Wednesday, April 7, 2010

Kerajaan PR beri tanah untuk rakyat


HULU SELANGOR, 7 April: Kira-kira 100,000 keluarga di Selangor yang telah menduduki tanah kerajaan lebih 15 tahun, akan menerima hak milik tanah mereka tidak lama lagi, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini.

Beliau berkata langkah itu akan memberikan manfaat kepada keluarga setinggan dan pekebun yang menduduki tanah Lesen Pendudukan Sementara (TOL) di Selangor.

“Mereka yang layak untuk tindakan ini hendaklah menduduki tanah itu sejak 15 tahun lepas. Langkah ini akan membantu setinggan mendapatkan tanah mereka dan pada masa yang sama membenarkan kerajaan meluluskan pemilikan tanah itu,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco di Pejabat Daerah Hulu Selangor di sini.

Katanya hak milik tanah baru itu dalam bentuk geran pajakan dan terpulanglah kepada pemilik tanah baru sama ada mereka mahu mengambilnya sehingga 99 tahun atau pajakan 60 tahun apabila mereka memohon untuk mendokumenkan tanah tersebut.

Menurutnya kerajaan negeri akan menangani isu tanah rizab yang membabitkan tempat ibadat, sekolah dan jalan tidak lama lagi

Dalam perkembangan lain, Khalid berkata kerajaan negeri telah memutamadkan laporan audit dalam penyenaraian operasi Yayasan Basmi Kemiskian (YBK) termasuk jumlah dana dan aset yang disumbangkan oleh kerajaan negeri untuk melaksanakan program pembasmian kemiskinan.

“Kita akan umumkan butir-butir itu pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) 12 April,” tambah beliau.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar negeri Elizabeth Wong berkata rungutan 40 keluarga Orang Asli di Kampung Gerachi dekat sini selama ini telah ditangani.

Beliau berkata masyakarat Orang Asli di kampung itu akan menerima hak milik tanah mereka dan pampasan seperti dalam perjanjian pada 2000.

-Bernama-

Read more ...

Pindaan perlembagaan PAS perlu difahami

DSCF6961.jpg picture by paspb


PARIT BUNTAR , 7 April : Pimpinan PAS semua peringkat perlu memahami setiap pindaan dalam perlembagaan PAS supaya dapat menerangkan kepada ahli PAS. Demikian penegasan bekas Timbalan Presiden PAS Pusat Ust. Hasan Shukri semasa menyampaikan taklimat pindaan perlembagaan PAS di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husien, Titi Serong.


“ Pemimpin PAS perlu hadzam setiap isi perlembagaan PAS kerana mereka menjadi tempat rujukan ahli-ahli PAS .


“ Manakala ahli PAS pula perlu memahami perlembagaan PAS kerana syarat menjadi ahli PAS ialah mengaku menerima serta taat kepada perlembagaan PAS, peraturan, arahan-arahan dan keputusan parti” katanya


Hasan yang menjadi pakar rujuk perlembagaan PAS memuji langkah PAS Parit Buntar mengadakan taklimat pindaan perlembagaan PAS kepada Jawatankuasa PAS Kawasan , Dewan Pemuda , Dewan Muslimat dan PAS Cawangan.


“ Saya ucap tahniah kepada PAS Parit Buntar kerana menjemput saya memberikan taklimat ini. Saya ada nostalgia di Parit Buntar kerana saya pernah menjadi Pengerusi Jawatankuasa Tadbir PAS Parit Buntar selama dua tahun pada tahun 1989” katanya


Menurutnya, PAS Parit Buntar mempunyai sejarah yang unik dan mencabar. Ramai yang tidak memahami sejarah perkembangan politik PAS Parit Buntar .


“ Saya ada pengalaman di sini dan memahami suasana politik di sini. PAS telah memenangi kerusi di sini sejak pilihanraya 1955.


