Wednesday, March 31, 2010

Syabab Race


PARIT , 31 Mac : Buat julung-julung kalinya, Dewan Pemuda PAS Kawasan Parit telah menganjurkan program yang bermotifkan seperti explorace namun diberi nafas baru iaitu Syabab Race.

Syabab yang bermaksud Pemuda melambangkan jati diri para peserta yang gagah dan perkasa. Kegagahan para pemuda diserlahkan lagi dengan kesepakatan untuk memakai berbaju hijau bersimbolkan ikon rakyat, Datuk Seri Ir. Haji Nizar Jamaludin pada program yang berlangsung di Parit pada hari Ahad lalu.


Plan perjalanan program Syabab Race


Antara peserta yang mengambil bahagian dalam pertandingan Syabab Race.

Saudara Al-Hakimi As-Syah Alami selaku pengarah membuat ucapan alu-aluan.


Program yang direncana dengan penuh keunikan ini berjaya menghimpunkan hampir seratus orang anak muda termasuk para petugas. Keunikan program Syabab Race jelas terserlah apabila peserta yang dibahagikan kepada 3 orang satu kumpulan dikehendaki menyiapkan tugasan yang memberikan 'milage politic' kepada PAS dalam mengejar status johan pertandingan.

Tetap tersenyum riang walaupun disimbah dengan bahang mentari yang panasKepuasan dapat membersihkan kubur dalam salah satu 'checkpoint'


Program ini telah bermula di Dewan Darul Mubarak, Parit hinggalah ke Kampung Belanja Kiri dengan hanya berjalan kaki. Setiap kumpulan dikehendaki berjalan sejauh hampir 6km untuk menyiapkan tugasan seperti melukis pelan lokaliti, membersihkan kubur, membersihkan surau, mengemaskini mtd, menghias pasti dan memancing bendera pas.

Nikmat berjemaah jelas tergambar di wajah para pemuda ini semasa di 'check point' membersihkan masjidBukan sekadar ikan sahaja yang boleh dipancing, Bendera Pas pun turut boleh dipancing!Peserta bergambar riang dengan 'hasil tangkapan'. Waah.. berapa kilo tu bang? :)Alhamdulillah. Pasangan suami isteri ini mengisi borang PAS pada hari ini. Tidak sia-sia datang melancong ke Parit.


Keunikan pertandingan ini jelas terserlah apabila peserta dikehendaki untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 3 pengundi baru dan 2 orang ahli pas baru bagi setiap kumpulan. Alhamdulillah, dalam masa lebih kurang 2 jam sahaja, hampir30 pengundi baru berjaya didaftarkan dan berpuluh-puluh lagi orang ramai di pekan Parit mendaftar sebagai ahli PAS.


Keghairahan untuk bertanding dan merebut kejohanan yang menawarkan RM150 bagi tempat pertama sama sekali tidak menyebabkan para pemuda PAS melupakan kebajikan masyarakat. Buktinya, di 'chekcpoint' yang terakhir, para peserta diminta untuk menanam pokok buah-buahan seperti rambutan, mangga, langsat dan banyak lagi di beberapa rumah yang terpilih. Bukan itu sahaja, galakan markah bonus menyamarakkan lagi semangat peserta melakukan aktiviti tambahan dengan mengemas dan membersihkan persekitaran rumah yang rata-ratanya terdiri dari orang susah dan memerlukan bantuan.


Ketua Pemuda , Ust Zaidan sendiri turun padang menjadi peserta program.


Pengarah program, Saudara Al-Hakimi As-Syah Alami menyebut bahawa program-program yang dianjurkan seperti inilah yang dinanti dan ditunggu oleh masyarakat. Walaupun penyertaannya terdiri dari Pemuda Pas Kawasan Parit, namun impak program tersebut amat dirasai oleh masyarakat setempat. Beliau menyifatkan program ini membuktikan bahawa PAS adalah milik semua dan bersifat inklusif dan bukannya ekskusif. Beliau juga menyentuh bahawa rata-rata masyarakat yang ditemui oleh pemuda PAS semasa pertandingan melahirkan rasa kekaguman atas kesantunan dan budi bahasa pemuda PAS.

