Saturday, October 29, 2011

NAJIB TANGGUH PRU PULA!!! Hanya 8 kerusi selamat untuk BN di Kedah

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Saya diminta membuat analisis terhadap hasil kajiselidik yang dibuat oleh kumpulan pelajar IPT yang menggelar kumpulan mereka sebagai Istiqlal Center.

Kajiselidik rambang yang dibuat di seluruh negeri Kedah memberi keputusan bahawa Pakatan Rakyat masih mampu mempertahankan kerajaan di negeri ini dengan kedudukan 23-13.

Secara populariti PR masih disokong oleh 48.8 %, BN 39.4% manakala 11.8% tidak membuat keputusan.Saya menghormati apa saja keputusan kajiselidik yang dibuat oleh mana-mana pihak pun tetapi tidak dapat menerimanya sebagai bayangan keputusan yang bakal dicatatkan dalam pilihanraya nanti.

Pertama, trend terkini peratus golongan yang tidak membuat keputusan dari awal semakin bertambah.

Mereka kebanyakannya terdiri dari golongan muda yang tidak taksub kepada mana-mana parti politik. Kedua, perubahan sikap berlaku sangat pantas mutakhir ini.

Ia macam pergerakan indeks bursa saham. Dalam masa sebulan, keputusan berbeza boleh diperolehi. Ketiga, kajiselidik rambang tidak akan menggambarkan realiti selepas pemilihan calon dibuat.


Semua masih ingat PRU12 di mana BN hilang majoriti 2/3 di Parlimen dan tumbang di lima negeri. Sewaktu Pak Lah sebagai PM memilih tarikh pembubaran Parlimen, beliau tentu meneliti pelbagai keputusan dan analisis dari kajiselidik yang dijalankan.

Semua kumpulan penyelidik tersebut tentulah professional. Mustahil Pak Lah akan membubarkan Parlimen jika kajian yang dibuat menunjukkan BN akan kalah teruk.

Maknanya Pak Lah telah membubarkan Parlimen sewaktu pelbagai pentunjuk yang sampai kepadanya menunjukkan bahawa BN akan menang besar ataupun setidak-tidaknya menang 2/3.

Apa yang berlaku adalah sebaliknya. Sebuah badan penyelidikan professional mendedahkan bahawa perubahan sikap rakyat berlaku dengan ketara 3 hari menjelang hari pembuangan undi. (Peningkatan sokongan untuk PR).Kajiselidik rambang tidak akan menggambarkan realiti selepas pemilihan calon dibuat kerana sikap pengundi mungkin lebih memihak kepada parti yang didokong sewaktu kajiselidik dibuat.

Misalnya orang PAS akan sokong PAS dan orang UMNO akan sokong BN. Namun apabila calon dikemukakan, sikap mereka boleh berubah selepas itu. Hal ini berlaku dengan ketara dalam UMNO dan akan terus berlaku dalam PRU13 nanti.

Individu yang tidak terpilih bersama kumpulannya akan melakukan sabotaj terhadap calon yang dipilih. Mereka tidak berniat untuk mengkhianati parti sebenarnya.

Apa yang dilakukan ialah mempastikan saingan mereka kalah dan peluang untuk mereka menjadi calon di masa depan masih ada. Jika sekali saingan mereka terpilih jadi YB, maka akan berakar umbilah dia di situ sampai bila-bila.


Dengan mengandaikan keputusan yang diperolehi oleh Istiqlal Center (PR23, BN13) sebagai asas maka saya yakin keputusan berbeza akan diperolehi selepas calon dinamakan nanti.


Pungutan pendapat secara rambang yang dibuat oleh Istiqlal Center BN akan menang di Kuah, Air Hangat, Bukit Kayu Hitam, Jitra, Kota Siputeh, Ayer Hitam, Pedu, Kuala Nerang, Bukit Lada, Sungai Tiang, Belantek, Jeneri dan Bayu.

PR akan menang di Bukit Pinang, Derga, Anak Bukit, Pengkalan Kundor, Kubang Rotan, Alor Mengkudu, Kota Darul Aman, Bakar Bata, Tokai, Sungai Limau, Guar Chempedak, Gurun, Tanjung Dawai, Bukit Selambau, Pantai Merdeka, Bakar Arang, Sidam, Kupang, Kuala Ketil, Lunas, Merbau Pulas, Kulim dan Bandar Baharu.

Pola sokongan menunjukkan PR selesa di kerusi yang terdapat pengundi campuran. Maka tidak pelik kalau Datuk Ahmad Bashah pun dijangka kalah di Bakar Bata yang mempunyai 30 peratus pengundi bukan Melayu.


