Friday, August 10, 2012

TERDESAK!!! Najib terpaksa berulang-alik ke Sabah


Wilfred Bumburing: “Saya akan buktikan pelan kerajaan sengaja untuk menukar demografi Sabah.”

KOTA KINABALU, 11 Ogos — Lawatan Datuk Seri Najib Tun Razak ke Sabah hari ini penting untuk survival Barisan Nasional (BN) di Malaysia Timur dikala cakap-cakap dikalangan masyarakat bukan Melayu negeri ini telah bertukar menyokong pembangkang.


Perdana Menteri (PM) dijangka mengumumkan terma rujukan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai masalah pendatang haram Sabah pada petang ini.

Ini adalah isu kritikal yang boleh memutuskan keputusan pilihan raya akan datang bukan sahaja di Sabah tetapi di seluruh negara.


Kerusi di Malaysia Timur, Sabah dan Sarawak dianggap penting bagi BN untuk mengekalkan kuasa persekutuan oleh kerana tanpa memenangi 55 kerusi parlimen di kedua-dua negeri pada pilihan raya umum 2008, pemerintahan gabungan tersebut selama setangah abad di negara ini mungkin telah berakhir.


Penganalisis politik Dr Arnold Puyok, berasal dari negeri Sabah, memberitahu The Insider Malaysia dalam satu temu bual di sini bahawa walaupun BN tidak mungkin kehilangan Sabah dalam pilihanraya umum akan datang, kebencian semakin meningkat terhadap gabungan itu di kalangan orang Cina, komuniti Kadazandusun dan Murut (KDM) di negeri ini - majoritinya adalah beragama Kristian.

Beliau meramalkan bahawa BN akan bermasalah dalam sekurang-kurangnya 13 daripada kerusi 25

Parlimen di negeri ini, yang yang kini dipegang parti yang berasaskan KDM dalam BN seperti Parti Bersatu Sabah (PBS) dan United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (Upko).


Kerusi-kerusi marginal ini termasuk Kota Marudu, Tuaran, Kota Belud, Sepanggar, Putatan, Penampang, Beaufort, Ranau, Keningau, Tenom, Beluran, Batu Sapi dan kerusi Tawau.
“Ini adalah kerusi yang kini dikuasai oleh pihak KDM dan jika anda lihat mereka, mereka dilihat sebagai sangat lemah; bahawa mereka tidak berjuang cukup keras untuk hak-hak negeri menyebabkan KDM tidak berpuas hati.


“Pergi ke bawah dan tanya pada orang ramai.- sangat jelas pengundi kecewa dengan pemimpin-pemimpin seperti (Presiden PBS, Tan Sri Joseph) Pairin Kitingan,” katanya.


Bagi pembangkang pula, Puyok meramalkan kemenangan selamat di tiga kerusi parlimen — Pensiangan, Sandakan dan Kota Kinabalu — kini dipegang oleh DAP Hiew King Cheu, ahli parlimen pembangkang tunggal di Sabah.


Kabinet Najib telah bersetuju untuk membentuk RCI pada 8 Febuari lalu. Akan tetapi hampir enam bulan perkara tersebut senyap tanpa berita menyebabkan BN kehilangan dua ahli parlimen kanan di Sabah —
ahli parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Mojilip Bumburing, timbalan presiden Upko itu, dan ahli parlimen Beaufort Datuk Seri Lajimukin, timbalan menteri persekutuan dan ahli majlis tertinggi Umno.

Kedua-dua ahli parlimen menyatakan tidak yakini terhadap Najib dan keikhlasan BN untuk membentuk RCI, permintaan utama parti Sabah selama beberapa dekad.


Beberapa hari selepas berlepas kedua-dua ahli parlimen tersebut keluar BN, Najib memberitahu sidang akhbar bahawa beliau akan mengumumkan terma RCI hari ini di Sabah, satu langkah yang dilihat sebagai usaha untuk mengawal kerosakan.


Pemimpin de facto Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, juga akan berada di Sabah pada hujung minggu ini dan dijangka mengumumkan lagi penghijrahan politik dari BN dalam satu majlis besar-besaran di Kota Marudu, kira-kira dua jam perjalanan dari Kota Kinabalu.


Kota Marudu adalah kerusi parlimen kepada timbalan presiden PBS, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili
.

