Friday, July 9, 2010

PR mahu sidang DUN aman


IPOH, 10 Julai : Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Pakatan Rakyat (PR) berharap tidak lagi berlaku kejadian tidak diingini pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) 3 Ogos ini.

Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham berkata, PR berharap kerajaan Barisan Nasional (BN) memberikan kerjasama dalam mewujudkan suasana aman.

“Kami mengadakan pertemuan malam semalam meluahkan harapan supaya persidangan kali ini bebas daripada sebarang insiden.

“Demi rakyat, kami berharap kerajaan BN akan menjawab soalan dibangkitkan wakil rakyat PR dan membenarkan perbahasan dalam suasana bebas,” katanya kepada Sinar Harian di sini.

Menurut Koo Ham, BN juga perlu menghentikan beberapa tindakan seperti membenarkan polis mengawal dan menyerang sehingga mewujudkan suasana tegang serta menakutkan.

“Kami minta jawab soalan dikemukakan tanpa alasan kukuh kononnya dihantar oleh speaker DUN yang sah, V Sivakumar kepada Setiausaha DUN,” katanya.

Katanya, undang-undang tidak melarang soalan dihantar dengan apa cara sekalipun termasuk menerusi emel, pos, faks, budak pejabat atau sesiapa sahaja.

Koo Ham berkata, PR menuntut supaya mikrofon di meja ADUN PR tidak lagi dimatikan ketika mengajukan atau membahaskan usul.

“Selain itu, semua media perlu dibenarkan membuat liputan, tidak hanya media BN sahaja boleh berada dalam dewan, sedangkan pengamal media selebihnya dikunci dalam bilik yang mana sistem audio tidak dapat didengari,” katanya.

Katanya, kes itu menjadi sindiran kepada demokrasi di Perak.

Kata beliau, wakil PR akan meneruskan kesinambungan membawa usul dalam Sidang DUN bulan depan.

Dalam pada itu, PR tetap menganggap Sivakumar sebagai speaker yang masih sah kerana apa pun alasannya, Datuk R Ganesan tetap speaker haram.

“Persidangan kali ini akan berjalan lancar tanpa mempersoalkan kesahihan speaker dan Sivakumar juga akan mengeluarkan notis bagi memanggil Persidangan DUN pada 3 Ogos ini.

“Demi kesejahteraan rakyat Perak, Sivakumar dan semua ADUN PR bersetuju membenarkan Ganesan mempengerusikan mesyuarat pada kali ini meskipun bukan sebagai speaker kerana kesahihan beliau hanya boleh ditentukan oleh undang-undang.

Beliau berkata, dengan cara itu, sesi persidangan dapat berjalan lancar bagi memastikan tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku.SH

Read more ...

Pulang jika tidak ditahan ISA


LONDON, 10 Julai : Mengikuti program-program muzik, menikmati makan malam bersama kawan-kawan dari Malaysia sehingga 11 malam dan berucap pada majlis-majlis awam.

Ini antara akitiviti harian blogger Raja Petra Raja Kamarudin, blogger berkontroversi di sini, yang menurut Polis Diraja Malaysia menjadi buruan mereka sejak setahun lalu.

Pun begitu beliau tidak kelihatan seakan seorang yang melarikan diri kerana mahu mengelak buruan pihak berkuasa.

Ataupun, sebagaimana diperkatakan oleh kebanyakan media — beliau seorang pelarian jenayah.
Kata Raja Petra, penahanan tanpa dibicarakan adalah satu-satunya sebab yang menghalang beliau untuk kembali ke tanah air.

“Mengapa saya dipanggil pelarian jenayah atau cabut lari atau lebih teruk lagi melarikan diri? Seolah-olah menggelapkan wang dan meninggalkan negara,” kata Raja Petra dalam temu bual bersama The Malaysian Insider di sini.

Penulis ruangan “No Holds Barred” dalam portal Malaysia Today ini menegaskan, disebabkan tidak disabitkan kesalahan berhubung apa jua tuduhan jenayah atau adanya sebarang tuduhan ataupun waran tangkap, beliau tidak harus diklasifikasikan sebagai pelarian.