11.8 peratus pengundi yang tidak berpihak adalah tinggi. Saya yakin majoritinya golongan muda.

Masalah bagi BN ialah kerana orang muda tidak berminat mendapat maklumat dari TV3 dan Utusan Malaysia. Mereka lebih ghairah dengan maklumat dari media kedua atau internet.


Kajiselidik barangkali tidak menemui pengundi pos yang bertambah dengan mendadak dan luarbiasa dalam DUN Tanjung Dawai. Maka apakah Tanjung Dawai masih boleh dimasukkan dalam kelompok kerusi PR? Biarlah diandaikan ia berada dalam kelompok BN.


Bukit Lada dan Ayer Hitam, PRU12 pun adalah kerusi yang dijangka dimenangi BN. Tapi mereka tewas juga. Percayalah siapa pun yang menjadi calon BN di kedua-dua kerusi tersebut akan menghadapi cabaran dari rakan-rakan separti mereka sendiri.

Sebenarnya bagi BN, terdapat dua lagi kerusi yang bakal mengalami nasib yang sama iaitu Kota Siputeh dan Kuala Nerang, yang dimasukkan dalam kelompok BN. Untuk kali ini, insya Allah Bukit Lada dan Ayer Hitam kekal di tangan PAS manakala Kuala Nerang dan Kota Siputeh akan dirampas.


Terdapat dua kerusi di mana BN menang dengan sokongan pengundi Siam iaitu Pedu dan Sungai Tiang pada PRU12. Perkembangan mutakhir menunjukkan pengundi Siam sudah berpaling tadah dari BN.

Undi mereka adalah undi kelompok, ia meletakkan BN terus mengalami kesukaran. Kedua kerusi tersebut juga boleh dimasukkan dalam kelompok PR.


Jika berlaku seperti diandaikan maka PR akan peroleh 28 kerusi manakala BN hanya 8 kerusi. Itu andaian di atas kertas. Realiti mungkin tidak semudah itu.

Apapun, akhirnya saya sangat percaya bahawa keputusan yang bakal ditentukan oleh Allah SWT adalah keputusan yang muktamad. PAS kalah teruk pada 2004 sewaktu ‘menjentik kerongkong’ dengan slogan PAS Tawan Kedah 2004. Sebaliknya menang besar pada 2008 sewaktu berusaha untuk menang dengan banyak, sambil mengharap pertolongan Allah SWT.


Untuk PRU13, InsyaAllah PAS/PR boleh menang lagi besar jika terus menyerah diri dan mengharap pertolongan Allah SWT sambil bekerja lebih gigih.

Jangan angkuh, jangan dabik dada dengan kekuatan kita kononnya yang akan menangkan kita. Kalah atau menang biarlah dengan restu dan redho Allah SWT. Itu dasar aqidah dan keimanan kita.Kedah La

Read more ...

HINA HUKUM ALLAH !!! Mahathir (UMNO) ajar, Soi Lek (MCA) ikut

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9T4xEgHsAM1Eg7fyF6rl8YSYgBQu2CTj42P2aGNojg_rObVfvuJXPBswkAAMoCuxLRPtjsCe7cRIRxlKKCnysQT9_FU_JgFpOkvC31Q12ZU3d3LiGu4z07CUWXDQ_SS-p-BqGv4wsFVEo/s400/Chua+Soi+Lek+04.jpgChua Soi Lek Semakin Melampau!!!Itulah yang dapat ungkapkan dengan setelah membaca petikan surat khabar The Star.Soi Lek A.K.A pelakon porno terhebat malaysia telah membuat kritikan keatas hukum Allah yakni hukum hudud..

Dalam petikan surat khabar The Star Soi Lek mengatakan Hudud Membawa Kemunduran.mca Tua ni mengatakan apabila hukum hudud dilakukan.Negara akan mengalami penurunan pelaburan asing dan seterusnya akan membawa kepada kemunduran ekonomi negara.

Ini mca tua memang kurang ajar.Mca ini cakap memang tiada bukti yang boleh menyokong dakwaannya.Sila datangkan bukti kemunduran yang akan belaku wahai mcatua!!kamu tidak lihatkah Saudi Arabia dan Acheh yang telah melaksanakan hukum hudud ini.

Padahal, bukti2 jelas menunjukkan negara2 yang melaksakan hukum hudud seperti Arab Saudi dan Acheh mengalami kebangkitan ekonomi mendadak setiap tahun.


