Friday, July 15, 2011

Berita dari London : Makan malam Najib dan Ro$mah dihidang dengan air Kuning pula, macam sudah dirancangJika semalam Najib dan Rosmah Mansor terpaksa melihat warna yang telah diharamkan pemakaiannya di Malaysia kerana ketika mengadap Ratu Elizabeth II di Istana Buckingham, baginda memakai gaun serba kuning bagi menyambut Najib dan Rosmah.. gambar kat atas.. gambar original tu.. bukan super impose..


Kalau nak lihat yang super impose sila lihat di (SINI)..artikel berkaitan dengan Najib masuk mengadap pula sila lihat di (SINI).

Setelah bertemu dengan Perdana Menteri Britain David Cameron di No 10, Downing Street. Najib dan delegasinya atau rombongan keluarganya (rombongan keluarga pasal Anak, Bini dan Adiknya turut sama).Najib mengadakan sesi pertemuan dengan komuniti perniagaan United Kingdom jam 3.30 petang waktu London (10.30 malam waktu Malaysia).

Ketika beliau dan rombongannya itu tiba di Mansion House, Garlick Hill, berhampiran dengan tebing Sungai Thames beliau disambut meriah oleh rakyat Malaysia yang berada di London juga dengan warna kuning..

Meriah atau tidak korang sila lihat di bawah..


Lagi gambar-gambar yang tak mungkin disiarkan oleh
TV3 atau Utusan sila lihat di (SINI)

Aku ingatkan setakat itu saja episode kuning buat Najib.. rupa-rupanya episode Kuning buat Najib bersambung pula pada sebelah malamnya pula..Dimana Air minuman berwarna kuning turut menjadi hidangan pada majlis makan malam Perdana Menteri bersama warga Malaysia di London.

Menurut tweet seorang rakyat Malaysia @Najmi Naim yang tinggal di Newcastle, UK. "Hadiri jamuan PM bersama rakyat dekat London. PM jemput makan kita makan, tapi lawan tetap lawan."

Gambar dari Pulakdah

Read more ...

Anggaran harga pakaian dan perhiasan satu badan Ro$mah RM 70 juta atau RM 80 juta?

photoOleh: mohdnoorawang

" Kita bongkar dan dedah lagi ROSMAH MANSOR @ ROSMAH BERLIAN BINI PM NAJIB. Cukup jelas bini Najib yang memakai cincin berlian berharga RM73 JUTA MENGGUNAKAN WANG RAKYAT ATAU MENDAPAT WANG SECARA TIDAK SAH DENGAN BERSENDARKAN SUAMIMYA SEBAGAI PERDANA MENTERI.

Berita arus perdana pembodek UMNOporno yang jahat dan zalim menulis berita ROSMAH MANSOR ISTERI PM NAJIB MENABUNG DUIT ATAU SIMPAN DUIT SECARA SIKIT SIKIT UNTUK MEMBELI BARANG PERHIAS TUBUH ROSMAH SEPERTI CINCIN JAM DAN LAIN LAIN TATAHIAS TUBUH MONTEL ROSMAH MANSOR @ ROSMAH BERLIAN @ ROSMAH RM.

Cuba anda kirakirasecara anggaran harga diri bini Najib SEMASA BERSAMA LAWATAN RASMI ATAU TIDAK RASMI (sebagai *****uh dan anggaran )

BAJU ROSMAH MANSOR RM20,000.00

SELUAR DALAM DAN BAJU DALAM. RM3000.00

KAIN DALAM RM2000.00

KASUT DAN STOKIN RM6000.00

KAIN SELENDANG RM3000.00

GELANG TANGAN RM1.6 JUTA

CINCIN BERLIAN RM73 JUTA

JAM TANGAN RM2.3 JUTA

BEG TANGAN ROSMAH RM 40,000.00

SUBANG ROSMAH RM30,000.00

SECATA TOTAL SELURUH YANG ADA PADA DIRI ROSMAH MANSOR @ ROSMAH BERLIAN DIANGGARKAN BERJUMLAH RM70 JUTA HINGGA RM80 JUTA.

Harga diatas hanya dibuat secara anggaran mungkin lebih tinggi lagi. Kerana Rosmah bini Najib insan yang paling pandai menabung wang.

Jika benar Rosmah pandai menabung wang sampai puluhan juta ringgit semasa hayatnya ianya MERUPAKAN SATU REKOD DUNIA YANG DIBUAT OLEH MANUSIA YANG BERNAMA ROSMAH MANSOR BINI PM NAJIB. MALAH TIDAK ADA MANUSIA YANG BOLEH MEMECAH REKOD ROSMAH SEORANG WARGA NEGARA MALAYSIA.

Sekali lagi diingat kepada akbar arus perdana jangan memperbodohkan warga Malaysia dengan artikal yang bertajuk "Rosmah Mansor menabung wang untuk membeli cincin berlian atau lain lain yang terdapat atau dipakai oleh Rosmah Mansor atau Rosmah berlian.

Rakyat Malaysia mahu satu penyiasatan secara terbuka bagaimana Rosmah menabung wang sampai puluhan juta, jika ianya betul Rosmah seharus dilantik menteri Kewangan Malaysia.

Rakyat Malaysia mahu satu badan bebas dan SPRM dan Polis serta Bank Negara menyiasat secara telus dan jujur. Rakyat ingin tahu dan tidak mahu menghukum Rosmah dan Najib tanpa diadili oleh satubadan bebas atau SPR dan Bank Negara.

Rosmah dan Najib jangan menggunakan lidah akbar arus perdana senagai bahan penafian. Rosmah dan Najib perlu tampil dengan penafian yang berfakta dan beralaskan undang undang negara Malaysia.

Rosmah dan Najib serta pemimpin UMNO dan BN jangan bohong dan menipu rakyat dan makan wang negara secara rasuah.

Disegerakan satu penyiasatan yang telus bagaimana Rosmah dan Najib menabung wang sampai puluhan juta. Najib dan Rosmah jangan tipu rakyat.

Perlu diingat Rosmah dan Najib dikatakan terlibat dengan kematian gadis Mongolia. Najib sendiri dikatakn terlibat dengan rasuah puluhan juta dalam kes pembelian peralatan tentera.

Ayuh kita tumbang BN/UMNO dalam PRU13. Biarkan najib tersungkur dan diadili dimakamah yang telus.

"

Read more ...

Selagi dapat belasah duit rakyat, himpunan Bersih 2.0 diguna untuk belasah duit rakyat?SHAH ALAM 16 JULAI : Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein didesak supaya mendedahkan perbelanjaan yang ditanggung kementerian itu dalam operasi besar-besaran membanteras Himpunan Bersih 2.0, 9 Julai lalu.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Khalid Samad berkata, beliau difahamkan kos bagi operasi tersebut mencecah jutaan ringgit.