“ Dalam keadaan kawasan lain, belum mencapai kemenangan PAS Parit Buntar sudah memenangi kerusi semasa pilihanraya tahun 1955, 1978 , 1999 dan 2008” katanya


Sementara itu , Pengerusi Lujnah Pengurusan Organisasi PAS Parit Buntar Adnan Abd Rahman berkata PAS Parit Buntar bertuah kerana menerima buku perlembagaan PAS (pindaan 2009) yang baru dicetak .


“ Kami di Parit Buntar sudah lama menunggu buku ini siap dan bersyukurlah Ust. Hasan membawanya hari ini “ katanya

Read more ...

Umno Apco ! Apco Umno ! gelaran popular masa kini
KUALA LUMPUR, 7 April : Umno seolah-olah trauma dengan gelaran 'Umno Apco, Apco Umno' yang dipopularkan oleh Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar di Dewan Rakyat sejak sesi pagi tadi yang mengheretnya ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

Ekoran itu, Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Mohamed Said membuat usul menggunakan Aturan Mesyuarat 36(12) mengheret Mahfuz ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

Pertikaman lidah di Dewan Rakyat dilihat mulai panas apabila Timbalan Speaker, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar menyebelahi Ismail dengan tidak terlebih dahulu memberikan justifikasi yang matang pada usul tersebut.

Akibatnya, rata-rata Ahli Parlimen Pakatan Rakyat bangkit memprotes Dr. Wan Junaidi dengan melaungkan 'Umno Apco, Apco Umno' secara terbuka.

Dalam aksi protes itu, Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusof turut meminta dirinya dikenakan tindakan seperti Mahfuz kerana menyebut 'Umno Apco, Apco Umno' di Dewan Rakyat.

Wan Junaidi kemudiannya menjelaskan bahawa kenyataan Mahfuz adalah mengelirukan dan membolehkan beliau dirujuk ke jawatankuasa tersebut menggunakan Aturan Mesyuarat 26(1B).

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad kemudiannya bangkit mempersoal tindakan Wan Junaidi.
"Adakah menyebut perkataan Umno itu menghinakan, adakah Apco itu suatu najis," soalnya.

Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar pula menganggap usul tersebut adalah tidak tepat kerana Ismail dan Dr Wan Junaidi masing-masing tidak menggunakan Aturan Mesyuarat yang sama.

Tidak cukup dengan itu, menurut Kamaruddin, kaedah Speaker membuat keputusan tidak menurut Aturan Mesyuarat.

Ini kerana, menurut beliau, Dewan Rakyat tidak terlebih dahulu diminta membahaskan usul dan menerima usul Ismail itu.

Tanpa memberikan justifikasi yang jelas, Wan Junaidi bertegas dengan keputusannya iaitu Mahfuz diheret ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah kemudiannya meminta Wan Junaidi menjelaskan pula tentang kaedah menggunakan perkataan 'Umno' dan 'Apco' dengan cara yang betul supaya beliau tidak mengulangi tindakan Mahfuz.

Wan Junaidi kemudiannya dilihat seolah-olah terperangkap dengan keputusan yang dibuatnya kerana kedua-dua perkataan yang dianggap sensitif oleh Ahli-ahli Parlimen BN itu tidak memberikan konotasi yang salah.

Dewan Rakyat kelihatan kembali kecoh dengan laungan 'Umno Apco, Apco Umno', hatta Dr. Wan Junaidi terpaksa menangguhkan sidang Dewan Rakyat selama lima belas minit.

Wan Junaidi kemudiannya mengambil ketetapan Dewan Rakyat menggunakan undian suara.
Dewan Rakyat kembali gamat dengan laungan 'Umno Apco, Apco Umno' sebagai protes pada ketetapan Dr. Wan Junaidi.

Ahli Parlimen Sri Gading, Datuk Mohamad Aziz kemudiannya mencelah dengan mengatakan bahawa menyebut kalimah 'Umno' dan 'Apco' seperti memperbudak-budakkan Umno.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua kemudiannya membuat usul untuk membawa Mohamad ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen kerana menyebut 'Umno Apco, Apco Umno' sebagaimana yang dilakukan ke atas Mahfuz, tetapi usul itu diketepikan oleh Dr. Wan Junaidi.

