Thursday, January 6, 2011

Kuasa beli tinggi tapi Umno tetap fitnah rakyat Kelantan miskin

Kuasa beli di Kelantan tinggi

http://www.auto-searchphilippines.com/images/2010_Isuzu_N_Series2.jpgKOTA BHARU, 7 Jan. : Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan bahawa kuasa beli rakyat negeri ini tinggi walaupun dikatakan sebagai negeri pembangkang yang tiada pembangunan berbanding negeri lain.

Menurutnya, isu Kelantan tidak membangun tidak lagi relevan kerana orang ramai boleh melihat sendiri kemajuan negeri ini.

“Kita lihat saja, syarikat-syarikat besar terus berminat berniaga di negeri ini kerana mereka sedar kuasa beli rakyat Kelantan juga tinggi.

“Dasar Membangun Bersama Islam yang kita perkenalkan jelas sekali tidak menzalimi sesiapa, malah rakyat hidup lebih tenteram sehingga kemakmuran ini menarik kedatangan pelabur,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran Isuzu N-Series Peringkat Negeri Kelantan di Kampung Tapang, dekat sini semalam.

Beliau mengucapkan tahniah kepada Pengarah Urusan T.E.C United Auto, Tan Yiew Sun yang diberi kepercayaan menjadi pengedar tunggal kenderaan Isuzu di negeri ini.

Nik Aziz berkata, manusia perlu bersyukur kerana kenderaan merupakan salah satu daripada nikmat yang diberikan Allah SWT.

“Kita kena bersyukur dan menggunakannya dengan penuh berhemah, jangan sampai memandu seperti orang mahu membunuh diri, ini tak boleh, berdosa.

“Pemandu mesti tahu destinasi sebelum memandu kerana kegopohan akan mengundang risiko termasuk kemalangan, kita perlu elak perkara ini,” katanya.

Sementara itu, Yiew Sun berkata, N-Series merupakan kenderaan pengangkutan bawah lima tan yang memenuhi perkembangan pesat industri kecil dan sederhana di negeri ini.

Katanya, model tersebut adalah kesinambungan kepada jentera Isuzu berkualiti, tahan lasak serta jimat kos selenggaraannya.

Read more ...

Felda akan disaman besar-besaran

Saman Felda Besar-Besaran Tetap Diteruskan,Kata Mazlan Aliman


SHAH ALAM 7 Jan.: Pengerusi Persatuan Anak-anak Peneroka Felda (ANAK), Mazlan Aliman menegaskan bahawa saman besar-besaran ke atas Felda akan diteruskan sekiranya tidak ada kata pemutus dari pihak Felda untuk menangani masalah yang dihadapi masyarakat peneroka di negara ini.

Menurut Mazlan, beliau tidak mempunyai kuasa untuk menghalang tindakan saman yang akan dilakukan oleh anak-anak generasi kedua Felda itu namun optimis adalah alternatif bagi penyelesaian masalah peneroka.

"Harus diingat, kalau peneroka meneruskan saman ia akan menjejaskan imej Felda dan jumlah saman ini bukan sedikit, jumlahnya terlalu besar dan ini akan menyebabkan Felda mendapat aib dan malu besar," jelas Mazlan dalam satu temubual khas di Tv Selangor.

Pada 17 Disember lalu, satu taklimat telah diadakan di Darul Ikhwan, Mengkarak yang dihadiri kira-kira 1,000 peneroka dari Pahang, Negeri Sembilan dan Johorberhubung saman yang akan dikemukan ke atas Felda.

Pada bulan sama juga, Pengurus Besar Felda, Datuk Zulkifli Abdul Wahab mengeluarkan satu pekeliling yang diedar kepada setiap peneroka memohon agar perkara masalah yang membelit masyarakat Felda tidak dibawa kemuka pengadilan.

Katanya, pihak Felda akan menyelesaikan setiap masalah yang timbul.

Namun ironinya kata Mazlan, pentadbiran Felda langsung tidak menunjukkan sebarang inisiatif untuk menyelesaikan ketegangan yang wujud di antara Felda dan masyarakat peneroka.

"Kalaulah pendekatan yang digunakan oleh Datuk Zulkifli Abdul Wahab itu, adalah pendekatan kedua-dua belah pihak, saya tidak rasa ia tidak sampai ke tahap perundangan. Yang saya nampak ialah peneroka sahaja yang beria-ia berunding dan berbincang menggunakan pendekatan diplomasi tetapi tidak bagi pihak Felda," tambah Mazlan lagi.

Sebagai contoh kata Mazlan, 354 peneroka dari Kemahang Tiga, Tanah Merah yang berjaya dalam kes saman RM11 juta ke atas Felda juga masih belum mendapat ganti rugi yang dijanjikan oleh Felda.

Justeru katanya, beliau langsung tidak dapat melihat kesungguhan Felda untuk menyelesaikan masalah yang dibangkitkan oleh masyarakat peneroka Felda sejak sekian lama.

Malah katanya banyak lagi kes-kes dan aduan yang dibuat, namun pentadbiran Felda dilihat tidak mengambil endah suara masyarakat Felda.

Lantaran tidak tahan dengan nasib malang yang menimpa mereka, masyarakat Felda katanya bangkit untuk mempertahankan hak masing-masing di muka pengadilan dalam saman besar-besaran yang akan difailkan bulan ini.

Read more ...

Pengundi DUN Tenang perlu maklumat tepat, bukan fitnah sebaran Umno

PRK DUN Tenang : PR Pastikan Pengundi Dapat Maklumat Tepat


SHAH ALAM 7 Jan. : Pakatan Rakyat akan memastikan masyarakat Felda di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang menunaikan tanggungjawab mereka sebagai pengundi dengan penuh kesedaran.

Ketua Penerangan PAS Johor, Mazlan Aliman berkata, walaupun ia bukanlah satu tugas yang mudah, namun Pakatan katanya akan memastikan masyarakat Felda di Tenang akan mendapat akses kepada maklumat yang tepat.

Menurut beliau, tugas untuk membawa kesedaran kepada peneroka menjadi rumit apabila mereka terkongkong dengan pelbagai institusi yang mengelilingi mereka.

"Sebab itu bila kesedaran itu wujud, saya optimis dengan perkembangan ini dan saya percaya warga Felda pun terutamanya orang muda tidak mahu selama- lamanya menjadi alat, mereka menjadi golongan yang dipergunakan dan diperkudakan oleh kerajaan kerana undi mereka," jelas Mazlan kepada Tv Selangor.

Menurut Mazlan juga, beliau yakin bahawa Tenang akan menyaksikan kebangkitan anak muda yang sedar dengan permainan politik Umno-Barisan Nasional.

"Saya punya keyakinan yang tinggi berdasarkan perkembangan terbaru anak-anak peneroka bangkit dan mereka berjumpa kami, meluahkan rasa tidak puas hati dengan tahap pembangunan untuk golongan belia, mereka melihat apa yang dilakukan oleh pihak kerajaan dan Felda hanya kosmetik.

"Kalau di DUN Tenang itu, undi orang muda meningkat daripada 18 peratus dari ketiga-tiga Felda dari Pilihan Raya Umum yang lalu sekurang-kurangnya kepada 25 peratus, kalau isyarat ini boleh dibawa oleh orang muda, saya fikir ini akan menggerunkan kerajaan," tambah Mazlan lagi.

Malah ujarnya selain memastikan masyarakat Felda di Tenang mendapat penjelasan berhubung Program 100 Hari Pakatan Rakyat yang menggariskan dasar untuk membantu golongan peneroka, Pakatan Rakyat juga akan mengingatkan pengundi yang terdiri daripada masyarakat Felda tentang janji-janji kerajaan Umno-BN yang masih belum ditunaikan.

"Janji lama yang tidak ditunaikan oleh kerajaan iaitu lot-lot tanah kosong untuk perumahan generasi kedua. Mereka janjikan sejak sekian lama. Tapak itu sudah menjadi hutan tetapi setiap kali ada pilihan raya ia disodok, tetapi selepas itu dibiarkan tetapi bila ada balik pilihan raya, ia disodok kembali. Tidak tahulah ini kali ke berapa ia disodok, ujarnya.