Seorang pemimpin UPKO memberitahu The Malaysian Insider bahawa usaha Najib mungkin terlambat untuk Sabah, bersetuju bahawa sikap sambil lewa kerajaan dalam menyelesaikan isu pendatang haram telah berusia lebih empat dekad ini menimbulkan kemarahan di kalangan masyarakat tempatan di sini.


“Ia akan dilihat sebagai satu langkah politik yang tidak ikhlas. Tetapi apa yang perlu dilakukan? Apa yang penting sekarang iadalah isu ini perlu diselesaikan.


“Terma RCI mestilah menyeluruh dan benar-benar menyelesaikan masalah itu kerana kini, walaupun pengundi KDM percaya, kita telah melakukan apa yang harus kita lakukan, keputusan yang mereka buat adalah — kalian tidak cukup berkesan,” kata pemimpin tersebut.


Kemarahan terhadap RCI dan tergelincirnya sokongan terhadap BN di kalangan bumiputera bukan Islam di Sabah dan kaum Cina, adalah dipercayai bahawa barisan pembangkang yang terlalu banyak di negeri ini boleh menjejaskan peluang mecabar penguasaan gabungan pemerintah itu ke atas negeri Sabah.


Puyok berkata pembangkang perlu bekerjasama dan memastikan perlawanan satu lawan satu di semua kerusi bagi memastikan undi pembangkang tidak berpecah.


Tetapi inimungkin tidak boleh dilakukan dengan ahli politik yang tidak menghiraukan tradisi, Datuk Jeffrey Kitingan, adik daripada Pairin, dan Parti Reformasi Negeri (STAR) turut sama dalam peperangan.


Ahli politik veteran itu, terkenal kerana telah melompat sekurang-kurangnya enam kali dari satu parti kepada lain, telah menyatakan niatnya untuk bertanding di semua kerusi di Sabah, seperti ‘mebaling spanar’ terhadap kerja-kerja untuk Pakatan Rakyat (PR) untuk memastikan pertandingan satu lawan satu.


Satu lagi parti pembangkang tempatan — Parti Progresif Sabah (SAPP) — telah bersetuju untuk berunding dalam perjanjian perkongsian kuasa dengan PR.


“Tetapi Jeffrey terkenal di kalangan masyarakat KDM,” Puyok berkata, sambil menambah bahawa perjuangan untuk undi KDM mungkin boleh menjadi seperti perang saudara dalam keluarga Kitingan.


“Saya fikir Jeffrey sedang cuba untuk mengambil kesempatan ke atas kelemahan kepimpinan abangnya (Pairin). Jika anda melihat STAR. Jeffrey adalah seorang lelaki yang bijak.


“Dia boleh pakej agenda Borneo dengan sangat baik dan membuatnya menarik kepada pengundi KDM dan ini adalah sebab mengapa sokongan untuk STAR berkembang setiap hari,” katanya.


Puyok menambah bahawa walaupun dengan kemasukan Bumburing menyertai pembangkang, perlawanan utama masih kekal diantara adik-beradik Kitingan, kedua-duanya dijangka akan berlawan di kerusi parlimen Keningau.


The Malaysian Insider difahamkan Bumburing telah ditugaskan untuk menguruskan kerusi KDM di Sabah bagi memastikan bahawa sokongan masyarakat beralih kepada pembangkang, walaupun PR berasaskan semenanjung mengetuai perjuangan.


Tetapi walaupun sokongan BN tergelincir di kalangan bumiputera bukan Islam di Sabah dan orang Cina, dipercayai bahawa Umno yang mengetuai BN masih popular di kalangan masyarakat Islam di negeri ini seperti orang Melayu dan Bajau.


Umat Islam dikatakan kira-kira 60 peratus daripada 3.12 juta penduduk Sabah. Terdapat hampir satu juta pengundi berdaftar di Sabah.


Puyok berkata ini mungkin disebabkan pembangkang persekutuan PR, bersama-sama dengan parti-parti pembangkang tempatan di negeri ini, tidak mempunyai pemimpin Islam yang berwibawa yang boleh melawan gergasi politik seperti Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman.


“Dalam PKR negeri, hanya terdapat Ahmad Thamrin Jaini dan pemimpin-pemimpin seperti Ansari Abdullah dan kedua-duanya tidak begitu popular. Thamrin seorang yang tenang dan dilihat sebagai lemah menyebabkan pembangkang tidak akan mampu untuk menggempur wilayah Islam,” katanya.