Beliau yang lebih mesra dikenali sebagai “RPK” mendakwa tindakannya meninggalkan negara bukan kerana mahu mengelak tuduhan hasutan dan fitnah jenayah, tetapi sumber-sumbernya memaklumkan perintah tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sedang disediakan ketika itu.

“Kami menang kesemua kes mahkamah. Kami membuat kerajaan kelihatan bodoh. Peguam-peguam saya sehingga kini kesal kerana kami terpaksa meninggalkan (negara),” kata beliau merujuk kepada tuduhan dihadapinya ekoran dakwaan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor terlibat dalam kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shariibuu dan urusan pembelian kapal selam yang kini disiasat oleh pihak berkuasa Perancis berhubung bayaran komisyen dipercayai mencecah hampir RM500 juta.

Bagi menyokong dakwaannya, beliau menulis surat terbuka kepada Najib agar memberi jaminan yang beliau tidak akan ditahan di bawah ISA dan melupakan enam pertuduhan yang sedang dimulakan ke atasnya.

“Saya akan balik dan melawan kes-kes hasutan dan fitnah jenayah,” kata beliau memberikan pilihan kepada kerajaan pimpinan Najib.

Raja Petra menghabiskan beberapa bulan yang disifatkan sebagai pembohongan kerajaan.
Apabila kerajaan menegaskan bahawa mereka masih cuba untuk mengesan kedudukannya beliau muncul di khalayak ramai pada Mei lalu dengan mendakwa kerajaan Barisan Nasional (BN) tahu di mana beliau berada dan menemui beberapa personaliti Umno di United Kingdom sejak setahun lalu.

Dalam temu bual dengan The Malaysian Insider, Raja Petra memberitahu, peguam-peguamnya telah memaklumkan Scotland Yard bahawa beliau boleh dihubungi bila-bila masa jika diperlukan.

Malah beliau juga mencabar kerajaan yang sedang berusaha untuk mendapatkan perintah ekstradisi.

Katanya, tuduhan hasutan dan fitnah jenayah bukan isunya tetapi ekstradisi hanya boleh dibuat jika wujud unsur jenayah di kedua-dua negara.

“Untuk mengekstradisi saya, mereka kena membuktikan adanya jenayah sepadan di kedua-dua negara,” katanya.

Raja Petra menekankan, kes-kes di mahkamah United Kingdom akan berdasarkan tuduhan berbeza, yang perlu dibuktikan sama ada dakwaannya terhadap Najib dan Rosmah adalah benar memandangkan kedua-dua jenayah ini telah dimansuhkan di negara itu awal tahun ini.

Bagaimanapun satu perkasa yang menyakitkan Raja Petra selain dilabelkan sebagai pelarian adalah beliau memerlukan pembiayaan orang lain selepas lebih setahun meninggalkan negara.

Kedua-dua Najib dan Datuk Mukhriz Mahathir, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, Raja Petra tidak berwibawa kerana dibiayai oleh pembangkang.

“Anda ingat saya ini sudah pokai? Anda tidak tahu nilai harta yang saya ada, atau saham atau apa-apa maklumat latar belakang kewangan yang lain.

“Anda tidak tahu berapa banyak syarikat yang saya menjadi pengarah ketika 1980-an?” kata beliau dengan ketawa besar.

Raja Petra berkata, beliau pernah diberi surat tuntutan 14 hari untuk mencabar statusnya selaku seorang muflis pada 14 April 2001 ketika baru tiga hari dikenakan tahanan 60 hari di bawah ISA.

Beliau pernah ditahan di bawah ISA dua kali.

“Lelaki yang saya telah menjadi penjamin ialah Datuk Hamzah Zainuddin, yang menuduh Datuk Seri Anwar Ibrahim mengganggu isterinya. Mengapa saya perlu menjamin orang macam ini?” kata beliau sambil menambah, ia satu usaha untuk memerangkapnya.

“Dalam apa jua kes, semua orang tahu bahawa anda boleh meletakkan aset atas nama isteri anda atau anak perempuan anda,” katanya.

Read more ...

Segera bayar pampasanKUALA LUMPUR, 9 Julai: Suaram menggesa Peguam Negara supaya membayar pampasan ganti rugi yang berjumlah RM1.4 juta kepada kepada Puan Suzana Md Aris yang telah kematian suami semasa dalam tahanan polis.