Pilihan Raya Kecil DUN Tenang akan diadakan pada 30 Januari, manakala penamaan calon pada 22 Januari ini.

Menurut Pengerusi SPR Abdul Aziz Mohd Yusof, DUN Tenang mempunyai 14,735 pemilih berdaftar termasuk 18 pemilih pos.

Daripada jumlah itu, pengundi Melayu terdiri daripada 7,014 orang (47.54 peratus), Cina 5,766 (39.08 peratus), India 1,780 (12.07 peratus), Bumiputera Sabahenam (0.04 peratus), Bumiputera Sarawak lima (0.03 peratus) dan Orang Asli 171 (1.16 peratus).

Pilihan raya kecil ini adalah yang ke-14 sejak tahun pilihan raya umum Mac 2008, dan pilihan raya kecil pertama di Johor sejak Mac 2008.

Read more ...

Pegawai Alcatel disiasat SPRM

Isu Sogokan Projek TM, SPRM Siasat Pegawai Alcatel


KUALA LUMPUR 7 Jan. : Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah mula menyoal siasat pegawai-pegawai Alcatel Lucent (ALU) berhubung sogokan bagi membolehkan syarikat itu memperoleh kontrak telekomunikasi 3G AS$85 juta (RM263.5 juta) lima tahun lalu.

Lapor portal The Malaysian Insider, difahamkan pegawai-pegawai ALU telah berada di ibu pejabat SPRM awal minggu ini untuk memberikan kenyataan.

"Siasatan adalah mengenai pekerja-pekerja TM yang didakwa menerima AS$700,000 dalam bentuk rasuah, bukan mengenai Alcatel Lucent," kata satu sumber.

Katanya, SPRM dijangka akan memanggil pegawai-pegawai TM untuk membantu siasatan itu, yang bermula minggu lalu selepas Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat mendenda ALU AS$137 juta kerana kes rasuah global.

Seorang jurucakap ALU dalam kenyataan e-mel berkata, "adalah tidak wajar bagi memberikan komen mengenai perkara ini, selain (hanya) mengatakan bahawa kami akan memberi kerjasama dalam siasatan ini."

"Kami ada dasar sifar tolak ansur berhubung kes sogokan dan rasuah, dan ada satu sistem dengan proses dan latihan ketat, yang direka untuk mengelakkan situasi-situasi macam ini dalam semua aspek perniagaan kami," tambah kenyataan disiarkan oleh Wall Street Journal.

Baru-baru ini, TM dan Axiata Group Bhd secara bersama telah melantik KPMG Corporate Services Sdn Bhd sebagai akauntan forensik bagi membantu siasatan dalaman berhubung isu ini.

Kedua-dua syarikat itu juga mengumumkan pelantikan Shearn Delamore & Co sebagai penasihat undang-undang untuk membantu siasatan membabitkan dua pegawai Malaysia terbabit, yang didakwa menerima sogokan AS$700,000 mendapatkan "maklumat bukan awam" yang membantu ALU mendapatkan kontrak telekomunikasi.

Pada 29 Disember lalu, SPRM berkata, pihaknya akan "menyiasat" dakwaan kes sogokan membabitkan ALU.

"SPRM memandang serius dakwaan ini dan akan membuat semakan dengan pihak-pihak yang berkenaan untuk mendapatkan butir-butir sebenar tohmahan sebelum tindakan sewajarnya diambil," kata agensi itu.

Maklumat SEC Amerika Syarikat menunjukkan dua perunding dari Malaysia telah dibayar AS$700,000 bagi mendapatkan "maklumat bukan awam" berhubung aspek harga dan bidaan pesaing-pesaing, dipercayai untuk anak syarikatnya Celcom Malaysia memperoleh perkhidmatan mudah alih 3G, yang dilancarkan pada 2005.

"Perkara itu dibangkitkan memandangkan urusan itu tidak mematuhi prosedur-prosedur (yang ditetapkan). Tetapi tiada tindakan diambil," kata satu sumber sebelum ini.

Sumber syarikat memberitahu, Alcatel memperoleh kontrak untuk membekalkan kelengkapan perkhidmatan 3G meskipun ia tiada pengalaman dalam sektor tersebut.

Kelengkapan itu kemudian dibatalkan, kata sumber itu lagi.

Difahamkan, ada banyak lagi kes pelanggaran peraturan dalam TM membabitkan pemerolehan daripada Alcatel yang tidak disiasat oleh SEC.

Alcatel bersetuju untuk membayar lebih AS$137 juta (RM430.4 juta) untuk menyelesaikan tuduhan-tuduhan AS bahawa ia membayar berjuta-juta dolar dalam bentuk rasuah kepada pegawai-pegawai asing untuk memperoleh bisnes di Amerika Selatan dan Asia.

Pengeluar kelengkapan telekomunikasi ini dituduh membuat bayaran kepada pegawai-pegawai kerajaan termasuk di Costa Rica, Honduras, Taiwan dan Malaysia untuk memperoleh kontrak atau mengekalkan kontrak-kontrak yang diperoleh, melibatkan nilai berjuta dolar, kata SEC dan Jabatan Kehakiman AS.

Antara Disember 2001 dan Jun 2006, syarikat itu menggunakan khidmat perunding yang menyalurkan lebih AS$8 juta untuk membayar rasuah kepada pegawai-pegawai terbabit.

Malah, Alcatel didapat melantik ejen-ejen di negara-negara seperti Nigeria untuk mendapatkan kontrak, kata pihak berkuasa.

Pada keseluruhannya syarikat itu mengaku memperoleh keuntungan bernilai AS$48.1 juta ekoran pembayaran-pembayaran tidak sewajarnya, kata Jabatan Kehakiman.

Syarikat itu bersetuju untuk membayar AS$92 juta untuk menyelesaikan tuduhan-tuduhan jenayah yang dibawa oleh Jabatan Kehakiman dan juga AS$45 juta untuk menyelesaikan tuduhan-tuduhan sivil dibawa SEC.

Read more ...

Hakim tolak saman Anwar tanpa alasan

Saman Fitnah 100 Juta - Hak Anwar Tuntut Keadilan Terus Dinafikan


SHAH ALAM 7 Jan. : Peguam bela Ketua Pembangkang S.N Nair kecewa dengan tindakan mahkamah membatalkan saman fitnah RM100 juta terhadap Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk John Louis O'Hara membuat keputusan dalam kamar membenarkan permohonan Anifah dengan kos.

Walaubagaimanapun, peguam yang mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau akan mengemukakan rayuan berhubung keputusan tersebut.

Dalam kenyataan media ringkas malam tadi S.N Nair berkata keputusan tersebut dibuat dengan tanpa diberikan apa-apa alasan.

"Ini menunjukkan Menteri dan Kerajaan tidak boleh disaman walaupun memfitnah dan mencemar nama baik Anwar.

"Ini merupakan satu lagi penafian bagi menuntut keadilan.

"Keputusan ini juga seperti membenarkan mana-mana Menteri memfitnah sesiapa sahaja dan 'kebal' terhadap saman malu," tegas S.N Nair.

Ujarnya lagi, sejak kebelakangan ini, wujud kecenderungan bagi mengganggu saman fitnah yang dibuat oleh Anwar terutamanya yang melibatkan Menteri dan orang-orang penting dalam kerajaan (VVIP).

Mereka selalunya terlepas daripada peringkat awal saman (sebelum perbicaraan bermula) bagi menggelakkan mereka duduk d dalam kandang saksi untuk disoal balas dalam perbicaraan penuh, kata S.N Nair lagi.

"Selain daripada terlepas dari saman fitnah, Anwar juga dikenakan bayaran kos yang terlalu tinggi dan besar.

"Tindakan ini dilihat seperti menghalang Anwar daripada memfailkan tuntutan yang serupa pada masa yang akan datang.

"Jikalau begini situasinya, mana mungkin beliau dapat menuntut keadilan yang sewajarnya," soal S.N Nair.

Pada 27 Mei 2009, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh memfailkan saman terhadap Anifah ekoran kenyataannya berbaur fitnah pada sidang akhbar bersama Setiausaha Negara Amerika Syarikat Hillary Clinton pada 16 Mei tahun sama.

Anifah mendakwa beliau ditawarkan jawatan Timbalan Perdana Menteri sekiranya Anwar menubuhkan kerajaan pada 16 September 2008.