Menurut Wan Junaidi, kenyataan Mohamad tidak boleh ditafsirkan sama dengan kenyataan Mahfuz.
Tegas Wan Junaidi lagi, sekiranya sesiapa Ahli Parlimen Pakatan Rakyat tidak berpuas hati dengan ketetapannya, mereka dicabar mempertikai tindakannya menggunakan Aturan Mesyuarat 43.

Ahli Parlimen Jelebu, Datuk Seri Dr. Rais Yatim kemudiannya mencadangkan Dr. Wan Junaidi menggunakan kuasa muktamadnya berdasarkan Aturan Mesyuarat 90.

Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail bangkit lalu mempersoal kemampuan Wan Junaidi kerana soalah-olah mampu membaca apa yang terbuku dalam hati Mahfuz dan Mohamad.

"Mahfuz sebut Apco dan Umno, begitu juga Mohamad, bagaimana Tuan Speaker boleh menganggap Mahfuz salah dan Mohamad betul sedangkan kedua-duanya menggunakan perkataan yang sama," ujarnya.

Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang kemudiannya merumuskan Wan Junaidi telahpun melakukan kesalahan dalam menggunakan Aturan Mesyuarat.

Ujarnya lagi, Wan Junaidi dinasihatkan supaya menggugurkan Mahfuz dan Mohamad daripada dibicarakan oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan, seterusnya meneruskan agenda menyuarat.

Sebagai respons pada cadangan Kit Siang itu, Wan Junaidi bertegas dengan ketetapannya sebelum itu.

Kekecohan dalam Dewan Rakyat mengakibatkan beliau terus menangguhkan mesyuarat secara tiba-tiba tanpa didahulukan dengan suatu usul penangguhan yang disokong oleh Ahli Parlimen.

Namun, beliau kemudiannya mengaku gagal mengawal perasaannya dan menangguhkan sidang dewan sehingga 10 pagi esok mengikut Aturan Mesyuarat yang sepatutnya.

Kes Kit Siang

Sebelum itu, Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) memohon agar anggota Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajudin Abdul Rahman dihadapkan ke jawatankuasa yang sama.

Ini ekoran tuduhan Tajudin yang antara lain mengatakan ada antara pemimpin Pulau Pinang daripada DAP, kerap ke Singapura dan Hong Kong dan menjual rahsia negara kepada dua negara itu.

Selain itu, Lim berkata, anggota Parlimen Pasir Salak itu juga mendakwa beliau adalah bekas pegawai politik kepada bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew (kiri).

Lim meminta Tajudin mengemukakan bukti atas tudhannya itu dan sekiranya gagal beliau dicadangkan dihadapkan ke jawatankuasa itu.

Tajudin selepas itu enggan menarik balik tuduhannya itu lalu menyebabkan anggota Parlimen Pakatan mendesak dia dihadapkan ke jawatankuasa itu.

Ekoran itu, undi belah bahagi dibuat yang menghasilkan 56 bersetuju dan 82 menolak cadangan itu.

Read more ...

Kerajaan Zambry terima tamparan


IPOH, 7 April : Hampir 200 orang peniaga-peniaga pasar Gunung Rapat di sini telah membuat demonstrasi beramai-ramai pagi ini untuk menyatakan bantahan mereka keatas cadangan meroboh pasar lama dan membina pasar baru yang dijangka menelan belanja RM6 juta.

Mereka menyatakan rasa kesal diatas sikap Dato Bandar yang tidak mahu berunding dengan mereka berhubung isu tersebut.

Dato Bandar telah memanggil mereka pada 8 Mac yang lalu dan menyampaikan taklimat berhubung projek tersebut tanpa meminta maklum balas daripada peniaga-peniaga disitu.

