Tuesday, October 11, 2011

YURAN SEKOLAH PERCUMA!!! Ada lagi ka ibu bapa yang nak percaya

KUALA LUMPUR, 12 Okt: Pengalaman ibu bapa apabila hari persekolahan bermula mereka terpaksa membayar wang tambahan mencecah hampir RM100 dengan dinamakan pakej tambahan.

“Apakah maksud yuran percuma?” tanya AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berhubung Bajet 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri, Jumaat lalu.

Katanya, yang memeningkan kepala nanti ialah guru-guru yang bertugas kerana dimarah oleh ibu bapa kerana Datuk Seri Najib dan Datin Seri Rosmah tidak tahu apa yang akan berlaku di sekolah nanti.

“Sebab itu Najib mesti mengeluarkan kenyataan hitam putih perkara ini supaya guru-guru di sekolah senang menjawab kepada ibu bapa,” katanya.

Beliau menambah, jangan dimangsakan guru-guru kerana hendak meraih undi, sehingga guru-guru bermasam muka dengan ibu bapa.

Contohnya, kata beliau ketika Tun Abdullah Badawi mengumumkan belanjawan 2008 pada 7 September 2007, mengatakan yuran percuma.

Namun begitu, katanya ketika sesi persekolahan baru bermula kerajaan telah mengumumkan tiga pakej bayaran tambahan (PBT) bagi menggantikan yuran sekolah.

Ini, katanya belum lagi yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) yang tidak kurang RM20 malahan ada yang mencecah RM100.

“Yuran PIBG terpaksa dipungut ,kerana hendak menampung beberapa kegiatan sekolah, ini semuanya gara-gara sekolah tidak cukup wang,” ujarnya lagi.

Katanya, kalau benar kerajaan prihatin, PIBG tidak perlu memungut wang daripada pelajar lagi kerana ia menambahkan bebanan ibu bapa.

Najib juga, ujarnya tidak bercakap benar kerana memaklumkan bahawa inilah pertama kali dalam sejarah Malaysia diberikan pendidikan percuma.

Pada hal, katanya Tun Abdullah Badawi sewaktu membentang perbelanjaan untuk tahun 2008 pengumumkan yuran percuma.

Malahan mengumumkan pemansuhan yuran peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), susulan selepas yuran peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Tinggi Peperiksaan Malaysia (SPM), dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang dimansuhkan pada tahun sebelumnya. Tambahnya, tentu Abdullah tersenyum apabila Najib mengatakan inilah pertama kali dalam sejarah pendidikan Malaysia.

Sebab itu, katanya ibu bapa yang cerdik sudah mengatakan ini semua hanya coklat getah untuk modal pilihan raya sahaja.

“Ibu bapa mesti hentikan pembohongan ini, jika kerajaan BN masih menipu ibu bapa dengan menolak BN di dalam PRU akan datang,” ujarnya.hrkh

Read more ...

TU DIA !!! 7 bas dikesan bawa warga asing dapatkan IC

KUALA LUMPUR, 12 Okt: Dewan Pemuda PAS Johor telah berjaya mengesan 7 buah bas yang dipercayai membawa warga asing menuju ke Putrajaya untuk mendapatkan kad pengenalan.

Kesemua mereka diyakini dibawa masuk ke negara ini oleh pemimpin Umno BN bagi membolehkan mereka didaftarkan sebagai pengundi dalam daftar pemilih untuk mengundi bagi pihak Umno BN pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang.

Ketua Dewan Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat menjelaskan, kesemua bas tersebut telah dikesan dari Johor dan telah sampai ke Masjid Putrajaya pada jam 8 pagi tadi untuk mengambil IC mereka di Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Menurut beliau, tidak lama selepas itu, 3 dari 7 buah bas tersebut telah masuk ke JPM bersama sebuah kereta Perdana yang di dalamnya terdapat individu berpangkat datuk.

Sebahagian bas lagi, tegasnya, telah diarahkan keluar dari Putrajaya menuju ke arah yang tidak diketahui disebabkan mereka menyedari Pemuda PAS mengekori mereka dan ini jelas merupakan helah penghianat negara.

Katanya, setelah cerita mengenai 7 buah bas yang membawa warga asing untuk mengambil IC di JPM itu dimasukkan oleh beliau ke dalam Facebook, mereka telah lari masuk ke dalam hutan di Kajang.

"Takut juga rupanya mereka. Saya ingat mereka berani sangat. Tindakan para pemimpin Umno BN itu ternyata satu pengkhianatan kepada negara," katanya ketika menghubungi Harakahdaily, hari ini.

Maklumat mengenai warga asing mahu mendapat kerakyatan mudah itu, menurut beliau, telah diterima oleh beliau sejak petang semalam lagi dan sejak itu Pemuda PAS Johor telah berusaha mengesaninya.

"Malam tadi jam 1.00 malam, mereka singah di R & R Pagoh. Bermula di situ skuad pemuda PAS ekori mereka. Jam 6 pagi, mereka sampai di Masjid Putrajaya," katanya.

Hasil pengesanan yang dilakukan oleh Pemuda PAS, jelasnya, didapati bas-bas yang membawa warga asing untuk mendapatkan IC itu telah diturunkan di Kajang, Selangor.

"Ini jelas manipulator terancam yang dibuat ekoran pendedahan Pemuda PAS. Mereka ternyata pengkhianat yang pengecut," tegas beliau yang juga Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS Malaysia.

Sejak 3 jam lalu, katanya, kesemua warga asing yang mahu mendapatkan IC mereka itu telah ditempatkan di dalam hutan di Jalan Kajang - Istana Dugang Contry Resout.

Sehubungan itu, beliau berharap agar orang ramai yang mempunyai kelapangan masa berkejar ke tempat itu sekarang untuk beramai-ramai bertanya kepada mereka tujuan kedatangan mereka beramai-ramai ke Putrajaya itu.

"Sekitar 30 minit lalu, penduduk di kawasan itu sedang mengepong kawasan warga asing yang mahu diberikan IC oleh JPN itu," katanya.

Kini, menurutnya, bas-bas yang membawa warga asing itu pula telah keluar dari kawasan resort tersebut dan bas-bas tersebut didapati kosong tanpa penumpang.

