Wednesday, July 28, 2010

PAS Terengganu ada isu besar akan didedahkanKUALA TERENGGANU , 28 Julai : PAS Terengganu ada isu-isu besar berkaitan penyelwengan, rasuah dan salahlaku pentadbiran kerajaan Umno dan Barisan Nasional negeri Terengganu yang akan didedahkan pada masa yang sesuai.

Menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Ustaz Harun Taib, PAS akan mengejar Umno/BN bagi membuktikan salah laku pemimpin Umno/BN ‘hingga ke lubang cacing’.

“Kita (PAS Terengganu) ada isu-isu yang boleh menggugat dan boleh menumbangkan kerajaan Barisan Nasional negeri Terengganu tapi isu ini kita simpan buat sementara waktu untuk kita dedahkan (bila) sampai masanya,” katanya dalam sidang media khas sempena pelancaran kursus Akademi Latihan dan Kepimpinan Negeri Terengganu (ALIM) di Kuala Ibai, dekat sini semalam, 24 Julai.

Menurutnya, banyak isu-isu salah laku dalam pentadbiran yang tidak dianggap salah oleh pemimpin Umno/BN seperti ketidak telusan dan ketidakadilan yang dianggap perkara biasa oeh pemimpin Umno/BN.

Mengulas isu rasuah yang melibatkan seorang ADUN di negeri ini, beliau menyerahkannya kepada pihak mahkamah bagi menentukan hukuman

“Tindakan kepada orang yang telah ditahan polis, kes polis telah berlaku, berlaku tangkapan, maknanya, kita serah kepada mahkamah.
“cuma kita boleh sebut, terdapat salah laku oleh salah seorang ahli dewan undangan negeri sebagaimana yang disiarkan oleh (akhbar dan) SPRM,”jelasnya.

Beliau berkata, tindakan tegas yang tidak dapat diambil segera oleh pihak berkenaan merupakan satu penyelewenga Barisan Nasional didalam pentadbirannya

“Banyak kes diletak dibawah tikar, dibawah bantal, kita tahu di Malaysia ini banyak kes-kes yang tidak mudah didakwa, kenapa fail ini di kebawahkan dan tidak di keataskan,

“seolah-olah SPRM bertindak ‘double standard’ sebab itu negeri tak maju, mundur, agensi-agensi kerajaan tidak bertindak mengikut lunas yang sebenar,”tambahnya KP

Read more ...

'Bantah Pembaziran, Selamatkan Rakyat' dilancar 9 Ogos
KUALA LUMPUR, 28 Julai:
Gabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak (Protes) hari ini mengumumkan enam langkah yang akan diambil bagi membantah kenaikan harga barangan keperluan asas yang diumumkan kerajaan baru-baru ini.

Bantahan tersebut dibuat ekoran tindakan kerajaan menaikkan harga petrol, diesel, gula dan gas petroleum cecair (LPG) yang didakwa boleh dielakkan jika kerajaan tidak membazir, tidak rasuah dan mengelak ketirisan dalam penggunaan wang negara.


Demikian diumumkan penyelaras Protes, Dr. Hatta Ramli selepas mempengerusikan mesyuarat penyelarasan program bantahan terhadap kenaikan itu di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor(KLSCAH),dekat sini hari ini.


"Pada hari ini seperti yang diwarwarkan kita membincangkan respon rakyat terhadap kenaikan harga barang yang di pihak kerajaan tiada kenaikan.semuanya turun. Kita percaya ini merupakan langkah awal kerajaan. Kita tidak boleh diam sahaja, nanti satu persatu harga barang dinaikkan," katanya.


Dengan slogan 'Bantah Pembaziran, Selamatkan Rakyat', pelancarannya akan diadakan pada 9 Ogos ini di Kampung Kerinchi jam 6 petang.


Kampung Kerinchi dipilih untuk pelancaran kempen berkenaan kerana majoriti penduduk di kawasan itu terdiri daripada penduduk berpendapatan rendah dan sederhana, yang begitu terjejas dengan kenaikan harga barang.


