Wednesday, July 6, 2011

Hishamuddin berani jadi penderhaka kerana UMNO


KUALA LUMPUR 7 JULAI: Keenganan Putrajaya mengiktiraf perhimpunan Bersih 2.0 pada Sabtu ini, jelas menggambarkan bahawa kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) tidak mempedulikan titah Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin meskipun ia mendapat perkenan Seri Paduka.

Walhal kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak itu secara konsisten menasihati rakyat agar mentaati Rukun Negara yang menyebut "Kesetiaan Kepada Raja dan Negara".

Kata Najib, anak-anak lincah juga tidak diajar menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong, negara dan kerajaan, sebaliknya, mereka dididik dengan nilai kerohanian yang tinggi untuk membentuk keperibadian mulia.

Justeru Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menyifatkan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai seorang rakyat yang derhaka.

"Berdasarkan kenyataannya terbaru Hishammuddin hari ini (semalam), ia jelas menunjukkan bahawa beliau telah menderhaka kepada Tuanku memandangkan semangat yang ditunjukkan dan dipimpin berdasarkan sistem raja berpelembagaan dalam negara kita seharusnya disambut semua pihak," katanya.

Menurut Azmin tindakan Seri Paduka melaksanakan pertemuan dengan penganjur Bersih merupakan inisiatif yang julung kali dilakukan di negara ini.

Katanya lagi, Seri Paduka bukan sekadar memperkenan pertemuan bersama gabungan itu malah mengambil berat terhadap lapan tuntutan Bersih selain bersetuju supaya kerajaan berlaku adil terhadap suara rakyat jelata.

Malah katanya, tiada sebarang alasan bagi Hishammuddin berdegil untuk mengiktiraf program tersebut memandangkan Tuanku Mizan telah menyarankan agar ianya diadakan di stadium bagi menjaga keharmonian negara.

"Persoalannya mengapa pihak polis dan Hishammuddin masih berkeras. Ini menunjukkan bahawa mereka langsung tidak menyambut titah Tuanku dan menderhaka terhadap saranan yang dibuat oleh Tuanku," ujar beliau lagi.

Pengerusi Bersih 2.0, Datuk S. Ambiga dalam kenyataan media lewat malam semalam berpendirian untuk tetap menjadikan Stadium Merdeka sebagai lokasi berkumpul pada 9 Julai nanti walaupun tidak mendapat kebenaran.

Perdana Menteri Najib dalam masa yang sama dilihat tidak konsisten apabila menyatakan pertubuhan Bersih 2.0 harus berdaftar sebelum dibenarkan berhimpun di stadium walhal cadangan itu datang dari beliau sendiri.

Lebih buruk lagi, Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar turut membekukan kesemua permit sementara bas ekspres untuk masuk ke ibu negara bermula hari ini.

Azmin yang ditemui selepas menghadiri mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat semalam berharap rakyat seluruh negara untuk turut memberi sokongan kepada program Bersih 2.0 yang akan berlangsung dua hari lagi.

"Saya tidak nampak kenapa rakyat perlu takut untuk bangun menuntut suatu perkara yang penting bagi menjamin demokrasi yang lebih subur dalam negara," katanya.

Read more ...

6 aktivis PSM sebenarnya ditahan ISASHAH ALAM 7 JULAI : Parti Sosialis Malaysia (PSM) menganggap penahanan enam aktivisnya sebelum ini kerana didakwa mengancam keselamatan negara itu ditahan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan bukannya di bawah Ordinan Darurat.

Setiausaha Agungnya, S Arutchelvan berkata, ini kerana berdasarkan prosedur dan layanan berbeza terhadap keenam-enam tahanan terbabit.

"Tahanan EO tidak akan ditempatkan di PRC atau Bukit Aman, sebaliknya mereka akan ditempatkan di IPD sahaja, manakala siasatan terhadap tahanan ISA akan dibuat oleh cawangan khas dan EO dibuat oleh cawangan jenayah,"katanya.

"Perkara ini jelas menunjukkan mereka ditahan di bawah ISA dan polis mengatakan mereka ditahan dibawah EO hanya untuk mengelirukan rakyat." ujarnya.

"Tahanan ISA mata mereka akan ditutup," katanya kepada Tvselangor.
Polis sebelum ini mengesahkan bahawa mereka ditahan mengikut seksyen 3(1) Ordinan Darurat selepas tuduhan awal keenam-enam mereka bersama 24 lagi aktivis PSM disiasat kerana menghasut orang ramai bagi melancarkan peperangan ke atas Yang di-Pertuan Agong digugurkan.
Antara enam aktivis PSM yang ditahan itu adalah ahli parlimen Sungai Siput Michael Jeyakumar, timbalan pengerusinya M Saraswathy, ahli jawatankuasa pusat Choo Chon Kai, M Sukumaran, setiausaha cawangan Sungai Siput A Letchumanan, dan ketua pemuda Sarat Babu.

Ordinan Darurat hampir sama dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA) kedua-duanya membolehkan polis menahan suspek sehingga 60 hari tanpa didakwa.

Keenam-enam mereka adalah sebahagian daripada 30 orang yang ditangkap di plaza tol Sungai Dua pada 25 Julai lalu ketika menaiki bas menuju ke Pulau Pinang bagi menyertai siri kempen "Udah La Tu Bersaralah".

Kempen dilancarkan pada 24 Jun, menjelang perhimpunan BERSIH 2.0 bagi menuntut pembaharuan sistem pilihan raya.

Polis mendakwa berdasarkan beberapa barangan yang dirampas daripada aktivis berkenaan menunjukkan mereka mempunyai kaitan dengan fahaman parti Komunis Malaya (PKM).

Mereka disiasat di bawah Seksyen 122 Kanun Keseksaan atas tuduhan melancarkan peperangan ke atas Yang di-Pertuan Agong.

Pada Khamis, 30 Jun lalu, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang memutuskan keenam-enam mereka dikenakan tahanan reman sehingga hari ini.

Read more ...

PR perintah Selangor catat lebihan dana RM200 Juta, BN perintah tiap-tiap tahun kurang dana

SHAH ALAM 6 JULAI : Selangor mencatatkan pengumpulan dana melebihi RM200 juta hasil daripada kutipan cukai selain amalan penjimatan kerajaan negeri dalam semua sektor pentadbirannya.

Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, laporan kewangan Selangor mencatatkan perolehan kerajaan negeri meningkat lebih 20 peratus iaitu daripada RM1.59 billion pada Disember 2010 kepada RM1.77 billion pada Jun 2011.

Khalid menambah, kerajaan negeri terpaksa berjimat cermat dalam pengurusan kewangan berikutan dana yang diberikan kerajaan persekutuan tidak mencukupi meskipun Selangor antara negeri yang paling banyak menyumbang cukai pendapatan kepada kerajaan persetujuan.

Justeru dana yang dikumpul itu akan dimanfaatkan untuk membiayai program pembaikan pemulihan sistem prasarana Selangor.

Beliau menjelaskan kaedah yang diaplikasikan dalam menjana lebihan kewangan adalah melalui dana sedia ada pada 2010 iaitu, lebih RM1 billion dilaburkan dalam bentuk wang tunai wang cair dalam sistem perbankanan, manakala RM600 juta pula dilaburkan dalam pemilikan saham.

"Memandangkan beberapa usaha kerajaan negeri untuk menentukan prasarana negeri Selangor ini mantap dan kita juga dapati terdapat kekurangan peruntukan dari kerajaan persekutuan dalam bentuk pembetulan dan pembaikan jalan-jalan raya dan sistem perparitan.

Kerajaan negeri akan melihat semula bagaimana sebahagian kecil daripada rezab tersebut boleh digunakan dalam program pembaikan pemulihan sistem prasarana negeri Selangor," katanya.

Dalam perkembangan lain, Khalid turut mengumumkan jumlah kertas kerja yang dimajukan ahli Pengerusi Jawatankuasa Tetap (Exco) Selangor sepanjang penggal 2010 dan 2011.

Jumlah kertas kerja yang dibentangkan adalah sebanyak 939 kertas dengan lebih 589 daripadanya diluluskan dan 112 ditolak.

Katanya, kebanyakan kertas kerja yang dibentangkan barisan Exco adalah tertumpu kepada kelulusan pembangunan tanah di selangor.

"Jadi kita telah berbincang melebihi 900 kertas Exco untuk kita membuat keputusan dan kebanyakan daripada perkara yang kita bincangkan ialah tertumpu kepada kelulusan mengenai pembangunan tanah.

Khalid berkata demikian selepas mempengerusikan Mesyuarat Tertinggi Exco Selangor (MTES) di pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) petang tadi.

Read more ...

Beku permit bas bukti UMNO/BN semakin takut gelombang rakyatKUALA LUMPUR, 7 Julai — Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) membekukan permit bas sementara untuk perjalanan ke Kuala Lumpur hujung minggu ini, dipercayai bagi mengekang penyertaan orang ramai dalam perhimpunan Bersih 2.0.

Pengerusi SPAD Datuk Seri Abdul Hamid Albar mengesahkan bahawa permit bas untuk perjalanan dari mana-mana lokasi ke Kuala Lumpur hujung minggu ini dibekukan mulai esok.

“Kami tidak mahu menambah kepada kesesakkan di ibu negara dan mengambil langkah pencegahan,” kata beliau kepada Malaysian Insider.

Tindakan SPAD itu dilihat selaras dengan arahan Kabinet untuk mengekang perhimpunan Bersih pada Sabtu ini.

Syed Hamid berkata tidak ada keperluan mengeluarkan permit bas sementara untuk ke Kuala Lumpur kerana ia bukan sempena cuti sekolah atau pun cuti perayaan. Beliau berkata jadual pengangkutan di Lembah Kelang bagaimanapun dikekalkan seperti biasa.

Perhimpunan aman Bersih 2.0 itu yang didokong oleh 62 pertubuhan bukan kerajaan bertujuan menuntut pilihanraya adil dan telus.

Penganjur mensasarkan kira-kira 300,000 orang menghadiri perarakan untuk menyampaikan memorandum kepada Istana Negara bagi mendesak pembaharuan Suruhanjaya Pilihanraya yang di bawah bidang kuasa Yang DiPertuan Agong.

Bagaimanapun kerajaan mengharamkan gabungan NGO itu, malah menyifatkan perhimpunan itu sebagai alat pembangkang untuk menggulingkan pemerintah.

Polis menahan kira-kira 200 orang, termasuk enam di bawah Ordinan Darurat kerana menyokong Bersih 2.0. Kebanyakkan mereka ditahan dibawah Akta Polis dan Akta Pertubuhan semata-mata kerana memakai baju dengan logo Bersih.

Tindakan polis itu dikecam oleh pelbagai pihak termasuk aktivis dan anak mantan Perdana Menteri Marina Mahathir dan kalangan pemimpin parti komponen Barisan Nasional sendiri.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mendesak perarakan itu diadakan di sebuah stadium namun kurang 24 jam selepas membuat tawaran itu, beliau berdolak dalih.

Malam tadi Najib menegaskan Bersih adalah pertubuhan haram dan justeru itu, tidak boleh memohon permit untuk menganjurkan perhimpunan berkenaan.

Najib berkata mana-mana pihak yang membuat permohonan untuk perhimpunan sedemikian harus berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

Kenyataan itu mengejutkan lebih-lebih lagi setelah Najib sendiri menyatakan kesediaannya untuk berjumpa dengan penganjur Bersih bagi membincangkan tawarannya.

Penganjur Bersih menegaskan pihaknya tidak boleh memerlukan sebarang pendaftaran kerana ia hanya merangkumi kerjasama antara 62 NGO untuk menuntut pilihanraya adil dan telus.

Pengumuman terbaru Perdana Menteri membayangkan kerajaan tidak mahu meluluskan perhimpunan Bersih sungguhpun penganjur membatalkan rancangan awal untuk berarak ke Istana Negara.

Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Tun Hussein mendakwa bahawa hakikat Yang DiPertuan Agong berjumpa rombongan Bersih kelmarin tidak menjadikan gabungan itu sah dari segi undang-undang.

Kenyataan Hishamuddin yang juga Naib Presiden Umno itu dibidas oleh Pakatan Rakyat sebagai tidak menghormati institusi Istana Negara.

Read more ...