Mereka lebih suka pasar lama ini dibaik pulih dengan kos yang lebih jimat

Menururut jurucakap peniaga-peniaga di situ, Encik Mat Razali, Dato Bandar Ipoh telah bersetuju untuk menemui mereka dipejabatnya pada 30 Mac jam 4.30 yang lalu.Tetapi apabila mereka pergi ke pejabatnya pada tarikh dan waktu yang dijanjikan itu, Dato’ Bandar tiada di pejabat, katanya ada urusan ditempat lain.

Mereka mendesak supaya Dato Bandar menetapkan satu tarikh dan masa yang baru untuk membincangkan hal cadangan perobohan dan membina semula pasar basah Gunung Rapat tersebut.

Ini towkey ikan yang sering saya langgani..

Mereka berharap Dato Bandar sudi mengadakan pertemuan dan berbincang dengan mereka untuk mengetahui permasalahan mereka berhubung rancangan untuk meroboh dan membina semula bangunan baru pasar disitu.

Ditanya apa sebenarnya bantahan mereka terhadap projek pasar baru tersebut, Mat Razali menerangkan bahawa lokasi tersebut tidak berapa sesuai dengan kos yang bakal menelan belanja RM6 juta itu dan minta suatu tapak yang lebih luas dan lebih selesa.

Mereka membantahlah tuu! Ada sesiapa yang boleh baca...

“Tempoh pembinaannya mengambil masa yang lama antara 2 ke 3 tahun ; dan kami ditempatkan ditapak sementara yang jauh dan tidak sesuai,” kata Mat Razali.

“Kami mencadangkan supaya pasar ini dibaik pulih dengan kos yang lebih murah iaitu antara 2-3 juta sahaja dan tidak merumitkan kami dan orang ramai yang berurusan dengan kami,” jelasnya lagi yang mewakili seratus lebih para peniaga disitu.

Lagi bantahan para peniaga...

Menurut Mat Razali, mereka telah pun mengahantar satu memorandum kepada Dato Bandar beserta tanda tangan 1,500 petisyen orang ramai yang membantah perobohan dan membina pasar baru disitu.

Mereka juga membantah atas adanya campurtangan pihak ketiga dalam projek tersebut serta terdapatnya peniaga-peniaga luar yang diberikan tempat atau ruang yang lebih selesa berbanding dengan para peniaga asal pasar tersebut.Alhusseyn

Read more ...

Rakyat tak redhaKUALA LUMPUR, 7 April :
Ahli Parlimen Kuala Krai berkata rakyat tidak redha Umno/BN yang menggunakan dana rakyat untuk membayar khidmat rundingan komunikasi pada firma perunding antarabangsa Apco Worldwide kerana firma tersebut dikaitkan dengan jaringan zionis-Israel.

"Kita sebagai rakyat Malaysia tidak reda dengan apa jua hubungan (kerajaan) sama ada langsung atau tidak yang membabitkan zionis-Israel.

"Mengapa perlu (Bajet) Tambahan sebanyak RM28,350,000 untuk membiayai projek Global Strategic Communications Campaign antara Kerajaan Malaysia dengan FBC Media (UK) Limited bagi tahun 2009," ujar beliau sambil menunjukkan dokumen rasmi kerajaan berkaitan Bajet Tambahan di Dewan Rakyat malam tadi.

Berdasarkan salinan dokumen sulit Apco Worldwide sendiri, beliau mempersoalkan transaksi kerajaan dengan FBC Media (UK) Limited yang dibuat pada pertengahan tahun 2008 lagi.

Beliau yang juga Bendahari PAS Pusat berkata, transaksi yang bernilai USD70 ribu tersebut turut membabitkan Apco World yang berpangkalan di United Kingdom kerana Apco merupakan firma bersama FBC Media (UK) Limited.

Berdasarkan dokumen transaksi yang membabitkan FBC Media itu, menurut beliau, sekaligus menjelaskan kepada rakyat bahawa hubungan tidak langsung kerajaan dengan firma pro zionis-Israel itu dibuat sebelum Datuk Seri Najib Tun Razak dimahsyurkan sebagai Perdana Menteri lagi.