Ust Zaidan , KP Kawasan Parit bersama Pengarah Program, Saudara Al-Hakimi As-Syah Alami


Ketua Dewan Pemuda Pas Kawasan Parit, Ustaz Zaidan Abd Ghani juga mengambil kesempatan memuji kegigihan para pemuda Pas meredah keperitan panas mentari sambil bibir terus memapar senyuman ikhlas kepada masyarakat. Beliau menyifatkan para pemuda Pas berjaya membawa dengan baik moto pemuda iaitu "Duta Penyelamat dan Kasih Sayang".

Jentera Dewan Pemuda PAS Kawasan Parit yang merealisasikan Duta Penyelamat dan Kasih SayangProgram yang bermula jam 8 pagi itu berakhir pada jam 2 petang dengan jamuan tengahari yang ditaja oleh mantan Calon Dun Belanja, Ustaz Mohd Ismi Mohd Taib merangkap Timbalan YDP Kawasan Parit. Beliau merakamkan ucapan tahniah kepada kepimpinan Dewan Pemuda PAS Kawasan Parit yang proaktif dalam menarik minat anak muda untuk menyokong PAS.Dpppk

Read more ...

Terus aktif beri khidmat kebajikan

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=351fe2e96b&view=att&th=127aa7a6482bcd75&attid=0.1&disp=inline&realattid=f_g7df1nfj0&zw

PARIT BUNTAR, 31 Mac : PAS Cawangan Simpang Empat Kampung Kedah akan terus aktif memberikan khidmat kebajikan kepada masyarakat setempat tanpa mengira fahaman politik. Demikian kenyataan Ketua PAS Cawangan Simpang Empat Kampung Kedah Haji Muhamad Yaakob

“ Walaupun bergerak di peringkat cawangan , PAS Cawangan ini tetap berusaha mencari mencari dana kebajikan untuk diberikan kepada warga emas, ibu tunggal dan anak yatim.

“ Setiap kali PAS Cawangan ini mengadakan program, akan diselitkan penyampaian sumbangan kepada mereka yang memerlukan” katanya ketika ditemui semasa mesyuarat agung PAS Cawangan berkenaan.

Muhammad berkata, sumbangan yang diberi bergantung kepada dana kebajikan yang diperolehi PAS Cawangan berkenaan.

“ Kadang-kadang sumbangan yang diterima besar, kadang-kadang kecil tetapi PAS Cawangan tidak berputus asa untuk membantu warga emas , ibu tunggal dan anak yatim.

“ Pada mesyuarat agung PAS Cawangan hari ini, seramai 32 orang warga emas dan ibu tunggal telah menerima sumbangan dan diraikan “ katanya

Menurut Muhamad, Yang Dipertua PAS Parit Buntar Haji Harun Hashim telah menyempurnakan penyampaian sumbangan berkenaan

Mesyuarat agung PAS Cawangan Simpang Empat Kampung Kedah telah dirasmikan oleh Timbalan Yang Dipertua PAS Parit Buntar Abdul Bahrain Desa dan dihadiriseramai 72 orang ahli PAS Cawangan.

Read more ...

Pemuda kena tingkatkan ilmu dan kemahiran


LUMUT, 31 Mac : Bagi mendepani cabaran dan iklim politik yang lebih hebat di masa akan datang setiap anggota pemuda dinasihatkan untuk mempertingkatkan ilmu dan juga pelbagai bidang kemahiran.Ilmu yang dimaksudkan seperti ilmu komunikasi,bahasa dan juga ict.Yang dimaksudkan dengan mahir pula ialah mahir memimpin.Justeru para pemuda diseru supaya mamahirkan diri dan mendalami ilmu kepimpinan.Inilah antara beberapa perkara yang dipertegaskan oleh Sdr. Salman Salleh,Naib Ketua Dppn Perak.

Ini penting untuk membina jati diri kepemudaan jelas Salman ketika berucap merasmikan mesyuarat agung Dewan Pemuda PAS Kawasan Lumut pada pagi kelmarin.

Selain itu beliau turut memperingatkan para pemuda bahawa Pakatan Rakyat akan menghadapi cabaran lebih besar pada pilihanraya ke-13 akan datang.Oleh itu beliau menekankan agar setiap jentera pemuda memberi tumpuan yang lebih terhadap gerak kerja dan bidang tugas yang digalas.Walaupun populasi dan suasana semasa pengundi diseluruh negara sebenarnya positif dan berpihak kepada Pakatan,ini tidak bermakna Pakatan boleh mencapai kemenangan dengan mudah.