Dalam pilihan raya umum 2008, BN kehilangan majoriti tradisi dua pertiga di parlimen yang sebahagian besarnya kerana kekalahan besar di Semenanjung, di mana ia memenangi BN hanya 85 kerusi manakala pembangkang menyapu bersih 80 kerusi.


Penyelamat BN adalah Sabah, Sarawak dan Labuan di mana gabungan itu menewaskan pembangkang dan hampir menyapu bersih kerusi, memenangi 55 kerusi parlimen meninggalkan pembangkang yang hanya menang dua kerusi.-TMI

Read more ...

PRU 13 LEPAS HARI RAYA!!! Najib tiada pilihan, tidak boleh ditunda lagi


Walaupun mendapat respon negatif, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersedia untuk mengumumkan pilihan raya umum pada bulan September. Menurut pemerhati Umno, Najib tidak mampu untuk meyakinkan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad kewajaran untuk menunda tarikh pilihanraya lagi.

"Tidak kira apapun provokasi, PRU ke-13 ditetapkan selepas Hari Raya kerana mood pada masa itu adalah sesuai," kata pemerhati Umno kepada Malaysia Chronicle.

Ramai penyokong Umno termasuk akhbar dan media pada minggu lalu meramalkan bahawa pilihan raya umum ke-13 akan ditunda paling awal pada November selepas musim haji pada bulan Oktober untuk memberikan masa yang cukup supaya Najib berkesempatan untuk mengedarkan ‘gula-gula’ yang dijangka akan diumumkan dalam Belanjawan 2013 pada 28 September nanti.

Antara alasan yang diberikan adalah kejutan baru-baru ini oleh dua orang Ahli Parlimen BN Sabah yang mengumumkan keluar parti dan penangkapan secara tiba-tiba pengarah strategi PKR Rafizi Ramli pagi tadi kerana membongkar penglibatan pemimpin Umno dalam rasuah RM250 juta NFC.

Panglima UMNO tidak mahu menunggu lagi

Tetapi, nampaknya, desakan dari dalam Umno untuk mengadakan pilihanraya secepat mungkin mengatasi faktor lain.

Ketua bahagian dan para pemimpin tertinggi yang sering dirujuk sebagai panglima Umno sedang kesuntukan dana untuk menjalankan operasi parti dan memerlukan suntikan baru yang telah diketepikan Najib untuk PRU ke-13.

Oleh itu, desakan untuk pilihanraya - paling awal hanya boleh diadakan pada bulan September selepas Najib mensia-siakan masa-masa yang lebih sesuai untuk membubarkan Parlimen iaitu pada bulan November 2011, Mac / April 2012 dan Jun / Julai 2012.

Apabila Najib yang telah berusia 58 tahun itu mengambil alih dari Abdullah Ahmad Badawi pada April 2009, dia memiliki empat tahun sahaja bagi tempoh mandat lima tahun yang diberikan oleh pengundi dalam pilihan raya umum 2008. Walau bagaimanapun Najib telah menjanjikan pembaharuan dalam kerajaan agar menjadi ' bebas rasuah’, namun dia telah gagal untuk memenuhi sasaran yang ditetapkan.

Sebaliknya keadaan semakin teruk, termasuklah dari segi ekonomi, polarisasi kaum, jenayah yang semakin meningkat, rasuah dan kembalinya kerajaan kepada sifat authoritarian yang semakin nyata.

Contohnya, perintah untuk menahan Rafizi telah menjadikan dia lebih teraniaya daripada pemimpin pembangkang itu sendiri, yang kini telah mendapat status 'hero' kerana keberaniannya mendedahkan salah laku pemimpin Umno. Penangkapan juga menyokong persepsi awam bahawa amalan rasuah UMNO tidak boleh dimaafkan lagi dan semua pemimpin-pemimpinnya telah berganding bahu dengan Najib untuk menghentikan Rafizi daripada mendedahkan lebih banyak rahsia mereka.

Faktor Sabah

Populariti Najib juga telah digugat sekali lagi walaupun usaha kuat untuk meningkatkan populariti dirinya dengan pelbagai ‘program berjumpa rakyat' dibuat diserata negara. Pada bulan Jun, ia jatuh kepada 64% daripada 65% pada bulan Mei dan 69% pada bulan April. BN telah menunjukkan prestasi yang lebih teruk, dengan jatuh ke paras terendah iaitu 42% dan pengundi Melayu merekodkan penurunan dalam sokongan yang paling besar.

