Tuesday, July 6, 2010

Shafie jangan dok biadap sangat

pas muktamar 130610 idris ahmad


KUALA LUMPUR, 6 Julai :
PAS menganggap ucapan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang menuduh parti itu sebagai parti ajaran sesat adalah satu kenyataan yang biadab.

"PAS berpandangan bahawa kenyataan biadab ini untuk memburukkan perjuangan PAS di kalangan orang Islam khususnya dan orang bukan Islam yang sudah semakin dekat dengan perjuangan PAS.

"Beliau cuba menakutkan orang ramai supaya jangan sokong PAS ketika Umno mengalami masalah dalaman mereka dan kekurangan minyak pelincir untuk menggerakkan parti mereka, terutama lubuk emas Umno di Selangor dan Pulau Pinang yang kini berada di bawah Pakatan Rakyat," kata ketua penerangan PAS Idris Ahmad dalam satu kenyataan.

Idris mengulas ucapan perasmian Mohd Shafie pada mesyuarat perwakilan Umno bahagian Kulaijaya Sabtu lalu, yang menuduh PAS sebagai parti ajaran sesat kerana memperjuangkan kemenangan kerusi DUN dan Parlimen berbanding kepentingan rakyat.

Idris juga mempertikaikan kenyataan naib presiden Umno itu yang didakwanya "emosi dan mentah dalam hal ehwal agama" tetapi sanggup menuduh PAS sebagai sebuah parti ajaran sesat sedangkan mereka selama ini didokong oleh tuan guru dan alim ulama.

"Satu ketika dahulu PAS pernah dituduh lebih berbahaya daripada komunis, walaupun dalam sejarah perjuangan PAS tidak ada mereka yang menganut fahman komunis yang memimpin PAS, sebaliknya pemimpin Umno yang ditangkap kerana menjadi ejen komunis dan tahan di bawah ISA," katanya.

shafie apdal and mps no defection pc 280808 04Sehubungan itu, beliau mencabar Mohd Shafie yang juga ahli parlimen Semporna untuk membuktikan dakwaan bahawa PAS adalah parti ajaran sesat.

"Apakah beliau sudah kehilangan arah dan celaru dalam pemikiran politik sehingga mengeluarkan kenyataan demikian rupa.

"Di dalam perlembagaan PAS, Fasal 3 “Dasar Pas ialah Islam”. Fasal 7 (1) (menyebut bahawa) adapun hukum yang tertinggi sekali dalam pegangan PAS ialah Kitabullah dan Sunnah Rasul serta Ijma' Ulamak dan Qias yang terang dan nyata.

"Umno pula apa dasarnya dan apa pula rujukannya?," soalnya.

Idris juga turut menasihatkan Mohd Shafie supaya melihat dahulu beberapa kenyataan pemimpin Umno yang didakwa menghina hukum Allah dan janggut Nabi Muhammad SAW, sebelum hendak menuduh PAS sebagai parti ajaran sesat.

"PAS memberi amaran, sekiranya beliau tidak menarik balik , kita akan mengarahkan supaya laporan polis dibuat di seluruh negara dan bacaan Yasin dan solat Hajat diilakukan oleh satu juta ahli PAS di seluruh negara," katanya. Malaysiakini

Read more ...

Muslimat ziarah tanda simpati


PARIT BUNTAR, 6 Julai : Penderitaan seorang ibu tunggal Salmah bt Ahmad, 46 yang lumpuh sejak satu setengah tahun mendapat perhatian Dewan Muslimat PAS Parit Buntar.

Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Parit Buntar Rahimah Osman berkata, sebagai tanda simpati dan kemanusiaan Dewan Muslimat menziarahi ibu tunggal yang tinggal di Parit Tok Ngah ini.

"Puan Salmah merupakan seorang balu yang kematian suami pada bulan Februari lepas dan mempunyai 6 orang cahaya mata.

" Beliau mengalami strok sehingga tidak boleh bercakap. Semua urusan makan dan minum serta urusan pengurusan diri diurus oleh tiga orang anak-anaknya" katanya

Menurut Rahimah, bagi menyara hidup seharian, tiga orang anak-anaknya menyambung perniagaan kecil-kecilan kedai makan ayahnya.