“Hishammuddin perlu dedahkan berapa perbelanjaan yang digunakan oleh Kementerian Dalam Negeri sepanjang operasi itu berjalan apabila mengerahkan begitu ramai polis dengan segala logistiknya, makanan untuk pegawai bertugas selama beberapa hari menjaga dan mengawal Kuala Lumpur . Kita nak tahu sejak dari mula operasi sampai habis.

“Saya difahamkan perbelanjaan itu mencecah jutaan ringgit,” katanya.

Khalid berkata demikian dalam sidang media selepas memfailkan saman pemula terhadap empat individu termasuk Hishammuddin berhubung tangkapan yang dilakukan ke atas ahli Pas di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Sebelum Himpunan Bersih 2.0 berlangsung pada 9 Julai lalu, polis telah mengerahkan anggotanya untuk mengambil tindakan serta menahan sesiapa sahaja yang mempunyai kaitan dengan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil itu.

Sabtu lalu, ribuan rakyat Malaysia telah menyertai Himpunan Bersih 2.0 untuk menuntut pembaharuan sistem pilihan raya.

Pada perhimpunan itu lebih 1,600 peserta termasuk pimpinan Bersih 2.0 dan Pakatan Rakyat ditahan.

Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata, beliau berharap Kementerian Dalam Negeri menarik balik semua pengisytiharan pengharam terhadap Bersih 2.0 termasuk baju-T.

Semalam Ketua Polis Shah Alam ACP Ahmad Zahedi Ayob berkata pihaknya akan mengambil tindakan termasuk merampas barangan dan menangkap individu yang menjual barangan yang mempunyai logo Bersih 2.0 pada Sabtu lalu kerana ia menyalahi undang-undang.

Tambahnya lagi, sebarang penjualan barangan termasuk pakaian seperti kemeja-T atau tali leher yang mempunyai logo penganjur perhimpunan haram itu adalah tidak dibenarkan sama sekali.

Read more ...

PANAS!! Liow Tiong Lai rasuah Hospital Tung Shin RM2 Juta??


Berita yang dipetik daripada
Malaysia Chronicle sebentar tadi mengatakan bahawa bekas Menteri Kesihatan dan juga Naib Presiden PKR, Chua Jui Meng mendapat bukti bahawa Menteri Kesihatan sekarang, Liow Tiong Lai "membayar" sejumlah RM2 JUTA kepada lembaga pengarah Hospital Tung Shin!

Pendedahan ini dibuat susulan daripada penafian Liow sendiri Rabu lalu yang mendakwa pihak hospital dan kakitangannya tidak terkena tembakan gas pemedih mata dan air kimia yang sengaja dihalakan ke arah perkarangan hospital berkenaan.


Jui Meng menambah, sekiranya benar maklumat yang disampaikannya itu, Liow sudah tidak ada maruah dan harga diri kerana sanggup menipu rakyat Malaysia terutamanya Tionghua yang masih terkesan dengan kejadian Sabtu lalu.


Tetapi Liow menafikannya dan menambah, kedatangannya ke hospital berkenaan dan Hospital Bersalin Cina (Chinese Maternity Hospital), kedua-duanya terletak di Jalan Pudu berhampiran dengan Hentian Puduraya, adalah untuk memberi cek sebanyak RM2 juta yang dijanjikannya pada 12 Januari 2010 lalu.


Jui Meng mencabar Tiong Lai supaya mengemukakan bukti kukuh termasuk rakaman video pada tarikh berkenaan untuk mengesahkan bahawa tiada rasuah diberikan kepada pentadbir kedua-dua hospital berkenaan.


Ini bermakna satu lagi tamparan buat Kementerian Kesihatan yang imejnya sudah tercalar teruk akibat penafian demi penafian yang dilakukan hanya untuk menutup kekejaman polis menyembur air kimia dan menembak gas pemedih mata ke arah kawasan hospital.


Sementara itu,
Tiong Lai mengesyaki maklumat yang diperolehi Jui Meng (sumbangan terbaru RM2 juta) kepada kedua-dua hospital berkenaan didalangi oleh musuhnnya sendiri dalam MCA!!

Lagi laporan lanjut menyusul


JALAN PULANGJui Meng slams Liow for cooking up stories to get off Tung Shin hook


In hot soup after being caught trying to cover up for the police, Health Minister Liow Tiong Lai denied he paid RM2 million to the Tung Shin hospital board to get them to refute allegations that tear gas and acid-laced water had been fired into the facility's compound.


Liow, who is also the MCA deputy president, even accused 'someone' of trying to pressure him into steeping down. But he was immediately rebuked for making up new "conspiracies" in order to get himself and his boss, MCA president Chua Soi Lek, off the hook.


"Rather than cook up more conspiracies to save face, they should just admit the truth and that is, Liow and Chua Soi Lek and the police tried to hide the truth from the people," PKR vice president Chua Jui Meng told Malaysia Chronicle.


Speculation has been swirling for the past few days and finally found its way into the Chinese press this morning, with many online reports accusing Liow and the hospital board for putting politics first rather the health of the people.


This afternoon, Liow lambasted the reports, which he said were based on a 2010 event whereby he had allocated the amount to the Tung Shin hospital.


"This is essentially nonsense, which is clearly intended to humiliate me and Tung Shin Hospital," Liow said in a statement.


"The truth is I had gone to Tung Shn Hospital on Jan 12, 2010 to allocate RM2 million to them and also to Chinese Maternity Hospital."


Face up to the fact and apologize


But perhaps, Liow should blame himself the most because he totally ignored the wealth of available evidence in the form of the hundreds of eyewitnesses' accounts and video clips on You Tube.


The visuals showed clearly the police had indeed discharged toxic material into the Tung Shin compound, which is against international convention.


At a press conference held earlier this week, Liow even brushed off reporters who offered to show him the pictures and tapes.


It was only after he was labelled a 'liar' by critics and Chua Soi Lek also slammed for trying to blame "camera angle" for the pictures, that they realized the amount of anger that they had stirred.


Late last night, Liow announced he would set up a probe to be headed by the Ministry of Health secretary-general. But this was again seen as a ploy to appease public anger using the simplest but least sincere method.


"At the end of the day, what can the MOH committee do? Censure the police, censure the Cabinet, censure Prime Minister Najib? Do you see the MOH and Liow doing that, so why waste time?" said Jui Meng.


"The honourable thing for Liow and the police to do is to graciously admit the truth. There is no way for them to get past the avaliable evidence. They should straightaway apologise to Tung Shin, the staff and patients and to all Malaysians for their lies.

Read more ...

Gajah lebih mulia daripada penyokong UMNO

Penyokong Umno digesa agar membandingkan keadaan hidup mereka dengan keadaan hidup pemimpin mereka yang diibaratkan bagai langit dengan bumi.