Hujung minggu lalu, Najib telah diberi satu lagi tamparan apabila dua Ahli kanan Parlimen BN meletak jawatan untuk menjadi ahli parlimen Bebas yang memihak kepada Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Lajim Ukin dan Wilfrid Bumburing, penyokong kuat BN di Sabah, dijangka akan disertai oleh rakan-rakan lain seawal minggu depan.

"Tiada apa yang Najib boleh lakukan lagi. Sudah terlambat, rakyat tidak percaya apa yang dikatakannya. Apa sahaja ancaman Najib dan BN untuk pilihan raya akan datang tidak akan menghalang rancangan pemimpin-pemimpin Sabah yang lain untuk meninggalkan BN. Jika tidak, pengundi di kawasan mereka tidak akan mengundi mereka, "Chua Jui Meng, naib presiden PKR, berkata kepada Malaysia Chronicle.

Tertekan akibat 'bencana yang bakal berlaku’

Pemerhati merujuk kepada Najib yang sedang kalah, melancarkan majlis 1M4U atau 1Malaysia untuk Anda baru-baru ini dengan suara yang terketar-ketar. Program yang dikhaskan untuk belia ini mensasarkan pengundi muda. Acara ini telah diadakan serentak apabila Anwar sedang mengumumkan pakatan politik baru di Sabah yang objektifnya adalah untuk memecahkan cengkaman politik BN di sana.

"Dia pasti telah merasakan bencana yang bakal berlaku kepada BN," tambah Jui Meng.

-/ Malaysia Chronicle

Read more ...

MALAM INI!!! Anak bekas TPM bakal sertai PAS


Anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Tamrin Ghafar Baba dijangka akan menyertai Parti Islam Semalaysia (PAS) malam ini di Taman Melewar, Gombak, Selangor.

Sekaligus secara automatik keahliannya bersama Umno-APCO terbatal secara automatik kerana mengikut perlembagaan Umno-APCO, keahlian seseorang ahli akan terbatal sekiranya menyertai parti lawan, berbeza dengan tindakan Lajim Ukin yang diberi surat tunjuk sebab 14 hari kerana keluar Umno-APCO tetapi tidak menyertai parti lawan sebaliknya menubuhkan Pakatan Perubahan Sabah (PPS) yang mesra-Pakatan Rakyat.


Memetik sumber, Tamrin akan menyerahkan borang keahliannya kepada Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang selepas solat Tarawih malam ini.


Kemasukan Tamrin yang sudah berada di pentas ceramah PAS sejak beberapa bulan lalu pasti akan menyebabkan Umno-APCO semakin hilang kepercayaan daripada ahlinya sendiri kerana Tamrin lantang mengkritik dasar-dasar Umno-APCO yang sanggup memberi kerakyatan kepada pendatang asing supaya mengundi parti itu dalam pilihanraya umum akan datang.


Sambil berseloroh, semalam, Tamrin berkata beliau menyertai PAS setelah mendapat ilham yang akhirnya diterjemahkannya malam ini.


Beliau yang kini masih lagi ahli Umno-APCO berkata, banyak pihak sebelum ini mengajaknya menyertai parti Islam itu namun belum tergerak hati berbuat demikian walaupun sering tampil berceramah di pentas PAS.


"Tunggu la, dapat ilham nanti saya join la. Tuan-tuan doa la malam ni untuk saya supaya saya cepat sikit masuk PAS," katanya sambil tersenyum.


Beliau berkata demikian menjawab soalan hadirin pada Majlis Berbuka Puasa anjuran Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) di sebuah restoran di Gombak semalam.


Soalan tersebut berhubung pelbagai gesaan agar beliau meninggalkan Umno-APCO dan menyertai Pakatan Rakyat ekoran dilihat tidak sebulu lagi dengan pimpinan Umno pada hari ini.


"Saya secara peribadai lebih seronok dengan tuan-tuan ni, cuma bila PAS nak terima saya.


"Saya dah ikut Mazlan (Aliman) lama dah, tapi baju hijau tak dapat lagi. Mana boleh join PAS stakat pakai skaf," katanya berseloroh lagi sambil merujuk gambarnya di poster di belakang pentas.


Poster tersebut mempamerkan gambarnya memakai skaf hijau dengan tulisan PAS dalam satu ceramah di ibu negara sebelum ini.


Sementara itu, beliau turut ditanya apakah amanat terakhir Ghafar kepada anak-anak.


Beliau berkata, almarhum ayahandanya banyak kali berpesan agar anak-anak berjuang untuk kepentingan rakyat.