"Maksudnya, warga-warga asing tersebut telah ditinggalkan di dalam resort itu. Apa yang mereka buat?" tanya beliau.hrkh

Read more ...

GEMPAR!!!Pegawai Imigresen maut jatuh kondominium setelah panjat tingkap tidak mahu berjumpa 3 lelaki

http://condo.com.my/images/23/2372166561.jpgKUALA LUMPUR, 11 Okt (Bernama) -- Seorang pegawai imigresen maut selepas terjatuh dari tingkat 12 kondominium Magnaville di Selayang dekat sini hari ini.

Mohd Irwan Mohd Ishak, 29, dikatakan terjatuh dari rumahnya di tingkat 12 dalam insiden kira-kira 5.30 petang itu ketika tiga lelaki datang ke rumah tersebut untuk mencarinya.

Isteri mangsa, Suhaidah Suhardi, 35, berkata suaminya enggan bertemu dengan lelaki berkenaan apabila beliau memaklumkan kedatangan mereka kepadanya.

"Saya bagi tahu suami ada orang datang hendak berjumpa, tapi dia tak mahu jumpa, dia kata abang keluar, panjat tingkap lalu ikut tangga sahaja," katanya.

Suhaidah berkata beliau telah menghalang suaminya daripada keluar melalui tingkap sebelum terdengar bunyi dentuman kuat di bawah rumah mereka.

"Saya tergamam dan terkejut lihat suami dah jatuh ke bawah," kata surirumah sepenuh masa itu ketika ditemui di tempat kejadian.

Mangsa merupakan Pegawai Penguatkuasa Imigresen di Damansara dan mempunyai dua anak berumur dua dan tujuh tahun serta sedang bercuti tanpa gaji sejak Ramadan lepas.

Jiran Suhaidah membuat laporan polis kira-kira pukul 7 petang dan mayat mangsa dihantar ke Hospital Selayang untuk bedah siasat. Polis mengklasifikasikan tersebut sebagai mati mengejut. - Bernama

Read more ...

TERGAMAK !!! Kerana Umno Manusia ini sanggup masukkan fakta salah PKMM sokong Malayan Union
Dalam soalan no 40 Kertas Sejarah PMR 2011. Dinyatakan PKMM, API dan AWAS menyokong Malayan Union.

Sebenarnya soalan ini merujuk kepada satu penulisan
yang menggambarkan bahawa PKMM adalah sebuah gerakan yang menyokong Malayan Union. Sebelum menjawab persoalan ini sila baca 2 risalah di bawah dan kesimpulannya.


RISALAH 1


Walaupun Malayan Union ditentang oleh sebahagian besar Melayu tetapi terdapat segelintir orang Melayu yang bersifat radikal dan menganggotai parti-parti haluan kiri dan mengambil pendirian yang menentang arus perdana kesedaran orang Melayu. Tindakan ini dapat dilihat
dengan jelas dalam pergerakan serta perjuangan Parti Kebangsaan Melayu Malaya ( PKMM ). Parti ini telah ditubuhkan pada tahun 1945 di Ipoh, Perak dan dibawah kepimpinan Mokhtaruddin Lasso, ketua rejimen 10 Melayu, Parti Komunis Malaya. Pendirian PKMM terhadap Malayan Union jelas, ia telah bertindak mengalu-alukan dasar itu dan telah dinyatakan dengan tegas dalam Kongres PKMM yang ketiga yang telah diadakan di Ipoh pada 30 November.

Sokongan PKMM terhadap Malayan Union berlandaskan kepada beberapa perkara utama.


Pertama, ia menyokong usaha British dalam menyatukan kesemua negeri Melayu untuk tujuan penyeragaman pentadbiran. Ia dipercayai akan melicinkan pentabdiran serta menyatupadukan kesemua negeri dan mengelakkan perpecahan.


Kedua, PKMM turut menerima dasar kerakyatan jus soli sebagai satu langkah ke arah melahirkan satu identiti kebangsaan yang bersifat ‘ Malayan’. Ia penting dalam melahirkan satu bangsa yang taat setia kepada Tanah melayu disamping menjamin satu hubungan yang baik antara kaum.


Selain itu, PKMM turut tidak keberatan apabila kuasa sultan Melayu dilucutkan dan mengambil sikap antifuedal yang kuat. PKMM beranggapan golongan raja dan bangsawan ini tidak bekerja untuk rakyat bawahan, sebalik mereka menjadi penghalang kemajuan orang Melayu. Pandangan ini telah disuarakan oleh


Ahmad Boestamam yang menyatakan bahawa:

“ Maka dengan jalan Malayan Union dan demokrasi, PKMM berharap dalam masa yang akan datang wakil-wakil rakyat dalam majlis-majlis kerajaan, pangkat dan gelaran dalam negeri tidak akan lagi menjadi pusaka keturunan dan hak bagi satu puak yang amat kecil melainkan akan menjadi pusaka dan hak rakyat jelata. Siapakah yang tidak bersetuju dengan aturan ini.”

Rujukan : Ramlah Adam, Gerakan radikalisme di Malaysia ( 1938-1965), Dewan Bahasa Pustaka, Selangor, 2004, hlm. 140, hlm. 145, hlm. 141.
RISALAH 2


Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) dipimpin oleh Mokhtarudin Lasso, Dr. Burhanuddin Al-Helmy, Ishak Haji Muhammad dan Ahmad Boestamam. Parti
politik ini ditubuhkan di Ipoh, Perak pada 17 Oktober
1945. Mereka ini merupakan pelopor gerakan politik kepartian di Tanah Melayu dan menjadikan negeri Perak markas utama gerakan itu. Negeri Perak menjadi tempat perancangan penubuhan dan operasi gerak kerja mereka.

Dalam kongres pertama yang berlangsung di Ipoh pada 30 November hingga 3 Disember 1945, PKMM telah memutuskan lapan resolusi penting bangsa Melayu
, iaitu:

1. Mempersatukan bangsa Malaya, menanamkan semangat kebangsaan di kalangan orang Melayu dan bertujuan untuk menyatukan Malaya dalam keluarga besar iaitu Republik Indonesia Raya.


2. Bertujuan mencapai hak kemerdekaan berpidato, bergerak, bersidang, berfikir dan menuntut pelajaran.


3. Membangkitkan kedudukan iktisad bangsa Melayu dengan jelas, memajukan perusahaan, perniagaan dan pertanian serta taraf penghidupan bangsa Melayu.