" Semoga Puan Salmah dan anak-anaknya sentiasa tabah menjalani kehidupan" katanya selepas menyampaikan sumbangan dari Dewan Muslimat PAS Parit Buntar kepada Puan Salmah.

Rombongan Dewan Muslimat terdiri enam orang Ahli Jawatankuasa diketuai Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Parit Buntar.

Read more ...

"Suami saya bukan pengganas"
MANJONG, 6 Julai : Isteri kepada Ustaz Zulkifli Zakaria yang ditahan oleh Kerajaan Mesir, Puan Nurul Hidayah @Icanna Lagago menyelar akhbar media perdana yang melebelkan suaminya seorang pengganas yang dikatakan terlibat dengan JI.

"Suami saya bukan pengganas, saya cokup kesal dengan tohmahan saperti itu," ujarnya ketika ditemui di rumahnya 27 Jun lalu.

Menceritakan kejadian yang menimpa suaminya, beliau bersama anak dan suaminya telah pergi ke Mesir pada 15 Mei lalu atas urusan suaminya menduduki peperiksaan.

"Suami saya masuh belajar lagi iaitu Program Jarak Jauh (PJJ) untuk membuat master. kerana itu pemergian kami ke Mesir atas urusan itulah," katanya.

Beliau dan suaminya tidak ada masalah masuk ke Mesir, tidak pula ditahan, sekiranya suaminya seorang pengganas tentulah pihak berkuasa negara Mesir menahannya sewaktu sampai di negara itu, katanya.

"Ketika pemeriksaan imegresan di lapangan terbang, beliau dan anaknya lepas, tetapi suaminya ditahan untuk pemeriksaan, suami saya dibawa ke dalam bilik, tetapi ketika ditahan itu tidak pula dinyatakan apa sebabnya," jelasnya.

"Ustaz Zulkifli ditahan jam 3.00 petang, pesawat kami akan berlepas jam 4.05 petang, jam 4.00 saya hantar sms kat dia tanya dia tidak selesai lagi ke, Ustaz Zul beritahu belum buat apa apa lagi:.

Ketika hampir pesawat hendak berlepas, seorang imegresen memberitahunya, suaminya tidak boleh balik ikut sama, adah dia hendak tunggu atau balik dahulu, akhirnya beliau terpaksa menaiki pesawat untuk balik.

Beliau sempat juga menalipon pelajar Malaysia yang ditemui suaminya dahulu meminta mereka tolong tengokkan Ustaz Zulkifli yamg ditahan di lapangan terbang.

Pelajar Malaysia memberitahunya biasalah pelajar Malaysia ditahan di lapangan terbang tetapi tidak lama, lepas itu dibenarkan untuk pulang.

Beberapa pelajar Malaysia telah pergi ke Kedutaan Malaysia di Mesir memberitahu Ustaz Zulkifli ditahan dan meminta kedutaan Malaysia membantu. Setelah wakil kedutaan Malaysia pergi menemui Ustaz Zulkifli, wakil kedutaan itu memberitahu, tidak ada apa apa berlaku, Ustaz Zulkifli tidak pun disoalsiasat. kerana itu wakil kedutaan tidak tahu kenapa Istaz Zulkifli ditahan.

Hari kedua suaminya ditahan, Ustaz Zul memberitahu dia masih tidak makan lagi, saya beritahu pelajar Malaysia untuk memberitahu kedutaan Malaysia. Wakil kedutan kemudiannya membelikan makanan dan pergi ke tempat Ustaz Zulkifli ditahan. Tetapi Ustaz Zulkifli tidak ada, wakil kedutaan Ma;aysia itu [tidak tahu di mana Ustaz Zulkifli berada.

Pada hari ketiga beliau menghubungi persatuan pelajar Malayia mengenai perkara tersebut dan mereka telah membuat laporan. pihak polis Mesir memberitahu Ustaz Zulkifli ditahan untuk disoal siasat tetapi tidak memberitahu apa alasan penahanannya dan enggan memberitahu di mana lokasi suaminya berada malah tidak membenarkan berjumpa dengan Ustaz Zulkifli.

Beliau telah pergi ke Bukit Aman dan Wisma Putra mengenai perkara itu, kedua duanya memberitahu tunggu laporan dari Kerajaan Mesir.

