah kita dengan menyediakan peruntukan dalam Artikel 1 dan 2, Perlembagaan Persekutuan, undang-undang tertinggi negara ini.
Berasaskan latarbelakang ini, pendedahan tentang urus keluar wilayah Malaysia kepada Brunei adalah memeranjatkan, katanya.

Tidak kira betapa berkuasanya seseorang Perdana Menteri itu, namun Perlembagaan Persekutuan tidak sekali-kali membenarkan seseorang Perdana Menteri Malaysia menyerahkan sesuatu wilayah Malaysia kepada negara lain samada di daratan atau lautan.

"Perbuatan demikian adalah sesuatu yang bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan," katanya dalam kenyataanya itu.

Menurut beliau, artikel 2 Perlembagaan Persekutuan jelas menyatakan hanya dengan persetujuan Parlimen melalui rang undang-undang yang dibentang dan diluluskan oleh Parlimen sahaja sempadan negara boleh diubah.

Bertolak dari peristiwa penyerahan sempadan laut Malaysia kepada Brunei, beliau menuntut tindakan berikut ini dari Perdana Menteri Malaysia, YAB Datuk Seri Mohd Najib:

1) Mendedahkan kepada awam semua perhubungan antara Putrajaya dan Brunei, Sabah, Sarawak dan Petronas sehingga berlakunya penyerahan ini;

2) Pendedahan semua keputusan Kabinet mengenai perkara ini atau ;

3) Menubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja yang bebas dan telus untuk menyiasat isu ini.

"Peristiwa penyerahan sempadan seperti ini dak pernah berlaku dalam sejarah moden negara. Peristiwa penyerahan pulau dan wilayah hanya berlaku sewaktu zaman penjajahan dulu kala dan telah menjadi lipatan sejarah. Kenapa ia diulangi lagi seperti kita sudah berdaulat?" soal beliau.

Bagi beliau, tindakan mengeluarkan sempadan negara, kemudian mengeluarkannya tanpa mengikut tatacara berperlembagaan dan bersifat unilateral dari Kerajaan Pusat, akan mengakibatkan terlalu banyak implikasi kepada negara kita.

Satu darinya ialah integriti dan kedudukan Petronas sendiri sebagai badan multinasional yang terpaksa membatalkan kontraknya dengan pihak lain yang akan menunjukkan kontrak-kontrak dengan Petronas adalah tidak terjamin sekaligus akan melemahkan Petronas.

"Selepas satu tempoh yang memuaskan berlalu tanpa sebarang tindakan seperti yang saya cadangkan di atas, saya mencadangkan sebilangan rakyat Malaysia memfailkan saman awam warga negara Malaysia (citizen civil suit) ke atas Kerajaan Malaysia untuk mendapatkan pengisytiharan penyerahan ini adalah tidak sah dan bertentangan dengan kehendak Artikel 2 Perlembagaan Persekutuan seperti yang saya sebutkan," katanya.

Read more ...

Panel diminta siasat dengan penuh ketelusan, setaraf dengan suruhanjaya diraja

KUALA LUMPUR, 5 Mei: PAS mahu panel khas yang ditubuhkan untuk menyiasat insiden kematian remaja 15 tahun, Aminulrasyid Amzah akibat ditembak polis 26 April lepas menjalankan siasatan dengan penuh ketelusan, setaraf dengan suruhanjaya diraja.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Lo' Lo' Mohd Ghazali berkata, meskipun PAS mangalu-alukan penubuhan panel khas itu namun sedikit kecewa kerana permintaan untuk penubuhan suruhanjaya diraja tidak dipenuhi.

"Kita mengalu-alukan penubuhan panel tersebut walaupun yang kita mintak sebenarnya suruhanjaya diraja supaya siasatan lebih telus dapat dijalankan.

"Sebelum ini melihat kepada track record, suruhanjaya diraja ini lebih berjaya dalam mendedahkan apa juga kebenaran seperti kes mata lebam (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) dan juga beberapa kes lain. Kita mengharapkan ketelusan dalam panel khas ini," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Lo' Lo' yang juga ahli Parlimen Titiwangsa juga menegaskan, ketelusan dalam siasatan kes tersebut amat penting kerana insiden yang berlaku itu menggambarkan integriti dan kewibawaan pasukan polis dalam menjalankan tugas mereka.

"Ini bukan masalah kematian seorang manusia sahaja tetapi sekarang rakyat tertunggu-tunggu hasil siasatan yang sebenarnya. Bukan masalah satu keluarga bersedih kerana kematian seorang anak tetapi ini adalah gambaran kepada integriti dan kewibawaan pasukan polis itu sendiri dan juga kerisauan rakyat.

"Sepatutnya rakyat meletakkan harapan pada polis tetapi sekarang ini rakyat menjadi takut dan gerun dengan polis kerana orang yang tidak bersalah pun boleh menjadi mangsa kepada kecuaian polis.
"Kita bercakap kepada sebahagian anggota polis, bukan kita kata semua anggota polis. Kita juga tahu risiko yang terpaksa ditanggung polis ketika menjalankan tugas," tegasnya.

Panel khas itu dipengerusikan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop dan dianggotai bekas Ketua Polis Negara, Tun Mohammed Haniff Omar, tiga anggota Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), pensyarah dan penganalisis jenayah.

Tiga anggota Suhakam itu ialah Ketua Pegawai Eksekutif Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (Asli) Datuk Dr Michael Yeoh, Datuk Seri Muhammad Shafee (peguam) dan Datuk Dr Denison Jayasooria (aktivis).