Dalam hal ini beliau menyarankan agar jentera pemuda memberi tumpuan kepada usaha mendaftar pemilih baru dari kalangan pengundi muda yang sudah cukup umur dari kalangan Cina,India dan juga Melayu.Pemuda khususnya pemuda Lumut mesti bekerjasama membantu Pas kawasan dalam usaha kearah ini.

Untuk tujuan itu,katanya lagi pihak Dppn sedang merancang untuk mengadakan program pendaftaran secara besar-besaran di setiap Dun dan akan dilancarkan dalam masa yang terdekat ini.

Beliau juga turut mengingatkan agar anggota pemuda disetiap peringkat agar memahami misi dan visi parti.Justeru penting katanya bahawa misi dan visi parti itu dirangka selaras dengan apa yang diajar Rasulullah s.a.w demi mencapai keredaan Allah s.wt.DPPPerak

Read more ...

RM 52 bilion saham bumiputera hilang: Umno/Bn pengkhianat?Parti Islam Semalaysia (PAS) kesal di atas pengkhianatan kerajaan Umno/BN yang dengan kehilangan RM52 bilion saham bumiputera. Siasatan menyeluruh mesti dibuat ke mana lesapnya nilai saham yang begitu banyak yang diperuntukan kepada Bumiputera. Siapakah dalang yang mengkhianat hak Bumiputera perlu disisasat. Menteri yang bertanggungjawab mesti disiasat dan meletak jawatan.

PAS yakin dengan peruntukan wang sebanyak itu, pemilikan ekuiti bumiputera akan mencapai melebih daripada 30%. Tetapi akibat pengkhianatan amanah dan kejahilan pemimpin Umno/BN maka ekuiti bumiputera hanya mendapat 19.4% sahaja.

Mereka juga menjadikan modal supaya rakyat yang miskin akan menjadi abdi moden dan takut untuk menyokong PAS dan Pakatan Rakyat. Kerajaan Umno/BN memahami bahawa rakyat yang ,miskin adalah stok penimbal setiap kali pilihanraya. Memang kajian menunjukan rakyat yang miskin dan kurang pengetahuan begitu kuat bergantung dengan kerajaan melalui projek mee segera yang diberikan setiap kali pilihanraya

Pas menyedari bahawa kemiskinan yang dirancang supaya ia menjadikan modal dan halwa manisan untuk orang-orang Melayu/Bumiputera akan terus menyokong Umno/BN dalam setiap kali pilihanraya. Kerajaan Umno/BN memahami bahawa rakyat miskin adalah stok penimbal setiap kali pilihanraya. Memang kajian, menunjukkan rakyat yang miskin dan kurang pengetahuan begitu kuat bergantung dengan kerajaan terutama janji yang ditaburkan setiap kali pilihanraya.

Umno/BN akan mencanang bahawa Melayu mundur kerana ia adalah akibat ancaman daripada orang bukan Melayu. Mereka mendakwa kalau orang Melayu mahu selamat maka teruslah bersama dengan Umno/BN kerana Umno sahaja parti yang menjaga ketuanan Melayu di negara ini. Sebenarnya atas nama ketuanan Melayu menjadi tiket kepada mereka untuk menggadai hak orang Melayu di negara ini.

PAS berpendapat buatlah apa dasar sekalipun jika tidak membuang sifat pembaziran, rasuah dan ketirisan dan salah urus, maka dasar Model Ekonomi Baru (MEB) juga akan mengulangi kegagalan DEB sebelumnya, kerana pelakon yang sama membawa watak yang sama.

Ust Idris Hj Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Read more ...

Penyertaan Ahli Umno dalam Perkasa bukti 1 Malaysia gimik politik


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) melihat penyertaan ahli-ahli Umno dan sokongan mereka terhadap kumpulan pelampau Melayu-Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) sebagai bukti jelas bahawa Umno tidak serius dalam gagasan 1 Malaysia. Gagasan berkenaan hanyalah gimik politik bagi menarik kembali sokongan kaum-kaum bukan Melayu kepada Barisan Nasional, sedangkan dalam masa yang sama mereka menyertai dan menyokong Perkasa yang menghina kaum-kaum lain atas nama Melayu.