Gabungan terdiri daripada parti-parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu juga akan menyediakan sebanyak mungkin bahan makluman dan bacaan dalam bentuk risalah dan buku kecil untuk diedarkan kepada rakyat sepanjang tempoh kempen, sehingga kerajaan menurunkan kembali harga barang.


Selain itu juga, Protes akan mengadakan beberapa siri protes di peringkat negeri di seluruh negara.


"Kita akan selaraskan dan masa, tempat, aktiviti kita akan umumkan dari semasa ke semasa di seluruh negara," katanya.


Protes juga memutuskan untuk mengadakan jelajah ke negeri-negri dalam bulan Syawal ini dengan menaiki bas.


Pimpinan parti politik diajak bersama dalam siri jelajah itu bagi turun bertemu rakyat melalui aktiviti himpunan ringkas dan ceramah.


Protes juga jelasnya akan menyerahkan memorandum bantahan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Parlimen pada 14 Oktober bersempena persidangan Dewan Rakyat.


Sekiranya kesemua langkah ini tidak dipedulikan kerajaan, Dr. Hatta menegaskan, Protes tidak teragak-agak untuk mengadakan satu lagi demonstrasi besar-besaran.


Beliau yang juag bendahari PAS bagaimanapun berkata, demonstrasi merupakan jalan terakhir setelah ruang yang panjang diberikan kepada kerajaan untuk mengubah tindakan mereka.


"Dan yang terakhir, setelah usaha-usaha ini dilakukan, tapi tidak jalan juga, barulah kita buat demonstrasi yang besar. Jadi sangat bergantung kepada respon kerajaan terhadap tuntutan kita.


"Kalau mereka masih tidak mahu mendengar suara rakyat, kita akan berdemo. Tapi kita tunggu sehingga hari akhir sidang Parlimen. Kalau mereka masih berdiam diri, kita akan umumkan masa dan tempat untuk kita berdemo dalam bula Disember ini," tegasnya.


Protes dalam sidang media sama turut menyenaraikan lima tuntutan mereka kepada kerajaan iaitu mahu kerajaan menghapuskan pembaziran dan ketirisan dalam projek-projek pembangunan, melakukan penstrukturan semula subsidi sebelum menurunkannya dan mendesak kerajaan melaksanakan akta gaji minima.


Selain itu, Protes menuntut kerajaan mengembalikan harga barangan yang dinaikkan ke harga asal dan yang terakhir menggesa kerajaan memberikan penjelasan mengenai subsidi RM4.6 bilion yang didakwa berjaya diselamatkan apabila harga bahan bakar diturukan pada Februari 2006.


"Dikatakan wang ini akan digunakan untuk menaik taraf pengangkutan awam di negara ini tapi sekarang apa yang dilakukan dan ke mana wang itu?" soalnya.


Turut bersama pada sidang media berkenaan ahli Parlimen Lembah Pantai mewakili PKR, Nurul Izzah Anwar, pengerusi lajnah penerangan Dewan Muslimat PAS, Aiman Athirah Al Jundi, setiausaha Parti Sosialis Malaysia (PSM) S. Arutchelvan, bendahari Jemaah Islah Malaysia, Naha Mohd Nor, serta wakil-wakil dari Gabungan Persatuan Islam Malaysia (Gamis), Kelab Mahasiswa Independent (KAMI) dan Solidariti Mahasiswa Malaysia.

Read more ...

Perpaduan atas dasar Islam, bukan bangsa


KANGAR , 28 Julai : Kerjasama antara UMNO dan PAS harus dilaksanakan atas dasar untuk menyatukan umat Islam, bukan memfokuskan kepada penyatuan bangsa.

Pesuruhjaya PAS Perlis, Hashim Jasin berkata, sekiranya inisiatif perpaduan antara dua parti politik utama kaum Melayu itu dibuat berlandaskan kepentingan agama dan bukan penyatuan kaum, beliau yakin kaum lain turut mendapat manfaat dan tidak berasa tertindas.