Bersih 2.0 Tetap akan diadakan di Stadium Merdeka, Sabtu ini


Berikut adalah kenyataan penuh bersabit penggunaan Stadium Merdeka bagi perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini.
BERSIH 2.0 kecewa dengan cara Perdana Menteri dan ahli-ahli kabinet beliau berdolak dalik mengenai tawaran untuk menyediakan stadium bagi perhimpunan aman kami.

Sebagai ahli masyarakat madani, kami setia berpegang kepada prinsip integriti dan kami dengan sepenuh hati akan menuruti titah dan nasihat Tuanku DYMM SPB YDP Agong untuk berhimpun di stadium untuk menuntut pilihanraya yang bersih dan adil.

Kami memilih Stadium Merdeka sebagai tempat yang terbaik untuk acara ini kerana ianya simbolik dan terletak di lokasi yang munasabah. Kami tidak akan sekali-kali akan berubah niat dan tetap akan membuat himpunan yang aman di sana.

Jikalau Perdana Menteri seorang yang boleh dipegang katanya, beliau akan membuat tindakan yang sewajarnya agar acara ini dapat dilaksanakan secara aman di Stadium Merdeka.

Sama ada kerajaan berpegang kepada prinsip-prinsip mereka atau tidak, kami sebagai rakyat Malaysia akan berpegang kuat kepada prinsip-prinsip kami. Semangat kami untuk menggunakan hak perlembagaan kami untuk berkumpul secara aman dengan tujuan yang adil dan berpatutan tidak akan berbelah bagi.

Kenyataan-kenyataan akhir yang dibuat oleh Timbalan Ketua Polis Negara menunjukkan bahawa pihak polis akan mengambil tindakan terhadap kami sekiranya kami berbuat apa-apa selain daripada duduk di rumah masing-masing.

Kami sebagai rakyat Malaysia yang cintakan tanah air mahukan hak kami untuk memilih pemimpin kami dengan cara yang demokratik. Kami tidak akan ditakut-takutkan dengan penyalahgunaan kuasa yang tidak bermoral dan tidak adil. Tanggungjawab pertama kami adalah untuk masa depan kami dan anak-anak kami. Kami sudah memasang tekad agar mereka tidak mewarisi negara yang diperintah berdasarkan ketakutan dan tidak berpandukan prinsip-prinsip keadilan.

Kami rakyat Malaysia akan tetap berkumpul secara aman untuk menuntut pilihan raya bersih dan adil di Stadium Merdeka pada 9 Julai, 2 petang. Kami akan datang untuk berkumpul beramai-ramai, dan bersama-sama kita membina Malaysia.

Kenyataan daripada, Ahli Jawatankuasa Induk Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0)
Jawatankuasa Induk BERSIH 2.0 terdiri daripada: Dato’ Ambiga Sreenevasan (Pengerusi), Andrew Khoo, Arul Prakkash, Arumugam K., Dr Farouk Musa, Haris Ibrahim, Liau Kok Fah, Maria Chin Abdullah, Richard Y W Yeoh, Dr Subramaniam Pillay, Dato’ Dr Toh Kin Woon, Dr Wong Chin Huat, Dato’ Yeo Yang Poh dan Zaid Kamaruddin.

Read more ...

Baiki stadium runtuh sebelum berjanji bina stadium baru

http://i31.photobucket.com/albums/c368/paspb/bob.jpg?t=1257824210PARIT BUNTAR, 7 Julai : Rakyat negeri Kelantan telah ditawarkan sebuah stadium baru yang lengkap dan canggih sekiranya Kelantan jatuh ke tangan Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum (PRU) tidak lama lagi.

Menurut Timbalan Ketua Pemuda PAS Parit Buntar, Hairul Nizam Ishak, (gambar) ini merupakan gula-gula pilihanraya baru yang Perdana Menteri tawarkan untuk menarik simpati pengundi.


"Saya yakin dan percaya, gula-gula stadium baru ini adalah untuk menarik sokongan pengundi muda kepada UMNO.

" Tapi harus diingat, stadium yang runtuh di Terengganu pun hingga kini belum dipulihkan dan Stadium Darulmakmur di Pahang juga dimaklumkan sudah uzur dan tiada peruntukan dikeluarkan oleh Perdana Menteri"katanya

Beliau berkata, adalah lebih baik andai PM menyerahkan royalti minyak kepada negeri Kelantan daripada janji-janji pilihanraya dengan membina stadium baru..


"Baikilah dulu stadium yang rosak, naikkan taraf stadium yang banyak dalam negara ini.

" Saya pasti bukan rakyat Kelantan sahaja mahukan stadium yang cantik dan diselenggara tetapi rakyat seluruh negara amat memerlukannya."katanya

Hairul Nizam yakin rakyat Kelantan cerdik dan tidak akan mudah termakan dengan janji Najib yang kini dalam usaha mendapat sokongan bagi menghadapi pilihanraya. Malah Najib sendiri telah diisytihar peminat nombor satu Red Warriors dan memberikan sokongan dana RM 2 juta kepada Persatuan Bolasepak Negeri Kelantan (KAFA).


"Saya fikir seluruh persatuan bolasepak negeri perlu diagih-agihkan dana pembangunan bolasepak. Jangan sebab nak meraih sokongan politik, hanya negeri tertentu sahaja diberi bantuan dana kewangan.

" Bagaimana dengan negeri lain? Takkan mereka akan dipinggirkan dari arus pembangunan bolasepak."katanya

Justeru beliau menyeru supaya Perdana Menteri tidak menggunakan dana awam ini untuk kepentingan survival politik UMNO yang semakin susut sokongannya.

" Budaya merasuah pengundi dengan janji-janji awangan ini juga sudah mula menular akhir-akhir ini. Saya berharap rakyat Kelantan terus memberikan sokongan kepada pimpinan PAS untuk menerajui negeri.


"Saya fikir stadium baru untuk rakyat Kelantan boleh dibina sekiranya royalti minyak diserahkan kepada kerajaan negeri yang ada sekarang" katanya lagi.

Read more ...