Anwar juga mendakwa Anifah memfitnahnya dengan menyatakan beliau cuba membeli anggota Parlimen dan mencemarkan imej negara.

Anwar dalam tuntutannya telah menyaman Anifah atas kedudukan peribadinya sebagai anggota Parlimen Kimanis serta kedudukannya sebagai Menteri Luar, dan menteri itu dinamakan sebagai defendan pertama dan kedua, sementara Kerajaan Malaysia sebagai defendan ketiga.

Read more ...

Taib mula guna polis

PRU Sarawak - Taib Mahmud Mula Bertindak Ganas Terhadap NGO


SHAH ALAM 7 Jan. : Laman portal sarawakreport.org mendakwa Ketua Menteri Sarawak Abdul Taib Mahmud dan Umno-Barisan Nasional telah melancarkan beberapa siri serbuan terhadap pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri itu dalam tempoh 24 jam.

Malam semalam, Taib didakwa mempergunakan pihak polis bagi menahan dua kumpulan NGO berprofil tinggi dalam masa kurang beberapa jam.

Kedua-dua kumpulan tersebut telah diugut dengan tuduhan memiliki bahan-bahan berunsur menghasut, tetapi kemudiannya dibebaskan.

Bahan-bahan itu termasuk cakera padat rakaman program Radio Free Sarawak, yang beroperasi sebagai badan bebas daripada pengaruh politik di Malaysia tanpa lesen daripada kerajaan, dan juga video klip daripada stesen TV alternatif Sarawak, Bebas.

Dalam artikelnya semalam, Sarawakreport.org turut memaparkan beberapa gambar eksklusif serbuan polis ke atas permis Persatuan Dayak Iban Sarawak (SADIA), di Kota Sentosa, Kuching.

Pegawai polis berpakaian preman diiringi pegawai dari Kementerian Dalam Negeri menyerbu dan merampas cakera padat, mesin pencetak serta beberapa keping 'leaflet' dan poster.

Ilustrasi 'leaflet' itu secara ofensif menggambarkan Sarawak seperti lembu susu yang sedang diperah oleh Taib dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sehingga kering.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung organisasi itu Nicholas Mujah bersama dua pembantunya telah dibawa ke balai polis untuk disoalsiasat hingga pukul 3 pagi sebelum dibebaskan.

Pihak polis turut merampas peralatan daripada pejabat mereka, kumpulan itu dipercayai kemudian dibebaskan tanpa sebarang pertuduhan.

Read more ...

Umno terdesak, PAS tidak ada keinginan

Umno-BN Terus Terdesak Untuk Pecah-Belahkan PR


SHAH ALAM 7 Jan. : Umno-Barisan Nasional(BN) terdesak apabila menjadikan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk memecah-belahkan Pakatan Rakyat.

Dalam majlis santapan Diraja yang dianjur Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Terengganu, Kuala Lumpur pada 24 November lalu turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Turut dilaporkan hadir ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Khalid berkata pertemuan yang dihadiri Nik Aziz itu adalah atas dasar menghormati dan menjunjung titah Tuanku Agung dan bukannya menerima tawaran Umno-BN untuk sama-sama dalam Kerajaan Perpaduan.

"Maklumat yang kita dapat, ianya adalah atas jemputan Agong, majlis tersebut selain Tok Guru terdapat juga pemimpin yang lain, bila ditanya berhubung pertemuan tersebut, Tok Guru tidak mahu menceritakan kerana menghormati permintaan pertemuan itu dan dan menghormati Seri Paduka Baginda maka Tok Guru tidak mendedahkan.

"Apa sekalipun usaha disebalik pertemuan itu, yang penting pemimpin-pemimpin PAS memahami bahawa soal kerajaan perpaduan atau kerjasama dengan Umno adalah perkara yang ditolak oleh ahli-ahlinya dan apapun niat disebalik pertemuan itu, kesimpulannya adalah begitu.

"Tidak ada keinginan sama sekali daripada pihak PAS untuk melayani tawaran dan ajakan untuk bekerjasama,"jelasnya.

Menurut Khalid, situasi ini harus dijelaskan untuk pemahaman semua pihak dan tujuan asal perkara ini diadakan adalah untuk menimbulkan pertikaian dikalangan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

Tambahnya lagi, pertemuan tersebut yang diadakan seminggu selepas kovensyen Pakatan Rakyat ke-2 di Pulau Pinang tidak menjejaskan hubungan dalam Pakatan Rakyat dan apa yang harus dibanggakan ialah sambutan hangat pemimpin-pemimpin Pakatan pada kovensyen tempoh hari dengan kemunculan buku jingga yang merupakan harapan baru untuk rakyat.

"Kebersamaan kita bersama Pakatan Rakyat tidak terjejas walau sedikit sekali pun kerana sambutan di kovensyen tempoh hari begitu hebat dengan kemunculan manifesto tawaran kepada rakyat dalam bentuk buku jingga,"katanya.

Khalid menjelaskan tawaran yang digariskan dalam buku jingga itu tetap akan dilaksanakan walaupun berlaku pertemuan di Istana Terengganu kerana jelas kehadiran Pemimpin PAS adalah atas jemputan Agong.

"Ini menunjukkan bertapa terdesaknya Umno-BN untuk berhadapan dengan pemimpin kita dalam pilihanraya yang akan datang sehingga meminta dan memberi idea kepada Agong untuk jemput pemimpin PAS untuk datang makan bersama pemimpin Umno dan ini jelas menunjukkan bertapa takutnya Umno dengan pembinaan sokongan terhadap Pakatan dan penolakkan terhadap Umno," jelasnya.

Read more ...

Rumah Penasihat Editorial Kumpulan Malay Mail dipecah masuk

Rumah Blogger's Rocky's Bru Dipecah Masuk, Kereta Dilarikan


KUALA LUMPUR 7 Jan.: Rumah Penasihat Editorial Kumpulan Malay Mail Datuk Ahirudin Attan yang juga dikenali sebagai blogger Rocky's Bru dipecah masuk dan kereta jenis Peugeot 470 miliknya dicuri awal pagi ini di Taman Damai Utama, Puchong.

Ahirudin, 49, yang juga Presiden Kelab Akhbar Kebangsaan ketika dihubungi Bernama berkata, kejadian itu berlaku sekitar 3 pagi ketika beliau, isteri dan ibu mentua, dan tiga anak serta tiga anak saudara, sedang tidur.

"Kejadian itu disedari apabila ibu mentua saya bangun kira-kira pukul 5 pagi dan melihat pintu utama rumah terbuka luas," katanya.

Ahirudin berkata bahawa sebaik menyedari perkara itu, ibu mentuanya memanggilnya dan beliau mendapati keretanya yang bernilai lebih RM100,000 dilarikan penjenayah.

Turut dibawa lari jam tangan isterinya yang diletakkan di atas meja diruang tamu.

"Mungkin barang rumah kami tak banyak, jadi bila nampak kunci kereta mereka terus mengambilnya. Saya bertanya kepada pengawal keselamatan di kawasan perumahan ini dan mereka nampak kereta saya dibawa keluar pukul 3 lebih,"katanya.

Ahirudin berkata kawasan perumahannya itu yang terletak dalam Bandar Kinrara baru tiga bulan menggunakan perkhidmatan pengawal keselamatan untuk menjaga kawasan itu.

Ketua Polis Dearah Serdang Supt Abdul Razak Elias ketika dihubungi berkata polis sedang menyiasat kes itu.


Pejabat ADUN Sri Muda Disimbah Cat Merah
SHAH ALAM 7 Jan. : Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri Sri Muda Shuhaimi Shafiei di Kota Kemuning disimbah cat merah oleh pihak tidak bertanggungjawab bertindak liar selepas tulisan di blognya berkenaan Sultan Selangor, awal pagi tadi.

Susulan itu, pembantu khasnya Azmizam Zaman Huri memaklumkan kepada pihak polis ekoran tindakan pihak tertentu yang bertindak di luar batas undang-undang.

Azmizam melalui pesanan berkata perbuatan itu sebagai cubaan terdesak dan AMK Kota Raja telah membuat laporan polis bagi menyiasat kejadian tersebut.