"Kami dinasihatkan kalau berjuang berjuang utk rayat. Itu pesan dia banyak kali.


"Dia kata biar kita miskin (dunia) tak mengapa, janji tuhan tahu kerja baik kita," katanya.

Read more ...

UNDI DAP HARAM!!! Ulama belaan UMNO ditegur bekas Mufti

SHAH ALAM - Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berharap pandangan seperti haram dan berdosa mengundi DAP tidak membawa kemudaratan, dan 'fatwa' sedemikian perlu diteliti semula dalam konteks politik sebenar negara ini.

Mohd Asri berkata, oleh kerana perkara tersebut merujuk kepada DAP, rakan politik dalam Pakatan Rakyat (PR), Barisan Nasional (BN) juga ada parti komponen yang mempunyai pendirian seakan sama dengan DAP.


"Itu, kalau kita kata haram, kena melihat pada alasan mengapa kita kata begitu."Kalau kita kata haram (mengundi DAP) kerana dia tidak menyokong negara Islam, ada juga parti dalam BN seperti MCA dan MIC tidak menyokong... jadi kita mengambil pendirian sebahagian sahaja (dalam mengatakan haram dan dosa)," kata beliau kepada Sinar Harian Online.

Mohd Asri mengulas kenyataan Pengasas Pondok Geting, Tumpat Abdullah Sa'amah, dipetik Utusan Malaysia kelmarin bahawa bahawa umat Islam tidak boleh menyokong DAP kerana ia haram serta berdosa.

Gesaan itu adalah ekoran pendirian parti Pas untuk terus bekerjasama dengan DAP sedangkan pengerusi DAP Karpal Singh berkeras supaya Pas menggugurkan niat untuk menjadikan Malaysia sebuah negara Islam.

Mohd Asri, Ahli akademik dari Universiti Sains Malaysia dan baru pulang ke tanah air selepas dilantik sebagai felo di Pusat Pengajian Islam Oxford selama lapan bulan menambah, jika perkara tersebut dilihat secara menyeluruh dan perlu dibincangkan, ia harus dibawa ke Majlis Fatwa Kebangsaan untuk membuat keputusan.

"Kita tidak boleh membuat fatwa sendiri, kita kena bincang perkara ini supaya tidak bercelaru," kata beliau sambil berkata, pandangan sedemikian tidak wajar membawa kepada kemudaratan dalam negara yang penduduknya pelbagai kaum dan agama.

Katanya, realiti politik di negara ini berbeza dan ia disedari oleh komponen Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN).

Sambil menekankan bahawa beliau tidak mahu menyentuh secara mendalam soal fatwa, Mohd Asri berkata, jika DAP dilabel sebagai "kafir harbi", ia akan membawa kesan yang mendalam, seolah-olah meminta orang Islam berperang.

"Saya tidak kata apa yang diperkatakan itu betul atau salah, tetapi kenyataan dikeluarkan mengenai soal haram dan dosa, perlu diteliti semula, kemudian boleh berbincang. Saya lihat itu hanya pandangan peribadi sahaja," kata beliau lagi.

"Kemungkinan dia tidak tahu kesan kenyataan, kesan perkataan dikeluarkan, tidak tahu bahawa ia boleh membawa kepada permusuhan, tidak baik bagi negara majmuk dan pelbagai agama seperti Malaysia," katanya.

Mohd Asri juga berkata, beliau tidak memihak kepada PR atau BN yang ada parti komponen atau wakil rakyat bukan Islam.

"Juga ada wakil bukan Islam dalam kerajaan. Jadi, kita perlu fikir semula perkara (kenyataan) itu semula," katanya lagi.

"Haram perlu kedua-dua sebelah. Kita tidak boleh memilih, hanya satu parti... jadi kita memerlukan penjelasan, kita kena menjustifikasikan," katanya lagi.

Sehubungan itu katanya, pada 1980-an, Pas sendiri pernah berpendirian sedemikian dengan menggunakan perkataan kafir ke atas penyokong BN.

"Tetapi hari ini mereka sedar bahawa pemerintahan negara ini memerlukan sokongan pelbagai pihak. Pas sudah berubah. Dan, hari ini seolah-olah Umno mengambil pendirian macam Pas tahun 1980-an.

"Esok, keadaan akan berubah. Jadi kita boleh menggunakan agama sebagai panduan berpolitik, tetapi tidak harus menjadikan ia sebagai instrumen politik.

