Tuesday, January 25, 2011

Umno celaru urus ekonomi

Nurul Izzah: Ekonomi Bercelaru Di Bawah BN


LABIS 26 Jan. : Pengurusan ekonomi bercelaru di bawah kepimpinan Umno-Barisan Nasional akan mengakibatkan generasi muda menanggung beban hutang negara yang semakin meningkat saban hari.

Justeru menurut Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berkata, agenda reformasi mengangkat martabat rakyat masih relevan dalam perjuangan Pakatan Rakyat.

Izzah yang hadir pada sesi penerangan Pakatan Rakyat di Dataran Wayang Pacak malam tadi menjelaskan hutang isi rumah yang mencecah hampir RM566 bilion selain bon kerajaan berjumlah RM159 bilion iaitu 24 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) akan memberi impak negatif terhadap ekonomi negara.

"Isunya, bagaimana wang negara diuruskan oleh kerajaan sedia ada. Akibatnya anak-anak akan menanggung sengsara akibat pengurusan ekonomi yang bercelaru," jelas beliau kepada pengunjung yang hadir.

Izzah turut menyentuh laporan media arus perdana yang memaparkan seolah-olah penduduk Tenang tidak kisah dengan kemerosotan ekonomi hidup di kawasan itu walaupun harga getah melambung tinggi sejak akhir ini.

Beliau menyeru agar rakyat membuat persiapan mental dan fizikal pada pilihanraya kecil nanti untuk memilih kepimpinan yang mampu menggalas tugas membantu meyampaikan suara rakyat ke Dewan Undangan Negeri Johor.

Tambah Izzah, masyarakat di daerah itu perlu menyampaikan maklumat penerangan yang diberi pemimpin Pakatan Rakyat kepada penduduk sekitar disamping menggesa supaya rakyat yang berhijrah ke luar untuk balik membuang mengundi.

"Kita perlu tahu apa persiapan, kita perlukan kepimpinan yang telus dan bertanggungjawab yang bersuara untuk kepentingan rakyat," jelasnya lagi.

Read more ...

Roboh gerai penduduk di Tenang : Umno semakin sombong , berlagak dan kejam

Kerana bilik gerakan terlindung gerai jadi mangsa

LABIS, 26 Jan: Kerana bimbangkan bilik gerakan mereka terlindung oleh sebuah kedai di Felda Tenang, kedai makan milik seorang peniaga ikan telah dirobohkan baru-baru ini.

(GAMBAR ATAS: BONGKAK...Keadaan tapak kedai selepas dirobohkan iaitu gambar pada 23 Januari. Semacam satu penyataan Umno berjaya menjajah tapak ini apabila bendera parti itu dipacakkan sekeliling tapak kedai yang disewa Norehan selepas dirobohkan.)

Kejadian yang berlaku pada 21 Januari lalu itu sampai kini masih tidak boleh dilupakan oleh Encik Norehan, 39 bersama isterinya. Ini kerana, kedai makan petang dan malam ini menjadi sumber rezeki utama bagi keluarga mereka.

Kedai tersebut telah disewa oleh Norehan dan dikendalikan oleh isterinya untuk berniaga kedai makan bermula petang (minum petang seperti goreng pisang, kuih muih dan sebagainya) sehingga malam (masakan panas).

Ia telah dirobohkan pada 20 Januari lepas tanpa pengetahuan mahupun perbincangan dengan Norehan dan isterinya selaku penyewa kedai makan tersebut apatah lagi diberikan pampasan yang sewajarnya.

(GAMBAR: SEDIH...Sampai kini, Norehan sedih dengan apa yang berlaku.)

"Saya penyewa di situ, sepatutnya paling-paling tidak pihak yang ingin merobohkan kedai saya mestilah meminta pandangan dan berbincang terlebih dahulu dengan saya sebagai tuan penyewa kedai," katanya.

Apabila ditanya bagaimana detik-detik situasi perobohan kedai makan tersebut dilakukan, Norehan dengan penuh kesal memberitahu "Jam 2 petang, seorang yang bernama En. Raub datang ke rumah saya dan mengarahkan supaya mengeluarkan barang-barang di kedai segera. Katanya, jentolak sudah siap untuk merobohkan kedai tersebut!," ceritanya.

Selepas bersiap-siap dan bergegas ke kedai makan tersebut, beliau amat terkejut dan sebab sekali apabila mendapati kedainya sudah dirobohkan semuanya! Alatan memasak dan barang-barang yang masih berada di dalam kedainya telah dilonggokkan di satu sudut tidak jauh daripada situ.

Kedai makan yang beroperasi dari petang sehingga malam dan dikendalikan oleh isteri beliau sendiri merupakan sumber penting pendapatan keluarga di samping beliau turut menjadi penjual ikan dan sayur-sayuran di Felda Tenang ini bagi menampung perbelanjaan harian keluarga.

"Kedai saya diroboh tanpa diberi sebarang pampasan atau ganti rugi. Tahu-tahu, dah dirobohkan. Kejam! Saya dan isteri bersusah payah mencari sesuap nasi melalui hasil pendapatan dari kedai makan ini yang sudah beroperasi lebih kurang dua tahun.

"Walaupun sekadar menyewa, saya dan isterilah yang memasang wiring, memasukkan api air, memasang lampu dan kipas dan semua kelengkapan2 tambahan yang lain untuk kesempurnaan kedai makan ini. Belanjanya bukan sedikit," tambahnya dalam nada penuh kesal.


(GAMBAR: HAPUS...Pada 24 Januari, kesan-kesan tapak kedai ini ditimbus dengan batu dan pasir untuk memberi ruang kepada bilik gerakan Umno.)

Menurut Norehan, pendapatan bersih hasil jualan di kedai makan tersebut mampu mencecah RM80 hingga RM100 sehari.

Apabila ditanya beliau lagi, adakah isu perobohan kedai makan ini ada kaitannya dengan Pilihanraya Kecil yang sedang berjalan di DUN Tenang, beliau menjawab;

"Saya tak mahu komen lebih-lebih. Tetapi semua orang di Felda Tenang ini pun sudah sedia maklum bahawa kedudukan kedai saya terletak berhadapan dengan Bilik Gerakan Umno Cawangan Kolam Air. Ada khabar angin menyatakan, petugas-petugas Umno di sini berasa tidak senang apabila Bilik Gerakan mereka terlindung oleh kedai saya ini," beritahu Norehan.

Read more ...

Kerajaan Kelantan tunai janji kepada pemain Kelantan

Pemain Kelantan dapat ganjaran

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgn8Tgci5umsm2pLcSP0MmwcFpM4LdsZ8aDxwq0AmL_FKSZi5bX-LleeQSY-5BBpSlPZkriMIIT_Gf0m-2cuX7VySXls6yYqrT5RDWECnxBFxF4N9bALQt_6pZ6dQyZ9HKX6iXMij-me7Se/s1600/jersi_kelantan_01.jpgKOTA BHARU, 26 Jan. : Kerajaan Negeri Kelantan mengotakan janjinya apabila menyampaikan ganjaran bernilai RM200,000 kepada barisan pegawai dan pemain pasukan Kelantan di atas kejayaan muncul juara Piala Malaysia buat pertama kali sejak 89 tahun lalu.

Majlis Penyerahan Cek Kepada Pemain Pasukan Bola Sepak Kelantan Sempena Kejayaan Menjuarai Piala Malaysia 2010 disempurnakan oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam satu majlis yang berlangsung di Kota Darul Naim semalam.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri, Abdul Fattah Mahmood, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias, Exco-exco Kerajaan Negeri, barisan kepimpinan tertinggi Kafa dan pemain Liga Super Kelantan.

Terdahulu, Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa dalam ucapannya berkata, Kafa merakamkan setinggi penghargaan kepada Kerajaan Negeri Kelantan di atas kesudian menyampaikan ganjaran kepada barisan pemain dan pengurusan.

“Walaupun kita berhadapan pelbagai ujian seperti kehilangan tiga pemain, penggantungan jurulatih (B Sathianathan), masalah stadium tetapi semangat kental kita sebagai orang Kelantan akan sentiasa menempuhi cabaran.

“Saya beri jaminan kita akan buat segala usaha terbaik untuk memperkasakan pasukan dan menghargai sokongan tidak berbelah bahagi peminat setia bola sepak Kelantan. Dan saya mahu pemain tidak terganggu emosi di atas penggantungan jurulatih kita,” katanya.

Sementara itu Datuk Nik Abdul Aziz dalam ucapannya berkata, walaupun nilai ganjaran itu tidak seberapa, tetapi tetap merupakan satu hadiah istimewa daripada Kerajaan Negeri dan diharap menjadi satu pencetus semangat kepada pemain Kelantan untuk terus berjaya pada masa akan datang.

“Saya ingin melahirkan rasa bangga dan mengucapkan tahniah kepada pengurusan Kafa, jurulatih dan pemain yang telah berjaya menjulang Piala Malaysia pada tahun lalu. Kerajaan Negeri sentiasa menyokong penuh usaha untuk memajukan sukan bola sepak di negeri ini.

“Sebagai tanda penghargaan kepada pemain, kalau pada 2009 kita berjaya melangkah ke perlawanan akhir dan menghadiahkan pakej umrah kepada semua pemain tetapi pada kali ini kita menghadiahkan ganjaran dalam bentuk wang tunai pula atas kejayaan menjulang Piala Malaysia," katanya

Read more ...