Ujarnya, cat merah memenuhi pintu depannya dikesan kira-kira jam 6 pagi tadi oleh seorang kakitangan pejabat yang bermalam di situ.

"Bagaimanapun kita tidak nampak orang (yang disyaki) sekitar kawasan ini," katanya.

Azmizam yang juga naib ketua Pemuda PKR berkata, pihak pejabat kemudiannya membuat panggilan telefon memaklumkan kepada pihak polis.

"Kira-kira jam 8 pagi pihak polis tiba dan membuat garisan kuning di sini. Kita tunggulah hasil siasatan. Di sini pun ada CCTV (kamera litar tertutup)," kata Azmizam.

Read more ...

Kimma pula belajar menipu dari Umno

'Balik India' : ADUN Komtar nafi menyebutnya..

Ng Wei Aik telah mengarahkan peguamnya supaya menghantar surat tuntutan terhadap Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) kerana menuduh beliau menggunakan perkataan "tutup kedai, balik India, terhadap pemilik restoran, Syed Kassali Mohamad Aliyar sedangkan beliau tidak menyebutnya..

Haa.. tengok, betapa cepatnya beliau menafikan, tak perlu mengambil masa yang panjang untuk merancang bagaimana untuk menjawab..


Saya tak sebut 'balik India', kata ADUN Komtar

ADUN Komtar Ng Wei Aik telah mengarahkan peguamnya supaya menghantar surat tuntutan terhadap Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) kerana menuduh beliau mengeluarkan kenyataan rasis untuk menghina umat Islam di Pulau Pinang.

Ng, yang juga setiausaha politik kepada Ketua Menteri, Lim Guan Eng, mahu kongres itu menjelaskan, menarik kembali dan memohon maaf kerana menuduhnya menggunakan perkataan "tutup kedai, balik India, terhadap pemilik restoran, Syed Kassali Mohamad Aliyar .

Ng dilaporkan telah mengeluarkan kata-kata tersebut terhadap beberapa pekerja Syed Mohamad ketika menutup kedai nasi kandar bersama-sama dengan pegawai penguatkuasa Majlis Perbandaran Pulau Pinang dua hari lalu.

Ditanya wartawan di Pulau Pinang mengenainya, Ng mengulangi apa yang ditulis dalam tweetnya pagi ini di mana beliau bersumpah tidak pernah mengatakan 'balik India' terhadap sesiapa pun.

Ng berkata, beliau berada di premis tersebut pada malam berkenaan ketika dia dituduh mengeluarkan kata-kata tersebut apabila berlaku satu kemalangan di sana, yang melibatkan sebuah kereta dan sebuah warung pemilik berkenaan.

"Kereta itu telah melanggar sebuah gerai yang dimiliki oleh restoran itu... nasib baik ia tidak melanggar pelanggan mereka... Jika tidak, apakah pemilik kedai itu boleh dipertanggungjawabkan?" soalnya.

"Jadi, sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab, kami terpaksa membuang sebarang halangan di sepanjang kedai tersebut untuk menjaga keselamatan awam," katanya sambil menambah, tindakan itu boleh dipertahankan dan pihaknya tidak melanggar sebarang undang-undang.

"Saya tidak pernah menyebut India atau orang India ketika kejadian tersebut... kita mengambil tindakan bukan kerana seseorang itu Melayu, Cina atau India ... tapi menurut undang-undang."

Ng berkata, jika benar beliau menyebut kata-kata rasis tersebut, maka sudah tentu pemilik kedai itu atau kumpulan Melayu-Muslim akan terus bertindak.

"Mengapa Kimma hanya bertindak sekarang? Sesudah tiga hari," katanya.

"Saya yakin Kimma tidak akan boleh menjawab soalan ini," tambahnya.

Semalam, pengerusi Kimma Pulau Pinang, Faruk Raja Muhammad mempersoalkan sama ada seseorang wakil rakyat boleh melemparkan ucapan rasis dan bertindak kasar terhadap rakyat.

"Dia tidak profesional dalam melaksanakan tugasnya," kata Faruk kepada wartawan semalam.

Oleh itu, katanya, Kimma mahu kerajaan negeri bertanggungjawab terhadap tindakan tersebut dan memohon maaf kepada masyarakat India Muslim di negara ini.


Malaysiakini

Read more ...

Mari tengok sejarah Umno derhaka kepada raja

Read more ...

Harga getah meningkat, pencuri getah juga meningkat

Kes curi getah meningkat

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwV2V8n_vRz2Oct9-Ld4x8xt9RXaE2J8rf-2wI8-ew6K-k_vfHjgrMmRGjSAEB8RvV9a5ec4OSSOguobdT2t_Fj8tPzgWBj3Cpm2ji0HErHaEnxlFLU6nXpnQ5-XuILWEzyciHJ5POCJM/s400/P1.jpgKERDAU, 6 Jan. : Lebih 5,000 penduduk dengan bantuan anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) di 10 kampung dekat Kerdau terpaksa bergilir-gilir menjaga ladang untuk mengelakkan hasil getah dicuri penjenayah.

Dengan harga getah mencecah RM7 sekilogram, mereka terpaksa menubuhkan pasukan rondaan dan membina pondok bermalam di ladang getah gara-gara kegiatan mencuri getah semakin berleluasa sejak kebelakangan ini.

Ketua Kampung Kelibang, Kerdau, Abdul Hamid Jainal, 62, berkata, sepanjang bulan Disember tahun lepas, sebanyak 12 kejadian mencuri getah berlaku di kampung itu.

“Bagi mengelakkan kegiatan itu berleluasa, Rela dengan kerjasama penduduk dan pemilik ladang menjalankan rondaan serta berjaga pada waktu malam.

“Langkah yang diambil Rela, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan penduduk untuk melakukan rondaan serta berkawal berjaya membendung kejadian itu,” katanya.

Abdul Hamid berkata, mereka akan terus melakukan rondaan secara bersepadu untuk memastikan kejadian mencuri getah tidak berulang.

Menurutnya, sebanyak 85 peratus daripada 5,000 penduduk dari 10 kampung itu bekerja sebagai penoreh getah manakala yang lain berniaga sendiri, bekerja kilang dan sebagainya.

“Penduduk di sekitar Temerloh dinasihatkan supaya sentiasa mengawal hasil ladang mereka untuk mengelakkan ia menjadi sasaran penjenayah berikutan terletak jauh dari penempatan penduduk.

“Masalah kecurian getah bukan sahaja berlaku di Kerdau dan Temerloh malah membabitkan kawasan lain memandangkan harganya semakin meningkat,” katanya.

Beliau berkata, terdapat penoreh yang mampu meraih pendapatan sehingga RM600 sehari namun mereka terpaksa berdepan pelbagai ancaman termasuk kegiatan kecurian yang berleluasa sejak akhir-akhir ini.SH

Read more ...

Sah Teoh tidak bunuh diri tapi cedera ditengkuk sebelum jatuh

Pihak tuduh Beng Hock bunuh diri perlu minta maaf

KUALA LUMPUR, 6 Jan: Keputusan mahkamah koroner semalam jelas menunjukkan pandangan pihak tertentu khususnya media pro Umno BN bahawa mendiang Teoh Beng Hock membunuh diri adalah salah.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) berkata, tohmahan awal oleh pihak tidak bertanggungjawab itu bukan sahaja salah, namun tidak menghormati pihak keluarga dan keputusan mahkamah.

"PAS mendesak supaya pihak media yang membuat tohmahan sebelum ini memohon maaf secara terbuka kepada keluarga Teoh Beng Hock dan rakyat Malaysia amnya dengan mengeluarkan kenyataan penuh bagi menghormati keputusan mahkamah," gesanya.

Koroner Azmil Muntapha Abas semalam tidak dapat memutuskan sama ada mendiang dibunuh atau membunuh diri, justeru mengumumkan kes tersebut sebagai penghakiman terbuka atau "Open Verdict".

Azmil ketika membuat penghakiman berkata masih ada isu-isu yang belum diselesaikan pada kes bunuh diri dan menegaskan bahawa untuk menentukannya secara telahan adalah tidak boleh diterima.

Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang, mahu siasatan sepenuhnya dibuat dengan menubuhkan suruhanjaya diraja.