BERSIH 2.0 : UMNO retak bila Kem Najib dan Kem Muhyiddin bercanggah pandangan

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMlWKWNK6rwlPTZM67LJjYrDsYvxoKavkkql_SqkVtWttv_CAchOsnrr2FqVQ2IO5V7zRxszpzc8dpGQQesJ9nmS_wSmiOdy6aSWKjnpU5kQg6-nVrSZXtwfVERQhEgbBvshkQrEVdFms/s1600/ibumi.jpgKUALA LUMPUR, 7 Julai: Keretakan dalaman Umno jelas dapat dilihat dengan percanggahan pandangan antara pemimpin mereka dalam menangani himpunan Bersih 2.0.

AJK PAS Pusat, Dr. Dzulkefly Ahmad berkata, pertentangan tersebut antara kem Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang mengharamkan Bersih dengan kem Presidennya, Datuk Seri Najib Razak.

Hishammuddin yang turut disokong Timbalan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kumpulan ultra Melayu dalam Umno ujarnya, lantang menolak himpunan Bersih walau dengan apa alasan.

“Ini agak pelik sebab Hisham lazim berada dalam kem Najib seperti juga Khairy dan Nazri Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu,” katanya kepada Harakahdaily.

Muhyiddin, ujarnya, masih tetap mengintai-mengintai peluang untuk mencuri sokongan tegar Umno itu dari bossnya. Kelompok ini didakwa mendapat sokongan mantan PM, Tun Mahathir dan warlords Umno yang masih punya 'taring' atau clouts.

Kini kelompok ini dilihat langsung tidak mempedulikan pandangan Yang di-Pertuan Agong yang telah membenarkan himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini di buat di stadium.

Berbeza dengan Najib yang didakwa turut mendapat sokongan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin dilihat lebih "terbuka" menangani Bersih 2.0.

"Hishammuddin mahu buktikan dia punya kuasa dan mahu kawal rakyat seperti zaman kuno dalam Politik Lama. Pelaku-pelaku atau politikus ini ditanggapi sebagai ‘dinasour’ yang mengecewakan pelbagai pihak sivil dan awam.

"Najib pula mahu tampilkan dia perdana menteri yang fahami rakyat yang telah mengalami "pencerahan politik," kata Dzulkefly yang juga ahli parlimen Kuala Selangor. Najib juga mahu meyakinkan bahawa dia serius apabila mengemukakan retoriknya ‘zaman kerajaan tahu semula telah berlalu’, tetapi nyata tidak disenangi ‘kelompok penguasa kedua dalam Umno," hujah Dzulkefly lagi.

Keterbukaan Najib itu bagaimanapun menurutnya terus "tersepit" dengan janji beliau tentang anjuran "kesederhanan Islam" kepada pimpinan kuasa tunggal dunia sedikit waktu dahulu. Segala retoriknya tampak bertentangan dengan falsafah dan doktrin supramacist sempit Umno yang berpaksikan ‘Ketuanan Umnoputera’ ujar beliau lagi.

Biarpun terpaksa bercanggah dengan kem Hishamudin dan kumpulan ultra Melayu dalam Umno, Najib katanya, terpaksa mengambil resiko itu sebab tidak mahu di tanggapi umum sebagai lemah dan ‘takut’ kepada kelompok ‘Muhyuddin-Hishammuddin’.

"Kemungkinan juga beliau ditekan oleh pihak barat supaya menunjukkan moderate yang dicanangnya. Pertentangan dengan kumpulan Melayu tegar dalam Umno kata Dzulkefly, bukan baru bagi Najib," ujarnya.

Dari sudut ekonomi, Najib sebelum ini juga dakwanya pernah cuba membawa perubahan dalam Model Ekonomi Baru (MEB), tetapi ditentang kumpulan itu. MEB sekarang tenggelam dalam pengisytiharaan pelbagai projrk-projek mega di bawah akronim lain seperti NKRA, NKEA, GTP, ETP, EPP dan lain-lain.

"Dan kemuncak pertentangan itu dizahirkan dalam menangani Bersih di mana Hishamuddin mengharamkan Bersih biarpun bertentangan dengan Agong, sementara Najib memahami kehendak baginda lantas memberi laluan kepada perhimpunan aman itu," katanya.

Apapun jelasnya, ia membuktikan keretakan umno semakin serius dan menonjol sekali, serentak mengisyaratkan persaingan kuasa yg semakin sengit. Tampak dalam kemelut Bersih2.0 ini Najib akan sekali lagi kecundang dan berbolak-balik atau ‘flip-flop’.

“Setiap langkah Najib, beliau dipaksa berundur dua langkah kebelakang. Umno di persimpangan ini sememang berdepan dengan "generational conflict" atau konflik generasi yang getir” mengikut pengamatan Pengerusi Jabatan Penyelidikan PAS yang baru dilantik semula itu.

“Lebih parah bagi Najib, konflik generasi ini tidak mudah dirungkaikan dengan garis usia semata-mata. Ianya dirumitkan lagi dengan pelbagai dnamika dalaman Umno.

“Namun faktor ‘kepentingan survival politik’ dan sekaligus perebutan kuasa dan peluang bagi membolot kekayaan, mendominasi konflik ini," tegas beliau lagi.

Read more ...

MARI BACA !!! Perangai busuk perut UMNO, tak sedaq ke diri

Kerajaan Negeri Kedah akan mengadakan Program Mesra Rakyat Peringkat Daerah Kubang Pasu, yang akan diadakan di Pekan Kodiang pada 26 Oktober 2011. Program yang akan dirasmikan oleh YAB Menteri Besar itu adalah program kerajaan negeri, bukan program politik.

Tapak yang dicadangkan untuk diadakan Program Mesra Rakyat itu ialah di tapak milik Majlis Daerah Kubang Pasu (MDKP). Di situ ada sebuah dewan yang dibina oleh MDKP dengan mengguna peruntukan Pusat, dibina pun atas tanah milik MDKP. Belum sempat JKR serah dewan atau bangunan itu kepada MDKP pada 2008, kerajaan bertukar tangan. Tiba-tiba UMNO yang tiada kena mengena terhadap pemilikan bangunan itu ‘merampas’nya dari JKR, depa pulak yang pegang kunci.


Kerajaan negeri bercadang nak guna dewan itu sebagai sebahagian dari acara Program Mesra Rakyat, buat permohonan dengan baik untuk menyewa dari pemegang kuncinya iaitu UMNO Kodiang. Bila sampai cerita ni dekat Ketua UMNO bahagian Jerlun, Dato’ Abu Hasan Sarif dengan angkuhnya permohonan itu dicantas! Apa jadi pun sekali-kali jangan bagi dekat kerajaan negeri buat program... tegas Pak Abu.