Sebelum ini, Kerajaan BN dan Umno berpakat mengharamkan pertubuhan Su Qiu dan Hindraf yang dikatakan pelampau Cina dan India yang menyemarakan semangat perkauman. Tetapi bila Perkasa wujud, mereka membelanya atas nama kebebasan bersuara. Di sini memperlihatkan ketidakadilan Umno dalam memberikan hak kepada semua kaum bagi menubuhan pertubuhan. Malah Perkasa mendapat keistimewaan khas untuk menerbitkan Akhbar mereka sendiri, sedangkan media parti politik seperti Harakah dan Suara Keadilan menunggu bertahun-tahun untuk dapatkan permit.

PAS tidak menafikan hak Perkasa untuk berpersatuan atau mewujudkan organisasinya, tetapi pihak Kerajaan perlu adil dan Umno seharusnya menyatakan pendirian sebenar mereka dalam gagasan 1 Malaysia.

Pengakuan Ketua Pemuda Umno sebelum ini bahawa memang ada ahli Umno menyertai Perkasa membuktikan bahawa Umno sendiri merupakan parti perkauman yang ekstrim dan melampau.

Kehadiran Mukhriz dan Awang Adek dalam mesyuarat Agung Tahunan Perkasa baru-baru ini menunjukan pemimpin Umno memang tidak ikhlas dalam gagasan satu Malaysia dan menyokong Perkasa untuk menyemarakan kebencian kepada kaum-kaum lain.

PAS melihat bahawa rakyat juga semakin sangsi dengan kedudukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang dilihat gagal memberikan kefahaman kepada ahli Umno terhadap gagasan 1 Malaysia. Mungkinkah wujud penentangan terhadap Najib dan gagasannya itu sehingga membuatkan ahli dan pemimpin Umno secara terbuka menyokong Perkasa.

Pas berharap agar rakyat menyedari perkara ini dan bersatu menolak pelampau perkauman ini. Pas menyeru rakyat hidup bersatu padu dengan rasa muhibbah tanpa perlu melakukan apa-apa provokasi melampau. Kaum bukan Melayu diseru menghormati hak-hak keistimewaan Melayu yang ditetapkan perlembagaan dan Kaum Melayu diharapkan tidak mendiskriminasikan kaum bukan Melayu. Kesefahaman dan tolak ansur menjadi kunci perpaduan rakyat selama ini dan ianya perlulah dikekalkan.

Gagasan 1 Malaysia tidak perlu jika organisasi perkauman atau parti politik perkauman tidak wujud kerana merekalah yang sering menyemarakan rasa benci, dendam dan amarah antara kaum dinegara ini.

Hatta di diakhirat juga nanti tidak ada orang Melayu, cina atau India yang masuk syurga. Tiada jaminan kerana yang masuk syurga hanya mereka yang berketurunan Adam dan Hawa sahaja. Semua manusia sama, yang membezakannya adalah ketaqwaan kepada Allah swt.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Read more ...

700 Keluar PKR , tipu lagi

IPOH, 31 Mac : Kenyataan media arus perdana yang mengatakan seramai 700 ahli Angkatan Muda KEADILAN Ipoh Barat keluar parti hanya propoganda Umno yang sudah kehabisan modal politik.

Setiausaha Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Perak, Anwar Zakaria menegaskan kenyataan tersebut adalah pembohongan dan hanya mainan Umno ketika pilihan raya diadakan.

"Saya ingin menyatakan pada hari ini, apa yang telah dikeluarkan oleh media sebelum ini berkenaan dakwaan 700 ahli Ipoh Barat keluar parti adalah tidak benar sama sekali. Saya sebelum ini adalah bekas Ketua AMK Perak dan saya tahu aktiviti AMK kawasan di situ tidak begitu aktif. Macam mana pula keahlian AMK Ipoh Barat boleh mencecah sebegitu ramai?

"Saya ingin mencabar Subramaniam (Ketua AMK Ipoh Barat) memberikan kepada saya senarai nama mereka yang keluar parti itu kerana kita nak kepastian tentang dakwaan tersebut, selain mempermudahkan kita mengemaskini nama ahli.

"Ini adalah kerja agen Umno yang diketuai oleh Ezam Mohd Nor dan beberapa pengikutnya. Kenyataan yang dikeluarkan itu dilakukan sewaktu program yang diadakan di Ipoh. Dari gambar yang kita ada hanya beberapa sahaja ahli yang keluar tetapi kerana ingin menampakkan ramai, mereka telah meletakkan warga negara Nepal yang bekerja di situ.