Penyelaras Suaram, Yap Heng Lung berkata, pembayaran pampasan tersebut merupakan satu kemenangan rakyat dalam memperjuangkan hak asasi manusia dalam kes kematian dalam tahanan polis.

Puan Suzana merupakan isteri kepada mangsa Mohd Anuar Sharip, 31, yang telah meninggal dunia dalam tahanan polis di Balai Polis Rawang pada 19 Ogos 1999.

Pada 1 Julai 2010, Pesuruhjaya Kehakiman, Lee Swee Seng telah memerintahkan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Norian Mai dan kerajaan perlu bertanggungjawab membayar ganti rugi sebanyak RM1.4 juta kepada Puan Suzana ke atas kecuaian dan kegagalan pihak polis yang menyebabkan suaminya Mohd Anuar Sharip meninggal dunia dalam tahanan lokap.

“Isu kematian dalam tahanan selalu menjadi isu yang hangat sejak dahulu lagi dan kami memandang amat serius terhadap isu ini kerana perbuatan membunuh seseorang semasa dalam tahanan polis adalah perbuatan yang menyalahi undang-undang dan hak asasi manusia,” kata Heng Lung dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Malah, jelasnya, ia turut menyalahi dan mencabuli Artikel 5(1) seperti yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan iaitu menghormati hak bernyawa setiap manusia terutamanya dalam menjalankan tugas tanpa mengira sama ada penjenayah atau orang biasa.

Katanya, mengikut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri di Parlimen baru-baru ini, menyatakan bahawa terdapat sebanyak 153 kes kematian dalam tahanan polis antara tahun 1999 hingga 2008.

“Kami berpendapat bahawa pihak polis perlu bertanggungjawab terhadap segala kes kematian dalam tahanan kerana adalah tanggugjawab polis untuk menjaga OKT (orang kena tahan) dalam keadaan sihat seperti yang dinyatakan dalam Akta Kaedah-Kaedah Lokap(L.N.3289/1958)(4).

“Oleh itu, kami berpendapat bahawa amat penting wujudkan Suruhanjaya Bebas Salahlaku dan Aduan Polis (IPCMC) yang bersifat bebas ,telus dan adil untuk menyelesaikan masalah sedemikian serta mengawal tindakan polis memandangkan terlalu banyak kes kematian dalam tahanan berlaku sekian hari,” ujarnya.

Justeru, katanya Suaram menyeru sekali lagi agar Peguam Negara menghormati keputusan mahkamah dan segera membayar pampasan kepada Puan Suzana kerana segala bukti dalam kes Mohd Anuar Sharip adalah jelas dan kini tiba masanya keluarga mangsa untuk mendapatkan keadilan.hrkh

Read more ...

PR kekal kerusi bertanding di Selangor


KUALA LUMPUR, 10 Julai : Pakatan Rakyat Selangor akan mengekalkan status quo jumlah kerusi ditandingi dalam pilihan raya umum ke-13, kata Pesuruhjaya PAS negeri Datuk Dr Hasan Ali.

Formula pembahagian kerusi itu dijangka dikekalkan melainkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menambah kerusi berdasarkan proses persempadanan semula, yang dijangka bermula selepas Mac depan.

Bagaimanapun penganalisis melihat kemungkinan pertambahan kerusi tidak akan menjadi kenyataan ketika wujudnya spekulasi kemungkinan pilihan raya umum akan diadakan lebih awal berbanding tempoh mandat semasa berakhir Mei 2013.

Hasan yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor tidak menolak kemungkinan akan ada pertukaran kerusi yang bakal ditandingi oleh PAS-DAP-PKR atas pertimbangan faktor strategik.

“Saya ada jumpa dan bincang dengan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini (semalam), dan beliau memberitahu bahawa mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat telah memutuskan yang jumlah kerusi yang akan ditandingi oleh komponen Pakatan Rakyat tidak berubah, kekal sebagaimana diputuskan dan ditandingi dua tahun lalu... status quo akan kekal kali ini,” kata Hasan.

“Bilangan kerusi ditandingi tidak berubah, cuma mungkin ada pertukaran kerusi atas faktor strategik... kalau ada ia akan dibincangkan kemudian,” kata beliau ketika ditemui selepas majlis penyerahan watikah pelantikan ahli majlis pihak berkuasa tempatan dari PAS di sini semalam.
Seramai 67 orang menerima watikah pelantikan daripada Hasan.