"Masa yang lama diambil dalam siasatan koroner telah menunjukkan tidak ada penyelesaian yang konkrit dalam kes ini," tambahnya lagi.

Ekoran itu juga, beliau turut mencadangkan supaya pegawai SPRM yang terlibat dalam penyiasatan mangsa pada malam kejadian, digantung tugasnya bagi memudahkan siasatan dijalankan.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Selangor Ean Yong Hian Wah, ditemui mati di tingkat lima, Plaza Masalam, Shah Alam pada 16 Julai, 2009, selepas beliau memberikan keterangan di pejabat SPRM Selangor yang terletak di tingkat 14 plaza itu.

Sementara itu, mengulas isu sama, Presiden Bersih 2.0, Ambiga Sreenevasan turut sependapat dengan pandangan Tuan Ibrahim.

Beliau dalam reaksi spontannya semalam mendakwa penghakiman terbuka tersebut telah menolak teori SPRM bahawa kematian Teoh disebabkan bunuh diri.

“Kenyataan bodoh SPRM tentang bunuh diri kini satu penipuan. Mesti ada orang yang kena bertanggungjawab,” kata melalui Twitter.

Inkues yang telah berlangsung selama 18 bulan tersebut diibaratkan banyak pihak sebagai membazir waktu kerana kes tersebut masih tergantung.

Keputusan inkues semalam turut memberikan tamparan hebat kepada keluarga Teoh yang telah menunggu sekian lama untuk mencari jawapan terhadap kematian Teoh.

Turut berkongsi pandangan, Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

“Keputusan inkues yang telah menidakkan teori bunuh diri dan mengesahkan terdapat kecederaan pada Beng Hock sebelum jatuh adalah satu bukti kesalahan pada pihak SPRM dan polis dan juga satu munasabah yang kuat untuk mewujudkan sebuah suruhanjaya siasatan diraja untuk menyiasat kematian Teoh Beng Hock,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, The Malaysian Insider hari ini melaporkan bahawa kemungkinan besar kabinet Datuk Seri Najib Razak akan mengumumkan pembentukan sebuah suruhanjaya diraja minggu hadapan selepas perbincangan diadakan dengan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail hari ini.

Read more ...

Khalid Ibrahim diperdaya SUK lama bagi melaksana agenda jahat Umno ?

Khalid: Bekas SUK Kemuka Nama Khusrin Kepada Istana Tanpa Pengetahuan MB

http://www.kuis.edu.my/v2/images/stories/pengurusan/lembaga_pengarah/ramli.jpg

SHAH ALAM 6 Jan. : Mantan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Ramli Mahmud mengemukakan nama Datuk Mohammed Khusrin Munawi kepada Istana Selangor sebagai calon untuk menggantikan beliau walaupun mengetahui bekas Pengarah Jabatan Agama Islam itu bukan dalam senarai pilihan kerajaan negeri bagi mengisi jawatan tersebut.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad berkata Ramli berbuat demikian pada 3 Disember lalu tanpa pengetahuan Menteri Besar dan seminggu kemudian Sultan Selangor memperkenankan Khusrin sebagai SUK baru.

Keputusan itu juga tidak dimaklumkan oleh Ramli kepada Menteri Besar dan EXCOnya yang bermesyuarat pada 16 Disember, kata Khalid.

Khalid berkata Datuk Ramli telah menjayakan satu permainan politik licik untuk meletakkan seorang calon yang tidak dikehendaki oleh kerajaan negeri sebagai Setiusaha Kerajaan Negeri.

"Apa yang terhasil sekarang ini ialah untuk memperlihatkan pertelagahan antara kerajaan negeri dan Istana yang didalangi kerajaan pusat Barisan Nasional. Ini adalah pemainan politik jahat dengan tujuan meletakan calon yang tidak dihendaki oleh kerajaan negeri," kata Khalid.

Dalam sidang akhbarnya, beliau memberi urutan peristiwa yang mendedahkan peranan Datuk Ramli dalam menghasilkan Datuk Khusrin sebagai SUK baru dengan perkenan Istana Selangor.

"Pada 3 Disember, nama-nama telah dikemukakan kepada Menteri Besar oleh Jawatan Kuasa yang telah ditubuhkan. Pada hari itu juga, apabila tiga nama ini telah dikenal pasti, pihak Datuk Ramli nampak tiada nama Datuk Khusrin, maka dia telah tulis surat kepada Istana tanpa memberitahu kepada Menteri Besar . (Ramli) memberi senarai nama yang lain, (dengan) nama yang pertama ialah Datuk Khusrin," kata Khalid.

Datuk Ramli menghantar surat itu kepada Istana Selangor tanpa memaklumkannya kepada Tan Sri Khalid, tegas Khalid.

"Pada 10 Disember, Datuk Munir menjawab balik dengan memberitahu Datuk Ramli, Sultan perkenan melantik calon pertama iaitu Datuk Khusrin, " kata Khalid sambil menunjukkan salinan surat yang yang dihantar oleh Setiausaha Sulit Sultan Selangor Datuk Munir Bani.

Khalid berkata Ramli tidak memaklumkan jawapan daripada Sultan Sharaffudin yang memperkenankan perlantikan Khusrin itu kepada Menteri Besar mahupun EXCO kerajaan negeri.

"Pada 16 Disember pula, mesyuarat Exco dijalankan, Datuk Ramli pun ada. MB memberitahu nama-nama yang akan diserahkan kepada Istana tetapi Datuk Ramli diam sedangkan dia telah tahu (pelantikan sudah dibuat) kerana telah menerima surat dari Datuk Munir pada 10 Disember," kata Khalid.

Khalid berkata sehari selepas mesyuarat EXCO itu, Menteri Besar menghantar nama calon yang disenarai pendekkan, namun usaha itu sia-sia kerana Sultan sudah pun membuat keputusan atas senarai yang dikirim lebih awal oleh Datuk Ramli.

"Pada 17 Disember, MB hantar 3 nama calon yang dicadangkan oleh kerajaan negeri, tetapi sebenarnya Sultan telah membuat keputusan" dengan perkenankan pelantikan Khusrin," katanya.

Khalid berkata Datuk Ramli jelas memainkan peranan dalam mencetuskan kemelut pelantikan Khusrin.

"Apa yang saya mahu jelaskan di sini ialah bagaimana satu permainan politik yang licik telah di mana Datuk Ramli telah menerima surat dari Datuk Munir tetapi berdiam diri. Surat yang dihantar kepada Istana tidak diberitahu dan surat yang diterima pun tidak diberitahu walaupun beliau duduk dalam mesyuarat Exco 16 Disember," katanya lagi.

Read more ...

Tawaran lebih RM 9 bilion ambil alih konsesi air

Kerajaan Selangor Tawaran Ambilalih Syarikat Konsesi AirSHAH ALAM 6 Jan. : Kerajaan Selangor telah mengeluarkan dokumen tawaran bagi mengambilalih 100 peratus aset konsesi syarikat konsesi air di negeri itu yang bernilai lebih RM9 bilion.

Tawaran terbaru itu melibatkan pengambilalihan empat syarikat konsesi air di negeri itu.

Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, pengambilalihan itu meliputi semua aset dan liabiliti syarikat.

"Tawaran ini melebihi RM9 bilion ringgit untuk membeli ekuiti dan saham-saham dan untuk kita memiliki sepenuhnya operasi air di negeri Selangor yang meliputi urus niaga yang dilakukan di Wilayah Persekutuan termasuk Bandaraya Kuala Lumpur dan Putrajaya.

"Kerajaan Selangor sekali lagi menegaskan pendekatan ini dilakukan berpandukan kepada Akta Perkhidmatan Industri Air 2006 dan dasar air kebangsaan- bahawa industri perkhidmatan air yang sekarang ini berpecah-pecah, perlu disatukan dan diuruskan secara holistik oleh kerajaan negeri," kata Khalid.

Tawaran pengambilalihan 100 peratus itu membabitkan saham empat syarikat konsesi itu pada harga RM64.62 sesaham untuk Puncak Niaga Sdn Bhd, RM20.78 sesaham untuk Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), RM5.95 untuk Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (SPLASh) dan RM9.39 Abbas Sdn Bhd (ABBAS).