4. Mencapai kebebasan bercucuk tanam. Orang yang hendak bercucuk tanam itu bebas membayar sewa tanah pada bila-bila masa dan di mana juga dan dibebaskan pula menjual hasil usahanya itu di pasar perniagaan.


5. Menghendaki diberi kebebasan penuh kepada orang Melayu mendirikan sekolah kebangsaan mereka, iaitu tempat mereka dapat belajar dengan bahasanya dengan percuma.


6. Menghendakkan kebebasan mencetak buku sendiri, menggalakkan pelajaran secara demokrasi, supaya meninggikan kedudukan bangsa Melayu dalam siasah untuk mendakyahkan rasa kebangsaan kepada

orang Melayu.

7.
PKMM hendak bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain yang tinggal dalam negeri ini, hidup berbaik-baik dan bekerja untuk perpaduan penduduk Malaya (Malayan United Front) bagi menjadikan Malaya Merdeka makmur dan berbahagia sebagai satu anggota Republik Indonesia.

8. Menyokong umat Indonesia dalam perjuangan mereka merebut kemerdekaan.PKMM menggariskan sebuah perjuangan untuk menuntut kemerdekaan sepenuhnya dan berusaha mengusir penjajah British dari Tanah Melayu.


Matlamat ini termaktub di dalam
Rang Undang-undang 1946 PKMM yang diluluskan pada kongres pertama di Ipoh pada 30 November hingga 3 Disember1945. Dalam Rang Undang-undang itu juga tercatat dengan jelas TUJUAN: Kemerdekaan Bangsa dan Tanah Air.

Setiap kali bertemu dengan para pendukung PKMM, laungan merdeka dilafazkan dengan garang sambil menggenggam lima jari dengan kuat dan diangkat hingga ke dada. Laungan merdeka sambil menggenggam lima jari membawa pengertian berikut:


1. Merdeka berpolitik. Apabila kita merdeka maka apa yang kita mahu ialah politik negara kita bebas mengikut acuan yang kita suka.


2. Merdeka ekonomi. Kita mahu ekonomi negara kita merdeka dari tekanan pihak luar negeri atau penjajah kapitalis.


3. Merdeka beragama. Kita mahu negara kita bebas melaksanakan hukum dan undang-undang Islam sepenuhnya tanpa dikongkong oleh penjajah.


4. Merdeka sosial. Pergaulan hidup tidak terbatas kepada satu-satu kaum sahaja atau kasta yang sangat berbahaya itu.


5. Merdeka kebudayaan. Tiap-tiap bangsa di dalam dunia ini ada kebudayaan masing-masing. Kita mahu bebas memilih kebudayaan yang berfaedah dan tidak bertentangan dengan agama serta bebas pula

membuang kebudayaan yang menyesatkan orang Islam.

Rujukan :

Abdul Majid Salleh, Untukmu Anak Merdeka.
Ahmad Boestamam, Merintis Jalan Ke Punchak, 7–15.
UMNO/SG No. 96/1946 – Rang Undang-undang 1946, Parti Kebangsaan Melayu Malaya.
Abdul Majid Salleh, Memoir Abdul Majid Salleh, dalam PKMM dan KESATUAN Buruh (Bangi: Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004)
Voice of the People, 16 November 1945, 17.


KESIMPULAN


Satu fakta yang
jelas salah di dalam penulisan Dr Ramla Adam ialah menyatakan Kongres PKMM yang ketiga yang telah diadakan di Ipoh pada 30 November (tahun tidak dinyatakan). Hakikatnya kongres PKMM yang ketiga ialah di Singapura pada 1947. Kongres PKMM yang diadakan di Ipoh adalah kongres kali pertama pada tahun 1945. Manakala kongres PKMM kali kedua pada 25-27 Disember 1946 pula diadakan di Kota Melaka.

Penulisan Dr Ramlah Adam kelihatan cuba menggambarkan bahawa gerakan PKMM menyokong gerakan Malayan Union yang ditubuhkan pada 1 April 1946. Beliau mengaitkan beberapa ciri kesamaan pada 8 resolusi PKMM dan Rang Undang-undang PKMM 1946 yang dibuat pada 1945 itu.


Persoalannya, bagaimana resolusi yang dibuat pada 1945, setahun lebih awal daripada penubuhan Malayan Union ini dikatakan sebagai menyokong Malayan Union. Sepatutnya, jika sesebuah gerakan itu menyokong penubuhan Malayan Union, semestinya resolusi yang dibuat itu SELEPAS wujudnya Malayan Union sebagai tanda sokongan tersebut.


Dr Ramlah Adam mendakwa dasar sokongan PKMM yang pertama ke atas Malayan Union ialah kerana menyokong usaha British menggabungkan menyatukan kesemua negeri Melayu untuk tujuan penyeragaman pentadbiran. Sebenarnya PKMM mahukan semua bangsa bergabung untuk menyatukan Malaya dalam keluarga besar iaitu Republik Indonesia Raya.(Lihat resolusi no.1). Bukannya bersetuju semua negeri bersatu di bawah jajahan British.


Kedua dikatakan PKMM bersetuju dengan dasar kerakyatan jus soli sebagai satu langkah ke arah melahirkan satu identiti kebangsaan yang bersifat ‘ Malayan’. Tetapi sebenarnya PKMM menyarankan terjalinnya hubungan kerjasama dengan bangsa-bangsa lain yang tinggal dalam negeri ini supaya dapat hidup berbaik-baik dan bekerja untuk perpaduan penduduk Malaya (Malayan United Front) bagi menjadikan Malaya Merdeka makmur dan berbahagia sebagai satu anggota Republik Indonesia.(Lihat resolusi no.7).