Pada hari kesembilan suaminya ditahan, beliau bersama keluarga dengan bantuan Datuk Mahfuz Omar telah bertemu dengan Menteri Luar ingin tahu mengenai syatus penahanan suaminya.Sehinghga kini beliau tidak tahu di mana suaminya ditahan dan apa alasan penahanannya.

" Saya masih menunggu laporan kenapa suami saya ditahan begitu lama, apa sebab dia ditahan, ini satu perbuatan yang zalim menahan seseorang tanpa sebab," katanya..

Beliau berharap Kerajan Malaysia dapat bertindak membawa balik suaimya yang ditahan di Mesir.

"Sukalewan Malaysia yang ditahan oleh Kerajaan Israel boleh dibebaskan dan dibawa pulang dengan cepat, kenapa pula suami tidak boleh dibantu untuk dibawa pulang ke negara ini," katamnya.

Nurul Hidayah mempunya dua anak yang masih kecil dan beliau sendiri tidak bekerja. Sehingga ini PAS Cawangan Taman Samudra khususnya dan Dewan Muslimat banyak membantunya.

Mereka yang bersimpati kepada Puan Nurul Hidayah dan anak anaknya, bolehlah memberikan bantuan bagi meringankan bebanan keluarga ini.

Sebarang bantuan kewangan bolehlah dimasukkkan ke akuan CIMB, no akuan 08170011271528 (Puan Habibah)

Read more ...

Dedah kontrak dengan APCO
KUALA LUMPUR, 6 Julai: Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mendedahkan kepada umum segala maklumat mengenai cadangan penyambungan kontrak di antara Malaysia dengan firma khidmat komunikasi, APCO Worldwide.

Beliau berkata, kerajaan harus mendedahkan perkara itu secara telus, bukan dibuat secra senyap-senyap seperti sebelum ini.

"Saya mencabar Datuk Seri Najib untuk secara terbuka mengemukakan maklumat berkenaan dengan cadangan penyambungan kontrak ini.

"Kita sedia maklum ikatan kerjasama yang pertama itu terdedah setelah ketua pembangkang mendedahkannya di Parlimen ini," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau yang juga Setiausaha Agung PKR turut mendesak kerajaan menyatakan butiran terperinci mengenai nilai penyambungan kontrak berkenaan serta skop tugas firma berkenaan.

"Berapakah nilai kontrak untuk penyambungan kontrak ini yang akan diberikan oleh kerajaan dan apa pula bidang tugas APCO dalam meneruskan perkhidmatan mereka kepada Malaysia?" soalnya.

Selain itu, beliau mahu kerajaan menyatakan secara jelas mengenai kejayaan yang telah dicapai oleh negara ketika menggunakan khidmat APCO sehingga memerlukan ianya disambung.

"Saya juga mendesak kerajaan mengemukakan laporan berkaitan kejayaan apakah yang telah dicapai hasil guna khidmat APCO.

"Kita mendesak Perdana Menteri bersemuka secara terbuka, telus dan bertanggungjawab apakah rasional yang munasabah untuk meyakinkan rakyat Malaysia bahawa penggunaan khidmat APCO ini merupakan satu yang benar-benar bermanfaat kepada rakyat dan negara seluruhnya terutamanya terhadap keselamatan maklumat negara dan sebagainya," katanya.

Katanya juga, kerajaan seolah-olah langsung tidak menjaga sesitiviti umat Islam apabila bertindak menyambung khidmat APCO yang secara jelas ada kaitan dengan Zionis Israel.

"Apakah kerajaan langsung tidak memikirkan sensitiviti umat Islam yang bencikan Israel?" soalnya.

Kerajaan sebelum ini didakwa meluluskan penyambungan kontrak APCO setahun lagi bermula bulan lalu.

Tindakan itu sekaligus menimbulkan bantahan daripada Pakatan Rakyat yang mahu khidmat syarikat berkaitan Israel itu ditamatkan.hrkh

Read more ...

Tujuh remaja, wanita Penan dakwa dirogolKUALA LUMPUR, 6 Julai :
Tujuh lagi remaja dan wanita Penan tampil untuk menceritakan pengalaman dakwaan mereka dirogol, menurut Kumpulan Sokongan Penan dalam laporan terkininya.

Laporan bertajuk 'Konteks lebih meluas eksploitasi seksual di kalangan wanita dan remaja Penan di Pertengahan dan Ulu Baram, Sarawak Malaysia' oleh sekumpulan 36 pertubuhan bukan kerajaan (NGO), diumumkan di Parlimen, Selasa.