Umno tak dapat terima hakikat, PAS dapat sambutan

Sambutan dingin tidak berlaku
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibsr_DuUo7WKv8ReF7lHl7MBeJc-Xx75GNpvBQOP1mBhsZ7Utn4UGtqOnzAjfIA4ONCyODiB6SIVwGSJ_mCULC-HuD2v2wS29YeUvVInX1tLp7B4D-_IWHibtjTvPnOGOKEtQQmkkqxFYZ/s400/mazlan+aliman.jpg
SENAI, 26 Jan. : Sambutan dingin terhadap ceramah Pas yang diadakan sepanjang tempoh berkempen di pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang tidak pernah berlaku malahan mendapat mendapat sambutan yang menggalakkan.

Ketua Penerangan Pas Johor, Mazlan Aliman menafikan tuduhan yang kononnya ceramah Pas tidak mendapat sambutan di DUN Tenang sebaliknya menganggap ia adalah tuduhan bagi menunjukkan Pas tidak mendapat sokongan daripada penduduk tempatan.

“Pelbagai siri ceramah telah diadakan sebaik sahaja tempoh berkempen bermula sejak empat hari lalu, dan sambutan yang di terima amat menggalakkan daripada penduduk tempatan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata, pemimpin Pakatan Rakyat (PR) dari parti komponen Pas, PKR dan DAP melibatkan diri dengan siri ceramah yang diadakan sekali gus menunjukkan komitmen parti terhadap isu yang dibawa.

“Sebanyak lima siri ceramah diadakan Pas setiap hari di tempat-tempat yang berasingan di DUN Tenang, sama ada kampung, Felda atau pekan tanpa mengira kaum dan bangsa,” katanya.

Katanya, isu-isu yang dibawa sepanjang tempoh berkempen lebih menjurus kepada permasalahan rakyat di mana perkara berkenaan cuba disorokkan kerajaan.SH

Read more ...

Umno politikkan isu Bazar Tok Guru

Hasrat hendak bantu peniaga: MB

http://pinkturtle2.files.wordpress.com/2010/03/aa1.jpgKOTA BHARU, 26 Jan.: Kerajaan Negeri Kelantan menyenaraikan nama peniaga Arked Uda untuk menyewa atau membeli lot kedai di Bazar Tok Guru sebagai hasrat membantu peniaga kecil terbabit.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kawasan perniagaan Arked Uda bukan di bawah Kerajaan Negeri.

Menurutnya, Bazar Tok Guru pada asasnya dibina bagi memberi peluang kepada peniaga di Bazar MPKB kerana bangunan itu akan diruntuhkan.

“Saya difahamkan tapak Arked Uda akan dibina hotel, Kerajaan Negeri bersimpati dengan nasib peniaga kecil di situ dan kami menawarkan peluang berniaga di Bazar Tok Guru bersama peniaga Bazar MPKB.

“Kami bagi tahu awal-awal lagi, sama ada nak beli atau nak sewa kena bayar dengan harga yang ditetapkan,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ganjaran kepada pemain bola sepak Kelantan bersempena muncul juara Piala Malaysia 2010 dalam majlis di Kota Darul Naim, di sini semalam.

Nik Aziz berkata, isu Bazar Tok Guru sengajakan dipolitikkan pihak tertentu sedangkan Kerajaan Negeri berusaha membantu peniaga.

“Peniaga Bazar MPKB diarahkan pindah kerana bangunan itu akan diruntuhkan, kita menangguhkan setahun lagi bagi membolehkan tempat perniagaan untuk mereka disiapkan terlebih dahulu.

“Dalam masa sama peniaga Arked Uda juga bakal hilang tempat apabila Uda berhasrat membangunkan kawasan itu,” katanya.

Kerajaan Negeri katanya, hanya akan membuat permohonan tanah Uda itu untuk peniaga asal sekiranya Uda tidak mematuhi syarat.

Ketika ditanya mengenai ruang niaga yang sempit di Bazar Tok Guru, Nik Aziz berkata, ia bagi membolehkan peniaga daripada kedua-dua kawasan itu mendapat tempat.

“Memanglah sempit, sebab pada asalnya kami mencadangkannya untuk peniaga Bazar MPKB sahaja, kami betul-betul nak tolong mereka (peniaga Arked Uda),” katanya.

Sebelum ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed menyatakan persediaannya untuk berhubung dengan Nik Aziz bagi menyelesaikan isu pemindahan peniaga ke Bazar Tok Guru.

Mustapa berharap nasib 415 peniaga kecil yang menjalankan aktiviti perniagaan di Pasar Lambak Arked Uda dan Bazar MPKB perlu diberi perhatian sewajarnya.

Projek Kerajaan Negeri menerusi Perbadanan Menteri Besar Kelantan itu (PMBK) dikatakan menyediakan 384 lot dengan keluasan setiap unit kira-kira 1.82 x 2.4 meter persegi sahaja berbanding keluasan kira-kira 3.04 x 3.65 meter persegi seperti yang dijanjikan.SH

Read more ...

Wartawan Britain bercerita pengalaman memeluk Islam

Pengalaman Luar Biasa : Wartawan Britain Masuk Islam


KUALA LUMPUR 26 Jan. :Perasaan luar biasa yang menyelubunginya ketika melihat keindahan pokok, merupakan detik yang membuka hati Lauren Booth, seorang wartawan Britain untuk memeluk agama Islam pada 2009.

Booth berkata perasaan itu muncul ketika beliau sedang berjalan-jalan di kawasan hutan berhampiran rumahnya, selepas keluarganya menghadapi pelbagai tragedi termasuk suaminya koma setelah terbabit dalam kemalangan jalan raya.

Menceritakan pengalamannya dalam syarahan bertajuk "Perjalananku Menuju Islam' di hadapan 300 tetamu, semalam, Booth berkata segalanya bermulaketika beliau menemu bual penjaga Masjid Al-Aqsa pada 2007 di Copenhagen, Denmark.

"Pada hari yang berkenaan, saya berasa amat tenteram, dan saya seakanmemberi sepenuh perhatian kepada apa yang dipertuturkan oleh lelaki yang beradadi hadapan saya itu, walaupun saya tidak memahaminya," katanya yang pernah bertugas untuk Sky News, BBC One dan BBC News 24 di United Kingdom (UK).

Perasaan itu katanya, berterusan apabila beliau melalui banyak pengalaman luar biasa ketika berada di Iran atas tujuan kerja pada tahun yang sama.

Booth yang juga adik ipar bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair, berkata beliau akhirnya menyedari perasaan yang menyelubunginya itu adalah hidayah dari Allah S.W.T yang membawanya mengenali agama paling suci di dunia.

Mengimbau kenangan ketika bekerja di Gaza pada 2005, beliau berkata masyarakat Islam di sana adalah golongan paling positif yang pernah dikenalinya, sekalipun mereka sering dikaitkan dengan label negatif termasuk keganasan.

"Sebelum tiba di sana, saya berasa sungguh takut untuk ke tempat yang dilabel sebagai ganas dengan penduduknya meletupkan diri mereka dan memegang senapang sambil menjerit Allahuakhbar.

"Tapi tanggapan pertama saya terhadap mereka apabila tiba di sana adalah sangat positif. Mereka menyambut baik kedatangan saya dan menerima saya seperti anggota keluarga sekalipun saya orang Barat," katanya.

Ketika sesi dialog selepas itu, Booth menggesa masyarakat Islam agar berpegang teguh kepada keyakinan mereka dan tidak tergugat walaupun tidak diterima oleh masyarakat sekeliling.

"Anda harus melaungkan sekuat hati bahawa Islam adalah agama terbaik di dunia ini dan agama ini tidak menggalakkan keganasan. Islam penuh dengan kasih sayang terhadap saudara seagamanya," katanya.

Booth juga merupakan aktivis yang banyak membantu masyarakat Palestin serta pernah ditahan di Gaza oleh regim Israel yang tidak mahu beliau pulang ke UK pada 2005.-BERNAMA

Read more ...

Cikgu Mala paling sesuai

Mahfuz- Cikgu Mala Wanita Besi


LABIS 26 Jan.: Pemimpin PAS menggambarkan calon Pakatan Rakyat DUN Tenang sebagai seorang wanita besi apabila menawarkan diri sebagai wakil rakyat untuk mengangkat martabat masyarakat, masuk hari ketiga kempen Pilihanraya Kecil di DUN Tenang.

Naib Presidennya, Datuk Mahfuz Omar berkata, kewibawaan yang dimiliki Normala Sudirman adalah pilihan yang sesuai berbanding calon Umno-Barisan Nasional.

"Saya kira Cikgu Mala seorang wanita besi. Kalau lihat raut wajar dia seorang yang lembut, tapi keberanian untuk meletak jawatan seorang guru bukan bertujuan untuk bertanding pilihanraya tetapi untuk menceburkan diri sepenuh masa dalam politik perjuangan untuk bersama dengan rakyat di bahagian Labis ini.

"Sebab itu Cikgu Normala seorang yang sangat wajar diberi sokongan dan dokongan oleh semua lapisan masyarakat kepada beliau pada pilihanraya kecil 30 haribulan nanti," ujar beliau ketika menghadiri sesi penerangan di pusat ceramah DAP Pekan Labis semalam.

Berceramah di hadapan kira-kira 500 masyarakat Pekan Labis yang hadir malam tadi, Mahfuz turut mengulas kecuaian calon Umno-Barisan Nasional sehingga disaman di mahkamah ketika menjawat Penolong Pentadbir Tanah Daerah Segamat pada tahun 2003.

Ketika itu, Azahar Ibrahim melelong tanah milik Mansor Mohamad kepada pembeli bernama Rohana dengan harga RM70 ribu tanpa pengetahuan beliau.

Justeru pada tahun 2004, mahkamah mengarahkan Azahar dan Pejabat Tanah Daerah Segamat membayar dengan kos kepada Mansor.