Ketiga, PKMM dikatakan tidak keberatan apabila kuasa sultan Melayu dilucutkan dan bersikap antifuedal yang kuat. PKMM beranggapan golongan raja dan bangsawan ini tidak bekerja untuk rakyat bawahan, sebalik mereka menjadi penghalang kemajuan orang Melayu. Hakikat yang sebenarnya, PKMM menggalakkan setiap orang diberi hak untuk bersuara. Di dalam rencana yang disiarkan dalam
Voice of the People berjudul, Malays and the Malay Nationalist Party, termuat kenyataan berikut:

The Malay Nationalist Party is a National Movement and so every Malay has the right to come forward and with his views and findings for the upliftment of his Nation. This right is also granted by his religion to tell the highest Authority in the State when things are done contrary to the teachings of his religion. The humble Raayat has the right to go to the Ruler, his Sultan, and tell him what is wrong with his Government. This is Democracy. There is that perfect understanding and that perfect unison between the Imam and the Ma'mum! That should be the case of the Malay Sultan and the Raayats. Just as the Imam respects the Ma’mum so the Ma’mum respects the Imam.

(Parti ini adalah satu gerakan kebangsaan dan supaya setiap orangm Melayu mempunyai hak untuk tampil ke hadapan dan menyatakan pandangan dan penemuan untuk meningkatkan taraf Bangsa. Hak ini sendiri telah terjamin di dalam agamanya untuk memberitahu Pihak Berkuasa tertinggi di dalam negeri ini apabila perkara-perkara yang dilakukan bertentangan dengan ajaran agamanya. Rakyat yang merendah diri mempunyai hak untuk bertemu pemerintah, iaitu Sultan, dan menyatakan apakah kesalahan kerajaan. Ini adalah Demokrasi. Terdapat kefahaman yang sempurna dan kesempurna hubungan diantara Imam dan Ma'mum! Dan di dalam kes ini antara Sultan Melayu dan Rakyat. Jika Imam menghormati Ma'mum maka Ma'mum menghormati Imam.)
Bagaimana Dr Ramlah Adam tergamak memesongkan kenyataan menggalakkan kebebasan bersuara yang telus dan adil ini sebagai sebuah usaha yang kononnya untuk melucutkan kuasa Raja-raja Melayu.

Dan lebih penting lagi, resolusi ini dipersetujui dan dikeluarkan oleh PKMM sebelum tertubuhnya Malayan Union. Jadi dimana logiknya PKMM mengeluarkan resolusi ini untuk menyokong Malayan Union. Janganlah kerana ada resolusi yang seakan mirip dengan skim Malayan Union ini, ia dijadikan modal untuk memomokkan kepada pelajar sekolah bahawa kumpulan pejuang kiri ini digambarkan sebagai gerakan penyokong penjajah.


Sedangkan, perjuangan mereka secara jelas menolak, menentang, melawan penjajah dan berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan tanah ini. Perjuangan golongan kiri ini tidak diajar sebagai pejuang kemerdekaan, malangnya mereka diajar sebagai 'penyokong penjajah'......sehingga masuk di dalam soalan Sejarah PMR 2011!.


Oh, sebelum itu kepada yang tidak mengenali siapa Dr Ramlah Adam ini, beliau merupakan salah seorang Ahli Dewan Tertinggi Perkasa.PULAK DAH

Read more ...

UNIVERSITI AUW 10 ZAMALAH!!! Ro$mah jadi Penaungnya

Sebelum ini Rosmah Mansor adalah Canselor Universiti Industri Selangor (Unisel), namun dia minta tidak dilantik semula kerana dia tahu Kerajaan Selangor tidak akan melantik beliau.

Hari ini dia menerima perlantikan sebagai Penaung Asian
University of Women (AUW) di Chittagong, Bangladesh. Dah tak menjadi Canselor Unisel Rosmah menerima Penaung AUW. Kalau tak terima nanti tak ada nama Rosmah di mana-mana Universiti pula.

Satu lagi berita Rosmah sebagai penaung tak ada dalam Utusan Malaysia, Berita Harian, Harian Metro, Kosmo dan Sinar Harian. Keratan di atas hanya dari mStar Online. Tak laku ek!!!ekele

Read more ...

MEMO!!! Bantahan kepada Mat Bashah ‘Menghantar Pulang Tokong Sayur’

images/stories/copy of sayuq.jpgALOR SETAR – Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menggesa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAINK) supaya mengambil tindakan terhadap seorang ADUN yang melakukan perbuatan yang dianggap boleh mencemar kesucian aqidah serta menjatuhkan maruah umat Islam.
Perkara tersebut terkandung dalam memorandum yang ditujukan kepada Pengarah JHEAINK yang dihantar oleh rombongan NGO tersebut di Bangunan Wan Mat Saman pagi ini.

Mengikut catatan memorandum tersebut, pada 5 Oktober 2011, kira-kira jam 8.00 malam, ADUN Bakar Bata iaitu Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah telah menyertai perarakan ‘Menghantar Pulang Tokong Sayur’ yang diadakan di Jalan Gangsa dan Jalan Putra, bersama-sama penganut agama Buddha.

“Memandangkan perayaan tersebut merupakan upacara keagamaan bukan Islam maka tindakan ADUN Bakar Bata itu adalah bertentangan dengan ajaran Islam yang menitikberatkan kemurnian aqidah di samping tindakan beliau telah menjatuhkan maruah umat Islam.

“Sohibus Samahah Mufti Kerajaan Negeri Kedah Dato’ Sheikh Baderuddin Ahmad turut menegaskan bahawa umat Islam dilarang menyertai upacara keagamaan bukan Islam berdasarkan kaedah “Redho akan kekufuran boleh membawa kufur”.

images/stories/copy of tokong.jpg“Memandangkan Dato’ Ahmad Bashah adalah seorang wakil rakyat dan pemimpin yang mempunyai pengaruh, kami bimbang apa yang dilakukan oleh beliau akan dituruti oleh umat Islam lain yang tidak memahami Islam dengan baik,” ujar Encik Mohd Azam Awang selaku ketua kepada pihak yang menyerahkan memorandum tersebut.

Sehubungan itu, katanya, mereka mendesak pihak JHEAINK yang mentadbir hal ehwal Islam supaya mengambil sesuatu tindakan terhadap ADUN Bakar Bata tersebut berdasarkan peruntukan yang ada.

Kumpulan tersebut juga turut menyerahkan satu salinan video sebagai bahan bukti.

Read more ...

HIMPUNAN 100K!!! PAS Ganti Umno di Kuala Terengganu

KUALA TERENGGANU - Penganjuran Himpunan Kebangkitan Rakyat – PAS Ganti Umno (PGU100K) di Pantai Pandak, Chendering, Kuala Terengganu Kuala Terengganu pada 14 dan 15 Oktober ini, akan melengkapkan pusingan program mega berprestij itu di seluruh negeri Terengganu.

