Tuesday, October 8, 2013

PEMILIHAN PAS!!! Kecoh di Putrajaya, Batu : Sekumpulan anak muda cuba menafikan pimpinan lama - Ishak Surin

Kamaruzaman Mohamad 
 Kamaruzaman Mohamad - Perlantikannya dikatakan tidak sah?

Mesyuarat agung dua kawasan PAS di Wilayah Persekutuan iaitu Putrajaya dan Batu kecoh apabila terdapat gerakan untuk menjatuhkan penyandang jawatan berkenaan.

Gerakan itu berjaya menukar kepimpinan di Putrajaya, tetapi gagal di Batu apabila pemimpin kawasan itu berjaya kekal dalam jawatannya.


Bekas Yang Dipertua PAS kawasan Putrajaya, Nazir Zakaria, dalam sidang medianya hari ini, berkata pada 3 April lalu, beliau “direhatkan” daripada jawatannya melalui satu surat yang dikeluarkan oleh Pemangku Timbalan Yang Dipertua PAS Putrajaya, Kamaruzaman Mohamad dan dua lagi pemimpin PAS kawasan.


 Katanya, menjelang mesyuarat agung iaitu pada 12 September, Nazir menerima satu lagi surat dari orang yang sama memaklumkan 'Penamatan tempoh berehat Yang Dipertua PAS kawasan Putrajaya' dan pada hari sama, notis mesyuarat agung Putrajaya dikeluarkan tanpa pengetahuannya.


Sehubungan itu, katanya, dalam mesyuarat agung PAS kawasan Putrajaya 22 September lalu,  Kamaruzaman yang juga Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, dipilih sebagai Yang Dipertua PAS Putrajaya baru menggantikan Nazir.


"Pada hari mesyuarat agung berkenaan, saya tidak ada kerana ke Bangkok atas urusan korban untuk umat Islam di sana.


"Samentara ada di sana, saya turut berkunjung ke majlis berkabung untuk Chin Peng bersama calon kita dari Pendang untuk melihat sejarah yang diselewengkan oleh Umno," katanya kepada The Malaysian Insider.


Nazir berkata, tindakan terhadap beliau bermula apabila beliau melaksanakan keputusan mesyuarat AJK PAS kawasan yang mahukan Datuk Husam Musa sebagai calon PAS di Putrajaya.

Read more ...

PEMILIHAN PAS!!! PAS Kawasan Batu calonkan Haji Muhammad Sabu sebagai Timbalan Presiden PAS


Photo: DISEBALIK MESYUARAT AGUNG PAS BATU TERTANGGUH, YDP, TYDP DAN NYDP DIISYTIHAR MENANG TANPA BERTANDING PADA AHAD 6 OKT LALU

Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kawasan Batu kali ke28 telah mengesahkan jawatan Yang DiPertua, Timbalan Yang DiPertua dan Naib Yang DiPertua menang tanpa bertanding buat sesi kedua berturut-turut dalam mesyuarat agungnya yang dismbung pada Ahad, 6 Okt lalu di dewan Masyarakat Taman Gombak, Kuala Lumpur.

Mereka ialah Chegu Ishak Surin, Dato' Suhaimi A Rahman dan  Dato'Tarmizi Mohd Jam II. Pada 29 Sept lalu, mesyuarat ini ditangguhkan berikutan bantahan PAS Kawasan terhadap lantikan Jawatankuasa Pemilih oleh Badan Perhubungan PAS Wilayah yang disaftkan bias, tidak profesional dan hilang integriti. 

Ekoran itu PAS Kawasan batu telah membentangkan laporan punca penangguhan mesyarat berkenaan dalam Mesyuarat Badan Perhubungan PAS Wilayah pada 30 Sept dan mendapat reaksi positif daripada Pesuruhjaya, Mohamad Noor Mohamad.

PAS Kawasan Batu juga memanjangkan aduan kepada Dato' Setiausaha Agung PAS dan kemudiannya dikendalikan oleh Penolong Setiausaha Agung, Dato' Takiyuddin Hassan. Juga mendapat respon positif dengan tindakan pantas PAS Kawasan Batu menangguhkan mesyuarat agung.

Seramai 16 AJK dipilih pada pemilihan yang dikendalikan oleh wakil Perhubungan PAS Wilayah - YDP PAS Cheras, Drs Ustaz Mohd Ali Jamil dan Penolong Setiausaha PAS Wilayah, Kamaluddin. Ustaz Azhar Yahya kekal sebagai penyandang Ketua Urusan Ulama.

Menurut Ishak Surin, pemilihan kali ini dilihat paling sengit dengan pelbagai karenah yang ditimbulkan oleh pihak tertentu dan ia terpaksa dihadapi berikutan kempen meluas di seluruh negara menggunakan modus operandi yang sama.KUALA LUMPUR:
Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kawasan Batu kali ke28 yang disambung pada Ahad 6 Okt lalu mencalonkan Tuan Guru Abdul Hadi Awang kekal sebagai Presiden PAS. Sementara itu Mohamad Sabu kekal di kerusi Timbalan Presiden. Tiga Naib PresidenSalahuddin Ayub, Dato Dato' Mahfuz Bin Omar dan Dato' Husam Musa diminta mempertahankan jawatan berkenaan dalam pemilihan Muktamar PAS Pusat November depan.

Keputusan ini dicapai setelah berdepan dengan dua cadangan perwakilan. Satu untuk mengekalkal kepimpinan PAS Pusat yang ada sekarang dan satu lagi menamakan lima jawatan tertinggi parti untuk dipertandingkan. 

Setelah diundi, mesyuarat bersetuju mengekalkan kepimpinan PAS Pusat yang sedia ada bagi meneruskan kelangsungkan parti berjuang untuk dua tahun akan datang. Sokongan ini dipercayai kepimpinan yang ada telah menunjukkan preatasi sangat baik dalam mengendalikan parti sehingga menang besar dalam PRU13 lalu disamping berjaya meyakinkan bukan Islam terhadap perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS.

Read more ...