"Saya berpesan kepada Ezam jika ingin menjadi pencacai Umno jangan sampai menggunakan warga asing, ini nampak sangat taktik kotor mereka," jelas Zainal dalam satu sidang media.

Beliau menjelaskan tujuan sebenar Subramaniam ingin keluar parti adalah kerana masalah peribadinya.

"Semalam saya telah menelefon Subramanian dan beliau juga merupakan Ketua AMK Ipoh Barat, tindakan beliau keluar parti kerana tidak puashati dengan Ketua Cabang di sana bukan pasal kepimpinan KEADILAN sekarang," kata beliau lagi.

Sebelum ini AMK Muar juga menafikan laporan media arus perdana berhubung tindakan keluar parti oleh 50 anggota AMK cbang itu.

Pemangku Ketua AMK Muar, Ahmad Anwar Asyraf Ismail berkata hanya tiga ahli yang melompat dan bukannya 50 seperti yang digembar-gemburkan sambil menyifatkan laporan tersebut sebagai tindakan terdesak Umno-Barisan Nasional.

"Perkara ini merupakan satu bentuk fitnah jahat yang bertujuan untuk menjatuhkan kredibiliti dan kekuatan AMK Muar yang semakin hari semakin mantap dan dipercayai oleh rakyat Muar untuk memimpin harapan mereka.

"Ini merupakan usaha terdesak Umno-Barisan Nasional Muar yang semakin hari semakin ditolak rakyat," kata Asyraf.

Beliau mencabar supaya pihak membuat dakwaan tersebut tampil menunjukkan bukti bahawa 50 yang melompat tersebut adalah anggota berdaftar AMK Muar. suara keadilan

Read more ...

Kehadiran polis ganggu sidang dewanIPOH, 31 Mac : Pakatan Rakyat (PR) kesal dengan kehadiran anggota polis yang mengganggu keharmonian dan kelancaran mesyuarat pertama penggal ketiga Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang diadakan di Bangunan Darul Ridzuan, semalam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Panjang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, beliau termasuk 27 ADUN PR yang lain memprotes tindakan segelintir anggota polis yang menghalang mereka memasuki pintu berhampiran DUN.

Menurutnya, mereka menerima arahan daripada Speaker DUN, Datuk R Ganesan untuk memasuki pintu berasingan dengan ADUN Barisan Nasional (BN).

“Kami bukan sahaja dihalang selama 15 minit sebelum masuk ke dewan oleh anggota polis malahan diarahkan untuk masuk ke pintu lain,” katanya pada sidang media di Wisma DAP Perak di sini, semalam.

Mohammad Nizar berkata, petugas media turut menjadi mangsa apabila dihalang pihak berkuasa daripada membuat liputan perjalanan Sidang DUN itu.

Beliau mendakwa terdapat puluhan anggota polis memenuhi galeri awam berlegar-legar di kawasan berkenaan.

“Perkara itu tidak sepatutnya berlaku kerana kebebasan media adalah salah satu asas demokrasi. Apa yang berlaku di dalam dewan harus diberitahu kepada rakyat tidak kira sama ada mereka (media) menyokong PR ataupun BN,” katanya.

Sementara itu, ADUN Sitiawan, Ngeh Koo Ham mencabar Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Ketua Polis Perak dan Datuk Zulkifli Abdullah berjanji supaya anggota polis tidak menghadiri Sidang DUN, hari ini.

Menurutnya, pihak PR tidak teragak-agak bertindak membuat laporan kerana menghalang perjalanan demokrasi dan melanggar undang-undang di negeri ini.

“Tidak mustahil jika sewaktu perbahasaan ada anggota polis yang tidak suka kepada kami cuba bertindak di luar batasan.

“Justeru, kita meminta supaya jaminan diberikan kepada ADUN PR supaya keselamatan kami terjamin sepanjang Sidang DUN berlangsung,” katanya.

Di samping itu, Koo Ham meminta supaya masa untuk perbahasan cukup untuk mengemukakan isu berkaitan rakyat namun mereka difahamkan hari ini agenda itu tidak akan dijalankan.

“Sepatutnya kita ikut sistem yang dilaksanakan di Parlimen di mana kedua-dua pihak berdebat sebelum satu keputusan muktamad dicapai.

