Monday, April 26, 2010

500 hadiri Mesyuarat Agung PAS Parit Buntar

CIMG3822.jpg picture by paspb


PARIT BUNTAR , 26 April : Mesyuarat Agung PAS Parit Buntar Kali ke 56 berjalan dengan jayanya. Majlis Perasmian bermula pada sebelah malam dan semua perwakilan serta pemerhati sekitar 500 orang memenuhi kerusi di dalam Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husain untuk mengikuti majlis perasmian tersebut.

Setiausaha PAS Parit Buntar Azhari Hadi berkata majlis perasmian bermula
dengan ucapan Harun Hashim yang merupakan Yang Dipertua PAS Parit Buntar .


“ Seterusnya diikuti ucapan Setiausaha Pehubungan PAS Perak Misbahul Munir Haji Masduki dan ucapan perasmian oleh Ahli Parlimen Baling Taib Azamuddin Md Taib” katanya


Misbahul Munir semasa berucap meminta perwakilan dan pemerhati menghayati perlembagaan PAS bagi mempertingkatkan kesetian kepada parti.

“ Saya memuji PAS Parit Buntar yang telah mengadakan penerangan tentang pindaan perlembagaan PAS kepada pimpinan PAS dengan menjemput pakar rujuk perlembagaan PAS Haji Hassan Shukri.


“ Tahniah juga kerana PAS Parit Buntar adalah satu-satu PAS Kawasan di Perak yang mengadakan mesyuarat agung selama dua hari. Sebelah malam diadakan majlis perasmian dan esoknya diadakan mesyuarat penuh” kataya


Manakala dalam ucapan perasmi pula, Taib Azamudin menegaskan bahawa dalam perjuangan Islam melalui wadah parti PAS
telah banyak membuat lakaran sejarah yang baik sejak setengah abad yang lalu.


“ Sehingga kini, perkembangan yang sangat positif dapat kita lihat. Antaranya ialah perkara yang kita tidak jangka iaitu sekarang sudah ramai masyarakat bukan Islam mula hadir dalam program-program kita,


“ Lihat sahaja malam ini, mereka yang berada dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS Parit Buntar turut bersama kita dan mereka sanggup berkorban memberikan komitmen untuk bersama dengan PAS” katanya

Mesyuarat agung PAS Parit Buntar juga telah menganugerah sijil dan cenderahati penghargaan kepada Lima orang Ahli Jawatankuasa Dewan Himpunan Penyokong PAS Parit Buntar.


Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS Pusat Dr. Mujahid Yusuf Rawa yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar telah menyempurnakan penyampaian cenderahati berkenaan.

Sekitar Mesyuarat agung PAS Parit Buntar

CIMG3814.jpg picture by paspb

CIMG3800.jpg picture by paspb

CIMG3799.jpg picture by paspb

CIMG3801.jpg picture by paspb

CIMG3803.jpg picture by paspb

CIMG3786.jpg picture by paspb

Read more ...

Pesan Tok Guru : Terus berjuang, kerja lebih kuatKOTA BHARU, 26 April: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kekalahan adalah motivasi untuk terus berjuang lebih kuat bukan berpatah semangat.

Perjuangan menegakkan kebenaran melawan kebatilan katanya tidak boleh berhenti selagi manusia itu masih diberi peluang untuk hidup.

“Selagi hidup kita di muka bumi ni masih ada, perjuangan menegakkan syiar Islam mesti diteruskan, Nabi Muhammad saw berjuang selama 23 tahun dan ia harus diteruskan dalam semua aspek,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kekalahan tipis Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor semalam.

Beliau ditemui media selepas merasmikan program pertukaran Pelajar Muhammadiyah Padang Sumatera Barat dengan Yayasan Islam Kelantan di ibu negeri hari ini.

Biarpun kalah dari sudut undi, namun Pakatan Rakyat jelasnya tetap menang dari aspek moral.

Sokongan pelbagai kaum kepada Pakatan Rakyat jelasnya cukup membuktikan Pakatan Rakyat adalah wadah terbaik rakyat negara ini.

Selain itu kekalahan itu menurutnya menjadikan ikatan antara parti dalam Pakatan Rakyat semakin kukuh berdepan Pilihan Raya Umum akan datang.

“Kita mesti ingat di Malaysia ni walaupun kita kalah dalam pilihanraya kecil tetapi bila masuk pilihanraya umum kita menang,” katanya lagi.

Pilihanraya kecil P.94 Parlimen Hulu Selangor dimenangi calon BN P. Kamalanathan dengan majorit 1725 mengatasi calon Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim.

Read more ...

Campurtangan ntv7: Senator usul Dewan Negara bahas


KUALA LUMPUR, 26 April : Timbalan presiden DAP dan senator Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, hari ini mengemukakan notis kepada Yang Di-Pertua Dewan Negara bagi membahaskan campurtangan politik dalam urusan ntv7 yang didakwa menyekat kebebasan media dan membantutkan budaya perbahasan politik yang sihat.


Pada 20 April, lalu, penerbit kanan ntv7, Joshua Wong, yang bertanggungjawab terhadap rancangan 'Editor's Time' meletakkan jawatan kerana mendakwa wujudnya tekanan politik dari pihak kerajaan dan isteri Perdana Menteri ke atas stesen televisyen swasta berkenaan.

