Monday, April 9, 2012

PECAH BERITA!! Timbalan Pengarah SKMM kantoi kes rasuah!


Seorang Timbalan Pengarah, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) didakwa hari ini bersubahat dengan isterinya dan seorang lelaki dalam mendapatkan rasuah RM250,000 untuk tender untuk membina makmal forensik digital suruhanjaya itu.

Noor Mohamed Khan Mohamed Mastan (gambar kanan), isterinya, Suraya Hani Ahmad Zaki (gambar tengah), dan Noorshidin Mohd Noor (gambar kiri) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen.

Suraya Hani dan Noorshidin telah bersama-sama didakwa menerima rasuah RM250,000 dari Siap sedia Informatik Sdn Bhd ketua operasi pegawai Mohd Shukri Othman sebagai pertukaran untuk "surat anugerah" untuk membina makmal forensik digital.

Kedua-dua mereka menghadapi pertuduhan berasingan memperdayakan Mohd Shukri untuk mempercayai kesahihan surat anugerah tender projek.

Noor Mohamed Khan didakwa dengan membantu kedua-dua dengan mendapatkan kertas tender yang berkaitan untuk projek di bursa untuk sebahagian rasuah RM250, 000.

Jika didapati bersalah, semua muka tiga hukuman penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda RM10, 000 di bawah Akta Pencegahan Rasuah Malaysia.

Ikat jamin telah ditetapkan pada RM10, 000 untuk Noor Mohamed Khan dan RM15, 000 untuk dua yang lain.

Tarikh sebutan semula kes telah ditetapkan pada 23 April untuk Noor Mohamed Khan dan 27 April untuk Suraya Hani dan Noorshidin.

Read more ...