Nak habag bagi dekat seluruh rakyat jelata negeri Kedah.. itulah UMNO. Dalam keadaan jadi pembangkang, tak dak kuasa pun angkuh bukan main. Mai kita tengok sikap kerajaan PAS negeri Kedah dalam isu penggunaan reta meredak milik kerajaan negeri kepada pihak pembangkang iaitu UMNO/BN di Kedah ni:

1. Dato’ Ahmad Bashah guna premis pejabat penghulu mukim Mergong (milik kerajaan negeri) sebagai Pusat Khidmat DUN Bakar Bata dan Pejabat UMNO Bahagian Alor Setar.. sampai laa ni pun kerajaan negeri tak pernah halau.

2. UMNO Kuala Kedah buat mesyuarat agong kat dewan MBAS, pihak MBAS bagi kebenaran. Begitu juga beberapa UMNO bahagian yang lain, guna premis kerajaan negeri buat mesyuarat agong... kerajaan negeri tak pernah halang.

3. Perdana Menteri, DS Najib turun Kedah buat program kat perumahan awam Mergong, padang awam Guar Chempedak, Mini Stadium Pendang dan Dewan wawasan Jitra – semua milik kerajaan negeri dan di semua tempat kerajaan negeri beri kebenaran.

4. UMNO Kedah buat Rumah Terbuka Aidil Fitri besar-besaran di Stadium Suka Menanti, Dato’ bashah sendiri telefon MB minta kebenaran, MB kata tak dak masalah.. buatlah!

5. BN Kedah buat majlis Penerangan Perdana kat Dewan Wawasan Jitra, hentam PAS Pakatan Rakyat.. tak dak masalah ni negara demokrasi, buatlah kerajaan negeri tak pernah halang.

Tapi bila kerajaan negeri nak buat program kerajaan (bukan program politik) atas kehadiran MB, UMNO dah jadi sawan.. halang habis-habisan. Itu pun nak kira dewan tu bukan milik UMNO, depa cuma pegang kunci.. tapi angkuh lebih dari depa tu pegang kunci dunia. Depa tak sedaq kaa.. dewan yang dibina dari peruntukan Pusat tu adalah dibina dari duit cukai yang dikutip dari rakyat Kedah, termasuk orang PAS jugak. Baru pegang kunci dewan bukan main angkuh, sombong dan takabur lagi..

Macam nilah, nak bagi senang urusan rakyat lepas ni kita bagi sama pemerintahan Pusat dan Negeri... kat Pusat kita bagi PR merintah, kat negeri pulak kita jangan bagi dekat BN.. baru sama.

Depa tak bagi guna dewan tu, Program Mesra rakyat tetap akan diadakan di Pekan Kodiang. Bumi Allah taala ni luas, banyak lagi tempat boleh buat. Hangpa rantailaa dewan tu, boh pedai ayam banyak2, kawai dengan parang... tapi ingat setakat PRU ke 13 saja noooo.

Kedah La

Read more ...

MEMALUKAN : Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) kecam kerajaan Malaysia yang zalim terhadap BERSIH 2.0


Segala gerak kerja oleh Pasukan Polis Malaysia nampaknya telah mendapat kejian dan teguran dari Pertubuhan Hak Asasi Manusia PBB.. satu kejayaan.. Malaysia Boleh tahniah....UN High Commissioner for Human Rights – Press Briefing

OHCHR PRESS BRIEFING NOTE – Malaysia

Spokesperson for the UN High Commissioner for Human Rights: Rupert Colville
Location: Geneva 5 July 2011

Malaysia

OHCHR has recently been receiving reports of a crackdown by the Malaysian authorities, including harassment, intimidation, arrests and threats, targeting members of the Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) in the lead-up to a peaceful demonstration scheduled for this coming Saturday, 9 July. According to reliable sources, at least 150 people have been summoned, arrested or charged, including a number of opposition Members of Parliament.

The authorities have also reportedly arrested activists simply for possessing Bersih’s distinctive yellow T-shirts and campaign pamphlets. We are very concerned about the various measures that are being taken by the authorities to restrict freedom of expression in Malaysia, including preventive detention, and the Government’s decision to reportedly declare Bersih an unlawful organization.

We call on the authorities to release all those being detained for peacefully exercising their freedom of expression. We also urge the Government to take steps to repeal preventive laws, including the Emergency (Public Order and Prevention of Crime) Ordinance of 1969, as already called for by the Working Group on Arbitrary Detention.

For more information or interviews, please contact spokesperson Rupert Colville (+41 22 917 9767 or rcolville@ohchr.org ) or press officers: Ravina Shamdasani (+ 41 22 917 9310 or rshamdasani@ohchr.org ) or Xabier Celaya (+ 41 22 917 9383 orxcelaya@ohchr.org )aku sekolah melayu (malay medium) tak berapa nak faham... jadi aku tolong translate ke bahasa Melayu, demi nak memperkasa bahasa melayu...
manjungmari

NOTA TAKLIMAT AKHBAR OHCHR – Malaysia

Jurucakap untuk Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak-hak Manusia: Rupert Colville
Lokasi: Geneva 5 Julai 2011

Malaysia

OHCHR baru-baru telah ini menerima laporan-laporan satu tindakan keras oleh pihak berkuasa Malaysia, termasuk gangguan, ugutan, penangkapan dan ancaman- ancaman, mensasarkan ahli-ahli Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) dalam menuju satu demonstrasi aman dijadual untuk sebegini kedatangan pada Sabtu, 9 Julai. Menurut sumber-sumber yang boleh dipercayai, sekurang-kurangnya 150 orang telah disaman, ditahan atau mendakwa, termasuk sejumlah ahli-ahli Parlimen pembangkang .

Pihak berkuasa turut dilaporkan menahan aktivis-aktivis hanya untuk ada Kemeja-T kuning tersendiri dan risalah kempen Bersih. Kami sangat bimbang tentang pelbagai langkah-langkah yang diambil oleh pihak berkuasa menyekat kebebasan bersuara di Malaysia, termasuk tahanan pencegahan , dan keputusan Kerajaan dilaporkan mengisytiharkan Bersih satu organisasi menyalahi undang-undang.