"Nilai-nilai yang ditawarkan ini dibuat melalui proses yang diteliti oleh firma audit profesional mengikut piawaian sekuriti antarabangsa," ujar Khalid lagi.

Menurut Khalid lagi, pemindahan aset air negeri kepada Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB), selaras dengan dasar air kebangsaan dan amalan negara ini.

Malah ujarnya, kerajaan negeri juga telah mengambilkira segenap aspek dalam pengambilalihan syarikat konsesi ini sejajar dengan komitmen yang ditunjukkan kerajaan negeri di bawah pimpinannya itu.

"Kerajaan negeri berpendapat tawaran ini adil dan wajar untuk pengambilalihan syarikat sejajar dengan komitmen kami untuk mengambilalih semua aset dan tanggungjawab syarikat. Ini juga memberi pulangan yang adil kepada pemegang-pemegang saham dalam syarikat terlibat," jelas Khalid.

Tambah beliau, dalam dokumen yang dihantar juga turut mengandungi satu fasal terpenting yang membolehkan syarikat konsesi membawa perkara berkenaan ke Timbang Antarabangsa (International Arbitration) sekiranya tidak berpuas hati dengan tawaran yang diberikan.

Kerajaan Negeri Selangor sebelum ini membuat tawaran untuk membeli keempat-empat syarikat konsesi air di Selangor namun telah ditolak.

Namun berkat perjuangan rakyat menuntut keadilan dalam isu kenaikan tarif air dan penswastaan perkhidmatan bekalan air di Selangor, Kerajaan Negeri Selangor akhirnya diberikan laluan untuk mengemukakan semula tawaran membeli aset air di negeri itu.

Untuk rekod, kerajaan negeri sebelum ini menawarkan RM5.7 bilion untuk mengambil alih seluruh aset dan pegangan saham milik kerajaan negeri namun dibantah kerajaan pusat dan meminta pampasan RM10 bilion.

Read more ...

Laporan polis terhadap Umno guna pegawai kerajaan berkempen

PAS Johor Buat Laporan Polis EsokJOHOR 6 Jan. : PAS Johor akan membuat laporan polis di Labis esok mengenai satu rakaman video seorang pegawai tinggi kerajaan negeri menggesa para guru menyokong kempen BN dalam pilihan raya kecil DUN Tenang.

Pencalonan ditetapkan pada 22 Januari dan pengundian pada 30 Januari bagi mengisi kekosongan kerusi tersebut ekoran kematian penyandangnya dari BN Datuk Sulaiman Taha pada 17 Disember lalu lapor portal Malaysiakini.

Timbalan pesuruhjaya PAS Johor, Zulkifli Ahmad memberitahu hari ini bahawa rakaman video itu akan dimuat-naik di YouTube.

"Kami akan membuat laporan polis mengenai perkara itu di balai polis Labis bersama bukti untuk menyokongnya," kata beliau.

Zulkifli berkata, pihaknya melihatnya sebagai satu bukti jelas pegawai dan jentera kerajaan diguna untuk membantu BN mendapatkan sokongan melalui cara yang melanggar sikap tidak memihak kakitangan awam dalam politik.

Menurutnya lagi, jika pegawai kanan kerajaan negeri mahu mengambil bahagian dalam politik, mereka mesti meletak jawatan terlebih dahulu sebelum memasuki gelanggang politik.

Sementara itu, Zulkifli berkata, partinya juga tidak bimbang dengan pengedaran dua buku berjudul 'DAP Anti-Islam' dan 'Khawarij dan Parti PAS ', menjelang kempen pilihan raya Tenang.

Read more ...

Tolong tengok kalau jumpa pelajar hilang ini

Hilang sejak tiga hari lalu


BAGAN SERAI, 6 Jan. : Seorang remaja berumur 15 tahun dilaporkan hilang sejak tiga hari lalu iaitu pada 3 Januari ketika sesi persekolahan 2011 bermula.

Ibu remaja itu, Norhayati Mokhtar, 43, berkata, dia menyedari anak bongsunya, Intan Liana Abu Bakar, 15, hilang apabila remaja itu tidak pulang ke rumah selepas tamat waktu persekolahan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Abu Bakar Al Baqir, Bagan Serai.

Menurutnya, pada pagi hari kejadian, Intan Liana atau lebih mesra dengan panggilan Yana dilihat hanya memakai baju-T dan berseluar sukan.

“Apabila ditanya, Yana memberi alasan tidak mengapa berpakaian begitu kerana masih di awal persekolahan.

“Pada pagi itu, saya ada berpesan kepada Yana supaya pulang awal kerana hendak membawa dia berjumpa doktor bagi merawat penyakit sesak nafas yang dihidapinya,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Norhayati berkata, dia berasa tidak sedap hati apabila Yana yang bermotosikal ke sekolah tidak pulang seperti pelajar lain.

Menurutnya, namun, pada jam 6 petang, dia menerima Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) dari Yana yang menyatakan anaknya itu berada di rumah kawan perempuannya dan meminta Norhayati tidak perlu berasa bimbang.

“Selepas itu, saya cuba menghubungi anak saya namun, gagal kerana telefon bimbit Yana telah dimatikan,” katanya.

Sementara itu, bapa Yana, Abu Bakar Mustafa, 44, berkata, pada keesokan hari, dia dan isteri pergi ke sekolah untuk bertanyakan perihal anaknya, namun pihak sekolah memberitahu bahawa Yana tidak hadir pada Isnin lalu.

Katanya, perkara itu menambahkan kebimbangannya dan terus membuat laporan polis mengenai kehilangan itu.

“Sehingga kini kehilangan anak saya masih menjadi tanda tanya dan kami sekeluarga tetap berusaha mencarinya,” katanya.

Kepada sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai remaja itu diminta menghubungi Norhayati di talian 012-5843783, Abu Bakar 019-5748618 atau balai polis berdekatan.SH

Boleh tengok gambar lain di
sini

Read more ...

Amah dirogol atau merogol?

Rogol amah: Wanita ini dirogol atau merogol? – Zuraida

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5xYWX6BA87DOYbRTYzLiuMJFJcQFDi96NtZXIwLqBQL3S8RKMezfrA2vKXd1sJW8uRtDfnJbrW8NX6M66FU_46S-Njb2fydceZHfdE6T1jtyljOqVdpsSZDn9nt64H66M0VZsYeD2NT0/s1600/menteri+umno+rogol+amah.JPG
AMPANG, 6 Jan.: Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin tidak menolak kemungkinan kes rogol amah wanita Indonesia yang didakwa membabitkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Rais Yatim akan berakhir sepertimana keputusan siasatan kematian Teoh Beng Hock yang diklasifikasikan sebagai penghakiman terbuka kerana mahkamah tidak dapat memutuskan sama ada mendiang dibunuh atau membunuh diri.

Ini kerana kerajaan bersikap sambil lewa tanpa sebarang tindakan dikenakan ke atas Menteri berkaitan sedangkan sudah jelas apa yang berlaku mencemarkan imej dan kredibiliti Malaysia di peringkat antarabangsa.

“Kita tidak mahu kes ini menjadi kes ‘open verdict’ (penghakiman terbuka) sebagaimana kes Beng Hock. Berdasarkan kepada tindakan kerajaan yang tidak menggantung Menteri sehingga keputusan siasatan selesai, kebarangkalian untuk kerajaan melakukan perkara yang sama sepertimana kes Beng Hock di dalam kes ini adalah munasabah.

“Dan ini akan merujuk sama ada wanita (mangsa) ini dirogol atau merogol,” kata Zuraida hari ini pada sidang media di pejabatnya di Taman Dagang, dekat sini.

Atas dasar itu juga katanya, bila berlaku tuduhan, ia perlu disusuli dengan siasatan bagi membuktikan kerajaan benar-benar telus dan adil walaupun yang didakwa merupakan seorang Menteri.
“Apa yang kita nak lihat bagaimana kerajaan bertindak, sebab kita lihat kalau Pembangkang yang dilibatkan, kerajaan serta merta akan membuat siasatan, membuat tangkapan dan sebagainya. Jadi kita nak lihat bagaimana kerajaan bertindak berhubung kes ini,” katanya.