Cuba kita pandang ke Acheh yang sangat berdekatan dengan negara kita yang telah telah melaksanakan hukum Allah ini. Pada tahun 2011, pertumbuhan ekonomi ACHEH adalah pada kadar 6.82% (tanpa sektor minyak dan gas).

Kita juga boleh melihat Arab Saudi yang telah melaksanakan hukum allah ini.Adakah semakin mundur?Sedangkan negara Arab Saudi setiap tahun mengalami pertambahan pelabur asing dan merupakan salah satu negara termaju dan terkaya dunia.Soi Lek hang perlu membuktikan dakwaan hang ini.

Sedangkan negara kita yang tidak melaksanakan hukum allah ini merupakan negara yang tercorot FDI dan setaraf dengan negara Laos dan Myanmar.Soi Lek hang cuba jawab!!

Jelas kepada kita:
1.0 Chua Soi Lek berbohong bila dia kaitkan kejatuhan pelaburan dgn hudud
2.0 UMNO membiarkan sahaja pembohongan serta penghinaan Chua Soi Lek terhadap hukum Allah
3.0 UMNO rela membiarkan seorang penzina kafir seperti Chua Soi Lek menghina dan memfitnah hukum Allah
4.0 PERKOSA dan Berahim Katak serta HIMPUN hanya diam seribu bahasa terhadap penghinaan2 ke atas hukum Allah oleh MCA dan Gerakan

siasahkini

Read more ...

BANDING GUNA AKAL WARAS!!! Beza besar cara mengurus kerajaan PR dengan kerajaan BN

KUALA LUMPUR, 29 Okt: Bagaimana Pakatan Rakyat menguruskan kerajaan negeri dan bagaimana pula Barisan Nasional menguruskan kerajaan negeri.

“Cuba bandingkan dengan menggunakan akal yang waras,” tulis Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melalui twitter.

Read more ...

BEG TANGAN BIRKIN RO$MAH !!! Kenapa kerajaan tak jawab?

Beg Rosmah: MP soal mengapa Nazri senyap?
DAP mempersoalkan kegagalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz menjawap soalan bertulis yang dikemukakan di Dewan Rakyat berhubung pemilikan beberapa beg tangan jenama Birkin oleh isteri Perdana Menteri.

Menurut ahli parlimen Serdang, Teo Nie Ching, tindakan Nazri yang membisu itu menimbulkan pelbagai soalan.

NONEDalam soalannya, Teo menyoal sama ada benar atau tidak Datin Seri Rosmah Mansor memiliki sebentuk cincin berlian bernilai RM24 juta berlian dan juga beberapa beg tangan yang mahal.

"Bagaimanapun, Nazri mengelak menjawab soalan yang berkaitan dengan beg tangan Birkin.

"Jika Nazri memilih untuk tidak menjelaskan soalan berhubung beg tangan Birkin itu, adakah ini bermakna bahawa khabar angin berkenaan adalah benar?" kata Teo yang juga adalah penolong setiausaha publisiti kebangsaan DAP, dalam satu kenyataan akhbar.

Sebelum ini, Nazri telah menafikan isteri Datuk Seri Najib Razak memiliki cincin RM24 juta yang menjadi kontroversi itu.

Menurut ahli parlimen Serdang itu, Rosmah telah dikesan "berulang kali membawa beg tangan Birkin" di khalayak awam.

najib razak and rosmah mansor 1"Berdasarkan gambar-gambar yang dibekalkan oleh ‘netizens’, bilangan beg tangan Birkin yang dibawa oleh beliau dalam majlis-majlis rasmi serta apabila bercuti, bukan sahaja berjumlah satu atau dua beg, tetapi terdapat sekurang-kurangnya 11 warna yang berlainan!"

Menurut Teo, beg tangan yang dinamakan sempena pelakon-penyanyi Britain yang terkenal Jane Birkin itu dihasilkan oleh Hermes sejak tahun 1984 dan ia adalah lambang barangan mewah yang eksklusif dan hanya mampu dimiliki oleh golongan tertentu yang kaya raya secara luar biasa.

Bagi beg edisi terhad itu, kata beliau, harga sebuah beg boleh mencecah daripada US$ 9,000 (RM28,000) hingga US$150,000 (RM472,000).

-Malaysiakini-

Read more ...