“Sehubungan itu, kami meminta supaya Setiausaha Dewan melakukan sesuatu terhadap kehadiran polis kerana negara kita mengamalkan Doktrin Pengasingan Kuasa dan mereka yang tidak berkaitan tidak boleh mengganggu Sidang DUN,” katanya.SH

Read more ...

Perlantikan Tuan Guru kukuhkan PASAYER KEROH, 31 Mac : Pelantikan semula Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Datuk Dr Haron Din sebagai Mursyidul Am dan timbalannya dilihat dapat mengukuhkan PAS, terutama dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Ketua Dewan Pemuda PAS Melaka, Kamaruddin Sidik berkata, pelantikan tepat pada masanya memandangkan PAS masih memerlukan pengalaman mereka.

Menurutnya, sekiranya dilihat pada sokongan terhadap Nik Aziz dan Haron, ia pasti akan dapat mengukuh-kan PAS, yang mana sememangnya menjadi hasrat parti berkenaan.

“Sekiranya kita lihat pada polemik yang melanda senario politik tempatan, pengalaman dan sokongan mereka ini pasti akan dapat memperkukuhkan parti.

“Selain itu, sebagai satu ‘figure’ yang cukup popular dalam senario politik tanah air, Nik Aziz pasti akan dapat menarik sokongan orang ramai terhadap PAS. Ini secara tidak langsung akan memberi kelebihan dan kekuatan kepada PAS terutama dalam menghadapi Pilihan Raya Umum akan datang,” katanya ketika dihubungi semalam.

Kelmarin, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengumumkan pelantikan semula Nik Aziz dan Haron oleh Majlis Syura Ulama Pas semasa mesyuaratnya.:

Pelantikan Nik Aziz dibuat sebulat suara walaupun Menteri Besar Kelantan itu pernah menyatakan kesediaannya untuk berundur sekiranya diminta berbuat demikian.

Sementara itu di SEREMBAN, PAS Negeri Sembilan berpandangan lantikan semula Nik Abdul Aziz langkah tepat.

Pesuruhjayanya, Zulkefly Mohd Omar berkata, kepimpinan Nik Abdul Aziz banyak menyumbang terhadap usaha memantapkan parti.

“Beliau (Nik Abdul Aziz) merupakan individu terbaik menerajui Majlis Syura Ulama Pas kini.

“Pembabitannya dalam pimpinan tertinggi parti menyaksikan Pas semakin diminati rakyat, termasuk bukan Islam,” katanya.

Menurut Zulkefly, PAS Negeri yakin Nik Abdul Aziz masih berupaya melaksanakan tanggungjawabnya terhadap parti.

Read more ...

Tamatkan amalan korup Umno/BN
TEMERLOH, 31 Mac: Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) berkata, rakyat perlu berani bertindak menamatkan amalan korupsi yang dilakukan pemimpin Umno/BN sehingga menyebabkan negara berada dalam kehancuran.


Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang menyeru ahli PAS berusaha memberikan kefahaman kepada rakyat terhadap isu yang berlaku dan mendidik rakyat agar berani membuat perubahan pada pilihan raya umum yang akan datang bagi menamatkan amalan korupsi itu dan menyelamatkan negara daripada terus berada dalam kehancuran.


Ingatan itu terkandung dalam perutusannya yang ditujukan kepada seluruh ahli PAS bagi menghadapi mesyuarat agung di peringkat kawasan seluruh negeri khasnya dan negara amnya.


Katanya, adalah perkara yang amat malang bagi rakyat di negara ini jika pemimpin Umno yang terkenal dengan amalan korup terus dibiarkan menguasai pemerintahan negara.
Justeru, katanya perubahan rakyat adalah suatu tuntutan.


“Mesyuarat agung tahunan pada tahun ini perlu dijadikan medan untuk menilai pencapaian gerak kerja parti untuk memperkukuhkan persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).


“Justeru, kepimpinan dan semua petugas parti wajar memastikan agenda menambah ahli dan pengundi baru, penubuhan cawangan di seberapa banyak lokaliti, persediaan kewangan yang mapan, penebaran mesej parti kepada segenap segmen masyarakat dan pengukuhan tarbiah terus menerus menjadi keutamaan,” katanya.