Ketika mengumumkan siri program Himpunan massa tersebut pada 24 Disember tahun lalu, Setiausaha Perhubungan Haji Yahaya Ali berkata, ia adalah dalam rangka PAS memberikan penerangan dan malumat kepada sluruh rakyat Terengganu, mengapa Umno dan Barisan Nasional perlu diganti dalam pilihanraya umum akan datang.


Antara sebab terbaru, mengapa PAS perlu ganti Umno dan Pakatan Rakyat menggantikan Barisan Nasional (BN) adalah pembentangan bajet 2012 Jumaat lalu.


Ekoran pembentangan bajet itu, media Umno dan BN 'berhempas pulas' memutarkan segala macam propaganda bagi memberi justifikasi dan cuba memaparkan imej baik kepada kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak.


Di sebalik kempen media kerajaan itu, menurut Penolong Setiausah PAS Terengganu, 'bajet Najib' telah ditolak, bukan sahaja oleh rakyat, bahkan oleh kakitangan kerajaan sendiri.


Beliau mendakwa, ramai di kalangan pegawai kerajaan dan swasta yang beliau temui meluahkan rasa marah kerana mereka seolah-olah 'ditipu' oleh bajet 2012.


"ramai pegawai kerajaan yang ditemui, semua marah belaka kepada (terhadap) bajet (pada kali) ini, 'bajet tipu' dia kata,"ujarnya ketika menghubungi Buletinonline.


Beliau berkata, menurut kakitangan kerajaan yang ditemui, mereka mengharapkan kerajaan mmberikan bonus sebanyak dua bulan gaji, tetapi sebaliknya, Najib hanya mengumumkan sebulan gaji sahaja.


Selain itu, kata Haji Hanafiah, para pegawai kerajaan juga mengharapkan penyelarasan gaji diumumkan oleh kerajaan.


"dia (pegawai kerajaan) kata, satunya (yang pertama) dia mengharapkan bonus dua bulan, lepas (pengumuman bajet) itu (mereka) tak boleh dua bulan,


"(yang kedua) dia mengharapkan berlaku penyelarasan gaji, pun tidak boleh,"jelasnya.


Sedangkan menurut mereka, kata Haji Hanafiah, mereka adalah pembayar cukai 'tegar' kepada kerajaan, terutamanya cukai pendapatan tahunan.


Walaupun mereka pembayar cukai terutamanya, cukai pendapatan tahunan secara tetap melalui potongan gaji, sebaliknya mereka tidak mendapat keistimewaan dari pembentangan bajet 2012.


"Yang mengadu (tidak puas hati) bukan 'orang kecik-kecik', dia kata, hampir RM1000 sebulan kena potong 'income tax', apa yang dia dapat, dia kata,"ujarnya.


Selain itu, katanya, dikalangan pekerja swasta yang ditemuinya turut menyatakan tidak puas hati kerana golongan tersebut tidak mendapat apa-apa peruntukan dari bahagian bajet.
(http://www.buletinonline.net/images/stories/banner/ListenLiveICON.pngDengar; Buletinonline Radio)

Justeru, memandangkan Himpunan Kebangkitan Rakyat, PAS Ganti Umno (PGU 100K) pada kali ini diadakan di pusat pentadbiran negeri Terengganu, beliau menjemput semua kakitangan kerajaan, agensi dan pekerja swasta hadir.

Katanya, disamping memeriahkan Himpunan tersebut dan menunjukkan bantahan, mereka boleh mengambil peluang bertemu dengan para pemimpin Pakatan Rakyat.BO

Read more ...

BELASAH DUIT RAKYAT!!! Tax 6% Unifi dan Streamyx Kerajaan lancar Januari 2012Dengarkan pengesahan dari Operator TM net sendiri….Pada 8 September 2011 yang lalu Malaysiakini telah menyiarkan satu laporan yang mengatakan ‘Berkuatkuasa 15 Sept, pembelian prepaid, top ups, prepaid starter/SIM packs untuk semua pembekal system telekomunisasi akan dikenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6% oleh Kerajaan.’

Dan berita tersebut telah membangkitkan kemarahan banyak pihak antaranya ialah Ketua Pemuda UMNO sendiri iaitu Menantu Pak Lah, Khairy Jamaluddin.

Selang sehari kemudian bagi menunjukkan keprihatinannya kepada rakyat dengan selamba Najib telah berbohong dengan mengatakan keputusan itu diambil sendiri oleh syarikat telekomunikasi bukan dengan kelulusan kerajaan.

Berikutan itu Najib telah meminta syarikat telekomunikasi supaya mengkaji semula keputusan mengenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6.0 peratus kepada pengguna ke atas produk tambah nilai dan pek permulaan kerana keputusan itu kini dilihat membebankan rakyat.

Bagi menjayakan sandiwara Najib tersebut syarikat-syarikat telekomunikasi telah menangguhkan hasrat tersebut.

Najib dikatakan berbohong kononnya tidak tahu menahu akan kenaikkan itu kerana Kerajaan UMNO/BN telah menetapkan cukai tersebut di dalam Budget yang dibentangkannya sendiri pada 15 Oktober 2010.. sila lihat budget tersebut di (SINI)

Nampaknya pentadbiran Najib masih tidak berputus asa untuk mengenakan cukai 6% tersebut keatas rakyat Malaysia (Ahli UMNO dikecualikan kot?)

Setelah gagal untuk menyusahkan rakyat yang menggunakan perkhidmatan Digi, Celcom, Maxis, dan Umobile dengan tax atau cukai perkhidmatan sebanyak 6%, Najib telah mengubah sasarannya.

Mulai 1 Januari 2012 cukai tersebut akan dikenakan terhadap semua pengguna perkhidmatan TM, Unifi, dan Streamyx.. err.. Ahli UMNO dikecualikan.

Terima kasih buat Tigaline atas info, lagi info sila lihat di (SINI)

ASD

Read more ...

BICARA SPR!!! PAS Kota Raja menang, 248 nama dikeluarkan

Hari ini selesai lah Perbicaraan Awan SPR untuk 260 bantahan yang dibuat oleh Kota Raja. Kita menang 248 dan hanya kalah 4 bantahan sementara 8 bantahan masih dalam siasatan.