Kami meminta pihak berkuasa mengeluarkan semua mereka yang iditahan kerana menjadikan secara aman bersenam kebebasan bersuara mereka. Kami juga menggesa Kerajaan bagi mengambil langkah-langkah untuk memansuhkan undang-undang pencegahan, termasuk Emergency (Ketenteraman Awam dan Pencegahan Jenayah) Ordinance 1969, sebagai telah meminta oleh Working Group pada Arbitrary Detention.

Untuk lebih banyak maklumat atau temu duga, sila hubungi jurucakapRupert Colville (+41 22 917 9767 atau rcolville@ohchr.org ) atau pegawai-pegawai akhbar: Ravina Shamdasani (+ 41 22 917 9310 atau rshamdasani@ohchr.org ) atau Xabier Celaya (+ 41 22 917 9383 atau xcelaya@ohchr.org )

Sumber: bersih.

Read more ...

BERSIH 2.0 : Jika lembu dipegang pada talinya, janji Najib dipegang oleh Ro$mahnya

BERSIH 2.0 : Jika lembu dipegang pada talinya...tapi janji Najib pula...????

Apabila rasional BERSIH 2.0 bertembung dengan ketidakikhlasan BN...

Kepercayaan adalah asas yang mendasari sesebuah masyarakat. Apabila manusia tidak berpegang kepada janjinya, maka lembu mempunyai alasan untuk membebaskan diri dari talinya.

Kata kunci pada detik saat yang kurang daripada 70 jam menjelang perhimpunan BERSIH 2.0 ini adalah "Rasional". Malangnya, inilah yang amat kurang dalam kerajaan Barisan Nasional setakat ini. Lebih malang lagi, sikap "rasional" BERSIH 2.0 seolah-olah tidak hargai, malah tidak dibalas dengan reaksi yang sewajarnya.

Realiti yang terpampang di depan mata adalah, tiada pihak yang akan "menang bersih" dalam senario sedemikian. Pimpinan BERSIH 2.0 telah berganjak langkah setelah mengadap Yang di-Pertuan Agong, dengan mengumumkan kesediaan mereka untuk mengadakan perhimpunan dalam stadium. Sebagai pemimpin BERSIH 2.0, Ambiga Sreenevasan (gambar kanan) semestinya akan berdepan dengan tekanan dan pandangan yang berbeza dalam gerakannya, berikutan pendirian tersebut.

Kenyataan KDN keruhkan keadaan

Namun demikian, keikhlasan dan kesediaan BERSIH 2.0 untuk berkompromi tidak dibalas dengan reaksi yang setimpal. Jikapun tahanan yang dikaitkan dengan gerakan BERSIH 2.0 tidak dibebaskan, polis sekurang-kurangnya harus menghentikan tangkapan baru. Jikapun polis gagal menghentikan "pendedahan" yang masih diragui kesahihannya, iaitu penemuan senjata di sekitar Lembah Klang yang terus dikaitkan dengan perhimpunan BERSIH 2.0, polis sekurang-kurangnya harus menghentikan tangkapan terhadap mereka yang memakai baju T BERSIH 2.0 - penangkapan yang langsung tidak masuk akal.

Permintaan di atas adalah paling "minima", untuk menunjukkan keikhlasan pihak berkuasa terhadap gerakan BERSIH 2.0. Namun demikian, bukan sahaja permintaan minima tersebut tidak dipenuhi, malah polis terus menyulitkan keadaan dengan mengadakan sekatan jalan di sekitar Lembah Klang pada hari ini; disusuli dengan kenyataan dari Menteri Dalam Negeri, BERSIH tetap haram - yang jelas hanya untuk mengeruhkan keadaan.

Kayu ukur yang mana?

Kembali kepada soal pokok, kepercayaan adalah asas yang mendasari sesebuah masyarakat. Dalam konteks ini, kerajaan UMNO-BN sejak awal jelas berpendirian untuk mengiktiraf kedudukan institusi raja. Maka, kayu ukur ini harus ditegakkan dan dijadikan paksi ketika pendirian dan keputusan dilakukan.

Apabila YDPA bersetuju untuk mengaturkan pertemuan bersama perwakilan BERSIH 2.0, dan apabila Baginda bertitah menyeru untuk menyelesaikan masalah secara "rundingan", kerajaan BN-UMNO perlu akur dengan Titah Khas itu. Kerajaan UMNO-BN tidak boleh menuduh BERSIH sebagai penderhaka jikalau mengingkari titah Tuanku, tapi pada masa yang sama, kerajaan dan polis terus dengan pendekatan di luar "rundingan".

Dengan kata lain, apabila YDPA mengiktiraf kedudukan BERSIH dengan mengaturkan pertemuan bersama perwakilan BERSIH, adalah tidak sesuai untuk KDN terus mengulangi kenyataan bahawa BERSIH adalah haram - melainkan KDN tidak mengiktiraf peranan institusi raja dalam penyelesaian isu ini. Tapi hakikatnya tidak, UMNO-BN dari segi kenyataannya, lebih menyanjung kedudukan institusi Raja.

Justeru itu, kesediaan BERSIH untuk berkongsi pendirian mengiktiraf institusi raja dalam penyelesaian isu ini harus dihargai. Ia harus ditafsir sebagai kesediaan BERSIH untuk membina asas kepercayaan antara kerajaan BN, malah dengan institusi raja. Namun demikian, kerajaan UMNO-BN, malah polis yang menurut perintahnya, seolah-olah tidak memandang berat, bahkan memperlekehkan asas kepercayaan yang cuba dijalinkan ini.

Di mana jalan keluarnya?


Tiada keikhlasan daripada kerajaan UMNO-BN dari segi tindakan dalam menyelesaikan isu ini. Enam orang aktivis PSM terus ditahan di bawah Ordinan Darurat, mereka yang berpakaian kuning BERSIH 2.0 terus ditangkap dan didakwa di mahkamah, malah diadakan Demonstrasi Ketenteraman Awam dengan kain rentang bertulis "Bersurailah kamu kalau tidak kami tembak".

Perkembangan terkini menyaksikan penolakan pihak Stadium Merdeka terhadap tempahan BERSIH 2.0, tanpa alasan yang jelas. Menurut laporan media, Hishammuddin Hussein (gambar kiri) bertegas, tangkapan pencegahan ke atas aktivitis yang berkaitan dengan perhimpunan BERSIH 2.0 akan berjalan seperti biasa.