Kadangkala penyokong Umno terpaksa berhempas pulas untuk mencari sesuap nasi, sedangkan pemimpin mereka hidup dengan penuh kemewahan sehingga adakalanya kemewahan itu diluar jangkaan akal yang waras.

Sebagai contoh, isteri Perdana Menteri ketika ditinggal di Dubai,beliau dilaporkan telah menetap di hotel yang sewaannya mencecah seratus ribu ringgit semalaman.

Kini ada laporan pula terhadap Rosmah berkenaan harga cicin yang ada dalam simpanannya, dikatakan berharga RM24juta dan tidak dikenakan cukai.Ini sudah tentu sekiranya benar, satu pengkhianatan terhadap rakyat.

Gesaan ini dibuat oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu Ustaz Mohd Nor Hamzah dalam ceramahnya di sini semalam.

Dalam ucapannya lagi, beliau juga secara berseloroh membandingkan nasib gajah di Santuari Gajah di Kenyir adalah lebih baik berbanding nasib penyokong Umno di Terengganu.

“Gajah di Santuari tu makan RM1000 sehari.Penyokong Umno?

Maknanya gajah di Terengganu makan sedap lagi dari penyokong Umno di Terengganu,”katanya berseloroh.

Justeru itu beliau mengajak semua terutama penyokong Umno memikirkan dengan mendalam akan perkara itu yang sedang berlaku di Malaysia sekarang ini dan mengajak mereka berubah demi kebaikan mereka juga.

Ceramah malam tadi turut disertai oleh dua orang lagi pemidato hebat dari Terengganu iaitu Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah dan Ustaz Ridhuan Mohd Nor.

Manakala Ustaz Wan Sukairi (kiri) mengajak pendengar agar menjadikan peristiwa pada Israk Mi’raj sebagai panduan dalam kehidupan.

Mengambil contoh solat yang telah diwajibkan ketika peristiwa itu, walaupun kita kena mengikut imam, tetapi apabila imam melakukan kesalahan, wajib kita menegurnya dan mungkin sampai ke tahap mufaraqah.

Begitulah juga apabila hak k ita sebagai rakyat dirampas, maka kita wajib menegur pemimpin.Tiada lagi ketaatan apabila pemimpin melampaui batas yang Allah tetapkan.

Inilah perkara utama menurutnya yang ditekankan oleh Bersih 2.0 baru-baru ini iaitu meminta kembali hak rakyat yang telah dirampas oleh kerajaan dan sekutu-sekutu mereka.

Read more ...

Rombak sistem atau tiada pilihanrayaSHAH ALAM 15 JULAI: "Jika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak mahu mengambil pendekatan untuk berubah, maka tidak perlu adakan pilihan raya."

Demikian kenyataan ahli jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah seraya mendesak suruhanjaya itu mempertimbangkan empat tuntutan utama bersabit rombakan sistem pilihan raya yang boleh dilaksanakan oleh suruhanjaya itu dengan kadar segera.

Tambahnya lagi, Bersih akan mengemukakan petisyen kepada SPR dalam masa terdekat sebagai tindakan lanjut termasuk memberi tempoh tiga bulan untuk melihat sebarang perubahan yang akan dilakukan agensi bebas itu.

Beliau berpendirian tindakan tersebut adalah sebahagian daripada cara gabungan 62 badan bukan kerajaan (NGO) itu mengekalkan momentum selain inisiatif rakyat menganjurkan program 'hari kuning' pada setiap Sabtu.

"Kita mahu bergerak ke hadapan. "Bola" kini berada dalam gelanggang SPR dan mereka perlu respon sekarang," katanya.

Bercakap dalam wawacana khas bersama Tv Selangor, Maria menyifatkan SPR tidak mengambil pendekatan proaktif untuk mencapai persetujuan dalam rundingan dengan pihak Bersih.

Malah katanya, sehingga kini suruhanjaya itu lebih gemar memberi pelbagai alasan seolah-olah cuba untuk melindungi pihak berkepentingan.

Menurut beliau, SPR mempunyai kuasa untuk merombak sebarang peruntukan yang diyakini dapat menambahbaik sistem pilihan raya di negara ini memandangkan agensi itu terletak di bawah kuasa Majlis Raja-Raja.

"Dalam perbincangan antara Bersih 2.0 dan SPR, kita sudah jelaskan mereka ada kuasa untuk merubah undang-undang dan mengemukakan kepada kabinet. Tapi mereka menghadkan peranan dengan mengatakan mereka hanya pentadbiran.

"Jadi inilah (sebenarnya) empat tuntutan yang utama (dalam aspek) pentadbiran. Membersihkan senarai pengundi, mereformasikan undi pos, penggunaan dakwat kekal dan tempoh berkempen selama 21 hari. Ini tidak perlu ubah undang-undang. Jadi saya rasa sekarang mereka tidak ada alasan (untuk tidak) melakukan dalam tempoh tiga bulan," kata beliau.

Timbalan Pengerusi SPR, Wan Ahmad Wan Omar baru-baru ini mengakui kelemahan aspek komunikasi suruhanjaya itu yang menyebabkan mereka gagal menjelaskan kepada rakyat tentang langkah penambahbaikan sistem pilihan raya.

Beliau turut berdalih tentang ruang yang terhad berikutan terikat dengan Akta Pilihan Raya 1957 selain mendakwa Bersih 2.0 membuat andaian tanpa sebarang bukti.

Beliau juga mendakwa pembangkang memanipulasi isu ketelusan pilihan raya sehingga menyebabkan rakyat turun ke jalanan pada 9 Julai lalu.

Mengulas perkara itu, Maria menyahut baik tindakan SPR untuk bertemu dan memberi penjelasan kepada rakyat namun katanya, tuduhan bahawa Bersih tampil tanpa sebarang bukti ternyata meleset.

"Sampai sekarang ada orang hantar bukti. Semalam, ada individu yang daftar dua kali menggunakan kad pengenalan yang sama dan dia telah mengundi dua kali tetapi dua tempat berasingan.

"Kita juga ada bukti di mana kad pengenalan baru dan lama digunakan untuk mengundi. Ini menunjukkan SPR sebenarnya tidak membersihkan senarai pengundi. Jadi kalau ini berterusan ianya akan memberi impak buruk kepada kerajaan sekarang," ujar beliau lagi.

Beliau turut mengulangi kejadian pembelian undi yang didedahkan portal berita alternatif pada Pilihan Raya Negeri Sarawak April lalu di mana SPR gagal mengambil sebarang tindakan walaupun gambar dan video telah tersebar luas di internet.

Maria menyifatkan sekiranya SPR melaksanakan tugas secara telus maka risiko bagi kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) untuk tumbang adalah lebih kritikal.