“Campur tangan politik dari pihak kerajaan - termasuk isteri Perdana Menteri yang bukan seorang ahli Eksekutif, pasti menyekat kebebasan media dan membantutkan budaya perbahasan politik yang sihat.

“Ia tidak membantu kita mencapai tahap negara maju, sebaliknya merupakan taktik yang digunakan oleh diktator negara mundur untuk terus membelenggu rakyatnya.,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru, atas alasan itu, Tunku Aziz berkata Parlimen perlu mengkaji dakwaannya secara serius.

Wong (kanan, tanpa kaca mata) pada sidang medianya, 22 April lalu berkata selain campur tangan melampau daripada pihak kerajaan dan juga penapisan yang keterlaluan, beliau juga dikenakan 'sekatan yang tidak munasabah' ke atas rancangannya yang sering-kali membincangkan isu sosio politik di negara ini.

Sekatan tersebut termasuk:

• Tiada perbincangan mengenai isu-isu politik
• Tidak dibenarkan menjemput pemimpin pembangkang sebagai tetamu, termasuk ahli parlimen PJ Utara, Tony Pua yang sepatutnya membincangkan topic berhubung Model Ekonomi Baru.
• Tidak membincangkan topik berkaitan pilihan raya kecil Hulu Selangor.

“Sekatan-sekatan tersebut ialah satu bentuk ugutan kepada kebebasan penerbit dalam siaran televisyen. Ia juga bercanggah dengan prinsip laporan media yang bebas dan independen. Ia juga satu bentuk hukuman kepada profesionalisme kumpulan penerbit.

“Usul ini juga dibawa dalam memastikan profesionalisme dan budaya kreatif media dan serta hak rakyat bersuara tidak terus terjejas,” kata Tunku Aziz lagi.

-malaysiakini-

Read more ...

Belanja RM64 juta namun tewas 2 DUN

HULU SELANGOR, 26 April : Perdana Menteri Najib Razak telah membelanjakan sejumlah RM64 juta untuk memenangi Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor.
Meskipun begitu UMNO Barisan Nasional sekadar menang tipis dengan 1725 undi sahaja.

Lebih dari itu Barisan Nasional kehilangan 2 kerusi Dewan Undangan Negeri, Kuala Kubu Baru dan Batang Kali.

Bekas Menteri Undang- undang Datuk Zaid Ibrahim berkata Pakatan Rakyat tidak redha dengan kemenangan UMNO Barisan Nasional yang diraih dengan cara kotor dan dipalit rasuah.

“Perdana Menteri Najib Razak belanja lebih daripada RM64 juta untuk menang pilihan raya kali ini. Kita berdepan dengan keadaan dimana pembelian undi berleluasa,“ kata Zaid.

Beliau juga kesal Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menutup mata, enggan mengambil sebarang tindakan terhadap rasuah undi yang disuakan kepada pengundi parlimen itu.

“Kita tewas kerana amalan membeli undi itu halal dinegara kita. Jika kita tidak atasi masalah ini, kita akan berdepan dengan masalah besar dimasa- masa akan datang,” ujarnya lagi.

-tvselangor-

Read more ...

Pilihan Raya Kecil Zaid Akan Bantah Keputusan Pilihanraya Hulu Selangor Di Mahkamah?HULU SELANGOR, 26 April : Zaid Ibrahim kemungkinan akan membantan keputusan pilihan raya kecil Hulu Selangor yang berakhir semalam di mahkamah. Ini berikutan berlakunya rasuah secara meluas dalam pilihan raya berkenaan.

Antara bentuk rasuah dilakukan selain pemberian bantuan kerajaan kepada rakyat semasa proses pilihan raya berlaku ialah pemberian wang ringgit melalui agen-agen BN.

Maklumat sedang dikumpul seberapa banyak yang boleh berhubung dakwaan berkenaan. Zaid juga dijangka akan membuat sidang akhbar esok berhubung tindakan yang akan diambil. Dalam pilihan itu Zaid kalah ditangan Kamalanantha dengan kekurangan undi sebanyak 1,725.

Beliau mendapat 23,272 undi manakala Kamalanathan mendapat 24,997. Sebanyak 731 undi yang ditolak. Sehubungan itu juga satu panel terdiri dari kalangan penguam terkemuka akan dibentuk untuk merangka satu memorandum untuk dihantar NGO hak asasi manusia dan pencinta demokrasi tulen di seluruh dunia. Memorandum itu menjelaskan kepincangan berhubung proses perjalanan pilihan raya di negara ini yang dikatakan berat sebelah, tidak adil dan memperalatkan jentera kerajaan.

Memorandum ini bakal menjadi dokumen baru untuk digunakan oleh para pendokong demokrasi tulen bagi mengkritik perjalanan pilihan raya di negara ini. Ia juga nanti akan digunakan oleh Bersih - sebuah badan bertindak dan memperjuangkan pilihan raya bersih dan telus yang pernah berarak menggegarkan negara beberapa tahun lalu.

Sekiranya memoranum ini menjadi kenyataan inilah tindakan pertama secara profesional diambil bagi mempersoalkan kepincangan perjalanan pilihan raya dan demokrasi di negara ini yang dikatakan pincang dan tidak berlaku adil kepada parti pembangkang.

Petiysen ke atas pilihan raya Hulu Selangor itu dan memorandum itu dilihat bakal memberi tekanan baru kepada kerajaan agar berlaku telus dan adil dalam setiap pilihan raya.

Read more ...