Persoalannya, siapa yang mahu berdemonstrasi di jalan raya, seandainya masalah boleh diselesaikan melalui penyerahan memorandum? Siapakah yang mahu memekik di padang stadium, seandainya masalah boleh diselesaikan di atas meja rundingan? Siapakah yang akan hilang "amanah", seandainya asas kepercayaan yang cuba dibina tidak dimusnahkan? Siapa yang sanggup/akan menjadi "haram", jikalau golongan yang berkuasa berpegang kepada janjinya?

Dan soalan terakhir, bukankah kerajaan memaksa BERSIH 2.0 untuk turun semula ke jalan raya, seandainya pintu stadium tidak dibuka? Dan seandainya diimbas kembali perkembangan isu ini, bukankah reaksi kerajaan UMNO-BN sendiri merasionalisasikan hasrat asal BERSIH 2.0 untuk turun ke jalan raya?

*Lim Hong Siang ialah Editor Merdekareview, edisi bahasa Malaysia.

Read more ...

Kenyataan dolak dalih Najib, bukti UMNO / BN tidak boleh dipercayaiKUALA LUMPUR 6 JULAI : Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mula berdolak dalih, kurang 24 jam selepas membuat tawaran untuk perhimpunan Bersih diadakan di stadium dan bukan dijalanan.

Selepas tawaran berkenaan diterima oleh penganjur perhimpunan semalam, Najib hari ini menegaskan Bersih adalah pertubuhan haram dan justeru itu, tidak boleh memohon permit untuk menganjurkan perhimpunan itu.

Najib berkata mana-mana pihak yang membuat permohonan untuk perhimpunan sedemikian harus berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

Kenyataan itu mengejutkan lebih-lebih lagi setelah Najib sendiri menyatakan kesediaannya semalam untuk berjumpa dengan penganjur Bersih bagi membincangkan tawarannya itu.

Bagaimanapun Perdana Menteri menukar rentaknya hari ini dan menegaskan mana-mana pihak yang mahu menganjurkan perhimpunan sedemikian harus berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

"Kita serahkan kepada polis untuk membuat keputusan dengan mengambilkira soal keselamatan,” kata beliau.

Penganjur Bersih menegaskan pihaknya tidak boleh memerlukan sebarang pendaftaran kerana ia hanya merangkumi 62 pertubuhan bukan kerajaan yang berkongsi agenda untuk menuntut pilihanraya adil dan telus.

Pengumuman terbaru Perdana Menteri membayangkan kerajaan masih keberatan untuk meluluskan perhimpunan Bersih sungguhpun penganjur membatalkan rancangan awal untuk berarak ke Istana Negara.

Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Tun Hussein mendakwa bahawa hakikat Yang DiPertuan Agong berjumpa rombongan Bersih semalam, tidak menjadikan gabungan itu sah dari segi undang-undang.

Kenyataan Hishamuddin yang juga Naib Presiden Umno itu dibidas oleh Pakatan Rakyat sebagai tidak menghormati institusi Istana Negara sendiri.

Rombongan Bersih semalam memutuskan untuk membatalkan perarakan jalanan selepas di nasihati oleh Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara semalam.

Read more ...

Hishamudin seolah-olah kata 'kami tidak peduli rundingan kamu dengan Agong,'

KUALA LUMPUR, 6 Julai: Pakatan Rakyat kesal dengan sikap Kementerian Dalam Negeri (KDN), yang masih memberi pelbagai tekanan dan halangan kepada himpunan Bersih 2.0 walaupun Yang di-Pertuan Agong membenarkan himpunan di stadium.

Ianya termasuk penangkapan mereka yang memakai dan membawa baju Bersih, halangan ceramah Bersih, pendakwaan mereka yang ditangkap, dan keengganan membenarkan bersih berhimpun di stadium.

"Kita kesal dengan sikap keterlaluan Menteri Dalam Negeri yang menyimpang dari rundingan Yang di-Pertuan Agong, seolah-olah mengatakan 'kami tidak peduli rundingan kamu dengan Agong," kata Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mesyuarat khas majlis pimpinan Pakatan Rakyat di sebuah hotel di sini.

Turut serta pada sidang media itu, Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali, Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Setiusaha Agung, Datuk Mustafa Ali dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Naib Pengerusi DAP, Dr. Tan Seng Giaw.

Sambil menyifatkan KDN 'mensabotaj' perkenan Agong, Anwar juga menyelar sikap KDN itu yang juga bertentangan dengan janji yang dipersetujui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri.

"Ia semangat rundingan Bersih dengan Yang di-Pertuan Agong, pindah dari perarakan awam ke stadium, disahkan oleh perdana menteri.

"Apa alasan (KDN) nak batalkan lagi," soalnya.

KDN, polis jangan jadi alat politik

Sementara itu, Mohamad Sabu ketika mengulas perkara sama manyeru pihak polis bertindak menjaga keselamatan rakyat yang mahu berhimpun secara aman tersebut, dan bukan menjadi alat politik pihak tertentu.

Tindakan itu kata Mohamad, hanya memburukkan lagi imej pasukan keselamatan itu di mata rakyat.

"Masa masih belum terlambat. Ketua Polis dan anggota perlu tunjuk kewibawaan menjaga keselamatan rakyat, bukan pihak tertentu,"katanya.

Ditanya jika hasrat mengadakan himpunan di stadium juga dihalang pihak berkuasa, Mohamad berkata dia yakin dengan janji Najib.

"Dia (kerajaan) mesti bagi sebab itu janji perdana menteri 'yang dikasihi'," katanya sambil tersenyum.

Lim Kit Siang ketika mengulas janji Najib itu juga berkata "saya tidak ragu-ragu dengan keihklasan perdana menteri".

Sehubungan itu, Pakatan Rakyat kata mereka bersetuju dengan keputusan bersih mengadakan himpunan di Stadium Merdeka dan akan memberi sokongan penuh bagi menjayakannya.

Mereka juga sekali lagi mengulangi komitmen untuk mengerahkan 300,000 ahli dari ketiga-tiga parti untuk hadir ke perhimpunan 9 Julai itu.