"Agama mengatasi politik. Jadi, kita jangan campur aduk politik dan agama, jangan gunakan agama untuk politik," katanya lagi.

Read more ...

PANAS!!! 14 Ahli Parlimen BN Sarawak bakal sertai Pakatan Rakyat?


Kehadiran Perdana Menteri Najib di Kuching hari ini, beberapa jam sebelum Anwar Ibrahim dan Lajim Ukin tiba untuk menghadiri satu perhimpunan di sana, telah melahirkan khabar angin bahawa yang pemimpin de facto PKR itu mungkin lebih hampir kepada matlamat untuk meyakinkan orang-orang kepercayaan Ketua Menteri Taib Mahmud, untuk menukar kem atau mengisytiharkan keluar dari BN.

Menurut sumber-sumber ini, lawatan "terburu-buru" Najib bertujuan untuk meyakinkan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang mempunyai 14 Ahli Parlimen yang bersama dengan Barisan Nasional (BN).


Taib yang juga Pengerusi PBB, yang merupakan pihak utama dalam gabungan BN negeri.


Spekulasi bertiup kencang bahawa Sarawak termasuk PBB akan melihat beberapa pembelotan pada hari-hari sebelum pilihan raya umum ke-13, maklumat yang akan diadakan bila-bila masa di antara September dan Hari Raya Haji tahun ini.


Khabar-khabar angin tersebar dengan nama, di antara mereka ada MP Santubong Wan Junaidi Tuanku Jaffar dan MP Petra Jaya Fadhillah Yusuf.


Anwar dan Lajim, yang dikatakan sebagai panglima pantai barat Umno Sabah, dijadual mengadakan satu perhimpunan di Kuching esok (hari ini).


Mereka juga dijangka mengadakan dialog dengan Sarawak pemimpin gabungan Pakatan Rakyat dan, menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini, pemimpin NGO turut dijemput.


Akibat dari lawatan Anwar, Najib dan Rosmah dalam keadaan risau gelisah hingga terpaksa mengadakan majlis berbuka puasa hari ini (semalam) bersama-sama dengan Taib dan kesemua 14 ahli parlimen PBB itu.


Najib kini terdesak untuk mengukuhkan sokongan BN Sarawak memandangkan dia mengetahui bahawa Sabah berada dalam kedudukan yang tidak menentu dan sumber-sumber berkata "PM bersedia untuk berbuat apa sahaja".


Sarawak dan Sabah mempunyai keseluruhan 56 kerusi parlimen.


Sarawak mempunyai 31 kerusi di mana PBB memegang 14, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) telah diperuntukkan tujuh, Parti Rakyat Sarawak (6) dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (empat).


Anwar seringkali dikaitkan sebagai mempunyai tarikh akhir peribadi yang adalah "16 Sept, 2012" telah menderita malu kubur usaha membatalkan untuk merampas Putrajaya pada 16 Sept, 2008.


Setelah dihentam dengan "kecaman memalukan" oleh Umno, Anwar berharap untuk pergi ke pilihan raya umum ke-13 yang bersenjata dengan Ahli Parlimen di sebelah beliau.


Jaminan peribadi Najib


Sudah berada "di samping" adalah Lajim dan Ahli Parlimen Tuaran, Wilfred Bumburing, yang berpaling tadah dari BN Sabah bulan lepas.


Khabar angin adalah bahawa lapan lagi Ahli Parlimen di Sabah boleh melompat pada minggu-minggu akan datang.


Antara nama yang disebut-sebut termasuklah Abdul Ghapur Salleh (MP Kalabakan) dan Bung Mokthar (MP Kinabatangan).


Timbalan Ketua Umno Sabah Nasir Sakaran tidak menolak kemungkinan lebih panglima perang UMNO yang menyertai Lajim dan Bumburing.


Menurut beliau, kini jelas bahawa orang-orang ini telah dalam rundingan dengan Anwar untuk beberapa ketika.


"Mereka tidak mempunyai peranan dalam BN atau perjuangan. Saya percaya mereka telah lama berada dalam rundingan dengan Anwar, "katanya.


Ceramah daripada pembelotan di Sabah telah tidak meninggalkan Sarawak dari terjejas walaupun penafian berat oleh pemimpin-pemimpin BN persekutuan dan negeri.


Menurut sumber dalaman PBB di Kuching, Najib yang tidak mampu berbeza pendapat di Sarawak, mahu secara peribadi menjamin 14 Ahli Parlimen dan memastikan sokongan mereka kekal dengan BN.