Rohana turut menyaman Pejabat Tanah RM1.5 juta atas kecuaian dan kes tersebut masih didengari di mahkamah.

Mahfuz menambah, perilaku calon yang tidak mampu membela nasib kaum sendiri pada ketika itu kontra dengan janji yang ditawarkan beliau kepada penduduk DUN Tenang pada pilihanraya kecil nanti.

"Bila mahkamah memutuskan menerima tuntutan Puan Rohana, bermakna kerajaan kena bayar kepadanya RM1.5 juta. Siapa yang jadi punca, Azahar calon Barisan Nasional. Wang yang akan dibayar bukan wang Azahar, tapi wang dari poket rakyat khususnya penduduk daerah Segamat.

"Bagi saya ini bukan kecuaian, ini soal integriti dan amanah," ujarnya lagi.

Beliau menyifatkan tindakan BN meletakkan Azahar sebagai calon merupakan satu penghinaan kepada pengundi di DUN Tenang.

"Pengundi DUN Tenang mahu calon yang bersih, mahu calon yang berintegriti, akauntabiliti dan cekap. Ini yang kita mahu daripada calon yang bertanding dalam pilihanraya dan ini ada pada Cikgu Normala Sudirman," ujar beliau disahur tepukan gemurah kaum Tiong Hua yang hadir.

Read more ...

Pengasas RTM meninggal duniaKUALA LUMPUR 26 Jan. : Bekas Ketua Pengarah Penyiaran Tan Sri Dol Ramli, yang meninggal dunia malam tadi kerana mengalami masalah lemah jantung, akan terus diingati oleh dunia penyiaran tanah air sebagai seorang yang besar jasanya kepada Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Allahyarham Dol berusia 88 tahun.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim yang sempat menziarahi Allahyarham selama kira-kira 20 minit sebelum menghembuskan nafas terakhir menyifatkan Allahyarham sebagai sahabat lama yang banyak menyumbang jasa kepada RTM dan negara dalam pelbagai aspek khususnya dalam
memartabatkan bahasa Melayu.

Dilahirkan pada 3 Okt 1922 di Dunlop Street, Singapura, Dol memulakan alam persekolahannya di Kampung Glam Malay School, Singapura dan mendapat pendidikan tinggi di Raffles College, Singapura pada 1941.

Sebelum melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi, beliau pernah menjadi guru selama tiga tahun sebelum menjadi penterjemah Melayu untuk Press Intelligence Office dari 1946 hingga 1948.

Allahyarham pernah menjadi jurubahasa untuk Mahkamah Daerah dan penyampai penterjemahan, perkhidmatan Melayu, Radio Malaya pada 1948 sebelum melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya Singapura pada 1951 dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Kepujian (Kelas Kedua Atas dalam Sejarah).

Kerjaya Allahyarham Dol dalam bidang penyiaran bermula dengan menjawat jawatan Ketua Perkhidmatan Melayu, Radio Malaya pada 1955 sebelum diberi kepercayaan sebagai rakyat Malaysia pertama memegang jawatan Ketua Radio Malaya selepas persaraan David Lyttle pada 1961.

Allahyarham terbabit dalam penubuhan Institut Penyiaran Tun Abdul Razak, Asia Pasific Institute of Broadcasting Development dan memperkenalkan siaran radio luar negara yang dikenali sebagai Suara Malaysia.

Allahyarham yang menulis lirik lagu "Bahasa Jiwa Bangsa" pernah berkhidmat di Perbadanan Penyiaran British (BBC) dan Perbadanan Penyiaran Australia dari 1969 hingga 1974.

Allahyarham menjadi Pengurus Besar Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dari 1975 hingga 1980 dan turut terlibat dalam mencadangkan pembinaan Wisma Bernama dan penubuhan cawangan Bernama di setiap negeri di Malaysia, selain membuka pejabat di luar negara seperti di Manila, Bangkok dan Singapura serta memperkenalkan Perkhidmatan Foto Bernama.-BERNAMA

Read more ...

Kroni sapu kekayaan Sarawak

Kekayaan Sarawak Tidak Dinikmati Rakyatnya


SHAH ALAM 26 Jan. : Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Sarawak, Baru Bian mempersoalkan kenyataan Tan Sri Taib Mahmud bahawa gagasan pembangkang iri hati dengan kekayaan negeri itu.

Sebelum ini Ketua Menteri Sarawak itu menyifatkan kekayaan dan kemajuan yang dicapai Sarawak mengakibatkan banyak pihak berasa dengki sehingga ada yang bertindak cuba merampas kuasa daripada kerajaan sedia ada.

Pada tahun 2009, pendapatan Sarawak mencecah hampir RM3.726 bilion, tetapi sekitar 70 peratus penduduk rumah panjang masih tidak menikmati bekalan air bersih, jalan raya dan tenaga elektrik dan dibelenggu kemiskinan yang parah.

Lebih daripada 300,000 orang muda Sarawak bekerja di Semenanjung dan Singapura kerana tiada pekerjaan untuk mereka di bumi kenyalang itu.

Bercakap kepada Tv Selangor Baru Bian menjelaskan bahawa kekayaan negeri Sarawak yang melimpah tidak dapat dinikmati oleh rakyat negeri itu disebabkan kekayaan negeri itu hanya berlegar sekitar Taib Mahmud dan kroninya sahaja.

" Kalau kita memperkatakan kekayaan, Ketua Menteri dan kroni -kroninya yang terkaya di Malaysia, mereka yang kaya di Sarawak tetapi rakyat biasa tidak ," katanya.

Tambah Baru Bian lagi, Laporan Ketua Audit melaporkan bahawa sebanyak 60 peratus pembangunan negeri itu berlaku ketirisan disebabkan rasuah dan penyelewengan.

"Walaupun Sarawak adalah sebenarnya terkaya di Malaysia dari segi sumber asli, mengapa kita dalam golongan ke empat negeri yang termiskin, ini adalah soalan yang kita hendak tanya kepada rakyat Sarawak,dan jawapannya jelas bahawa Barisan Nasional yang diketuai oleh Taib Mahmud dalam 30 tahun sebagai Ketua Menteri tidak jujur dan tidak ikhlas dan tidak tepat tentang pentadbiran,kerana banyak rasuah dan terbukti dalam laporan ketua audit bahawa 60 peratus projek pembangunan Sarawak bocor," katanya.

Justeru, Pakatan Rakyat Sarawak berharap rakyat negeri itu dapat memberikan mereka peluang membuat perubahan dalam pilihanraya negeri Sarawak yang dijangka berlangsung bila-bila masa sahaja.

" Tawaran kita kepada rakyat Sarawak ialah berikan kita peluang memerintah 5 tahun di Sarawak akan membukti kepada rakyat Sarawak bahawa cara kita memimpin berlainan berbeza dengan Barisan Nasional ," katanya.

Read more ...

Blogger Umno belasah PAS Parit Buntar dapat panggu

Mai baca apa blogger Umno tulis pasai PAS Parit Buntar

Alahai Luncai Si Blogger Umno

Artikel : Aku takdak idea nak tnulis, jadinya aku nak kongsi apa yang blogger Umno sorang ni tulis pasai PAS Parit Buntar. Aku nak gelak pun ada tapi kesian pulak rasanya.... layan ja laa...

PAS PARIT BUNTAR DAH JADI RAKAN MUDA

BAWAK RAKYAT BERSERONOK UNTUK TUTUP KELEMAHAN


SEBENARNYA SENANG JADI PAS NI. PARTI PALING SENANG DI DUNIA AKU RASA PAS LAH. DARI PUCUK TERTINGGI HINGGALAH KE AKAR DALAM BUMI.


DI PUCUK, NIK AZIZ SEBAGAI CONTOH, BILA RAKYAT MULA PERTIKAI KEKAYAAN ANAK DAN MENANTUNYA, NIK AZIZ TERUS KATA " ADAPUN KRONI INI ADALAH SUNNAH, ABU BAKAR, OMAR, ALI ADALAH KRONI RASULLULLAH SAW" .


HABIS. TUTUP MULUT.


DI BAWAH, AMBIL CONTOH PARIT BUNTAR. TAK ADA APA SATU DIBUAT UNTUK RAKYAT. PEMBANGUNAN HARAM TAK ADA.


RAKYAT DAH MULA BANGKIT. WAKIL RAKYAT PAS, KALAU MELAWAT TAK ADA TEMPAT LAIN SELAIN BAGAN CINA.


ORANG MELAYU , KALAU NAK JUMPA WAKIL RAKYAT HANYA DI PENTAS CERAMAH. GODAM UMNO TAK HABIS HABIS.


UNTUK ATASI KEMARAHAN RAKYAT, PAS AMBIL PENDEKATAN MUDAH. GULA GULAKAN RAKYAT. BAGI RAKYAT SERONOK.


TIAP TIAP MINGGU BUAT PERTANDINGAN MEMANCING. HABIS PARIT, TEBUK DIREDAH. KENAKAN YURAN, DUIT YURAN ITULAH JADI HADIAH.


LEPAS MEMANCING BUAT PULAK PERTANDINGAN BOLA SEPAK. HABIS ANAK MUDA MAIN BOLA.


HIDUPLAH NAMPAKNYA PAS. ADA AKTIVITI. SEHINGGA RAKYAT KELIRU, PAS INI PARTI ISLAM KE RAKAN MUDA ?


CUMA TUAH PAS PARIT BUNTAR IALAH UMNONYA KANTOI. SAMA JE PEMUDA, WANITA, PUTERI DAN UMNO BAHAGIAN SAMA SAMA TIDUR. YANG BERGERAK ADALAH INDIVIDU DALAM UMNO.


ITU PUN BUKAN BAWAK CERITA PARTI TAPI BAWAK CERITA PERIBADI.