Tambahnya, adalah terlalu penting bagi ahli PAS menumpukan usaha bagaimana untuk menguasai suasana politik melalui berbagai agenda yang dirancang bertujuan menarik penyertaan rakyat untuk menyertai PAS dan menyokong Pakatan Rakyat (PR) dalam pilihan raya umum akan datang.


“PRU 13 dipercayai medan terbaik bagi PAS bersama PR untuk mengajak rakyat melakukan perubahan demi menyelamatkan negara ini daripada kehancuran akibat pemerintahan korup BN. Kefahaman dan keberanian rakyat untuk berubah mesti digembleng mulai sekarang sehingga ke saat hari mengundi akan datang,” katanya


Sementara itu, pada persidangan Dewan Rakyat yang sedang berjalan sekarang terus dikejutkan dengan berberapa isu besar yang melanda negara termasuklah kehilangan RM52 bilion ekuiti saham Bumiputera sebagaimana dibangkitkan Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng dan kerugian RM546 juta dalam pelaburan Pos Malaysia yang ditimbulkan Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong.

Read more ...

Najib kena jelaskan `wang ehsan’

KUALA LUMPUR, 31 Mac: Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub (gambar) bertegas mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membuat penjelasan berhubung penggunaan istilah 'wang ehsan' yang didakwa mengelirukan dewan.


Beliau sebelum ini mendedahkan dokumen dan fakta berkaitan pembayaran royalti kepada Dewan Rakyat dan mendakwa perdana menteri itu telah mengelirukan Dewan Rakyat dalam jawapannya 4 November tahun lalu.


Salahuddin yang juga Naib Presiden PAS sebelum ini memberikan tempoh tujuh hari kepada Najib dan kedudukan itu dijelaskan oleh Timbalan Speaker, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar di Dewan Rakyat hari ini.


Wan Junaidi dalam penjelasannya memberitahu, Najib mempunyai pilihan sama ada untuk memberi penjelasan atau tidak berhubung perkara yang dibangkitkan Salahuddin itu.
Menurutnya, Salahuddin sewaktu membangkitkan perkara itu sebelum ini tidak meminta Najib untuk datang memberi penjelasan.


Bangun selepas itu, Salahuddin berkata rekod hansard parlimen menunjukkan beliau menyatakan memberi peluang kepada Najib untuk membuat penjelasan dalam masa tujuh hari.


"Datuk (Yang Dipertua), dalam hansard saya, saya ada menyebut saya memberikan peluang kepada Perdana Menteri selama 7 hari untuk membuat penjelasan di dewan yang mulia ini, itu ada dalam hansard saya," tegasnya.


Beliau juga mengambil contoh penjelasan tentang APCO yang dibuat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim setelah diberi tempoh seminggu oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Seri Nazri Aziz.


"Kalau saya berikan tempoh seminggu, apa salahnya Perdana Menteri datang ke parlimen menjelaskan apa maksud wang ehsan, apa maksud wang royalti supaya diberikan keadilan dan ruang yang sama (seperti Anwar) untuk memberikan penjelasan," katanya.


Terdahulu dewan dihangatkan dengan pertikaian isu Datuk Abd Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) pada 24 Mac lalu yang dibenar bangun di bawah peraturan mesyuarat 37(1)(a) yang kemudiannya pula dicelah Menteri di JPM.


Menteri ketika itu mencelah dengan memberi tempoh seminggu kepada Anwar membuat penjelasan isu APCO, dan jika gagal, Anwar dicadang dihadapkan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan.


Anwar ketika membangkitkan perkara itu hari ini berkata, tindakan tersebut telah melanggari peraturan mesyuarat kerana menteri telah membuat cadangan berdasarkan peraturan yang salah.


Timbalan Speaker bagaimanapun menjelaskan pelanggaran peraturan mesyuarat yang berlaku adalah tidak begitu serius.


Dan jika ahli-ahli parlimen masih tidak berpuas hati, jelasnya, mereka boleh mengemukakan usul di bawah perkara 43 peraturan mesyuarat.

Read more ...

Ganesan cabul Perintah Tetap Dewan

IPOH, 31 Mac : Ahli dewan undangan negeri Pakatan Rakyat bertindak meninggalkan dewan setelah speaker R Ganesan berulang-kali menolak permohonan mereka bagi menimbulkan peraturan dewan.