Implisitnya, Dr Hatta mendesak Dewan Rakyat supaya menolak Bajet Tambahan kerana dengan berbuat demikian menghalang kerajaan menggadaikan kedaulatan negara secara tidak langsung pada pengaruh zionis-Israel.

Menyambut desakan Dr Hatta itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menggesa Majlis Raja-Raja Malaysia mengadakan mesyuarat tergempar menggagalkan tindak-tanduk Umno/BN tersebut.

Ini kerana, menurut Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena, Mesyuarat Raja-Raja Melayu yang dijadualkan pada Jun depan dianggap lewat sedangkan inisiatif meluluskan Bajet Tambahan tersebut seolah-olah mempercepatkan kedaulatan negara dan Raja-Raja Melayu digadaikan secara tidak langsung kepada firma pro zionis-Israel.

Read more ...

PAS rai ahli baru

DSCF6956.jpg picture by paspb

PARIT BUNTAR , 7 April : Lujnah Pengurusan dan organisasi PAS Parit Buntar telah mengadakan satu majlis bagi meraikan ahli-ahli baru PAS di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin, Titi Serong.

Pengerusi Lujnah Adnan Abd Rahman berkata , majlis berkenaan diadakan bertujuan meraikan ahli-ahli baru PAS yang telah diterima menjadi ahli pada tahun 2009 dan awal tahun 2010.

“ Lujnah ini telah lama merancang untuk mengadakan majlis ini supaya ahli baru tidak rasa terpinggir selepas menjadi ahli PAS. Melalui majlis ini, ahli baru telah didedahkan dengan sejarah dan perlembagaan PAS “ katanya

Adnan berkata, Ketua Pemuda PAS Parit Buntar Khairulzami Muhammad telah membacakan pengkisahan sejarah PAS Parit Buntar dengan bantuan tayangan slaid yang memaparkan gambar tokoh penting PAS Parit Buntar sejak PAS Parit Buntar ditubuhkan.

“ Pada majlis ini juga diadakan pertandingan menjawab soalan kuiz oleh ahli-ahli baru dan seramai 12 orang ahli baru telah dipilih sebagai pemenang.

“ Bekas Timbalan Presiden PAS Pusat Ust. Hasan Shukri telah sudi menyampaikan hadiah kepada pemenang kuiz” katanya

Seorang ahli baru, Zainudin Osman yang ditemui memuji langkah PAS Parit Buntar mengadakan majlis untuk meraikan ahli baru.

“ Kami bukan sahaja dirai dengan makan malam, malah mendapat maklumat berkaitan sejarah dan perlembagaan PAS yang selama ini kami tidak tahu.

“ Saya harap majlis ini diteruskan setiap tahun kerana ramai ahli baru yang menyertai PAS di Parit Buntar” katanya

Read more ...

PAS tak pernah minta RM 21, 000


ALOR SETAR, 7 April : Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bandar Baharu, Yaakub Husin menafikan jentera pilihan raya PAS meminta wang untuk berkempen daripada Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin ketika Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) lalu.

“Mengarut! Jentera pilihan raya PAS tidak pernah minta duit daripada Zulkifli seperti yang didakwanya menerusi kiriman khidmat pesanan ringkas(SMS) kepada ADUN Kulim, Lim Soo Nee,” katanya.

Yaakub mengulas mengenai SMS daripada Zulkifli yang dihantar kepada Soo Nee pada Mac 2008 yang mengatakan jentera PAS meminta RM21,000 dan akan memboikot kempen PRU-12 jika permintaan tidak dipenuhi.

Katanya, Ahli Parlimen Bebas itu tidak menyumbang apa-apa untuk menjayakan kempen pilihan raya ketika itu

“Beliau pernah berjanji untuk mengadakan jamuan untuk menghargai jentera pilihan raya PAS selepas memenangi PRU-12, tetapi sampai sekarang tak ada pun,” katanya.