Dalam pada itu Maria berkata, pengenalan kepada sistem biometrik amat digalakkan namun katanya kaedah itu memerlukan kos yang tinggi berbanding dakwat kekal.

Jelasnya lagi, dakwat kekal telah digunapakai di kebanyakkan negara termasuk India di mana perlaksanaannya memberangsangkan.

Maka menurut Maria tidak timbul sebarang dakwaan bahawa kaedah tersebut ketinggalan zaman kerana ianya akan memberi kebaikan kepada parti politik yang bertanding seraya mengelakkan daripada salah laku pengundian.

Sehubungan dengan itu kata beliau, Bersih bersedia untuk mengadakakan pertemuan semula dengan SPR sekiranya suruhanjaya itu berhasrat untuk mempertimbangkan empat tuntutan utama yang dinyatakan.

Read more ...

500 ahli PSM, NGO desak enam tahanan EO dibebaskanKUALA LUMPUR 15 JULAI : Badan Bukan Kerajaan Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) Cawangan Kajang hari ini menghantar satu memorandum dan petisyen yang ditandatangani oleh 500 individu mendesak agar enam tahanan Ordinan Darurat (EO) PSM dibebaskan segera.

Menurut wakil PSM Kajang Ganesan Dhanapal, mereka yang ditahan kerana terlibat dengan bersih sepatutnya dibebas kerana Himpunan Bersih telah tamat 6 hari lalu.

"Memang kita, PSM, Jerit dan SUARAM tidak berpuas hati dengan penangkapan mereka. Mulanya mereka ditangkap kerana Bersih tapi himpunan sudah berlalu mereka masih tak dibebaskan.

"Kami kumpul tandangan bersama PSM dari seluruh Malaysia untuk desak mereka dibebas. Penahanan ini tidak munasabah," kata Ganesan kepada TV Selangor hari ini.

25 Jun lalu, 31 aktivis PSM ditahan di Pulau Pinang dan direman di bawah Seksyen 122 kerana melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

2 Julai lalu, enam daripadanya termasuk Dr. D Jeyakumar dilepaskan tanpa tuduhan tetapi ditangkap semula di bawah EO sejurus menjejakkan kaki ke luar balai polis dan ditahan sehingga kini.

Oleh itu hari ini, kira-kira 30 ahli PSM Kajang, Jerit dan SUARAM berkumpul di hadapan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman bagi menyerahkan memorandum kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar tersebut.

Bagaimanapun keadaan menjadi sedikit tegang apabila sekumpulan polis yang diketuai oleh ASP yang hanya dikenali sebagai Hata telah mengarahkan banner yang dibawa mereka ditutup.

Lebih parah lagi, Hata turut mengatakan pegawai hanya dapat menerima memorandum tersebut di kawasan tempat letak Kereta berhampiran.

Bagaimanapun setelah perang mulut terjadi antara koordinator SUARAM Nalini E dan Wakil Cawangan Perhubungan Awam Bukit Aman, DSP Venu Gopal, pegawai tersebut bersetuju menerima memorandum di hadapan Bukit Aman, tempat berkumpul wakil NGO tersebut.

Memorandum itu kemudiannya diserahkan oleh wakil PSM Lecthmi Doraisamy yang mahukan polis bertindak dengan lebih profesional.

"Kami menegaskan kepada pihak polis agar jangan salah guna kuasa yang diberikan.

"Kami mahu pihak polis tidak menjadi pak turut BN terutamanya Umno, " kata Lecthmi.

PSM kini sedang menunggu permohonan bagi mendapatkan perintah 'habeas corpus' yang akan didengari pada 22 Julai hadapan menerusi peguam mereka, Edmund Bon.

Read more ...

BAPAK MAHAL : Sepingan RM 25 untuk harga biasa RM 5 sepingan , Ketua Polis mana dapat bekal makanan kepada tahanan BERSIH 2.0?


Benarkah tahanan bersih diberikan makan RM25 sepinggan? Makanan tak sedap mana, kuah karinya cair RM25. Kalau makanan disediakan untuk 2000 orang ini tak termasuk mana-mana polis buat keluar makanan untuk kaum kerabatnya. Jumlahnya adalah RM50 ribu.

Ketua polis mana yang dapat tander ini?


Adakah benar tahanan yang diberikan angka adalah 1667 orang? Sedangkan proses untuk memberikan kad pengenalan kepada tahanan untuk membebaskan bermula daripada petang sehingga 10 malam? Berapa lama dan ini menunjukkan angka yang dijangkakan adalah lebih daripada itu.

Aku letaklah harga makanan pada hari itu RM5 sepinggan. RM20 dari di rompak oleh polis. Main rompak-rompak ini memang kerja polis.


Kita cabar pihak polis mendedahkan pembelanjaan secara terperinci. Jangan nak tipu rakyat RM25 sepinggan. Makan nasi Arab lauk kambing pun RM17 sepinggan itu pun rasa nak pecah perut pasal banyak!!


Dahlah kirta dicota oeh pihak polis, duit kita pun polis rompak!!Penoreh getah

Read more ...

Jawapan kepada tulisan pencacai UMNO yang pengotorTulisan merah/italic adalah jawapan saya.

BERSIH YANG KOTOR
- Tajuk artikel daripada seorang pengotor!!

ISU BERSIH telah disensasi dan diputarbelitkan secara maximum oleh puak pembangkang untuk meraih simpati dan menjuarai kepentingan politik mereka. Saya puji sikap penyokong fanatik di kedua-dua belah pihak yang sanggup ke jalan2 raya untuk berdemonstrasi. Begitu juga dengan para pelajar Malaysia dan orang awam di negara-negara tertentu yang konon turut menyokong penganjuran BERSIH.

Siapa yang sensasi ngok!! TV dan media arahan Najiblah ngok! Sanggup dijalan raya tanpa sebarang bayaran tak macam petroit terpaksa import bangla. itu baju di beri percuma.

Namun saya lebih bersetuju jika apa juga masalah politik negara yang timbul ia di selesaikan secara berhemah dan mengikut lunas undang-undang. Tak mengapa jika puak-puak tertentu nak buat bising dan buat kacau di jalan-jalan raya tetapi jangan sampai menjejaskan keamanan dengan sengaja memburukkan imej negara sendiri dan menjejaskan pendapatan dan matapencarian orang lain.

Lunas undang-undang, siapa yang cabul undang sehingga harta rakyat macam harta mak bapak dia orang?

Saya lebih bersetuju jika politikus lebih rasional dengan membawa perkara yang berbangkit ini ke sidang Parlimen kerana disitulah sebenarnya tempat yang lebih sesuai dan afdal untuk meminda apa juga undang-undang negara dan peraturan yang sedia ada yang melibatkan proses pilihanraya dan sistem demokrasi berparlimen.