PAS mengadakan pertemuan dengan Khalid yang juga Pengerusi Pakatan Rakyat Selangor.
Katanya, ia adalah pertemuan berkala antara Menteri Besar dan kepimpinan PAS.

Pada pilihan raya umum ke-12 dua tahun lalu PAS dan PKR masing-masing bertanding 20 kerusi manakala DAP pula meletakkan calon di 16 kawasan.

PAS memenangi lapan daripada 20 kerusi yang ditandinginya.

Sehubungan itu Hasan berkata, PAS meletakkan sasaran untuk menambah kerusi untuk dimenangi sekali ganda berbanding prestasi dua tahun lalu.

“Dua tahun lalu kami memenangi lapan kerusi dan pada pilihan raya umum nanti, kami meletakkan sasaran memenangi 16 hingga 17 kerusi,” katanya lagi.

Hasan menjelaskan PAS meletakkan sasaran untuk menawan enam kerusi yang keciciran dengan majoriti kurang daripada 1,000 undi dan tiga lagi kerusi kurang daripada 2,000 undi.

“Jadi saya meletakkan sasaran daripada enam kerusi yang kita kalah bawah 1,000 undi dan tiga lagi kerusi bawah 2,000 undi... bermakna kita boleh menang sehingga 17 kerusi,” katanya.

Pakatan memenangi 36 daripada 56 kerusi yang ditandingi pada 8 Mac 2008.

Kerusi-kerusi dimenangi PAS terdiri daripada Sijangkang, Selat Kelang, Lembah Jaya, Chempaka, Bangi, Gombak Setia, Hulu Kelang dan Meru.

Hasan merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak Setia.

Mengenai sasaran menambah pengundi baru, Hasan berkata, pihaknya telah menyaksikan perkembangan yang menarik dan positif sepanjang sebulan lalu iaitu sejak selepas Muktamar Tahunan PAS Ke-56 di Kota Baru.

“Saya tiada angka tepat sekarang tetapi berdasarkan perkembangan di Gombak, di mana kami dapat menambah 700 pengundi sepanjang sebulan lalu, saya merasakan perkembangan ini juga dilihat di kawasan-kawasan lain,” katanya.

“Ini perkembangan baik sepanjang bulan lalu,” katanya.

Ketika muktamar bulan lalu, Ketua Lajnah Jabatan Pilihan Raya Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata, PAS Selangor dan Kedah perlu melipatgandakan usaha memikat minimum 50 peratus daripada 1.2 juta orang yang belum mendaftar sebagai pengundi baru di negeri itu jika mahu Pakatan Rakyat mengekalkan tapak kuasa di kedua-dua negeri tersebut.

“PAS perlu berusaha untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus pengundi baru... kerana kini ada kira-kira 700,000 orang yang masih belum mendaftar sebagai pengundi di Selangor dan 300,000 orang lagi di Kedah.

“Jadi, kita perlu meletakkan sasaran untuk mendaftarkan separuh daripada mereka jika mahu menarik pengundi kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya,” katanya.

Read more ...

Zionis rakan sebenar Umno
KUALA LUMPUR, 10 Julai :
Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar menyelar sikap Barisan Nasional (BN) yang melemparkan tuduhan ke atas Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim ke Washington bagi menjernihkan hubungan dengan beberapa tokoh Yahudi, sebaliknya rakan Zionis sebenarnya ialah Umno dan BN yang dilangsungkan atas nama kerajaan Malaysia.

Jelasnya, BN dalam keadaan terdesak apabila mengeluarkan tanggapan sedemikian kerana berhadapan dengan serangan daripada Pakatan Rakyat bermula Mac lalu sedangkan BN sendiri yang melantik syarikat Yahudi, APCO Worlwide untuk manasihati kerajaan.

"Mereka sendiri yang berjumpa dengan Yahudi dan meminta nasihat Yahudi. Ia berbeza dengan pembangkang jika berjumpa dengan Yahudi, kita memberi kata tujuk kepada Yahudi. Ini menampakkan ketegasan kita kepada Yahudi.