Yaakub berkata, Majlis Tindakan DUN (MTD) di kawasan itu dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu N35 (Kulim) dan N36 (Bandar Baharu) dan mempunyai dua pengarah MTD berbeza. Peruntukan yang disalurkan untuk berkempen sebahagiannya diurus oleh MTD.SH

Read more ...

Baru dua tahun Kerajaan PR perintah, rakyat dah rasai kebaikannya


HULU SELANGOR, 7 April : Selepas dua tahun memerintah, komitmen kerajaan Pakatan Rakyat kepada kebajikan rakyat Selangor diraikan dengan kesyukuran dan tanda setuju dari warga setempat.

Tinjauan TV Selangor mendapati penduduk bersikap pragmatik ketika ditanya parti pilihan masing-masing.

Rata-ratanya mengambil pendirian atas pagar, namun setiap dasar dan program kerajaan negeri diberi perhatian serius.

Malah, di kawasan yang dikatakan tegar Umno, komitmen yang ditunjukkan turut berhasil memenangkan penyokong baru.

“Saya tengok kerajaan negeri sekarang ni bertambah maju, ada perubahan lah, sungguh pun dia baru memerintah, kita kena hormat la dia baru, daripada yang dulu bertahun-tahun, saya nampak la perubahannya, dengan dia punya jawatankuasa exco-exco dia bagus" ujar Hasanuddin Kamaruddin.

Manakala bagi seorang peniaga, Sanif Mirat pula, beliau dapat melihat dengan jelas perubahan yang dibawa oleh kerajaan Pakatan Rakyat meski baru setahun jagung memerintah Selangor.

“Dulu, entah saya tengok serupa, untungnya sekarang ni, dapat air percuma, dulu tak ada, itu sahaja lah" katanya.

Suasana di pekan Kuala Kubu Bharu tenang meskipun hari kempen Pilihanraya Kecil P94 Hulu Selangor tinggal beberapa hari sahaja lagi.

Penduduk meneruskan rutin harian seperti biasa, seolah kehadiran Perdana Menteri Najib Abdul Razak Sabtu lepas bersama tiga bas penyokong yang diimport dari Cheras sekadar desiran angin sahaja.

Bagi warga Hulu Selangor, mereka mengalu-alukan pendekatan kerajaan negeri membantu segenap lapisan masyarakat merentasi garis politik, misalannya pemberian hak milik tanah kepada lebih 180 penduduk di Ulu Bernam Sabtu lalu.

Salah seorang penduduk, Zainal Maudin pula menyelar tindakan kerajaan UMNO-BN yang hanya pandai menabur janji-janji manis pilihanraya.

“Yang lalu hanya pandai bercakap tapi tak tunaikan, ada rakyat yang minta tapi hanya senyap begitu sahaja , berkenaan sekarang ini saya nampak lah, dari segi kemajuannya, macam-mcam yang miliki, apa yang mereka janji tu ada la mereka tunaikan, tapi tak ada serentak sekali, berperingkat-peringkat lah" katanya.

Sementara itu, menurut salah seorang peniaga, Nur Cahaya Mohd Tahir, beliau bersyukur dengan keprihatinan kerajaan negeri Selangor pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang mengadakan program Merakyatkan Ekonomi Selanggor (MES).

"Ialah macam saya nampak dari segi mesra usia emas, dari segi pemberian air percuma, anak selangor TAWAS, dan macam-macam yang saya tengok la,ada perubahan" katanya.

“Pada saya Alhamdulillah, tak ada macam ribut sangat, salah satu kebaikannya,memang kita dapat air free, 20 meter padu, tu alhamdulillah la, dari segi orang-orang miskin pun dapat perhatian dekat sini, kalau misal kata apa-apa bencana cepat bantuan daripada kerajaan negeri, alhamdulillah" tambanhnya lagi.

Bagi peniaga Melayu ini, program air percuma telah banyak meringankan tanggungannya. Dua anaknya kini melanjutkan pelajaran ke menara gading, manakala seorang lagi sedang bersekolah.

"Alhamdulillah, cukup lah, anak ada sekolah lagi" katanya.TVS

Read more ...