Lain-lain anggota panel ialah pensyarah Universiti Teknologi Mara, Profesor Madya Datuk Abd Halim Sidek dan penganalisis jenayah, Kamal Affandi.

Panel khas itu memulakan tugaa mereka dengan melawat tempat kejadian malam semalam.
Mengulas mengenai keputusan Speaker Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Ujang semalam menolak usul bagi membincangkan perkara itu, Lo' Lo' mempersoalkan keputusan itu kerana katanya alasan yang diberikan Abu Zahar bahawa ianya tidak perlu disegerakan kerana masih dalam siasatan polis adalah tidak munasabah.

"Memang tak hairanlah apabila usul itu ditolak. Apabila sudah dibawa ke mahkamah, mereka kata tidak boleh dibincangkan sebab kes mahkamah. Dalam siasatan pun tidak boleh bincang juga.

“Kalau dalam siasatan sepatutnya boleh dibincangkan. Bila sudah dibawa ke mahkamah memanglah tidak boleh bincang. Jadi, bila masa kita boleh bincang isu yang begitu mengejutkan negara ini?" soalnya.

Kira-kira jam 2 pagi 26 April lepas, Aminulrasyid yang merupakan pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 9, mati selepas terkena tembakan anggota polis peronda di Jalan Makyong 11/2G, Seksyen 11.

Read more ...

Tetap dedah bukti dan kenyataan saksi

KUALA LUMPUR, 5 Mei: “Aminulrasyid adalah rakyat di Shah Alam, saya akan tetap mendedahkan segala bukti dan kenyataan saksi supaya dapat mengimbangi apa yang polis (serta) panel buat,” tegas Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad (gambar).

Justeru, baginya panel lapan anggota yang ditubuhkan bagi menyiasat kes Aminulrasyid Amzah, 15, yang mati ditembak polis adalah sandiwara Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mencantikkan siasatan polis.

Baginya, walaupun Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Abu Seman Yusop menjelaskan bahawa panel tersebut mempunyai kuasa untuk memanggil saksi tetapi masih lagi berfungsi sebagai pemantau, bukannya badan siasatan yang bebas.

“Panel ini tetap sebagai ‘badan pemantau’ di mana walau sesiapa pun anggotanya, kerangka badan ini sekadar memantau siasatan yang dibuat oleh polis sendiri ke atas anggotanya.

“Akhirnya, panel terbabit hanya untuk mencantikkan laporan yang disiasat dalaman polis sendiri, sedangkan kematian Aminulrasyid ini bukan melibatkan polis sahaja (malah) orang awam,” jelas beliau ketika dihubungi Harakahdaily pagi tadi.

Keberadaan panel khas tersebut, menurut Khalid, akhirnya masih gagal mengakses gambaran menyeluruh berkaitan kes pembunuhan juvana terbabit kerana panel tersebut bergantung kepada dapatan serta siasatan polis.

“Dia (panel khas) tidak boleh rentas pada data asal atau saksi-saksi pelbagai yang memberi gambaran menyeluruh tentang kes bunuh tersebut kerana pemantauan yang dibuat hanya pada proses siasatan polis sahaja,” jelas beliau.

Disebabkan itu, beliau mempersoalkan kuasa autonomi panel lapan anggota tersebut sama ada boleh merentasi siasatan serta bidang kuasa yang sedia ada pada polis atau sebaliknya.

Khalid berkata, KDN sepatutnya menerima cadangan umum sebelum ini, iaitu menubuhkan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) atau panel khas tersebut mesti dilantik di bawah Parlimen Malaysia sendiri.

Malah, beliau turut mempertikai tindakan Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar supaya tidak menghalang inisiatifnya mendapatkan sokongan sosial serta pembelaan bagi keluarga mangsa.

“Dia tak perlu menghalang keluarga mangsa, menuntut kebenaran untuk Aminulrasyid menggunakan media kerana dia tak ada hak untuk menghalang hak keluarga terbabit.

“Khalid berhak buat siasatan ke atas anggotanya, jangan sekat hak orang lain untuk dapatkan keadilan sosial di Malaysia,” tegas beliau.

Melihat pada kaedah polis menyelesaikan kes pembunuhan juvana terbabit, beliau berkata, tidak ada banyak pilihan kecuali terus bertemu media dan masyarakat untuk mendedahkan bukti-bukti dan kesaksian saksi-saksi utama supaya dapat mengimbangi laporan siasatan yang dibuat oleh polis serta dipantau oleh panel khas terbabit.

Semalam, Abu Seman selaku Ketua Panel Khas mengumumkan Tun Haniff Omar (bekas Ketua Polis Negara), Datuk Denison Jayasooria (bekas Pesuruhjaya Suhakam), Kamal Affendi Hashim (penganalisis jenayah), Datuk Muhammad Shafee Abdullah (peguam terkemuka), Datuk Dr Michael Yeoh (Ketua Pegawai Eksekutif Asli) dan Profesor Abdul Halim Sidek (Naib Canselor UiTM).

Manakala, Datuk Ahmad Fuad Aziz (Ketua Setiausaha KDN) turut dilantik sebagai pembantu Abu Seman.

Panel lapan anggota semalam turut dilaporkan melawat tempat kejadian di selekoh masuk Jalan Makyong, Seksyen 11/2G Shah Alam, iaitu berhampiran rumah arwah.

Read more ...