"BN apabila berjumpa dengan Zionis menyatakan 'tolong nasihatkan kami' dan bersedia membayar kepada syarikat Zionis ini untuk merangka dan merangcang bagaimana untuk mengekalkan kuasa mereka," katanya sewaktu dihubungi. Jelasnya, apabila kerajaan menjalin hubungan perdagangan secara sulit seperti yang diakui Menteri Pengangkutan, Dato' Seri Kong Cho Ha apabila timbul isu kapal Israel yang berlabuh di Pelabuhan Klang.

"Ini membuktikan keputusan kabinet sejak zaman Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri, kerajaan membenarkan hubungan perdagangan secara sulit dengan Israel. Pada April dan Mei tahun ini Malaysia telah menghantar bahan kimia dan minyak sawit ke Israel. Ini membuktikan betapa 'akrab dan kasih sayangnya kerajaan Malaysia dengan Israel," katanya. Akhbar Washington Post bertarikh 28 Jun memetik Anwar sebagai berkata beliau 'kesal' dengan penggunaan perkataan pencerobohan Yahudi, dan beliau akan lebih 'berhati-hati' pada masa akan datang.

Artikel itu juga menyatakan Anwar memberitahu rakannya di Amerika Syarikat beliau menyesal menggunakan istilah zeperti 'pencerobohan Zionis'. Kenyataan daripada akhbar tersebut turut dijadikan propaganda murahan beberapa pemimpin Umno untuk menjatuhkan Anwar.

Read more ...

Rakyat dahagakan akhbar harian bebas dan berkecuali


PARIT BUNTAR , 9 Julai : PAS Parit Buntar mengucapkan tahniah kepada Kumpulan Media Karangkraf di atas pelancaran akhbar Sinar Harian Nasional dan kempen ‘Karangkraf Peduli’ 6 Julai lalu.


Ketua Penerangan PAS Parit Buntar, Fakhrurrazi Haji Khalid berkata, akhbar Sinar Harian adalah satu-satunya akhbar harian yang bebas dan tidak memihak dalam melaporkan berita.

Menurutnya, Sinar Harian tidak seperti akhbar harian berbahasa Melayu lain yang ketara memihak kepada parti pemerintah.

“Berita aktiviti PAS dan Pakatan Rakyat terutama melibatkan kebajikan banyak disiarkan oleh akhbar ini.

“Rakyat juga dapat mengetahui perjuangan kami membela mereka kerana langkah berani akhbar ini menyiarkan berita secara bebas dan telus,” katanya.

Fakhrurrazi mahukan Sinar Harian terus mengamalkan sikap terbuka dan berkecuali dalam pelaporan bagi menjaga kepentingan rakyat.

“Akhbar harian berbahasa Cina dan Tamil banyak menyiarkan berita agak bebas berbanding akhbar berbahasa Melayu.

“Kami mengharapkan sikap seperti ini dapat diteruskan dalam setiap pelaporan yang dibuat,” katanya.

Katanya, akhbar yang membuktikan bahan bacaan bermutu, bebas dan berkecuali mempunyai pasaran baik.

“Ramai pembaca menukar langganan akhbar kepada Sinar Harian kerana bebas pendiriannya dan berani menyatakan kebenaran.

“Peningkatan jualan akhbar ini menunjukkan rakyat Malaysia dahagakan akhbar harian yang bebas dan secara tidak langsung membantu meningkatkan budaya membaca dalam kalangan rakyat,” katanya.SH

Read more ...

Che Gu Bard ditahan pois

REMBAU, 9 Julai : Ahli Majlis Pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali dengan nama Che Gu Bard, ditahan pihak polis dan kini dibawa ke ibu pejabat daerah Seremban.

Difahamkan, beliau yang juga Pengerusi PKR Cabang Rembau ditahan sekumpulan 15 anggota polis ketika baru sahaja hendak mempengerusikan mesyuarat PKR Cabang Rembau di Pejabat PKR Negeri Sembilan di Jalan Rahang, jam 9 malam ini.

Sumber memberitahu, beberapa anggota polis telah hadir sejak awal di perkarangan pejabat tersebut.

Beliau bagaimanapun dibebaskan dengan jaminan polis kira-kira jam 12 malam tadi selepas diambil keterangan.

Rumahnya di Bukit Chedang, Seremban turut digeledah polis selepas beliau ditahan.