NAMPAKNYA MENTERI BESAR JE PULUN. UMNO PARIT BUNTAR MASING MASING PULUN NAK JADI CALON.


AKU RASA SEDIKIT PENGORBANAN DIPERLUKAN. SEDIKIT SAHAJA. PASTI PAS PARIT BUNTAR TERTIARAP SELEPAS INI. PASTI..
LANTAK KAU LAA LABUUUUU.....
BIARKAN Si LunCai TERJUN DENGAN LABU-LABUNYA.....

Saja aku senaraikan kat bawah ni sebahagian link berita dari web PAS Parit Buntar yang boleh dijadikan rujukan. Kot-kot ada yang nak percaya apa yang si Luncai ni tulis. Setakat tu ja yang aku rajin senaraikan. Nak banyak lagi boleh cari sendiri kat web
PAS Parit Buntar.
 1. Gunting rambut : PAS Parit Buntar hargai pelajar kembali ke sekolah
 2. Pelajar terima sumbangan masuk sekolah
 3. Pemuda PAS Parit Buntar terus prihatin kebajikan rakyat
 4. Permohonan dihalang, penduduk sepakat bina jalan sendiri
 5. Masyarakat India dibantu sambut perayaan
 6. Pemuda PAS Parit Buntar teruskan usaha ziarah kebajikan
 7. Program kebajikan di majlis Aidilfitri
 8. PAS rai guru Al-Quran sempena Aidilfitri
 9. Akitivis PAS Sungai Baru terima sumbangan kerusi roda
 10. Kerusi roda disumbang kepada warga emas
 11. PAS Parit Buntar rai 200 anak yatim
 12. 140 keluarga dapat sumbangan PAS Parit Buntar
 13. Enam anak yatim terima pakaian raya
 14. Pesakit dan kakitangan hospital Parit Buntar terima sumbangan
 15. Rayuan derma Tabung Bencana Alam
 16. Pemuda PAS Parit Buntar anjur jelajah kebajikan
 17. 100 pegawai masjid terima sumbangan
 18. PAS Parit Buntar baiki rumah penduduk
 19. PAS Parit Buntar bantu pesakit diabetis
 20. Masjid dan surau parlimen Parit Buntar terima sumbangan
PAS Parit Buntar memang tak buat pembangunan pasai kerja nak buat pembangunan tu kerja kerajaan bukan kerja parti, lagi pun PAS Parit Buntar mana ada duit, parti orang miskin. Tapi dalam takdak duit, PAS Parit Buntar masih mampu bantu golongan yang memerlukan walaupun sekadar ala kadar. PAS Parit Buntar cuma tolong sampaikan bantuan, duit orang derma PAS Parit Buntar tolong agihkan kepada yang patut.

Umno Parit Buntar buat apa?
Korban hari tu pun, lembu Isa Samad, bekas Menteri Besar Negeri Sembilan yang bagi. Oh, lupa, Umno Taman Kerian pun ada jugak buat pesta bola baru-baru ni.

Untuk pengetahuan semua, sebenarnya banyak lagi perkara yang PAS Parit Buntar teringin nak buat. Tapi disebabkan kekurangan dana tak mampu nak buat.

Bagi yang berkemampuan dan teringin untuk menyumbang kepada tabung kenajikan PAS Parit Buntar boleh bank-in ke akaun

08022010048488
Bank Islam Malaysia Berhad
di atas nama
'Dana Kebajikan Parit Buntar'
Cenangau

Read more ...

Puak-puak Songkok Tiga Jengkal nak tunjuk hero ganggu ceramah Guan Eng

Guan Eng diganggu pemuda berbaju biru

http://i986.photobucket.com/albums/ae343/toirtap/050508-monkey-404_668094c.jpg
LABIS, 26 Jan. : Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng malam tadi 'disambut' oleh sekumpulanyang memakai baju-T BN yang berhimpun membantah kehadirannya dalam satu ceramah di Felda Chempelak Barat dalam kempen pilihan raya kecil DUN Tenang.

Kumpulan kira-kira 30 orang itu berhimpun di sebuah halaman rumah seorang penduduk yang terletak bertentangan dengan tempat ceramah tersebut tersebut.

Malah, di pintu masuk ke Felda tersebut, terpampang sebidang kain rentang yang membantah kehadiran Guan Eng ke situ.

Kumpulan tersebut yang memakai baju BN kelihatan berada di situ sejak jam 9 malam, iaitu lebih satu jam sebelum Guan Eng tiba di Felda berkenaan yang mempunyai 1,217 pengundi.

Dalam hujan renyai-renyai, kumpulan tersebut melaungkan antaranya "Jangan kacau Chemplak, balik!" dan "Hidup BN, Hancur PAS". Mereka juga membuat rantai tangan bersama-sama menyanyikan lagu "Inilah barisan kita".

Kelihatan juga seorang daripada mereka memegang poster yang tertulis: "Jangan jadi bodoh dengar cakap orang kafir" sambil rakannya yang lain mengibarkan bendera BN.

Kira-kira jam 10.40 malam - Guan Eng yang sebelum itu berceramah di Bandar Labis Tengah - tiba di Felda berkenaan di tengah-tengah pekikan "Balik Guan Eng" dan "Woi, balik lah woi" dari kumpulan tersebut, dengan hujan turun renyai-renyai.

Hal demikian menyebabkan kira-kira 15 anggota polis, hadir mengepung kumpulan tersebut dan seorang pegawai polis menasihati mereka supaya tidak menggangu ceramah berkenaan.

Sebaliknya mereka berjanji akan beredar daripada kawasan berkenaan sebaik sahaja Guan Eng yang juga ahli parlimen Bagan selesai menyampaikan ucapannya.

Sewaktu Lim menyampaikan ceramah yang berkisar mengenai pentadbiran beliau yang mengembalikan peruntukan sekolah agama rakyat (SAR) di Pulau Pinang, kumpulan tersebut berselawat, bertasbih, bertahmid, bertahlil dan bertakbir beberapa kali.

Dalam ucapannya juga, Lim - yang juga anak lelaki tokoh DAP Lim Kit Siang - membidas Presiden MCA Datuk Seri Chua Soi Lek yang membangkitkan isu calon PAS Normala Sudirman tidak mahu bersalam dengan lelaki.

"Cikgu Mala kata, bukan sahaja lelaki Cina dia (Normala) tak salam, lelaki Muslim pun dia (Normala) tak salam. (Jadi) beliau seorang yang bertaqwa.

"Kita kena hormat (prinsipnya), apa salahnya. (Itu pun) tak fahamkah," katanya disambut gelak ketawa kira-kira 150 penyokong.

"Kita kena hormat prinsip dan keimanan orang lain, asalkan beliau tidak rasuah dan makan wang (rasuah), beliau orang baik," katanya sambil membidas Soi Lek yang enggan memohon maaf berhubung kenyataan tersebut yang didakwanya "cuba merosakkan nama Cikgu Mala".

Meneruskan bidasannya terhadap Soi Lek, Lim yang juga ADUN Air Puteh turut mengingatkan agar Soi Lek jangan memainkan isu tersebut dalam kempen pilihan raya kali ini dan meminta Umno supaya presiden MCA itu meminta maaf.

"Kalau Cikgu Mala tak mahu salam, ini bukan isu, jadi (Chua Soi Lek) tarik baliklah...Adakah dia (Soi Lek) salam dengan Cikgu Mala, baru dia puas," sindir Lim.

Sehubungan itu, beliau meminta pengundi yang hadir - sekiranya calon PAS tidak bersalah dan tetap dengan prinsipnya tidak bersalam dengan lelaki bukan muhrim - supaya menyokong Pakatan Rakyat.

Ucapan Guan Eng selama kira-kira 15 minit itu, disambut dengan laungan beramai-ramai dari kumpulan berkenaan "Siapa tipu... Guan Eng".

Kira-kira jam 11.05 malam, kumpulan itu pun beredar.(Mkini)

Read more ...

PRK Tenang : Terserlah Umno jahil agama

PAS tak pernah tolak wanita tanding

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFXf24n_xE5p2Jql7jRVNoJBa1Metx-rwCZ5a2i1M0RbMeX92rInYSh06CFX0E3qUqMqr5oeQ-WdXJd8u4a2rbdI1YQMEodR_HSe1_nUh7t5EIc6L-6o1aIHetb-GOB-IhCE6F8hWxXfp-/s1600/nik-aziz34.jpgKOTA BHARU, 26 Jan. : Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, berkata PAS tidak pernah mengeluarkan kenyataan melarang wanita daripada bertanding dalam pilihan raya.

Beliau berkata, mengikut sejarah parti itu, PAS pernah meletakkan calon wanita iaitu Khadijah Sidek pada pilihan raya umum 1950-an untuk bertanding bagi kerusi Kemaman, Terengganu.
“Seingat saya, PAS tidak pernah mengeluarkan kenyataan bahawa wanita tidak boleh bertanding, (ini kerana) Khadijah Sidek pada 1950-an, iaitu ketika mula-mula PAS bertanding di Tanah Melayu, dia menang bagi kerusi Kemaman,” katanya selepas Majlis Penyerahan Cek Kepada Pemain Pasukan Bola Sepak Kelantan Sempena Kejayaan Menjuarai Piala Malaysia 2010, di Kota Darul Naim di sini, semalam.

Pengarah Jentera Pilihan Raya PAS pilihan raya kecil DUN Tenang, Salahuddin Ayub, dilaporkan mengakui parti itu membuat tafsiran semula ayat al-Quran berhubung keputusan meletakkan calon wanita bertanding selepas membuat ketetapan tidak membenarkan calon wanita bertanding, sebelum ini.