Read more ...

Agong tak mahu jumpa PERKASA ? Tak tau malu sungguh Brahim Ali ni

malaysiandigest melaporkan "Perkasa presiden Datuk Ibrahim Ali today cancelled his scheduled meet with the Yang di-Pertuan Agong to submit a letter to seek audience with His Majesty.

According to sources, the meeting was cancelled due to the Istana not allowing the group to meet with him.

Terjemahannya berbunyi lebih kurang macam ni..

Presiden PERKASA, Ibrahim Ali hari ini membatalkan jadualnya untuk masuk mengadap Yang Di Pertuan Agong untuk menyerahkan surat memohon untuk mengadap kebawah Duli Tuanku.


Menurut sumber, pembatalan itu adalah kerana pihak Istana tidak membenarkan PERKASA untuk mengadap Yang Di Pertuan Agong..
Kah..kah..kah.. apa nak jadi ni?? Yang berapi-api mengaku memperjuangkan nasib Bangsa Melayu tak diterima masuk mengadap Raja Melayu? Memalukan sungguh..

Nampak sangat yang mengistihar PERKASA sebagai pertubuhan pejuang Melayu hanyalah beberapa kerat Pemimpin UMNO.. bukannya Raja-Raja Melayu sendiri..

Kalau begini eloklah ditukar agenda PERKASA tu dari memperjuangkan nasib Melayu kepada memperjuangkan nasib pemimpin UMNO..

BERSIH 2.0 yang diterajui oleh Ambiga kumpulan yang dikatakan Haram oleh Hishamuddin diterima masuk mengadap.. tapi PERKASA pertubuhan racist yang dihalalkan oleh Hishamuddin tak diterima masuk oleh Tuanku??

Malang sungguh nasib Pak Brahim.. ada gelaran ‘Datuk’ pun dah kena lucut.. nak jumpa Agong pula, Agong tak hingin nak jumap dia.. yang nil ah orang kata hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong…

Malu weh!!!
ASD

http://www.malaysiandigest.com/news/26621-news-flash-perkasa-not-allowed-to-meet-the-king-at-istana-negara.html

Read more ...

Polis dok ingat rakyat bodoh macam puak-puak Songkok Tiga Jengkal


SHAH ALAM, – Setelah menuduh perhimpunan Bersih sebagai cubaan menghidupkan fahaman komunis dan didalangi oleh pelampau, Polis hari ini mendakwa menjumpai sejumlah senjata bagi menguatkan tuduhan itu.

Polis Kuala Lumpur dan Selangor mendakwa merampas sejumlah 44 bom Molotov cocktails, 39 parang, 43 mercun dan 48 baju Bersih di Gombak, Selangor and tiga lokasi sekitar Kuala Lumpur.

Anihnya, barangan itu dikatakan disorok di lokasi-lokasi berkenaan setelah penganjur Bersih semalam membayangkan mereka akan akur kepada nasihat Yang DiPertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin membatalkan perarakan berkenaan pada 9 Julai.

Sebaliknya perhimpunan aman itu akan diadakan di sebuah stadium yang akan ditentukan bersama oleh kerajaan dan penganjur, kata Presiden Bersih Ambiga Sreenevasan.

Di Shah Alam, Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah mendakwa polis menjumpai lima buah beg pakaian yang mengandungi 20 bilah parang dan 36 botol air mineral berisi minyak petrol lengkap bersumbu.

Senjata itu dijumpai disorok di celah-celah batu di belakang sebuah tokong di Batu 14, Jalan Lama Gombak Bentong, semalam.

Tun Hisan Tun Hamzah berkata polis menerima panggilan daripada seorang lelaki yang memaklumkan mengenai penemuan kesemua beg berkenaan dan dua bungkusan plastik hitam.

"Hasil pemeriksaan pada pukul 7.20 petang itu, kami turut menemui 44 helai kemeja-T berwarna kuning bertulisan 'BERSIH' di dalam sebuah dari beg yang ditemui selain 17 pemetik api, 36 ceraian kain berwarna kuning dan 25 ceraian kain berwarna merah," katanya.

Tun Hisan berkata taktik menyembunyikan senjata seperti itu menyerupai apa yang dibuat oleh gerakan Komunis satu ketika dahulu bagi mengelak daripada dikesan pihak berkuasa ketika pemeriksaan dibuat.

"Mereka akan sembunyikan senjata di tempat yang mereka sahaja tahu serta akan mendapatkannya apabila diperlukan, tindakan ini amat berbahaya dan berisiko tinggi mengugat keselamatan negara," katanya.

Beliau berkata kes berkenaan di siasat di bawah Seksyen 6 (1) Akta Bahan Kakisan, Letupan dan Senjata Bahaya 1958 dan Seksyen 47 Akta Pertubuhan 1966.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Amar Singh pula mendakwa pihaknya merampas 23 parang, lapan bom petrol, 43 mercun serta baju Bersih di Sogo, Wisma Bumi Raya dan Kompleks Pertama, hasil maklumat orang ramai.

Beliau juga mendakwa kononnya senjata-senjata itu adalah untuk digunakan semasa perhimpunan Bersih.

Pengarah Strateji Parti Keadilan Rakyat Rafizi Ramli mencurigai "rampasan senjata' polis itu. Beliau berkata polis masih lagi berkeras mahu menanam budaya menakut-nakutkan orang awam demi menggagalkan tuntutan aman untuk pilihanraya bersih.

"Jelas tindakan Polis ini adalah untuk cuba mahu menimbulkan ketakutan dan memberi tanggapan yang ganas terhadap Bersih tapi tindakan kasar sebegini masih tidak menjejaskan semangat rakyat dan menunjukkan lebih banyak tekanan yang diberikan, lebih ramai lagi rakyat akan turun." kata beliau kepada TVSelangor.

Rafizi membandingkan pengumuman rampasan senjata oleh polis hari ini kepada pengalaman pemimpin-pemimpin PKR seperti Tian Chua yang pernah ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negara.

"Taktik ini telah digunakan berpuluh tahun dahulu, dan sebelum ini pimpinan Keadilan juga menjadi mangsa tindakan seperti ini. Tetapi selepas pimpinan kita dimasukkan ke dalam ISA, tuduhan itu mati begitu sahaja," tambah beliau.

Read more ...