Difahamkan penahanannya ada kaiatan dengan laporan polis yang dibuat terhadapnya berhubung kandungan tulisan di blognya dan juga ketika berceramah yang didakwa ada kaitan dengan Altantuya.

Badrul yang juga pengarang buku Di Sebalik misteri pembunuhan Altantuya disiasat bawah akta hasutan.

Bagaimanapun menurut seorang rakannya seperti dilapor Suara Keadilan, tidak menolak kemungkinan, Badrul ditahan ekoran satu laporan polis yang dibuat oleh saudara terdekat Menteri Besar Negeri Sembilan yang juga merupakan anggota Pergerakan Pemuda Umno berkaitan satu artikel yang ditulis oleh beliau dalam blognya bertajuk "Warkah Terbuka Kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong : 'Hepi Besday, Sir!' bertarikh 10 Jun 2010.

Artikel tersebut menyentuh mengenai peranan institusi raja dan tanggungjawab terhadap rakyat.hrkh

Read more ...

Umno yang sesatKOTA BHARU, 8 Julai: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tuduhan pihak yang mendakwa PAS sebuah parti ajaran sesat bukan sahaja satu tuduhan yang berat, sebaliknya amat tidak berasas.

Katanya, tidak ada sebab PAS yang menjadikan al-Quran dan Hadis sebagai dasar dalam perjuangannya, ditentang sekiranya Umno sendiri bukan sebuah parti yang sesat.

Beliau sebaliknya mendakwa Umno yang sebenarnya parti sesat kerana menolak perjuangan Islam.

“Umno sebenarnya parti sesat, sebab itu mereka melawan perjuangan PAS biarpun perjuangan PAS berlandaskan al-Quran dan hadis,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengulas kenyataan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang mendakwa PAS sebuah parti ajaran sesat.

Tuan Guru berkata demikian ketika berucap merasmikan Konvensyen Armalah di Putik, Pengkalan Chepa hari ini.

Beliau juga turut menyifatkan kenyataan Shafie Apdal itu sebagai mengarut serta tidak berasas.

Menurutnya, sesat atau sebaliknya perjuangan bukan boleh diukur dengan kefahaman sains, sebaliknya agama.

Jelasnya lagi, orang Islam sendiri setiap kali menunaikan solat sering menyebut tidak ingin sesat di mana Allah sendiri telah memberi nikmat kepada mereka berada di jalan yang benar.

“Hanya empat golongan mereka yang diberi nikmat oleh Allah, antaranya meneruskan perjuangan yang ditinggalkan oleh Rasulullah dan para nabi iaitu memperjuangkan Islam.

“PAS sendiri khususnya di Kelantan meneruskan dasar perjuangan Islam berkenaan yang menjadi agenda perjuangan parti sendiri menurut al-Quran, hadis, ijmak ulamak malah ianya menjadi dasar bertulis perjuangan,” ujarnya.

Tambahnya, dengan jawatannya sebagai Menteri Besar Kelantan turut dilaksanakan mengikut landasan Islam termasuk menghapuskan premis judi, menyediakan rumah tiga bilik mengikut ajaran Rasulullah dan berbagai lagi.

“Kita juga buat sekolah Arab aliran sains, nak sesat apa lagi, yang tolak Islam itulah yang sesat.

Jelasnya lagi, menolak Islam ini akan menjadi manusia sesat di akhirat nanti, iaitu tidak akan sampai ke syurga.

Tambahnya, manusia tidak akan menemui jalan ke syurga jika tidak menurut ajaran Islam.

Katanya lagi, tidak ada ahli sains, psikologi atau golongan pemikir dapat membawa manusia ke syurga melainkan Rasulullah dengan ajaran Islam.hrkh

Read more ...

PAS tidak ikut telunjuk Anwar


GEORGETOWN , 9 10 Julai : Pendedahan Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Nordin mengenai wujudnya pemimpin dan ahli PAS yang terlalu taat kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kumpulan yang dikenali ‘Anwarinas’ disifatkan sebagai keluhan seorang yang kecewa setelah dipecat.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, kenyataan Zulkifli adalah sangat tidak berasas.