Salahuddin juga dilaporkan tafsiran semula ayat al-Quran dan keputusan yang dibuat adalah mengikut kesesuaian dan peredaran masa demi kepentingan politik.

Selain itu, ketika diminta mengulas isu tidak bersalam ketika calon PAS, Normala Sudirman, menemui pengundi ketika berkempen pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Nik Aziz berkata, perkara itu tidak sepatutnya timbul.

Katanya, tidak menjadi masalah apabila seorang wanita itu masih mahu bersalaman dengan orang bukan muhrimnya, tetapi mestilah melapik tangan terlebih dulu.

“Lelaki dan wanita tidak dibenarkan berjabat salam, jika nak salam juga pakailah (sarung tangan atau berlapik).

“Kita di Kelantan, apabila orang bukan Islam (wanita) tahu keadaan ini, maka mereka tidak bersalam dengan saya. Oleh itu, saya berpendapat perkara ini tidak sepatutnya menjadi isu,” katanya.

Read more ...

Rakyat Mesir turun ke jalan raya

Penduduk Mesir Sertai Protes ala TunisiaKAHERAH,26 Jan. : Sekurang-kurangnya 15,000 penunjuk perasaan Mesir menyertai protes digelar ‘Hari Kebangkitan’ ala Tunisia, sebahagiannya membaling batu dan memanjat trak polis selain bertempur dengan anggota keselamatan di tengah ibu negara bagi menuntut Presiden Hosni Mubarak menamatkan pemerintahan sejak 30 tahun lalu.

Anggota polis bertindak balas dengan melepaskan meriam air selain menggunakan cotar dan gas pemedih mata bagi menyuraikan penunjuk perasaan melaungkan ‘Jatuhkan Mubarak’ selain menuntut pembasmian kemiskinan, rasuah, pengangguran dan salah laku polis.
Bantahan itu awalnya bermula dengan aman, protes terbesar di Mesir sejak bertahun-tahun lalu selepas anggota polis berhati-hati sejajar dengan strategi kerajaan mengelak imej agensi keselamatan terus tercemar kerana dibayangi tuduhan bertindak seperti samseng.

Ketika penunjuk perasaan membawa bendera Mesir dan Tunisia memenuhi dataran Tahrir, anggota keselamatan mengubah taktik dan bantahan bertukar menjadi ganas.

Perkembangan itu dianggap sesuai dengan sambutan ‘Hari Polis’ yang berlangsung semalam, kata pemerhati. Ada penunjuk perasaan menyerbu trak meriam air, membuka pintu pemandu dan mengarahkannya keluar.

Orang lain membaling batu dan mengheret penghadang besi manakala anggota keselamatan memukul pembantah dengan cotar kerana cuba merempuh hadangan.

Ada penunjuk perasaan terhuyung hayang terhidu gas pemedih mata, ada yang batuk dan menutup mata dengan skaf.

Ada juga yang berlumuran darah. Seorang lelaki pula pengsan. Anggota polis mengheret beberapa daripada pembantah ke luar kawasan itu selain memecahkan kaca mata seorang wartawan dan merampas kameranya.


Pada ketika tertentu, pembantah mendapat kelebihan apabila memaksa sebaris anggota polis pencegah rusuhan lari selepas dihujani batu.

Seorang penunjuk perasaan juga menaiki sebuah kereta bomba dan memandunya dari situ.

“Saya mahu anak saya yang berusia tiga tahun membesar secara bermaruah dan mencari kerja seperti juga presiden,” kata Eid Attallah, 50, yang bekerja sebagai pemandu. – AP

Read more ...

MCA menyanyi lagu lama yang diajar Umno

Guan Eng bidas MCA takutkan bukan Islam tentang Islam

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiRltI343ef3LWjRGPoTGfKhC87FvOhR8Nb8HX79CZ7Y66TOHiiu_oyJ-RA6EfighytWweUWOlrsvyGpNpTm4EBSbIQwed0RJrp009jS5jbTifMgFimSD2r_IxpVjQZw8GOMR4QX6GlgD6/s400/lim-guan-eng.jpgLABIS, 25 Jan. : Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mendakwa MCA membangkitkan isu negara Islam dalam kempen pilihan raya kecil Tenang kerana mahu menghalang bukan Islam daripada mengenali Islam.

Beliau berkata tindakan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menyerang PAS dengan membangkitkan isu negara Islam semata-mata mahu menimbulkan rasa “ketakutan” di kalangan bukan Melayu di Tenang terutamanya orang Cina.

“Dia (Dr Chua) tak mahu kita tahu antara satu sama lain, sebab itu tidak mahu kita kenali Islam.

“Memang itu yang mereka mahu, itu yang pemimpin MCA mahu.

“Ia penting, tapi kita tidak bimbang jika MCA gunakan isu negara Islam kerana isu ini dah digunakan sejak pilihan raya 2008 lagi,” katanya pada sidang media di sini.

Terdahulu, Dr Chua berkata akan terus menyerang PAS dengan memberi amaran kepada pengundi-pengundi bahawa sokongan mereka hanya akan memperkukuh kedudukan parti Islam itu dalam Pakatan Rakyat.

Beliau berkata berkata meskipun DAP menjadi rakan komponen dalam Pakatan Rakyat parti itu tidak mampu menghalang PAS daripada meneruskan dasar negara Islamnya.

“Jika Pakatan (Rakyat) menang di peringkat persekutuan, yang saya rasa tidak mungkin, PAS akan menjadi ketua, selaku parti yang ada lebih banyak sumber berbanding DAP dan (Parti) Keadilan (Rakyat),” katanya.

Baru-baru ini Dr Chua berhadapan dengan kecaman PAS kerana mendakwa calonnya Normala Sudirman enggan bersalaman dengan pengundi lelaki.

Menurut Lim, Umno dan MCA yang merupakan parti komponen Barisan Nasional (BN) akan terus memainkan isu-isu yang akan menyebabkan sokongan rakyat beralih kepada pengundi daripada Pakatan Rakyat.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu menegaskan Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS, PKR dan DAP tidak mempergunakan antara satu sama lain.

“MCA akan dendangkan lagu dengan mengatakan kita adalah alat yang diperkudakan PAS kepada pengundi Cina.

“Tapi Umno pula akan kata PAS diperkudakan DAP kepada pengundi Melayu, saya nak tegaskan di sini PAS tidak perkudakan DAP, DAP tidak perkudakan PAS. Kita dalam Pakatan Rakyat tidak perkudakan sesiapa.

“Ada kata DAP dimelayukan kerana cakap bahasa Malaysia, kita rakyat Malaysia jadi kenapa tidak bercakap bahasa Malaysia. Lagipun bahasa Malaysia adalah bahasa rasmi negara,” katanya.

Menurut Lim, Pakatan Rakyat akan menghadapi setiap serangan yang akan dilakukan BN dalam kempen pilihan raya kecil kawasan itu.

“Apa yang penting adalah kita memperjuangkan prinsip kebebasan, keadilan dan demokrasi untuk semua.

“Kita akan hadapi mereka dengan berlandaskan kebebasan, keadilan dan demokrasi,” katanya.

“Ia (salam) tidak perlu dibangkitkan dan Dr Chua tidak harus membuat serangan peribadi.

“Itu adalah pilihan Normala, kalau nak buat serangan peribadi kita pun boleh buat tapi kita tidak mahu.

“Saya harap Soi Lek faham, jangan nanti makan tuan,” katanya.

Read more ...

Isu bersalam: PAS mahu Umno ingatkan MCA hormati Islam

KUALA LUMPUR, 25 Jan — PAS mahu Umno mengingatkan rakan-rakannya bukan Islam dalam Barisan Nasional (BN) supaya menghormati hak Muslim ekoran tindakan pemimpin membangkitkan isu bersalam calonnya Normala Sudirman, kata Setiausaha Agung Mustafa Ali.

“Sepatutnya pemimpin Umno perlu ingatkan kawan mereka yang bukan Islam supaya hormati hak orang Islam sebagaimana orang Islam hormati hak orang bukan Islam.

“Kita tidak cemuh orang bukan Islam khususnya Cina yang makan babi misalnya kerana itu hak mereka dan banyak lagi contoh-contoh lain yang boleh diambil,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Kata Mustafa, keadaan itu berbeza sekali dalam Pakatan Rakyat apabila pemimpin DAP dan pemimpin bukan Islam dalam PKR cuba memahami dan mendekati Islam.

“Ia diperlihatkan dengan baik dalam isu bukan Islam memasuki masjid, membaca al-Quran dan memberi salam,” kata beliau merujuk kepada komen yang dibuat Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menyentuh tindakan Normala tidak bersalam dengan kaum lelaki.

“PAS mengucapkan tahniah dan syabas kepada Normala Sudirman kerana tidak menggadaikan prinsip dan disiplin perjuangan untuk kepentingan politik sementara,” katanya sambil menambah Normala berjaya menonjolkan disiplin Islam di tengah-tengah masyarakat dengan penuh yakin walaupun mungkin kehilangan satu dua undi orang di sekeliling Dr Chua.

“Tak usah bimbang kerana masyarakat umum yang mengenali PAS memahami soal ini.

“Ia bukan perkara baru dalam PAS. Semua pemimpin muslimat PAS sama ada calon atau tidak calon berpendirian yang sama seperti Normala... sama ada Dr Mariah Mahmood (MP Kota Raja) atau Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali (MP Titiwangsa) dan lain-lain wakil rakyat PAS pun berpendirian yang sama hatta (Presiden PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah (Wan Ismail) pun berpendirian yang sama,” kata Mustafa.

Katanya, Dr Chua menjadikan isu sebagai pendiriannya dan MCA kerana dua sebab.