Menurutnya, Islam tidak pernah mengajar umatnya mengamalkan kehidupan asabiyah atau berpuak-puak dan sirah Rasulullah SAW jelas membuktikan perpaduan dalam kalangan umat Islam adalah lebih kukuh dan kuat berbanding perpaduan kalangan kaum.

“Sekiranya kerjasama perpaduan hanya berlandaskan faktor memperkukuhkan bangsa, saya bimbang keadaan akan menjadi kacau-bilau di mana kaum lain di negara ini akan mula berasa dipinggirkan dan tertindas.

“Sekiranya perjuangan UMNO kembali berpaksikan al-Quran dan Hadis, saya percaya perpaduan yang cuba diperjuangkan oleh beberapa pemimpin Melayu di negara ini akan dapat dicapai secara automatik,” katanya sewaktu ditemui Sinar Harian di sini semalam.

Hashim yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sanglang turut bersetuju dengan pandangan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menolak cadangan menjalinkan perpaduan antara UMNO dan PAS dan menegaskan ia tidak akan tercapai sekiranya UMNO masih enggan kembali ‘ke pangkal jalan’.

“Dalam PAS, semua pemimpin parti sudah jelas memihak kepada Tuan Guru (Nik Abdul Aziz) memandangkan kenyataan dikemukakan beliau adalah munasabah dan berlandaskan agama.

“Tiada yang mustahil untuk mewujudkan perpaduan memandangkan ia merupakan tuntutan agama. Bagaimanapun, UMNO sendiri perlu mengubah hala tuju perjuangan parti terlebih dahulu sekiranya ingin berbincang lanjut dengan PAS,” katanya.

Sementara itu, Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu menegaskan inisiatif mewujudkan kerjasama perpaduan antara PAS dan UMNO perlu dilihat dari sudut positif kerana ia melibatkan perpaduan kaum Melayu ke arah kebaikan.

Menurutnya, kerjasama sebegini juga bakal menyahut seruan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menuntut rakyat Malaysia bersatu padu, selaras dengan kempen 1Malaysia yang dilancarkannya.

“Demi keharmonian negara, usaha penyatupaduan dua parti politik orang Melayu terbesar perlu dilihat dari sudut positif dalam memperkukuhkan kembali kekuatan orang Melayu dan agama Islam,” katanya.

Ditanya mengenai reaksi negatif beberapa pemimpin tertinggi PAS yang menolak idea kerjasama perpaduan di antara PAS dan UMNO, Dr Isa menegaskan hanya segelintir pemimpin PAS yang menolak cadangan itu dan ia tidak mewakili suara parti itu sendiri.

“Sekiranya kedua-dua pihak melihat cadangan ini ke arah memperkasakan keharmonian negara, saya fikir tidak mustahil iaa kan terlaksana.

“Bukan semua ahli PAS tidak setuju dan saya fikir perbincangan secara terperinci antara dua pihak mungkin jalan penyelesaian terbaik,” katanya.SH

Read more ...

Tindakan Harusani tidak betul


KOTA BHARU, 28 Julai : Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kesediaan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria mahu menjadi orang tengah berhubung isu rundingan UMNO-PAS sebagai tindakan tidak betul.

Nik Abdul Aziz berkata, PAS tidak perlukan orang tengah sekiranya ingin berunding dengan UMNO sebaliknya pertemuan itu akan diatur sendiri.


“Kalau saya nak berunding dengan UMNO, saya akan bertemu sendiri dengan Presiden UMNO dan tak perlukan orang tengah,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas mempengerusikan satu mesyuarat di Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) di sini, semalam.

Walau bagaimanapun, Nik Abdul Aziz berkata, Harussani tetap mempunyai hak untuk campur tangan dalam isu politik negara kerana ia selari dengan peranannya sebagai mufti.