Penyelaras dokumentasi dan pemantauan Suara Rakyat Malaysia, John Liu berkata, berikutan penemuan Laporan Pasukan Bertindak Kebangsaan September lalu, sekumpulan NGO mengambil keputusan membuat penyiasatan lanjut.

Ia bertujuan meninjau keadaan sebenar di Sarawak dan mendapati lebih ramai wanita Penan dan keluarga mereka ingin berkongsi masalah sama.

"Kami terdorong untuk mencatatkan bukti baru apabila pemimpin kerajaan Sarawak enggan mengiktiraf masalah bahawa gadis Penan didera secara seksual oleh pembalak dan menolak penemuan laporan itu baru-baru ini," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Parlimen, dihadiri 50 wakil NGO, Ahli Parlimen pembangkang, Majlis Peguam dan kedutaan.

Liu berkata, misi mencari bukti lanjut oleh Kumpulan Sokongan Penan, Forum-Asia dan Jaringan Wanita Bumiputera Asia mengunjungi tiga komuniti penan dan satu komuniti Kenyah turut menyenaraikan bukti diperoleh daripada 13 komuniti Penan lain.

Misi itu mendapati, wanita berkenaan sanggup berkongsi pengalaman masing-masing tetapi enggan melaporkan kepada pihak berkuasa atas dakwaan kurangnya respon polis terhadap laporan kes disebabkan ketiadaan dokumen pengenalan diri, masalah bahasa dan kos perjalanan.

Kes mendedahkan corak keganasan, gangguan, penculikan, rogol, serangan fizikal, penderaan emosi, paksaan berkahwin dan diabaikan dalam keadaan hamil.

"Dokumentasi membuktikan kesalahan oleh pihak yang menafikan kesahihan dakwaan mangsa di kalangan wanita Penan sebelum ini," tambahnya.

Pengurus pekerja sosial Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO), Wong Su Zane berkata, sesetengah wanita itu terpaksa berjalan keluar dari hutan selama dua hingga tiga hari bagi menemui 13 sukarelawan misi sepanjang 1 hingga 7 November tahun lalu.

"Ramai di antara mereka menangis dan masih amat berang disebabkan penderitaan yang terpaksa dilalui," katanya.

Menurut Ahli Parlimen PKR Ampang, Zuraida Kamaruddin, beliau akan membangkitkan usul kecemasan Isnin depan agar Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat kes tersebut dengan lebih lanjut.

Beliau juga berharap membangkitkan isu membabitkan tanah dan sosial berkaitan eksploitasi seksual.

Read more ...

Bala, Raja Petra ada ‘kunci peti rahsia' kes pembunuhan Altantuya

KUALA LUMPUR, 6 Julai:
Penyiasat peribadi, Balasubramaniam kemungkinan mempunyai 'anak kunci peti rahsia' kes pembunuhan gadis Mongolia, Altantuya Shaariibuu, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

"Ada sesuatu disembunyikan dari kita, seolah-olah Bala ini pegang ‘kunci peti rahsia’ tak kiralah kes Altantuya atau rahsia aktiviti isteri orang nombor satu negara," jelas beliau petang tadi di lobi Parlimen.

Sekiranya tidak, beliau berkata, takkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membatalkan niat menghantar tiga pegawai penyiasat (IO) ke London untuk bertemu Bala.

Dalam pada itu, beliau turut mempersoal keengganan SPRM itu kononnya atas nasihat Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patai.

"Tengah malam pun, SPRM sanggup buat rayuan di mahkamah supaya mereka boleh siasat, takkan dalam isu Bala ini, mereka ikut Peguam Negara dengan serah soalan pada peguam Bala saja," jelas beliau.

Beliau turut meminta pihak berwajib menyiasat 40 peratus pendedahan pemilik sesawang Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin (RPK) seperti yang diakui oleh Datuk Mukhriz Mahathir, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

"Kenapa tak siasat kebenaran dalam tulisan RPK ini sedangkan Mukhriz sendiri mengaku bahawa 40 peratus adalah benar," beliau menambah.

Disebabkan itu, beliau sekali lagi menyuarakan rasa hairan dengan tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan polis memburu 'Raja Blogger' terbabit semata-mata.