SPR BANGANG !!! Tuntutan Bersih tak mahu buat, yang boleh menipu bersungguh-sungguh pula

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwlRxP7UMsms_Xqrjut-T0-KdH455jrzOQ0I4oFV4-wavkQVV-xiXncRmZo6Ml6P_9AHyjYecqygXgIQIq-aM9h5-gEmhhgcNHGkGUTz1qhcJrBPPYL2LBZ-9R1v2AqrRRVkirv4wlpYgn/s400/Aziz_SPR.jpgIPOH – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bercadang membenarkan pemilih yang berkhidmat dalam beberapa sektor pekerjaan seperti media, perubatan, penerbangan dan cari gali minyak mengundi secara pos atau mengundi awal bersama polis dan tentera pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13).

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, cadangan itu akan dibincangkan pada mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya yang sebelum ini turut menilai beberapa cadangan lain seperti pengunaan dakwat kekal atau biometrik.


“Jika cadangan dipersetujui, rang undang-undang pindaan peraturan dan undang-undang berkaitan termasuk membolehkan pengundian awal akan dibentangkan di Parlimen,” katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan program taklimat PRU-13 kepada 24 pegawai pengurus dan 105 penolong pegawai pengurus pilihan raya negeri ini di sini semalam.

Abdul Aziz berkata, jika sempat kesemua cadangan itu boleh dilaksanakan pada PRU-13.

“Kita faham ada beberapa kumpulan media yang tidak dapat pergi mengundi kerana tugas, jadi adakah kita nak biarkan begini? Oleh itu, kita fikir patut buat perubahan supaya mereka ini mengundi pos atau mengundi awal dan cadangan ini akan dibawa ke dalam jawatankuasa berkenaan nanti.

“Sebenarnya, bukan saja media tetapi juga petugas di pesawat seperti pramugari dan pramugara, jururawat dan petugas di pelantar minyak,” katanya.

Beliau berkata, SPR sedang menjalankan kajian berkenaan cadangan-cadangan itu sama ada sesuai dilaksanakan tetapi ia bergantung kepada pindaan peraturan dan undang-undang. [Kosmo]

Read more ...

Gema suara wanita tampil tiga tokoh wanita PR

PARIT BUNTAR , 29 Okt. : Majlis Makan Malam Gema Suara Wanita anjuran Pusat Khidmat Parlimen Parit Buntar dengan kerjasama PAS Parit Buntar telah menampilkan tiga tokoh pimpinan wanita Pakatan Rakyat.

Penyelaras program Hamdan Fadel Ahmad berkata, ketiga-tiga pimpinan wanita berkenaan mewakili tiga parti PAS, PKR dan DAP.

“ Dr. Siti Mariah Mahmud Ahli Parlimen Kota Raja mewakili PAS, Fauziah Saleh Ahli Parlimen Kuantan mewakili PKR dan Teo Nie Ching Ahli Parlimen Serdang mewakili DAP.

“ Peserta makan malam pastinya bertuah dapat mendengar ucapan mereka yang juga pimpinan tertinggi dalam parti masing-masing” katanya semasa ditemui selepas majlis makan malam berkenaan.

Hamdan berkata, majlis makan malam berkenaan diadakan bertujuan mengumpul dana pilihanraya untuk Jentera Pilihanraya PAS Parit Buntar .

“ Dana yang besar diperlukan PAS Parit Buntar bagi menghadapi pilihanraya ke 13.

“Majlis ini adalah salah satu usaha Pusat Khidmat Parlimen Parit Buntar membantu PAS Parit Buntar mengumpul dana pilihanraya” katanya

Menurut Hamdan, Ahli Parlimen Kuantan Fauziah Salleh menjadi tumpuan kerana membentangkan kesan-kesan alam sekitar yang akan menimpa rakyat Kuantan sekiranya kilang nadir bumi Lynas di Gebeng diteruskan.

“ Beliau menerangkan secara terperinci tentang isu Lynas yang menjadi fokus penentangan Pakatan Rakyat mewakili rakyat di Kuantan.

“ Ramai yang keliru kerana media massa yang dikuasai kerajaan tidak memberikan gambaran sebenar isu berkenaan” katanya

Tambahnya, Dr. Siti Mariah dan Teo Nie Ching pula membicarakan ketidaktelusan yang berlaku dalam pembentangan bajet kerajaan BN.

Turut hadir dalam majlis makan malam adalah Dr. Mujahid Yusuf Rawa Ahli Parlimen Parit Buntar, Harun Hashim Yang Dipertua PAS Parit Buntar dan pimpinan PAS Parit Buntar.Dr. Siti Mariah Mahmud Ahli Parlimen Kota Raja mewakili PASFauziah Saleh Ahli Parlimen Kuantan mewakili PKRTeo Nie Ching Ahli Parlimen Serdang mewakili DAP

Read more ...