“Yang pertama Dr Chua rasa pelik kerana sepanjang puluhan tahun bergaul dengan pemimpin Umno, sama ada pemimpin wanita atau isteri pemimpin Umno, dia tidak pernah melihat apa yang diperlihatkan oleh Normala.

“Ini bagi saya kegagalan Umno kerana tidak memahamkan perkara ini kepada pemimpin bukan Islam yang bersama mereka. Saya tidak fikir Wanita Umno tidak tahu dari segi hukumnya,” katanya.

Selain itu kata beliau, sikap Dr Chua sendiri yang tidak dapat membezakan mana yang dianggap bermoral dan mana yang tidak.
“Sebab itu, berlakon filem seks pada orang lain tidak bermoral tetapi bagi dia dan partinya MCA tidak ada apa-apa. Sebab itu dia terus menang menjadi presiden MCA,” katanya.

Dalam pada itu, The Star memetik Dr Chua sebagai berkata, menjadi tugas beliau untuk menjelaskannya apabila orang ramai membangkitkan perkara tersebut ketika sesi bertemu pengundi.

Kata Dr Chua, bukan niat beliau untuk membangkitkan isu berkenaan atau untuk mempolitikan pilihan Normala.

“Kami hormati pilihan beliau dan begitu juga beliau harus memahami mengapa orang terkejut dengan tindakan beliau.

“Sebagai bukan Islam, kami tidak arif mengenai agama ini (Islam),” katanya.

Katanya beliau juga akan memberi penjelasan mengenai kenyataannya itu kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin secara peribadi apabila bertemu dengan beliau.

Semalam, Muhyiddin, Timbalan Pengerusi BN, menggesa MCA supaya tidak mengeksploitasikan pendirian Normala yang tidak bersalam dengan lelaki.

Muhyiddin yang juga timbalan perdana menteri menegaskan, isu tersebut tidak perlu dipanjangkan kerana terdapat perkara lain yang perlu diutamakan dalam kempen pilihan raya kecil itu.

“Ada perkara yang lebih pokok yang patut kita lakukan untuk menjelaskan isu, (mengenai) apa komitmen kita untuk membantu rakyat dan pengundi di sini,” katanya.

Dalam satu temu bual bersama The Malaysian Insider kelmarin, Normala menyifatkan Umno telah gagal membantu MCA memahami konsep Islam yang sebenar sehingga menyebabkan parti komponen BN itu tidak dapat menghormati nilai dan tertib orang Islam khususnya kaum wanita.

Beliau juga meminta MCA memahami adat dan tatatertib orang Islam terutamanya wanita Islam sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh menimbulkan kontroversi.

Menurut Normala, sepatutnya setelah 53 tahun merdeka MCA sepatutnya sudah memahami tertib seorang wanita Islam.

Kempen pilihan raya kecil ke-14 ini masuk hari ketiga hari ini. Pengundian diadakan Ahad ini.

The Malaysian Insider pagi tadi melaporkan, Perkasa menyokong desakan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria supaya presiden MCA agar memohon maaf kepada umat Islam kerana mempertikaikan tertib bersalam wanita Islam - calon PAS dalam kempen pilihan raya kecil kerusi DUN Tenang.

“(Datuk Seri Dr) Chua Soi Lek diingatkan dalam kempen MCA menentang DAP agar berhati-hati apabila menyentuh hal atau perkara-perkara yang membabitkan Islam, apatah lagi yang berkaitan dengan hukum-hukum Islam yang jelas,” kata Setiausaha Agungnya Syed Hassan Syed Ali.

Katanya, menjadi tanda tanya kepada Perkasa sejak kebelakangan ini ada pihak yang kerap menyentuh sensitiviti orang Islam negara ini demi politik atau pun sengaja hendak menghina Islam.

“Apa pun alasannya, Perkasa beri amaran bahawa jangan sesekali mempolitikan Islam demi mendapatkan sokongan kaum bukan Islam kerana umat Islam dalam negara ini menerimanya sebagai satu penghinaan kepada kesucian Islam yang menjadi wajib kepada umat Islam menentang mereka,” kata beliau lagi.

Kata Syed Hassan, Perkasa akan mengambil tindakan lebih tegas selepas ini sekiranya penghinaan terhadap Islam terus berlaku.

Harussani menyifatkan tindakan Dr Chua, yang menyentuh soal wanita Islam bersalam sebagai satu pendirian menghina agama Islam, yang merupakan agama rasmi negara ini.

Justeru, Harussani menggesa Dr Chua supaya meminta maaf kepada orang Islam kerana mempertikaikan tertib bersalam seorang wanita Islam.

Read more ...

Misteri pembunuhan peguam : Pembunuh kenalan orang besar-besar ?

http://www.thenutgraph.com/user_uploads/images/2008/08/28/MichaelJeyakumar.jpgKUALA LUMPUR 25 Jan. : Walau sebulan berlalu tetapi misteri motif pembunuhan kejam seorang peguam terkenal di Perak pada 16 November lalu masih berada dalam keadaan tanda tanya.

Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr D.Jeyakumar berkata tiada suspek yang didakwa oleh polis kerana ada sumber memberitahu suspek merupakan orang yang berpengaruh dan mempunyai hubungan baik dengan pegawai atasan polis.

"Tapi masalahnya sekarang ialah 'crime suspect', dalang itu ada orang-orang kuat di belakang dia, keluarga dia ada beberapa orang Datuk dan juga bekas pegawai polis yang tinggi. Jadi sekarang tugas profesional polis sekarang ini telah disekat, kami mahu polis selesaikan kes ini secara profesional," katanya.

Ekoran daripada tiada tindakan diambil polis, Parti Sosialis Malaysia atau PSM telah hadir ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman bagi menyerahkan Memorandum kepada Ketua Polis Negara.

Menurut Presiden PSM, Dr Nasir Hasyim, jika tiada tindakan diambil walaupun selepas memorandum diserahkan, pihaknya akan meminta rakyat membela kematian peguam yang banyak memberikan khidmat kepada rakyat miskin di Perak.

"Andainya masih tidak selesai kami akan berbalik kepada rakyat dan memberitahu bahawa ia tidak bergerak dan kita serah kepada rakyat untuk bertindak membuat laporan polis dan apa saja supaya kematian ini dibela," katanya.

Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang pada 16 November tahun lalu di Desa Rishah, G Balasundram, 57, seorang peguam yang sering memberi khidmat percuma kepada Parti Sosialis Malaysia (PSM), maut ditikam dua lelaki bertopeng dipercayai pembunuh upahan.

Bagaimanapun kumpulan yang disyaki menyerang mangsa telah ditahan oleh polis pada pertengahan bulan Disember 2010 sehingga sekarang.

Read more ...

Menteri 'tak cerdik' suruh Pakatan turunkan harga barang

Cabar Pakatan guna alasan budak sekolah

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiphWdQxCKZwkWISsN358sS5KKVWDo8O_XYgnVM_yDJ98nh0-eznAtc0K9dLBsl-20tW2ZX21ZEeehS-ykLStyKM8vV7_IjCwsWdjVNSxFDhKB9B1HPYPkYOjXpn2-Za0SX4BY72nuRUlY/s400/ahmad+maslan.jpgKUALA LUMPUR, 25 Jan: PAS menyifatkan cabaran Datuk Ahmad Maslan supaya negeri Pakatan Rakyat menurunkan harga barangan sebagai 'alasan' setelah gagal memberi penjelasan kenaikan harga barangan yang dituntut rakyat.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri sepatutnya memberi jawapan yang baik dan bukan mengalihakan isu tersebut dengan membuat cabaran kepada Pakatan Rakyat.

"Masyarakat mengharapkan jawapan yang baik dari Timbalan Menteri, tapi malangnya jawapan Ahmad macam budak tak sekolah.

"Semua orang tahu, kuasa beri subsisdi untuk menurunkan harga barangan ini bidang kuasa kerajaan pusat bukan kerajaan negeri," katanya kepada Harakahdaily.

Ahmad yang juga Ketua Penerangan Umno dalam kempennya di Tenang hari ini dilaporkan mencabar negeri Pakatan Rakyat iaitu Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan menurunkan harga barang termasuk harga petrol.

Menurutnya, empat negeri Pakatan Rakyat itu dicabar mencari sumber kewangan bagi memberi subsidi kepada pengusaha stesen minyak.

Beliau dipercayai membuat cabaran itu ekoran tidak senang duduk dengan isu kenaikan harga barang yang dicanang jentera kempen Pakatan Rakyat di Dun Tenang.

Mengulas lanjut, Mahfuz berkata cabaran Ahmad itu juga menunjukkan kelemahan kerajaan BN yang seolah-olah telah mengaku tidak dapat menurunkan harga barangan yang kini sedang ditanggung rakyat.

"Sebab itu Pakatan Rakyat tonjolkan Buku Jingga, kita mahu kaji semula pembayaran RM19 bilion subsidi gas kepada Syarikat Penjana Tenaga Bebas (IPP) untuk disalurkan kepada subsidi rakyat.

"Kalau nak suruh Pakatan Rakyat turunkan harga, berilah peluang pada Pakatan Rakyat Perintah Malaysia, kita tengok dalam masa 100 hari Pakatan boleh buat atau tidak," katanya.

Read more ...

"Saya nak bangkitkan soal bunuh, soal rasuah, rampas isteri semua itu akan dibangkitkan, dan soal Port Dickson,"

Chua Tidak Layak Sebut Isu Peribadi


SHAH ALAM 25 Jan. : Perilaku Datuk Dr Chua Soi Lek disifatkan sebagai mengata dulang paku serpih,mengata orang dia yang lebih dalam soal calon PAS di tenang.