"Pergi siasat dulu siapa bunuh Altantuyaa, siapa jual kedaulatan negara pada Singapura dan Brunei, siapa bunuh Teoh Beng Hock kerana RPK dedah itu semua," tegas beliau.

Melihat tindakan kerajaan dalam menghadapi pendedahan RPK itu, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa 'Raja Blogger' itu mungkin mempunyai 'kunci pendua' peti rahsia yang melibatkan salah laku pemimpin tertinggi tertentu dalam kerajaan.

"Kalau tidak ada kunci peti rahsia seperti Bala pun, dia mungkin pernah lihat (peti rahsia) atau mungkin ada kunci pendua yang sangat ditakuti oleh kabinet Perdana Menteri kita," jelasnya lagi.

Tuntas dari itu, beliau menasihatkan kerajaan supaya turut menyiasat beberapa pendedahan Bala dan RPK berhubung pemimpin tertentu.

Read more ...

Siasat Mukhriz


KUALA LUMPUR, 6 Julai : Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar mengesa Polis DiRaja Malaysia menyiasat kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir yang mendakwa 40 peratus daripada penulisan yang dihasilkan oleh Raja Petra Kamaruddin adalah berdasarkan fakta.

Beliau berkata jika hanya 40 peratus sahaja apa yang ditulis oleh penulis blog terkenal itu adalah fakta maka pihak polis berwajib untuk membuat penyiasatan.

"Mukhriz mengatakan dalam kesemua kenyataan yang diberikan oleh Raja Petra hanya 40 peratus fakta sahaja tepat sedangkan yang lain tidak betul.

"Jadi di sini saya mahu arahkan PDRM perlu beri tumpuan menyiasat kenyataan tersebut bukannya membesarkan kenyataan pertemuan pemimpin Pakatan Rakyat mahupun isu tajaan yang belum pasti kebenarannya.

"Angka 40 peratus itu bukannya dikeluarkan oleh orang biasa tetapi dari seorang timbalan menteri dan mempunyai pertalian dengan bekas Perdana Menteri Malaysia. Apa yang berlaku kita lihat PDRM tidak meletakkan dakwaan timbalan menteri terbabit sebagai satu yang serius.

"Kita kesal dengan sikap yang ditunjukkan oleh kerajaan yang hanya mencari salah seseorang sedangkan kenyataan mahupun dakwaan yang jelas mengatakan ada kebenaran tidak pula di siasat.

"Inilah kelemahan PDRM yang sebenarnya, kenapa mereka tidak bertindak menyiasat fakta yang betul itu, tetapi mereka sibuk dengan dakwaan menaja Raja Petra. Tindakan ini hanyalah hendak menutup kelemahan dalam PDRM yang tidak mahu siasat dakwaan Raja Petra, adakah ini sebagai satu tindakan untuk menutup individu tertentu," tegas beliau pada sidang media di parlimen petang tadi.

Selain itu juga beliau memberitahu terdapat kekeliruan dengan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam melakukan siasatan ke atas penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang dilihat tidak ada kesungguhan.

"Saya hairan satu keputusan mengejutkan yang dilakukan oleh SPRM apabila badan itu membatalkan rombongan mereka ke London bagi mendapat kenyataan dari Bala sedangkan sebelum itu sudah ada keputusan. Tindakan itu di ambil apabila Peguam Negara memberitahu tidak ada kepentingan ke sana untuk berjumpa dengan Bala dan hanya cukup menghantar soalan sahaja.

"Tindakan ini seolah-olah ada sesuatu yang cuba disembunyikan oleh mereka, saya melihat Bala ini umpama kunci yang boleh membongkar segala rahsia dan penyelewengan yang dilakukan oleh pemimpin Umno, ini yang menjadi tanda tanya.

"Isu bila hanya cukup menghantar soalan yang ingin ditanya oleh SPRM kepada peguam kenapa sebelum ini dalam kes Teoh Beng Hock tidak menggunakan konsep yang sama, saya rasa kalau hanya mengemukakan soalan melalui surat tentu tidak akan timbul soal kematian.

"Banyak perkara yang dilakukan oleh Umno-Barisan Nasional dalam kedua-dua kes ini mempunyai perkara tersembunyi dan invividu mana yang mereka mahu lindungi? Itu persoalannya.