"Dalam pilihan raya ini, beliau melihat mereka sebagai deposit tetap.


Beliau juga akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin PRS, SPDP dan SUPP untuk mengukur sokongan di Sarawak.


"Najib tidak percaya pada Taib tetapi tangannya terikat. "Dia mesti mematuhi keinginan Umno. Umno hanya berminat dengan Najib untuk mengekalkan majoriti dan parti yang masih berkuasa.


"Jika Najib mengganggu Taib dalam hal BN Sarawak, beliau akan pergi kepada Anwar," kata pemerhati yang merujuk kepada laporan baru-baru ini bahawa Taib telah didakwa telah berjumpa dengan Anwar secara sulit di Singapura pada bulan Jun lalu.


Tetapi mesyuarat itu adalah teramat singkat kerana dikatakan Taib terpaksa tergesa-gesa kembali ke Kuching untuk menghadiri satu mesyuarat.


Rupanya barulah terbongkar cerita bahawa Taib telah bertemu dengan seorang utusan dari Putrajaya dan tidak pernah kembali ke Singapura untuk meneruskan perbincangan dengan Anwar.


Dengan apa yang ADUN PBB Asajaya Abdul Karim Hamzah digambarkan sebagai "lobak merah yang terlalu baik untuk menjadi benar".


Kehadiran Najib di Sarawak, atas alasan untuk berbuka puasa, hanya mengesahkan bahawa spekulasi bahawa Anwar mungkin sudah semakin hampir kepada Ahli Parlimen yang dikawal Taib.


JALAN PULANG

Read more ...

TAK TAHU APA-APA!!!Apa yang Shahrizat tahu?


Ketua Wanita Umno-APCO, Shahrizat Jalil akhirnya mengaku hari ini bahawa beliau tahu tentang projek Pusat Fidlot Nasional (NFC) yang dipengerusikan suaminya.

Isnin lalu, bekas Menteri Pembangunan Wanita dan Masyarakat itu beriya-iya menafikan beliau tidak tahu menahu tentang projek tersebut, malah mengatakan tidak menjaga urusan kerja suaminya.


“Saya dapat tahu tentang NFC melalui suami (Mohamed Salleh Ismail) dan media,” kata Shahrizat.


“Dalam tahun 2006 hingga 2007, suami saya minta anak-anak pulang dari luar negara untuk bantu urus projek,” katanya.


“Bila suami beritahu dia nak anak-anak bantu bina ladang, masa itu baru saya tahu tentang projek NFC,” jelas Sahrizat lagi.


Beliau juga beberapa kali mengelak menjawab soalan peguam pembela, Ranjit Singh.


“Jika keluarga menteri dapat keuntungan dari projek kerajaan, adakah menteri itu juga akan dapat untung?” soal Ranjit.


Shahrizat bagaimanapun enggan menjawab soalan tersebut.


Jawapan Shahrizat semasa memberi keterangan pada perbicaraan kes itu pagi tadi mendapat reaksi pimpinan KEADILAN termasuk Pengarah Strategi, Rafizi Ramli yang juga saksi dalam kes ini.


“Mahkamah keluh kesah (orang Umnolah yang gelisah) bila Kak Jat (Shahrizat) bagi keterangan dia tak tahu anak dia kerja apa walaupun kerja dengan suaminya,” tulis Rafizi dalam twitternya.


Ketua PKR Cabang Rembau, Badrul Hisham Shaharin turut mengkritik sikap dolak dalik Shahrizat itu.


“Keluarga itu cukup berahsia, dia tak tahu suaminya kerja apa, anaknya kerja apa dan suaminya juga mungkin tak tahu dia Menteri,” kata Badrul yang lebih dikenali Chegu Bard ketika membalas tulisan rakan twitternya.


Sementara itu, Setiausaha Wanita, Juwairiya Zulkifli mempersoal tindakan Ketua Wanita Umno itu kerana memberikan jawapan berbelit-belit.


“Kak Ijat cakap terlalu berhati-hati sampai terjerat sendiri…Cakap saja terus terang apa yang dia tau! Tak payah nak reka-reka.


“Kak Ijat ni jawab flip flop dan tak faham-faham soalan peguam,” kata Juwairiya lagi.


Dalam perbicaraan pagi tadi, Shahrizat Jalil didapati tertekan ketika berhadapan peguam bela, Ranjit Singh.