Hari ini YB Dr Siti Mariah membuat 10 bantahan jam 12.30 tengahari, manakala YB Shuhaimi hadir kira-kira jam 11.00 pagi untuk membuat 10 bantahan.

Semua petugas PAS Kota Raja amat berbangga dengan pimpinan tertinggi PAS Kota Raja serta PKR Kota Raja yang hadir dikedua-dua hari semasa perbicaraan ini dijalankan. Semalam pun YB Dr Xavier turut hadir memberi sokongan kepada pembantah.

Diakhir perbicaraan Pengarah SPR Selangor Tn Hj Zulkifli sempat bergambar dengan Pengarah JPrN Selangor merangkap YDP PAS Kota Raja serta pembantah dari Kota Raja.

MESRA : Pengarah SPR Selangor bergambar bersama Pengarah Jabatan Pilihanraya PAS Selangor JPrN, En Jaafar Samsudin bersama sebahagian pembantah dari Kota Raja
Serious : YB Shuhaimi mendengar taklimat bantahan yang disampaikan oleh Pengrah JPrD Sri Muda Tn Hj Hakim Kari sambil dioerhatikan oleh Sdr Azmi jusoh dan Tn Hj Bahaudin Alias (MBA)

Isyarat bagus : YB Shuhaimi menang dalam perbicaraan siasatan awam SPR hari ini.

Parlimen Kota Raja

Read more ...

PENANGAN UST. AZHAR IDRUS!!! Manusia ini pasti bengkek


MUKA BLOGGER TAIPING MALI - MANJUNG MARI

Portal Inimajalah.com.my melaporkan:
Buku Anda Bertanya, Ustaz Azhar Idrus Menjawab adalah buku yang paling laris dalam pasaran saat ini.

Menurut Tn. Imran Azmi, Pengurus PTS Islamika, dalam tempoh 5 minggu buku itu terbit, hampir 30,000 naskhah sudah terjual.

Jabatan jualan PTS tidak dapat memenuhi permintaan semua kedai disebabkan banyak penjual buku bergerak yang datang membeli secara pukal dan tunai. Para penjual buku bergerak itu menjual buku ini kepada orang ramai yang datang mendengar beliau memberi kuliah.


Faktor utama yang menyebabkan buku itu amat laku adalah populariti Ustaz Azhar Idrus sendiri. Pada masa ini beliau adalah penceramah agama yang paling diminati ramai.


Buku beliau yang kedua dengan PTS sedang dalam proses editing dan dijangka akan dapat diterbitkan sebelum hujung tahun ini. -
Inimajalah.com.my
Tentu punya blogger Taiping Mali yang yang kata Ustaz Azhar Idrus bodoh bengkek bila baca berita ni. Nak buat macamana, walaupun dia yang rasa Ust Azhar Idrus ni bodoh tapi lagi ramai yang rasa ilmu Ust ni bermanfaat.

Baru 5 minggu dah terjual hampir 30,000 naskhah. Aku rasa lepas berita ni keluar lagi banyak la yang terjual. Mungkin boleh cecah 100,000 naskhah.

Kalau
bengkek sangat, aku nak cadangkan kat TaipingMali supaya cari kabel kat JAIS. Mana tau kut ada harapan Ust Azhar ni kena tahan dengan JAIS macam Bob Lokman yang kena tahan semalam.

Tapinya, kalau Ust Azhar Idrus kena tahan, lagi laris la buku dia ni. Dari 30ribu silap-silap boleh berganda jadi 300ribu, lagi la
bengkek TaipingMali.

Kalau ada yang nak dapatkan buku ni, boleh cari kat Surau atau Masjid masa Ust Azhar ni bagi kuliah kat situ, tentu ada yang jual punya. Tak pun boleh beli online kat
bookcafe.com.my.

Apa pun, aku harap sangat Ust Azhar terus jadi pendakwah bebas, maksud aku, tak payah la jadi ahli politik. Pasainya aku rasa Ustaz Azhar ni lebih berkesan dalam perjuangan menegaakkan Fasal 5 dengan cara sekarang berbanding kalau dia jadi ahli politik. kecuali la kalau dia boleh jadi sehebat TG Nik Aziz.
Cenangau

Read more ...

MAT BASHAH MELEPAS!!! Mukhriz bakal MB Kedah

Oleh SAFAR JUMAAT

http://1.bp.blogspot.com/_P6bgLo1z_aw/SRkPA2eaRgI/AAAAAAAAAEQ/ZpH8t2NyjxI/s400/Mukriz+%26+Tun+005.jpgKETIKA Umno Kedah kononnya sudah bersedia berubah, kerana bimbang akan rebah buat kali kedua, ratarata mereka tidak nampak siapakah yang bakal diketengahkan untuk menjadi calon Menteri Besar (MB) jika BN Kedah kembali berkuasa.

Beberapa pihak mentertawakan cakap-cakap bahawa Presiden Umno, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak seperti sudah bersetuju jika Ahli Parlimen Jerlun, Dato’ Mukhriz Tun Dr Mahathir dinamakan sebagai bakal MB, selepas PRU13 kerana imej yang dibawa kononnya diterima di kalangan rakyat Kedah.

Kata mereka, Najib seperti tidak belajar dari pengalaman Tun Dr. Mahathir Mohamad, bekas Perdana Menteri (PM) yang pernah menamakan Tan Sri Sanusi Junid sebagai MB Kedah, menggantikan Tan Sri Osman Arof, hingga membawa bencana besar kepada Umno di Kedah.

Sanusi ketika dilantik menjadi MB Kedah, bukan seorang ketua Umno bahagian. Dia dikalahkan Dato’ Abu Bakar Taib sebagai Ketua Umno Bahagian Langkawi tetapi Dr Mahathir membuktikan beliau seorang yang mempunyai sifat kuku besi ketika mentadbir, tetap menamakan Sanusi sebagai MB Kedah.

Akhirnya, Sanusi yang turut dilantik menjadi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah terpaksa meletakkan jawatan sebagai MB apabila keputusan pilihan raya umum ketika itu tidak menunjukkan Kedah adalah negeri yang diwakili Perdana Menteri dan menyebabkan Sanusi meletakan jawatannya sebagai MB. Dari 15 kerusi Parlimen di Kedah, BN hanya menang tujuh manakala PAS menang lapan.