“Campur tangan kerja orang alim, tetapi dengan sebab dia (Harussani) tidak biasa dengan politik, dia (terus) kira nak jadi orang tengah di antara parti (PAS-UMNO), mana boleh nak jadi orang tengah,” katanya.


Mengenai tindakan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub yang didakwa pernah mengetuai delegasi PAS mengadakan pertemuan dengan pemimpin UMNO ketika menerajui Dewan Pemuda PAS sebelum ini, Nik Abdul Aziz enggan mengulas lanjut.

Katanya, tindakan Salahuddin itu disifatkan sebagai tindakan peribadi dan menjelaskan beliau tidak tahu menahu pertemuan itu mendapat persetujuan pucuk pimpinan tertinggi parti.
SH

Read more ...

Benarkan guru berpolitik , langkah terdesak Umno

KUALA LUMPUR, 28 Julai ; Keputusan membenarkan pegawai pendidikan perkhidmatan siswazah Gred DG41 hingga DG48 melibatkan diri dalam politik mulai 1 Ogos ini, yang diumumkan semalam adalah satu langkah “terdesak Umno-BN” yang silap, kata penganalisis politik Prof Aziz Bari.

Sehubungan itu kata beliau, kerajaan seharusnya memansuhkan terus Peraturan 21 Peraturan-Peraturan
Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 yang mengehendaki kakitangan awam memperoleh kebenaran bertulis daripada ketua perkhidmatan awam jika mahu terlibat dalam politik.

“Ia satu langkah yang silap. Dari sudut parti politik Umno, keputusan itu adalah langkah terdesak mereka, mereka cuba untuk menggunakan selok-belok undang-undang dan peraturan (untuk kepentingan Umno-BN) untuk memperdayakan rakyat,” kata Aziz ketika ditemui selepas Diskusi KAMI Ketiga yang membincangkan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 di sini hari ini.

“Langkah ini memang tidak logik. Pengumuman Ketua Setiausaha Negara menjadi bahan ketawa,” katanya Aziz lagi.

Aziz memberitahu langkah membenarkan guru-guru kumpulan itu terlibat aktif dalam politik akan menjejaskan aspek keberkecualian guru dalam perkhidmatan awam.

“Kita mahukan satu perkhidmatan awam yang berkecuali, kita berkompromi dengan aspek keberkecualian dengan mengeluarkan perintah baru ini,” kata beliau lagi.

Keputusan terbaru ini diumumkan oleh Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan semalam.

Menurut Mohd Sidek, langkah itu berlandaskan hakikat bahawa guru suatu masa dahulu memain peranan penting dalam memimpin masyarakat dalam senario politik negara.

“Masanya sudah tiba mereka dibenar aktif semula dalam politik,” katanya.

Bagi tujuan itu, beliau berkata pindaan Peraturan 21 Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 telah diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Tindakan sedang diambil untuk mewartakawan pindaan peraturan tersebut, tambah beliau lagi.

Sebelum ini, Peraturan 21(2) peraturan tersebut menetapkan hanya pegawai dalam Kumpulan Sokongan boleh bertanding atau memegang jawatan atau dilantik ke dalam apa-apa jawatan dalam suatu parti politik dengan syarat terlebih dahulu mendapat kelulusan bertulis Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam atau Ketua Setiausaha kementerian berkenaan.

Di bawah peraturan baru ini, pegawai pendidikan, selain pengetua atau guru besar di institusi pendidikan dan pegawai yang memegang apa-apa jawatan pentadbiran dalam mana-mana agensi kerajaan, perlu mendapat kebenaran bertulis daripada Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran terlebih dahulu.

Mengulas lanjut mengenai aspek keberkecualian, Aziz tidak menolak kemungkinan elemen salah guna kuasa dengan memihak kepada parti-parti politik tertentu akan wujud dalam jangka panjang jika langkah baru ini dilaksanakan.

“Kini pun masalah ini sudah wujud, misalnya di universiti-universiti awam yang mengguna pakai AUKU (Akta Universiti dan Kolej Universiti), sangat jelas kewujudan salah guna kuasa di mana naib-naib canselor boleh menentukan siapa yang boleh mengambil bahagian dalam politik atau tidak.