Dalam parlimen siapa yang guna polis, menarik speaker macam sarkas? Ngok engkau tonton tak sidang. Lihat bagai bodohnya MP Kerajaan dalam berhujah? Kalau tak boleh hujah gantung ahli parlimen itu adalah lebih rasional?

Perlu diingatkan walau apapun sistem yang kita mahu ia mestlahi mengikut selera dan acuan negara kita sendiri, bukan mengikut sistem dan telunjuk Uncle Sam, Britton , Australia mahupun Israel . Politikus pula perlu matang dan waras berbincang tentang isu ini dan menyelesaikannya secara musyawarah bukan membawa politik kepartaian yang sempit di jalanan.

Undang-undang Malaysia ikut siapa. Ikut agama bapak engkau ke atau bapak penjajah? Bodoh betul engkau ni? Mana acuan kita sendiri?

Rakyat Malaysia bukan bodoh... Kemenangan pembangkang pada PRU12 adalah satu kebetulan dan kesilapan kerana ia terjadi out of confusion and frustration of the rakyat, ia bukan satu phenomena yang harus kekal begitu. Saya percaya the silence majority akan lebih teruja untuk mengundi Barisan Nasional pada PRU13 berbanding pakatan haram DAP, PAS dan PKR yang dilihat semakin kehilangan arah tuju dalam perjuangan selain gelojoh nak berkuasa at all cost di Putrajaya.

Rakyat undi BN cerdik? Undi pembangkang bodoh. Itu analisis engkau ke Ngok. Rakyat bukan bodoh rasuah dan ugutan sekarang tak boleh digunakan lagi. Dulu engakau bolehlah rasuah rakyat. UMNO/BN boleh bodohkan rakyat di kampung dan felda tapi sekarang rakyat telah cerdik.

Ekonomi negara menurut BNM kini semakin pulih dan Najib pula semakin meningkat populariti beliau dengan Gagasan 1Malaysia dan proses transformasi politik dan ekonomi. Beliau kini telah diterima oleh rakyat jelata dengan baik brbanding 3 tahun yang lalu. Hakikat ini sangat menakutkan ANWAR IBRAHIM kerana beliau is running short of time, tambahan terpaksa bergelut dengan isu moral dan kes liwat yang masih tertangguh di mahkamah..

Indek mana engkau pakai ni? Nak sedapkan diri. Setakat paksa pegawai kerajaan hadir, setakat bual poll sendiri memanglah syok sendiri. Engkau kaji semua FB yang anti Najib tak sampai 10 minit sahaja boleh lebih 1000 orang unkike Njib. Ngok jangan syok sendirilah!!

Pengikut totok pembangkang mungkin terpaksa menelan semua hujahan dan air liur Anwar dan Ambiga tetapi rakyat lebih tahu siapa yang akan mereka pilih. Memilih Anwar dan pembangkang bererti membenarkan ketidakstabilan politik dan kehancuran kepada superstruktur ekonomi negara.

Engkau ingat pembangkang tu Anwar dan Ambiga sahaja ke Ngok, PAS ada, DAP ada NGO ada. Gerakan Jamaah-jamaah Islam ada semua tak suka UMNO yang khianat bangsa dan agama. Sedar dirilah ngok! Tak ada dakyah lain ke, asyik-asyik hancur ekonomi sedangkan ekonomi dah teruk zaman Najib 1 Malaysia iini.

Atas apa pun alasan bodoh yang DAP, PKR dan PAS perjuang dan berikan, kuasa bukanlah matlamat terakhir yang sepatutnya diperjuangkan. Katahuilah bahawa jika ANWAR berkuasa dan jadi PM sekalipun, masalah rakyat seperti masalah kenaikan harga barang dan rasuah masih tetap seperti itu juga.

Bukti lah ngok. Itu modal lama, modal nak bodohkan rakyat tanpa ulasan. Lihat Kelantan dulu engkau kata tak boleh bangkrap tak lebih 3 bulan selepas tu kata tak sampai 1 tahun. Sekarang engkau lihat 20 tahun. Itu aku kata UMNO ini bodoh pandai cakap tapi tak ada apa-apa asas dan kajian. Cakap bodoh!!

Yang lebih penting dan mendesak sebenarnya ialah perpaduan dan integrasi nasional, keselamatan dan kestabilan politik dalam kontek untuk merealisasikan sepenuhnya PROTOKOL MELAYU.dan Islam di Malaysia. (Log on www.umno-pas-pkr.blogspot.com)

Perpaduan sebenar al Quran telah ajar, tak tahulah engkau ini Islam atau tidak. Tak percaya kepada Islam Tapi ada status Haji, entah-entah sebelum balik haji engkau lawat kubur firaun!! Ada roh firaun telah merasi dalam jiwa dan raga engkau.


Haji Naseron Ismail
Pegawai Penerangan UMNO
@ Biro Publisiti & Penerangan BN
Setiausaha
Gabungan NGO-NGO Melayu Islam.


http://penorehgetah.blogspot.com

Read more ...

Kasari perhimpunan Bersih: Pentadbiran Najib mula tertekan

KUALA LUMPUR, 15 Julai — Pentadbiran Najib akhirnya mula memberi respons kepada kritikan-kritikan pedas media asing berhubung cara pihaknya menangani perhimpunan Bersih 2.0 Sabtu lalu.

Dalam suratnya kepada Wall Street Journal, Putrajaya berkata Malaysia benar-benar sebuah negara demokrasi.

Wall Street Journal merupakan antara akhbar asing yang mengkritik cara Putrajaya ekoran tindakan keras digunakan oleh polis dalam meleraikan ribuan penunjuk perasaan di ibu negara menuntut pembaharuan sistem pilihan raya di Malaysia.

Wisma Putra telah menafikan dakwaan Wall Street Journal dengan berkata “penunjuk perasaan di Kuala Lumpur telah berhadapan dengan “intimidasi” dan “ditekan” oleh pasukan keselamatan, sebagaimana disiarkan Selasa lalu.

“Untuk mendakwa bahawa perhimpunan Sabtu lalu bermakna Malaysia bukan negara demokrasi adalah silap,” kata Penolong Setiausaha Kementerian Luar Ahmad Rozian.

Menurut Ahmad, mengambil kira prestasi parti-parti pembangkang ketika pilihan raya umum lalu, “peti undi kekal saluran berkuasa dalam politik Malaysia.”

Meskipun Ahmad mengakui bahawa Perlembagaan Malaysia menyediakan peruntukan untuk mengadakan perhimpunan aman, “penganjur-penganjur protes memilih untuk menolak” tawaran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak (gambar) agar perhimpunan diadakan stadium berkapasiti besar, yang membolehkan ia diadakan tanpa menjejaskan keselamatan dan mengganggu kehidupan rakyat biasa Malaysia.