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata demikian dalam sidang media selepas forum 'Luncheon Talk with YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim' di Kelab Shah Alam, Shah Alam pagi tadi.

Kata beliau, tindakan Presiden MCA itu membuat serangan peribadi terhadap Normala juga sesuatu yang jelek memandangkan latarbelakang beliau yang sudahpun terjejas akibat skandal DVD lucah tidak lama dahulu.

'Chua Soi Lek bangkitkan isu peribadi dengan Normala, itu bagi saya sangat tidak adil, dan Chua Soi Lek nak bicara soal peribadi tu tak sesuai saya fikir. Jadi lebih baik tumpu soal dasar, keupayan tokoh ini berbanding dengan tokoh BN," kata beliau.

Beliau menjelaskan ini hanyalah satu strategi Umno-BN mengalih pandangan rakyat daripada melihat kepada isu sebenar iaitu tatakelola kerajaan, rasuah yang berleluasa, kenaikan harga barangan yang drastik dan isu khidmat kepada masyarakat.

"Chua Soi Lek bercakap mengenai serangan peribadi? Apa sudah terjadi dengan halatuju politik negara ini? Kita mahu mendebatkan dasar tetapi nampaknya (serangan peribadi) telah menjadi paten," kata beliau.

Katanya lagi, rakyat perlulah memikirkan dan menilai dasar Pas dan PR, dasar Umno dan BN serta menilai kewibawaan dan keupayaan calon-calon yang bertanding.

Anwar menjelaskan, isu ini sama seperti respon Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di mana apabila Anwar menjemput Najib utuk berdebat soal dasar 'Buku Jingga' yang memuatkan pelan tindakan PR dalam 100 hari di Putrajaya, najib menjawab dengan membuat serangan peribadi terhadap Anwar.

'Saya nak tekankan saya tak mahu layan soal peribadi, saya nak bicara soal ekonomi tetapi kalau dia tegas nak bicara dan debat soal peribadi, saya sedia, soal peribadi. Tuduhan liwat terhadap saya. Saya nak bangkitkan soal bunuh, soal rasuah, rampas isteri semua itu akan dibangkitkan, dan soal Port Dickson," kata beliau lagi.

Beliau seterusnya berkata beliau lebih berminat mendebatkan soal 'Buku Jingga' kerana isu tersebut telah menjadi satu persoalan kepada rakyat Malaysia dan perlu diperjelaskan.

'Tanya saya sebagai orang bertanggungjawab, jangan debat isu peribadi. Itu nasihat saya tapi kalau dia pilih saya terima. saya mash tekankan perlu debat isu buku jingga," tegas beliau lagi.

Read more ...

BN tarik subsidi rakyat tambah subsidi kroni, PR akan tarik subsidi kroni tambah subsidi rakyat

Anwar : Kekalkan Subsidi Rakyat


SHAH ALAM 25 Jan.: Pakatan Rakyat (PR) berkata pemberian subsidi kepada rakyat harus dikekalkan terutamanya membabitkan empat sektor iaitu beras, pertoleum, kesihatan dan pendidikan.

Dalam satu majlis 'Luncheon Talk Bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim' di Kelab Shah Alam, Shah Alam pagi tadi, Penasihat Ekonomi Kerajaan PR Selangor, itu berkata pemotongan subsidi dalam sektor-sektor berikut akan menghimpit kehidupan seharian majoriti rakyat negara ini.

"Kerana bagi rakyat, mengapa harus kami dibebankan bila ekonomi meleset? Mengapa tidak pimpinan? Siapakah yang melakukan curang, rompak harta negara, rasuah, mengadakan dan memperkenalkan kebijakan ekonomi yang songsang? Mengapa mereka tidak didenda dan dihukum? Jadi sebab itu, penyelesaiannya selalu dibebankan kepada orang bawah," jelas beliau.

Beliau yang juga Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) menjelaskan tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) mengurangkan subsidi atas nama rasionalisasi kurang tepat kerana tindakan tersebut hanya menguntungkan golongan kaya sahaja, dengan memberikan contoh di mana walaupun subsidi LPG, petrol dan diesel telah dikurangkan dengan drastik tetapi subsidi kepada pengeluar tenaga swasta (IPP) masih berada pada RM19 bilion.

Katanya lagi, kerajaan memberikan subsidi kepada semua golongan samada yang kaya dan miskin tetapi dengan menggunakan istilah berbeza di mana bagi syarikat swasta, bantuan sebegini dipanggil insentif manakala bagi golongan miskin seperti petani dan nelayan pula, ia dipanggil subsidi.

"Tetapi yang aneh, mengapa bila kita mengalami defisit tumpuan kita, seperti yang diumumkan oleh Datuk Seri Idris Jala, ialah mengurangkan subsidi, dia tak sebut mengurang, rasionalisasi. Maknanya potong subsidi," kata beliau.

Anwar yang pernah memegang jawatan Menteri Kewangan selama lapan tahun semasa berada di Kabinet dahulu menyatakan walaupun saranan Bank Dunia dan IMF (International Monetary Fund) adalah untuk menghapuskan subsidi sekaligus tetapi penghapusan subsidi tidak sesuai untuk corak ekonomi negara.

Kata beliau, saranan tersebut adalah dengan andaian ekonomi berpasaran sempurna tetapi pada realitinya ekonomi negara merupakan ekonomi pasaran tidak sempurna.

Konsep pasaran sempurna menyatakan subsidi boleh mengurangkan kebajikan sosial dan perlu dihapuskan bagi meningkatkan permintaan dan bekalan pasaran tetapi dalam konteks sebenar, pasaran tidak sempurna tidak menjamin kebajikan sosial terpelihara sekiranya mana-man unsur yang menyebabkan ketidaksempurnaan ini dikeluarkan, dalam hal ini merujuk kepada subsidi.

Ini diterangkan oleh beliau dengan memberikan contoh pasaran elektrik yang mana hanya membebankan rakyat sekiranya subsidi dikurangkan, tetapi IPP tetap akan terus mendapat subsidi yang diperuntukkan untuk mereka.

"Kenaikan kos, purata sekarang dianggap RM100 setahun kerana kos peningkatan harga gula, minyak dan sebagainya. RM100 bagi orang kaya tidak sangat menekan tetapi RM100 bagi orang yang berpendapatan RM1,500, kenaikan RM100 tanpa kenaikan gaji itu cukup membebankan," tegas beliau.

Beliau seterusnya menyatakan, menurut CIMB Research, beban kewangan golongan berpendapatan purata RM1,500 dengan mengambil kira bayaran ansuran kereta, pinjaman rumah dan sebagainya mencecah 80 peratus daripada pendapatan mereka.

Kata beliau, sekiranya tatakelola sesebuah negara itu baik, beliau percaya dapat memberikan kehidupan yang lebih baik kepada rakyat.

Read more ...

Mazlan ANAK cabar anak Maslan berdebat


LABIS 25 Jan. : Isu peneroka terus berkumandang di Tenang apabila Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) sekali lagi mencabar Datuk Ahmad Maslan berdebat soal FELDA.

Presidennya, Mazlan Aliman hari ini menyerahkan surat rasmi kepada Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana di pejabat FELDA Segamat.

Beliau menambah, debat ini akan meliputi segenap isu dan menyebut tujuan cabaran debat dikemukakan disebabkan Maslan mendakwa kononnya ANAK didakwa menjadi penghasut, pembawa fitnah dan memecahbelahkan warga FELDA.

Tambahnya, debat berkenaan juga diadakan bagi menafikan dakwaan bahawa ANAK takut untuk berdepan pihak kerajaan dalam isu berkaitan FELDA.

"Pihak Datuk Ahmad Maslan memainkan satu sentimen bahawa Pakatan Rakyat sebagai penghasut, pembawa fitnah dan memecahbelahkan masyarakat FELDA.

"Tetapi kita ada fakta dan hujah yang boleh dipegaang," katanya dalam satu sidang media pagi ini.

Katanya lagi, surat berkenaan menetapkan tempoh selama dua hari kepada Ahmad untuk memberikan jawapan kepada debat berkenaan.

Mazlan yang juga anggota jawatankuasa PAS berkata, debat itu akan dilangsung pada 28 Januari - dua hari sebelum hari mengundi bagi pilihan raya DUN Tenang.

Memorandum diserahkan oleh Naib Presiden ANAK, Shamsul Bakri ditemani Setiausaha ANAK, Zabidi Alias.

Dalam memorandum itu, Mazlan menyebut peruntukan RM1.6 billion untuk pembangunan FELDA oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selain cadangan pemberian 500 lot tanah dipertikai kesahihannya.

Tambahnya, dakwaan pendapatan bersih peneroka FELDA sebanyak RM3 ribu sebulan adalah tidak benar dan bertujuan mengelirukan rakyat.

"Tarikh ini dipilih kerana berdekatan dengan tarikh mengundi Pilihanraya Kecil DUN Tenang supaya pengundi terdiri daripada peneroka dan generasi kedua dapat menilai kejujuran kedua-dua pihak dalam memuktamadkan isu warga FELDA dan bukannya hanya gimik politik pilihanraya semata-mata," jelas beliau.

Isu FELDA mencuri tumpuan Pilihanraya Kecil DUN Tenang menyaksikan jumlah 4,000 pengundi peneroka yang menjadi pertaruhan kali ini. Justeru Pakatan Rakyat mengharapkan kebangkitan warga FELDA menentang kezaliman Umno-Barisan Nasional sejak sekian lama.

Read more ...

Umno-BN gagal naik taraf warga feldaLABIS 25 Jan. : Kegagalan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) menyuntik peluang menaiktaraf sosio-ekonomi generasi kedua dan ketiga Felda menyebabkan ramai rakyat kawasan itu tergolong dalam kategori miskin menurut Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Dzulkefly Ahmad.