“Sebagai ahli yang taat setia kepada parti, saya tidak nampak kebenaran pada pendedahannya kononnya PAS berpecah hanya kerana wujudnya pemimpin dan ahli yang terlalu taat kepada Anwar kerana kami mempunyai organisasi dan pemimpin sendiri.

“Mengapa perlu mengikut telunjuk orang lain sedangkan kami juga mempunyai pemimpin yang sangat disanjung tinggi. Mungkin dari segi politik, kami ‘bersama’ di dalam Pakatan Rakyat (PR) namun pada pegangan dan fahaman politik, kami tidak akan mengikut arahan daripada DAP mahupun PKR. Sesiapa pun tidak boleh mempengaruhi kami,” katanya yang juga Timbalan Pesuruhjaya I PAS Pulau Pinang.

Dr Mujahid berkata, kenyataan itu menggambarkan Zulkifli begitu kecewa setelah dipecat daripada PKR sekali gus mendedahkan dirinya untuk diperalatkan oleh Barisan Nasional (BN) yang mengambil kesempatan atas apa yang berlaku terhadap Ahli Parlimen itu.

“Kenyataan itu menggambarkan betapa kecewanya dia yang bercakap mengikut perasaannya saja. Saya percaya, dia ada agenda lain di sebalik kenyataan itu dan mungkin angkara BN yang memperalatkan Zulkifli untuk menyerang PR,” katanya.

“Hari ini, timbul isu ‘Anwarinas’. Selepas ini, dia akan buat kenyataan lain pula bagi menyerang PR. Mereka cemburu dengan kekuatan yang ada pada PR dengan gabungan PAS, DAP dan PKR,” katanya.

Dr Mujahid berkata, kenyataan Zulkifli jelas cuba merendahkan kredibiliti dan daya intelek pemimpin serta ahli PAS.

“Mereka mempunyai kewarasan kepimpinan dan tidak mungkin dipengaruhi oleh mana-mana pihak kecuali kepimpinan PAS sendiri,” katanya.

Bagaimanapun kata Dr Mujahid, kenyataan wakil rakyat Bebas itu tidak akan menjadi perkiraan pada PAS kerana “kami tahu kedudukan Zulkifli”.

“Dia dijadikan alat untuk kepentingan BN bagi melakukan kerja yang tidak berfaedah ini,” katanya.
SH

Read more ...

Kalau berat sebelah, bukan peraturan


KOTA BHARU, 9 Julai:
“Kalau peraturan itu berat sebelah, ianya tidak dipanggil peraturan. Orang panggil ‘pandang senget sebelah’. Itu tidak boleh dibiarkan,” kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan menegaskan asas kepada demokrasi dan keadaan sosial adalah tanpa perbezaan keistimewaan kelas.

Menurutnya, sekiranya timbul sesuatu perkara ianya memerlukan kepada jawapan, sekaligus merupakan kebebasan bersuara bagi negara yang mengamalkan demokrasi.

Dalam Islam sendiri, katanya, apa pun perkataan yang ditujukan kepada Nabi Muhammad s.a.w., Baginda menjawab atau membalas dengan jawapan sewajarnya.

“Itu asas kepada demokrasi, dan dalam konteks Suara Keadilan dan Harakah yang diminta tunjuk sebab oleh pihak Kementerian Dalam Negeri, apa saja yang dicakap oleh PAS atau Umno, mereka hendaklah memberi jawapan balas,” katanya kepada media ketika mengunjungi Restoran Mutiara Corner di Medan Ilmu di sini pagi tadi.

Beliau sebelum itu menyampaikan kuliah mingguan di Medan Ilmu.

Menurutnya, mereka (KDN) tidak boleh menutup isu itu begitu saja, tetapi sebaliknya hendaklah menjelaskannya, jika tidak ia akan dianggap tiada modal.

“Kalau peraturan itu berat sebelah, ianya tidak dipanggil peraturan. Orang panggil ‘pandang senget sebelah’. Itu tidak boleh dibiarkan.

“Kerajaan seperti itu mesti jangan diundi, dan dengan cara begitu (boleh) menyelesaikan masalah yang berbangkit.

“Dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti, jangan mengundi dia, kita buat kerajaan lain dan peraturan lain.

“Kalau dia anggap Harakah salah, dia boleh saman, dia boleh buat apa saja. Namun kita ada sebab dan hujahnya,” katanya.hrkh

Read more ...