"PDRM dan juga SPRM perlu amanah dalam menjalankan tanggungjawab mereka bukan hanya mengikut skrip pihak atasan dari kalangan pemimpin Umno," tegas Mahfuz lagi.

Sebelum ini mengenai isu siasatan Bala di London, SPRM yang telah merancang rombongan ke sana bagi mendapat kenyataan dari penyiasat persendirian tersebut tetapi rombongan itu dibatalkan setelah mendapat nasihat dari Peguam Negara.

Sehubungan dengan itu SPRM telah menghantar soalan yang ingin ditanya kepada Bala melalui khidmat kurier ke London. Soalan yang perlu dijawab oleh Bala itu kini berada tangan peguamnya, Americk Sidhu.

SPRM sedang menyiasat dakwaan beberapa tokoh memaksanya menarik balik pengakuan bersumpah yang dibuatnya berhubung pembunuhan warga Mongolia Altantuya Shaariibuu, antara mereka yang didakwa itu termasuk adik Perdana Menteri, Datuk Nazim Razak dan juga ahli perniagaan Deepak Jaikishan.

Read more ...

Polis ikut rentak Umno


KUALA LUMPUR, 6 Julai : Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertikai tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional dan juga Polis DiRaja Malaysia yang dilihat terlalu agresif melayan dakwaan yang mengatakan KEADILAN membiayai serta bertemu Raja Petra Kamaruddin di London.

Ini menjurus kepada kenyataan PDRM yang menegaskan bahawa pihak polis akan melakukan siasatan terhadap dakwaan tersebut.

"Apa masalahnya? Saya nak tahu juga, kenapa salah ke kita berjumpa dengan Raja Petra. Saya kalau ke London akan berjumpa juga dengan Raja Petra, jadi salah ke saya jumpa beliau.

"Inilah kerja Umno-Barisan Nasional yang kita tidak tahu apa yang mereka takut sehingga bila pemimpin dalam Pakatan Rakyat ke London berjumpa Raja Petra mahupun P Balasubramaniam, terus kecoh.

"PDRM sepatutnya siasat kes yang belum selesai di dalam negara ini seperti pembunuhan Altantuya Shaariibuu yang telah didedahkan dengan pelbagai bukti terhadap mereka yang berkaitan mahu pun kes rasuah pembelian kapal selam Scorpene. Kenapa yang dalam negara tidak disiasat sedangkan kes di luar terus ambil tindakan segera?

"Yang saya hairankan bila kita (Pakatan Rakyat) pergi jumpa Raja Petra mahu pun Bala terus saja PDRM nak lakukan siasatan dan buat tangkapan, sedangkan sebelum ini mereka tahu di mana Raja Petra berada kenapa tidak bertindak," kata Anwar pada sidang media di parlimen hari ini.

Tambah beliau lagi, tindakan yang dilakukan oleh Ketua polis Negara, Tan Sri Musa Hassan hanyalah bersifat politik semata-mata dan bukannya atas dasar tanggungjawab.

"Ini hanya bersifat politik semata-mata, kalau mereka betul-betul serius dah lama perkara ini dapat di selesaikan, bila pemimpin Pakatan Rakyat jumpa Raja Petra baru bertindak, jadi jelas atas dasar politik semata-mata.

"Tuduhan kita (KEADILAN) biayai Raja Petra kemukakan bukti tersebut bukan hanya pandai mengeluarkan kenyataan," cabar Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Sebelum itu satu kenyataan lain, pihak polis mengatakan akan bekerjasama dengan Interpol bagi menahan Raja Petra Kamaruddin mengikut undang-undang yang telah ditetapkan.

Selain itu polis juga mempunyai waran tangkap yang telah dikeluarkan oleh mahkamah serta mengatakan mereka boleh bertindak bila-bila masa kerana telah mempunyai kuasa tersebut.

Tindak tanduk pihak polis itu menjadi persoalan Ketua Pembangkang kerana sebelum ini tidak timbul sebarang isu untuk melakukan penangkapan Raja Petra di London sehingga tersiarnya laporan pertemuan pemimpin Pakatan Rakyat dengan Raja Petra di London baru-baru ini.

Selain bertemu Raja Petra, KEADILAN juga didakwa membiayai perbelanjaan editor laman web Malaysia Today itu sepanjang beliau berada di kotaraya itu.

Read more ...