Tambahnya, generasi muda terpaksa keluar mencari pekerjaan di kawasan bandar meninggalkan Tanah Rancangan Felda di seluruh negara.

Justeru Dzulkefly berpendapat sekiranya rakyat di DUN Tenang memberi kejutan kepada kerajaan Umno-Barisan Nasional maka nasib mereka akan jauh lebih terbela berbanding perkara yang ditawarkan hari ini.

"Pemulihan kejutan itu kepada mereka supaya mereka pandang apa yang sebenarnya yang menjadi denyut nadi keperitan hidup Labis seluruhnya yang rata-rata tidak ada pun tapak perindustrian yang ketinggalan dan dipinggirkan dalam arus pembangunan. Anak muda remaja keluar mencari rezeki dan pendapatan di negeri dan negara lain sebab tidak mendapat suntikan pembangunan ," jelas beliau kepada pengunjung yang hadir pada sesi penerangan PAS di Kampung Redong, Labis.

Beliau turut menyebut negara Malaysia terpaksa bersaing dengan negara seperti Kemboja dan Timor Leste dalam sektor ekonomi walaupun terdapat jumlah hasil bumi yang banyak disebabkan ketirisan.

Dalam ceramahnya malam tadi di Kampung Redong, Dzulkefly berkata calon wanita PAS-Pakatan Rakyat, Normala Sudirman diserang bertubi-tubi oleh Barisan Nasional dengan menjadikan sifat keperibadian seorang wanita sebagai sasaran justeru menyinggung masyarakat beragama Islam.

Tambahnya, keputusan Pilihanraya Kecil DUN Tenang bukan berhasrat mengubah kedudukan kerajaan di negeri Johor namun dapat menghantar isyarat kepada kerajaan Umno-Barisan Nasional bahawa rakyat menolak pemerintahan kejam parti itu selama 53 tahun.

Jelas beliau lagi, keputusan tersebut turut akan menentukan gelombang kebangkitan rakyat melakar perubahan di kawasan yang akan dijangka akan menyumbangkan 4,000 undi.

Dalam pada itu, Dzulkefly dalam ucapannya turut menyebut taktik rasis yang diterapkan Barisan Nasional dan komponennya kepada penduduk daerah Tenang tidak mampu mengugat dasar muafakat yang telah terjalin antara ketiga-tiga kaum.

Dzulkefly berkata dasar Pakatan Rakyat berjaya menolak syak-wasangka antara kaum di negara ini.

"Sekian lama mereka tertanam melihat PAS macam lihat hantu. Sebab walaupun baik katanya tapi kami takut. Hari ini tidak ada lagi, runtuh sudah segala prejudis samada kaum Cina dan India, bersatu dalam permuafakatan politik.

Ini lah dia apa hujah-hujahnya PAS bersama DAP dan PKR. Sama sekali kami tidak akan diperkudakan oleh sesiapapun sebab Pakatan Rakyat itu sifatnya muafakat. Bukan macam Umno ada ketuanan Melayu," ujarnya lagi.

Read more ...

Ro$mah membazir, rakyat jadi fakir

Artikel : Tatkala kedudukan ekonomi Malaysia yang berada dalam keadaan yang tidak stabil, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, dikatakan membuat perbelanjaan yang besar semasa mengunjungi negara-negara Arab baru-baru ini.

Kunjungan Rosmah ke negara terbabit, mendapat respon yang amat negatif dari kalangan rakyat. Negatif kerana rakyat terkejut dengan dakwaan perbelanjaan yang amat besar oleh isteri Perdana Menteri.

Rakyat juga mempersoalkan apakah kewajarannya Rosmah mengunjungi negara-negara terbabit, kerana Malaysia sudah mempunyai sistem pemerintahan sendiri, ada kerajaan dan ada menteri yang bertugas pada bidang-bidang yang telah dikhususnya.

Sehingga ada kalangan rakyat mempertikaikan, apakah peranan Rosmah sebenarnya. Isteri PM atau orang politik yang berjawatan Menteri, atau punyai jawatan yang lebih tinggi daripada itu.

Sehingga dilaporkan dalam media internet, Rosmah menginap di sebuah bilik mewah (suite) yang harganya mencecah UDS35,000 atau menyamai RM106,000 semalam.

Jika benar begitu, ianya merupakan suatu perbelanjaan yang amat boros. Jika perbelanjaan beliau menggunakan peruntukan dari kerajaan, rakyat mahu mengetahui apakah beliau layak menerima peruntukan sebesar itu?

Jika penginapan itu ditaja, rakyat harus dibekalkan jawapan secara jujur, siapa yang menaja dan mengapa beliau ditaja

Namun Rosmah mendakwa lawatannya ke luar negara adalah di atas jemputan, mewakili rakyat Malaysia dan apa yang beliau lakukan adalah untuk faedah rakyat dari semua kaum, agama dan parti.

Kepada pengkritik beliau, Rosmah berkata: "Bagi saya, jika mereka mahu bersungut, saya tidak ada isu. Biarkan saja. Saya hanya lakukan ini sebagai isteri seorang pemimpin.

"Ia adalah tugas dan tanggungjawab saya untuk membantu setakat yang saya mampu, terutama yang berhubung usaha untuk memperkasakan wanita dan isu-isu kanak-kanak."

"Saya tidak terbabit dalam politik, saya tidak terbabit dengan polisi kerajaan - yang telah dijalankan oleh perdana Menteri, timbalan perdana menteri dan kabinet.

"Kita hanya membantu dari segi masa dan usaha dan (demi) kepentingan kanak-kanak dan mereka yang kurang bernasib baik, jadi apa masalahnya."

Itu kata Rosmah. Namun, ada satu soalan yang tertanya-tanya dalam benak fikiran rakyat, yang masih belum terunkai.

Iaitu, adakah apa yang dilakukan oleh sekarang ini, juga dilakukan oleh isteri bekas-bekas PM semasa mereka memerintah?

Cerita-cerita mengenai dominasi Rosmah dalam pemerintahan negara bukannya benda baru. Persepsi negatif ke atas beliau timbul apabila banyak laporan dan juga secara berfakta dikemukakan.

Tidak pernah dalam sejarah Malaysia, suatu program yang diketuai oleh isteri PM diberi peruntukan ratusan juta, sebagaimana yang diterima Rosmah untuk projek Permata beliau.

Hal ini dipertikaikan rakyat, kerana negara sudah mempunyai Kementerian Pembangunan Wanita dan keluarga, kerajaan mempunyai Kemas, Tabika Perpaduan, pra-Sekolah di bawah Kementerian Pelajaran. Untuk apa lagi diwujudkan suatu program atau sistem baru yang memainkan peranan yang sama?

Rakyat bertanya mengapa tidak diperkemas dan diperkukuhkan atau dilakukan penambahbaikan kepada sistem yang sedia ada?

Dalam perkara lain, Rosmah juga dilaporkan membuat perbelanjaan yang besar, dalam istilah lain disebut shopping (membeli belah) yang nilai yang amat besar sewaktu berkunjung ke luar negara.

Mungkin juga beliau menggunakan wang sendiri, namun selaku isteri seorang PM, beliau harus sedar bahawa beliau juga punyai tanggungjawab kepada masyarakat.

Beliau harus sedar bahawa rakyat semakin terhimpit dengan krisis ekonomi, kenaikan harga barangan mendadak, semakin ramai dihimpit kemiskinan dan tidak mempunyai wang untuk makan dan belanja sekolah anak.

Selaku isteri PM Rosmah harus sedar, bahawa segala gerak lakunya diperhati dan dinilai oleh masyarakat. Ramai rakyat di luar sana yang memerhati dan mengetahui stail Rosmah.

Beliau ada hak untuk menafikan sebarang dakwaan terhadapnya, namun yang penting sekali, Rosmah harus mengelak daripada timbulnya sebarang fitnah ke atas beliau yang akan terpalit kepada PM sendiri.

Rosmah mendakwa beliau tidak mencampuri urusan politik, tetapi mengapa beliau anjurkan program sidang wanita pertama yang menelan belanja jutaan ringgit.

Rakyat mengetahui dengan jelas, terlalu sedikit isteri PM atau Presiden luar yang hadir.

Jelas, program sebegini besar tidak mendapat sambutan kerana ia tidak pernah dianjurkan oleh mana-mana pihak sebelum ini.

Justeru, apakah Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak mahupun Rosmah sedar bahawa, persidangan tersebut tidak membawa apa-apa hasilnya kepada negara? Malah ianya hanya membazirkan wang rakyat.

Justeru, Najib dan Rosmah harus sedar bahawa tingkah laku mereka menjadi ukuran dan penilaian rakyat kerana mereka adalah pemimpin dan isteri pemimpin.

Mereka juga harus sedar bahawa antara sebab Presiden Tunisia, Zine el-Abidine Ben Ali digulingkan adalah kerana pembaziran yang dilakukan oleh isteri beliau Leila Trabelsi.

Leila digelar 'Imelda Marcos', melarikan diri dengan jongkong emas yang nilainya terlalu tinggi.

Rosmah harus muhasabah diri, usah jadi seperti Imelda, usah jadi seperti Leila.

Rakyat Malaysia umumnya mereka yang sangat baik dan berdisiplin. Belum pernah mereka menjatuhkan kerajaan melalui jalan raya.

Tetapi apa yang pasti, mereka akan menumbangkan Kerajaan Umno-BN pimpinan Najib dan Rosmah menerusi Pilihan Raya Umum tidak lama lagi.
Mohd Rashidi Hasan

Read more ...