Kementerian Shahrizat lesu

Ketua Wanita KEADILAN itu juga mempersoalkan kelesuan tindakan Kementerian Pembangunan Keluarga Wanita dan Masyarakat di bawah pimpinan Datuk Shahrizat Abdul Jalil berhubung kes tersebut walaupun Malaysia telahpun menandatangani perjanjian Konvensyen Mengenai Penghapusan Semua Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (CEDAW) sebelum ini.

“Setakat ini kita belum lagi mendengar tindakan pihak Shahrizat berhubung kes ini terutamanya beliau selaku Menteri Wanita yang telah menandatangani CEDAW – satu deklarasi antarabangsa untuk menjaga dan memelihara serta tidak menzalimi kaum wanita tidak kira dalam dan luar negara dan siapa sahaja.

“Kementerian Wanita menampakkan kelesuannya kerana ini bukan pertama kali Kementerian Shahrizat lesu tetapi berulang kali termasuk kes rogol wanita Penan dan lain-lain kes membabitkan wanita dan ini membuktikan Kementerian Wanita itu tidak tegas dan tidak ada ‘political will’ untuk menyelesaikannya dan kebanyakan kes terbengkalai di tengah jalan,” kata Zuraida.

Justeru, Zuraida berkata adalah perlu untuk Shahrizat mengambil serius mengenai kes mendiskrimasikan wanita di peringkat tertinggi ini.

Tambah Zuraida, beliau akan mengajukan hal ini ke Parlimen untuk disiasat Kaukus Pekerja Asing dan Imigran di bawah kendalian Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid.

“Saya juga difahamkan Ahli Parlimen Indonesia sedang bertindak untuk membuat sesuatu ke atas kes ini.

“Namun demikian Menteri Rais Yatim mempunyai hak untuk menafikan dan membersihkan namanya, tetapi pihak kerajaan mestilah menjalankan tugas untuk membuat siasatan.

“Mana ada penjenayah nak mengaku berhubung jenayah yang dilakukan,” kata Zuraida.
Menurut Zuraida, beliau juga telah berhubung dengan NGO Migrant Care yang berpengkalan di Jakarta yang sebelum ini telahpun menemuramah dan mendapatkan pengakuan dari amah tersebut.

“Saya sendiri sudah berhubung dengan pihak Migrant Care dan apa yang penting Wanita KEADILAN akan bertindak dalam kes ini termasuk kes-kes sebelum ini membabitkan kes pemerdagangan orang dan penindasan terhadap pembantu rumah dan wanita di Malaysia.

“Sebagai Ahli Parlimen, saya mempunyai ruang untuk pergi lebih lanjut dan peringkat pertama kita akan bawakan kaukus dari pihak Migrant Care untuk berinteraksi dengan Parlimen Indonesia dan saya sendiri akan terlibat untuk memberikan keadilan kepada mangsa,” katanya.

Mutakhir ini, ruang siber Malaysia digegarkan dengan beberapa pendedahan mengenai keterlibatan seorang Menteri di dalam kes rogol melibatkan pembantu rumah yang berasal daripada Indonesia.

Dikhabarkan, kes ini telahpun berlaku sewaktu pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi lagi, tetapi tidak ada sebarang tindakan diambil kononnya untuk ‘mengelakkan konflik serantau’.


Ekoran dakwaan tersebut, Rais dalam satu kenyataan semalam menafikan dakwaan beliau terlibat dalam satu kes jenayah memperkosa amah pada 2007.

Read more ...

Ceramah di Tenang jadi tak tenang sebab ganguan polis

Ceramah di Tenang tidak tegang tapi polis ganggu


KUALA LUMPUR, 6 Jan: Pengarah Pilihan Raya Kecil Dun Tenang, Salahuddin Ayub kesal dengan tindakan pihak keselamatan mengganggu ceramah anjuran Pakatan Rakyat meskipun telah memberi jaminan ianya berlangsung secara aman.

Beliau berkata, kehadiran anggota polis yang ramai ke setiap ceramah Pakatan Rakyat yang sebenarnya memburukkan keadaan yang pada asalnya berlangsung dalam suasana aman.

"Saya mengharapkan suatu padang permainan yang sama rata dan saya mengharapkan pihak polis dapat memberikan kerjasama kerana kita menjanjikan ceramah dan perhimpunan yang aman yang seharusnya tidak ada masalah untuk pihak keselamatan memberikan kita permit," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS turut berkata, pihaknya sedaya upaya memastikan tidak berlakunya kekecohan di setiap program Pakatan Rakyat jika pihak polis sedia memberikan kerjasama.

"Kita pun tidak mahu berlakunya keadaan yang tegang dan melibatkan ramai pegawai polis yang hadir dalam setiap ceramah Pakatan Rakyat.

"Jadi saya harap perkara ini tak akan berlaku lagi pada masa akan datang dan harap pihak keselamatan memberikan kita permit dan kita bersedia mematuhi segala peraturan dan arahan," katanya.

Ceramah Pakatan Rakyat yang turut dihadiri Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Tenang Isnin lalu dikawal ketat oleh pihak polis malah mereka bertindak menghalang Anwar daripada terus menyampaikan ceramah menggunakan mikrofon.

Menurut ahli Parlimen Kubang Kerian itu lagi, rakyat Tenang sebenarnya ternanti-nanti kehadiran pimpinan Pakatan Rakyat untuk turun menyampaikan maklumat isu-isu semasa.

Tambahnya, kesepakatan yang ditunjukkan pimpinan Pakatan dalam setiap program penerangan memberikan keyakinan kepada rakyat bahawa Pakatan masih kukuh.

"Rakyat Tenang sebenarnya cukup selesa apabila pimpinan Pakatan Rakyat dapat tampil menunjukkan kesepakatan dan komitmen yang tinggi dalam kita memastikan kita benar-benar dapat menawan hati pengundi Tenang.

"Ini satu peluang untuk kita membuktikan bahawa segala tohmahan dan propaganda yang dimainkan kerajaan BN dapat kita kikis daripada minda mereka.

"Sebab itu kita tetap turun walau apa pun persepsi negatif yang cuba dibina terhadap Pakatan Rakyat.

Mengulas mengenai tindakan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Johor, Markom Giran turun ke sekolah untuk merayu guru-guru membantu jentera BN menghadapi pilihan raya kecil ini, beliau berkata, tindakan itu jelas menunjukkan pelanggaran etika kempen yang dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Kalau BN nak jabatan-jabatan kerajaan untuk berkempen, ini bermakna mereka sendiri yang melanggar etika.

"Saya diberi faham mereka melbatkan guru-guru dan jelas mereka bercakap supaya mereka memberikan sokongan kepada Barisan Nasional. Ini pelanggaran etika yang saya rasa cukup serius dan peguam-peguam kita sedang menunggu untuk kita membuat tindakan selanjutnya," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Pilihan Raya Kecil Tenang, Mazlan Aliman memberitahu, pihaknya akan membuat laporan polis berhubung perkara itu jam 10.30 pagi esok di Balai Polis Labis.

SPR sebelum ini mengeluarkan kenyataan melarang mana-mana parti politik berkempen di Tenang sebelum penamaan calon pada 22 Januari ini.

Read more ...

Polis Malaysia kena pergi Indonesia buat siasatan

PAS setuju tuduhan menteri rogol amah disiasat

KUALA LUMPUR, 6 Jan: PAS menyambut baik cadangan Datuk Seri Dr. Rais Yatim yang mahu isu dakwaan seorang menteri merogol pembatu rumah Indonesia, diselesaikan mengikut lunas undang-undang.

Sambil mengalukan penafian keterlibatan yang dibuat Rais semalam, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mahu isu itu disiasat dengan segera kerana ianya membabitkan nama baik negara dan mampu menjejaskan hubungan serantau Malaysia-Indonesia.

Di Indonesia, NGO yang mendedahkan isu ini, Migrant Care akan membuat satu sidang media khas sebagai menjawab isu ini selepas laporan mereka didedahkan oleh WikiLeaks dan kemudiannya media khasnya laman web dan blog di Malaysia.

"Kita setuju bahawa isu ini perlu disiasat. Kita minta polis menyiasat dakwaan dalam blog-blog yang telah mendedahkan perkara ini.