“Jangan beritahu saya yang naib canselor tidak boleh menentukan sama ada permohonan seseorang untuk menyertai aktif dalam PKR, PAS diluluskan atau tidak, sudah pasti Umno,” kata beliau dengan menambah, persekitaran politik semasa jauh berbeza ketika negara merdeka.

“Sekarang kita ada jumlah yang ramai, yang berminat untuk aktif berpolitik,” kata beliau dengan merujuk bilangan yang berpendidikan cukup tinggi berbanding lima dekad lalu di mana negara bergantung kepada golongan pendidik semata-mata.

Sehubungan itu tegas beliau, golongan pendidik yang berminat untuk aktif berpolitik seharusnya berhenti dari perkhidmatan perguruan.

“Saya tidak tahu apa kajian yang dibuat dan apa alasan yang digunakan dalam mengambil keputusan ini, tetapi (Menteri Pelajaran) Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu menjawab perkara ini,” katanya.

“Ini satu perkara yang nampak tidak betul, keputusan ini membawa mesej bahawa ia akan memburukkan perkhidmatan awam,” kata Aziz yang turut menekankan bahawa beliau hairan dengan makluman Ketua Setiausaha Negara yang gagal menangani isu Pegawai Kemajuan Negeri (SDO) Pulau Pinang Nik Ali Mat Yunus.

Katanya lagi, pengumuman yang dibuat oleh Mohd Sidek, yang sudah pasti dibuat atas keputusan Kabinet, telah menghakis prinsip keberkecualian dalam perkhidmatan awam.
“Mutu perkhidmatan awam patut diperkasakan, bukannya dihakis,” katanya lagi.

Ketika ditanya bukannya langkah terbaru ini akan menguntungkan kesemua parti politik negara ini, Aziz berkata, “atas kertas mungkin betul”.

Bagaimanapun tegas Aziz, beliau melihat kerajaan pusat mengambil tindakan ini kerana kemungkinan berhadapan dengan masalah ketandusan pemimpin yang berkualiti.

Read more ...

Jelaskan tujuan kerjasama Umno-PAS


SHAH ALAM, 28 Julai : Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan pihak tertentu termasuk golongan ulama ikhlas menyatakan tujuan sebenar memastikan kerjasama antara PAS dan UMNO.

Katanya, beliau mengakui perpaduan itu penting namun ia hendaklah mempunyai menggunakan pendekatan yang betul dan tujuan ia mahu direalisasikan.


“Perpaduan itu adalah satu tuntutan. kalau betul mana-mana pihak mahukan perpaduan, mesti mulakan dengan premis yang betul. Jika ditanya apakah akan ada menentang kalau orang Islam dan Melayu bersatu? Tiada orang akan menentang dan saya pun kata bagus. Namun, bersatu untuk apa? Bersatu itu adalah untuk menegakkan sesuatu dengan lebih baik, bukan bersatu kerana diancam," katanya ketika sesi dialog bersama pengarang dan wartawan Sinar Harian sempena kunjungannya ke Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kesediaan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menjadi orang tengah bagi menyatukan PAS dan UMNO.

Anwar berkata, isu perpaduan yang diperkatakan tidak seharusnya dilihat sebagai usaha kaum Melayu untuk mendominasi kumpulan lain.

Mengenai peranan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dikatakan menjadi penghalang kepada kerjasama PAS dan UMNO, Anwar berkata, kerjasama dua parti itu tetap tidak akan menjadi kenyataan walaupun tanpa campur tangan Nik Aziz.

“PAS tetap dengan pendirian tidak akan bekerjasama dengan UMNO berdasarkan pengalaman lalu, pemimpin PAS juga menolak kerjasama ini.

“UMNO juga tidak faham PAS. UMNO merasakan jika mereka boleh tawan Nik Aziz mereka boleh tawan PAS,” katanya.SH

Read more ...