Dr Mahathir amat marah dengan keputusan itu dan menerima perletakan jawatan Sanusi sebagai MB dan tempat Sanusi digantikan Dato’ Seri Syed Razak Syed Zin.

Syed Razak tidak dapat bertahan lama kerana masalah kesihatan dan tempatnya digantikan Dato’ Seri Mahdzir Khalid. Sekali lagi, perlantikan Mahdzir dibuat oleh Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi (kini Tun) tanpa mengambil kira kedudukan Mahdzir yang bukan ketua bahagian.

Mahdzir yang kemudiannya dilantik menjadi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah akhirnya membawa bersama-sama tumbang BN di Kedah dalam PRU12 yang lalu. Mahdzir kini adalah Ketua Umno Bahagian Padang Terap, jawatan yang dimenanginya selepas beliau menjadi MB.

Dari pengalaman buruk Dr Mahathir dan Abdullah ini, apakah Najib masih tidak mahu belajar supaya tidak melantik seseorang yang bukan penyandang jawatan ketua bahagian sebagai MB?

Jika Najib masih berkeras mahu melantik Mukhriz, beliau sebenarnya bukan berhasrat menyelamatkan Umno di Kedah tetapi kerana takutkan Dr. Mahathir yang mungkin menyerangnya hingga tumbang sebagaimana yang berlaku terhadap Abdullah dahulu.

Dalam hal ini, suka atau tidak, Najib mestilah mempunyai calon MB Kedah dari kalangan ketua bahagian yang boeh menang. Walaupun setakat ini, bayangan yang dilihat, Najib mahukan Dato’ Ahmad Basha Md Hanifah yang merupakan Ketua Umno Bahagian Alor Setar sebagai bakal MB Kedah selain Mukhriz tetapi ramai yang percaya, Najib akan menamakan seseorang yang berpendidikan tinggi untuk menjadi MB selepas PRU13 akan datang.

Umno Kedah sebenarnya ketandusan pemimpin. Dr. Mahathir ketika menjadi PM tidak mempedulikan Umno Kedah dan kesibukannya di Kuala Lumpur dan peringkat antarabangsa menyebabkan Kedah kini seperti sebuah gurun yang tidak ditumbuhi pokok.

Jika suatu masa dahulu Umno Kedah berbangga dengan beberapa nama seperti Allahyarham Dato’ Raja Ariffin Raja Sulaiman, Dato’ Dr Afiffuddin Omar, Tun Daim Zainuddin, Tan Sri Sanusi Junid dan Dato’ Mahadzir Mohd Khir, tetapi kini Umno Kedah hanya melahirkan Dato’ Mohd Johari Baharom dan Ahmad Basha yang tidak mampu dibawa ke tengah.

Ada juga yang berpandangan, kononnya Dr Mahathir memang tidak memberi pilihan kepada pucuk pimpinan, agak nama anaknya, Mukhriz dipilih menjadi MB Kedah jika BN menang dalam PRU 13 akan datang.

Mukhriz yang merupakan ahli biasa Umno di bahagian Kubang Pasu bertanding di Parlimen Jerlun dan kemungkinan kali ini, dia akan diletakkan bertanding di peringkat Dun dalam Parlimen Kubang Pasu untuk melayakkannya dilantik menjadi MB Kedah jika BN menang semula. Namun, ia bukanlah mudah kerana ada 15 ketua bahagian di Kedah yang juga kepingin untuk menjadi MB jika BN menang semula.

Cuma, kelebihan yang ada pada Muhkriz ialah “peranan Dr Mahathir” akan menjadikan dia mempunyai kelebihan dari caloncalon lain yang tentunya tidak mempunyai seorang bapa yang pernah menjadi PM.

Cuma, sebagai seorang ahli biasa, apakah selepas ini politik Umno Kedah akan kembali bergolak seperti zaman Sanusi dan Mahdzir? Ketika era Sanusi, riaknya tidak begitu ketara tetapi pengundi hampir-hampir menjatuhkan kerajaan negeri dalam pilihan raya umum.

Di zaman Mahdzir, serangan bertubi-tubi Dr Mahathir ke atas kepimpinan Abdullah menyebabkan Kedah tumbang dan Mukhriz bertindak menulis surat meminta Abdullah meletakkan jawatan sebagai PM sebaik sahaja dia menang kerusi Parlimen Jerlun.

Dari apa yang Najib berikan kepada Mukhriz menunjukkan Najib cukup “menjaga hati Dr Mahathir”. Mukhriz tewas jawatan Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, tetapi kemudiannya dilantik menjadi Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Kemudian, dalam rombakan Badan Perhubungan Umno Kedah, Mukhriz dinamakan sebagai Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah yang baru menggantikan Ahmad Basha yang dilantik menjadi pengerusi.

Khabarnya, nama Mukhriz sudah diangkat sebagai Pengerusi Badan Perhubungan tetapi ada dakwaan mengatakan terdapat seorang Adun Umno di Kedah mahu meletakan jawatan jika Najib menamakan Muhkriz sebagai pengerusi menyebabkan Mukhriz hanya dilantik menjadi timbalan.

Sejauh mana kebenaran cerita ini, tiada siapa yang dapat mengesahkan tetapi beberapa pihak mendakwa, mereka lebih bersedia menerima Mahdzir Khalid sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah daripada Ahmad Basha, tetapi Najib tidak berani melantik Mahdzir kerana Dr Mahathir dikatakan kurang senang dengan bekas MB Kedah ini.

Mahdzir didakwa memainkan peranan hingga Dr Mahathir tewas dalam usahanya merebut salah satu kerusi perwakilan Bahagian Kubang Pasu ke Perhimpunan Agung Umno beberapa tahun lalu.

http://warta-utara.blogspot.com/

Read more ...

BELASAH DUIT RAKYAT!!! Kos Najib & Ro$mah ke Kazakhstan RM 1 Juta untuk 2 hari

Lawatan PM ke Kazakhstan bernilai lebih RM1 juta

Kementerian Luar Negara hari ini mendedahkan bahawa lawatan dua hari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Kazakhstan pada bulan Jun lalu bernilai RM1 juta.