"Kita tidak mahu nama baik Malaysia terjejas dan juga menjatuhkan imej Rais Yatim," kata Mahfuz ketika mengulas kenyataan Rais.

Semalam, Rais yang juga Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan membuat penafian berhubung dakwaan bahawa beliau terlibat mrogol pembantu rumah warga Indonesia.

Penafian itu dibuat selepas banyak pihak mendesak beliau tampil membersihkan nama ekoran beberapa blog melaporkan penglibatannya dalam kes itu.

Beliau mendakwa ianya tuduhan yang dicetuskan penulis liar blog dan parti politik pembangkang.

Sehubungan itu beliau pihak yang terlibat membuat tuduhan tersebut disiasat mengikut lunas undang-undang.

Rais turut memaklumkan beliau dan keluarga, sedia memberi kerjasama membantu siasatan dan menerima apa sahaja keputusan siasatan akhir nanti.

Mengulas lanjut, Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena mahu siasatan menyeluruh dan telus dilakukan.

"Siasatan mesti menyeluruh. Kalau ada nama yang perlu untuk polis pergi ke Indonesia, polis kena pergi la," katanya lagi.

Sementara itu Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin mempersoalkan tindakan Rais yang seolah-olah cuba menyalahkan pihak Pakatan, bloggers dan media bahawa kononnya insiden ini adalah ciptaan permainan politik berkepentingan.

"Wanita Keadilan menganggap ini sebagai suatu tuduhan keras dan Rais Yatim patut segera memohon maaf," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Beliau juga mendesak kerajaan mengantung tugas menteri penerangan itu buat sementara dan berkuat-kuasa serta merta bagi menjamin sebuah pentadbiran yang benar-benar bersih, sehingga keputusan siasatan selesai.

Read more ...

Kenang Fan Yew Teng : Penghubung PAS dengan masyarakat Cina

PAS dan DAP tidak mungkin pecah - Subky

KUALA LUMPUR, 6 Jan: Penulis veteran, Haji Subky Latif yakin hubungan PAS dan DAP tidak akan putus walaupun usaha ke arah itu sedang diusahakan oleh musuh kedua-duanya.

Katanya, hubungan baik PAS dan DAP yang diasaskan oleh bekas pemangku Setiausaha Agung DAP, Mendiang Fan Yew Teng akan kekal selama-lamanya.

Subky berkata demikian ketika memberikan ucapan di majlis memperingati mendiang Fan Yew Teng di Dewan YMCA, Brickfield malam tadi.

Majlis itu dianjurkan oleh DAP dengan penasihatnya, Lim Kit Siang menjadi tuanrumahnya. Kira-kira 250 tetamu dari pelbagai kalangan menyertai majlis malam tadi.

Turut serta isteri beliau, Dr Noeleen Hayzel dan pasangan kembar anak mereka Lilianne Fan dan Pauline Fan. Dr Noeleen adalah Penolong Setiausaha Agung dan Setiausaha Eksekutif Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa-bangasa Bersatu (PBB) untuk Asia dan Pasific.

Fan Yew Teng yang juga kolumnis kolumnis Harakah, meninggal dunia pada 7 Disember lepas di Bangkok selepas menderita cancer tulang dan prostat.

Menurut Subky, jasa paling besar yang ditinggalkan oleh Fan Yew Teng adalah sebagai penghubung PAS dengan masyarakat Cina di negara ini.

"Ketika PAS takutkan Umno dan DAP takutkan MCA, Fan Yew Teng lah yang menghubungkan PAS dengan orang-orang Cina di negara ini.

"Hasilnya, PAS dan DAP kini tak mungkin dipecahkan lagi dan ia bermula dari mendiang Fan Yew Teng," kata Subky dengan disambut tepukan gemuruh para hadirin.

AJK PAS Pusat, Muhamad Anuar Tahir yang turut berucap di majlis itu sebagai bekas Setiausaha Agung Abim memberitahu, Fan Yew Teng pernah menjadi kakitangan kontrak Abim di samping guru Bahasa Inggeris untuk ahli Abim.

(Gambar: Antara yang memenuhi dewan YMCA bagi memperingati Fan Yew Teng)

Mendiang juga pernah bersama-sama dengan beliau menggerakkan kempen anti Perancis apabila kerajaan negara itu mengharamkan pemakaian scaf untuk wanita Islam.

"Niat saya untuk membeli kereta jenis Citroen pada ketika itu terpaksa saya batalkan kerana kami sedang kempen anti Perancis dan apabila saya ditempelak oleh mendiang Fan.

"Hajat untuk memakai Citroen hanya dapat saya penuhi beberapa tahun kemudian...namun selepas kematian Fan, saya telah menjual kembali kereta itu kerana teringatkan beliau," cerita Anuar Tahir penuh imosi.

Seorang lagi bekas pemimpin Abim, Dr Mohamad Nor Manuty yang kini Ketua Penerangan PKR memberitahu, semasa beliau menjadi Presiden Abim, Fan Yew Teng dikenali sebagai Ustaz Fan.

"Bayangkan, apabila ada masa lapang di pejabat Abim, Fan ini sentiasa memenuhkannya dengan membaca al Quran dan terjemahannya.

"Semasa satu simposium tentang Profesor Dr Hamka di Indonesia, Fan turut membentangkan satu kertas kerja mengenai ulamak Islam tersohor ini. Saya diberitahu, kertas beliau antara yang terbaik mengenai Hamka," cerita Dr Mohamad Nor kepada para hadirin.

Ketika ditemui selepas majlis ini, Haji Subky memberitahu Harakahdaily, Fan Yew Teng dikatakan pernah diura-urakan mahu memeluk Islam.

"Saya melihat kalau tidak memeluk Islam pun, dia antara orang bukan Islam yang sangat kenal dan rapat dengan Islam," katanya lagi.

Di samping mereka, turut berucap di majlis itu adalahLim Kit Siang, Lim Guan Eng, Karpal Singh, isterinya Dr Noeleen dan anaknya Lilianne serta adiknya Farn Seong Than di samping ramai lagi pemimpin politik dan NGO yang rapat dengan beliau.

Read more ...

Rais jangan sekadar nafi, buat laporan polis

Rais Disaran Buat Laporan Polis


SHAH ALAM 6 Jan.: Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim disaran membuat laporan polis atau membawa pihak yang mengeluarkan bukti ke mahkamah atas tuduhan rogol amah bagi membersihkan namanya.

Menurut Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Md Akin, tindakan Rais berdiam diri sekian lama sebelum mengeluarkan satu kenyataan penafian semalam adalah bersikap defensif dan bukannya bertujuan menegakkan kebenaran.

"Pada saya jawapan Rais melalui media lebih bersifat defensif dan menyatakan ini perkara yang memalukan keluarga beliau dan sebagainya. Kita tak mahu jawapan bacul ini dari mulut Menteri.

Sebaliknya sebagai seorang Menteri yang berkredibiliti beliau harus mencabar mana-mana pihak yang mempunyai bukti di mahkamah dan dalam masa yang sama medesak pihak polis menyiasat dan membersihkan nama beliau," komen beliau dalam perbualan telefon dengan TV Selangor hari ini.

Dalam kenyataan media semalam, Rais menafikan beliau terlibat dan menuduh Pakatan Rakyat, para bloggers dan media sebagai membuat laporan bersifat fitnah terhadap beliau.

Rais sebelum ini pernah membuat laporan Polis bagi menafikan dakwaan blogger dan pengamal media, Datuk Ahiruddin Atan atau rockybru mengenai dakwaan anaknya terlibat dalam pemberian kontrak syarikat jalur lebar bernilai jutaan ringgit.

Namun semalam, Rais menuduh ia sebagai mainan politik picisan dari Pakatan Rakyat.

Shamsul yang juga seorang peguam mengingatkan Rais bahawa ini merupakan kes jenayah berprofil tinggi peringkat antarabangsa yang memberi kesan langsung terhadap hubungan dua hala negara rantau Asia Tenggara ini.

"Saya ingin nyatakan kepada Datuk Rais ini bukan agenda politik, ini agenda seorang wanita, apatah lagi seorang warganegara Indonesia yang kita seharusnya mempunyai hubungan baik sebagai negara tetangga seharusnya diberikan pembelaan yang baik mengikut undang-undang." kata beliau.

Read more ...