Sebaliknya kata beliau, penganjur meminta penyokong berhimpun di stadium yang kecil meskipun pada hakikatnya kemudahan itu tidak dapat digunakan.

Penganjur perhimpunan Bersih 2.0 memohon mahu menggunakan Stadium Merdeka.

Bersih 2.0 menerima tawaran Najib agar perhimpunan diadakan di stadium selepas menghadap Yang di-Pertuan Agong ekoran titah nasihat baginda pada 3 Julai agar segala isu diselesaikan menerusi perundingan.

Bagaimanapun pentadbiran Najib berkata pihaknya bersedia untuk memberi permit polis jika penganjur sanggup mengadakannya di mana-mana stadium di luar ibu negara.

Dalam penjelasannya Ahmad berkata, dalam menghadapi ribuan oang yang cuba memasuki lokasi yang tidak sesuai di kawasan yang padat penduduk, polis terpaksa bercampur tangan untuk menyuraikan kumpulan yang hadir.

“... tugas itu menjadi lebih sukar dengan kehadiran sekumpulan penunjuk perasaan minoriti yang mahu cetuskan keganasan,” kata Ahmad lagi.

Perhimpunan Bersih 2.0 susulan kepada kempen akhir 2007 mendapat liputan media asing termasuk BBC, Guardian, Al-Jazeera, Straits Times dan Jakarta Post.

Dalam temu bual dengan CNN semalam, Najib berkata pihak polis menggunakan tindakan yang sewajarnya dalam usaha menyuraikan perhimpunan Bersih 2.0.

“Ia (tahap tindakan polis) agak ringan sebab meskipun ia dikenakan, mereka (yang ditahan) telah dibebaskan selepas lapan jam dan mereka dilayan dengan baik,” kata beliau.

“Tiada penggunaan tindakan yang tidak wajar dan penunjuk perasaan disuraikan dengan menggunakan pasukan yang minumum,” katanya

Selain itu, pentadbiran Najib juga menghantar Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor ke Indonesia untuk menjelaskan pendirian kerajaan.

Oleh Shannon Teoh
MalaysianInsider

Read more ...

Retak tulang dagu, patah dua gigi, terima 20 jahitan angkara polis

BALIK PULAU, 15 Julai: Roslan Hussain, 41, mengalami keretakan pada tulang dagu, dua batang gigi patah serta terpaksa menerima 20 jahitan di bahagian luar dan dalam mulut akibat terkena kelongsong gas pemedih mata pada himpunan Bersih 2.0.

Ketika kejadian, beliau yang datang secara berkumpulan dari Balik Pulau memasuki kawasan KL Sentral setelah makan di sebuah premis makanan segera di situ.

Selepas menunaikan solat Zohor, lalu beliau keluar bersama kumpulan yang lebih ramai, tiba-tiba polis bertindak menghalau untuk menghalang orang ramai berkumpul.

Katanya, pada masa orang ramai berasak-asak dan ketika itu terasa satu benda keras terkena tepi mulut.

Waktu itu dia hanya rasa kebas sahaja tetapi apabila lepas beberapa minit berlari mengelak daripada kepedihan asap pemedih mata ada orang menegur mulutnya berdarah.

"Semasa kena, saya terasa kebas sahaja manakala di bahagian dada rasa panas. Pada mulanya saya ingatkan batu rupanya pemedih mata. Terbukti pasukan keselamatan menembak paras kepada tidak ke atas seperti mana biasa," terangnya pada Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff dan Yang Dipertua PAS Balik Pulau, Ustaz Fauzi Yusoff serta rakan taulan yang datang menziarahinya.

Menurutnya, dalam keadaan bajunya berlumuran darah dan sakit yang teramat sangat lalu mendapatkan teksi untuk ke Pusat Perubatan Univesiti Malaya.

“Di sana saya melihat Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Khalid Samad juga ada beliau menerima enam jarum di bahagian belakang kepala,” katanya.

Setelah kembali ke Balik Pulau beliau terus mendapatkan pemeriksaan di sebuah hospital swasta dan pihak hospital mendapati kecederaan serius di bahagian dagu.

Doktor terpaksa mengikat giginya buat sementara dengan kos RM480 sebelum pembedahan dengan anggaran RM10,000.

Fauzi menyiifatkan itu adalah antara keganasan polis yang menggunakan kekerasan untuk menyuraikan perhimpunan aman Bersih 2.0.

Katanya, mereka bertindak ikut suka hati malahan tiada perikemanusiaan terhadap orang ramai yang menyertai perhimpunan Gabungan Pilihan raya Bersih dan Adil yang datang secara aman.

Yusmadi pula menyarankan Roslan membuat laporan polis segera kerana beliau telah diperlakukan sebegitu rupa sedangkan tidak melawan polis.

Read more ...

Pentadbiran Najib dipenuhi "Golongan Pengampu"


KUALA LUMPUR, 15 JULAI: Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyifatkan terlalu ramai "golongan pengampu" dalam pentadbiran Umno-Barisan Nasional sehingga menyebabkan parti itu mungkin kehilangan sokongan rakyat pada pilihan raya umum ke-13.

“Dalam pemerintah sekarang semua orang nak tunjuk kononnya dia setia (kepada pemerintah) walaupun kenyataan yang dikeluarkan adalah bodoh, tapi dia rasa tidak mengapa yang penting perdana menteri tahu.


“Dalam Umno bila ada pemimpin bagi kritikan, dia ini dianggap musuh walaupun idea yang diberikan adalah baik, namun ia dianggap bahaya kerana unsur feudal tidak ditinggalkan,” katanya dalam satu program anjuran Kementerian Pengajian Tinggi di ibu negara malam tadi.


Program itu yang banyak menyentuh mengenai Himpunan Bersih 2.0 , menyaksikan Dr Asri membidas pemikiran feudal yang diamalkan Umno-Barisan Nasional dalam sistem pentadbiran negara pada hari ini yang perlu dikikis jika masih mahu mengekalkan kuasa.


Menurut Dr Asri, kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak perlu memilih pimpinan yang boleh membantu menguruskan negara dan bukannya pemimpin yang hanya tahu membodek pimpinan tertinggi.


“Kalau perlu cari pemimpin yang boleh bantu kerajaan bukan kaki pengampu, ramai rakyat sekarang tidak tahu mahu mengundi siapa sebab mereka masih melihat keadaan dan kumpulan ‘third force’ ini jumlahnya lebih besar.


“Ramai yang nak masuk politik supaya dapat bodek pemimpin dan dapat hasil, namun kesannya nanti ia akan meroboh institusi yang ada, sebagai contoh khutbah Jumaat... institusi agama digunakan apa dalil agama yang mengharamkan perhimpunan, dalil agama digunakan untuk memburukkan orang lain.,” katanya.