RM 1 juta untuk pelajar cemerlang


KOTA BHARU , 7 April : Kerajaan Negeri akan memperuntukkan RM800,000 hingga RM1 juta bagi memberi sumbangan kepada pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata, inisiatif berkenaan akan diusahakan oleh pihak Kerajaan Negeri terutama bagi pelajar cemerlang bagi memberikan suntikan semangat kepada mereka.

“Ia sebagai hadiah daripada Kerajaan Negeri ini kepada anak-anak yang memperoleh keputusan cemerlang dalam akademik terutama mendapat 9A ke atas dalam SPM, 4 Prinsipal A ke atas dalam STPM dan sembilan markah tertinggi (mumtaz) ke atas bagi STAM.

“Agihan sumbangan ini berdasarkan kepada peruntukan dalam mesyuarat exco apabila nama mereka yang terpilih terutama rakyat Kelantan,” katanya kepada Sinar Harian selepas Majlis Pelancaran Maahad Muhammadi (Lelaki) Gemilang dan Anuge-rah Kecemerlangan Pelajar 2010, di sekolah itu, di sini, semalam.

Dalam majlis berkenaan, 52 pelajar terbaik SPM dengan pencapaian paling tinggi 15A pada tahun lalu, 23 memperoleh pangkat mumtaz STAM, 35 pelajar menerima anugerah pelajar cemerlang (10A) dalam Penilaian Menengah Rendah Ugama (PMRU), 24 pelajar terbaik PMR, lapan pelajar terbaik (10A) SMU.

Ahmad berkata, mengikut mesyuarat Exco, peluang menerima anugerah atau hadiah berkenaan turut diberikan kepada rakyat Kelantan di luar negeri yang belajar di sana.

Menurutnya, penganugerahan berkenaan diadakan setiap tahun dan tahun ini merupakan tahun keempat diberikan kepada pelajar cemerlang berkenaan.

“Penganugerahan hadiah ini akan disampaikan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat apabila beliau pulang mengerjakan umrah di Makkah nanti,” katanya.

Katanya, penyampaian hadiah tersebut diharap memberi semangat kepada pelajar yang berjaya dan memberi perangsang kepada calon peperiksaan akan datang khu-susnya di sekolah Yayasan Islam Kelantan (YIK).SH

Read more ...

Susannathan sertai Dewan Himpunan Penyokong PAS

IPOH, 7 Apri l: Pengerusi Persatuan Kebajikan Masyarakat India, Negeri Perak, En. Susannathan a/l Arokiam menyertai Dewan Kelab Penyokong PAS Perak. Beliau bersama tiga rakannya yang lain telah berkunjung ke Pejabat PAS Negeri Perak dan menyerahkan sendiri borang menyertai Dewan Himpunan Penyokong PAS.

Menurutnya, beliau bersama rakan-rakannya telah hilang kepercayaan kepada UMNO-BN sejak sekian lama, hari ini beliau mengisytiharkan untuk bersama PAS bagi memperjuangkan nasib kaum India yang tertindas.

Menurutnya lagi Persatuan Kebajikan Masyarakat India yang diterajuinya ditubuhkan pada 27 April 2007. Persatuan ini baru tiga tahun ditubuhkan, mempunyai keahlian ratusan orang. Setiap hari ada sahaja ahli baru yang menyertai persatuan ini. Persatuan ini ditubuhkan atas dasar memperjuangkan nasib kaum India terutama rakyat India yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Beliau bersama rakan-rakannya dalam Persatuan Kebajikan Masyarakat India akan menyokong PAS dalam perjuangan menegakkan keadilan. Beliau dapat merasai bahawa perjuangan PAS walaupun atas dasar agama tetapi tidak mengabaikan kebajikan kaum lain, dan ianya dibuktikan apabila Dato Seri Ir. Hj. Mohamad Nizar Jamaluddin menerajui kerajaan PR di negeri Perak. Nasib kaum India di Perak diberi perhatian yang serius oleh Kerajaan PR Perak.

Read more ...