Dewan Rakyat diberitahu jumlah keseluruhan sebanyak RM1,072,213.22 dibelanjakan bagi perdana menteri dan rombongannya menghadiri Forum Ekonomi Dunia Islam.

NONELawatan itu yang berjaya memeterai lima perjanjian antara Malaysia dan Kazakhstan tetapi menimbulkan bidasan apabila timbul dakwaan ia juga digunakan oleh keluarga Najib bagi merisik bakal menantunya.

Menteri Luar Negara Datuk Seri Anifah Aman mendedahkan perkara itu ketika menjawab soalan bertulis anggota parlimen Batu Tian Chua.

Chua mahu tahu jumlah kos, matlamat dan hasil rombongan perdana menteri ke Kazakhtan pada Jun dan Perth ketika hari merdeka lalu.

Dalam jawapannya, Anifah turut menjelaskan, lawatan dua hari Najib ke Turkmenistan pada 11 dan 12 Julai pula bagi memenuhi undangan presiden negara itu.

Ia, tambahnya, turut menyaksikan lima dokumen ditandatangani dan perbelanjannya pula berjumlah RM323,268.19.

Manakala lawatan ke Perth pada 31 Ogos ingga 3 September lalu pula merupakan lawatan peribadi.

Bagaimanapun, tambahnya, YAB perdana menteri mengambil peluang bertemu pelajar Malaysia dan mengadakan perbincangan dengan wakil kumpulan Muslim di sana.

Read more ...

KANTOI!!! Mat Rempit Upahan RM 10 kacau ceramah Mat Sabu ditahan, tapi polis arah lepaskan

Dengan upah RM10, dan tangki minyak motorsikal yang penuh. Sekali lagi mat rempit-mat rempit upahan regim Umno ini mengganggu program ceramah Pakatan Rakyat di Kg Tahang Rimau, Segamat. Bagaimanapun kali ini untuk mereka mengulangi sekali lagi kebiadaban seperti di Labis sehingga seorang anggota Unit Amal mendapat 7 jahitan kerana dibaling objek dipercayai besi tidak kesampaian.

Dengan kekuatan Unit Amal dan komrad anak muda SAMM dari seluruh Johor. Kali ini kita lebih bersedia. Seperti yang dijangka, ketika che'guBard menyampaikan ceramah, provokasi daripada mat rempit-mat rempit upahan Umno ini bermula.


Mereka dipercayai berpecah kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama membuat bising dan kecoh di laluan utama dan kumpulan kedua membaling mercun di laluan belakang tapak ceramah. Bagaimanapun kawalan di belakang tempat ceramah agak kurang kerana ramai anak-anak muda SAMM dan Unit Amal yang berkawal di laluan utama. Baru sahaja dianggarkan 7-8 buah motorsikal melalui laluan jalan utama sambil membuat bising mereka sudah dikepung oleh orang ramai dan komrad SAMM. Ketika semakin orang ramai membantu menahan mat rampit-mat rempit inilah dipercayai kumpulan mat rempit kedua melalui laluan belakang pentas ceramah dan membaling mercun bola.Provokasi dimulakan ketika che'guBard sedang berceramah.


Kerana persediaan dan kawalan yang lebih rapi, maka kali ini tidak ada seorang pun mat rempit daripada kumpulan pertama ini terlepas. Dengan keadaan mabuk dan mulut berbau arak akhirnya mereka mengaku mereka menerima upah dan arahan daripada Ayub (dipercayai ADUN Kemelah, Datuk Ayub Rahmat) sebanyak RM10 dan minyak motor yang diisi penuh. Menurut anggota Unit Amal yang bertugas di Labis tempoh hari, mereka mengecam kumpulan mat rempit ini adalah kumpulan yang sama bertanggungjawab membaling objek ke muka seorang anggota Unit Amal ketika program ceramah Sdr Tn Hj Md Sabu.


Bagaimanapun apa yang mengecewakan, polis meleraikan kepungan dan memberikan arahan untuk melepaskan kumpulan mat rempit ini sebaik saja nama
'Ayub' disebut. Atas dasar menghormati arahan daripada pihak berkuasa, kumpulan mat rempit ini akhirnya dilepaskan dengan selamat tanpa cedera walau sedikit pun!.

Antara kumpulan penyokong, Unit Amal dan SAMM yang mengepung kumpulan mat rempit ini.

Anggota polis mengawal keadaan selepas insiden pengepungan kumpulan mat rempit oleh orang ramai.

Jika benar bahawa kumpulan-kumpulan mat rempit ini diupah oleh Datuk Ayub maka terbuktilah bahawa mereka adalah terdiri daripada pemuda Umno di kawasan Parlimen Sekijang. Lebih memalukan mereka sekadar menggunakan sekumpulan mat rempit untuk mengganggu program ceramah Pakatan Rakyat yang sudah mendapat permit daripada pihak berkuasa. Jika benar mereka tidak puas hati dengan kehadiran Tn Hj Md Sabu, silakan hantar ketua atau wakil Umno untuk bertemu. Bukan menabur wang RM10, minuman keras dan tangki minyak motorsikal diisi penuh sebagai upah membuat provokasi. Lebih bacul lagi, jika kejadian seperti di Labis berulang sehingga seorang anggota Unit Amal yang tidak berdosa menerima tujuh jahitan.

Rakyat sudah muak dengan regim, mereka dahagakan maklumat. Kehadiran warga Segamat pada malam itu cukup menakutkan mereka. Cara terbaik untuk menakutkan rakyat, provokasi!.


Apapun tahniah kepada anak-anak muda SAMM yang sanggup datang jauh antaranya daripada Seremban, Gelang Patah demi untuk menghambat anjing-anjing provokasi ini, sehingga kumpulan mat rempit pulang menikus tidak berbunyi.Tim. Presiden Pas, Tn Hj Md Sabu menyampaikan ceramah tanpa sebarang gangguan.


Che'guBard turun bertemu anak-anak muda SAMM selepas berceramah untuk mendapatkan maklumat berkaitan insiden kumpulan mat rempit yang ditahan Unit Amal dan SAMM.Anak-anak muda SAMM meraikan kejayaan menghalang provokasi kumpulan mat rempit selepas program ceramah di sebuah restoran di bandar Segamat.PULAK DAH

Read more ...