“Saya rasa situasi tadi telah meletakkan Shahrizat dalam keadaan tertekan,” kata Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin ketika ditemui.


Shahrizat juga dilihat bingung untuk menjawab soalan hingga terserlah perwatakan beliau sebagai seorang ibu yang tidak peka terhadap kehidupan suami dan anak-anak.


“Saya tahu anak saya bekerja dengan suami saya, tapi apa yang mereka buat dan ke mana (mereka pergi) saya tidak tahu,” kata Shahrizat.


Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berkata, situasi kes berlangsung tadi merupakan satu permulaan yang baik bagi perjalanan kes itu.


“Peguam telah melakukan kerja yang baik, seronok melihat prosiding tadi,” katanya.


19 Januari lalu, Shahrizat memfailkan saman terhadap Zuraida dan Rafizi sebanyak RM100 juta berhubung projek kontroversi NFC.


Ia berikutan pendedahan KEADILAN berhubung dana RM250 juta untuk penternakan lembu itu disalah guna keluarga Shahrizat.


Ia termasuk membeli lima kondominium di Singapura dan Bangsar, dua lot tanah di Putrajaya, kereta mewah dan pelbagai transaksi meragukan.


Shahrizat dalam samannya mendakwa, Zuraida dan Rafizi telah memfitnah dan memburuk-burukkan beliau.


NFC dipengerusikan suaminya Mohamad Salleh Ismail manakala tiga anak beliau adalah pemegang saham dan pengarah di dalam syarikat Agro-Science Industry Sdn Bhd, syarikat induk yang memiliki hampir kesemua saham terbitan NFC dengan satu saham ‘preference’ dipegang kerajaan Malaysia.


Mahkamah menetapkan perbicaraan kes disambung 18 September depan.

Read more ...

MCA TOLAK HUDUD!!! Maka haram sokong BN ikut fatwa ulama UMNO?


1. DAP bertanding kawasan majoriti bukan Islam, lawan MCA, Gerakan, MIC dll. Semua parti non muslim dalam BN nampaknya tolak hudud dan negara Islam. 
 
Chua Soi Lek sampai sifatkan gila pada ADUN yang cadang hudud di Johor. Jadi kalau sokong orang tolak hudud haram... calon DAP lawan MCA (kita katakan, dua-dua tolak hudud) ORANG ISLAM NAK UNDI SIAPA?
2. Kalau Dalam PR ada parti tolak hudud (DAP) tapi semua parti PR tolak rasuah, penyelewengan, kezaliman, kronisme dll. Dalam BN ada MCA, MIC, Gerakan,PPP, SUPP, PBS (11 parti komponen BN bukan Islam). Semua parti dalam BN tolak hudud disamping mereka adalah perasuah, penyamun wang rakyat, peneraju budaya mungkar, penindas rakyat. JADI, SIAPA YG AGAK BAIK SIKIT? ORANG ISLAM PATUT UNDI SIAPA?

3. Dalam PR ada DAP tolak hudud, tapi PAS menerima hudud. Manakala dalam BN semua parti termasuk UMNO tolak pelaksanaan hudud bahkan mempersenda hudud. Jadi, antara BN dan PR, ORANG ISLAM PATUT UNDI SIAPA?
FB : Ustaz Suhaimi Md Saad

Read more ...

TAMPAL PELEKAT UST AZHAR IDRUS DI MOTOR!!! Pelajar UiTM disaman atas kesalahan trafikSatu kisah pelik tetapi benar.

Seorang pelajar UiTM Cawangan Pahang telah disaman oleh Unit Keselamatan Universiti tersebut kerana kesalahan
  "MEMPUNYAI PELEKAT USTAZ AZHAR IDRUS"

Inilah pertama kali dalam sejarah negara kita, menempelkan pelekat Ulamak menjadi satu kesalahan trafik/lalulintas

Dinegara Israel Yahudi Laknatullah pun tak lakukan sebegitu zalim dan kejam keatas rakyatnya, tetapi di negara yang diperintah oleh
UMNO, yang mengaku menobatkan ajaran Islam dan mempertahankan hak dan Ketuanan Melayu sanggup lakukan keatas pelajar Melayu beragama Islam.

Ikut hukum akal logik.
. SIAPA LEBIH ZALIM DAN JAHAT ANTARA UMNO DENGAN ISRAEL YAHUDI LAKNATULLAH?Omak Kau

Read more ...