Sabtu lalu, ribuan rakyat Malaysia telah menyertai Himpunan Bersih 2.0 untuk menuntut pembaharuan sistem pilihan raya.


Program yang dihadiri para intelek itu juga diberitahu oleh Dr Asri bahawa pentadbiran Perdana Menteri pada hari ini umpama “seorang bapa yang menakutkan anak agar tidak ke tempat gelap kerana ada hantu.”


Kata beliau, strategi sedemikian sudah tidak berguna kerana rakyat yang sudah matang dan informasi boleh diperoleh melalui pelbagai cara.


“Saya menggambarkan kerajaan sebagai seorang bapa kepada seorang anak yang menakutkan anaknya agar jangan pergi ke tempat gelap kerana ada hantu, pada waktu kecil anak akan terima tapi bila anak sudah besar dan belajar di universiti ia sudah tidak berguna.


“Kerajaan dan pemimpin sudah terlupa bahawa sekarang bukan lagi zaman 70-an kerana kerajaan sudah tidak lagi boleh menghalang maklumat... dulu memang orang baca Utusan Malaysia tapi sekarang orang sudah tidak baca dan tidak percaya,” katanya.


Malah beliau turut melahirkan kekecewaanya di atas tindakan rakus Putrajaya dalam usaha menyuraikan himpunan pada 9 Julai lalu sehingga mengakibatkan puluhan mengalami kecederaan dan seorang meninggal dunia.


“Itu hak mereka untuk berkumpul, saya bukan menyokong mana-mana pihak tapi ia menyebabkan kita tidak boleh untuk melangkah ke hadapan.


“Saya percaya kalau perdana menteri benarkan, polis benarkan, malah turut membantu melancarkannya saya rasa kerajaan akan dapat kredit... dan saya sangat dukacita cara kerajaan menangani perkara ini,” katanya.

Read more ...

PAS fail saman polis, Hishamuddin petang ini

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnJPxKiX43hUcmprdKIMF19qixFYTLAPUlRnE-XuGhVw3KaWyZCoxlh72aN8DCvd2TyTNjEAivqqWQKSYNyzJh56jhprP9CSDr7rb_ez0jQ5JRsjg2W7zzA3U6LF68T70y25DR5cz4dm2x/s320/Bersih-BAJU27.jpgKUALA LUMPUR, 15 JULAI: PAS akan memfailkan kes saman sivil ke atas Menteri Dalam Negeri yang bersangkut-paut dengan Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu di Mahkamah Shah Alam petang ini.

Portal The Malaysian Insider memetik, Pengarah Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) Dewan Pemuda PAS Selangor Zainal Said sebagai berkata, saman itu dibuat kerana pihak berkuasa telah menahan seorang ahli parti Islam itu, tindakan yang disifatkan sebagai tidak mengikut undang-undang.

Musafri Abdullah Azmi, 27, telah ditahan pada 24 Jun lalu kerana memiliki kemeja-T yang tertulis perkataan Bersih 2.0 di Dewan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan, Padang Jawa di Klang.

“Petang ini kita mewakili seorang ahli kita yang ditahan kerana memilik baju Bersih 2.0, dia telah ditahan secara salah.

“Saman sivil ini dibuat kerana kita mahu tuntut ganti rugi dan mahu barang-barang yang dirampas dikembalikan semula kepada ahli kita,” kata Zainal.

Kata Zainal, pihaknya menamakan pegawai penangkap, Ketua Polis Shah Alam ACP Zahedi Ayob dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai defendan.

Tindakan petang ini merupakan yang pertama dalam siri saman yang hendak dibawa oleh PAS, kata Setiausaha Lajnah Undang-undang parti itu, Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus ketika dihubungi portal berkenaan.

“Kami memutuskan untuk memfailkan kes di Selangor hari ini sebab kes pertama penahanan berlaku di Selangor, selepas Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengisytiharkan bahawa bahan-bahan berkaitan Bersih 2.0 adalah haram,” kata beliau.

“Kes yang dibawa hari ini berkaitan dengan tahanan praperhimpunan Bersih, selepas ini akan ada banyak lagi kes,” kata beliau lagi.

Semalam, Juham Dewan Pemuda PAS pusat telah melancarkan kempen Aduan Keganasan Polis 9/7 yang bertujuan untuk mengumpul segala maklumat daripada orang awam berkaitan salah laku dan keganasan yang dilakukan oleh pihak polis dalam perhimpunan aman Bersih 2.0 di sekitar Kuala Lumpur Sabtu lalu.

Sementara itu, Pengarah Juham Dewan Pemuda PAS pusat Ahmad Zamri Asa’ad Khuzaimi berkata melalui saman sivil itu pihaknya mahu mahkamah mengisytiharkan bahawa segala bentuk penahanan dan rampasan dilakukan pihak berkuasa dalam isu Bersih 2.0 bertentangan dengan undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan.

“Kita nak mahkamah beri satu deklarasi bahawa penahanan ahli kita ini salah di sisi undang-undang sebab tiada undang-undang kata memakai baju itu salah, yang salah tidak pakai baju.

“Kita juga mahu mahkamah beri satu deklarasi bahawa segala yang dirampas dipulangkan dan rampasan yang dibuat itu adalah salah dan bertentangan dengan undang-undang serta perlembagaan,” katanya.

Read more ...

Di mana Rosmah belasah duit?

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didesak supaya menyiasat sumber kewangan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor hingga beliau mampu untuk memiliki cincin dan gelang tangan bertatahkan berlian.
Ahli Parlimen Pokok Sena, Dato’ Mahfuz Omar berkata, SPRM harus menjalankan siasatan segera bagaimana, Rosmah sebagai seorang suri rumah mampu memakai cincin dan gelang tangan berlian.
Selepas tersiar dalam laman-laman web mengenai cincin berlian milik Rosmah bernilai RM73 juta yang diimport dari Amerika Syarikat tanpa membayar cukai, tersebar pula gambar Rosmah juga memakai gelang tangan berlian seberat 65 karat bernilai RM1.65 juta.
“SPRM mesti telus dalam siasatannya. Di mana Rosmah dapat wang, pada hal beliau hanya seorang suri rumah sahaja,” kata Mahfuz ketika dihubungi FMT hari ini.
Beliau yang juga Naib Presiden PAS menegaskan bahawa sudah tentu Rosmah tidak mampu. Begitu juga suaminya (Datuk Seri) Najib Tun Razak tidak akan mampu membelinya dengan gaji sebagai seorang perdana menteri.
“Kita bimbang berlaku penyelewengan. Kemungkinan ada pihak-pihak yang berkepentingan yang ‘memberi’ barang-barang mewah itu kepada Rosmah.
“Maka kita pun nak tahu apa yang mereka dapat daripada Rosmah sehingga mereka sanggup menghadiahkan barang-barang yang sangat bernilai itu,” terang beliau.
Mahfuz berkata, sekiranya Rosmah menggunakan wang dari orang ramai (taxpayers’ money) sepertimana yang didakwa oleh setengah- setengah pihak, siapa yang bertanggungjawab melulus dan mengeluarkan wang untuk Rosmah.
“Memandangkan sudah ada pihak yang membuat laporan kepada SPRM, suruhanjaya itu harus menjalankan siasatan segera berhubung cincin dan gelang tangan itu,” katanya.
Presiden Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin telah membuat laporan di pejabat SPRM di Pulau Pinang kelmarin berhubung dengan cincin berlian ini.