Pada sidang media kemudiannya, menteri besar Perak yang disingkirkan, Datuk Seri Nizar Jamaluddin (PAS - Pasir Panjang) berkata tindakan Ganesan tidak menghormati peraturan dewan.

“Kita bertalu-talu minta supaya Perintah Tetap dihormati. Tetapi kita lihat ia dilacur dan diliwat oleh Ganesan dan Umno-Barisan Nasional,” kata Nizar.

"Perintah Tetap bukan sahaja diabaikan tetapi tidak digunakan sebagai panduan untuk perjalanan dewan,” tambah beliau.

Menurut
Nizar, wakil rakyat Pakatan dinafikan hak mereka sebahgai ahli dewan undangan negeri.

Pada sidang pagi ini, Nga Kor Ming (DAP - Setiawan) cuba membangkitkan Peraturan 3, 4 dan 6 bagi mencabar kesahihan Ganesan sebagai speaker.

Kata Nga, Peraturan Tetap mensyaratkan bahawa pelantikan speaker baru hanya boleh dibuat jika berlaku keksongan dan ia mesti dijalankan menerusi pengundian.

Bagaimanapun
sebelum Nga boleh menghabiskan bacaannya mengenai Peraturan Tetap, Ganesan mencelah dan mendakwa pelantikannya pada 7 Mei tahun lalu adalah sah. Dia kemudiannya mengarahkan Nga supaya duduk.

Ganesan kemudian bertindak menutup mikrofon Nga dan meneruskan sidang dengan sessi soal-jawap.

Sementara itu, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata tindakanpembangkang yang menimbulkan kekecohan serta bertindak keluar beramai-ramai itu seperti sudah dirancang dari awal.

“Ini boleh dilihat daripada tindakan sebahagian besar mereka yang berpakaian serba hitam dan membawa poster dalam dewan. Pembangkang cuba jadikan DUN sebagai kandang dan tempat demonstrasi," katanya pada sidang media berasingan.

Pada sidang pagi tadi, adun Rungkum, Datuk Shaarani Mohamad mencadangkan kepada dewan agar memohon kepada Sultan Perak bagi menarik semula gelaran 'Datuk Seri' yang diberikan kepada Nizar dan 'Datuk' kepada Datuk Ngeh Koo Ham (Sitiawan).

Read more ...

1 Israel , 1 Malaysia idea orang yang samaKUALA LUMPUR, 31 Mac : Persamaan Satu Israel dan 1 Malaysia tidak boleh dianggap kebetulan kerana kedua-dua konsep tersebut dicetuskan oleh pegawai perisikan tentera Israel yang sama yang bekerja dengan bekas Perdana Menteri negara Zionis itu pada 1999.

Pegawai tentera terbabit yang kini bekerja dengan APCO ketika itu bekerja di bawah Ehuh Barak yang menjadi Ketua Turus Angkatan Tentera Israel, menurut Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kritikan Parti Buruh kepada Ehud Barak ialah kerana terlalu ramai rakan tentera perisikan yang bukan dari parti.

"Platform Satu Israel menjanjikan perkhidmatan yang lebih baik dalam pendidikan dan kemudahan kesihatan baik manakala di Malaysia pula ada klinik 1 Malaysia,

"Tujuan Ehud untuk alih isu 'settlement' atau penempatan, iaitu alih pandangan lain dalam negara manakala 1 Malaysia alih isu pertelingkahan antara kaum dan masalah rasuah dalam negara.
"Mesej Satu Israel ialah 'People first' manakala 1 Malaysia pula 'Rakyat didahulukan', Kemudian 1 Israel menubuhkan Tabung Satu Israel manakala Malaysia menubuhkan Yayasan 1 Malaysia.

"Jadi persamaannya itu terlalu banyak di antara apa yang dibuat Ehud Barak dan Datuk Seri Najib Razak.

"APCO menafikan tetapi pegawai yang bertugas adalah pegawai yang sama yang saya namakan Pegawai Pertahanan Israel," kata Anwar dalam sidang media yang diadakan di lobi Parlimen semalam.

Anwar memnuat sidang media tersebut setelah menjelaskan isu APCO secara terperinci di dalam Dewan Rakyat pagi semalam.

Penjelasan tersebut dibuat selepas Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan menggunakan Peraturan Mesyuarat 37(1) meminta Ketua Pembangkang membuat penjelasan mengenai isu APCO pada sidang Dewan Rabu minggu lalu.

Read more ...