Najib, Rosmah ada kepentingan

Beliau yakin Najib dan Rosmah ada kepentingan dalam perkara ini, lagi pun kedua-dua item ini tidak dikenakan cukai dari Jabatan Kastam.
“Kita harus ingat bahawa Jabatan Kastam terletak di bawah Kementerian Kewangan dan Najib adalah juga Menteri Kewangan,” tegas beliau.
Mahfuz berkata, kita harus mencari jalan bagaimana untuk mendesak supaya Najib mengambil cuti atau digantung tugasnya sebagai perdana menteri sementara siasatan dijalankan terhadap beliau dan Rosmah.
“Memandangkan Yang DiPertuan Agong tidak mempunyai kuasa untuk memecat Perdana Menteri, maka kita harus mencari jalan supaya beliau (Najib) mengambil cuti atau jawatannya digantung buat sementara,” terang beliau.
Kelmarin, beberapa blogger melaporkan bahawa cincin berlian berharga RM73 juta itu dibawa masuk ke negara ini melalui syarikat Jacob & Co, milik Jacob Arabo, seorang ahli perniagaan berbangsa Yahudi.
Sementara blogger lain, “Semut and Papan Kekunci” menyiarkan gambar Rosmah memakai gelang tangan berlian seberat 65 karat berharga RM1.65 juta.
Dalam perkembangan yang lain, Mahfuz memberitahu bahawa Najib akan mengimpot empat atau lima buah kereta mewah tidak lama lagi dan beliau pasti Najib tidak membanyar duti import yang mencecahkan jutaan ringgit itu.
“Sebagai Menteri Kewangan di mana Jabatan Kastam terletak di bawah kawalseliaannya, saya yakin beliau tidak akan membayar cukai import,” katanya.

Read more ...

Ada 1,607 pengundi lebih 100 tahun di Perak

NONEJika dahulu, Perak terkenal dengan bijih timah, kali ini ia dikatakan sebagai negeri yang mempunyai warga emas yang terbanyak di Malaysia. Ini berikutan deakwaan PKR yang mendapati 1,607 pengundi berusia lebih 100 tahun yang berdaftar di negeri itu.

Isu itu ditimbulkan oleh ahli majlis tertinggi PKR yang juga ahli parlimen Gopeng Lee Boon Chye pada sidang akhbarnya di Ipoh semalam.

Bersama naib ketua pemuda PKR yang juga ADUN Simpang Pulai Chan Ming Kai, Lee membekalkan dokumen bagi menyokong hujahnya itu.

Katanya dengan penemuan itu, Perak mungkin menjadi negeri yang mempunyai warga emas paling ramai.

Menurut perangkaan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, pengundi paling tua di negeri Perak berusia 132 tahun dan terdapat 160 pengundi yang berumur lebih 110 tahun.

Lee berkata jumlah pengundi berusia antara 100 hingga 109 tahun pula adalah 1,447 orang.

Sehubungan itu, PKR menggesa SPR menyiasat pengundi berkenaan. Mereka juga mecadangkan badan pilihan raya itu melaksanakan pendaftaran pengundi secara automatik - yang dituntut oleh gabungan BERSIH 2.0 yang didakwa mereka boleh menyelesaikan masalah senarai pengundi yang telah meninggal dunia tetapi masih berada di senarai pendaftar.

“Pendaftaran automatik boleh menyelesaikan banyak masalah SPR, jadi mereka boleh fokus pada kerja-kerja penting yang lain,” kata Lee.
-malaysiakini-

Read more ...

Akhirnya Najib 'Tunduk' kepada KuningSHAH ALAM 15 JULAI : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor terus menerima sindiran hebat masyarakat dunia ketika kunjungannya ke Buckingham, London.

Sindiran yang dimaksudkan ialah apabila pemakaian gaun dan tali leher kuning oleh Ratu Elizabeth dan Menteri Pengangkutan, Philip Hammond dalam dua pertemuan berasingan dengan Najib semalam.

Kolumnis Suara Keadilan, Hishamuddin Rais membayangkan tindakan itu sebagai kritikan terhadap dasar Najib.

“Dalam bahasa diplomatik, ini memperlekehkan Najib. Dalam bahasa diplomatik, ini mengkritik tindakan Najib yang menghambat peserta himpunan aman Bersih 9 Julai lalu.

“Sampaikan bunga di pasu dalam bilik pertemuan itu pun berwarna kuning. Tak mungkin Ratu Elizabeth atau Menteri di Britain tidak tahu apa yang berlaku di Malaysia sepanjang minggu lalu,” katanya kepada KeadilanDaily.

Dalam pertemuan itu menyaksikan Najib bersalam dengan Ratu Elizabeth dan ada suara-suara yang mengatakan akhirnya Najib tunjuk kepada kuning berdasarkan gambar tersebut.

Malah paling ketara apabila kehadiran Perdana Menteri Malaysia itu tidak disambut dengan hamparan karpet merah sementara, Perdana Menteri Britain, David Cameron, malah membatal majlis makan tengah hari bersama Najib.

 Malah Najib terus menerima tamparan hebat hari ini apabila puluhan penunjuk perasaan turut berpakaian kuning menyambut kehadiran Najib ke United Kingdom hari ini.

Mereka membidas tindakan kerajaan yang menekan ribuan peserta perhimpunan Bersih 2.0 Sabtu lalu yang menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya negara.

Puluhan penunjuk perasaan yang terdiri daripada rakyat Malaysia dan juga asing berkumpul di Mansion House di London sejam sebelum ketibaan Najib yang dijadual mengakan pertemuan dengan tokoh perniagaan Britain.

Sambil membawa kain rentang dan sepanduk, penunjuk perasaan juga mendesak Najib supaya membebaskan segera enam tahanan Parti Sosialis (PSM) yang dinamakan sebagai "EO6" yang ditahan mengikut Ordinan Darurat. Di bawah akta itu, mereka boleh ditahan dan dinafikan hak untuk dibicarakan.

Read more ...